Systeem combinatie pelletketel + zonnecollector

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor de verwarming van onze woning (radiatoren op het verdiep, vloerverwarming op het gelijkvloers) alsook voor het sanitaire water gaan we een pelletketel plaatsen. Op termijn denken we er aan om dit systeem uit te breiden met een zonneboiler.

Wat is nu de beste manier om dit te verwezenlijken?

Optie 1 = Boiler: In een opslagtank bevindt zich het sanitaire water. In deze tank is er een spiraal die kan verbonden worden met de zonnecollector. De ketel zorgt voor de verwarming van het verwarmingswater én voor de (bij)verwarming van het sanitaire water.

Optie 2 = Bivalente boiler / duo boiler: In een opslagtank bevindt zich het sanitaire water. In deze tank zijn er 2 spiralen die instaan voor de verwarming van het water. De onderste spiraal is verbonden met de zonnecollector. De bovenste spiraal is verbonden met de ketel. (bvb. Viessmann Vitocell B-100)

Optie 3 = Combi boiler / buffervat: In een opslagtank bevindt zich het water voor de verwarming. Deze is verbonden met de ketel. In de tank is er één spiraal die kan verbonden worden met de zonnecollector. In het buffervat zit een tweede tank voor het sanitaire water (tank-in-tank / bain-marie).

Optie 4 = Combi boiler / buffervat: In een opslagtank bevindt zich het water voor de verwarming. Deze is verbonden met de ketel. In de tank zijn er twee spiralen. De onderste spiraal kan verbonden worden met de zonnecollector, door een tweede spiraal loopt het sanitaire water (doorstroom-systeem). (bvb. Viessmann Vitocell 333.)

Optie 5 = Combi boiler / buffervat: In een opslagtank bevindt zich het water voor de verwarming. Deze kan verbonden worden met de zonnecollector. In de tank is er één spiraal die verbonden is met de ketel. In het buffervat is er een tweede tank voor het sanitaire water (tank-in-tank / bain-marie). (bvb. http://www.izen.be/pic/paginas/combi/floornl.gif)

Optie 6 = Combi boiler / buffervat: In een opslagtank bevindt zich het water voor de verwarming. Deze kan verbonden worden met de zonnecollector. In de tank zijn er twee spiralen. De onderste spiraal kan verbonden worden met de ketel, door een tweede spiraal loopt het sanitaire water (doorstroom-systeem).

Optie 7 = Ander alternatief ???

Bijkomende vraag: Hoe groot moeten de boiler / buffervaten voorzien zijn voor een gezin met 4 personen.

Reacties

Even visualiseren ...

optie 4

goedkoopste boiler en geen legionella probleem sanitair.

geen beperking vermogen WW verwarming en WW ketel

JB

nb ik heb het niet zo gedaan, maar zou het nu wel zo doen

Jeroen,

Bedankt alvast voor je reactie. Een installateur had me ook aangeraden om zo'n buffervat van 650 liter te nemen met 2 spiralen erin. Of het de goedkoopste oplossing is weet ik niet, want zo'n tank kost toch al gauw tegen de 2000 EUR.

Ik heb nog wel 2 bedenkingen bij dit systeem:

- Als ik initieel geen zonneboiler plaats, dan veronderstel ik dat de pelletketel dat vat van 650 liter gaat warm houden in de zomer (kwestie van sanitair warm water te kunnen maken). Is dat geen ongelofelijke verspilling van energie? 650 liter warm water bufferen voor mogelijks enkele liters sanitair warm water af te tappen?

- In die spiraal voor het sanitaire water zit maar een beperkte hoeveelheid warm water opgeslagen. Als ik dan een bad laat vollopen, kan het water dat door die spiraal loopt voldoende snel opwarmen, of staat de ketel nog in voor naverwarming indien er grote hoeveelheden sanitair warm water gevraagd worden?

David,

1. Een pelletkachel (voor CVketel weet ik het niet) heeft een beter rendement als hij een tijdje kan doorbranden. Indien je nooit een zonnepanneel installeerd is die 650 liter misschien te groot. Een goede boiler houdt goed z'n warmte. Ik denk dat de combinatie zon-pellets wel een must is. Indien je de boiler al koopt, zijn de panelen ook de kost niet meer. (bij wijze van spreke natuurlijk)

2. Mijn WW levert 28KW. Dus zeker geen probleem. Vraag de specs eens op van die boiler. Christophe Debrabander heeft een boiler zolas ik bedoel.

Greetz

JB

Ik heb het er gisteren nog eens over gehad met mijn vrouw: Zonnecollector plaatsen of niet?

Mijn vrouw is resoluut tegen, ze ziet zo'n ding op het dak absoluut niet zitten. Ik moet eerlijk toegeven dat het estetisch gezien ook wel minder goed aansluit bij ons type woning.

Een ander idee waar ik nog mee speel, is om in een later stadium een zonnecollector en/of PV-panelen op het dak te plaatsen van het tuinhuis in de achtertuin (waar de panelen misschien wat meer uit het zicht kunnen worden onttrokken).

Alleen weet ik niet of het wel verstandig is om zo'n afstand te gaan overbruggen door de tuin. Die electriciteit van de PV panelen zijn misschien niet echt een probleem. Maar warm water over zo'n afstand transporteren, daar heb ik toch wel mijn bedenkingen bij.

Nu, indien er geen zonnecollectoren worden aangesloten. Zou u dan nog altijd opteren voor een systeem met een buffervat voor het verwarmingswater, of kies ik dan eerder voor een meer klassieke boiler voor het sanitaire water? Zoals gezegd, een buffervat kost al gauw tegen de 2000 EUR. Een eenvoudige boiler heb je al voor pakweg 500 EUR.

Niemand die verder nog kan/wil reageren ?

Optie 4

Zo heb ik het en bevalt goed

voordeel is dat je zeer eenvoudig ook een houthaard aan kan sluiten t.z.t. (of direct)

Overigens zit de aanvoer en de retour van de pelletketel bij mij vlak bij elkaar, ca 10 cm boven elkaar.

En de warmtewisselaar voor warmwater moet SUPER zijn anders is je vat veel te warm. Ik heb gekozen voor consolar en moet zeggen (de 850L) ik houdt de boiler op 40 graden bovenin en heb ALTIJD 37 graden water, meestal uiteraard meer. Onderin de boiler is het s ochtends altijd 24 a 25 graden, in het midden rond de 33-35. Zo geef je de zonnepanelen optimaal de kans mee te werken. s avonds is de hele boiler bij mij nu meestal rond de 35 graden onderin en 45 bovenin, s ochtends is hij weer afgekoeld (door de vloerverwarming) tot 25 graden onderin, klaar voor de zon.

Je temperatuur in je vat bepaald je rendement.

Mvg Arnold

Naar ik begrepen heb zou zo'n tank-in-tank systeem wel beter zijn m.b.t. kalkaanslag in de boiler. Door het voortdurend krimpen en uitzetten van de tank is de kalk voortdurend in beweging en kan hij zich niet afzetten op de wanden. Hierdoor hoeven deze toestellen in het algemeen niet meer ontkalkt te worden en daalt het rendement niet na verloop van tijd. (Dat zou dan optie 3 zijn)

David

Zonnepanelen kunnen wel enkele meters (65 meter) van uw boiler geplaatst worden. Als je de leidingen goed isoleerd vormt dit geen probleem

Je kunt de boiler van 650 liter ook gedeeltelijk opwarmen als je een goeie hebt. Enkel een beetje handig tewerk gaan.

Hans V.

David

Ik zou ook voor optie 4 kiezen. Naargelang de gebruikte boiler heb je meerdere aansluitingen, zo bepaal je zelf hoeveel je met de pellets opwarmt. Ook door de sensor te verplaatsen kan je het verwarmd volume beinvloeden.

Hans

Geachte,

wij hebben een pelletkachel van 27kW + kleine boiler 70 ltr die gevoedt wordt door de zonneboiler
8m² zonnepanelen met zonneboiler 400 liter
ons systeem : winter : pellet warmt de woning en de 70 liter boiler : laatste wordt gevoed door de voorverwarmer, nl de zonneboiler
vanaf 15 mei doven we de pelletkachel en hebben we enkel warm water met de zonneboiler to 1 oktober ( vorig jaar was het 20 oktober)
ons gezin telt 5 personen
pellet cv ketel = 3770 euro
boiler 70 liter = 695.00 euro
zonneboiler + panelen + install = 5500 euro
( verbruik 1000.00 euro per jaar voor leefoppervlak 180m² + slaapkamers)
groeten patrick

Patrick

Nog 1000 euro energie? Dan is ofwel je woning slecht geisoleerd, ofwel je installatie niet echt performant, maar waaran het ligt kan je natuurlijk niet aan de verbruikcijfers zien.
Wat de opstelling op zich betreft, dat is een goed alternatief, maar ik zou toch met een buffervat werken met warm water in doorstroom. Want zo'n zonneboiler die de hele winter op 20 a 30° staat is natuurlijk een ideale kweekbak voor legionella. Al wil ik de risico's niet overdrijven, je kan door de kleine boiler altijd op 65° te houden, het risico minimaliseren.

Hans

1000.00 euro :U moet de woning zien : groot en in de wind ( allenstaande hoeve)+ warm water voor 5 personen en reiniging dierenhokken. Akkoord, isolatie is niet optimaal.
om de 6 maand stook ik alles naar 85° en warmspoel ik alle leidingen en toestellen

Patrick

Ik wil maar zeggen, verbruikcijfers op zich zeggen niets. Het is het samenspel van de verschillende factoren die bepalen of je een 'goed' of 'slecht' systeem hebt.

Hans

Beste,

Ik begin binnen enkele maanden ook aan mijn appartement waarin ik een dergelijk systeem van pellet gecombineerd met zonnepanelen en muurverwarming en sanitair warm water wil integreren.
Onlangs op batibouw zag ik de nieuwe pellet-haard van brunner met grote vuuropening die ook op brandhout kan werken. Dit is een systeem van brunner. Nu zag ik dat brunner een compleet systeem met zonneboiler heeft genoemd DAVID. Heeft iemand meer informatie over dit systeem en of het al dan niet beter is zelf het systeem samen te stellen. (prijs, rendement, ...)?

Arnold,

Optie 4 met de houtpellet die de boilerinhoud verwarmd is volgens mij ook de juiste keuze indien de boilerinhoud voldoende groot is. Op het tekeningetje staat de aanvoer voor de houtpellet onderaan en de retour boven. U zei in uw antwoord dat bij u de aanvoer en retour 10 cm onder elkaar zijn (ik veronderstel in het bovenste deel van de boiler)
Welk type boiler hebt u dan wel? Ik zou ook muurverwarming installeren, hoe kan je ervoor zorgen dat deze temperatuur niet te hoog ligt?

michel,

Je plaatst best een evenwichtsfles. Dan neemt deze warmte uit uw bufferboiler dat de verwarming nodig heeft. Best plaats je de inlaat van de pelletkachel bovenaan en de retour onderaan. Met de voeler kun je dan spelen kwa hoogte en deze zal bepalen hoeveel liter de pelletkachel zal opwarmen. Je kunt deze best zo hoog mogelijk plaatsen, heb je niet voldoende warmte dan kun je de voeler laten zakken waardoor je meer warmte aanmaakt door de pelletkachel in de bufferboiler.

Hans V.

Michael

De 850L van consolar

Inderdaad zitten aanvoer en retour vlak onder elkaar en daartussen de aanvoer voor de vloerverwarming. Dit werkt perfect, zojuist was het hier helemaal bewolkt en mijn boiler de onderste 2/3 was 23 graden (bovenin 38). Na 5 minuten zon is de boiler onderin en in hte midden nog steeds 23-24 graden maar de aanvoer voor de vloerverwarming is al 29 ipv 23 (en slaat nu dus weer aan), dus op 1 of andere manier werkt dit ding wonderbaarlijk goed?

Het is een zg. ''schichtenspeicher'' waarnok er hele grote verschillen tussen boven en onder mogelijk zijn zonder vermenging.

Mvg Arnold

PS onze pelletketel staat nu 9 dagen uit maar als het weer zo blijft moet vanavond wel de open haard voor t eerst weer aan ben ik bang...

Bang voor een beetje romantiek?
Lekker haardvuurtje.

wie is de verdeler voor consolar in¨Vlaanderen? Of heb jij het in Duitsland gaan halen?

Heeft er iemand een alternatief voor de recentste brunner pellethaard. Hij is zo mooi met zijn grote vuuropening en totaal ingebouwd zonder lijst, maar ook zo duur +/- 5000€ voor haard en 3500€ voor de pelletmodule...

was het niet 7500€ voor de pelletmodule?

Ik hoop van niet..

David

Ik denk net aan nog een oplossing, een boiler voor gelaagde opslag met ondergedompelde pelletsbrander. Niet goedkoop, maar heel compact en regeltechnisch vrij simpel, buiten de pelletsvoeding moet je enkel aanvoer en terugloop cv, warm en koud water, en zon aanvoer en terugloop aansluiten. De naam: Pelletsplus.

Hans

Optie 7 zou ik ook bestuderen. Een opslagsysteem voor zowel koud- warm als
lauw water. Je kan je woning koelen met water onderin de ketel, de zonneboiler
en woningwarmte verwarmen het water en je stookt bovenin bij met een
willekeurige naverwarmer. Als het koud is kan je ook warm of lauw water
gebruiken voor LTV. En dat allemaal zonder bewegende delen. Ik was dan ook
razend enthousiast toen ik dit ding ontdekte. Kijk hier eens: www.sailer-solarsysteme.de/hybrid_start.htm>.
Vooral het 'mechanisme' om het water op temperatuur te 'sorteren' is byzonder.
Warm water uit de warmtebronnen stijgt op tot het warmer water tegenkomt en
vloeit dan horizontaal weg. Afgekoeld water daalt tot het kouder water
tegenkomt en vloeit dan in z'n eigen thermocline. Zeer byzonder. Denk ik. Het
staat zeker op het lijstje 'nader inventariseren' voor een nieuwe woning.

Ard

Dat is een van de vele 'schichtenspeicher' die onze Oosterburen commercialiseren. Er zijn zeker nog 50 varianten op hetzelfde thema. Sommigen ervan werken bijzonder goed, dit type kende ik nog niet.

Hans

Oké, dit interesseert mij dus enorm. Alleen één groot probleem ... ik snap geen woord Duits

Voordat ik in de ban was geraakt van een pelletketel had ik eerst een warmtepomp in gedachten. Een warmtepomp kun je in principe ook omgekeerd laten werken en zo via de vloerverwarming je huis in de zomer lichtjes laten koelen. (Dat principe begreep ik wel)

Maar als je zoiets ook kunt verwezenlijken via een geavanceerd buffervat dan lijkt me dit gewoon "de max". Alleen begrijp ik niet hoe dit regel-technisch in z'n werk gaat. Is dit trouwens al verkrijgbaar in België?

Mij lijkt het alvast zeer straf ... Als dit effectief zou kunnen werken dan ben ik alvast verkocht

David

Tja, in de sector duurzame energie is Duits kennen een absolute must.

Maar eigenlijk is een schichtenspeicher (boiler met gelaagde opslag) simpele fysica uit de lagere school. Warmte stijgt, daar gaat het om. Meestal wordt er op een of andere manier gebruik gemaakt van een stijgbuis, en het warme water stijgt in die buis tot op de hoogte waar het water van dezelfde t° tegenkomt. Op dat moment is de stijgkracht nul geworden (geen gewichtsverschil meer), en stroomt het water op die hoogte uit. Dank zij die stijgbuis ga je dus de boiler van boven naar onder verwarmen, met als gevolg dat je na een half uur zonneschijn al warm water hebt bovenaan in de boilere. Typisch voor dit soort boilers is dat ze veelal in low-flow werken.
Een gewone boiler kent dezelfde krachten, maar doordat de WW onderaan zit, veel trager.

" Een warmtepomp kun je in principe ook omgekeerd laten werken en zo via de vloerverwarming je huis in de zomer lichtjes laten koelen. Maar als je zoiets ook kunt verwezenlijken via een geavanceerd buffervat dan lijkt me dit gewoon "de max". Alleen begrijp ik niet hoe dit regel-technisch in z'n werk gaat. Is dit trouwens al verkrijgbaar in België? "
Nee, begrijp ik ook niet, en volgens mij kan dat ook niet. Ik zal die website eens grondig moeten doorsnuffelen, ik vermoed dat er ergens een misinterpretatie is.

Hans

"Typisch voor dit soort boilers is dat ze veelal in low-flow werken.
Een gewone boiler kent dezelfde krachten, maar doordat de WW onderaan zit,
veel trager."

Welke boiler is effectiever in het opvangen van zonne-energie? Je hebt het
meest aan heet water omdat je tapwater van 60 graden gebruikt, tenzij je
vloerverwarming hebt (een non-issue met een
passief huis lijkt het) . Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat lage
temperatuur beter op de boiler over te dragen is. Bij mijn zonneboiler heb ik
rond het middaguur al 50 graden gehaald (vanaf 20), maar om tot 70 graden
te komen in de middag, met panelen op het westen, lukt vaak niet. Zijn er
cascade systemen die enerzijds veel lauw water produceren en anderzijds de
temperatuur 'optoppen' met een ander soort collector?

""Een warmtepomp kun je in principe ook omgekeerd laten werken en zo via
de vloerverwarming je huis in de zomer lichtjes laten koelen. Maar als je
zoiets ook kunt verwezenlijken via een geavanceerd buffervat dan lijkt me dit
gewoon "de max". Alleen begrijp ik niet hoe dit regel-technisch in z'n werk
gaat. Is dit trouwens al verkrijgbaar in België? "
Nee, begrijp ik ook niet, en volgens mij kan dat ook niet. Ik zal die website
eens grondig moeten doorsnuffelen, ik vermoed dat er ergens een
misinterpretatie is."

Met vloer/wandverwarming kan je 'vrije koeling' gebruiken. Je laat daarbij
koud water door de leidingen lopen. Dat water kan je bv. verkrijgen met een
kringloop in de grond waarmee je water van 10 graden uitwisselt, of met
water onderuit de koude boiler. Als de boiler eenmaal vol zit met water dat
warmer is dan de woonomgeving, werkt het natuurlijk niet meer passief en
moet je toch een warmtepomp gebruiken. In een van de sailer pagina's staat
rechtsonder een ketel 'kühlen mit warme'. Dat heb ik (te?) kort door de bocht
vertaald naar 'vrije koeling'.

zoek op:
nau gmbh duitse fabrikant
type oscar

groeten patrick

Ard

" Welke boiler is effectiever in het opvangen van zonne-energie? "
Een gewone boiler zal iets meer warmte vangen, omdat de boiler gemiddeld kouder zal zijn. Maar om bruikbaar warm sanitair water te hebben, is een schichtenspeicher zeker interessanter. Wat me bij deze boiler tegenvalt, is dat het koude water niet eerst naar onderaan de boiler wordt gestuurd. Op die manier wordt het koude leidingwater allicht tot 20-30° voorverwarmt, waardoor er minder energie bovenaan in de boiler wordt onttrokken. Er is wel een leiding voorzien om het afgekoelde water te laten zakken, maar daar heb ik wat twijfels naar efficientie toe. Tweede nadeel volgens hun schema, is dat de retour van de verwarming altijd via de buffer gaat, dat zou ik niet doen. Bij nader inzien hebben zij ook schema's voor verwarmingsondersteuning opgenomen in hun hydraulische schema's, dus dat is OK.

" Zijn er cascade systemen die enerzijds veel lauw water produceren en anderzijds de temperatuur 'optoppen' met een ander soort collector? "
Bedoel je met twee boilers? Dat kan, je gaat dan de sanitair boiler voorrang geven, zodra deze op temperatuur is of de zon deze niet verder kan opwarmen, ga je een buffervat opwarmen voor verwarmingsdoeleinden.

" In een van de sailer pagina's staat rechtsonder een ketel 'kühlen mit warme'. Dat heb ik (te?) kort door de bocht vertaald naar 'vrije koeling'. "
Ik vind daar verder niks over, en ik zie ook niet direct een mogelijkheid om de buffer onderraan af te koelen, je zou dan toch minstens een extra WW verwachten.

Hans

Arnold, je zegt "De tempertauur in je vat bepaalt het rendement". Dat begrijp ik wel ... als je de temperatur in dat vat laag kan houden, moet je ketel minder hard werken om dat vat op temperatuur te brengen. Probleem is dat we sowieso 2 temperatuurcircuits hebben (radiatoren = hoge temperatuur, vloerverwarming = lage temperatuur).

We kunnen de radiatoren boven wel wat overdimensioneren, maar uiteindelijk zal er altijd een minimale temperatuur nodig zijn om ook sanitair water te kunnen hebben van een bepaalde temperatuur, niet?

Zelf hadden we gedacht om optie 3 te voorzien (tank-in-tank). Iedereen hier lijkt optie 4 te prefereren, (sanitair water in doorstroom) maar ik zie niet echt een grote meerwaarde tegenover een tank-in-tank systeem. (Of mis ik iets?)

Zo'n "schichtenspeicher" lijkt me anders ook wel wat, kwestie van een betere gelaagdheid te hebben dan bij een gewoon buffervat.

Het feit dat je zo'n vat mogelijks ook kunt aanwenden voor de koeling van de woning via de vloerverwarming is aantrekkelijk, maar ik heb nog altijd geen informatie gevonden over hoe dit dan technisch in z'n werk gaat ...

Hans, ... "Tweede nadeel volgens hun schema, is dat de retour van de verwarming altijd via de buffer gaat, dat zou ik niet doen." Wat zou jij doen?

Of ik zal de vraag misschien anders formuleren: Je weet dat we willen verwarmen met een pelletketel, boven willen we radiatoren en beneden vloerverwarming. Wat is dan volgens u de ideale opstelling?

Thanks in advance ...

David

Neem het me niet kwalijk, maar ik weet al lang niet meer over welk schema het gaat.
Ik vermoed at het om hetvolgende ging: Dikwijls werk je met verwarmingsondersteuning, in dat geval gaat de retour alleen door de boiler als de boiler minstens een paar graden warmer is dan de reour. Anders ga je met de retour de boiler opwarmen, en zo heeft de zon nog minder kans.

" Of ik zal de vraag misschien anders formuleren: Je weet dat we willen verwarmen met een pelletketel, boven willen we radiatoren en beneden vloerverwarming. Wat is dan volgens u de ideale opstelling? "
Dat hangt van de keuze's af. Rechtstreeks verwarmen, of via buffer? En misschien hebben we het er al eens over gehad, maar waarom in godsnaam radiatoren???

Hans

David

Ik bedoelde niet zozeer het rendement van je ketel (dat is ook wel zo) maar van je zonnepanelen

De warmtewisselaar voor je zonnepanelen zit in ieder geval altijd zo laag mogelijk (soms een tweede hoger) zodat het koudste water door je collectoren al bij een 30 graden collectortemperatuur opgewarmt kan worden.

Als je een vat hebt met een goede gelaagdheid kan het best bovenin 50 graden zijn (voor je warmwater) en onderin 25 (voor je collectoren).

Nadeel van een tank in tank is dat je een minder goede gelaagdheid hebt en eerder kans op legionella, maar op zich is het ook een goed systeem, het heeft echter geen voordelen, enkel nadelen tov schema 4.

Koelen lijkt me een broodje aap verhaal, zowiezo is je koelcapaciteit natuurlijk veel te klein dan, 500 liter van 16 graden kun je misschien 1 kWh mee weg koelen dan is het al weer 18 graden en begin je er niks meer mee. Je kunt wel je collectoren s nachts gebruiken om mee te koelen maar dat kun je ook met je ventilatiesysteem of je ramen...

arnold

Hans,

Bij ons zou de opstelling er schematisch ongeveer zo uitzien. (Opmerkingen?/ bedenkingen?)

De reden voor de radiatoren op de slaapkamers: Vloerverwarming is aanzienlijk duurder t.o.v. radiatoren en aangezien het op de (kinder)kamers hooguit maar een paar uurtjes per dag warm moet zijn om te studeren e.d., lijkt het mij niet zinvol om daar overal vloerverwarming te voorzien.

Vloerverwarming zet je ook niet zomaar even op en af voor een tweetal uurtjes, dus daarom plaatsen we enkele overgedimensioneerde radiatoren. Hierdoor moet de temperatuur in het buffervat niet te hoog zijn om alles te kunnen bedienen.

David,

kleine opmerking: ook je overgedimensioneerde radiatoren ga je niet zomaar even opzetten; die gaan maar net zo traag reageren als je vv; of je moet je temperatuur van je water zo hoog zetten dat je zonnepanelen voor de verwarming nooit enig rendement gaan hebben. En dan kan je je zonnepanelen schrappen en heb je geld over voor overal vv....
Daarnaast is er in een LEW niets zo iets als, een paar uurtjes per dag warm hebben. Eens warm daalt je temperatuur immers zeer langzaam.

Walter

David,

" Vloerverwarming is aanzienlijk duurder t.o.v. radiatoren "
Dat is zeker niet waar, in jou geval zal de oplossing met radiatoren waarschijnlijk net zo duur of duurder zijn (menggroep, extra pompen, evenwichtsfles,...).
Wil je snelheid, plaats dan muurverwarming in de slaapkamers.

Hans

Walter, wat die overgedimensioneerde radiatoren betreft: Ik dacht gewoon om deze niet te laten werken op een aanvoertemperatuur van 90 graden, maar ergens tussen 55 à 70 graden. De reactietijd zal dan nog altijd meer dan behoorlijk zijn (vermoed ik) en voor het sanitair water aan te maken heb je toch ook nog altijd water nodig van meer dan 40 graden. Dus op zich lijkt mij dat geen "slechte" oplossing te zijn.

De zonnecollectoren hebben ook niet de bedoeling om in te staan voor de huiselijke verwarming. Het aandeel daar zal eerder miniem zijn. Maar in de zomer en het tussenseizoen kunnen ze wel (ondersteund door de ketel) voorzien in de gedeeltelijke (?) aanmaak van sanitair warm water.

Hans, vloerverwarming niet duurder dan radiatoren? Dan denk ik dat je hele dure radiatoren voor ogen hebt

Je hebt inderdaad een extra "circuit" te bedienen, maar om die vloerverwarming boven te voorzien moet de vloerhoogte worden aangepast. En ook ... een vloerverwarming zet je gewoon niet zomaar aan of uit. Die kamers gaan dus quasi constant op temperatuur zijn om hooguit 2 uurtjes per dag gebruikt te worden. Lijkt u dát dan zinvol ?!

Wandverwarming is misschien een optie, maar ik denk er zelfs nog niet aan om dat in mijn huis te plaatsen, laat staan in een kinderkamer die wel wat verandering kan ondergaan op een paar jaar tijd. Als je een schap aan de muur wilt hangen moet je al goed mikken tussen de buizen. En wat met een kleerkast die bijna een hele muur in beslag neemt?

Die keuze voor de radiatoren is gemaakt hoor, daar kom ik echt niet op terug. Dus mijn vraag blijft: zijn er opmerkingen/bedenkingen bij de rest van de opstelling (ketel/buffervat)

David

" Hans, vloerverwarming niet duurder dan radiatoren? Dan denk ik dat je hele dure radiatoren voor ogen hebt "
Nee, volgens mij heb jij een heel dure vloerverwarming voor ogen!

" Je hebt inderdaad een extra "circuit" te bedienen, maar om die vloerverwarming boven te voorzien moet de vloerhoogte worden aangepast. En ook ... een vloerverwarming zet je gewoon niet zomaar aan of uit. "
Driewegmenger, regeling, extra pomp en buizen, kost je al snel 1500 en meer euro, daarvoor leg je makkelijk 100m² muurverwarming! Daarbij komen dan nog de radiatoren en toebehoren, hoeveel gaat dat kosten?

" Die kamers gaan dus quasi constant op temperatuur zijn om hooguit 2 uurtjes per dag gebruikt te worden. Lijkt u dát dan zinvol ?! "
Ik weet niet hoelang jij het forum al volgt, niet zo lang vermoedt ik. In een goed geisoleerde woning zal je kwasi geen verwarming nodig hebben op de slaapkamers, die blijven sowieso op temperatuur, ook zonder verwarming.

" Wandverwarming is misschien een optie, maar ik denk er zelfs nog niet aan om dat in mijn huis te plaatsen, laat staan in een kinderkamer die wel wat verandering kan ondergaan op een paar jaar tijd. Als je een schap aan de muur wilt hangen moet je al goed mikken tussen de buizen. En wat met een kleerkast die bijna een hele muur in beslag neemt? "
Neem me niet kwalijk, je gaat in een slaapkamer toch geen hele wand volstouwen met muurverwarming? Ik weet natuurlijk niet wat je warmteverliezen zijn, dus ik kan moeilijk afwegen zonder informatie. Maar veelal volstaan 5 a 6 m².

" Die keuze voor de radiatoren is gemaakt hoor, daar kom ik echt niet op terug. "
Dat is jou probleem, maar als je het toch beter weet, moet je onze raad niet vragen.

" De zonnecollectoren hebben ook niet de bedoeling om in te staan voor de huiselijke verwarming. Het aandeel daar zal eerder miniem zijn. Maar in de zomer en het tussenseizoen kunnen ze wel (ondersteund door de ketel) voorzien in de gedeeltelijke (?) aanmaak van sanitair warm water. "
Als je verstandig bent, plaats dan enkel collectoren voor warm water. Tenzij je geld zat hebt.

Je schema, daar ontbreekt het belangrijkste, de plaats van de sensoren. Als je de VV onderaan neemt, kom je mogelijk in de knoei als de zon niet wil meewerken. Aangezien VV je hoofdverwarming is, denk ik dat je met dat beetje beneden niet gaat toekomen. Of je moet je boiler met de pelletskachel diep genoeg opwarmen, maar dan kan de zon niks meer doen.

Hans

Hans, het mag wel duidelijk zijn. Ik volg dit forum minder lang dan u. Ik heb helaas niet de tijd om elke vraagstaart tot in detail door te lezen (wie wel trouwens?). Ik ben, zoals de meeste mensen die het forum bezoeken, een gewone leek die tracht door het bos de bomen nog te zien. Iets wat niet bepaald eenvoudig is, zeker niet wanneer er haast nooit gericht op een vraag wordt geantwoord, er geen merken vernoemd worden en er veelal zaken worden bijgehaald die voor de originele vraag minder van belang zijn.

Wanneer er dan toch eens echt een gericht antwoord gegeven wordt, dan lees ik vooral heel veel kritiek. Maar iets afbreken is natuurlijk veel gemakkelijker dan opbouwen.

Ik apprecieer zeker uw mening hoor, anders zou ik ze ook niet vragen. Ik heb ondertussen ook voldoende forum-materiaal gelezen om te weten dat ik het allemaal niet beter weet dan u. Maar dat wil niet zeggen dat ik het altijd eens hoef te zijn met uw conclusies. Moest iedereen het met elkaar eens zijn en de keuzes altijd even duidelijk ... dan was er ook helemaal geen forum meer nodig natuurlijk

Maar op die laatste reply wil ik wel even reageren ... (Nogmaals, ik ben een leek dus mogelijk sla ik de bal hier volledig mis).

Een driewegmenger heb ik voor radiatoren niet nodig dacht ik. Een regeling heb ik sowieso (tenzij je de thermostatische kranen bedoelt en niet de sturing van de ketel). Dus in alle eerlijkheid ... 1500 EUR dat lijkt mij wel wat overdreven voor wat buizen en een pompje.

Aan de andere kant: Voor 1500 EUR leg ik blijkbaar gemakkelijk 100m2 wandverwarming en ik heb per kamer een 5 à 6 m2 nodig. Da's dan afgesproken hé ... gij geeft mij uw rekeningnummer, ik stort 360 EUR en gij komt bij mij 4 kamers voorzien van wandverwarming. Dat lijkt mij redelijk

David

Wat het vermijden van vernoemen van merken betreft, dat heeft vooral als doel te vermijden dat allerlei producenten en verkopers reclame maken op het forum. En ik vind dat niet echt een nadeel. Technieken zijn niet merkgebonden, wat voor merk A telt, telt meestal ook voor merk B, C, D....

" Een driewegmenger heb ik voor radiatoren niet nodig dacht ik. "
Klopt, maar wel voor je muurverwarming. En dus ook een aparte pomp en een regeling!

" Da's dan afgesproken hé ... gij geeft mij uw rekeningnummer, ik stort 360 EUR en gij komt bij mij 4 kamers voorzien van wandverwarming. Dat lijkt mij redelijk "
Je hebt mijn reactie niet goed gelezen, ik heb geschreven: 'Daarvoor leg je makkelijk...' dus jij, niet ik! Maar voor die prijs lever ik je graag de nodige buis en profielen voor 24 m² muurverwarming

Hans

Hans, nu spreekt je uzelf toch vierkant tegen ?!

Eerst schrijf je dat radiatoren waarschijnlijk net zo duur zijn of duurder dan muurverwarming, omdat ik zogezegd allerlei materiaal nodig heb als een driewegmenger, extra pomp, regeling en buizen. Volgens u kosten die dingen al snel 1500 en meer euro. Vervolgens zeg je dat je dat allemaal niet nodig hebt voor de radiatoren maar wél voor de muurverwarming. In Leuven zouden ze zeggen: "Wa is't na? Aieren of joeng?".

Voor 360 EUR krijg ik van u wel de buizen en profielen om 4 kamers te voorzien van muurverwarming. (Die ik dan wel nog zelf moet plaatsen)

Kijk, ik weet dat er in die vier kamerkes radiatoren komen waarvan de prijzen liggen tussen 100 en de 200 EUR. Reken voor een thermostatische kraan een kleine 20 EUR. Ik ben er zeker van dat ik een pak goedkoper gesteld ga zijn dan dat ik die kamers zou voorzien van muurverwarming. En nu heb ik de luxe om elke kamer onafhankelijk te regelen en op te warmen op de (beperkte) tijdstippen dat de "vraag" er is. En ik hoef me ook geen zorgen te maken wanneer mijn kinderen eens al te creatief met een boormachine willen omspringen in hun kamer.

Ik blijf erbij. Die keuze voor de radiatoren op de bovenverdieping is gemaakt en voorlopig zie ik weinig reden om daarop terug te komen. Mijn initiële vraag had ook absoluut niet die bedoeling natuurlijk ...

David

Mezelf tegenspreken?? Zeker niet, maar ik ben in de loop van de diskussie uit het oog verloren dat je met een ongeregeld systeem werkt. Je hebt dus sowieso een driewegmenger en regeling nodig. Ik ben vertrokken van het klassieke schema met cv-ketel, en daar gaat dat argument wel op.

" Eerst schrijf je dat radiatoren waarschijnlijk net zo duur zijn of duurder dan muurverwarming, omdat ik zogezegd allerlei materiaal nodig heb als een driewegmenger, extra pomp, regeling en buizen. Volgens u kosten die dingen al snel 1500 en meer euro. Vervolgens zeg je dat je dat allemaal niet nodig hebt voor de radiatoren maar wél voor de muurverwarming. "
Natuurlijk, in, het bovenstaande geval. Daar ga je de ketel weersafhankelijk sturen en moet je geen menger hebben voor de vloer/muurverwarming. Als je dan een tweede watert° nodig hebt (voor je radiatoren) heb je die hele handel wel nodig.

" Voor 360 EUR krijg ik van u wel de buizen en profielen om 4 kamers te voorzien van muurverwarming. (Die ik dan wel nog zelf moet plaatsen). Kijk, ik weet dat er in die vier kamerkes radiatoren komen waarvan de prijzen liggen tussen 100 en de 200 EUR. Reken voor een thermostatische kraan een kleine 20 EUR. Ik ben er zeker van dat ik een pak goedkoper gesteld ga zijn dan dat ik die kamers zou voorzien van muurverwarming. "
Heb jij voor 700 euro je radiatoren door een vakman geplaatst? Volgens mij praat je nu ook enkel over materiaal? En dan komen er nog retourafsluiters, koppelingen etc. bij. Of zit dat ook in die 700 euro? Je moet geen appelen met citroenen vergelijken hé.

" En nu heb ik de luxe om elke kamer onafhankelijk te regelen en op te warmen op de (beperkte) tijdstippen dat de "vraag" er is. "
Dat heb je met muurverwarming net zo goed. Door de korte reactietijd werkt dat bijna zo snel als een radiator, en als je gaat slapen zit je niet met die droge warme radiatorlucht, stralingswarmte kan je veel beter verdragen en is een stuk gezonder.
Zeker als je met een zonneboiler wil bijverwarmen, is een zeer laag stookregime een absolute must, en dat lukt je niet met radiatoren.

" En ik hoef me ook geen zorgen te maken wanneer mijn kinderen eens al te creatief met een boormachine willen omspringen in hun kamer. "
Ofwel zijn je kinderen te klein om te begrijpen dat ze niet zomaar in een muur mogen boren, en dan zorg je er als ouder voor dat ze er niet bij kunnen, electrisch gereedschap is niks voor kinderen! Ofwel zijn ze op een leeftijd dat ze dat wel begrijpen en zulk gereedschap kunnen hanteren, en dan kan ik me niet voorstellen dat ze alsnog gaten gaan boren in die wand. Die van mij zouden dat in elk geval nooit gedaan hebben.

" Mijn initiële vraag had ook absoluut niet die bedoeling natuurlijk ... " Nee, maar houdt daar wel verband mee, zonneënergie voor verwarming gekoppeld aan radiatoren is idiotie, het spijt me.

Hans

David

Vraag je installateur gewoon 2 offertes dan weet ke toch t verschil

En kies dan voor de wandverwarming, anders kun je je zonneboiler ook net zo goed halveren, die doet dan voor verwarming niks meer

En die radiatoren zullen toch sta in de wegs worden denk ik

Arnold

Hans, ik praat inderdaad enkel over materiaal. (Jij toch ook)

En die zonnecollectoren staan inderdaad niet in voor de verwarming van de radiatoren. Ik vermoed ook dat die eerder uitzonderlijk zullen worden aangezet (in het putteke van de winter).

De voornaamste verwarming is de vloerverwarming in de leefruimte. Dus die zonnecollectoren moeten perfect in staat zijn om in het tussenseizoen en de zomer een groot deel van dat buffervat op een redelijke temperatuur te brengen. Hetgeen ze tekort komen, daarvoor kan de ketel dan wel bijspringen ...

Allez, dat lijkt mij toch logisch ...

David

" Hans, ik praat inderdaad enkel over materiaal. (Jij toch ook) "
Ja, maar dan is die muurverwarming toch niet duurder dan radaitoren?

" En die zonnecollectoren staan inderdaad niet in voor de verwarming van de radiatoren. Ik vermoed ook dat die eerder uitzonderlijk zullen worden aangezet (in het putteke van de winter). "
Dan moet je eens naar je eigen schema kijken. Tenzij ik me erg vergis staan die wel degelijk op de boiler aangesloten! Ik merk nu dat je van schema 4 op een ander schema bent overgestapt. Alleen, als jij denkt op die manier snel je kamers op te warmen? Dan schat je de snelheid van zo'n pelletskachel toch wel wat fout in. Aangezien je vloerverwarming er opstaat - het leeuwedeel van de verwarming - zal de kachel behoorlijk wat tijd nodig hebben om de 'radiatortemperatuur' te bereiken.

" De voornaamste verwarming is de vloerverwarming in de leefruimte. Dus die zonnecollectoren moeten perfect in staat zijn om in het tussenseizoen en de zomer een groot deel van dat buffervat op een redelijke temperatuur te brengen. Hetgeen ze tekort komen, daarvoor kan de ketel dan wel bijspringen ... "
Hallo, nu is het aan mij om 'eieren of joeng' te zeggen, ga je nu met een bufferfvat werken of niet? Want zo kunnen we nog een paar jaar naast elkaar praten.

Hans

"Ja, maar dan is die muurverwarming toch niet duurder dan radaitoren?"
Tuurlijk wel. Op de site van StroomOp hebben ze hier één van hun schema's geplaatst. Het schema is misschien niet helemaal foutloos, maar vóór de vloer/wandverwarming staat er toch weldegelijk een driewegmenger, een aparte pomp en een regeling getekend. En zoals je zelf al hebt aangehaald kost dat bijna 1500 EUR. Je kan, een tweede "groep", denk ik alleen vermijden als je zowel de vloerverwarming op het gelijkvloers, als de muurverwarming in de kinderkamers op hetzelfde circuit plaatst, maar dan heb ik toch wel mijn bedenkingen over hoe je dit gaat regelen.

"Dan moet je eens naar je eigen schema kijken. Tenzij ik me erg vergis staan die wel degelijk op de boiler aangesloten!"
Die zijn inderdaad op aangesloten op het buffervat (geen boiler). En zoals eerder al aangehaald zal de temperatuur in dat buffervat liggen tussen de 55 à 70 graden. Voor alle duidelijkheid, op het circuit van de vloerverwarming heb je natuurlijk sowieso óók een driewegmenger, een aparte pomp en een regeling die de aanvoer met het retourwater gaat mengen tot een voor de vloerverwarming aanvaardbare temperatuur. Dat deel staat niet getekend op mijn schema hé. Het is ook maar een ruwe schematische voorstelling, geen uitgewerkt detail.

"Ik merk nu dat je van schema 4 op een ander schema bent overgestapt."
Dat is niet waar. In weze is er geen enkel verschil tussen het tweede schema en OPTIE 3 (niet 4).

"Alleen, als jij denkt op die manier snel je kamers op te warmen? Dan schat je de snelheid van zo'n pelletskachel toch wel wat fout in."
Dit heeft niets te maken met de snelheid van de pelletketel. Die moet er (eventueel in samenwerking met de zonnecollectoren) enkel voor zorgen dat dat buffervat op temperatuur blijft. En daar heeft hij m.i. tijd genoeg voor.

"Aangezien je vloerverwarming er opstaat - het leeuwedeel van de verwarming - zal de kachel behoorlijk wat tijd nodig hebben om de 'radiatortemperatuur' te bereiken."
Zoals gezegd, in het buffervat is het water altijd op "radiatortemperatuur". En die temperatuur wordt bereikt door zowel de pelletketel als de zonnecollectoren (wanneer het weer het toelaat).

"Hallo, nu is het aan mij om 'eieren of joeng' te zeggen, ga je nu met een bufferfvat werken of niet?"
Maar ja! (Heb ik ooit anders beweert misschien?)

David

" Het schema is misschien niet helemaal foutloos, maar vóór de vloer/wandverwarming staat er toch weldegelijk een driewegmenger, een aparte pomp en een regeling getekend. "
Dat schema is prima. Je zou de retour lager kunnen plaatsen, afhankelijk van wat je wil bereiken, maar het zal zo probleemloos werken.

" Je kan, een tweede "groep", denk ik alleen vermijden als je zowel de vloerverwarming op het gelijkvloers, als de muurverwarming in de kinderkamers op hetzelfde circuit plaatst, maar dan heb ik toch wel mijn bedenkingen over hoe je dit gaat regelen. "
En waarom, wij doen dat al jaren zo. Bij vloer- en muurverwarming kan je immers elke kring afzonderlijk bedienen.

Wat die schema's betreft, daar zat ik kompleet naast, ik meende wat anders gezien te hebben. Dat komt omdat sinds de laatste aanpassingen van de website je niet meer terug kan zonder alles kwijt te spelen, en, m'n geheugen laat me blijkbaar nu en dan in de steek. Net zoals ik meen dat jij vroeger over een boiler hebt gesproken, maar vermoedelijk vergis ik me daar ook in.

In elk geval moet je geen principieel schema maken, maar een met de juiste positie van sensoren en aansluitingen, want alleen al door kleine verschuivingen met de sensoren kan je een heel ander resultaat krijgen.

Hans

David

" Klopt. Het enige waarin men hier op dit forum in uitblinkt is kritiek geven op andermans oplossingen, zonder zelf zijn kaarten te tonen. Je moet anders maar eens de vraagstaart lezen rond "Systeem combinatie pelletketel + zonnecollector". Mijn vraag was nochtans simpel: Ik heb een pelletketel, radiatoren en vloerverwarming. Ik vermoed dat ik best gebruik maak van een buffervat want op termijn wil ik zonnecollectoren aan het systeem koppelen. Maar hoe doe ik dat het best? Een mens zou toch kunnen verwachten dat er een duidelijk antwoord komt, of een link naar een site waarop een "ideaal" schema staat voor dit scenario. "

Schema's maken is iets voor een vakman, en hangt af van verschillende factoren. Ik heb dat in de vorige reactie al aangehaald, je kan met kleine verschuivingen de resulaten al beinvloeden. Ook de fabrikant van het buffervat plaatst een aantal aansluitingen i.f.v. het gebruik, ook zij zouden schema's moeten aanbieden.
Je wil het blijkbaar niet horen, maar niemand kan je hier of elders de juiste oplossing geven, zonder de juiste gegevens. Het is in de eerste plaats het werk van de installateur of de leverancier van het systeem om een juist hydraulisch schema te ontwerpen.

" Helaas ontspoort de vraag volledig omdat ik er voor kies om radiatoren te plaatsen in mijn huis. Iets wat door sommigen niet erg in dank wordt afgenomen. "
Ik weet niet of dat ontsporen specifiek met jou keuze voor radiatoren te maken heeft, maar radiatoren en verwarmingsondersteuning heeft weinig zin, met stralingsverwarming heb je een veel groter potentieel. Dat is mijn boodschap.

En nu kan je me weer verwijten dat ik geen oplossing heb gegeven

Hans

wat ik me afvraag ;

Heb jij enig besef wat dit allemaal kosten gaat ?

Je zou niet de eerste zijn , heb er reeds vele zien passeren die dit alles wel willen
maar helaas niet betalen kunnen ....
Ook daarom dat vele installateurs hun beter te gebruiken energie niet zullen insteken...

Thomas

"Maar eigenlijk is een schichtenspeicher (boiler met gelaagde opslag) simpele fysica uit de lagere school."

Ik ben eens gaan rondsnuisteren op het net op zoek naar een buffervat met voldoende capaciteit (800 à 1000 liter), liefst een tank-in-tank systeem en liefst ook met een goede gelaagdheid. Het gamma is toch wel behoorlijk uitgebreid ...

Op de site http://www.efg.de/ vind je een uitleg van de Duitser Martin Sandler. Onder de rubriek "Know How - so funktioniert´s" - "Speichertechnik" legt die man uit aan welke eisen een goede gelaagde boiler moet voldoen (Kijk onder "Die 7 Grundregeln der Speichertechnik")

Ik weet nu niet of die man het helemaal bij het rechte eind heeft, maar als jij zijn verhaal wat tracht te volgen is er natuurlijk maar één boiler die aan die eisen voldoet en dat is die van hem zelf, de SpeedPower-Schichtspeicher

Het is allemaal wel wat overweldigend want iedere leverancier lijkt wel een buffervat in het gamma. Hoe weet je nu uiteindelijk nog wat te nemen en wat zijn de criteria?

Buderus ...

http://www.buderus.be/DesktopDefault.aspx?tabid=117 en http://www.buderus.be/DesktopDefault.aspx?tabid=115

Fröling ...

http://www.froeling.com/en/products/tanks/

Solarfocus ...

http://www.solarfocus.at/html/speichertechnik.html

Pro-solar ...

http://www.pro-solar.de/index.php?id=26

Sailer ...

http://www.sailer-solarsysteme.de/hybrid_start.htm

... ???