RISICO GEZONDHEID BALANSVENTILATIE

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Iemand ZEMBLA gezien? Wij hebben pas bebouwd, en we hebben een balansventilatie systeem voorzien. Daarjuist op NED2 Zembla gezien. Daar hebben ze bekend dat men in Nederland al 20 jaar weet dat balansventilatie schadelijk is. De ASTMA liga raadt het installeren van een balasventilatie compleet af. In de buizen ontstaan broeinesten van schimmels en bacteriën. Ze hebben een arts aan het woord gelaten die al jaren onderzoek doet naar het verband tussen een balasventilatie en gezondheidsproblemen. chronische bronchitis - astma - kortademigheid, .... Zijn er mensen onder jullie die ook klachten hebben? Zijn er mensen die wel eens metingen hebbben laten uitvoeren van het binnenklimaat???

Reacties

Is er een dokter in de zaal?

Ik volg deze alvast met grote belangstelling...

Hebben net ook het programma van zembla gezien. Nu vrijdag verwacht ik de chape en verdwijnt mijn ventilatie-kanalensysteem eronder! Ik begin al schrik te krijgen!

We hebben net een woning gebouwd zowel voor privé als voor werkdoeleinden. Mijn vrouw en ik zitten in het medische en paramedische, dus ....

wordt zeker vervolgd!!

Mijn vermoedens zijn aardig bevestigd.

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1206866249&replies=1

De gemeente en bouwheren staken ook aardig de kop in het zand, die zien de bui al hangen.

Marijn,
dat is oud nieuws .
heeft enerzijds te maken met gebrekkig onderhoud/afstelling van de installatie (o.a. filters !!!, periodieke reiniging van de buizen, etc ...),
en anderzijds kan een balansventilatie blijkbaar schadelijke stoffen aan een versneld tempo losweken uit bepaalde bouwmaterialen .
daar was verleden jaar nog een (uitstekende) studiedag over van VIBE .
zulke oorzaken zijn alvast niet te wijten aan balansventilatie op zich, maar aan nonchalance vanwege de gebruiker ,huurders op de huurmarkt (o.a. Nederlandse situatie) die geen onderhoudsvoorschriften of gebruiksaanwijzing meekrijgen van de verhuurmaatschappijen, en daar ook geen kennis van hebben .
het versneld vrijkomen van giftige stoffen is in de eesrte plaats te wijten aan het gebruik ervan in de traditionele bouw.
véél te véél bouwstoffen bevatten zo'n schadelijke stoffen, die horen in mijn ogen niet thuis in je woning .
dus : een pleidooi voor gezonde en natuurlijke bouwmaterialen , dan heb je dàt probleem alvast niet .

weet iemand de URL van dat programma ? Zembla houdt ze gewoonlijk nog een tijdje op het net, dacht ik ?

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck

niet te vergeten : condensatie in de leidingen door slechte dimensionering of afstelling van de debieten , verkeerde positionering van de buizen in of buiten de isolatie ...
goedkope brolsystemen ...
ook weer niet persé de schuld van het balansventilatieprincipe op zich, natuurlijk .

vriendelijke groeten,
Bart Humbeeck .

OK,

Wij hebben hier een systeem met blauwe buizen. Dat zijn ronde plastieken buizen. Die zijn zowel van binnen als van buiten geribd. Moet je me toch eens uitlegen hoe ik die moet gaan reinigen hoor.

Die filters ok, dat zal nog wel lukken. maar de buizen. Ik heb al een kind met astma. Toen ik daarnet die reportage zag, mijn moed stond echt in mijn schoenen. Ik weet niet of u kinderen heeft....

Ik voel me serieus in de zak gezet. Te meer omdat er eindeloos veel artikels (wetenschappelijke artikels) al geschreven zijn over het nadelige effect van deze balasventilatiesystemen.
Oplossing/ waarschijnlijk de boel gewoon niet aansluiten en af en toe een raam open zetten. Kostprijs 5000 euro aan kosten voor toestel en buizen + extra kosten van meer chappe en weet ik wat allemaal.

Het ergst van al is dat de Belgische overheid hier premies voor geeft, terwijl ze waarschijnlijk ook al lang genoeg weten wat de gevolgen zijn voor de bewoners.

alles voor het milieu he mannen, energie besparen en leven in een huis waar je ziek in wordt.

Marijn

"condensatie in de leidingen door slechte dimensionering of afstelling van de debieten "

Leg deze eens uit Bart, koude buitenlucht die voorverwarmd toegevoerd wordt wordt relatief minder vochtig toch?
Dus condens heb je dan niet.

Ik denk dat we toch beter oproepen tot het gebruiken van gezond verstand want ik heb de indruk dat sommige mensen de reportage van Zembla als absolute waarheid aanschouwen.

Even een paar dingen op een rijtje zetten:
- In Vathorst waren er gezondheidsklachten in huizen met een balansventilatie systeem. De bewoners kochten een huis gebouwd door een commercieel projectontwikkelaar die energieprestatie-eisen kreeg opgelegd door de overheid.
- De ventilatie installatie in de huizen van de 3 getoonde gezinnen werden blijkbaar niet ingeregeld, en misschien niet correct gebruikt (uitzetten ventilator of te lage stand) omwille van onwetendheid en geluidsoverlast. Als "reparatie" werden er geluidsdempers aangebracht en zelfs een machine vervangen door een met een hoger debiet. Kosten beperking wordt vermeld als de reden dat de installatie niet in orde was bij oplevering.
- De symptomen lijken overeen te komen met Sick Buiding Syndrome, een gekende kwaal, veroorzaakt door gebrekkige ventilatie en bijgevolg slechte binnenlucht kwaliteit.

In deze reportage wordt de schuld gelegd bij "de balansventilatie" terwijl de schuldigen de wooncorporatie, installateur en controleorgaan van de overheid zijn.

Het correct gebruik van een goed ontworpen balansventilatiesysteem zorgt voor een veel aangenamer en gezonder binnenklimaat dan wat de meesten van ons gewoon zijn. Vocht, geuren, CO2 en schadelijke stoffen worden veel sneller afgevoerd in een mechanisch geventileerd huis en de warmteterugwinning van een balansventilatie voorkomt het toch-effect. De filters zullen fijn stof, zoals dieselroet en pollen, buiten houden en astma aanvallen binnen worden minder waarschijnlijk.

Bart

Stof tot nadenken!!

Gisteren de uitzending gezien. We gaan binnenkort bouwen en in principe ben ik voorstander van de balansventilatie als ze op papier wordt uitgelegd. Maar als blijkt dat in de praktijk deze dingen ziekteverwekkers zijn zet ik liever mijn ramen elke dag open en verlies ik liever een beetje energie. Aan diegene die hier op het forum de balansventilatie verdedigen : Hoe moet je een goed systeem installeren, wat zijn de aandachtspunten?

Dit is toch een forum van de bond BETER leef milieu. Ik hoop dat ze ook aan de bewoners denken. Wat is jullie standpunt rond balansventilatie? Als jullie voorstander zijn van balansventilatie, wat zijn de aandachtspunten??

Wat me vooral zorgen baat in het systeem is inderdaad de buizen, bochten en dergelijke waar eventueel stof en vocht zich gaan samenkoeken en voor ziekteverwekkers gaan zorgen. Ook dat vroeger lucht op een natuurlijke wijze in een woning kwam via spleten en kieren en nu geforceerd via 1 weg!

Begrijp me niet verkeerd ik ben geen absolute tegenstander van het systeem alleen kijk ik graag kritisch naar de zaken. In het verleden zijn er al meer 'wonder' systemen in de bouw geintroduceerd die na enkele jaren en een hoop zieken toch als NIET goed worden verklaard.

Frank

Frank,

Je mag niet vergeten dat zulke systemen al tientallen jaren in kantoorgebouwen worden gebruikt. Ook daar zijn er problemen geweest, doorgaans door slecht onderhoud!
En zo gaat het vaak, dingen mogen enkel op korte termijn wat geld kosten bij projectontwikkeling. Wat later gebeurt laat hen koud.
Men had daar in Nederland een onderhoudscontract moeten koppelen aan de aankoopt van die woningen met balansventilatie-units. Deels door de overheid betaald voor mijn part.

allen

heb ook even het programma bekeken, en het is eigenlijk hetzelfde verhaal zoals al eerder in nederland verteld werd, met dezelfde bekende problemen.
1. goedkope nederlandse toestellen (in dit geval stork WHR 90 of 91, de marktleider in nederland), die behoorlijk luidruchtig zijn.
2. in dit geval zelfs geen balansventilatie, want deze toestellen hebben noch een constantvolumeregeling, nog een automatische balansregeling.
3. geen geluidsdempers gebruikt, zeker bij dit soort toestellen absoluut onmisbaar.
4. geen filtering, buiten de G3 toestelfilters. daarbij moet wel opgemerkt worden dat in raamroosters en deuren of ramen helemaal geen filters zitten!
5. slechte concepten, zo zien we bv:
- toe- en afvoerroosters die vlak bij elkaar staan, dus kortsluiting in het systeem.
- smalle inbouwkanalen, dus meer lawaai.
6. en dan nog een professor die het probleem erg eenzijdig belicht.
7. en verantwoordelijken die allemaal hun paraplu openen.

er wordt nu blijkbaar aan oplossingen gewerkt, de verkeerde, want zo zorgen bv flexibele slangen enerzijds voor een zekere geluidsdemping, maar deze geven ook een grotere drukval, wat dan weer niet goed is voor de geluidsproductie, beter ware het dat men starre dempers gebruikt i.p.v. flexibele dempers (?).
een van de grootste probelemn zijn het verkrijgen van een goede luchtverdeling in die woningen, en dat is daar niet zomaar op te lossen.

andere problemen die in de eerste plaats oorzaak zijn van al die klachten zijn de formaldehyde's uit de bouwmaterialen. maar een goed ventilatiesysteem zou er voor kunnen zorgen dat deze gassen efficient uit de woning worden verwijderd, idem overigens voor radongas, wat ook regelmatig voorkomt.

dit alles pleit eerder voor dan tegen, maar het systeem moet wel goed doordacht zijn.
in duitsland en oostenrijk werden honderden woningen onderzocht, en ook daar zijn in een aantal gevallen tekortkomingen vastgesteld door slechte concepten, gebrekkig onderhoud en slechte uitvoering. wat dat betreft is het dezelfde problematiek als met isolatie, de juiste technieken zijn bekend en beschikbaar, maar de toepassing...

hans d

marijn

't is altijd hetzelfde, wij pleiten al jaren om enkel de ronde gladde kanalen te gebruiken, type spiralit, maar 't is altijd dezelfde commentaar van architecten en bouwheren, ze willen alle buizen in de vloer, en dat lukt niet met de juiste diameters (of je moet wel heel dikke vloeren hebben).
die PE-buizen op zich zijn niet zo'n groot probleem, maar door die vierkante verzamelboxen kom te er niet bij.
mijn raad, plaats een goed filter op de aanzuig (F6), dan komt er kwasi niks meer door, en als er geen stof wordt aangezogen van buiten, kan het zich ook niet in de buizen afzetten.
ik zou zeker niet panikeren, er zijn duizenden gebruikers die bijzonder tevreden zijn, en geen last hebben van allerlei verschijnselen, die eigenlijk niet rechtstreeks met het systeem te maken hebben, lees ook m'n vorige tussenkomst.

hans d

Ik heb in 2006 een nieuw huis laten bouwen met balansventilatie. Vergeleken met ons vorige huis (bouwjaar 1998) is onze huidige woning veel beter geventileerd. Het ruikt nu altijd en overal fris. Geuren blijven niet hangen. (lucht van frituren of vis bakken is snel verdwenen) Belangrijk is het systeem te onderhouden: filters wekelijks met de stofzuiger zuigen (klusje van niks) en 1-2 per jaar een nieuw filter.
Het alternatief in Nederland zijn ventilatieroosters. Die moeten open staan, maar iedereen sluit ze omdat het anders tocht. Het gevolg is dan dat je in een goed geisoleerd huis zonder ventilatie zit.
Mijn conclusie is dat het systeem goed werkt, maar de aannemer en de installateur dienen goed werk te leveren. Bij air-conditioning in gebouwen kent men al ientallen jaren hetzelfde probleem: slechte aanleg en/of slecht onderhoud leiden tot het sick-building syndrom.

Peter

Ik heb gisteren ook gekeken. Het was meteen duidelijk dat er geen enkel goed woord ging gezegd worden over balansventilatie. Het was blijkbaar niet de moeite om eens een 'gezond' huis te gaan bekijken.

Alle factoren zijn aanwezig: een bouwfirma die snel moet werken, goedkope installaties die niet ingeregeld zijn en niemand die z'n verantwoordelijkheid neemt.
Als ik me niet vergis, krijgen we op een gegeven moment een beeld uit een slaapkamer met de commentaar van de bewoner: 'daar ziet u 2 aanvoeren en één afvoer'. Inderdaad, 3 ventielen mooi vlakbij elkaar gezet.
Ze lossen dan het probleem op door (bedenkelijke) geluidsdempers te installeren... ja hallo.
Kijk, als ge op een auto maar 3 wielen steekt, zal hij ook wel vooruitgaan... maar niet snel.

Mijn mening over balansventilatie blijft dan ook dezelfde. De manier waarop ze tot hun conclusie komen is ronduit achterlijk: iedereen ziek + iedereen balansventilatie = balansventilatie heeft het gedaan !

Nicolas

Volgens mij is Balansventilatie niet het probleem. Het kan prima werken en dat doet het ook bij veel mensen. Je moet het natuurlijk wel goed instellen en onderhouden, anders gaat het inderdaad niet goed.

Als ik de systemen zag was het allemaal pruts werk. ventielen op de verkeerde plaats etc.. Toestellen op een lage stand.

Vergelijk het met een afzuigkap. Als je een kap een halve meter van het fornuis hangt, en zet je hem op een lage stand ivm de geluidsoverlast. Kun je nog niet de conclusie trekken dat alle afzuigkappen slecht zijn.

Enige opleiding zou hier een hoop schelen.

Het gevolg van 'waarheidsgetrouwe' reportages als deze is dat veel mensen meteen zeggen 'da komt ier nie binne!'
En je kan ze absoluut geen ongelijk geven.

Ik heb het gisteren ook nog mogen uitleggen trouwens.

Plaats f6 filters dan heb je:

1 elke dag een verstopt filter met de mate van vervuiling zoals aangetoond.
Houd rekening met gebieden in de nieuwbouw zijn filters binnen de kortste keren dicht geslibt.

2 Met al een tekort aan debiet is een f 6 filter ongeveer hetzelfde als je het hebt over niet gladde kanalen.
Hoe fijner het filter hoe groter de weerstand.

Verder is er met een vaste ventilator de boel best in ballans te brengen. Ingeregelt moet er toch, of het nu gaat om een variabel of een vast debiet.

NicolasB:

Waarom heb ik geen last van mijn Balans ventilatie? Omdat het niet door een prutser is geplaatst. Tegenwoordig is dit is en iedereen die ooit iets met sanitair gedaan heeft plaatst nu ook balansventilatoren. Zonder afstelling, zonder berekeningen, zonder de woning van voldoende inwendige kieren te voorzien ...

Wacht maar op de AWW, nu plaatst ook iedereen deze zonder eerbij na te denken .. wij kozen voor een BWW

Ik heb de zembla uitzending tevens gezien en ben geschrokken over de bangmakingen van de programmamakers over het balansventilatiesysteem.

Ook de "deskundige" mevrouw bronswijk, waarvan ik nog les heb gehad en die sowieso nooit een goed woord heeft gehad over de wetgeving over bijvoorbeeld de capaciteit van de ventilatie in het Bouwbesluit (= volgens haar te weinig = 0,9 liter per m2) en mechanische ventilatie, die kan je dan toch niet objectief noemen? Dit geldt hetzelfde over die meneer van Stork, die wil zoveel mogelijk verkopen (geluidprobleem, ja wij adviseren een demper, jaja!).

Natuurlijke ventilatie roosters moet je ook reinigen (wie doet dit eigenlijk?) netals een mechanisch ventilatiesysteem. Alleen de bewoners worden hierover niet ingelicht of zijn te laks als het om het reinigen gaat.
De ventilatiecapaciteit wordt bij natuurlijke roosters ook niet gehaald als zij dicht zitten (door bewoners die tocht en koude buitenlucht tegengaan) en als er geen wind over de gevels staat.

De uitzending van zembla gaat over fouten van de installateur, bouw en woningtoezicht en bewoners die het ding zachter zetten omdat deze herrie maakt.
Dr wordt geen woord gerept over dat hetzelfde kan gebeuren wanneer je bij bijvoorbeeld bij natuurlijke roosters deze dichtzet.

De belachelijkste uitspraak is wel dat je moet verhuizen en laat die woningen maar lekker te koop moet laten staan! Koop dus een goed en een "slecht" huis en laat het slechte huis leegstaan!
Kapitaalvernietiging en 2 hypotheken nemen is echt de beste oplossing dus!
Misschien kan je beter een adviesbureau in de arm nemen die je huis controleert: dat is toch echt een goedkopere optie! A en B label hoeven echt geen huizen te zijn die het ongezondst zijn! Dit kunnen net zo goed bijvoorbeeld de labels G en F zijn zonder ventilatieroosters, maar met kieren rondom de te openen ramen.

En het kan inderdaad net zo goed het radongas zijn wat vrij komt uit de bouwmaterialen in combinatie met slechte ventilatie die de klachten veroorzaken. Zo zijn er nog wel 10 tallen oorzaken mogelijk.
Laat volgende keer een echte onafhankelijke deskundige aan het woord aub, dan jaag je de mensen geen angst aan! Het kweet-niet-gehalte was ook wel erg hoog! Oftewel ik heb er geen verstand van!

Hallo allemaal,

Wij wonen sindskort ook in Amersfoort vathorst en hebben ook te maken met het wtw systeem.
Ik heb me behoorlijk opgewonden over de slechte info verstrekking van de woningbouw. Zeg maar gerust helemaal geen informatie, tenminste totdat je een contract tekent en dan nog mondjesmaat.
We hebben niet echt klachten.. alleen de luchtvochtigheid is soms erg laag.. (tijd van het jaar maar soms wel 30%).

Wat ik mij afvroeg: hoe zit dat met de schimmelvorming in buizen? Is daar iets zinnigs over te zeggen?

Kan ik in de zomer de toevoer beter uitschakelen en de ramen open doen? (kan bij ons wel). Er zit ook geen zgn bypass op, dus het zal wel warm worden in de zomer.

Ik vond in elk geval de uitzending erg eenzijdig, er zijn blijkbaar ook veel mensen zonder klachten..

Echter voel je je als bewoner niet serieus genomen door de mensen van de woningbouw vereniging danwel de gemeente.
Echt hinderlijk hoe laconiek er gereageerd wordt.

Alvast bedankt.

hoe haal je schimmel uit je buizen. Iemand enig idee.

Jon,

heb jij schimmel in je buizen? hoe heb je die daar in gekregen?

Walter

>>We hebben niet echt klachten.. alleen de luchtvochtigheid is soms erg laag.. (tijd van het jaar maar soms wel 30%).

Met zo'n lage luchtvochtigheid (ik veronderstel in de winter) zal je niet snel schimmelvorming krijgen. Schimmels hebben namelijk vocht nodig.

De schuldige is altijd snel aangewezen, of het nu klopt of niet. Moet ik, en met mij dan maar met vele anderen tot de conclusie komen dat het betalen van belasting ziekmakend is, want iedereen betaald het, en bijna iedereen wordt wel meerdere keren per jaar ziek. Zal wel aan de belasting liggen is dus mijn mening. Afschaffen die handel, en het gaat weer een stuk beter met de nederlandse bevolking.

Rolf

rolf

al ben ik een groot voorstander van BV, toch kunnen er dingen foutgaan, en een aantal zaken die ik in de uitzending gezien heb, kunnen echt niet.
maar je hebt het bij het rechte eind, ziek wordt niet van BV, hooguit van te weinig ventilatie. maar je hebt dat net zo goed zonder BV als je altijd je ramen dichtlaat.
wat die belastingen beteeft, zou je wel eens gelijk kunnen hebben, ik betaal weinig belastingen en ben weinig ziek

hans

Om de tegenstanders, twijfelaars en bangerikken te overtuigen:

Woon nu 6 maanden in mijn nieuwe LEW (K15).
Die is voorzien van een AWW en een "tegenstroom" balansventilatie.
Ventilatiebuizen: gegalvaniseerde "spiraalbuizen" zoals Hans D vernoemde.

Net zoals anderen op dit forum reeds vertelden kan ik nu ook zeggen 'dat ik het systeem niet meer zou willen missen'.
Er is geen haar op mijn hoofd dat er nog aan zou denken om een woning te bouwen zonder zulke installatie.

Eerste cadeau:
De combinatie LEW + AWW + BV zorgt er bovendien voor dat ik momenteel zonder bijverwarming 18,5 graden Celcius haal.
(De laatste drie weken 17,5 graden Celcius).
Goed voor het milieu en voor mijn portomonée!

En het belangrijkste: Het binnenluchtklimaat is super!
Ik kan dus alle positieve reacties van o.a. Hans Delannoye. en vele anderen op dit forum beamen!

BV met F6

een zegen voor mensen met astma!

Mvg

JB

Hoe krijg je die zakkenfilters in de bv. gestopt dan?
De kasten met vlakfilters kun je niet zomaar zakkenfilters in plaatsen. Je bent gebonden aan de maten van de fabrikant.
Als er al zakkenfilters in kunnen blijft de situatie gelijk een fijnfilter zal wederom sneller aan zijn eiddruk zitten en heeft ten ale tijden een grotere aanvangsdruk.

Filters houden het 1 jaar zeg je, ja dat kan maar niet als je nog woont op een bouw terein of op een plak met veel luchtvervuiling. Vathorst is nog steeds een bouw terein. Met een beetje pech zit je fiter met een week al potdicht.
(overgens ook ervaringen uit de praktijk)

Je weet zelf wel als je een wtw selecteert dat je die uitlegt op zijn maximum.
Je hebt mazzel als je een klant hebt die iets meer wil betalen voor extra capaciteit om vervuiling en tijdelijke schommelingen in druk wil opvangen.
Als jij een offerte maakt voor 250 wtw`s weet je dat je de opdracht niet krijgt.

Nog een feit is dat de gegeven debieten op papier gerelateert zijn aan de ideale situatie. (schone filters kanaaldruk, zonder luchtlekken en noem het maar op)
Ik weet dat velen ventilatie op deze uitgangspunten selecteren. Met een half vervuilt filter voldoe je niet meer aan de norm dan.
Zoek de wtw`s maar eens op en je zal zien dat je precies aan de minimale eisen zal voldoen.
Of er nu een variabel debiet of een vast debiet selecteert.
Met een goed uitgelegd vast debiet wtw (wel met standen) kun je prima uit de voeten.

Het plan Vathorst is een prima voorbeeld van miscalculatie.
En de goede oplossing kost de bouwer kapitalen. Die gaat dit echt niet vol lof toegeven. (de schuld ligt nooit bij jezelf als uitgangspunt en we weten daar niets van)

Rudy:

Als je je wtw nu stil zet haal je waarschijnlijk wel 20 graden.
Ik zou daar niet prat op gaan dat met deze gegevens alles in orde is.
De gemiddelde temperaturen afgelopen dagen zijn bijna gelijk aan de temperatuur van de AWW.
Hoeveel meter buis heb je in de grond zitten?
De weerstand die dat geeft gaat wel ten kosten van je luchtdebiet.

Slechte ventilatiesystemen bestaan niet.
Slechte "installatie" (aanbrengen) wel.

Balansventilatie is in mijn optiek een van de beste ventilatiesystemen. Het systeem vergt echter kennis van zaken voor het aanbrengen. Dit ontbreekt nog te vaak bij installateurs, waardoor het soms niet goed is aangebracht en ingeregeld is.

Daarnaast vergt balansventilatie onderhoud. Dit is in feite de verantwoording van de bewoner. Het zou goed zijn als bewoners hierin worden begeleid.

Bij balansventilatie moet minimaal eens per jaar (liefst 2x per jaar) de filters "vervangen" worden (uitwassen kan niet). Eens in de ca. 4 jaar moet het systeem nagekeken worden en indien nodig opnieuw ingeregeld worden en de leidingen schoongemaakt worden.

Als dit alles goed gebeurd is dit een uitermate goed ventilatiesysteem die in combinatie met WTW (warmteterugwinning) en bypass (voor zomers) ook nog een aanzienlijke energiebesparing opleverd.

Nimmer mogen de systemen uitgezet worden, want door het betere bouwen (luchtdicht) zal er dan vrijwel geen ventilatie plaatsvinden. Met name dan ontstaan er grote klachten vanwege een veel te hoog CO2-gehalte.

Relatieve vochtigheid is weer een ander verhaal dat zich in feite bij elk ventilatiesysteem voordoet. Dit komt doordat er relatief koude lucht wordt binnen gehaald. Deze lucht warmt op in de woning waardoor de lucht meer vocht kan bevatten. Echter blijft de absolute vochtigheid in de lucht even hoog als op het moment dat het werd binnengehaald. Dit heeft tot gevolg dat de relatieve vochtigheid (enorm) daalt. Maar zoals gezegd doet zich dit bij elk ventilatiesysteem voor (dus ook bij natuurlijke toevoer door roosters).

Ing. J. ter Meer

j ter meer ,
je zegt dat de filters niet mogen gewassen worden.
Is dit bij alle merken.
Heb van een CV man gehoord dat je ze mag wassen.(storck)

Als je ze niet mag wassen, dan alleen het vuil er af stofzuigen/ uitkloppen?

chathanky

niet.
je plaats direct op de aanzuig een degelijke filterkast die klassieke zakkenfilters gebruikt, dan heb je dat probleem niet.
nog even ter inlichting, een grote F6 zakkenfilter kost 40 euro, zo'n klotefilterje van stork al meer dan 20 euro!

<< een fijnfilter zal wederom sneller aan zijn einddruk zitten en heeft ten allen tijden een grotere aanvangsdruk. >>
nee, de aanvangsdruk is bij de meeste filters 20 Pa, en zijn veel groter oppervlak compenseert dat.

(overgens ook ervaringen uit de praktijk)
ik heb geschreven << meestal 1 jaar stand, alleen in zeer stoffige omgevingen moet je hem misschien 2 keer per jaar vervangen >>, als je me citeert moet je m'n woorden niet verdraaien! overigens, dat gaat ook over jaren ervaring.

<< Je weet zelf wel als je een wtw selecteert dat je die uitlegt op zijn maximum. >> jij misschien, wij selecteren op het nominaal debiet! en als de klant niet wil betalen, mag ie van mij elders gaan.

<< Nog een feit is dat de gegeven debieten op papier gerelateert zijn aan de ideale situatie. >> zeker in nederland, want daar krijg je de gegevens meestal bij 80 Pa, in de duitstalige landen bij 100 Pa, datr geeft je wat extra reserve.

<< Met een goed uitgelegd vast debiet wtw (wel met standen) kun je prima uit de voeten. >> nee, voor mij niet, want vervuiling van filters, veranderende weersituatie's maken dat je debiet schommelt, met constant debiet ben je:
1. zeker dat je het gewenste debiet krijgt
2. gaat, als de filters niet op tijd worden gereinigd/verwisseld, de ventilator dusdanig optoeren en zo'n kabaal maken dat je wel geneigd zult zijn de filters te controleren.

hans

@ walter v

De filters mogen inderdaad niet gewassen worden, maar moeten vervangen worden voor een goede werking.

Bij uitwassen (of uitkloppen of stofzuigen) wordt de structuur van de filters beschadigd, waardoor ze niet goed werken. Lichtjes uitkloppen zou tussendoor een aantal keer kunnen indien de filters erg smerig zijn, maar vervanging geeft het beste en meest gezonde resultaat. Voor de liefhebbers is er meer info te vinden op:

http://www.wtw-filters.nl/index.php?page=24&id=27

Via deze site kunt u ook gratis een informatieboekje bestellen over ventilatiefilters en wat er nog meer aan onderhoud noodzekelijk is bij balansventilatie. Succes

Er zijn wtw units die wel degelijk een uitwasbaar filter hebben.
Oudere storkunits zijn mij bekend die een dergelijk filter hebben.
In de gebruikersinstucties is te vinden of het type filter uitwasbaar is.

Hans:

" een fijnfilter zal wederom sneller aan zijn einddruk zitten en heeft ten allen tijden een grotere aanvangsdruk.

nee, de aanvangsdruk is bij de meeste filters 20 Pa, en zijn veel groter oppervlak compenseert dat."

En g3 zakkenfilter heeft eveneens meer opvancappaciteit.
Een vlakfilter met een zakkenfilter vergelijken is gelijk aan appels en peren vergelijken.

Als je meer dan 20 euro betaald voor een vlakfitertje dan zou ik maar eens ergens anders filters gaan kopen.
In jou geval ben je 60 euro kwijt op jaarbasis maar het kan ook 4x goedkoper zonder fijnstoffilter.
http://www.filtermarkt.nl/page.php?m_id=3&cat=31

De primaire functie is om je wisselaar te beschermen tegen stof en niet zozeer je longen.
Een fijnfilter is enkel een overweging als je een longaandoening of stofalergie hebt, althans mijn overweging.
Als je natuurlijke toevoer hebt moet je het zowiezo zonder filtering doen, een g3 filter heeft buiten de functionaliteit een meegenomen voordeel dat het thuis wat minder stoffig wordt.
Hoewel de grootste bron van vervuiling de mens in huis zelf is en zijn activiteiten.

laat eens een voorbeeld zien van een Nederlandse wtw unit van 80 pa Hans.

Je hebt het over vast debiet en vermindering van volume door vervuiling.
Lees deze grafiek eens van een willekeurig gekozen unit.

Als je 50 pa aan vervuiling mee rekend dan valt de afname van debiet nog wel mee je zal in totaal zo`n 25m3/h gaan missen over je totale debiet. op 325m3/h gaan we er toch niet slecht slapen?
Als je daarbij een slecht ontwerp + slecht uitvoeren gaat het wel hard. Maar dat trek je met een variabel debiet ook niet meer.

Dat jij de voorkeur hebt voor een variabel debiet daar zal ik niets van zeggen, maar de argumenten om het vaste debiet tot een waardeloos systeem uit te roepen is wel erg ver gezocht. Met aangedragen de argumenten maak je het er niet geloofwaardiger op.

chathanky

wat die filters betreft, dat zijn de prijzen van stork, ik heb die even genomen en niet gaan surfen om even de goedkoopste te gaan opzoeken. als stork die dan zo schandalig duur verkoopt, is dat alleen al een goeie reden om ze buiten te gooien, ik vind dat schandalig, en velen verwisselen hun filters niet, net omdat ze zo duur zijn.
wat het vergelijk van het type filters betreft doet niet ter zake, wij gebruiken net zakkenfilters om dat te vermijden, bij het vergelijk gaat het mij om kwaliteit te vergelijken met prijs, je kan een zeer goede filter hebben voor dezelfde prijs als zo'n vlakfilterje. en het kan uiteraad goedkoper met een vlakfilter (aan de prijzen die jij opgeeft), maar dat is geen argument, het kan zelfs nog goedkoper als je wil, zonder filter, of zelfs zonder wtw! een goede fijnfilter is voor mij dubbel en dik z'n geld waard. maar ik hou je niet tegen als jij tevreden bent met je vlakfilterje.

alle filters zijn uitwasbaar, maar als je zo'n filter een paar keer wast blijft er vab de filtekwaliteit niet veel meer over, niet dat dat bij een G3 er toe doet.

wat de argumentatie voor konstant debiet betreft, denk jij er het jouwe van, in elk geval ben ik zeker dat ik het debiet haal dat ik wens, en als de filters echt te vuil worden, hoor je het aan je ventilator. maar nog belangrijker voor mij is dat je je installatie ten allen tijde in balans houdt.

je schrijft ook nog
<< De primaire functie is om je wisselaar te beschermen tegen stof en niet zozeer je longen. >> dat klopt voor de vlakfilter in het toestel, maar net met een balansventilatie heb je de mogelijkheid ook een belangrijk deel pollen, roet, fijn stof e.a. buiten te houden, aan een minimale kost. jij hoeft daar voor mij geen belang aan te hechten, maar ik doe dat wel.
en <<<< Hoewel de grootste bron van vervuiling de mens in huis zelf is en zijn activiteiten. >>
terwijl je enkel dagen gelden nog het argument tegen fijnfilters gebruikt <<Filters houden het 1 jaar zeg je, ja dat kan maar niet als je nog woont op een bouw terein of op een plak met veel luchtvervuiling. Vathorst is nog steeds een bouw terein. Met een beetje pech zit je fiter met een week al potdicht. >>
komt nu de vervuiling vooral van binnne ofvan buiten? wel, dat hangt er inderdaad vanaf waar je woont, alleen maak ik me veel minder zorgen om het (vooral zichtbare) stof dat ik in huis veroorzaakt, het onzichtbare stof is veel problematischer, ook voor mensen zonder longaandoeningen.
maar op dat gebied staan jullie in nederland nog een flink eind achter op de duitstalige landen waar het gebruik van fijnfilters veel algemener is.

hans

"maar op dat gebied staan jullie in nederland nog een flink eind achter op de duitstalige landen waar het gebruik van fijnfilters veel algemener is."

Kun je mij ook de cijfers eens aanreiken Hans?
Als de meningen niet over een komen dan is dit wel weer de vluchtweg.
Je kunt ook stellen dat de behoefte wat minder is want hoe ongezond hebben we al die jaren niet geleefd toen de wtw er nog niet was?

"Als je natuurlijke toevoer hebt moet je het zowiezo zonder filtering doen, een g3 filter heeft buiten de functionaliteit een meegenomen voordeel dat het thuis wat minder stoffig wordt.
Hoewel de grootste bron van vervuiling de mens in huis zelf is en zijn activiteiten."

Dit was het voorgaande van de tekst Hans wat betreft de grootste vervuiling.
Als je willekeurig de teksten aan elkaar koppelt kun je inderdaad wat moois van maken.
Politici en de journalistiek zijn daar ook heel goed in.

En als je denkt dat ik de goedkoopste zoek, het is niet de goedkoopste. die zitten op 3,5 euro per setje.
Ben je zelf handig kan het nog goedkoper en koop je per m2 en die maak je op maat. Voor de meeste units is dat een fluitje van een cent.
Zo erg wilde ik het nog niet maken Hans.

Maar wat maakt het nou uit dat je een paar pascal drukverschil hebt. (die onballans heft zich in die kleine mate vanzelf op, als je 100m3 ergens instopt gaat er ook 100m3 weer uit. En met een "luchtdicht" huis zal met een paar pascal nauwelijks iets weglekken) Die heb je ten alle tijden altijd wel de debieten moeten gehaald worden en geef dan totaal 25 m3 meer lucht over het geheel. Geef je iets meer dan gevraagd en is enkel beter voor je luchtkwaliteit, hoewel dit beetje niet eens meetbaar is.
Je bespaart een duurdere installatie uit die betrouwbaarder is dan met een geavanceerde bv met gevoelige elektronica.

http://www.nedfilter.nl/Default.aspx?tabid=294
Dit zijn filters de reinigbaar zijn zonder dat je de vezelstructuur aantast.

Er zijn units die ze leveren met dit type filter maar ik heb het idee dat het steeds minder wordt.
Op de hoofdpagina vind je meer info voor de liefhebbers.

welke cijfers???

wat die filters betreft, beide zinnen komen inderdaad uit een verschillende tussenkomst van jou, dat is waar. maar ik koppel niks willekeurig, in de ene tussenkomst zeg je dat de grootste vervuiling van binnenshuis komt, en in de andere dat ze eigenlijk van buiten komt.
de realiteit is, dat je meestal meer zichtbaar stof (= zichtbare vervuiling) hebt van binnen, vooral door mesnemlijke aktiviteit, maar dat het fijn stof veeleer van buiten komt, maar dat zie je inderdaad niet zo goed.
wat de filters betreft, heb ik gewoon de prijzen van twee leveranciers genomen, nl de prijs die zij in hun catalogoi vermeldne, misschien kan ik die fijnfilters ook wel aan een betere prijs vinden.
die onbalans is voor mij zeer belangrijk, wij zijn vooral bezig met zeer goed luchtdichtgebouwde woningen, iets dat bij jullie nog niet zo aktueel is. en daar kan onbalans, zeker als je in onderdruk gaat problemen geven met bv kachels, ketels, e.a. toestellen door bv terugslag van rookgassen en CO-vorming. maar jij hoeft het daar met mij niet over eens te zijn, voor mij is dat belangrijk, net zoals fijnstoffiltering.
en ja, dit soort toestellen is zeker duurder, maar ook veel stiller, en geluid is nu net een van de meest gehoorde klachten.
vlaanderen is gelukkig nog geen kruidvatland.

hans

Chathanky zei:
Als je je wtw nu stil zet haal je waarschijnlijk wel 20 graden.

Ja, "NU",de laatste dagen met iets hogere temperaturen ok..., maar kan je je bewering blijven staven over een termijn van de laatste drie maanden, ook als het tussen de 0 en 10 graden Celcius was?

Als iemand van iets een momentopname van maakt dan kan je altijd alles afbreken of ophemelen.

Als een balansventilatiesysteem met een goede AWW dat van september 2007 tot heden het volhoud om een LEW-woning niet onder de 17 graden te laten komen dan kan je toch niet beweren dat het vooropgestelde doel van het systeem niet te halen is, want die indruk blijk je wel te geven, of neem ik je repliek verkeerd op?

Ik ben in alle geval een overtuigd gebruiker van BV + AWW.
Super!

"en daar kan onbalans, zeker als je in onderdruk gaat problemen geven met bv kachels, ketels, e.a. toestellen door bv terugslag van rookgassen en CO-vorming. maar jij hoeft het daar met mij niet over eens te zijn, voor mij is dat belangrijk, net zoals fijnstoffiltering.
en ja, dit soort toestellen is zeker duurder, maar ook veel stiller, en geluid is nu net een van de meest gehoorde klachten."

Voor een gesloten ketel hoef je daar niet bang voor te zijn. (onballans)
Een open vebrandingstoestel toestel in een luchtdichte woning vindt ik een hele gevaarlijke gedachtegang dat je dit kan oplossen met een goede ballans in je wtw unit.
In Nederland is dit ook niet toegestaan en zal je de lucht van buiten moeten halen zodra je met ballansventilatie in aanraking komt.

Ik kan je wel wat aanreiken.
Een toestel van 10 kw onttrekt zo`n 10m3 gas per uur.
Dit lijkt niet veel maar in een luchtdicht huis is daar geen lucht meer voor, je ventilatie staat in ballans. en het toestel komt dan of in lucht gebrek of in een ruimte met een overmaat aan lucht.
Want de ruimtes waar lucht wordt toegevoerd staan op overdruk en de ruimtes die worden aangezogen staan op onderdruk.

Onderdruk: lucht zal uit je rookgaskanaal lucht onttrekken en zo vergiftig jezelf.

Overdruk: de lucht wordt geforceert de schoorsteen ingedrukt. Het gastoestel zal slecht functioneren.
Deze twee problemen los je niet op met een variabel debiet.
Je hebt immers een gat van 120mm of meer in je ruimte.(net zo groot of groter dan je kanalenwerk aldaar)

En dan hangt het ook nog af of je een toestel hebt met een ventilatorbrander of met natuurlijke toevoer.
Komt bij dat je met een open toestel voldoende luchttoevoer van buiten moet hebben. En die heb je niet in een luchtdichte woning.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat je dit niet toepast.
Het kan niet het mag niet en je brengt levens in gevaar. (wat niet met een fijnstoffiltertje is op te lossen)

Het geluid is goed te dempen met een demper en zoals je had kunnen vernemen kost dit ongeveer net zoveel als het filtersetje waar je het over had.
De capaciteit is ruim voldoende om nog met gemak aan het debiet te komen. Je hebt met de stork 930 240 pascal om te versnoepen aan drukverliezen van kanalen roosters enz, als dit niet voldoende mag zijn.

Mischien een beetje gemeen van mij Rudy. Was niet bedoelt zo.
Maar als je de maandgemiddelde bekijkt en je bekijkt je temperatuur van je aww dan is dit slechts 3 graden.

3 graden koeder zal resulteren in 1,5 graadje inblaastemperatuur.

Neem eens 300m3/h.
3,6kw per 24 uur extra besparing. over 3 maanden 93 kw.
Een besparing van 9m3 over 3 maanden. 5 euro als het om de centen te doen is.

Een dure investering dus die je nooit terug verdient.
Daar staat ook nog tegen over dat je ventilator wel wat meer stroom snoept, maar dit 8760 uur. (44 kw als de fan 5 watt meer stroom consumeert)
blijft er op jaarbasis tussen de 2 en 3 euro over.
Maar goed in de zomer haal je met wat geluk nog 2 graden van je binnentemperatuur af.

Persoonlijk doe ik dit laatste met slim ventileren en de zon buiten de deur houden.
Als het buiten 30 graden is en je vraagt mij of het dan 24 of 25 graden is kan ik je dat echt niet zeggen en wordt het gokken. (duidelijk waarneembaar, voor mij niet in iedergeval)

Nog eens even opgezocht voor de Belgische situatie.
Het verbieden van open verbrandingstoestellen heb ik niet gevonden.
Wel is het zo dat er een aanvoer middels een rooster moet zijn van minstens 150 cm2 rechtstreeks van buiten.

Meer info kun je vinden bij de KVBG.
Ballansventilatie is met dergelijke gaten lijkt mee ook niet ideaal om dit te gaan combineren.
Ik hoop niet dat dit al zo hier en daar al geadviseerd of toegepast is.

DE NEDERLANSE BOUWWERELD IS NIET IN STAAT DE BV TOT EEN GOED EINDE TE BRENGEN.
En dan schuiven ze de schuld van alle ellende maar op de BV zelf, zielig hoor.
uit onderzoek, resultaten van bewoners, volgt dat BV een goed systeem is, waarbij de vrees voor bacterie- en schimmelgroei totaal ongegrond is. Eerder omgekeerd, het binnenmilieu verbetert aanzienlijk.

Zoals gezegd, de bouwwereld heeft met de BV er een potje van gemaakt, twijfelachtig ontwerp, slordig en vaak onkundige aanleg, "vergeten" of onkundige inregeling, gebruikers die niet eens weten wat een BV is, laat staan dat ze de filters onderhouden of een BV oordeelkundig gebruiken. Ze zetten m uit, want ie maakt zoveel lawaai. Of uit zuinigheid.

Alleen in nederlandse rapporten komt naar voren dat de gemiddelde gezondheid in nederland gedaald is door het gebruik van BV.
In de rest van europa, waar geen aanbodgestuurde bouw plaatsvindt, blijkt dat het wel goed kan.
Duitse en oostenrijkse rapporten tonen duidelijk aan dat een BV de enige juiste energie zuinig verantwoorde oplossing is.
Nederland probeert eerst het wiel nog eens uit te vinden, oplossingen te vinden die anders zijn en misschien om bepaalde redenen beter zijn, zoals simpeler in aanleg, bijvoorbeeld. In dat licht is raamventilatie natuurlijk "hufterproof" en zal een beter resultaat leveren.

Het bewustte programma ook bekeken.Deze uitzending bewijst nogmaals dat men moet kiezen voor een goed uigewerkt WTW systeem en dit op 3 vlakken:
1.kies voor een kwalitatieve unit, akoestisch geisoleerd,met uitneembare alu wisselaar(geen interne lekdebieten)bestudeer correcte technische fiches en laat u niet leiden door peptalk waar alleen sprake is van overschatte thermische rendementen, bekijk ook het elektrisch verbruik van de motoren en dit bij verschillende snelheden,kies voor units met fijnstoffiltering, minstens F6 of beter nog F7.
Kies voor vraaggestuurde ventilatie.
Laat u niet verleiden om goedkope toestellen aan te kopen ten koste van de kwaliteit en levensduur.
Kies voor onderhouds vriendelijke toestellen en reinig of vervang de filters tijdig.Een ingebouwde filercontrole is daarom heel nuttig.
2.Eis een goed uitgewerkt studieplan, waardoor op basis van de nodige debieten, de juiste kanaal diameters kunnen worden bepaald en de bijhorende roosters.
Let er op dat het toestel in een technische, goed bereikbare plaats wordt geinstalleerd.
3.Kies een vakman voor de installatie, of voor dhz laat u begeleiden door een installateur die u kan bijstaan bij uw werkzaamheden.
Tenslotte nog dit, wijzelf hebben reeds een 15-tal jaar een WTW systeem(een voor deze tijd goede unit)nooit problemen gehad, niet op gezondheid nog mankementen aan het toestel zelf gehad.Niettegenstaande ons systeem nog altijd werkt net zoals 15 jaar geleden, gaan wij de WTW vervangen daar er nu betere toestellen(rendement, verbruik, regeling, filtering) op de markt zijn.Als invoerder van WTW units sinds 15 jaar mogen wij stellen dat iedereen heel tevreden is over hun ventilatiesysteem en echte klachten hebben wij nooit ontvangen.
Grondstoffen, technologie en werkuren zijn helaas heel duur geworden, deze zijn voor de meeste producenten en installateurs dezelfde, dus zal een lage prijs voor een balansventilatiesysteem steeds ten koste zijn van de kwaliteit van het materiaal en de installatie ervan.
Jammer genoeg laten sommigen zich nog steeds misleiden door onwetendheid en/of de lage prijs.De ergernis over de slechte kwaliteit duurt langer dan de vreugde over de lage prijs.

Vandaag mijn leverancier Vallox gecontacteerd naar aanleiding van de uitzending Zembla.
Gelijkaardige situaties hebben zich voorgedaan in Finland tijdens de beginjaren 80.
Goedkope units(met hoge lekdebieten) slecht uitgevoerde installaties.
1.een order binnenhalen door een projectontwikkelaar is meestal gebaseerd op de laagste prijs; uiteraard ten koste van de kwaliteit.
Het begint al bij ramen die niet kunnen worden geopend(kost minder) maar heeft wel een claustrofobis effect aan de bewoners 2.de fout leggen bij het ventilatiesysteem is onjuist daar dergelijk ventilatiesysteem juist dankzij o.a de filtering van de buitenlucht en het afvoeren van de vervuilde binnenlucht de luchtkwaliteit wordt bevordert.
3.Luchtdichte woningen bouwen vereist een gecontroleerd vraaggestuurd ventilatiesysteem zonder meer.Een ventilatiesysteem die wordt uitgeschakeld omwille van lawaai betekent wel dat er geen ventilatiesysteem in werking is en daardoor er geen luchtverversing aanwezig is.Hoe kan men dan beweren dat een balansventilatie de oorzaak is van ziekte en asthma? Ik blijf er bij, dankzij mijn jarenlange ervaring, dat slechte kwaliteit en uitvoering de oorzaken zijn van dergelijke problematiek.
Wijzelf opteren voor kwaliteit in al zijn facetten; van product tot planning en installatie.
De ergernis over de slechte kwaliteit duurt imers langer dan de vreugde over de lage prijs.

"Goedkope units(met hoge lekdebieten) slecht uitgevoerde installaties."

Oh, welke units hebben daar last van dan?
Waarom zou een niet uitneembare wisselaar intern lekken?

Van: Markku MM. Mäenpää [mailto:markku.maenpaa@vallox.com]
Verzonden: vrijdag 11 april 2008 12:41
Aan: Fabian Smet
CC: Asko AK. Korpela; Tuomas TT. Tuominen
Onderwerp: VS: television program in the netherlands

Hello Fabian

Thank you for very interesting information. In Holland the situation seems to be little bit like the situation in Finland some 15 years ago when all the problems in
houses were said to come from ventilation. That was not true, but it was easy to blame balanced ventilation because that was new. Now we know a lot more and can be very calm because all experts know that good, well planned and clean ventilation is the best for all people.
I think that in Holland they can have to low air volumes because people do not want to keep the units running in fear of noise. I think that normal people in the film were
suffering from lack of ventilation. It is always possible that the ducts were not clean and the filters were terrible.

I wish you a nice week end! Greetings to Chris!

Markku

pretournament italianity reimburse gilder foramen bitis vibgyor maddish
<a href= http://www.powyschallenge.org.uk/ >Powys Challenge Trust</a>
http://www.petruschka.dk/