Groene stroom en wie betaalt hem??? | Ecobouwers.be

U bent hier

Groene stroom en wie betaalt hem???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Lacroix
23/03/2011 - 23:16

Het is zo ver. Wat te verwachten was, wordt uitgevoerd. De netbeheerders krijgen de GSC's niet meer betaald en moeten de distributietarieven optrekken. En niet zo een beetje. Rond de 70 euro per jaar. Hoe groen is groen en hoe sociaal is groen? Of zoals een reclameboodschap langs de weg: wees groen en pak de poen. Moet het nog duidelijker?

209 Reacties

Reacties

afbeelding van dirk andelhofs
23/03/2011 - 23:22

Duurdere energie zet aan tot zuiniger gebruik.

In die zin is een prijsverhoging goed nieuws.

 

De overgrote meerderheid van de Belgen kan makkelijk 70 euro aan energie besparen door z'n gedrag aan te passen, of door een paar eenvoudige ingrepen. Of gewoon dor over te schakelen naar een groene stroomleverancier (jawel!)

 

Storm in een glas water.

 

Zou me niet verwonderen dat hier een geheime agenda achter steekt.

 

Dirk

afbeelding van Lacroix
23/03/2011 - 23:32

Dirk,

Je geeft precies het antwoord wat te verwachten is van iemand die zijn dak vol PV heeft liggen: het kan me niet schelen.Duurdere energie zal in zekere mate aanzetten tot besparen, maar het gaat hier om een extra vergoeding die niet afhankelijk is van verbruik, maar voor iedereen, ook kleine verbruiken.Je weet heel goed dat de huidige regelgeving voor PV niet aanzet tot besparen, maar juist tot meer verbruik. Hoe groter je installatie, hoe meer winst je kan maken.in plaats van een zonneboiler wordt er een elektrische boiler gezet, om de electriciteit op te krijgen... En er zijn degelijk heel wat gezinnen waar die 70 euro wel verschil maakt. Maar spijtig voor hen. En spijtig voor degene die om welke reden dan ook geen PV kan plaatsen. En aan de groene kant blijft het stil...

afbeelding van 1790nick
02/04/2011 - 10:15

Ik ben het volledig eens met Dirk (als iemand die zijn panelen al besteld heeft) zuiniger zijn en overschakelen van leverancier doet je makkelijk meer dan 100 euro besparen per jaar.  Dat deed ik ook , naar een leverancier overgaan die 15 cent per Kilowat rekent ,distributie kost en alles inbegrepen en bovendien nog eens voor 75 % groene stroom produceert (of aankoopt) en dit effectief , geen bewering.  Dat heel veeel plaatsers van panelen hun stroom gewoon opgebruiken ipv af te staan aan het net en er toch voor betaald worden is inderdaad niet zo groen, maar als dat ertoe leidt dat het succes van de zonnepanelen de kerncentrales en hun recordwinsten in snel tempo doet verdwijnen, want panelen worden effectief toegankelijk voor iedereen (ze kostten nu nog de helft van nog geen twee jaar geleden en die prijsdaling blijft ingaan) dan vind ik dat groen plan wel bijzonder goed geslaagd !

afbeelding van frederic-1
23/03/2011 - 23:47

Excuseer? Goed nieuws?

Mensen die geen zonnepanelen kunnen aanschaffen, omdat ze een huis huren, of omdat het technisch/ financieel niet haalbaar is mogen de groenestroom certificaten ophoesten voor enkelingen. Mensen die het eigenlijk kunnen betalen, kregen nog eens geld van de staat om zonnepanelen te installeren, en gaan nadien nog eens langs de kassa.

 En diezelfden gaan dan eens vertellen "goed nieuws", en zullen anderen met het schoolmeesters vingertje aanmanen zuiniger te zijn. Maar zij passeren wel eerst langs de kassa. (2 keer zelfs)

 1 woord: degoutant is dat!

 Het zijn altijd de lagere inkomens die hun "gedrag" moeten aanpassen.

Zo gaat dat in België, de arbeider moet opdraaien voor de foliekes van de loftsocialisten en groenen.
afbeelding van alfa16vjtd
24/03/2011 - 00:56

Nu niet te persoonlijk worden hé ;) niet iedereen die op groen of op de soscialisten stemt is rijk ;) integendeel. Maar ik ben ook van mening dat de groene maatregelen juist de armen gaat treffen. Vele groene maatregelen zorgen immers voor een extra investering dat veel van de armeren niet op tafel kunnen leggen. Dat het de lagere inkomens zijn die moeten ophoesten is nu niet waar. Maar het is wel de werkende bevolking in loondienst die alles mag ophoesten.

afbeelding van jef-14
24/03/2011 - 08:52

Frederic,

Wat is het alternatief ? Steenkoolcentrales, kerncentrales ...????

Ook op een huurhuis kunnen panelen liggen, je kan het dak verhuren de eigenaar int de GSC de bewoner de terugdraaiende meter.

Was er een andere manier om mensen aan te zetten hernieuwbare energie te produceren?

De GSC zullen verder blijven dalen totdat de PV installaties rendabel zijn

afbeelding van frederic-1
24/03/2011 - 09:08

Het is geen alternatief overheidsgeld te laten verdwijnen in de zakken van een aantal gezinnen die zonnepanelen al kunnen betalen.

Het feit dat de overheid moet tussenkomen in PV installaties is het bewijs dat het eigenlijk niet rendabel is.
Dit is een totaal asociale en foute beleidskeuze.

Wat momenteel moet gebeuren is dat op de eerste plaats de woonkwaliteit moet verbeteren, door het energieverbruik te verminderen.
Wat momenteel uitgegeven wordt aan groene stroom certificaten, zou beter gebruikt worden om mensen aan een betere huisvesting te helpen.

Vb isoleren, hoge rendementsbeglazing, vochtbestrijding.

Ter gelijke tijd moet onderzoek naar alternatieven gestimuleerd worden. grote windmolenparken, waar mensen kunnen in participeren enz..
Maar het geld die daarvoor zou moeten dienen, gaat nu naar een klein percentage van de bevolking die denkt "groen" te investeren.

afbeelding van jef-14
24/03/2011 - 12:19

Kortom je hebt liever dat overheidsgeld gaat in de zakken van de gezinnen die zich een dure wagen kopen om hun belastingen te verminderen?

Natuurlijk moet er veel meer geld naar isolatie ( dan kunnen de mensen die zich een PH kunnen veroorloven ook het overheidsgeld binnenrijven)

Maar ik blijf bij mijn vraag  welk alternatief ? Hoe gaarn we zonder subsidie voldoende aan oa de Europese normen voor alternatieve energie?

Ik schreef het al tot den treure het is geen OF alternatieve of isolatie maar EN besparen en groene stroom produceren

 

afbeelding van 1790nick
02/04/2011 - 09:59

Excuseer , maar wij zijn ook maar twee werkende bedienden en denken zowel ecologisch als economisch en plaatsen deze maand nog panelen op ons dak en dit niet omdat we geld te over hebben , maar vooral omdat het financieel interessant is en daarbij nog eens ecologisch. En dit met een groene lening, omdat wij eenvoudig weg ook dat geld niet liggen hebben, maar reken even mee :  Een installatie van 10.000 euro brengt je tussen een 2500 à 3000 kw per jaar op, dwz tussen de 800 à 1000 euro aan certificaten jaarlijks.  Je zult er zo'n 400 à 500 euro elektriciteit mee uitsparen. Ruwweg bespaar je een 1300 euro per jaar, na het tweede jaar krijg je 3800 euro terug van de belastingen. Het vijfde jaar is je installatie al afbetaald   EN terugverdiend alsjeblief.!

 De lening komt op zo'n 175 euro per maand over vijf jaar, dat is 2000 euro per jaar, waarvan je eigenlijk maar 700 zelf moet ophoesten de eerste 2 jaar door de opbrengst en dan krijg je die 3800 euro terug.

3 maanden terug dacht ik net zoals jij Frederic, maar moet je na een nuchtere rekensom je terughouden om er zelf te installeren, als je net een eigen huis hebt aangekocht.  Je legt inderdaad beter geen panelen op een dak dat je huurt , maar technisch  niet haalbaar vind ik een beetje een goedkope uitleg, financieel niet haalbaar , als éénverdiener is dat inderdaad het geval en dat is voor gelijk welke uitgave het geval, éénverdieners of alleenstaanden hebben het zwaar, dat wist ik ook na 5 jaar zelfstandig alleen wonen.

Nu evenmin ben ik van plan om electriciteit te blijven afnemen van die kerncentrales die gigawinsten maken en dan nog eens de elektriciteitsprijs kunstmatig hoog houden, en wie profiteert daarvan ?  Net zo min ben ik van plan om te betalen voor al die sociale 'beschermde' tarieven , waar ik ook geen aanspraak kan op maken, en wie betaalt hun uitkering en elektriciteit denk je ?

Dus als tweeverdieners vind ik deze mogelijkheid van gesubsidieerd panelen aankopen even een mooie gelegenheid om onafhankelijk en zonder grote investering, foert te zeggen aan die vuile kerncentrales en hun enorme geldstroom;  Willen ze DAARBIJ de distrubutieprijzen zodanig de hoogte injagen dat je eigenlijk geen voordeel meer doet aan de geïnde subsidies ten opzichte van nu (en dat zal over 10 jaar wel het geval zijn) dan zet ik een accu in mijn garage en bedank ik hen voor de subsidies , alles maar niet meebetalen om die superrijken die meeprofiteren van die superwinsten !

En me inhouden voor de sociaal of financieel zwakkeren moet ik ook niet doen want die worden gelukkiglijk ook beschermd met voordelen en belastingen en uitkeringen, waar ik als tweeverdiener ook  steeds voor uit de boot val, omdat we juist net te veel verdienen om voor die premie of subsidie aanspraak te kunnen maken.

Als dit systeem van panelen plaatsen de ommekeer betekend heeft om van die kerncentrales af te geraken dan is de opzet bijzonder goed aan het slagen. En de éénverdieners kunnen binnen de 2 jaar ook panelen leggen, want die investering van 10000 euro van vandaag kost dan geen 2000 euro meer, want als het nu al zo niet is , dan is dan zeker : zonnepanelen en elektriciteit voor iedereen !

Met dat van dat vingertje aanwijzen als een schoolmeester ben ik wel mee eens, want ik ben een schoolmeester van opleiding. Haha, ze hebben me daar wel leren rekenen !  Mijn conclusie is dat je het als tweeverdiener moet  laten om de kerncentrales tegen te gaan. Voor de sociaal en/of financieel zwakkeren ook niet, daar betalen we sowieso al voor. En de alleenstaanden met of zonder kinderen : huur een klein huisje, werk en spaar voor je (verdere) leven, want zo werkt onze economie en wordt iedereen er beter van.

afbeelding van 1790nick
02/04/2011 - 11:00

+

afbeelding van 1790nick
02/04/2011 - 11:01

.

afbeelding van 1790nick
02/04/2011 - 10:58

je kan ze ook gratis op je dak laten leggen (of van de de eigenaar) door een installateur. Je krijgt dan niet de subsidies , maar wel de gratis stroom.

afbeelding van dirk andelhofs
24/03/2011 - 01:44

hehe,

 

Ok mijn dak ligt vol PV,

En daar is niks mis mee ... ik geniet er nog elke dag van. (zeker met dit weer)

 

Mijn PV stroom dekt 100% van mijn verbruik (eigenlijk nog meer)

En met 100 % bedoel ik elektriciteitverbruik, koken, verwarming van mijn woning, grasmaaier, tuinfrees, en mobiliteit. (alles dus)

Dat is alleen maar mogelijk omdat ik extreem zuinig met energie omspring.

Je moet mij dus geen lessen geven in wat zuinig zijn met energie betekend.

 

PV is prachtige technologie die een groot deel van onze energiebehoefte kan dekken (zie bovenstaand voorbeeld)

We zijn het er over eens denk ik dat zeer veel mensen alleen maar PV gelegd hebben OMDAT HET SCHANDALIG VEEL GELD OPBRENGT !

Ik investeer dat geld in bvb het aanplanten van bos (maar ik ben dan ook geen gemiddelde belg :p )

Anderen gebruiken de PV winst om hun luxeleventje nog wat uit te breiden. (en daarmee is het eco resultaat van hun PV installatie nul of zelfs negatief, wat zeker af te keuren is)

Misschien moet men de Pv certificaten uitbetalen onder de vorm van ecocheques (die vanzelfsprekend alleen voor echte eco producten mogen kunnen gebruikt worden)

 

Ik stel vast dat de prijs van PV panelen de afgelopen 10 jaar bijna door 3 gedeeld is.

Dat is een zeer positieve evolutie want hierdoor is PV zeer binnenkort rendabel zonder één euro subsidie, en dus toegankelijk voor iedereen.

Deze prijsdaling is er alleen maar kunnen komen door PV zwaar te subsidiëren de afgelopen jaren.

De subsidies zijn dalende, en dat is een goede (en logische) zaak.

 

Ik blijf er bij dat energie nog veel te goedkoop is (rekening houdend met de enorme schade die ons overmatig energieverbruik wereldwijd aanricht)

 

Kerncentrales zijn er ook maar kunnen komen door schandalig veel overheidssteun! (maar dat zijn we natuurlijk al lang vergeten)

 

We leven in dit deel van de wereld VER boven de draagkracht van de planeet!

De belgen zijn de kampioenen van de energieverspilling.

Een beetje nederigheid zou zeker op z'n plaats zijn.

Met het opzetten van PV eigenaars en PV lozen tegen elkaar is niemand gedient.

Mensen die momenteel de PV eigenaars de huid volschelden zouden beter hun eigen energieverbruik eens onder de loep nemen in  plaats van het zielige slachtoffer uit te hangen.

 

Zonnige groeten,

 

Dirk

 

 

 

afbeelding van alfa16vjtd
24/03/2011 - 02:07

Ecochecques nog zoiets. Al eens gekeken wat je er allemaal met kan betalen? Het komt er dus op neer dat de mensen dit dus gebruiken om hun een folieken te kunnen permitteren zoals een netbook,.... dit is dus bijna volledig weggesmeten geld. Je kan beter mensen laten kiezen uit een lijstje met echt ecologische producten.

afbeelding van dirk andelhofs
24/03/2011 - 02:10

..."Je kan beter mensen laten kiezen uit een lijstje met echt ecologische producten."....

 

... wat ik dus ook voorstel hierboven ...

 

Dirk

afbeelding van alfa16vjtd
24/03/2011 - 02:19

De vraag hierbij is enkel, in hoeverre gebruiken mensen dit om stroom te besparen en niet om een extra aankoop te doen,.... er zijn winkels die ze aanvaarden voor gewone aankopen te doen,.... plus kijk maar eens wat er nu op het lijstje staat. Al dit type akties staat open voor misbruik net zoals je zo gehaatte elektrabel. Hetzelfde met de meeste goede doelen. Hoeveel geld blijft er niet plakken?

afbeelding van alfa16vjtd
24/03/2011 - 02:12

Jij hoort dan ook niet tot de mensen die op het einde van de maand met moeite rondkomen. Deze zijn niet in staat tijdelijk meer te investeren om het erna uit te halen. Deze mensen betalen echter wel mee voor je installatie. Geen extra heffing kosten voor de gewone man? Kijk eens naar de prijzen en de belastingen die ze niet betalen,..... Versta me niet verkeerd ik zal er later ook alles aan doen om stroom te besparen en het idee van een bos spreekt me ook aan en had ik al over nagedacht.

afbeelding van jef-14
24/03/2011 - 08:57

Voor een stuk klopt je punt.  maar voor velen is het een keuze ( ook voor mij) een jaar langer met dezelfde auto ( voor mij 10 jaar langer) en ( de prijs van) een auto op je dak ...

afbeelding van frederic-1
24/03/2011 - 08:55

Dirk, uw eerste regel zegt eigenlijk al alles over uw betoog.

 

afbeelding van dirk andelhofs
24/03/2011 - 09:39

 Frederic,

 

Ahzo,

 

Das makkelijk,

Dan hoef je niet met echte argumenten af te komen.

 

Ik moest gewoon ff lachen omdat ik deze reacties verwachtte.

 

Geld maakt niet gelukkig, en pisnijdig zijn omdat een ander een beetje meer geld heeft al zeker niet.

 

Vertel mij anders eens hoe je een peperdure technologie als PV wil laten doorbreken (en schaalvergroten) zonder subsidie.

Dat de bedragen te hoog zijn (waren) daar zijn we het over eens.

 

Je zegt hierboven ook nog dat de overheid beter zou investeren in isolatie, betere beglazing, ...

Ik weet niet waar jij de afgelopen jaren geweest bent, maar de overheid investeerd massaal in die zaken door 40% fiscale aftrek te voorzien !!!

Mensen die op die manier hun woning energiezuinig maken besparen hierdoor enorm veel energie, en verdienen daardoor schandalig veel geld.

Een dakisolatie is immers al na 2 jaar terugbetaald, daarna is het pure winst (een soort win for life)

 

Afschaffen dan maar ?

 

Dirk

 

afbeelding van 1790nick
02/04/2011 - 10:55

Daar ben ik volledig mee eens Dirk !

afbeelding van AlainD
24/03/2011 - 18:22

Dirk

"Mijn PV stroom dekt 100% van mijn verbruik (eigenlijk nog meer)
En met 100 % bedoel ik elektriciteitverbruik, koken, verwarming van mijn woning, grasmaaier, tuinfrees, en mobiliteit. (alles dus)"

Hoe slaag jij erin om 'savonds in de wintermaanden genoeg PV-stroom op te wekken om te verwarmen en te verlichten?

Alain

afbeelding van dirk andelhofs
24/03/2011 - 21:59

Alain,

 

Tijdens de winteravonden gebruik ik windstroom, en als het niet waait (want dat is dan je volgende vraag) dan gebruik ik noorse waterkracht via de norned kabel.... als de kabel vol zit (1000MW) dan gebruik in biomassa stroom uit eigen land.

 

Het leuke hieraan is dat ik nooit in het donker hoef te zitten.

Niet dat ik dat erg zou vinden hoor.

Ik wil best mijn comfortniveau verder naar beneden bijstellen. (meeleven met de seizoenen weet je wel)

 

Verder kan ik je nog vertellen dat het eigenlijk geen ene moer uitmaakt dat ik in de zomer teveel groene energie produceer, en in de winter andere groene stroom opgebruik. Dat is eigen aan natuurstroom, en daar is niks mis mee.

 

Het zou een probleem kunnen zijn als de productiecapaciteit zou verveelvoudigen, maar dat zie ik (afgaande op de vle negatieve reacties hier) jammer genoeg nog niet gauw gebeuren.

 

Dirk

afbeelding van AlainD
24/03/2011 - 22:23

Dirk

Je hebt dus gelogen, je verwarmt je met andere stroom dan PV.

Je dumpt je overschot in de zomer in een dalperiode en gebruikt andere stroom tijdens de winter piekmaanden. Er is dus ook geen besparing in investering van productiecapaciteit.

Jammer genoeg hoef je het verschil in prijs niet zelf te betalen, maar dat moeten de andere gebruikers ook nog eens doen.

Elektriciteit kan nu eenmaal bijna niet opgeslagen worden.

afbeelding van dirk andelhofs
24/03/2011 - 22:56

Alain,

 

Dalperiode, piekperiode ... heb jij eigenlijk wel een idee van het verloop van ons landelijk energieverbruik ?

Je moet de kaarten eens bekijken met daarop het stroomverbruik in de loop van de tijd.

Dan zal je snel inzien dat het eigenlijk niet uitmaakt.

 

 

Op het moment dat ik PV stroom injecteer kan er fossiel uitgeschakeld worden, en wees er maar gerust in dat dat gebeurt.

Fossiel kan je wel opslaan, en dus verbruiken ze die in de winter.

Voor elke Kwh PV die ik op het net zet wordt er een Kwh fossiel uitgespaard, en bewaard voor de zonloze dagen ...

Waarom zit ik dit eigenlijk uit te leggen ???

Dus ik doe niet LETTERLIJK maar FIGUURLIJK alles met PV stroom ... pffff zucht

 

Ik gebruik het net als batterij, en ik wil daar gerust voor betalen ... denk ook wel dat dit in de nabije toekomst zo zal zijn.

 

Als je wil muggenziften doe je maar hoor .. zo kan ik ook afkomen dat mijn buren in de zomer MIJN PV stroom gebruiken .. hoe durven ze !

Ze horen op dat moment fossiele- of kernstroom te gebruiken, en niet mijn groene stroom ...

 

Ik hoop dat je inziet dat dit een beetje kinderachtig is.

 

Ik kan je verzekeren dat tijdens een zonnige dag mijn PV stroom opgebruikt is voor hij de straat uit is.

Het grote bijkomende voordeel hiervan is dat er bijna geen leidingverliezen zijn!

 

Als mijn buren in de zomer kernenergie uit Doel zouden moeten gebruiken, dan gaat dit gepaard met zeer grote leidingverliezen...

Daar had je natuurlijk nog niet aan gedacht. .. of dacht je dat deze verliezen niet in de prijs verrekend worden ?

 

Dirk

 

 

afbeelding van AlainD
03/04/2011 - 10:36

Dirk

Het elektriciteitsnet is geen batterij, elektriciteit is net zeer moeilijk op te slaan.

Je levert elektriciteit als er weinig vraag naar is en het dus weinig waard is en gebruikt elektriciteit als het veel kost. --> een gigantisch cadeau dat kan tellen.

Maak je trouwens geen illusies Je zal in de wintermaanden geen "gratis" (voor jou) groene stroom krijgen voor je "PV-compensatie", maar de minst dure op de markt, hoogstwaarschijnlijk nucleaire. Deze worden immers niet geleverd door je normale leverancier.

Maar droom rustig verder.

De leidingsverliezen zijn evenredig met de stroom, niet met het vermogen. Eens buiten je straat wordt er met veel hogere spanningen en dus veel lagere verliezen gewerkt.

Een groot gedeelte van de distributiekost zijn de investeringen om de piekleveringen aan te kunnen. En de piek is hier al jaren in november/december en dan meestal in de vroege ochtend en de vroege vooravond. En net dan gaan de PV-bezitters hun "overschot" opwerken, zeker niet 's nachts of in het weekend omdat het aan dagtarief moet gebeuren.

afbeelding van pfft
25/03/2011 - 09:24

 

Beste AlainD

je zei

"Jammer genoeg hoef je het verschil in prijs niet zelf te betalen, "

dit is idd zo, de vraag is wel hoe lang dit nog zal blijven, Smart Grid komt eraan, gisteren is beslist het Vlaamse experiment met  50 000 extra meters uit te breiden.

Verder is het zo dat niet alleen de productie capaciteit moet voorzien worden, maar ook het "vervoer" van de electriciteit. Distributie kost is meer dan de helft van wat een gewone gebruiker betaald. Bij zonne energie wordt dit nog meer daar er in de zomer transport is weg van het huis, en in de winter transport naar het huis toe.

eddy

 

afbeelding van dirk andelhofs
24/03/2011 - 02:06

Lacroix,

 

Distributiekost betaal je per geleverde Kwh volgens mij.

 

Dus minder Kwh verbruiken is minder distributiekost betalen.

 

Overschakelen naar een leverancier van groene stroom levert meestal een besparing van meer dan 70€

Dat mensen 100 € meer betalen voor hun stroom omdat ze nog bij elektrabel zitten deert hen blijkbaar niet.

Als ze 70 € meer moeten betalen voor vergroening van het productiepark is het kot te klein.

Begrijpen wie kan !

 

 

Het is natuurlijk veel populairder om op de groenen te schelden dan op het almachtige elektrabel. (dat vele miljarden poen schept in dit land)

 

By the way ... eigenlijk ben je bij de gemiddelde kleine PV bezitter aan het verkeerde adres.

Het zijn vooral de grote bedrijven (met vele hectaren PV) die de kosten opdrijven ... alsook elektrabel met hun pseudo groene biomassa stroom waar ze onterrecht certificaten voor opstrijken.

Maar zoals ik reeds zei .. het is veel hipper om op een "groene" te schelden.

En dat terwijl de groenen de enige zijn die het goed voor hebben met de planeet en al zijn bewoners!

 

Wat ook vreemd is is dat de distributiekost niet stijgt in Limburg ... andere netbeheerder.... in limburg ligt er nogthans veel PV hoor!

 

Dirk

afbeelding van bertvdg
24/03/2011 - 06:47

Veel mensen hebben er blijkbaar last van dat de GSC doorgerekend worden terwijl er maar enkel de bezitters van PV zijn die er iets van terug zien. Niet eerlijk zeggen ze.

 

Maar dat is met alles zo...wat is het volgende? Gaan we dan het belastingvoordeel van een hypotheeklening ook afschaffen? Want dat is ook niet eerlijk tegen over de mensen die geen eigendom kunnen kopen...'t zal rap gedaan zijn.

afbeelding van frederic-1
24/03/2011 - 09:12

Het verwerven van een woning gaan vergelijken met het verwerven van gadgets die maatschappelijk tot niets dienen, gaat toch niet op?

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.