De test van Zet 'm op 50 kan uitgevoerd worden als het buiten vriest. We zien je graag terug in het najaar! 

Voor de test: aandachtspunten 

Welke ketels zijn geschikt voor de test? 

Je moet een condenserende of hoogrendementsketel (HR-ketel) hebben om mee te doen met de Zet 'm op 50-test. Een condenserende ketel is een cv-ketel met een hoog rendement. Dit komt doordat bij dit type ketel de warmte uit de rookgassen, die grotendeels uit waterdamp bestaan, worden gerecupereerd. Hoe weet je nu of je een HR-ketel hebt? Ze zijn herkenbaar aan de afvoerleiding van het condensaat naar de riolering. Je kan ze ook herkennen aan het HR top label (gas) en het Optimaz elite label (stookolie).

Je kan niet meedoen als je een niet-condenserende ketel hebt. Zo’n ketel is niet geschikt om te verwarmen op lagere temperatuur. Sterker nog: je ketel kan stuk gaan als je verwarmt op een te lage temperatuur. 

Twijfel je aan je cv-ketel? Beter voorkomen dan genezen: vraag het aan iemand die er meer over weet, of doe niet mee aan de test. We willen problemen met je huidige verwarming vermijden. 

Je kan ook niet deelnemen als je aangesloten bent op een warmtenet. Dan kan je niet zelf de temperatuur bepalen van de warmte die huis in komt. 

Hoe stel je je cv-ketel af? 

Als je meedoet aan Zet ‘m op 50, dan zal je de temperatuur van je cv-ketel op 50 graden zetten. Meestal is dat eenvoudig gebeurd, maar de methode verschilt wat voor elke cv-ketel. De Zet ‘m op 50-campagne is al enkele jaren een groot succes in Nederland en kent daar verschillende varianten. Daar vind je bijna alle info om de temperatuur van je ketel te verlagen:

  1. Ga naar www.zetmop60.nl. Daar vind je een instructievideo voor veel courante merken. Ook de site van MilieuCentraal biedt oplossingen. Ook op deze website staan instructies (Vaillant). 
  2. Niets gevonden? Zoek op internet naar ‘[jouw ketel] + temperatuur instellen’ en kijk of je een instructiefilmpje kan vinden. 
  3. Pak de handleiding van de ketel erbij en zoek naar: “aanvoertemperatuur”, “instellen”, “verwarmingstemperatuur.”
  4. Lukt het met deze tips niet? Vraag een cv-monteur om je te helpen. 

Let op! Verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater. Verlaag niet de temperatuur van je sanitair water! Sanitair water is het water dat uit de kraan en douche komt. Dit water moet altijd tot 60 graden of warmer verwarmd worden om legionella te voorkomen.

Tijdens de test: meten is weten 

Je hebt je cv-ketel succesvol op 50 graden gezet. Je bespaart veel energie en geld met een ketel op lagere temperatuur, ongeacht hoe warm of koud het buiten is. Wordt het kouder buiten? Dan kan je testen of je huis comfortabel warm blijft. Let hierbij op de volgende dingen en noteer ze in het handig schema dat we maakten: 

  1. Merk je een verschil met eerdere koude periodes? 
  2. Heb je het vaker koud gehad? 
  3. Komt de woonkamer goed op temperatuur of duurt het erg lang? 
  4. Heb je meer last van tocht in je huis? 
  5. Voel je een verschil per kamer? 
  6. Heb je het op bepaalde momenten koud? Bv. ‘s ochtends of vooral als je stilzit? 
  7. Voel eens aan de radiatoren. Hoe warm zijn die? 

Na de test: check je resultaat 

We geven je een seintje als er koude dagen voorspeld zijn. Heb je dan minstens 2 weken getest of je huis comfortabel warm blijft met een cv-ketel op 50 graden? Wij sturen je de vragenlijst over jouw ervaringen na afloop van die koude winterdagen. Aan de hand van de antwoorden krijg je persoonlijk advies voor de volgende stap. 

Blijft je woning aangenaam warm? Dan ben je klaar voor een warmtepomp. Is je woning niet meer zo comfortabel of duurt het opwarmen erg lang? Dan kunnen je radiatoren of vloerverwarming de lage temperatuur niet aan. Aanpassingen aan je woning zijn nodig. Na de test krijg je advies op maat.