De testperiodes van Zet 'm op 50 gaan door als het koud is buiten. Kom je terug in de winter? 

Wil jij weten of jouw woning klaar is voor een warmtepomp, zonder dat je grondig moet verbouwen? Doe dan mee met Zet ‘m op 50. Verlaag de temperatuur van je verwarmingsketel naar 50 graden en ontdek of jouw woning voldoende geïsoleerd of uitgerust is voor een warmtepomp. Bovendien bespaar je meteen heel wat op je energiefactuur. 

Ervaringen van de afgelopen testperiode

Ann: “We zijn in september naar Antwerpen verhuisd. We hebben een nieuwbouwwoning gekocht met energielabel B met vloerverwarming op de gelijkvloers, maar er is wel nog een cv-ketel. Liefst zouden we ons huis zo duurzaam mogelijk maken. We denken aan een warmtepomp, zonnepanelen en het gasvuur vervangen door inductie. De test ging goed, van de verlaging naar 50 graden voor verwarming en warm water hebben wij niets gemerkt.” 

Wat is Zet ‘m op 50? 

Steeds meer mensen willen hun woning verwarmen zonder gas of stookolie, maar met een warmtepomp. Uit principe, door de hoge gasprijzen of omdat hun cv-ketel niet meer lang zal meegaan. Met de test 'Zet ‘m op 50' kan je zien of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp door de temperatuur van je cv-ketel te verlagen tijdens het stookseizoen naar 50 graden. Een energiezuinig huis blijft namelijk ook lekker warm als je met lage temperaturen verwarmt. Blijft jouw huis warm? Dan weet je dat je huis goed genoeg geïsoleerd is om een warmtepomp aan te schaffen. Veel meer woningen zijn geschikt dan je denkt.

Wilfried: “De cv-ketel op 50 graden zetten was geen probleem. Ons huis dateert van 1980 maar door wat bijkomende na-isolatie door de jaren heen, bleef ons huis lekker warm. Onze radiatoren zijn best groot, en we begonnen vroeg genoeg met verwarmen omdat het op 50 graden iets trager gaat dan normaal.”

Hoe werkt de test van Zet ‘m op 50? 

1. Meld je aan en doe mee

Als je je aanmeldt, sturen we je instructies om je ketel op 50 graden te zetten. Ook krijg je gratis tips, informatie en advies over energiezuinig en duurzaam verwarmen. 

Naar het formulier

2. Zet 'm op 50

Stel je cv-ketel in op 50 graden. Het is belangrijk dat je enkel het water van je cv-ketel verlaagt, niet dat van je sanitair water. Let op: niet elke ketel is geschikt!

  • Is mijn cv-ketel geschikt voor de test? 
  • Hoe verlaag ik de temperatuur van mijn cv-ketel?

Ontdek het in onze Frequently Asked Questions

Laat de temperatuur op 50 graden staan als je woning comfortabel warm blijft, en noteer voor jezelf hoe je woning aanvoelt met onze makkelijke notitiehulp. Is het kouder dan anders? Heb je last van tocht? Of is het juist erg aangenaam in huis? 

3. Seintje bij een koude periode

Wij geven je een seintje als er een koude periode start. Dat doen we als de weersvoorspelling aangeeft dat het de komende twee weken minstens twee nachten kouder is dan min 5 graden. 

4. Vul de vragen in

Na de koude periode in de winter sturen we je een vragenlijst toe. Daar wordt er gevraagd naar jouw ervaringen met de cv-ketel op 50 graden. Is je huis comfortabel warm gebleven of juist niet? Op basis van jouw antwoorden krijg je advies op maat voor de best passende vervolgstap. 

5. Aan de slag

Met het advies op maat kan jij aan de slag gaan. Is je woning al helemaal klaar voor een warmtepomp of moet je eerst nog ergens isoleren? Zijn je radiatoren geschikt of kies je best voor een ander afgiftesysteem? Met de antwoorden op die vragen kan je makkelijk overstappen op fossielvrije verwarming op jouw maat. 

Bart: Het lukte prima om mijn cv-ketel op 50 graden te zetten. Het bleef comfortabel warm binnen, dus het plan is om binnen nu en 3 jaar over te stappen op een warmtepomp. Ik ga nu op mijn gemak alle opties bekijken, en me goed inlezen over warmtepompen zodat ik een goede keuze kan maken.

Waarom meedoen aan Zet 'm op 50?

  • Omdat je meteen bespaart op je energiefactuur als je je cv-ketel op een lagere temperatuur zet. De meeste ketels staan standaard op 80 graden. Door deze te verlagen, bespaar je zo al 10 procent op je energierekening. 
  • Omdat je wil weten hoe goed je woning nu eigenlijk echt geïsoleerd is. 
  • Omdat je cv-ketel aan vervanging toe is en je wil weten of je zonder veel moeite kan overstappen op een duurzamer systeem. 
  • Omdat je wil weten of je woning geschikt is voor een warmtepomp. 

Cleo: “We wonen in een halfopen woning, gebouwd in 1948, zonder spouwmuren en met een geklasseerde gevel. Dat maakt isoleren erg moeilijk. Het bleef best fris in huis toen we de cv-ketel op 50 graden hebben gezet, dus we weten nu dat er nog werk aan de winkel is voordat we kunnen overstappen op een warmtepomp.” 

Om welke reden dan ook: met de test van Zet 'm op 50 ervaar je hoe energiezuinig je woning is en krijg je gratis en voor niks advies voor vervolgstappen. 

Ik doe mee!

Meld je aan voor de test en bespaar meteen geld en energie!