passiefhuis sww en verwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

passiefhuis sww en verwarming

afbeelding van sam.grajchen
26/04/2020 - 20:43

Hallo forumleden,

Wij zijn een koppel dat hoopt volgend jaar een (gecertifieerd) passiefhuis te bouwen. We zitten momenteel in de voorontwerpfase. Gezien de specifieke lage behoefte aan vermogen om te verwarmen is nu het deel sww belangrijk om een verwarmingssysteem voor te hebben.

Bij mijn zoektocht in de huidige technieken zie ik door het bos de bomen niet meer. Ik had verschillende denkpistes waaronder een pelletketel voor sww gecombineerd met buffervat en zonnecollectoren. Of een kachel met watermantel in de leefruimte gecombineerd met een buffervat en zonnecollectoren. Omdat we dan passief huisden en geen grote verbruikers (warmtepompen) zouden implementeren hoefden ook geen pv panelen geplaatst om deze grote verbruikers te compenseren. Ik ben niet tegen pv panelen, heb er nu zelf maar als het niet hoeft dan liever niet. Op lange termijn is dan het weer zo dat co² uitstoot, van welke aard dan ook, tegen 2050 niet meer toegelaten zal zijn en als ik, toch wel voor "de groene" versleten in mijn huidige woonplaats, ook ik voor eigen deur moet keren en co² uitstoot vermijden.

Door lange leessessies op diverse fora kwam ik dan het concept compacttoestellen tegen. Toestellen die ventilatie D met (lucht)verwarming en aanmmaak sww combineren. Hier weer op door gezocht en op de website van passivhaus in Duitsland hebben ze een databank met alle componenten (ramen, deuren, ventilatiesystemen, compacttoestellen, ....) die door hun gecertifcieerd zijn. Eén toestel leek mij wel heel interessant, de Pichler PKOM4 van wege een optineel in te bouwen spiraal warmtewisselaar in de sww tank die dan gebruikt kan voor de aansluiting op een zonneboiler of te gebruiken als lage temp bijverwarming in de badkamer.

Een nadeel van deze toestellen is volgens mij echter de (na)verwarming van de lucht die via de ventilatie naar binnen komt en waarbij ook de slaapkamers bediend worden. Mijn vraag is of er iemand die ervaring heeft met een compacttoestel, ongeacht het merk, of specifiek de Pichler. De meeste gerelateerde topics ivm dit onderwerp dateren van al een tijdje geleden en daarom deze vraag voor een nieuwe stand van zaken.

Groeten, Sam

 

   

174 Reacties

afbeelding van Luc Vandamme
27/04/2020 - 18:23

Beste Sam,

Het principe van een passief huisontwerp is een ontwerp waar je geen structurele verwarming nodig hebt. De energiebehoefte moet dus duidelijk lager liggen dan 15 kWh/m² om als een passiefhuis te worden erkend (buiten andere criteria). Hierdoor (geen verwarming nodig) is een passiefhuis niet noodzakelijk duurder dan een andere woning.

Als je nu op zoek gaat naar enige vorm van verwarming, betekent dit dat je ontwerp nog niet volledig uitgepuurd is.

Het idee om met zonnethermie (soort zonneboiler) te werken voor uw SWW is zeer goed. Aandachtspunt bij zonnethermie om ook in de winter relatief veel energie op te vangen is dat je je collectoren onder een helling van meer dan 60° plaatst op je dak (dakhelling aanpassen of op plat dak monteren). Ik heb de zonnethermische warmtebereiding voor SWW aangevuld met een elektronisch geregelde elektrische doorstromer voor de wintermaanden. Het verbruik hiervan is in te schatten op nog geen 100 kWh elektriciteit per jaar.

Ter info: ik woon niet in een passief huis, maar in een door renovatie gebrachte woning naar LEW-norm Laag Energie Woning (energiebehoefte 20.91 kWh/m²) en verwarm met een warmtepomp. Deze verbruikt minder dan 1000 kWh elektriciteit per jaar en verwarmt 237,72 m² woning. Verwarmingskost is minder dan 250 Euro/jaar (950 kWh * 0.2426 €/kWh = 230,47 €). Ik heb niet de indruk en niet de ervaring (na meer dan 7 jaar) dat een eenvoudige lucht/water warmtepomp veel energie verbruikt. Ik heb zonnepanelen staan, maar deze dienen om mijn normaal dagelijks elektricteitsverbruik te dekken (dus niet mijn warmtepomp) en dit is toch zeer interessant gebleken. Mijn woning is al  sinds 2013 volledig CO2 vrij en voldoet reeds aan de doelstellingen van 2050.

afbeelding van m2ts
27/04/2020 - 18:19

Zelf hebben we een compacttoestel in een nulenergiewoning (volgens de defintiie die toen fiscaal werd gebruikt), meer bepaald de Genvex combi 185. Je schrijft: "Een nadeel van deze toestellen is volgens mij echter de (na)verwarming van de lucht die via de ventilatie naar binnen komt en waarbij ook de slaapkamers bediend worden."  Deze functionaliteit hebben we al redelijk snel uitgezet op onze Genvex. Vooral omdat het extra verbruikt voor weinig meerwaarde. In de winter plaatsen we een simpel elektrisch vuurtje in de woonkamer, dat enkel aanligt als het even te koud aanvoelt. De voorbije winter verbruikte dit 222 kWh. We hebben dit nu en dan eens nodig gevonden tussen 8 december en 10 maart.

Het is goed dat je bij de voorontwerpfase al informeert... in een latere fase is het te laat. Het hangt ook af van je persoonlijke voorkeuren. Wij hebben een 185 liter boiler, waar we tevreden over zijn. Anderen zullen liever een veel grotere boiler willen kunnen combineren met een thermische zonnepanelen om enkele dagen te kunnen overbruggen.

We hebben een afgeknot zadeldak, gericht op +- zuidoosten-zuidwesten: de opstaande zijden zijn 55°, de afknotting op 23°. Op de 23° liggen de PV-panelen. Op de 55° zouden dus nog thermische panelen kunnen komen, maar er zijn wel geen wachtbuizen voorzien. Er zijn geen plannen om dat effectief te doen: ik vermoed een te grote meerkost voor te weinig meerwaarde. Met zelfbouw zou die meerkost beperkt kunnen worden, maar we hebben er geen nood aan.

afbeelding van walter-8
27/04/2020 - 20:03

Mts,
Kan je duiden hoe warm het is dan in woonkamer, slaapkamers en badkamers?
Hoeveel personen vokr je 185liter boiler? Enkel douche of ook bad?
222kwh voor een 2kw vuurtje (ik gok maar een vermogen) is toch een dikke 100 uur dat het aanstaat.

Worden de slaapkamers gebruikt door studenten?

Walter

afbeelding van sam.grajchen
27/04/2020 - 23:51

Alvast bedankt voor de snelle antwoorden.

@ Luc, direct een hit, heb met veel belangstelling jouw bijdragen ivm warmtepomp, zonnepanelen en batterij opslag gelezen. Op zich heel interessant maar technisch en zal mij er eens moeten op toeleggen om ook alles te begrijpen. Ik begrijp de teneur wel maar wil altijd alles weten om zo ook eventueel te kunnen toepassen op onze leefwereld en situatie. Iedere situatie is anders en het is de kunst om een voorbeeld situatie zoals die van U, zo te kunnen aanpassen/implementeren dat die in een situatie zoals ze bij ons is kan toegepast. Het ligt niet aan u maar aan schrijver dezer, is maar naar school geweest tot zijn 17 en dat is ook al weer bijna 43 jaar geleden. Wat niet betekent dat ik dom ben :) Ik zal zeker nog eens mijn hoofd scheef leggen om zo alle beschikbare cellen op één plaats te krijgen om jouw cijfers met betrekking tot mijn situatie te kunnen plaatsen.

De "verwarming" an sich moet er alleen maar zijn om de paar echt koude dagen te overbruggen. Als de zon dan ook nog een paar uur schijnt is die zelfs niet nodig. We voorzien nergens een vloer of andere verwarming behalve voor de badkamer om van deze een nog aangenamer plaats om te vertoeven te maken. 

Toen we zelf hebben gebouwd 30 jaar geleden heb ik alle technieken zelf geinstalleerd, nu ja tecnieken, niet meer te vergelijken met nu. Mazout of gas was toen de enige vraag die men zich stelde en de uitkomst was meestal voorspelbaar als er gas aanwezig was in de straat. Omdat ik alles zef deed was het mazout geworden. We deden toen al 8 cm rotswol in de spouw, 12 cm isomo dakpanelen (Unidek) en overal vloerverwarming met buitenvoeler en variabele stooklijn, huis opp. 280m² en een ventilatie systeem C. Later is daar nog een houtvergasser (biomassa werd nog niet verketterd) bijgekomen met een buffervat van 2300l voor de vloerverwarming, alles zelf geinstalleerd en ineen gelast in de kelder. Waarom zeg ik dit alles, wil zo aangeven dat mijn drijfveren toen al groener waren dan gemiddeld. Nu de kinderen groot en de deur uit zijn, kan eindelijk de ultieme woondroom gerealiseerd, kleiner gaan wonen (185m², met 3 slaapkamers) en het zal passief zijn. De architect heeft de opdracht gekregen om de architectuur in dienst van de passiefnormen te stellen (oa. compactheid en optimalisatie leidingen) en heeft dat goed begrepen. Een (heel beperkt) verwarmingssysteem zal niet dikwijls nodig zijn maar de consensus op dieverse fora is toch wel dat er iets moet voorzien worden. Bij de compact toestellen, de mogelijkheid om aangevoerde lucht een beetje bij te warmen/koelen door middel van ook weer een warmtepomp. Als ik m2ts hierboven lees kan er beter een aparte warmtepomp voor het sww en een ventilatieunit zijn, omdat hij vanuit zijn ervaring, de verwarmmogelijkheid toch niet gebruikt. Geeft ook mogelijkheden naar plaatsing toe. Dan zit je toch ook wel met een buitenunit die in de winter kan bevriezen of een extra weerstand schakelt om bij te verwarmen.

Een compacttoestel maakt sww aan met een warmtepomp(je) die de restenergie uit de afgezogen lucht gebruikt na het passeren door de ventilatie warmtewisselaar, (zoals ook in de Genvex) dus altijd een gunstig(ere) cop want geen buitenunit. Een bodemwarmtewisselaar is nodig (m2ts ?) voor de Genvex en de Aerosmart van D&W maar niet voor de Pichler. De Genvex heeft samen met de Drexel & Weiss aerosmart lang op mijn radar gestaan maar deze hebben geen optionele aansluiting voor een zonnecollector of van een (kleine) lage temp. verwarmingskring, muur of handdoekdroger in ons geval vanwege kleine vloeroppervlakte voor de badkamer. Zoals gezegd de plannen zitten nog maar in de ontwerpfase en kunnen op gebied van technieken nog alle kanten uit. Hier bedank ik m2ts voor de opmerking dat hij de toegevoerde lucht zelfs helemaal niet opwarmt wegens niet nodig maar hoe los je dat dan op in de badkamer, volgens mij de enige plaats die een bijverwarming zou kunnen gebruiken ook al omdat wij wat ouder worden en ons lichaam dat wel appreciërt. Ik wil ook zo weinig als maar enigzins mogelijk elektriciteit verbruiken om meer dan alleen ecologische redenen.

Een stralingskachel of vuurtje heeft ook een cop van 1 terwijl de warmtepomp toch wel tussen de 2,5 à 3 zit. Hier pleit de warmte overdracht door de lucht wel niet echt in het voordeel van het systeem 

Op de nieuwbouw met plat dak gaan we een 85m² ter beschikking hebben en ik persoonlijk plaats liever een kwalitatieve solarinstallatie met vacuumbuizen (plaatsingshoek 60 à 80°) en groot buffervat om zo de sww warmtepomp(je) zo lang mogelijk buiten gebruik te laten. Pv panelen gaan we (moeten) voorzien om een passief certificaat "plus" te halen maar is geen must (heb zo geen behoefte aan een medaille op mijn borst). Er is wel zo'n ding als voortschrijdende inzichten en als mijn architect of anderen mij kunnen doen reflecteren over het nut al dan niet maatschappelijk, wie weet maar je gaat met goede argumenten moeten komen.  .

Ik weet dat er al ellenlange discussies zijn geweest over rentabiliteit van een solarinstallatie maar we moeten keuzes maken en zolang als er geen duidelijkheid is over wat de overheid en energiesektor nog allemaal voor ons in petto heeft .... Ik vind bv niet dat ik gedwongen moet worden om een thuisbatterij te hebben staan (vanwege capaciteitsvergoeding) om de die dan ook nog eens gebruikt gaat worden om hun systeem te gaan optimaliseren/balanceren maar de kosten bij de particulier legt. Als we er ooit toe komen een thuisbatterij te plaatsen is dat uit overtuiging dat het een goed idee is. Het doel om passief te gaan is toch de energievraag beperken in een zeer goed geisoleerde woning en de te volgen weg in al de beweegredenen om ook maar iets toe te voegen of juist weg te laten.   

Zoals m2ts ook al aangaf is het nu de moment om voor zoveel mogelijke scenario's klaar te zijn. We voorzien een volledige onderkeldering zodat we met alles van sanitair en elektriciteit weg kunnen en ook nog eens verandereringen/herstellingen kunnen doen. Een buffervat staat hier al niet in de weg. Is weeral duurder door de kelder en een extra passieve deur maar je krijgt juist weer plaats of kan kleiner gaan in het beschermd volume.

Dit en andere fora helpen ons met hun persoonlijke bedenkingen en cijfers, die na interpretatie, omdat het altijd specifieke persoonlijke ervaringen/data zijn, dan ons weer om een persoonlijke keuze te maken. Waarvoor dank.

Andere zienswijzen, bedenkingen, voorbeelden, allemaal welkom.

Sam

afbeelding van m2ts
28/04/2020 - 07:18

@Walter

De temperatuur in woonkamer, slaapkamers en badkamers heb ik niet bijgehouden. Voor die 185 liter hebben we een douche en bad, voor 2 volwassenen en 2 kinderen +- 10 jaar. Twee baden na elkaar of na een bad nog een douche nemen zit er niet in. Maar daar hebben we nog nooit problemen in gevonden.

Inderdaad "heel weinig" kan ik een verbruik van 222 kWh niet noemen. De mediaan is 1,25 kWh, maar de top 3 van meetwaarden zijn helaas 12,44 ; 10,57 en 9,75 kWh. Er zijn 25 dagen met nulverbruik. Niet direct een idee waarom er zo'n groot verschil is. Had ik de opbrengst van de PV-panelen bijgehouden: ik zou kunnen vergelijken met de zonneduur (vaak bepalender dan de buitentemperatuur). Het ziet er naar uit dat we "beneden 0" zullen uitkomen bij de jaarafrekening, wat er misschien ook voor gezorgd heeft dat we iets kwistiger hebben omgesprongen *blush*.

@Sam

Dat vanuit mijn situatie beter een aparte warmtepomp wordt gebruikt denk ik niet. Dat ene verwarmingselement wordt (voor zover ik weet) ofwel gebruikt voor SWW, ofwel voor ventilatieverwarming (samen kan niet). Ik zou het dus niet kunnen weglaten, om kosten te besparen, want dan heb ik geen SWW meer. Ik zit inderdaad wel met een BWW, maar ik weet eigenlijk niet of die meerkost te verantwoorden is. Door de klimaatsopwarming vriest het (helaas) nog amper. In de zomer helpt hij wel om het iets koeler te houden, maar dat zal ook maar beperkt zijn.

Ik dacht dat onze Genvex wel de mogelijkheid heeft voor een zonnecollector of vloerverwarming. Ook voor een aparte verwarmingskring in de badkamer vraag ik me af of het de meerkost waard is: dankzij de ventilatie D geraken de handdoeken ook droog. In de winter staat er ook een elektrisch vuurtje in bad- en douchekamer. Dat zit niet bij de 222 kWh, maar ligt maar behoorlijk kortstondig aan. Elektische vuurtjes hebben idd een COP 1 :-(.

Op vlak van klaar zijn voor de toekomst zou ik bij een toestel al eens informeren naar de stuurbaarheid in het geval er variabele tarieven komen. Nu begint onze Genvex direct na het nemen van een douche het SWW terug op te warmen, maar 's ochtends is de aanvoer van de lucht kouder en is het in de piek van de elektriciteitsvraag bij iedereen. Het zou beter zijn dat hij pas begint te verwarmen later op de dag. Maar voor zover ik weet kan ik hem niet sturen.

afbeelding van charel
28/04/2020 - 08:53

Sam,

Het valt me op dat jouw zienswijze en jouw situatie heel erg overeenkomt met de onze. Wij hebben 9 jaar geleden, wanneer de kinderen  het huis uit waren een passief/ nulenergiewoning voor onszelf gebouwd.

Onze situatie gelijkt op enkele punten ook op die van m2ts.

Wij hebben zeer bewust gekozen om geen verwarmingsinstallatie te voorzien, dat was ook totaal niet nodig is achteraf gebleken. Net zoals m2ts verwarmen wij sporadisch op de koudste momenten van het jaar wat bij met één elektrisch radiatortje van 40 €. De verbruikskost per jaar is ongeveer 400 kWh of voor ongeveer voor 100 €. Het zou ook zonder dat kunnen en dan nog zou zelfs op de koudste momenten de temperatuur nauwelijks onder de 18° zakken.

Ik lees dat je in de badkamer een verwarming zou willen voorzien. Wij hebben ervaren dat dit absoluut niet nodig is. Als de temperatuur zoals in een passiefhuis met D ventilatie overal ongeveer dezelfde is en er nergens tocht of koudestraling is dan zie ik het nut van extra verwarmen van de badkamer niet in. Vergeet ook niet dat je bij het nemen van een bad of een douche sowieso je lichaam al bijverwarmd door het bad-of douchewater. Datzelfde water zorgt ook nog eens voor bijkomende verwarming van de ruimte. Het idee om de badkamer extra te verwarmen stamt nog uit de tijd van minder comfortobele woningen met meer tocht, meer koudestraling en een veel slechtere temperatuurverspreiding in de ganse woning. Niet doen dus !

Wij hebben en ventilatiesysteem D Zehnder 350 (Storckair) en een aardwarmtewisselaar. De AWW is niet enkel bedoeld om de wisselaar vorstvrij te houden maar vooral om in de zomer de binnentemperatuur minder snel te laten oplopen en in de koude periodes minder snel te laten afkoelen (alle beetjes helpen).

Voor de opwarming van het sww hebben wij een warmtepompboiler in de kelder geplaatst. De kelder zit niet mee in het beschermde en luchtdichte volume en de WPB gebruikt de kelderlucht om er de warmte aan te onttrekken.  Mij lijkt dat veel eenvoudiger en goedkoper in installatie dan een zonneboiler die in geval van een buffervat ook nog eens veel meer plaats nodig heeft. De overweging was ook dat die voor ons veel efficienter kan werken dan een zonneboiler. We hebben niet zo heel vaak warm water nodig, de werking is niet afhankelijk van zonneschijn en eventuele bijverwarming gebeurt met elektriciteit die we meer dan genoeg kunnen opwekken met pv.

Succes met uw plannen !

Charel

afbeelding van IvoB
28/04/2020 - 09:30

@ Charel: "Wij hebben ervaren dat dit absoluut niet nodig is. Als de temperatuur zoals in een passiefhuis met D ventilatie overal ongeveer dezelfde is"... 

Wat dat eerste betreft daar twijfel ik niet aan maar of jouw persoonlijke ervaring (net zo min als de mijne of wie dan ook) zomaar kan geëxtrtapoleerd worden naar een ander is nog maar de vraag. Niet iedereen heeft dezelfde comfortervaring en vereisten. 

Kan je - blijkbaar als ervaren gebruiker - dat tweede even toelichten? Betekent dit daadwerkelijk dat de temperatuur in huis nergens onder de 18°C daalt? Dus dat het in de slaapkamers altijd even warm is dan in de leefruimte?
Zo ja, is dit inherent aan ieder systeem D? 

Reden van de vraag (aan een gebruiker en niet aan een verkoper) is dat we al maanden twijfelen om in onze woning (voor alle duidelijkheid alles behalve passief en voldoet aan geen enkele "norm") een systeem D te plaatsen maar steeds meer vermoeden dat dit absoluut niets voor ons is en de uitleg van de verkopers niet als onbevoordeeld kunnen beschouwen). 

afbeelding van Luc Vandamme
28/04/2020 - 09:50

Dat is bij mij ook het geval, weliswaar kan bij mij de t° zakken tot 16°C (na lange afwezigheid in de winter en zonder bij te stoken). Mijn woning is  dan ook geen passiefwoning en heeft dus ook iets meer warmteverlies (minstens 39% meer of van 15 kWh/m² naar 20.91 kWh/m²)

Goed ontworpen woningen met een D-ventilatie hebben een opener structuur dan de woningen van 30 jaar geleden. Ook worden er minder deuren gebruikt om de leeffuncties af te sluiten. Bij slaapkamers is het zelfs best om tijdens de dag de deuren laten open te staan (bij ons staan ze 's nachts ook open). Bij de ruimtes waar er lucht afgezogen wordt, moeten er zelfs een (ventilatie)opening in de deur gemaakt worden zodat de lucht kan circuleren binnin de woning. Zonder dit principe heb je geen echt goede werkingvan je D-systeem.

Daarom is ook het rendement van een D-systeem steeds beter naarmate er minder warmteverliezen zijn door transmissie en door ventilatie (bvb bij passiefhuizen). Dit heeft nog meer invloed op het rendement dan de kleine verschillen die er bestaan tussen de verschillende WTW elementen in uw D-ventilatie.

Ook zal de circulatie van lucht aan steeds dezelfde t° u een hoger comfortgevoel geven, waardoor je bij een lagere binnen t° nog steeds een relatief goed comfortgevoel hebt. Dit kan enkel als je alle ter beschikking staande m³ (inhoud) van je huis op dezelfde manier behandelt (vandaar zo veel mogelijk openheid waar dit kan) en dus een gelijke t° in de volledige woning.

afbeelding van charel
28/04/2020 - 09:57

Dag Ivo,

Comfort is misschien voor iedereen verschillend, maar iedereen denkt daarbij meestal ook verkeerdelijk aan vroegere ervaringen in niet comfortabele woningen en daar is extra verwarming van de badkamer een pluspunt, in een passiefwoning is dat helemaal niet zo, het is daar overal even comfortabel, uitgekleed of aangekleed maakt niets uit. Onderschat het effect niet van geen tocht en geen koudestraling.

Wat dat tweede punt betreft: Een systeem D heeft de eigenschap dat het warmteverdelend werkt. De warmte uit de afgezogen lucht wordt immers overgedragen aan de binnenkomende lucht en die binnenkomende lucht wordt quasi evenredig verdeeld over de ganse woning. En vermits het toestel constant werkt zal de temperatuur hoe langer hoe meer overal min of meer gelijk komen.

Helemaal gelijk zal het nooit zijn, er is immers ook nog de invloed van de zon achter de zuidelijk gelegen ramen. Ik schat dat dit bij een passiefwoning een verschil van 1 tot maximum 2 graden kan geven afhankelijk van de het al dan niet gebruiken van zonnewering.

Bij andere woningen kan dit verschil oplopen naargelang ook weer de windrichting, de zonnewering, de isolatiegraad en de mate van luchtdichtheid van de woning. Maar bij een temperatuur van bijvoorbeeld 22 ° in de woonkamer zal zonder verwarming in de slaapkamers daar volgens mij de temperatuur ook niet gauw zakken onder de 18°.

Als de woning redelijk is geisoleerd en ook redelijk luchtdicht is (geen tocht) dan zou ik niet twijfelen en ook voor een D gaan. De voordelen hiervan op gebied van comfort en luchtkwaliteit ten opzichte van andere systemen zal je allicht al wel gelezen en gehoord hebben.

afbeelding van IvoB
28/04/2020 - 11:48

Charel, we hebben duidelijk een heel ander uitgangspunt. Waar niets mis mee is maar om aan te geven dat "comfort" voor iedereen iets anders betekent waardoor de praktijk er voor iedereen ook anders zal uitzien.

Ik verwarm in mijn badkamer ook nauwelijks en verwarm in de putje winter ook maar sporadisch bij met een elektrisch vuurtje (ttz. mijn vriendin :-), ik kan best zonder. daar hebben we geen PH voor nodig). 

Anderzijds kunnen wij niet slapen in een slaapkamer die in de winter warmer is dan 15°C en 's zomers warmer is dan 18°C. Dat bereiken wij nu perfect zonder systeem D en zonder hulpmiddelen die energie verbruiken. Daarom dat we juist twijfelen over een systeem D => het verbruikt constant elektriciteit en het zou in de winter - voor ons - veel te warm worden in de slaapkamers. 

Ik onderschat het effect van toch en koudestraling niet. Daar hebben wij ook geen last van (het is dan wel geen PH maar de woning uit midden jaren 90 van vorige eeuw wordt constant gerenoveerd en aangepast met nieuw beschikbarte technieken, glaswaarden schommelen hier tussen 0.6 en  0.8 en isolatiediktes van 4-15 cm (PUR/PIR) tot 26 cm rotswol). 
Negatieve zoninvloeden hebben we niet. Alle ruimtes zijn zo ingedeeld dat de leefruimte naar het zuiden is gericht met een max. aan glas (en screens) en de slaapkamers mechanisch (dikke houten luiken) zijn afgeschermd van de zon en de ramen relatief klein zijn of naar het oosten gericht. 
Hierdoor kan de temperatuur in de woning (zonder energieverbruikende toestellen en zonder te moeten inzetten op nieuwbouw) gedurende de zomer in de leefruimte op max. 22°C gehouden worden en in de de slaapkamers tijdens de winter op 15°C en tijdens hete dagen op max. 18°C.

Bedankt voor je gebruikerservaring en info over het systeem D. Dat was wat ik - na het bestuderen van de theorie - er ook over dacht. Nu dit door een gebruiker bevestigd wordt weten we zeker dat het niets voor ons is. We gaan niet bijkomend investeren in een systeem dat niet kan functioneren zonder energie te verbruiken en dan nog eens buiten de leefruimte een voor ons onaangename hoge temperatuur genereert. Met dit comfort zijn we zeer tevreden en ook over de luchtkwaliteit (woning staat aan een doodlopende straat aan de rand van een bos en gelegen tussen twee natuurgebieden) rond en in de woning (in de slaapkamers staan de ramen gewoon de hele nacht open. Ze gaan alleen dicht tijdens de dag in de zomer wanneer de buitentemp. te hoog oploopt en in de winter tijdens de dag wanneer de temp. de fel zakt (wat deze winter zelfs niet het geval was). en uiteraard als er geen bewoner aanwezig is. 

Voor ons (dus voor anderen doe ik geen uitspraak gezien ik hun wensen en leefomstandigheden niet ken) zie ik dus geen enkele meerwaarde in een systeem D (ik wil absoluut geen slaapkamer met een wintertemp. van 18°C). Dan kan ik beter de energie welke deze verbruikt op een andere manier inzetten (ons lokaal energieverbruik is zo veel mogelijk afgestemd op de lokale energieproductie).

Bedankt voor de info uit eerste hand! 

afbeelding van charel
28/04/2020 - 13:00

Ivo, ik wil u niet persé overtuigen hoor, maar toch nog even wat opmerkingen.

Het uitganspunt waarover jij het hebt was bij ons niet veel anders dan bij jou nu. In de winter slapen zonder verwarming en met het raam open. In de zomer niet kunnen slapen wegens te warm. De badkamer goed warm stoken en desondanks toch bibberend vanonder de douche stappen. Ik noem nu maar enkele dingen die we destijds als normaal aanvaardden.

En dus gingen we er van uit dat we niet zouden kunnen slapen bij temperaturen boven de 18°, dat we wellicht nog wel een radiator zouden moeten voorzien in de badkamer, dat we tijdens de nacht de raam zeker zouden openlaten enzovoort.

Maar al vlug na de verhuis naar onze passiefwoning hebben we moeten toegeven dat we vol onterechte vooroordelen en idee fixen zaten.

Twee dagen hebben we met open raam geslapen om dan te moeten toegeven dat de lucht veel aangenamer was met gesloten dan met open ramen. Die verwarming in de badkamer is er nooit gekomen wegens totaal geen behoefte aan.

En het slapen bij kamertemperatuur zijn we inmiddels als normaal gaan beschouwen, winter en zomer met hetzelfde dunne dekbed dat we nauwelijks over ons heen moeten trekken. Super !

En je zegt niet te willen kiezen voor een systeem dat niet kan functioneren zonder energie te verbruiken. Maar met een ventilatiesysteem D met standaard een warmtewisselaar ingebouwd verbruik je net veel minder energie dan met gelijk welke andere manier van ventileren. De kostprijs aan elektriciteit om het systeem  constant dag en nacht te laten werken is hier ongeveer 50 € per jaar en daar staat tegenover dat je een veelvoud van dat bedrag bespaart aan minder verwarmingskosten. Het systeem brengt dus meer energie op dan het kost.

Je kan dus zoals je in uw laatste opmerking schreef, de energie die het verbruikt niet voor iets ander toepassen want het verbruikt netto geen energie, het brengt energie op.

Ik wou u dit allemaal nog even meegeven zodat je geen beslissingen neemt met foute informatie of foute aanname's.

Charel

afbeelding van IvoB
28/04/2020 - 16:23

Ik volg je wel enigzins maar ik vind het gewoon heerlijk om bij 15°C te slapen en te weten dat ik dat kan zonder afhankelijk te zijn van elektronica en elektriciteit. Ik word gewoon mottig als het ergens kunstmatig warmer dan 22°C is.
En dat dit niet voor iedereen zo is begrijp ik ook. Ik ken persoonlijk zelf mensen die (met hout) de leefruimte warm stoken tot 33°C (en dat is geen grap). Comfort is dus louter een persoonlijke gewaarwording.

Dat veel mensen (waarschijnlijk de meerderheid) er gewoon gewend aan zijn geraakt dat het in heel het huis en oveerheen alle seizoenen binnenshuis dezelfde temperatuur  heerst is mij ook bekend. Maar dat is niet het natuurlijk gegeven maar juist het omgekeerde. Dus ik vind het geen overtuigende reden om in iets te investeren dat onderhevig is aan slijtage, zonder energieverbruik gewoon niet kan functioneren en een behoefte te creëren die ik nu niet ken (en dus nu ook niet nodig heb). 
Ik heb ook geen probleem dat veel mensen zich daar wel door laten overtuigen. Iemand moet tenslotte de economie doen draaien. :-)

Wat betreft die energie verbruiken ging ik gewoon uit van de eigen situatie (nog eens een ander zijn rekening kan ik niet maken kan dus alleen op eigen ervaring en megedeelde ervaring van anderen afgaan). 
Ik regel nu de binnentemperatuur van de slaapkamers en de ventilatie (tot eigen tevredenheid en voldoet aan mijn comforteisen) via het openen en sluiten van ramen en het in fases openen van luiken bij zoninval (en ja daar staat ook een gecombineerde meter met o.a. ppm meting, dus geen natte vingerwerk).
Energieverbruik van dat "systeem" is nul (0). 
Inzake "besparingen" moet ik ook niet rekenen in euro maar in kWh. Mijn lokale energieproductie is immers hoger (wat betreft de basisbehoeften, elektrisch dus alles met uitzondering van de BEV maar dat is sowieso een eindig verhaal). Daardoor betaal ik nul euro energiekosten. Kan ik dus niet op besparen. Op verwarmingskosten kan er dus ook niet bespaard worden (rekening is nul). 

Blijft je punt dat ik door het eventueel installeren van een systeem D netto veel bruikbare kWh zou besparen. Dus dat het verbruik van het systeem D - volgens jouw woorden een "veelvoud" -  zoveel kWh op het verbruik van de WP zou gaan besparen dat dit voldoende zou zijn om deze kWh ergens anders in te zetten (bv. in de BEV). 

Alles hangt er natuurlijk vanaf wat je in de praktijk onder "een veelvoud verstaat" (10 kWh is ook een veelvoud van 1 kWh maar iedereen zal het eens zijn dat je daarvoor geen bijkomend systeem gaat installeren). 

Komt er nog bij dat je niet weet (nou ik heb wel een sterk vermoeden maar dat is nog niet algemeen doorgedrongen, laat staan aanvaard, maar dit terzijde) hoe de komende jaren de buitentemp. gaat evolueren. Krijg je zeer milde winters zoals de laatste (dus weinig kWh te recupereren met een systeem D) en hete zomers (zoals de voorbije jaren) waardoor je warme lucht van buiten naar binnen gaat trekken (en je noodgedwongen 's nachts moet gaan ventileren zoals wij nu al doen zonder systeem of bijkomend energetisch moet gaan koelen?).

Om je een idee te geven heb ik ons energieverbruik van 01/01/20 tot heden eens opgezocht*: 

SWW (via L/W WP): 61,1 kWh.
CV (via L/W en L/L WP): 304 kWh (leefruimte constant gehouden tussen 18°C en 20°C - WP uitgeschakeld tussen 22:00 en 06:00 uur).
Huishoudelijk verbruik (full electric): 685,7.
BEV: 408,1 kWh (geladen aan MID gecertificeerde meter van eigen laadpaal, dus effectief geladen kWh incl. laadverliezen en niet het verbruik  vanuit de accu).
PV productie: 1514.6 kWh.
Netto consumptie: - 55,7 kWh.

Hoe dacht je daar met een systeem D veel op terug te winnen? 
Als ik jouw cijfers neem (50 €) zou dat systeem D ongeveer 187 kWh verbruiken. 

*meten = weten

afbeelding van walter-8
28/04/2020 - 16:07

IvoB; met je verluchtingsstrategie in de zomer; lukt het je om de slaapkamer gezond te houden? Lees; geen te hoge CO2 waarden?

afbeelding van walter-8
28/04/2020 - 16:10

Ik heb ook de ervaring van Charel; overal even warm is de aangenaamste ervaring (en een slaapkamer enkel inrichten om te slapen vind ik verspilling van ruimte ;-)).

Walter

Walter

afbeelding van IvoB
28/04/2020 - 16:40

walter-8 wrote:
IvoB; met je verluchtingsstrategie in de zomer; lukt het je om de slaapkamer gezond te houden? Lees; geen te hoge CO2 waarden?

Uiteraard. 
Die wordt de hele nacht natuurlijk verlucht. Ik ga mezelf niets aandoen om te besparen. 
De investering is het punt niet (anders hadden we er niet over nagedacht). Mijn punt is of het - in ons geval - de moeite zou lonen => ga je met een systeem D, volgens onze leefnormen, significant meer energie besparen? Comfort is voor ons geen punt. We hebben het nu ruim comfortabel genoeg.  We gebruiken ook slechts één natuurlijke donsdeken. Deze voldoet het jaar rond om comfortabel te slapen. 
Dat anderen graag lezen in bed, TV kijken en wat weet ik nog allemaal is ze gegund maar onze slaapkamer is inderdaad ingericht om te slapen. Vind ik ook geen ruimteverlies gezien ze 33% van mijn tijd inneemt. Nu ik er bij stilsta, eigenlijk de ruimte die we in huis het meest gebruiken.   

Ik adem liever boslucht in (en al helemaal in deze tijden) dan artificieel gezuiverde lucht via filters (en als je die volgens de regels wil onderhouden moet je die kost ook nog eens bij de energiekost optellen, zoniet doen ze meer slecht dan goed). 

afbeelding van walter-8
28/04/2020 - 16:32

Hoe kan je dan de temperatuur onder 18 graden houden in de zomer? Dan moet je toch weinig verluchten.

Walter

afbeelding van IvoB
28/04/2020 - 16:58

Door tijdens de dag geen zonlicht binnen te laten, ramen in slaapkamer te sluiten tussen 08:00 en 21:00 uur (er is dan niemand aanwezig in de slaapruimte, we gebruiken die voor niets anders) en 's nachts te verluchten op het noorden. 
Als het dagenlang achter elkaar echt heel heet is en  's nachts nauwelijks afkoelt (temp in slaapkamer kan dan na enkele dagen tot 19-20°C oplopen) zetten we gewoon een uur voor het slapengaan de airco op 17°C (de WP kan ook koelen). Dat is voldoende om bij verluchting tijdens slaap kamer op een temp. van 18°C te houden. 
In de winter zetten we het raam ook open. Ondanks dat er geen verwarming opstaat (die is er wel via de WP maar gebruiken we alleen moest er iemand ziek zijn of als het dagenlang vriest maar dat is al jaren geleden) zakt de temp - ook als het buiten 's nacht 0-3°C is) niet onder de 14°C. Afgelopen winter is de temp in de slaapkamer (WP werd er nooit gebruikt) niet onder de 15.°C geweest.

Je kan natuurlijk argumenteren dat dat uur airco (vorige zomer heeft die in totaal drie uur in de slaapkamer gewerkt) voor het slapengaan verspilde energie is. Correct. Maar ik heb een vermoeden dat bij buitentemp. van +40°C en nachttemp van 20-25°C het systeem D in een PH de temp ook niet overal op 18°C kan houden? Kan het dat wel zoveel te beter. Maar ik ga uiteraard ook geen systeem D plaatsen om drie uur airco (die er toch al ligt) per jaar uit te sparen. 

En als het echt mooie nachten zijn slaap ik - bij aanvaardbare buitentemperaturen - gewoon buiten in de tuin onder de klamboe. Verluchting genoeg. 
Als het 's nachts buiten te warm wordt kruipen we pas naar de koelte in huis. :-)

afbeelding van Luc Vandamme
28/04/2020 - 17:17

@ Sam,

Gefeliciteerd en bedankt om je levensvisie op wonen en de implemenatie ervan hier met ons te willen delen.

Uit jouw vorige commentaren, kan ik een klein aantal zwakheden uit uw argumentaties halen. Deze zijn dan ook vatbaar voor uitdieping en kunnen uw beslissingen beïnvloeden.

1. Quote "maar naar school geweest tot zijn 17 en dat is ook al weer bijna 43 jaar geleden".

Dit moet je niet als nadeel zien, want je hebt het omgebogen tot een 43 jarige bijstudie en je hebt de open geest ontwikkeld die op de unief gecreëerd wordt. 

2. Warmtebehoefte en invloed van .... op het comfort en ... de centen (het verbruik)

De warmtebehoefte is een berekening die enkel rekening houdt met de transmissie van de interne warmte naar buiten en met de verliezen van de interne warmte door gewilde en niet gewilde openingen in de bouw. Dus zonnepanelen of een warmtepomp hebben geen enkel invloed op dit resultaat. Wel hebben enkel isolatie, winddichtheid en ventilatie een invloed op dit cijfer. Dus dit cijfer (bvb 13,26 kWh/m²) op voorhand berekenen als streefcijfer en achteraf controleren met de aanwezige materialen en testen (isolatie meten en luchtdichtheid meten, controleren of de D-ventilatie juist werd ingesteld, ... = uw EPB ...) geeft u de mogelijkheid om uw bouwkwaliteit te beoordelen aan de hand van de referentie energetische ontwerpkwaliteit (vooraf berekening).

Het invullen van de theoretische warmtebehoefte, gecorrigeerd door de aanwezige buiten t°n, door een warmte aanmaak en verdeelsysteem zal uw verbruik bepalen. Als je een warmteaanmaker hebt die een "COP" van 1 heeft, is het verbruik een 100% weergave van je ogenblikkelijk warmtebehoefte.

Zonnepanelen voor het aanmaken van elektriciteit of biogas (bij landbouwbedrijven) voor het aanmaken van methaangas zijn beide hulpmiddelen om energie aan te maken die je ter plaatse kan gebruiken. Deze elementen hebben een grote invloed op je E-peil, maar hebben geen enkel invloed op je energiebehoefte. Want zoals we hiervoor gezien hebben is de energiebehoefte een structureel element en is het verbruik een invulmethode om de behoefte te dekken en is de eigen energie aanmaak één van de methodes om het verbruik te voeden.

3. Quote "... heeft ook een cop van 1 terwijl de warmtepomp toch wel tussen de 2,5 à 3 zit ..."

COP is de verhouding tussen de hoeveelheid aangekochte/zelf opgewekte energie en de hoeveelheid afgegeven energie. Dus een warmtepomp heeft een goede COP, want de aangekochte energie is maar 1/4 de (bij COP 4) van de afgegeven energie. Betekent dit dat het rendement goed is? Nee, helemaal niet. Want de niet aangekochte energie (uit lucht, uit  de grond, uit ....) is evenveel als de energie die wordt afgegeven. Dus bij een COP van 4 heb ik 4 kWh afgegeven energie voor 4 kWh (gratis energie uit ...) + 1 kWh betalende (hulp)energie voor de compressor en de circulatiepompen aan te drijven. Deze 5 kWh toegevoegde energie moet gebruikt worden om het rendement te berekenen. Het rendement van deze warmtepomp is dus niet 400%  (COP = 4), maar is 4 / 5 (geleverde energie / toegevoegde energie) of 80%. Daar heeft dan een elektrisch vuurtje een beter rendement dan een warmtepomp (1/1 = 100%) hoewel die meer betalende energie zal nodig hebben dan een warmtepomp om de warmtebehoefte in te vullen. Dus COP is geen maat voor een rendement, maar voor een energetische invulling van de warmtebehoefte. Daarom is de warmtepomp ook geen onderdeel in de warmtebehoefteberekening, dus ook niet in de behoefteberekening van de EPB.

Rendementen van andere warmte aanmaaksystemen zijn, bvb.

rendement 100%  bij directe omzetting van elektriciteit naar warmte (bvb. elektrisch vuurtje), COP geen
rendement 89% bij gas/stookolie ketels en tot 96% bij gas/stookolie condensatieketels op lage t°, COP geen
rendement 89% bij pellet ketels en gebruik van genormeerde pellets, COP geen
rendement tussen 80% en 89% bij houtketels afhankelijk van de vochtigheid van de brandstof, COP van geen tot en met 40 afhankelijk van oorsprong van het hout (eigen productie of niet) en van de verhouding tussen de energie die uw circulatiepomp verbruikt en de afgegeven energie aan de woning.
rendement rond de 80% bij gas/stookoliekachels (bij goede afstelling), COP geen
rendement tussen 60% en 80% bij houtkachels (inclusief speksteen of andere accumulatie) afhankelijk van de vochtigheid van de brandstof, COP geen (er is geen verbruik van externe betalende energie)
rendement tussen 40% en 60% bij openhaard en 
afhankelijk van concept en de vochtigheid van de brandstof, COP geen (er is geen verbruik van externe betalende energie)
rendement tussen 10% en 84% voor warmtepompen afhankelijk van de bron t° waar de warrmte energiewordt uitgehaald, COP tot maximum 6.

Besluit:

a. de aanmaaksystemen met de slechtste rendementen kunnen de beste COP halen ... want als je bij een houtketel vers gesprokkeld  nat hout verbruikt, heb je nog steeds een betere COP dan bij een warmtepomp! 
Opmerking: En van daaruit de discussies die ontstaan: dat als ik mijn hout zelf verbouw, ik toch ook een super rendement haal .... dat ik CO2 hernieuwbaar ben en dus klimaatvriendelijk ! Men vergeet meestal dat er misschien nog andere effecten zijn op het milieu en op het klimaat. Dat is het geval in iedere COP berekening en bvb.ook voor geothermische warmtepompen met diepteboringen, weet men nog altijd niet wat het effect van de afkoeling (in de bodem) is op de werking van onze aarde. We weten wel dat zo'n bronnen kunnen uitputten .... Dus alles is niet heiligmakend. Daarom ben ik enkel voorstander van warmtepompen die lucht (energie in de lucht is hernieuwbaar) als bron nemen, of geothermische warmtepompen die met horizontale captatie enkel in het (bewezen) regeneratieve deel van de aardkost hun energie ontlenen. Ook zijn geothermische warmtepompen met een systeem koude/warmte opslag volledig regeneratief en zijn daarbij seizoensoverbruggend (warmte in de winter en koelte naar de zomer toe).

b. COP en rendement zijn elementen waarmee je kan beoordelen hoe je een warmtebehoefte kan invullen. Dit moet dus samen en niet appart bekeken worden. En hier heeft een warmtepomp met een regeneratieve bron meestal (*) het voordeel op alle andere warmte aanmaaksystemen. 

(*) meestal: afhankelijk van de noodzakelijke afgifte t° van de warmte.

4. Quote "...rentabiliteit van een solarinstallatie ..." en "...gedwongen moet worden om een thuisbatterij..." + "...duidelijkheid is over wat de overheid en energiesektor nog allemaal..."

a. "...rentabiliteit van een solarinstallatie ..."

De rentabiliteit van en solarinstallatie is dubbel. Je kan het bekijken dat als je de volledig elektriciteitsproductie overlaat aan centrale en professionele producenten, je de elektriciteit steeds duurder zal betalen (er ontstaan grote en monopolistische leveranciers) en dat de transportkosten ook zullen stijgen (door investeringen in het netwerk) in functie van het meerverbruik in de maatschappij. 

Een commerciële solarinstallatie heeft vandaag een maximum rendement in de omzetting vann licht naar energie van 21%. Dit is zeer weinig, maar .... stoort ons dat ? Nee!
- Een solarinstallatie kost ons vandaag nog en fractie van 10 jaar geleden en is volledig terugverdienbaar zonder subsidies en dergelijke in minder dan 5 jaar als je alle elektriciteit kan gebruiken binnen deze 5 jaar. Is dit een probleem naar rentabiliteit? Helemaal niet, er zijn veel meer investeringen die minder rendement geven in zeer goede beurs- of bank tijden.
- Een solarinstallatie is vandaag al volledig recycleerbaar en gaat al gemakkelijk 30 jaar en meer mee. Is dit een probleem? Nee tenzij je het beu bent geworden om te blijven kijken naar een installatie die altijd maar blijft oogsten.
- bij de productie van elektriciteit in een solarinstallatie zal deze werken volgens het push principe. Dit betekent dat deze elektriciteit zal produceren wanneer er voldoende licht aanwezig is. In het algemeen kunnen wij maar 30% onmiddellijk gebruiken van hetgene ons te beschikking wordt gesteld van deze productie. We noemen dit de zelfconsumptie. Stoort ons dit? Vroeger niet, maar nu wel, want we sturen met zijn allen (met meer en meer mensen) 70% van een onze opbrengst terug op het netwerk en daarvan hebben we ongeveer de helft terug nodig binnen de paar seconden, de paar minuten, of binnen de eerste 24 uur (vooral 's nachts). Het stoort ook de elektriciteitsverdeler omdat we de capaciteit van zijn netwerk gebruiken op niet in te schatten momenten en hij heeft of was die capaciteit misschien al aan het invullen met een transformatie van elektriciteit van een middenspannings- of hoogspanningsnetwerk. Hij kan niet onze elektriciteit optransformeren naar een ander netwerk (midden- of hoogspanning) omdat hij daarvoor in de laatste 100 jaar geen materiaal heeft voorzien. Dit is normaal ook niet nodig als er terug een kleinere "onverwachte" capaciteit op het net kan worden gehouden. Investeren in de nieuwe functie van transformeren naar hogere netwerken (midden- of hoogspanning) kost geld en zal moeten betaald worden door alle gebruikers. Of wij kunnen dit op een andere manier technisch beheersen, die ook nog goedkoper is => uw volgende quote!

"...gedwongen moet worden om een thuisbatterij..."

Met een kleine opslag van elektriciteit waarmee je ook tijdens de nacht je eigen elektriciteit kan gebruiken, kunnen we 80% van de overbelastingsrisico's van het net weren en kunnen we de productie van elektriciteit door externe en centrale + decentrale producenten ook meer stroomlijnen, waardoor we ook nog eens economisch voordelen creëren voor de bedrijven omdat deze ook de prijs van de elektriciteit zullen zien dalen. Een kleine batterij van ongeveer 3 kWh (= 6 fietsbatterijen) zal dan ook nodig zijn voor alle woningen in de toekomst, onafhankelijk of ze nu eigen elektriciteit produceren of niet. Hierdoor verkrijgen wij een netwerk dat elektriciteit kan opslaan, wat vandaag niet het geval is: we kunnen met dit netwerk enkel elektriciteit verdelen. Met dit nieuwe netwerk hebben we dan ook geen bijkomende elektriciteitscentrales nodig om verbruikspieken op te vangen. We kunnen dan ook zonder problemen (als iedereen de waarde van 1 nachtverbruik opslaat) 4 uur piekverbruik zonder enige elektriciteitsproductie overbruggen. Voorbeelden zijn er al in Duitsland waar ondermeer www.sonnen.de reeds batterijen verkoopt en installeert in appartementen, maar ook bij zonnepanelenbezitters. In feite leveren de zonnepanelen bezitters ook elektriciteit aan de appartementen (met tussenkomst van Sonnen.de en de lokale FLUVIUS). Deze firma (Sonnen.de) heeft met hun systeem ongeveer 20% marktaandeel in Duitsland en de markt op het einde van 2019 was 200000 installaties voor het hele land. Grotere opslagcapaciteit van meer dan het nachtverbruik, heeft geen zin voor het netwerk en heeft meestal ook geen zin voor de gebruiker.

Dus hiermee weet je dat een batterij-installatie niet dient om onafhankelijkheid te bekomen, maar in eerste plaats dient om uw eigen opbrengst beter te gebruiken en dient om het netwerk te stabiliseren. Volledige netonafhankelijkheid kan je trouwens nooit bekomen met een batterijsysteem alleen, ook niet als je voor 500 kWh investeert in batterijen!

Dus vandaag niet investeren in een batterij is alleen een uitstel van investering en is niet afhankelijk van het feit of je in zonnepanelen investeert of niet. Verzet je je tegen deze technische evolutie, dan zal jij en de maatschappij nog veel meer moeten investeren (dan in een batterij) in een nog meer risicovoller elektriciteitsverdeelnetwerk.

Als je vandaag al investeert in zonnepanelen en een batterij, vallen vandaag al de prosumentenkosten weg (die de extra netwerkkosten in het verleden moesten simuleren). Je kan ook al onder bepaalde voorwaarden een betaling (kleine vergoeding) krijgen voor de elekticiteit die je toch nog op het net blijft zetten (die je zelf niet onmiddellijk gebruikt of kan opslaan). Je kan nog steeds een investeringssubsidie aanvragen voor de installatie van een batterijsysteem. Het is aan u van af te wegen of je gaat investerren in de toekomst met ideeën van gisteren of van vandaag en morgen.

Daarmee komen we aan je volgende quote:

 "...duidelijkheid is over wat de overheid en energiesektor nog allemaal..."

a. Deze duidelijkheid bestaat wat de sector wil - zie boven -
b. Die duidelijkheid bestaat ook in politiek Europa en zij willen dat de sector niet investeert in de netwerken zolang de bestaande capaciteit niet beter kan gebruikt worden - zie boven en zie de vorige uitspraak over de sector - 
c. Wij zijn niet geïnformeerd en niet voorbereid door onze politici op deze zienswijze, omdat dit niet altijd paste in de prioriteitenlijst van hun politiek gedachtengoed. Daarom werd er in het verleden en daarom zal  er in de toekomst, door politici nog ondoordachte en populistische beslissingen genomen worden om ongeinformeerden, niet voorbereide burgers naar de mond te praten. Een voorbeeld hiervan is de beslissing om 15 jaar lang niets te doen om het netwerk beter te gebruiken: 15 jaar lang mag u prosumententarief betalen ... dus er verandert niets, of ... wat er niet verteld wordt : het prosumententarief zal stijgen en veel prosumenten zullen afhaken  en daarbuiten zullen vele gewone verbruikers niet aanvaarden dat de netbeheerkosten zullen stijgen doordat de netten moeten versterkt worden voor de zonnepanelenbezitters, ....

Aan u om uit te maken, af te wegen of u wacht tot de Vlaamse politiek toch zal uitvoeren wat ze zelf al elders (in Europa) beslist hebben, of je denkt dat je je voordeel zal doen met tussenliggende populistische maatregelen. Ik, in elk geval, reken niet op deze kortzichtige populistische opportuniteiten.

afbeelding van charel
28/04/2020 - 17:22

Ivo, volgens uw laatste reactie's ben jij 100 % tevreden over uw situatie waarbij je enkel verlucht door het openen en sluiten van ramen.

Ik vraag me dan eigenlijk af waarom je dan toch de installatie van een ventilatiesysteem D hebt overwogen en hierover dan ook om gebruikerservaringen hebt gevraagd.

Als die verbruikerservaringen dan worden gegeven dan worden die bekritiseerd en op de rooster gelegd. Positieve ervaringen worden door jouw als negatief bestempeld. Het systeem zou energie verbruiken terwijl het net andersom is, de verse lucht wordt artificieel gezuiverde lucht genoemd, de vervuilde binnenlucht wordt geen rekening mee gehouden, de slaapervaring wordt niet geloofd enzovoort.

Ik had u graag verder geinformeerd met vraag en antwoord, maar je moet wel open staan voor de positieve kanten en voor de noodzaak van een goede en constante ventilatie. Het is niet mijn bedoeling om iemand willens nillens te overtuigen, ik ben geen verkoper.

Neem me dus niet kwalijk dat ik hier afhaak.

afbeelding van IvoB
28/04/2020 - 17:58

@ Charel:

Samengevat:

- Voor het comfort moet ik het niet doen. Dat heb je correct begrepen. 
- Als het financieel een meerwaarde is (zonder comfort te verliezen) wil ik het overwegen. Vandaar de vraag. 

Uitgebreide versie: 

Ik begrijp best dat iemand die veel energie verbruikt en/of het graag heel warm in huis heeft ermee kan besparen. Hoe meer energie je verbruikt hoe meer besparingsmogelijkhekden. Lijkt me de logica zelf. 
Het is niet dat ik een ander zijn ervaringen niet geloof. Waarom zou ik dat niet geloven? Maar ik zoek die ervaringen gewoon niet. 
Dus moet ik er geen rekening mee houden in mijn planning. Het is toch niet moeilijk te begrijpen dat een "ervaring" een subjectief gegeven is en geen objectieve situatie?
​Uiteraard sta ik open voor een constante en goede ventilatie. Ik besef ook dat afhankelijk van de inplanting van de woning je dit alleen kan bereiken met een gesloten woning (verkeersdrukte, vervuilde buitenlucht, lawaai, nabijheid stad en/of industrie,....) met een ventilatiesysteem. Maar als die storingsfactoren, zoals bij ons, niet aanwezig zijn (geen verkeer, nabijheid bos en natuurgebied, geen doorgaand verkeer, geen omgevingsgeluid, mogelijkheid tot openen ramen naar wens,...) is dat al minder evident. Blijft dan alleen nog het economische gegeven over. En daar had ik dan graag cijfers over gezien voor een woning met al een redelijk energieverbruik.
Zoals ik zei: "hoe daar op te besparen rekening houdende met het eigen verbruik van het ventilatiesysteem". 

Ik geef dan ook concrete cijfers (omdat iedere situatie anders is) met de vraag hoe je daar nog op kan besparen. Met concrete besparingscijfers kan ik ook iets. Met "heel veel" ben ik weinig. Als je niet "heel veel" verbruikt blijft er - ik hoor het graag anders - toch weinig ruimte om "heel veel" te besparen? 

Excuses als het over kwam als kritiek. Ik heb zeker geen kritiek op jouw levenswijze en/of uitgangspunten. Maar je kan iedere situatie niet overplanten op de situatie van een ander. Daarom wou ik met eigen cijfers mijn situatie beter schetsen. 

Dat mijn situatie niet de gemiddelde doosnee situatie is begrijp ik ook. Maar dat is de jouwe ook niet (en dat is positief bedoeld). 

Ik lees (zonder er daarom altijd op te reageren want meestal is het zo duidelijk dat dit overbodig is of ben ik het eens met je standpunt en is een reactie eveneens overbodig) al heel lang je bijdragen. Je moet me er dus zeker niet van overtuigen dat je geen verkoper bent en je bijdragen plaatst met de beste bedoelingen. 

 

afbeelding van Luc Vandamme
28/04/2020 - 17:50

Als er niets of ten minste niet veel wordt verbruikt, kan je ook niet besparen. En veel besparen is dan vree weinig.

Allé, zelf niet de moeite om er uiteindelijk een vraag over te stel(l)en.

Daarom begrijp ik Charel's standpunt. Heel moeilijk om goed te doen ... in deze situatie.

afbeelding van sam.grajchen
29/04/2020 - 02:31

Wow, wat een reacties. Hier had ik niet op gerekend en ga dit eerst eens verwerken.

Toch wil ik jullie allemaal bedanken voor de input. Heb hier al ervaren dat ik teveel focus op een bepaald toestel in de beginvraag. Feit is gewoon dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Voor de één is oplossing X goed en voor de ander past Y veel beter. Ook het meer toekomstgerichte komt hier goed aan bod.

Ik ben met de vraagstaart begonnen omdat ik nu beslissingen moet nemen die ook over 20 tot 30 jaar een effect hebben op de erfenis van de kinderen en daar kan niet zomaar licht overheen gaan. Banken en beurzen boezemen mij weinig vertouwen in en een huis dat er binnen 30 jaar nog "staat" en up to date is kan een grotere meerwaarde hebben dan. Dus beter nu even luisteren naar ervaringsdeskundigen dan binnen 10 jaar al spijt van een genomen beslissing

@Luc, Met solar bedoelde ik eigenlijk een zonnecollector die ik voorrang zou geven op pv panelen als er plaatsgebrek zou zijn op ons dak. Ik zie het zo, een warmtepomp voor sww verbruikt elektriciteit, weliswaar met een goed rendement maar verbruikt. Als ik nu een toestel, een zonnecollector, gebruik voor hetzelfde doel maar met een minder verbruik en die de warmtepomp dan ook nog een groot deel van het jaar ondersteunt en in de zomer helemaal niet laat werken is dat toch voordeliger naar elek verbruik. De investering in een zonnecollector, wat leidingen,pompje met sturing (die meestal al op zo'n compacttoestel staat), glycol en daarbij zelfmontage, is helemaal niet zo groot (1500 € ?). Over de rentabiliteit van een zonnecollector zijn er al ellenlange discussies gevoerd en is dan ook een persoonlijke keuze. Minder draaiuren van de warmtepomp betekent ook een langere levensduur, betekent ook een lager elek verbruik op jaarbasis, met een kleiner te installeren pv vermogen tot gevolg, met een lagere vermogensaansluiting aan het net. Als ik andere eigenaars van pv panelen hoor zijn ze altijd hun jaarverbruik aan het vergroten door een airco aan te schaffen of infrarood panelen te plaatsen, het kost hun toch niets aan verbruik. Alleen maar om op nul uit te komen na een verbruiksjaar. Ook weer een gevolg van de steun van de overheid om zo veel mogelijk panelen te leggen. Ik zelf heb ook 5.000wpiek liggen maar had er 10.000wpiek kunnen leggen (3ph aansluiting aan het net) en het was geen kwestie van centen. Vandaag is het gewoon 1500wpiek te veel maar koop daarom nog geen airco maar heb wel al voor beter zonwering gekozen waar ik dan geen directe return op heb buiten comfort. Ik krijg nu de kans met wat ik vandaag weet, te gaan besparen aan de energie vraagzijde en daardoor de rest van de energieketting positief meetrek. Met zonnewarmte ben je ook niemand iets verschuldigt. Echte elektrische verbruikscijfers van de twee om te vergelijken heb ik nog niet wegens gewoon geen tijd (zie je ook aan het tijdstip van dit antwoord). Is misschien een indiscrete vraag maar wat is uw dagelijkse bezigheid? Door uw bijdragen op tal van onderwerpen waar telkens uit blijkt dat er veel tijd in is gestoken om cijfers, grafieken en gewoon met zeer brede kennis onderbouwde reacties te geven ben ik wel benieuwd naar de persoon achter de naam. Moest dit niet passen in de forumregels excuseer mij nu al.

@charel, Alle passiefhuizen moet voldoen aan de zelfde normen en gaan onderling niet zoveel afwijken wat jullie gebruikservaring in een ph zeker als aanknopingspunt voor ons interessant maakt. Ook voor het uitsplitsen van de hele installatie in aparte componenten valt iets te zeggen. Je zou de plaats van opwekking van sww en transport van het warm water nog beter kunnen optimaliseren. Enerzijds heeft een compacttoestel minder plaats nodig als de afzonderlijke componenten samen anderzijds zijn afzonderlijke componenten gemakkelijker te plaatsen. Voor de zonecollector blijft mijn redenering hetzelfde zoals hierboven aan Luc uitgelegd. Een warmtepompboiler is ook al een buffervat, in het compacttoestel zit er ook een swwvat van rond de 200l. Een aww (of bww) vindt ik toch interessant al was het maar om toch nog een verkoelend effect te hebben in de zomer. Of deze investering nutteloos was of niet zullen we pas achteraf weten. Om toch alles betaalbaar te houden wordt er ook veel door mezelf uitgevoerd

@IvoB, Als je zoals in ons geval verhuist van goede buren in een landelijke omgeving waar we ook al 35 jaar met open venster slapen en verluchten naar een locatie langs een redelijk drukke baan maar in de onmiddelijke omgeving van winkels allerhande, dokters, kinesisten, apotheek, een ziekenhuis en letterlijk een bushalte aan de voordeur (auto weg na een paar jaar) adem ik toch liever gefilterde lucht in. Op zo'n toestel staat ook een aan/uit knop en voor de zomer hebben we een opengaande passieve lichtkoepel voorzien die dan 's nachts (als het nodig moest zijn) een trek vanuit de niet geisoleerde kelder creërt en zo snel voor afkoeling zorgt. De opwarming in huis is meestal te wijten aan het ontbreken van de nodige zonwering en enertie van het gebouw. Isolatie met cellulose heeft een grote weerstand tegen warmtedoorslag. Ieder geval moet dus ook weer apart beoordeelt en kan zeker jouw zienswijze volgen omdat het individu uitmaakt waar hij/zij de lat legt.

@m2ts, Bedankt voor uw reaktie aangaande de Genvex. ik heb mij wel vergist van radar denk ik, het was een toestel van Nilan, de Compact P die ook interssant was. De toestellen van D&W, Nilan en Pichler hebben allemaal 2 ingebouwde warmtepompjes en kunnen gelijktijdig werken. De Nilan P heeft ook de mogelijkheid om een solarspiraal in te bouwen in hun sww watertank. De opmerking over de mogelijkheid om de toestellen dan apart te kopen was dan ook in de veronderstelling dat er 2 warmtepompen in zaten waarvan je dan 1 niet gebruikte en sloeg eerder op ons. Je opmerking van de sturing is zeker iets om rekening mee te houden ook naar service van de hersteldienst toe als er vanop afstand al gediagnosticeerd kan worden. Mijn idee over de grootte van een zonneboiler installatie is dat ze moet aangepast aan het werkelijke gbruik van warm water, hot fill inbegrepen om zodoende stagnaties te vermijden. De opmerking over een handdoekdroger in de badkamer was meer bedoeld om de ordegrootte van verwarmingstoestel te kunnen duiden maar is na het lezen van de ander bijdragen hier al afgevoerd.

Nu we over droge handdoeken hebben gehad, is er ervaring onder jullie met vochtrecuperatie te werken via de ventilatieunit door een warmtewiel of een enthalpiewisselaar ?

afbeelding van IvoB
29/04/2020 - 10:18

sam.grajchen wrote:
@IvoB, Als je zoals in ons geval verhuist van goede buren in een landelijke omgeving waar we ook al 35 jaar met open venster slapen en verluchten naar een locatie langs een redelijk drukke baan maar in de onmiddelijke omgeving van winkels allerhande, dokters, kinesisten, apotheek, een ziekenhuis en letterlijk een bushalte aan de voordeur (auto weg na een paar jaar) adem ik toch liever gefilterde lucht in. Op zo'n toestel staat ook een aan/uit knop en voor de zomer hebben we een opengaande passieve lichtkoepel voorzien die dan 's nachts (als het nodig moest zijn) een trek vanuit de niet geisoleerde kelder creërt en zo snel voor afkoeling zorgt. De opwarming in huis is meestal te wijten aan het ontbreken van de nodige zonwering en enertie van het gebouw. Isolatie met cellulose heeft een grote weerstand tegen warmtedoorslag. Ieder geval moet dus ook weer apart beoordeelt en kan zeker jouw zienswijze volgen omdat het individu uitmaakt waar hij/zij de lat legt.

Uiteraard is - zoals ik al aangaf - de individuele leefsituatie en inplanting van de woning van doorslagggevend belang. 
Volgens de persoonlijke situatie die jij hier toelicht (redelijk drukke baan) is jouw keuze voor een ventilatiesysteem dan ook aangewezen. En zoals je aangeeft ben je van je vorige leefomgeving (waar het rustiger was) ook niet slechter geworden. :-)

De voordelen die je aangeeft van je nieuwe woonomgeving zijn ook volledig terecht. 
Maar je moet er niet automatisch van uitgaan dat een rustige relatief gezonde leefomgeving per defenitie niet van die voordelen kan genieten (het dichtsbijzijnde ziekenhuis ligt bv. op 500 m van onze voordeur wat met zich meebrengt dat in die randomgeving ook een veelvoud van geneeskunige praktijken gevestigd zijn. Dus allemaal te voet bereikbaar. Een bushalte hebben we inderdaad niet aan onze voordeur (En dat is - zo lang het openbaar vervoer niet massaal overschakelt op elektrische/waterstof aandrijving - niet echt een straf. De dieseldampen en -geratel kunnen we missen). Maar de dichtsbijzijnde dorpskern (buurtwinkels, administratieve diensten, scholen, goed uitgeruste bibliotheek, sportfaciliteiten, cultuur...) is op minder dan 2 km en het centrum van de dichtsbijzijnde stad (te voet voor 90% te bereiken over wandelwegen in een natuurlijke omgeving met alle uitgebreide faciliteiten tot hoge scholen, zwembad, winkels, horeca,....) op 7-8 km.
Beiden dus gemakkelijk te bereiken te voet of met de (elektrische fiets). Een auto hebben we daar nu al niet meer voor nodig. 
De enige reden dat we nu nog één (BEV) hebben is omdat we enerzijds overproductie van onze PV installatie hebben en één van de twee (in normale tijden) nog 3-4 dagen per week 2x25 km WW verplaatsing moet doen (wat ook zoveel mogelijk met de fiets gedaan wordt) en af en toe (de hoofdereden dus) op verplaatsing seminaries moet geven in de Benelux.
Maar het staat al in onze planning om dit binnen max. 8 jaar af te bouwen en dan (buiten te voet en met de fiets) verplaatsingen te doen met een deelwagen welke in ons dorp reeds nu elektrisch beschikbaar zijn voor personenvervoer (Renault Zoë) beperkt groeps- en goederenvervoer (Nissan eNV200).

Je ziet dat als je van in het prille begin (keuze bouwlocatie) en met een beetje geduld (spreiden investeringen) de juiste keuzes maakt landelijk en rustig wonen niet noodzakelijk uitgesloten moet zijn van alle mogelijke faciliteiten (zoals sommige "bouwmeesters" de mensen willen wijsmaken :-) ). 
De twee gaan - met een beetje toegevingen - perfect samen. 

Verder zou ik - met het oog op de (nabije) toekomst en als het budget het toelaat een PV installatie niet uitsluiten. 
Niets zo leuk (maar dat is ook weer een persoonlijk gegeven/instelling) om voor je energievoorziening (deels) onafhankelijk te zijn en vooral niet onderhevig te zijn aan de grillen van een (deels verwaarloosd) openbaar net waar je totaal geen grip hebt op de kosten gezien 2/3 van die kosten bepaald worden door een monopolie. 
Maar als je dat zou doen zou ik ook minstens al gaan voor een hybride omvormer die met een thuisaccu kan werken (deze investering is niet hoger dan een omvormer die alleen overweg kan met het openbaar net). 
De eigen opslag van je thuisaccu stelt je dan in staat om het dag/nacht ritme van de PV-installatie op te vangen en (korte) stroomonderbrekingen zelf op te vangen (niet onbelangrijk als je volledige woning afhankelijk is van elektriciteit). 
Hoe groot die opslag moet zijn hangt uiteraard weer af van je eigen behoeften en levenswijze. 
Zelf installeren we bv. in oktober van dit jaar een thuisaccu met een max. opslagcapaciteit van 34.2 kWh met back up functie. 
Dat geeft in noodgevallen een back up van 32 kWh en in  normale omstandigheden een bruikbare capaciteit van 21 kWh. 
In een passiefhuis (waar je nauwelijks verwarming nodig hebt) kom je daar al een heel eind mee. 
Ik onderschrijf wel niet de stelling (maar dat is een persoonlijk standpunt gebaseerd op mijn eigen dag na dag geregistreerde verbruikscijfers) dat je zelfs met een 500 kWh thuisaccu niet netonafhankelijk zou kunnen zijn (sic). Als je dat in een LEW (en zeker in een PH) niet lukt is er of iets mis met het ontwerp van je woning, je levensstijl of een combinatie van beiden. 
Maar soit, dat is een andere discussie, ieder zijn ding. 

Wat betreft je keuze voor een zonnecollector met voorrang op PV panelen volg ik je enigzins. Maar je moet er ook rekening mee houden dat je met een (eenvoudige) zonnecollector alleen warm water kan aanmaken wat relatief beperkt inzetbaar is (hoofdzakelijk SWW - je kan er meer mee doen maar dan heb je wel meer nodig dan een eenvoudige goedkope zonnecollector). Met PV panelen kan je elektriciteit aanmaken welke multifunctioneel kan ingezet worden (dus meer dan SWW aanmaken). Een zware aansluiting heb je er ook niet voor nodig. 
In tegenstelling tot jouw geplande woning hebben wij wel tussen eind november en begin/eind februari verwarming nodig. Desondanks slagen wij er nu al 7 jaar in om met een redelijk standaard PV-installatie (monofase omvormer van 5 kVp met panelen van 5.6 kWp met een jaarproductie tussen 4800 en 5400 kWh) ) en een standaard netaansluiting (mono 40A) de woning 100% op elektriciteit te laten draaien (sinds begin 2019 zelfs met een 32A laadpaal voor de BEV). 
Daar hebben we nu ruimschoots genoeg aan. De productiecapaciteit kan - moest het nodig zijn - technisch zelfs verdubbeld worden.
Gaan we in een later stadium (maar zolang er nog saldering is idd zinloos) van (gedeeltelijk) het net af staat er zelfs geen rem meer op de eigen energieproductie (en ben je al zeker niemand nog iets verschuldigd). 

En neen we hebben nog nooit een nodeloos toestel geplaatst gewoon omdat de elektriciteit ervoor beschikbaar was. We hebben tot nu toe ieder jaar een overschot gehad. Overproductie kost me niets. Waarom zou ik dan in iets nutteloos gaan investeren gewoon om het "op" te krijgen? De initiële overproductie komt nu zeer goed van pas in de BEV, ons lokaal irrigatiesysteem en de semi-autonome drinkwaterinstallatie (gedeeltelijke onafhankelijkheid van de commerciële voedselketen, voorzien in eigen basisbehoeften). 

Ik wens jullie veel succes toe met jullie doordacht woonproject en een aangenaam leven op de nieuwe locatie. 

afbeelding van sam.grajchen
29/04/2020 - 13:31

IvoB, Dan zijn jullie degenen die de woonplaats die wij wilden al bezet hebben (lol). Fijn te lezen dat jullie zover staan. Dikwijls speelt ook een factor geluk mee bij een zoektocht naar een geschikte locatie. De juiste plaats op het juiste moment aan de juiste prijs, de sterren en planeten moeten soms willen meewerken. En ik ben blij dat jullie de combinatie wonen, winkelen en al de rest zo goed kunnen combineren

Pv staat wel op de to do lijst maar niet prioritair, eerst eens meten en dan weten. De batterij optie is zeker goed voor alle redenen die je zelf opsomt en de hybride omvormer staat genoteerd. Als eenmaal uitgeklaard welk type en vermogen (ook weer eerst meten en dan weten), wachten op een betaalbare prijs Ook al de nodige wachtleidinge zullen liggen, die paar meter kabel zal ook het verschil niet makenbetter be prepared.

Wat een forum deelname kan doen bij een mens. Groeten, Sam

afbeelding van IvoB
29/04/2020 - 14:51

Lol. 

Meer plannen en geduld dan geluk (al speelt dat altijd mee). 
Woning en gronden al begin 2000 gekocht, PV laten plaatsen in 2011, eerste renovatie in 2013 en pas bewoond vanaf begin 2014.
Dat is de factor plannen en geduld. 

De eerste keer dat het pand te koop stond aan mij voorbij laten gaan (voor mij te hoge vraagprijs, had tijd want was een beleggings/renovatieproject en dus niet van moeten). Twee jaar later stond het terug te koop omdat de vorige koper zijn lening niet meer kon afbetalen. Had dringend geld nodig. Makelaar was een beginnelinge. Eerste laag bod gedaan met het oog op bieden naar het midden van de vraagprijs. Ander gegadigde vroeg bedenktijd op een bod te doen. Door onervarenheid van de tussenpersoon en geldnood van de verkoper werd - tot mijn eigen verbazing - dezelfde avond mijn bod nog zonder tegenbod aanvaard. 
Dat was de factor geluk. 

Daarna nog een factor volharding en de wet uitpluizen (wegens "boete" kadaster voor te lage aankoopprijs) maar dat is weer een ander verhaal (dat goed is afgelopen). 

Dat PV niet prioritair is (bij mij heeft het 11 jaar geduurd voor de juiste combinatie verkoopprijs/subsidies zich aanbood) begrijp ik. Zeker als het om een nieuwbouw gaat waar de budgetten op korte termijn beschikbaar moeten zijn. 

Meten is weten is ook een goed uitgangspunt. Plan al 2 jaar de installatie van een thuisaccu (waarbij het eerst nog theoretisch was voor de fun en pas de laatste 6 maanden ernstig werd). Door sinds 2014 al mijn energiedata te loggen en in vergelijkende tabellen te gieten (ik ken er geen fluit van maar mijn partner is gelukkig een begenadigd IT'er :-) ) heb ik het afgelopen jaar al veel "verkoopspraatjes" kunnen weerleggen. Eigenlijk tot nu toe in de praktijk maar twee installateurs tegen gekomen die echt weten waar ze het over hebben en de gevolgen op termijn voor de klant ook kunnen inschatten (in het premiestelsel voor de thuisaccu zitten heel wat verborgen addertjes).

Ook met betrekking tot die wachtleidingen en "be prepared" heb je gelijk. Kost is tijdens de bouw te verwaarlozen en als je het achteraf nog moet doen vraagt het meestal breekwerk en een meervoud van de aanvankelijke kost. 
Bij de eerste renovatie in 2013 ook ondergrondse wachtleidingen voorzien (de bestaande vloer moest er toch uit voor isolatiewerken)  vanuit de leefruimte naar het SWW vat. De woning is nu zo opgevat dat ze in hoofdzaak verwarmd wordt met de L/W WP en via dezelfde splitunit SWW kan aanmaken (150 liter). Maar economisch is dat alleen zinvol zolang de saldering van de PV-installatie nog van toepassing is. Vond het in 2013 al een verhaal dat te mooi was om waar te zijn (eeuwigdurende gratis elektriciteit met terugdraaiende teller voor prosumenten). Gelukkig toen mijn voorzorgen genomen zodat de WP voor CV en SWW in de winter (bij onvoldoende zon) volledig kan uitgeschakeld worden bij afschaffen saldering en om op een later tijdstip zelfs off grid te kunnen gaan.

Maar daar moet je je in een PH gelukkig geen zorgen om maken. 

afbeelding van m2ts
29/04/2020 - 17:03

Het is idd belangrijk om je goed te informeren, jezelf (en partner) goed te kennen en zelf knopen door te hakken. Zonder goed te informeren kan blijken dat een nulenergiewoning op meerdere vlakken slechter kan uitdraaien dan een wat oudere woning.

Voor onze D-ventilatie vind ik ook dat niet alleen de warmteterugwinning interessant is, maar ook dat je zeker(der) bent van goede verluchting. Zonder onze D-ventilatie zouden hier regelmatig vensters blijven openstaan of net dichtblijven (dat ligt dus aan onze attitude). In onze vroegere woning hadden we vaak "klamme" handdoeken en op sommige plaatsen toch wat schimmelvorming. Nu is dat achter de rug. Stel dat er een black-out zou zijn, dan kunnen we alsnog de ramen openzetten :-). We hebben geen vochtrecuperatie en dat lijken we niet te missen: je kookt, wast, plast. De was drogen we aan een rekje. Ik vermoed dat we hierdoor voldoende vocht in huis hebben.

Ik schreef dat de BWW mogelijks een te grote meerkost is, maar ik ben dus idd niet zeker welke rol deze speelt. Als ik het effectief zou uitmeten, speelt die mss toch nog een grotere rol dan ik denk. Voor de zonneboiler: als je dat kan voor 1500 EUR lijkt me dat zijn geld wel waard. Als je handig bent, kan je veel geld uitsparen. Hier hebben we enkel de luchtdichtheid gedaan (niet moeilijk en doordat je het voor je eigen huis doet, mss ook beter dan de aannemer) en de dakisolatie (ook hier hebben we zorgvuldig gewerkt).

"Een kleine batterij van ongeveer 3 kWh (= 6 fietsbatterijen) zal dan ook nodig zijn voor alle woningen in de toekomst,"  Nu je het zo uitdrukt: het lijkt me wel handig om een universeel systeem te hebben. Dat je zo een "kast" hebt met afzonderlijke batterijen, die je voor vanalles kan inzetten. E-fiets, e-bakfiets, buitenlamp, ... Maar ik zie zo'n standaard nog niet zo direct ontstaan...

Op mijn 2DO-lijst staat al heel lang om energiemonitoring te doen (OpenEnergyMonitor lijkt me wel uitgebreid), om zo beter te weten wat alles hier verbruikt. Dan kan ik ook gefundeerde advies geven aan andere :-).

afbeelding van sam.grajchen
29/04/2020 - 18:44

Hallo,

Compleet off grid, nog zo'n natte droom van mij en daar zal het wel bij blijven. Had op Batibouw een gesprek met de bedrijfsleider van een bedijf in Kuurne die Oostenrijkse pelletketels verdeelt voor België en die volledig net onafafhankelijk is (heeft trouwens een website hierover, offgridhuis.be). De aanpak is logisch en sprak mij volledig aan. Pellets, solar, pv en batterij vormen de energie leveranciers. Na wat hier gezegd is over de volledig uitsluiting van uitstoot van (ook hernieuwbare) co² moet ik deze piste verlaten. Ik denk dat om het in praktijk te brengen, je je eigen verbruik tot in detail (wanneer en duur) moet kennen, voor ieder toestel apart en dan staat je leven toch in dienst van je huishouden draaiende te houden met de op dat moment aanwezige energie en deze dan ook de hele tijd moet monitoren. Daar zullen wel toestellen voor bestaan maar een volledige off grid installatie kost dan ook nog een 44.000€ zonder plaatsing en btw.  Ze koken bv ook op pellets en gauw een ei bakken zit er vlgs mij niet in. Moet toegeven een edel en schoon iniatief en zeker de durf om dat te doen en zo anderen eventueel kunnen inspireren maar alleen voor de "echten" weggelegd. De toekomst moet ook nog eerst uitwijzen wat er nog allemaal uit de bus gaat komen van technieken. Ik denk maar aan lokale waterstofproduktie en brandstofcellen waarvan in Nederland al proefwijken op draaien.

Ik wil mijn laatste 25 jaar genieten van wat overblijft van "luxe" na eerst alles tot op het bot uit te benen en dan zien wat we gaan houden. Wij houden bv allebei van een bad nemen maar nu gaan we enkel een douche voorzien met voorverwarming van het koude water door het gebruikte warm water errond te laten stromen en als we na elkaar douchen komt daar zeker een rendement uit. Hoeveel het kost om daar te geraken is voor mij van minder belang want na 30 jaar is het huis nog future proof (met de kennis die we nu hebben om dat te mogen veronderstellen) en zal zich dat dan ook in een meerwaarde gaan vertalen.

Het zijn die dingen eerst overdenken en daarmee ook het elek verbruik terugdringen dat voor mij belangrijker is dan x aantal wpiek te installeren omdat de EPB dat vereist om aan gunstiger e-peil te komen. Hier vind ik ook verkeerd dat het belang van pv hierin zo wordt overdreven. Dit is alles mijn persoonlijke mening en respecteer daarom de andere opinies hierover. Ik hoef ook geen gelijk te hebben want de anderen hebben misschien zelfs een beter onderbouwd dossier. Strookt het niet metje eigen ding, kijk of je er iets van kunt leren. Indien ja, implementeer en anders is het gewoon een ander gedacht.  

Ik barst nog van de ideeën maar is in dit tijdsbestek niet te vatten. Misschien kan ik ooit voor andere kandidaat bouwers hetzelfde kunnen betekenen van wat er hier al is gebeurt, op een neutrale en nuchtere manier eigen ervaringen uitwissellen met mensen die met hetzelfde bomen door het bos syndroom vast komen te zitten. Zo hun eigen keuzes kunnen maken waarvoor iedereen ook zijn eigen motivatie heeft. 

Groeten,  Sam    

afbeelding van Luc Vandamme
29/04/2020 - 18:46

Lol to lol

Dan is duur toch nog goedkoop!

@ Sam,

Ik bevestig graag wat m2ts en Charel schrijven over de D-ventilatie en zou nog graag aanvullen met 1 bijzonder punt: sinds wij in een huis wonen met D-ventilatie hebben we ook veel minder stof op kasten, plinten, en waar we het nooit wilden hebben....
.... wat we niet konden vaststellen was het verschil in fijnstof, waarschijnlijk te klein voor onze ogen (LoL)

Ook is  volgens mij en hetgeen wat ik al gezien heb bij anderen, een geïntegreerde vochtregeling bij D-ventilatie niet echt noodzakelijk. Bij D-ventilatie zal effectief het vochtgehalte schommelen tussen 20% en 30%, maar je kan dit verbeteren door planten mee te betekken in je woonconcept. Planten verdampen vocht (op voorwaarde dat je ze water geeft natuurlijk) en hebben een positieve invloed op de leefbaarheid. Dit betekent helemaal niet dat een lage vochtigheid storend is, maar een lage vochtigheid kan het comfortgevoel verminderen. Hoeft dus niet, maar alvast een klein grafiekje dat dit uitlegt.

Er zijn nog andere methodes mogelijk om het vochtgehalte op regelmatige tijdstippen te verhogen: na de douche de badkamerdeur open zetten, uw wasmachine in de beschermde ruimte plannen, een drukloze buffer (verdamping mogelijk) in de beschermde ruimte plannen, .... regelmatig afwassen met afwasmachine of zonder, regelmatig zelf koken in uw (liefst open) keuken en uw recirculatiedampkap gebruiken (verplicht bij D-ventilatie) die het vocht dan geurloos kan verdelen over de rest van de ruimte, regelmatig de natte dweil gebruiken bij het kuisen, ...

Maar je kan ook de marketting blindelings volgen en investeren in warmtewielen en dergelijke (wat ik persoonlijk overbodig acht, zoals u al begrepen heeft)

Een BWW kan interessant zijn, maar is ook onderhoudsgevoelig (ja voor een buis, hé ...) omdat er met vocht en een temperatuurswissel ook ideale omstandigheden gecreëerd worden voor schimmelvorming. Daarom ben ik heel voorzichtig om hierover te spreken, want heb ook al wat woningen gezien die dit achteraf niet als de beste investering beschouwden als ze het totale plaatje bekeken. Maar misschien zijn er hier mensen met betere ervaringen die dit kunnen delen en die dit probleem kunnen omzeilen of aanpakken.

Betreft de fetish van de handdoekdroger. Geen enkele handdoek gaat sneller drogen op een verwarmde handdoekdroger (echt waar!). Eender welk textiel zal drogen omdat er een verschil is van vochtigheid tussen het textiel en de omgeving. Drogen betekent in feite een evenwicht bekomen in vochtigheid!

Het is wel waar dat warme lucht met een lage vochtigheidsgraad meer vocht kan transporteren dan koude lucht met dezelfde lage vochtigheidsgraad. Maar dus de handdoek verwarmen in een vochtige omgeving, zal hem niet droog maken, maar de vochtigheid wegnemen door lucht met een lage vochtigheidsgraad in de badkamer te laten stromen (= D-ventilatie) zal uw handdoek op eender welke drager in de badkamer, wel laten drogen (zelfs bij 19°C ...). 

En Sam, je kan nog goedkoper en duurzamer je zonnethermie uitdenken. Je kan gebruik maken van vlakkeplaatcollectoren en een leegloopsysteem. Dit brengt meer dan waarschijnlijk meer bruikbare energie op dan gesloten druksystemen met glycol en warmtewisselaars. Deze leegloop vlakkeplaatcollectoren nemen veel sneller en aan lagere temperaturen energie op dan buiscollectoren (met of zonder turbo). Tegelijk kan je geen last hebben van stagnatie, want er blijft geen vloeistof in de ledingen en in de winter kan je dit evengoed gebruiken bij vriestemperaturen, als je maar de instellingen  op de juiste manier programmeert. Mijn ervaring is in ieder geval dat mijn leegloopsysteem veel meer opbrengt in de winter in vergelijking met de zomer en bovendien in vergelijking met het buiscollector- en druksysteem van mijn buurman. 

Waar ik meer energie zou insteken als ik nog een keer (9nde keer) zou bouwen of verbouwen, is aan de sturing van mijn elektriciteit. De domoticasystemen (ik heb Niko) zijn zeer duur en meestal zeer rigide en nog duurder als je achteraf nieuwe zaken wil implementeren. Meestal is de keuze van een domoticasysteem een keuze die achteraf beperkend blijkt, je hebt bvb bepaalde type draden en schakelaars nodig, die achteraf niet kunnen dienen voor een ander systeem. Je blijft gebonden aan je oorspronkelijke keuze en dus ook aan de prijssetting van deze keuze. Ik vraag me af wat daar de evolutie is, of dat er niet beter wordt gewerkt met de voorganger met microrelais, waar alles toch nog eenvoudiger is om te programmeren en om uit te breiden.

afbeelding van sam.grajchen
29/04/2020 - 21:49

@ Luc, De vraag over de eventuele recup van vocht uit de afgezogen lucht was ingegeven door het feit dat de 2 systemen bestaan. Mijn eigen bedenkingen zijn gelijklopend met die van U. Uw en de andere bijdragen hebben mij dus ook doen besluiten dat voor een gewone burger (niet in het bezit van een Steinway vleugel) geen voorziening nodig is voor vochtrecuperatie uit de afgezogen ventilatielucht. Mijn extra bedenkingen zouden zijn dat er voor een warmtewiel bv een mindere afdichtng en dus vermenging is tussen de luchtstromen of bij een enthalpiemembraan er zeker goede (=duurdere filters) nodig zijn aan de extractiezijde om een bestoffing van het membraan te voorkomen. Proberen dus om de luchtvochtiheidsgraad tss de 35 en 60% te houden bij 22°C.

Met een bodem warmte wisselaar bedoel ik eigenlijk een 150m socarex in de bouwput (rond de kelder, 3 rondes op een diepte van 1,8 tot 2,4 m met een onderlinge afstand verdeeld over het hoogte verschil, geen Canadese put dus om hogergenoemde mogelijke problemen met schimmels. Socarex gevuld met water, een lichte zoutoplossing of een lichte mengeling met antivries. De uiteindes van de socarex komen uit in de kelder waar er een warmtewisselaar de inkomende buitenlucht opwarmt/afkoeld eer dat hij door de ventilatieww gaat. Hier geen onderhoud wel een omlooppomje (en elek verbruik) voor de circulatie van de vloeistof in de socarex.

Handdoekdroger was om een ordegrootte van warmteefgifteobject aan te duiden, kon ook muurverwarming zijn en ondertussen afgevoerd.

Over de verschillende systemen in zonnethermie met hun respectievelijke opwekkers en al dan niet drukloos moet ik mij eerst meer inlezen voordat ik aan zo'n (als ik kijk naar andere fora over zonnethermie, geanimeerde) discussie kan deelnemen. Ik zie de voordelen wat betreft stagnatie en een terugloopsysteem. Is daar geen probleem met een pendelen van de pomp (die ook zwaarder moet zijn om de vloeistof omhoog te pompen) bij het begin van de opwarmfase (hysteresis probleem). Sensor zegt begin pompen, koude water komt aan sensor en zegt pomp stop want temp te laag. Water terug naar beneden en het verhaal herhaalt zich met eventueel bijhorende borrelgeluiden (denk maar hardop). Heb nu een druk systeem met vlakkeplaatcollectoren (+- 7 m²) en 300l boiler. Was voor 5 personen bij plaatsing. Waarom ik zou kiezen voor vacuum collectoren, bij voorlopige lezing, geen heat pipes maar U koperbuis of pijp in pijp met aparte aan en afvoer collector in het paneel en cpc spiegel. Collectorgrootte minder voor hetzelfde vermogen dan vlakke plaat. Rendement minder dan vlakke plaat in de zomer maar zeker goed genoeg, beter in de winter volgens anderen. Daarom eerst terug  inlezen voordat ik mij hier op glad ijs waag en ook merken en types kan benoemen.  

Elektroinstallatie, aha, daar ben ik nog van den ouden tijd met gewone schakelaars en stopcontacten allemaal in circuits en dan naar de kast toe. Ben helemaal niet nergens in sturingen, telerupteurs (als je daarmee microrelais bedoelt) zou ik kunnen. ik heb de ervaring gehad toen ik ging vloeren bij mijn broer. Is op dat gebied een freak. Hij was op missie in Afganistan toen ik dan bij hem ging vloeren. Eer dat ik een bepaalde lamp aan het branden kreeg op een normaal niveau. Zijn kast opendoen was als kerstmis met flikkers en lampjes. Stel dat er een probleem is, bij een ouderwetse montage, een klein kind (ik dus) kan de was doen. Andere redenen om geen domotica te nemen som je zelf al op. Bij domotica ben ik afhankelijk van een elektrieker die mij moet komen helpen.

Als laatste, lol to lol begrijp ik niet goed is dat sarcasme ? Vind het helemaal niet erg als dat zo is. Het niet weten vind ik wel ambetant. Ik heb altijd graag oogcontact met een gesprekspartner om ook lichaamstaal te interpreteren en telefoneer niet graag om dezelfde reden. Hier gaat het natuurlijk alleen maar schriftelijk wat ook al moeilijk is, Weet je hoelang ik nu achter het klavier zit eer dit stukje proza af is, wel, 3 uur van schrijven, herschrijven, naar nog een betere omschrijving zoeken en weer herschrijven en dan nog de taalfouten eruit halen.

Groeten, Sam

afbeelding van IvoB
30/04/2020 - 10:47

@mts: wat bedoel je precies met "Dat je zo een "kast" hebt met afzonderlijke batterijen, die je voor vanalles kan inzetten. E-fiets, e-bakfiets, buitenlamp, ... Maar ik zie zo'n standaard nog niet zo direct ontstaan..."?
Welke standaard bedoel je? Wij sluiten de e-fiets, EV en lampen gewoon aan op ons thuisnet. De batterijen leveren gewoon AC stroom aan het thuisnet. 

@Sam: ik verzamel sinds 2014 al mijn energiedata. Dus een redelijk goed inzicht op eigen energieverbruik en -productie. Is maar een eenmalige inspanning om je toestellen te monitoren en vraagt daarna niet meer dan enkele minuten per dag om op te volgen. Gezien ik bewust al bijna twee jaar niet meer buitenhuis werk win ik gemiddeld tien uur per dag die ik vrij thuis kan besteden. Er blijft dus tijd genoeg over om "in luxe" te leven en dit volgens eigen planning en invulling. Dat laatste vind ik al een onbetaalbare luxe :-). Hoeveel jaar dat nog gaat zijn kan ik nu - bij gebrek aan glazen bol - niet inschatten. Maar "de norm" van 2050 ga ik hoogstwaarschijnlijk bewust niet meer halen. 

Dat je eerst je energieverbruik wenst terug te dringen is een doordachte instelling. Eens dat bereikt zijn alle bijkomende maatregelen veel eenvoudiger te realiseren. 

Bedankt voor de tip van offgridhuis.be. Wij werken ongeveer op dezelfde manier. Alleen als back up voor SWW en CV een speksteenkachel ipv pelletkachel. Pellets kan ik nl. niet zelf eenvoudig maken. Gedroogd hout uit eigen bosbeheer hebben we meer voorradig dan we kunnen gebruiken. Logisch want het is een back up en (nog) niet de hoofdverwarming. 
Voedsel en drank bereiden doen we gewoon op een inductievuur en/of de microgolf wanneer het ons het beste uitkomt hoor. Zelfs ons brood bakken we in een stenen bol die in de elektrische oven geplaatst wordt. 
Onafhankelijk leven staat niet gelijk aan het ontberen van alle luxe en bannen van moderne voorzieningen. Wij branden hier 's avonds ook geen kaarsen meer maar doen gewoon de ledverlichting aan (zonder domotica maar wel draadloos bediend).
En buiten geen kampvuur maar sporadisch infraroodverwarming onder de instelbare terrasoverkapping met sensorbesturing en in bloementuin, ontspanningsruimten, moestuin en kruidenweide ledverlichting met bewegingssensors, met elk hun eigen PV-voeding. 

We trachten gewoon zoveel mogelijk een evenwicht te zoeken in wat moderne technologie kan bieden, de voordelen van beproefde technologie en wat voor ons noodzakelijk is. Het enige wat we niet kunnen kopen is tijd. Die proberen we dus zoveel mogelijk zelf naar eigen goeddunken in te vullen. Kan je ook weinig raad in geven want iedereen vult dat anders in. 

Ik zal de laatste zijn om te beweren dat (semi) off grid een goedkope zaak is. Niets doen is op korte termijn nog altijd het goedkoopste. Maar als ik zie wat andere mensen uitgeven aan het geheel van hun bouwproject en aan welke folietjes ze dat budget besteden denk ik dat het bij ons nog meevalt. Ons budget is geen geheim. We zitten nu (en daar is de investering van de batterij al in meegeteld) aan een woonbudget van 495.561 €. Je moet er wel mee rekening houden dat dit een uitgave is die verspreid is over meerdere jaren (tussen 1999 en 2020) en er echt alles inzit (tot en met de inbouwkasten) en dit gelegen op een terrein dat inmiddels een ha groot is, in de nabijheid van natuurgebieden en toch relatief kort bij alle voorzieningen.
Er zijn mensen die meer uitgeven aan een hok zonder buitenlucht in het centrum van een stad. :-)

Pagina's