Systeem combinatie pelletketel + zonnecollector | Ecobouwers.be

U bent hier

Systeem combinatie pelletketel + zonnecollector

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van david stroobants-4
28/03/2006 - 17:14

Voor de verwarming van onze woning (radiatoren op het verdiep, vloerverwarming op het gelijkvloers) alsook voor het sanitaire water gaan we een pelletketel plaatsen. Op termijn denken we er aan om dit systeem uit te breiden met een zonneboiler.

Wat is nu de beste manier om dit te verwezenlijken?

Optie 1 = Boiler: In een opslagtank bevindt zich het sanitaire water. In deze tank is er een spiraal die kan verbonden worden met de zonnecollector. De ketel zorgt voor de verwarming van het verwarmingswater én voor de (bij)verwarming van het sanitaire water.

Optie 2 = Bivalente boiler / duo boiler: In een opslagtank bevindt zich het sanitaire water. In deze tank zijn er 2 spiralen die instaan voor de verwarming van het water. De onderste spiraal is verbonden met de zonnecollector. De bovenste spiraal is verbonden met de ketel. (bvb. Viessmann Vitocell B-100)

Optie 3 = Combi boiler / buffervat: In een opslagtank bevindt zich het water voor de verwarming. Deze is verbonden met de ketel. In de tank is er één spiraal die kan verbonden worden met de zonnecollector. In het buffervat zit een tweede tank voor het sanitaire water (tank-in-tank / bain-marie).

Optie 4 = Combi boiler / buffervat: In een opslagtank bevindt zich het water voor de verwarming. Deze is verbonden met de ketel. In de tank zijn er twee spiralen. De onderste spiraal kan verbonden worden met de zonnecollector, door een tweede spiraal loopt het sanitaire water (doorstroom-systeem). (bvb. Viessmann Vitocell 333.)

Optie 5 = Combi boiler / buffervat: In een opslagtank bevindt zich het water voor de verwarming. Deze kan verbonden worden met de zonnecollector. In de tank is er één spiraal die verbonden is met de ketel. In het buffervat is er een tweede tank voor het sanitaire water (tank-in-tank / bain-marie). (bvb. http://www.izen.be/pic/paginas/combi/floornl.gif)

Optie 6 = Combi boiler / buffervat: In een opslagtank bevindt zich het water voor de verwarming. Deze kan verbonden worden met de zonnecollector. In de tank zijn er twee spiralen. De onderste spiraal kan verbonden worden met de ketel, door een tweede spiraal loopt het sanitaire water (doorstroom-systeem).

Optie 7 = Ander alternatief ???

Bijkomende vraag: Hoe groot moeten de boiler / buffervaten voorzien zijn voor een gezin met 4 personen.

179 Reacties

Reacties

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
29/03/2006 - 13:27

optie 4

goedkoopste boiler en geen legionella probleem sanitair.

geen beperking vermogen WW verwarming en WW ketel

JB

nb ik heb het niet zo gedaan, maar zou het nu wel zo doen

afbeelding van david stroobants-4
29/03/2006 - 14:37

Jeroen,

Bedankt alvast voor je reactie. Een installateur had me ook aangeraden om zo'n buffervat van 650 liter te nemen met 2 spiralen erin. Of het de goedkoopste oplossing is weet ik niet, want zo'n tank kost toch al gauw tegen de 2000 EUR.

Ik heb nog wel 2 bedenkingen bij dit systeem:

- Als ik initieel geen zonneboiler plaats, dan veronderstel ik dat de pelletketel dat vat van 650 liter gaat warm houden in de zomer (kwestie van sanitair warm water te kunnen maken). Is dat geen ongelofelijke verspilling van energie? 650 liter warm water bufferen voor mogelijks enkele liters sanitair warm water af te tappen?

- In die spiraal voor het sanitaire water zit maar een beperkte hoeveelheid warm water opgeslagen. Als ik dan een bad laat vollopen, kan het water dat door die spiraal loopt voldoende snel opwarmen, of staat de ketel nog in voor naverwarming indien er grote hoeveelheden sanitair warm water gevraagd worden?

afbeelding van jeroen.beeckx@telenet.be
29/03/2006 - 20:06

David,

1. Een pelletkachel (voor CVketel weet ik het niet) heeft een beter rendement als hij een tijdje kan doorbranden. Indien je nooit een zonnepanneel installeerd is die 650 liter misschien te groot. Een goede boiler houdt goed z'n warmte. Ik denk dat de combinatie zon-pellets wel een must is. Indien je de boiler al koopt, zijn de panelen ook de kost niet meer. (bij wijze van spreke natuurlijk)

2. Mijn WW levert 28KW. Dus zeker geen probleem. Vraag de specs eens op van die boiler. Christophe Debrabander heeft een boiler zolas ik bedoel.

Greetz

JB

afbeelding van david stroobants-4
30/03/2006 - 09:19

Ik heb het er gisteren nog eens over gehad met mijn vrouw: Zonnecollector plaatsen of niet?

Mijn vrouw is resoluut tegen, ze ziet zo'n ding op het dak absoluut niet zitten. Ik moet eerlijk toegeven dat het estetisch gezien ook wel minder goed aansluit bij ons type woning.

Een ander idee waar ik nog mee speel, is om in een later stadium een zonnecollector en/of PV-panelen op het dak te plaatsen van het tuinhuis in de achtertuin (waar de panelen misschien wat meer uit het zicht kunnen worden onttrokken).

Alleen weet ik niet of het wel verstandig is om zo'n afstand te gaan overbruggen door de tuin. Die electriciteit van de PV panelen zijn misschien niet echt een probleem. Maar warm water over zo'n afstand transporteren, daar heb ik toch wel mijn bedenkingen bij.

Nu, indien er geen zonnecollectoren worden aangesloten. Zou u dan nog altijd opteren voor een systeem met een buffervat voor het verwarmingswater, of kies ik dan eerder voor een meer klassieke boiler voor het sanitaire water? Zoals gezegd, een buffervat kost al gauw tegen de 2000 EUR. Een eenvoudige boiler heb je al voor pakweg 500 EUR.

afbeelding van david stroobants-4
31/03/2006 - 11:50

Niemand die verder nog kan/wil reageren ?

afbeelding van ahardeman
31/03/2006 - 21:04

Optie 4

Zo heb ik het en bevalt goed

voordeel is dat je zeer eenvoudig ook een houthaard aan kan sluiten t.z.t. (of direct)

Overigens zit de aanvoer en de retour van de pelletketel bij mij vlak bij elkaar, ca 10 cm boven elkaar.

En de warmtewisselaar voor warmwater moet SUPER zijn anders is je vat veel te warm. Ik heb gekozen voor consolar en moet zeggen (de 850L) ik houdt de boiler op 40 graden bovenin en heb ALTIJD 37 graden water, meestal uiteraard meer. Onderin de boiler is het s ochtends altijd 24 a 25 graden, in het midden rond de 33-35. Zo geef je de zonnepanelen optimaal de kans mee te werken. s avonds is de hele boiler bij mij nu meestal rond de 35 graden onderin en 45 bovenin, s ochtends is hij weer afgekoeld (door de vloerverwarming) tot 25 graden onderin, klaar voor de zon.

Je temperatuur in je vat bepaald je rendement.

Mvg Arnold

afbeelding van david stroobants-4
01/04/2006 - 16:12

Naar ik begrepen heb zou zo'n tank-in-tank systeem wel beter zijn m.b.t. kalkaanslag in de boiler. Door het voortdurend krimpen en uitzetten van de tank is de kalk voortdurend in beweging en kan hij zich niet afzetten op de wanden. Hierdoor hoeven deze toestellen in het algemeen niet meer ontkalkt te worden en daalt het rendement niet na verloop van tijd. (Dat zou dan optie 3 zijn)

afbeelding van hans-26
01/04/2006 - 22:36

David

Zonnepanelen kunnen wel enkele meters (65 meter) van uw boiler geplaatst worden. Als je de leidingen goed isoleerd vormt dit geen probleem

Je kunt de boiler van 650 liter ook gedeeltelijk opwarmen als je een goeie hebt. Enkel een beetje handig tewerk gaan.

Hans V.

afbeelding van Hans Delannoye
01/04/2006 - 22:43

David

Ik zou ook voor optie 4 kiezen. Naargelang de gebruikte boiler heb je meerdere aansluitingen, zo bepaal je zelf hoeveel je met de pellets opwarmt. Ook door de sensor te verplaatsen kan je het verwarmd volume beinvloeden.

Hans

afbeelding van patrick-59
02/04/2006 - 09:12

Geachte,

wij hebben een pelletkachel van 27kW + kleine boiler 70 ltr die gevoedt wordt door de zonneboiler
8m² zonnepanelen met zonneboiler 400 liter
ons systeem : winter : pellet warmt de woning en de 70 liter boiler : laatste wordt gevoed door de voorverwarmer, nl de zonneboiler
vanaf 15 mei doven we de pelletkachel en hebben we enkel warm water met de zonneboiler to 1 oktober ( vorig jaar was het 20 oktober)
ons gezin telt 5 personen
pellet cv ketel = 3770 euro
boiler 70 liter = 695.00 euro
zonneboiler + panelen + install = 5500 euro
( verbruik 1000.00 euro per jaar voor leefoppervlak 180m² + slaapkamers)
groeten patrick

afbeelding van Hans Delannoye
02/04/2006 - 09:55

Patrick

Nog 1000 euro energie? Dan is ofwel je woning slecht geisoleerd, ofwel je installatie niet echt performant, maar waaran het ligt kan je natuurlijk niet aan de verbruikcijfers zien.
Wat de opstelling op zich betreft, dat is een goed alternatief, maar ik zou toch met een buffervat werken met warm water in doorstroom. Want zo'n zonneboiler die de hele winter op 20 a 30° staat is natuurlijk een ideale kweekbak voor legionella. Al wil ik de risico's niet overdrijven, je kan door de kleine boiler altijd op 65° te houden, het risico minimaliseren.

Hans

afbeelding van patrick-59
02/04/2006 - 11:01

1000.00 euro :U moet de woning zien : groot en in de wind ( allenstaande hoeve)+ warm water voor 5 personen en reiniging dierenhokken. Akkoord, isolatie is niet optimaal.
om de 6 maand stook ik alles naar 85° en warmspoel ik alle leidingen en toestellen

afbeelding van Hans Delannoye
02/04/2006 - 11:06

Patrick

Ik wil maar zeggen, verbruikcijfers op zich zeggen niets. Het is het samenspel van de verschillende factoren die bepalen of je een 'goed' of 'slecht' systeem hebt.

Hans

afbeelding van michael kruijne
29/04/2006 - 12:01

Beste,

Ik begin binnen enkele maanden ook aan mijn appartement waarin ik een dergelijk systeem van pellet gecombineerd met zonnepanelen en muurverwarming en sanitair warm water wil integreren.
Onlangs op batibouw zag ik de nieuwe pellet-haard van brunner met grote vuuropening die ook op brandhout kan werken. Dit is een systeem van brunner. Nu zag ik dat brunner een compleet systeem met zonneboiler heeft genoemd DAVID. Heeft iemand meer informatie over dit systeem en of het al dan niet beter is zelf het systeem samen te stellen. (prijs, rendement, ...)?

afbeelding van michael kruijne
29/04/2006 - 12:38

Arnold,

Optie 4 met de houtpellet die de boilerinhoud verwarmd is volgens mij ook de juiste keuze indien de boilerinhoud voldoende groot is. Op het tekeningetje staat de aanvoer voor de houtpellet onderaan en de retour boven. U zei in uw antwoord dat bij u de aanvoer en retour 10 cm onder elkaar zijn (ik veronderstel in het bovenste deel van de boiler)
Welk type boiler hebt u dan wel? Ik zou ook muurverwarming installeren, hoe kan je ervoor zorgen dat deze temperatuur niet te hoog ligt?

afbeelding van hans-26
29/04/2006 - 14:43

michel,

Je plaatst best een evenwichtsfles. Dan neemt deze warmte uit uw bufferboiler dat de verwarming nodig heeft. Best plaats je de inlaat van de pelletkachel bovenaan en de retour onderaan. Met de voeler kun je dan spelen kwa hoogte en deze zal bepalen hoeveel liter de pelletkachel zal opwarmen. Je kunt deze best zo hoog mogelijk plaatsen, heb je niet voldoende warmte dan kun je de voeler laten zakken waardoor je meer warmte aanmaakt door de pelletkachel in de bufferboiler.

Hans V.

afbeelding van ahardeman
29/04/2006 - 14:50

Michael

De 850L van consolar

Inderdaad zitten aanvoer en retour vlak onder elkaar en daartussen de aanvoer voor de vloerverwarming. Dit werkt perfect, zojuist was het hier helemaal bewolkt en mijn boiler de onderste 2/3 was 23 graden (bovenin 38). Na 5 minuten zon is de boiler onderin en in hte midden nog steeds 23-24 graden maar de aanvoer voor de vloerverwarming is al 29 ipv 23 (en slaat nu dus weer aan), dus op 1 of andere manier werkt dit ding wonderbaarlijk goed?

Het is een zg. ''schichtenspeicher'' waarnok er hele grote verschillen tussen boven en onder mogelijk zijn zonder vermenging.

Mvg Arnold

PS onze pelletketel staat nu 9 dagen uit maar als het weer zo blijft moet vanavond wel de open haard voor t eerst weer aan ben ik bang...

afbeelding van michael kruijne
29/04/2006 - 18:11

Bang voor een beetje romantiek? ;)
Lekker haardvuurtje.

wie is de verdeler voor consolar in¨Vlaanderen? Of heb jij het in Duitsland gaan halen?

Heeft er iemand een alternatief voor de recentste brunner pellethaard. Hij is zo mooi met zijn grote vuuropening en totaal ingebouwd zonder lijst, maar ook zo duur +/- 5000€ voor haard en 3500€ voor de pelletmodule...

afbeelding van teizman-1
29/04/2006 - 20:09

was het niet 7500€ voor de pelletmodule?

afbeelding van Hans Delannoye
30/04/2006 - 21:16

David

Ik denk net aan nog een oplossing, een boiler voor gelaagde opslag met ondergedompelde pelletsbrander. Niet goedkoop, maar heel compact en regeltechnisch vrij simpel, buiten de pelletsvoeding moet je enkel aanvoer en terugloop cv, warm en koud water, en zon aanvoer en terugloop aansluiten. De naam: Pelletsplus.

Hans

afbeelding van ard
04/05/2006 - 21:46
ard

Optie 7 zou ik ook bestuderen. Een opslagsysteem voor zowel koud- warm als
lauw water. Je kan je woning koelen met water onderin de ketel, de zonneboiler
en woningwarmte verwarmen het water en je stookt bovenin bij met een
willekeurige naverwarmer. Als het koud is kan je ook warm of lauw water
gebruiken voor LTV. En dat allemaal zonder bewegende delen. Ik was dan ook
razend enthousiast toen ik dit ding ontdekte. Kijk hier eens: www.sailer-solarsysteme.de/hybrid_start.htm>.
Vooral het 'mechanisme' om het water op temperatuur te 'sorteren' is byzonder.
Warm water uit de warmtebronnen stijgt op tot het warmer water tegenkomt en
vloeit dan horizontaal weg. Afgekoeld water daalt tot het kouder water
tegenkomt en vloeit dan in z'n eigen thermocline. Zeer byzonder. Denk ik. Het
staat zeker op het lijstje 'nader inventariseren' voor een nieuwe woning.

afbeelding van Hans Delannoye
04/05/2006 - 22:13

Ard

Dat is een van de vele 'schichtenspeicher' die onze Oosterburen commercialiseren. Er zijn zeker nog 50 varianten op hetzelfde thema. Sommigen ervan werken bijzonder goed, dit type kende ik nog niet.

Hans

afbeelding van david stroobants-4
05/05/2006 - 09:52

Oké, dit interesseert mij dus enorm. Alleen één groot probleem ... ik snap geen woord Duits :-(

Voordat ik in de ban was geraakt van een pelletketel had ik eerst een warmtepomp in gedachten. Een warmtepomp kun je in principe ook omgekeerd laten werken en zo via de vloerverwarming je huis in de zomer lichtjes laten koelen. (Dat principe begreep ik wel)

Maar als je zoiets ook kunt verwezenlijken via een geavanceerd buffervat dan lijkt me dit gewoon "de max". Alleen begrijp ik niet hoe dit regel-technisch in z'n werk gaat. Is dit trouwens al verkrijgbaar in België?

Mij lijkt het alvast zeer straf ... Als dit effectief zou kunnen werken dan ben ik alvast verkocht :-)

afbeelding van Hans Delannoye
05/05/2006 - 11:01

David

Tja, in de sector duurzame energie is Duits kennen een absolute must.

Maar eigenlijk is een schichtenspeicher (boiler met gelaagde opslag) simpele fysica uit de lagere school. Warmte stijgt, daar gaat het om. Meestal wordt er op een of andere manier gebruik gemaakt van een stijgbuis, en het warme water stijgt in die buis tot op de hoogte waar het water van dezelfde t° tegenkomt. Op dat moment is de stijgkracht nul geworden (geen gewichtsverschil meer), en stroomt het water op die hoogte uit. Dank zij die stijgbuis ga je dus de boiler van boven naar onder verwarmen, met als gevolg dat je na een half uur zonneschijn al warm water hebt bovenaan in de boilere. Typisch voor dit soort boilers is dat ze veelal in low-flow werken.
Een gewone boiler kent dezelfde krachten, maar doordat de WW onderaan zit, veel trager.

" Een warmtepomp kun je in principe ook omgekeerd laten werken en zo via de vloerverwarming je huis in de zomer lichtjes laten koelen. Maar als je zoiets ook kunt verwezenlijken via een geavanceerd buffervat dan lijkt me dit gewoon "de max". Alleen begrijp ik niet hoe dit regel-technisch in z'n werk gaat. Is dit trouwens al verkrijgbaar in België? "
Nee, begrijp ik ook niet, en volgens mij kan dat ook niet. Ik zal die website eens grondig moeten doorsnuffelen, ik vermoed dat er ergens een misinterpretatie is.

Hans

afbeelding van ard
05/05/2006 - 11:22
ard

"Typisch voor dit soort boilers is dat ze veelal in low-flow werken.
Een gewone boiler kent dezelfde krachten, maar doordat de WW onderaan zit,
veel trager."

Welke boiler is effectiever in het opvangen van zonne-energie? Je hebt het
meest aan heet water omdat je tapwater van 60 graden gebruikt, tenzij je
vloerverwarming hebt (een non-issue met een
passief huis lijkt het) . Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat lage
temperatuur beter op de boiler over te dragen is. Bij mijn zonneboiler heb ik
rond het middaguur al 50 graden gehaald (vanaf 20), maar om tot 70 graden
te komen in de middag, met panelen op het westen, lukt vaak niet. Zijn er
cascade systemen die enerzijds veel lauw water produceren en anderzijds de
temperatuur 'optoppen' met een ander soort collector?

""Een warmtepomp kun je in principe ook omgekeerd laten werken en zo via
de vloerverwarming je huis in de zomer lichtjes laten koelen. Maar als je
zoiets ook kunt verwezenlijken via een geavanceerd buffervat dan lijkt me dit
gewoon "de max". Alleen begrijp ik niet hoe dit regel-technisch in z'n werk
gaat. Is dit trouwens al verkrijgbaar in België? "
Nee, begrijp ik ook niet, en volgens mij kan dat ook niet. Ik zal die website
eens grondig moeten doorsnuffelen, ik vermoed dat er ergens een
misinterpretatie is."

Met vloer/wandverwarming kan je 'vrije koeling' gebruiken. Je laat daarbij
koud water door de leidingen lopen. Dat water kan je bv. verkrijgen met een
kringloop in de grond waarmee je water van 10 graden uitwisselt, of met
water onderuit de koude boiler. Als de boiler eenmaal vol zit met water dat
warmer is dan de woonomgeving, werkt het natuurlijk niet meer passief en
moet je toch een warmtepomp gebruiken. In een van de sailer pagina's staat
rechtsonder een ketel 'kühlen mit warme'. Dat heb ik (te?) kort door de bocht
vertaald naar 'vrije koeling'.

afbeelding van patrick-59
05/05/2006 - 11:22

zoek op:
nau gmbh duitse fabrikant
type oscar

groeten patrick

afbeelding van Hans Delannoye
05/05/2006 - 12:27

Ard

" Welke boiler is effectiever in het opvangen van zonne-energie? "
Een gewone boiler zal iets meer warmte vangen, omdat de boiler gemiddeld kouder zal zijn. Maar om bruikbaar warm sanitair water te hebben, is een schichtenspeicher zeker interessanter. Wat me bij deze boiler tegenvalt, is dat het koude water niet eerst naar onderaan de boiler wordt gestuurd. Op die manier wordt het koude leidingwater allicht tot 20-30° voorverwarmt, waardoor er minder energie bovenaan in de boiler wordt onttrokken. Er is wel een leiding voorzien om het afgekoelde water te laten zakken, maar daar heb ik wat twijfels naar efficientie toe. Tweede nadeel volgens hun schema, is dat de retour van de verwarming altijd via de buffer gaat, dat zou ik niet doen. Bij nader inzien hebben zij ook schema's voor verwarmingsondersteuning opgenomen in hun hydraulische schema's, dus dat is OK.

" Zijn er cascade systemen die enerzijds veel lauw water produceren en anderzijds de temperatuur 'optoppen' met een ander soort collector? "
Bedoel je met twee boilers? Dat kan, je gaat dan de sanitair boiler voorrang geven, zodra deze op temperatuur is of de zon deze niet verder kan opwarmen, ga je een buffervat opwarmen voor verwarmingsdoeleinden.

" In een van de sailer pagina's staat rechtsonder een ketel 'kühlen mit warme'. Dat heb ik (te?) kort door de bocht vertaald naar 'vrije koeling'. "
Ik vind daar verder niks over, en ik zie ook niet direct een mogelijkheid om de buffer onderraan af te koelen, je zou dan toch minstens een extra WW verwachten.

Hans

afbeelding van david stroobants-4
09/05/2006 - 15:38

Arnold, je zegt "De tempertauur in je vat bepaalt het rendement". Dat begrijp ik wel ... als je de temperatur in dat vat laag kan houden, moet je ketel minder hard werken om dat vat op temperatuur te brengen. Probleem is dat we sowieso 2 temperatuurcircuits hebben (radiatoren = hoge temperatuur, vloerverwarming = lage temperatuur).

We kunnen de radiatoren boven wel wat overdimensioneren, maar uiteindelijk zal er altijd een minimale temperatuur nodig zijn om ook sanitair water te kunnen hebben van een bepaalde temperatuur, niet?

Zelf hadden we gedacht om optie 3 te voorzien (tank-in-tank). Iedereen hier lijkt optie 4 te prefereren, (sanitair water in doorstroom) maar ik zie niet echt een grote meerwaarde tegenover een tank-in-tank systeem. (Of mis ik iets?)

Zo'n "schichtenspeicher" lijkt me anders ook wel wat, kwestie van een betere gelaagdheid te hebben dan bij een gewoon buffervat.

Het feit dat je zo'n vat mogelijks ook kunt aanwenden voor de koeling van de woning via de vloerverwarming is aantrekkelijk, maar ik heb nog altijd geen informatie gevonden over hoe dit dan technisch in z'n werk gaat ...

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.