RISICO GEZONDHEID BALANSVENTILATIE | Ecobouwers.be

U bent hier

RISICO GEZONDHEID BALANSVENTILATIE

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van marijn-2
30/03/2008 - 22:26

Iemand ZEMBLA gezien? Wij hebben pas bebouwd, en we hebben een balansventilatie systeem voorzien. Daarjuist op NED2 Zembla gezien. Daar hebben ze bekend dat men in Nederland al 20 jaar weet dat balansventilatie schadelijk is. De ASTMA liga raadt het installeren van een balasventilatie compleet af. In de buizen ontstaan broeinesten van schimmels en bacteriën. Ze hebben een arts aan het woord gelaten die al jaren onderzoek doet naar het verband tussen een balasventilatie en gezondheidsproblemen. chronische bronchitis - astma - kortademigheid, .... Zijn er mensen onder jullie die ook klachten hebben? Zijn er mensen die wel eens metingen hebbben laten uitvoeren van het binnenklimaat???

106 Reacties

Reacties

afbeelding van nicolasb
30/03/2008 - 22:34

Is er een dokter in de zaal?

Ik volg deze alvast met grote belangstelling...

afbeelding van steven claes
30/03/2008 - 22:42

Hebben net ook het programma van zembla gezien. Nu vrijdag verwacht ik de chape en verdwijnt mijn ventilatie-kanalensysteem eronder! Ik begin al schrik te krijgen!

We hebben net een woning gebouwd zowel voor privé als voor werkdoeleinden. Mijn vrouw en ik zitten in het medische en paramedische, dus ....

wordt zeker vervolgd!!

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/03/2008 - 23:05
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Mijn vermoedens zijn aardig bevestigd.

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1206866249&replies=1

De gemeente en bouwheren staken ook aardig de kop in het zand, die zien de bui al hangen.

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
30/03/2008 - 23:10

Marijn,
dat is oud nieuws .
heeft enerzijds te maken met gebrekkig onderhoud/afstelling van de installatie (o.a. filters !!!, periodieke reiniging van de buizen, etc ...),
en anderzijds kan een balansventilatie blijkbaar schadelijke stoffen aan een versneld tempo losweken uit bepaalde bouwmaterialen .
daar was verleden jaar nog een (uitstekende) studiedag over van VIBE .
zulke oorzaken zijn alvast niet te wijten aan balansventilatie op zich, maar aan nonchalance vanwege de gebruiker ,huurders op de huurmarkt (o.a. Nederlandse situatie) die geen onderhoudsvoorschriften of gebruiksaanwijzing meekrijgen van de verhuurmaatschappijen, en daar ook geen kennis van hebben .
het versneld vrijkomen van giftige stoffen is in de eesrte plaats te wijten aan het gebruik ervan in de traditionele bouw.
véél te véél bouwstoffen bevatten zo'n schadelijke stoffen, die horen in mijn ogen niet thuis in je woning .
dus : een pleidooi voor gezonde en natuurlijke bouwmaterialen , dan heb je dàt probleem alvast niet .

weet iemand de URL van dat programma ? Zembla houdt ze gewoonlijk nog een tijdje op het net, dacht ik ?

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
30/03/2008 - 23:17

niet te vergeten : condensatie in de leidingen door slechte dimensionering of afstelling van de debieten , verkeerde positionering van de buizen in of buiten de isolatie ...
goedkope brolsystemen ...
ook weer niet persé de schuld van het balansventilatieprincipe op zich, natuurlijk .

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck .

afbeelding van marijn-2
30/03/2008 - 23:26

OK,

Wij hebben hier een systeem met blauwe buizen. Dat zijn ronde plastieken buizen. Die zijn zowel van binnen als van buiten geribd. Moet je me toch eens uitlegen hoe ik die moet gaan reinigen hoor.

Die filters ok, dat zal nog wel lukken. maar de buizen. Ik heb al een kind met astma. Toen ik daarnet die reportage zag, mijn moed stond echt in mijn schoenen. Ik weet niet of u kinderen heeft....

Ik voel me serieus in de zak gezet. Te meer omdat er eindeloos veel artikels (wetenschappelijke artikels) al geschreven zijn over het nadelige effect van deze balasventilatiesystemen.
Oplossing/ waarschijnlijk de boel gewoon niet aansluiten en af en toe een raam open zetten. Kostprijs 5000 euro aan kosten voor toestel en buizen + extra kosten van meer chappe en weet ik wat allemaal.

Het ergst van al is dat de Belgische overheid hier premies voor geeft, terwijl ze waarschijnlijk ook al lang genoeg weten wat de gevolgen zijn voor de bewoners.

alles voor het milieu he mannen, energie besparen en leven in een huis waar je ziek in wordt.

Marijn

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/03/2008 - 23:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"condensatie in de leidingen door slechte dimensionering of afstelling van de debieten "

Leg deze eens uit Bart, koude buitenlucht die voorverwarmd toegevoerd wordt wordt relatief minder vochtig toch?
Dus condens heb je dan niet.

afbeelding van bart.cerneels
31/03/2008 - 00:13

Ik denk dat we toch beter oproepen tot het gebruiken van gezond verstand want ik heb de indruk dat sommige mensen de reportage van Zembla als absolute waarheid aanschouwen.

Even een paar dingen op een rijtje zetten:
- In Vathorst waren er gezondheidsklachten in huizen met een balansventilatie systeem. De bewoners kochten een huis gebouwd door een commercieel projectontwikkelaar die energieprestatie-eisen kreeg opgelegd door de overheid.
- De ventilatie installatie in de huizen van de 3 getoonde gezinnen werden blijkbaar niet ingeregeld, en misschien niet correct gebruikt (uitzetten ventilator of te lage stand) omwille van onwetendheid en geluidsoverlast. Als "reparatie" werden er geluidsdempers aangebracht en zelfs een machine vervangen door een met een hoger debiet. Kosten beperking wordt vermeld als de reden dat de installatie niet in orde was bij oplevering.
- De symptomen lijken overeen te komen met Sick Buiding Syndrome, een gekende kwaal, veroorzaakt door gebrekkige ventilatie en bijgevolg slechte binnenlucht kwaliteit.

In deze reportage wordt de schuld gelegd bij "de balansventilatie" terwijl de schuldigen de wooncorporatie, installateur en controleorgaan van de overheid zijn.

Het correct gebruik van een goed ontworpen balansventilatiesysteem zorgt voor een veel aangenamer en gezonder binnenklimaat dan wat de meesten van ons gewoon zijn. Vocht, geuren, CO2 en schadelijke stoffen worden veel sneller afgevoerd in een mechanisch geventileerd huis en de warmteterugwinning van een balansventilatie voorkomt het toch-effect. De filters zullen fijn stof, zoals dieselroet en pollen, buiten houden en astma aanvallen binnen worden minder waarschijnlijk.

Bart

afbeelding van frank-3
31/03/2008 - 08:09

Stof tot nadenken!!

Gisteren de uitzending gezien. We gaan binnenkort bouwen en in principe ben ik voorstander van de balansventilatie als ze op papier wordt uitgelegd. Maar als blijkt dat in de praktijk deze dingen ziekteverwekkers zijn zet ik liever mijn ramen elke dag open en verlies ik liever een beetje energie. Aan diegene die hier op het forum de balansventilatie verdedigen : Hoe moet je een goed systeem installeren, wat zijn de aandachtspunten?

Dit is toch een forum van de bond BETER leef milieu. Ik hoop dat ze ook aan de bewoners denken. Wat is jullie standpunt rond balansventilatie? Als jullie voorstander zijn van balansventilatie, wat zijn de aandachtspunten??

Wat me vooral zorgen baat in het systeem is inderdaad de buizen, bochten en dergelijke waar eventueel stof en vocht zich gaan samenkoeken en voor ziekteverwekkers gaan zorgen. Ook dat vroeger lucht op een natuurlijke wijze in een woning kwam via spleten en kieren en nu geforceerd via 1 weg!

Begrijp me niet verkeerd ik ben geen absolute tegenstander van het systeem alleen kijk ik graag kritisch naar de zaken. In het verleden zijn er al meer 'wonder' systemen in de bouw geintroduceerd die na enkele jaren en een hoop zieken toch als NIET goed worden verklaard.

Frank

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/03/2008 - 08:22
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Frank,

Je mag niet vergeten dat zulke systemen al tientallen jaren in kantoorgebouwen worden gebruikt. Ook daar zijn er problemen geweest, doorgaans door slecht onderhoud!
En zo gaat het vaak, dingen mogen enkel op korte termijn wat geld kosten bij projectontwikkeling. Wat later gebeurt laat hen koud.
Men had daar in Nederland een onderhoudscontract moeten koppelen aan de aankoopt van die woningen met balansventilatie-units. Deels door de overheid betaald voor mijn part.

afbeelding van Hans Delannoye
31/03/2008 - 08:29

allen

heb ook even het programma bekeken, en het is eigenlijk hetzelfde verhaal zoals al eerder in nederland verteld werd, met dezelfde bekende problemen.
1. goedkope nederlandse toestellen (in dit geval stork WHR 90 of 91, de marktleider in nederland), die behoorlijk luidruchtig zijn.
2. in dit geval zelfs geen balansventilatie, want deze toestellen hebben noch een constantvolumeregeling, nog een automatische balansregeling.
3. geen geluidsdempers gebruikt, zeker bij dit soort toestellen absoluut onmisbaar.
4. geen filtering, buiten de G3 toestelfilters. daarbij moet wel opgemerkt worden dat in raamroosters en deuren of ramen helemaal geen filters zitten!
5. slechte concepten, zo zien we bv:
- toe- en afvoerroosters die vlak bij elkaar staan, dus kortsluiting in het systeem.
- smalle inbouwkanalen, dus meer lawaai.
6. en dan nog een professor die het probleem erg eenzijdig belicht.
7. en verantwoordelijken die allemaal hun paraplu openen.

er wordt nu blijkbaar aan oplossingen gewerkt, de verkeerde, want zo zorgen bv flexibele slangen enerzijds voor een zekere geluidsdemping, maar deze geven ook een grotere drukval, wat dan weer niet goed is voor de geluidsproductie, beter ware het dat men starre dempers gebruikt i.p.v. flexibele dempers (?).
een van de grootste probelemn zijn het verkrijgen van een goede luchtverdeling in die woningen, en dat is daar niet zomaar op te lossen.

andere problemen die in de eerste plaats oorzaak zijn van al die klachten zijn de formaldehyde's uit de bouwmaterialen. maar een goed ventilatiesysteem zou er voor kunnen zorgen dat deze gassen efficient uit de woning worden verwijderd, idem overigens voor radongas, wat ook regelmatig voorkomt.

dit alles pleit eerder voor dan tegen, maar het systeem moet wel goed doordacht zijn.
in duitsland en oostenrijk werden honderden woningen onderzocht, en ook daar zijn in een aantal gevallen tekortkomingen vastgesteld door slechte concepten, gebrekkig onderhoud en slechte uitvoering. wat dat betreft is het dezelfde problematiek als met isolatie, de juiste technieken zijn bekend en beschikbaar, maar de toepassing...

hans d

afbeelding van Hans Delannoye
31/03/2008 - 08:36

marijn

't is altijd hetzelfde, wij pleiten al jaren om enkel de ronde gladde kanalen te gebruiken, type spiralit, maar 't is altijd dezelfde commentaar van architecten en bouwheren, ze willen alle buizen in de vloer, en dat lukt niet met de juiste diameters (of je moet wel heel dikke vloeren hebben).
die PE-buizen op zich zijn niet zo'n groot probleem, maar door die vierkante verzamelboxen kom te er niet bij.
mijn raad, plaats een goed filter op de aanzuig (F6), dan komt er kwasi niks meer door, en als er geen stof wordt aangezogen van buiten, kan het zich ook niet in de buizen afzetten.
ik zou zeker niet panikeren, er zijn duizenden gebruikers die bijzonder tevreden zijn, en geen last hebben van allerlei verschijnselen, die eigenlijk niet rechtstreeks met het systeem te maken hebben, lees ook m'n vorige tussenkomst.

hans d

afbeelding van peter-89
31/03/2008 - 10:00

Ik heb in 2006 een nieuw huis laten bouwen met balansventilatie. Vergeleken met ons vorige huis (bouwjaar 1998) is onze huidige woning veel beter geventileerd. Het ruikt nu altijd en overal fris. Geuren blijven niet hangen. (lucht van frituren of vis bakken is snel verdwenen) Belangrijk is het systeem te onderhouden: filters wekelijks met de stofzuiger zuigen (klusje van niks) en 1-2 per jaar een nieuw filter.
Het alternatief in Nederland zijn ventilatieroosters. Die moeten open staan, maar iedereen sluit ze omdat het anders tocht. Het gevolg is dan dat je in een goed geisoleerd huis zonder ventilatie zit.
Mijn conclusie is dat het systeem goed werkt, maar de aannemer en de installateur dienen goed werk te leveren. Bij air-conditioning in gebouwen kent men al ientallen jaren hetzelfde probleem: slechte aanleg en/of slecht onderhoud leiden tot het sick-building syndrom.

Peter

afbeelding van nicolasb
31/03/2008 - 12:24

Ik heb gisteren ook gekeken. Het was meteen duidelijk dat er geen enkel goed woord ging gezegd worden over balansventilatie. Het was blijkbaar niet de moeite om eens een 'gezond' huis te gaan bekijken.

Alle factoren zijn aanwezig: een bouwfirma die snel moet werken, goedkope installaties die niet ingeregeld zijn en niemand die z'n verantwoordelijkheid neemt.
Als ik me niet vergis, krijgen we op een gegeven moment een beeld uit een slaapkamer met de commentaar van de bewoner: 'daar ziet u 2 aanvoeren en één afvoer'. Inderdaad, 3 ventielen mooi vlakbij elkaar gezet.
Ze lossen dan het probleem op door (bedenkelijke) geluidsdempers te installeren... ja hallo.
Kijk, als ge op een auto maar 3 wielen steekt, zal hij ook wel vooruitgaan... maar niet snel.

Mijn mening over balansventilatie blijft dan ook dezelfde. De manier waarop ze tot hun conclusie komen is ronduit achterlijk: iedereen ziek + iedereen balansventilatie = balansventilatie heeft het gedaan !

Nicolas

afbeelding van henk stubbe
31/03/2008 - 12:36

Volgens mij is Balansventilatie niet het probleem. Het kan prima werken en dat doet het ook bij veel mensen. Je moet het natuurlijk wel goed instellen en onderhouden, anders gaat het inderdaad niet goed.

Als ik de systemen zag was het allemaal pruts werk. ventielen op de verkeerde plaats etc.. Toestellen op een lage stand.

Vergelijk het met een afzuigkap. Als je een kap een halve meter van het fornuis hangt, en zet je hem op een lage stand ivm de geluidsoverlast. Kun je nog niet de conclusie trekken dat alle afzuigkappen slecht zijn.

Enige opleiding zou hier een hoop schelen.

afbeelding van nicolasb
31/03/2008 - 12:47

Het gevolg van 'waarheidsgetrouwe' reportages als deze is dat veel mensen meteen zeggen 'da komt ier nie binne!'
En je kan ze absoluut geen ongelijk geven.

Ik heb het gisteren ook nog mogen uitleggen trouwens. ;)

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/03/2008 - 12:49
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Plaats f6 filters dan heb je:

1 elke dag een verstopt filter met de mate van vervuiling zoals aangetoond.
Houd rekening met gebieden in de nieuwbouw zijn filters binnen de kortste keren dicht geslibt.

2 Met al een tekort aan debiet is een f 6 filter ongeveer hetzelfde als je het hebt over niet gladde kanalen.
Hoe fijner het filter hoe groter de weerstand.

Verder is er met een vaste ventilator de boel best in ballans te brengen. Ingeregelt moet er toch, of het nu gaat om een variabel of een vast debiet.

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/03/2008 - 12:55
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

NicolasB:

Waarom heb ik geen last van mijn Balans ventilatie? Omdat het niet door een prutser is geplaatst. Tegenwoordig is dit is en iedereen die ooit iets met sanitair gedaan heeft plaatst nu ook balansventilatoren. Zonder afstelling, zonder berekeningen, zonder de woning van voldoende inwendige kieren te voorzien ...

Wacht maar op de AWW, nu plaatst ook iedereen deze zonder eerbij na te denken .. wij kozen voor een BWW

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/04/2008 - 11:46
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik heb de zembla uitzending tevens gezien en ben geschrokken over de bangmakingen van de programmamakers over het balansventilatiesysteem.

Ook de "deskundige" mevrouw bronswijk, waarvan ik nog les heb gehad en die sowieso nooit een goed woord heeft gehad over de wetgeving over bijvoorbeeld de capaciteit van de ventilatie in het Bouwbesluit (= volgens haar te weinig = 0,9 liter per m2) en mechanische ventilatie, die kan je dan toch niet objectief noemen? Dit geldt hetzelfde over die meneer van Stork, die wil zoveel mogelijk verkopen (geluidprobleem, ja wij adviseren een demper, jaja!).

Natuurlijke ventilatie roosters moet je ook reinigen (wie doet dit eigenlijk?) netals een mechanisch ventilatiesysteem. Alleen de bewoners worden hierover niet ingelicht of zijn te laks als het om het reinigen gaat.
De ventilatiecapaciteit wordt bij natuurlijke roosters ook niet gehaald als zij dicht zitten (door bewoners die tocht en koude buitenlucht tegengaan) en als er geen wind over de gevels staat.

De uitzending van zembla gaat over fouten van de installateur, bouw en woningtoezicht en bewoners die het ding zachter zetten omdat deze herrie maakt.
Dr wordt geen woord gerept over dat hetzelfde kan gebeuren wanneer je bij bijvoorbeeld bij natuurlijke roosters deze dichtzet.

De belachelijkste uitspraak is wel dat je moet verhuizen en laat die woningen maar lekker te koop moet laten staan! Koop dus een goed en een "slecht" huis en laat het slechte huis leegstaan!
Kapitaalvernietiging en 2 hypotheken nemen is echt de beste oplossing dus!
Misschien kan je beter een adviesbureau in de arm nemen die je huis controleert: dat is toch echt een goedkopere optie! A en B label hoeven echt geen huizen te zijn die het ongezondst zijn! Dit kunnen net zo goed bijvoorbeeld de labels G en F zijn zonder ventilatieroosters, maar met kieren rondom de te openen ramen.

En het kan inderdaad net zo goed het radongas zijn wat vrij komt uit de bouwmaterialen in combinatie met slechte ventilatie die de klachten veroorzaken. Zo zijn er nog wel 10 tallen oorzaken mogelijk.
Laat volgende keer een echte onafhankelijke deskundige aan het woord aub, dan jaag je de mensen geen angst aan! Het kweet-niet-gehalte was ook wel erg hoog! Oftewel ik heb er geen verstand van!

afbeelding van ruben-1
01/04/2008 - 12:33

Hallo allemaal,

Wij wonen sindskort ook in Amersfoort vathorst en hebben ook te maken met het wtw systeem.
Ik heb me behoorlijk opgewonden over de slechte info verstrekking van de woningbouw. Zeg maar gerust helemaal geen informatie, tenminste totdat je een contract tekent en dan nog mondjesmaat.
We hebben niet echt klachten.. alleen de luchtvochtigheid is soms erg laag.. (tijd van het jaar maar soms wel 30%).

Wat ik mij afvroeg: hoe zit dat met de schimmelvorming in buizen? Is daar iets zinnigs over te zeggen?

Kan ik in de zomer de toevoer beter uitschakelen en de ramen open doen? (kan bij ons wel). Er zit ook geen zgn bypass op, dus het zal wel warm worden in de zomer.

Ik vond in elk geval de uitzending erg eenzijdig, er zijn blijkbaar ook veel mensen zonder klachten..

Echter voel je je als bewoner niet serieus genomen door de mensen van de woningbouw vereniging danwel de gemeente.
Echt hinderlijk hoe laconiek er gereageerd wordt.

Alvast bedankt.

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/04/2008 - 17:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

hoe haal je schimmel uit je buizen. Iemand enig idee.

afbeelding van walter-12
01/04/2008 - 18:00

Jon,

heb jij schimmel in je buizen? hoe heb je die daar in gekregen?

Walter

afbeelding van bart.cerneels
01/04/2008 - 19:38

>>We hebben niet echt klachten.. alleen de luchtvochtigheid is soms erg laag.. (tijd van het jaar maar soms wel 30%).

Met zo'n lage luchtvochtigheid (ik veronderstel in de winter) zal je niet snel schimmelvorming krijgen. Schimmels hebben namelijk vocht nodig.

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/04/2008 - 19:45
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De schuldige is altijd snel aangewezen, of het nu klopt of niet. Moet ik, en met mij dan maar met vele anderen tot de conclusie komen dat het betalen van belasting ziekmakend is, want iedereen betaald het, en bijna iedereen wordt wel meerdere keren per jaar ziek. Zal wel aan de belasting liggen is dus mijn mening. Afschaffen die handel, en het gaat weer een stuk beter met de nederlandse bevolking.

Rolf

afbeelding van Hans Delannoye
01/04/2008 - 20:13

rolf

al ben ik een groot voorstander van BV, toch kunnen er dingen foutgaan, en een aantal zaken die ik in de uitzending gezien heb, kunnen echt niet.
maar je hebt het bij het rechte eind, ziek wordt niet van BV, hooguit van te weinig ventilatie. maar je hebt dat net zo goed zonder BV als je altijd je ramen dichtlaat.
wat die belastingen beteeft, zou je wel eens gelijk kunnen hebben, ik betaal weinig belastingen en ben weinig ziek ;)

hans

afbeelding van Rudy Martens
01/04/2008 - 23:01

Om de tegenstanders, twijfelaars en bangerikken te overtuigen:

Woon nu 6 maanden in mijn nieuwe LEW (K15).
Die is voorzien van een AWW en een "tegenstroom" balansventilatie.
Ventilatiebuizen: gegalvaniseerde "spiraalbuizen" zoals Hans D vernoemde.

Net zoals anderen op dit forum reeds vertelden kan ik nu ook zeggen 'dat ik het systeem niet meer zou willen missen'.
Er is geen haar op mijn hoofd dat er nog aan zou denken om een woning te bouwen zonder zulke installatie.

Eerste cadeau:
De combinatie LEW + AWW + BV zorgt er bovendien voor dat ik momenteel zonder bijverwarming 18,5 graden Celcius haal.
(De laatste drie weken 17,5 graden Celcius).
Goed voor het milieu en voor mijn portomonée!

En het belangrijkste: Het binnenluchtklimaat is super!
Ik kan dus alle positieve reacties van o.a. Hans Delannoye. en vele anderen op dit forum beamen!

afbeelding van jeroen beeckx-9
01/04/2008 - 23:11

BV met F6

een zegen voor mensen met astma!

Mvg

JB

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/04/2008 - 23:25
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hoe krijg je die zakkenfilters in de bv. gestopt dan?
De kasten met vlakfilters kun je niet zomaar zakkenfilters in plaatsen. Je bent gebonden aan de maten van de fabrikant.
Als er al zakkenfilters in kunnen blijft de situatie gelijk een fijnfilter zal wederom sneller aan zijn eiddruk zitten en heeft ten ale tijden een grotere aanvangsdruk.

Filters houden het 1 jaar zeg je, ja dat kan maar niet als je nog woont op een bouw terein of op een plak met veel luchtvervuiling. Vathorst is nog steeds een bouw terein. Met een beetje pech zit je fiter met een week al potdicht.
(overgens ook ervaringen uit de praktijk)

Je weet zelf wel als je een wtw selecteert dat je die uitlegt op zijn maximum.
Je hebt mazzel als je een klant hebt die iets meer wil betalen voor extra capaciteit om vervuiling en tijdelijke schommelingen in druk wil opvangen.
Als jij een offerte maakt voor 250 wtw`s weet je dat je de opdracht niet krijgt.

Nog een feit is dat de gegeven debieten op papier gerelateert zijn aan de ideale situatie. (schone filters kanaaldruk, zonder luchtlekken en noem het maar op)
Ik weet dat velen ventilatie op deze uitgangspunten selecteren. Met een half vervuilt filter voldoe je niet meer aan de norm dan.
Zoek de wtw`s maar eens op en je zal zien dat je precies aan de minimale eisen zal voldoen.
Of er nu een variabel debiet of een vast debiet selecteert.
Met een goed uitgelegd vast debiet wtw (wel met standen) kun je prima uit de voeten.

Het plan Vathorst is een prima voorbeeld van miscalculatie.
En de goede oplossing kost de bouwer kapitalen. Die gaat dit echt niet vol lof toegeven. (de schuld ligt nooit bij jezelf als uitgangspunt en we weten daar niets van)

afbeelding van Anonieme gebruiker
01/04/2008 - 23:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Rudy:

Als je je wtw nu stil zet haal je waarschijnlijk wel 20 graden.
Ik zou daar niet prat op gaan dat met deze gegevens alles in orde is.
De gemiddelde temperaturen afgelopen dagen zijn bijna gelijk aan de temperatuur van de AWW.
Hoeveel meter buis heb je in de grond zitten?
De weerstand die dat geeft gaat wel ten kosten van je luchtdebiet.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.