vervangen CV ketel: offertes, graag uw mening. | Ecobouwers.be

U bent hier

vervangen CV ketel: offertes, graag uw mening.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Raymanza
26/12/2012 - 10:04

Mijn huidige Vaillant gasketel is nu 20 jaar oud en aan vervanging toe (valt regelmatig in panne). De ketel is 36kW i.c.m. met een 200L boiler.
Ik heb inmiddels 3 offertes liggen (kost nogal wat moeite om offertes te krijgen, installateurs komen kijken en vervolgens hoor je nooit meer van ze) die compleet verschillend zijn van elkaar:

-ATAG A285EC. Dit is een 28kW combiketel.(met monteren 3800 euro).
-Viessman Vitodens 111W. Dit is een 26kW ketel met 46L ingebouwde boiler. (met monteren 4400 euro).
-De Dietrich MCR Vivadens 34/39 MI. Dit is een 35kW combiketel.(met monteren 4300 euro).

Ik heb een vrijstaande, goed geisoleerde, woning. Inhoud is ongeveer 350m2. De woning bevat 6 radiatoren en 9 convectors.

De CV ketel staat in de garage, onder de badkamer. De keuken bevindt zich naast de badkamer. Geen lange leidingen dus. Ben geneigd om voor een doorstromer te kiezen. Zie het nut niet zo om 200L constant warm te houden. De ATAG is het gunstigste geprijsd. Vraag me af of het vermogen genoeg is. De Dietrich zegt me weining, vind er niet veel info over op internet, iemand ervaring met dit mrk?
Graag jullie mening.

gr.

67 Reacties

Reacties

afbeelding van Van Keer Robin
26/12/2012 - 11:18

Hoi,

De prijzen van de ketels zien er goed uit. Dat is wat er normaal betaald wordt voor de ketel.

Op de vraag van de 200L opslag, kan ik moeilijk op antwoorden. Ik zou dan eerder in overweging nemen of je zonnecollectoren gaat leggen op der tijd of niet. Als je direct zonnecollectoren legt, kan het zijn dat je met de premies een heel stuk minder betaald en dat je alles in 1 keer kan laten afregelen op elkaar. In de zomer zou dit dan kunnen schillen in je factuur.

afbeelding van Ingir
26/12/2012 - 11:41

Voor de keuze van een nieuwe gasketel is vooral het vermogen van belang. Bij bestaande woningen kun je je huidige gasverbruik als uitgangspunt gebruiken. Voor een goed geïsoleerde woning (K30) met een oppervlakte van 350m² verwacht ik een jaarverbruik voor verwarming van ongeveer 1.750 m³ (ca. 2.000 met SWW). Hierbij zou een ketelvermogen passen van ongeveer 8 kW...

 

Met een boiler van 200 liter heb je ook geen behoefte aan een groter vermogen om voldoende (snel) SWW aan te maken.

 

De aangeboden ketels zijn daarom zeer waarschijnlijk veel te zwaar, zonde van je geld en ongunstig voor je gasverbruik. Vraag eens een offerte aan voor een Vailliant ecoTEC Exclusiv VC146, deze ketel heeft een vermogen van 2,4 - 14,4 kW en zou dus ruim voldoende moeten zijn. Deze ketel kost zo'n € 1.700, samen met BTW en vervanging moet je dan rekenen op zo'n € 2.500, een groot verschil met de ca. € 4.000 die je nu gerekend wordt.

 

Vertel eens wat je gasverbruik per jaar is voor verwarming (dus zonder SWW en koken).

 

Wel of geen boiler moet je laten afhangen van je SWW-verbruik en het gewenste warmwatercomfort. Een klein gezin met spaardouchekop is beter uit met een doorstromer terwijl een groot gezin met regendouche beter een flinke indirect gestookte boiler neemt.

afbeelding van robin demey
26/12/2012 - 12:50

Ik weet 1 ding: met een boiler heb je meer comfort in de douche. Bij het toedraaien van de kraan voor het inzepen en daarna opnieuw opendraaien heb je bij een boiler constant dezelfde temperatuur. Overal waar ik mij al douchte waar een doorstromer is, heb ik daar enorme temperatuurschommelingen ondervonden (eerst heel warm, dan heel koud om dan opnieuw op temperatuur te komen).

Dus mijn voorkeur gaat uit naar boiler/buffervat.

afbeelding van _Carlos_
26/12/2012 - 14:32

Inderdaad, de combinatie doorstromer met spaardouchekop is echt niet ideaal. Je moet al een doorstroomketel zien te vinden met een heel laag minimum debiet of hij gaat continu in beveiliging gaan en dus pendelen tussen koud en warm. 

afbeelding van brother paul
28/12/2012 - 18:43

de mijne heeft daar nu eens geen last van.. maar inderdaad ik heb gelet op die variabiliteit

 

en hoe zwaar moet de ketel zijn: 

 

stel dat uw huis muren en dak geisoleerd gemiddeld  R=2

het bedraagt bvb een kubus van 100m2 opp, x 3 = 300m2 buitenopp

en het vriest -10°C en je wil 20° stoken

 

Dan heb je genoeg met 4500Watt continu vermogen

verbeter mij als ik het verkeerd heb...

 

je kan de ruimte al opwarmen door de oven te gebruiken, een paar 1000Watt verlichting doen branden bij wijze van spreken

 

inderdaad de meeste sanitairmannen verkopen een overgedimmensioneerde ketel.

Je kunt het al doorhebben door gewoon uw ketel te observeren als het eens goed hard vriest -15C Hoeveel procent van de tijd slaat hij aan. bvb om de 10min 1 minuut branden, wil zeggen dat hij op dat moment 10% van zijn vermogen gebruikt;.. 

 

afbeelding van robin demey
29/12/2012 - 06:38

Hoe kom je aan 100 x 3? Een kubus heeft toch 6 zijden, waarvan 1 op de grond?

afbeelding van brother paul
29/12/2012 - 09:11

jah: kubus, lees balk; en trouwens ik schat maar de onderkant van de verwarmingsbehoefte van een benedenverdiep (meestal wil je de slaapkamers zo hard niet verwarmen en worden die warm door het verlies naar boven)

afbeelding van Raymanza
26/12/2012 - 19:19

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb me nogal verekend met de inhoud van mijn woning, het is toch zo'n 470m2.

Mijn jaarlijks gasverbruik is 3800m3.

Wat me verbaasd in de offertes is het verschil in vermogen dat ze aanbieden. Niet een installateur die hetzelfde advies geeft.

Heb ik voor een condenserende ketel dan minder vermogen nodig dan voor mijn huidige 'traditionele' ketel?

Zoals ik nu ook hier lees zou ik met zelfs nog minder vermogen moeten toekomen. Wat betreft SWW-verbruik. Het verbruik is 'normaal' Ons gezin bestaat uit mijn vrouw en 2 kleine kinderen. Hebben een normaal bad, geen regendouche. Als ik de specs lees van de ketels hebben ze een debiet van 19L/min. Dat is toch best redelijk?

 

gr.

 

afbeelding van Ingir
26/12/2012 - 16:01

Ongeacht of je nu een combi of monoketel neemt, de prijs voor vervanging van je oude ketel zou niet boven de € 2.000-2.500 mogen komen (inclusief BTW en plaatsing). De genoemde offertes voor eenvoudige vervanging (gasketel naar gasketel op dezelfde plaats in de woning) zijn dan ook belachelijk hoog. 

 

Het enige dat ik je kan adviseren is om eerst een goede berekening van je warmteverlies te maken  (met het bekende Excel-bestand van Steven van Lier) en met die gegevens te bepalen wat het benodigde vermogen van de ketel moet zijn. Zoals aangegeven zal dit veel lager uitpakken dan de 36 kW die je nu hebt. Dat scheelt je niet alleen in stookkosten maar ook is de ketel een stuk goedkoper dan de monsterlijke gasketels die je nu aangeboden krijgt.

 

Als je weet welk vermogen je nodig hebt kun je installateurs een gerichte offerte laten maken voor dat vermogen. Zo voorkom je dat ze een te zware ketel aanbieden die vooral hun eigen beurs spekt. Om betere/meer reacties te krijgen op je offerte-aanvragen zou ik zelf een ketel (merk en type) uitkiezen die geheel voldoet aan je wensen qua warmwatercomfort en de installateurs een offerte te laten maken voor het vervangen van de bestaande ketel. Met een goede beschrijving/ foto's van de bestaande situatie hoeft een installateur niet langs te komen om een inschatting te maken van de benodigde ketel en kan hij veel sneller een prijsopgave maken.

 

Hoe dan ook, zoveel mogelijk offertes blijven opvragen want er zijn in België ook installateurs die hun klanten wel serieus nemen en een normale prijs rekenen. 

afbeelding van Lacroix
26/12/2012 - 22:44

Ingir,

Meestal kan ik me wel vinden in je bijdragen, maar deze keer toch niet.

Een ketel aan 2000 Euro plaatsen (volledig in het 'wit'), is voor een installateur financiële zelfmoord. Ik heb dit nog al geschreven.

De materiaalkost is maar één ding, al de rest wat er bij komt een ander.

Een ketel plaatsen kan je niet alleen, tenzij je Jerom of Obelix heet. Je moet dus mensen betalen.

En al de bijkomende kosten (inclusief opbouw van reserve voor tegenslag) moeten ook in rekening gebracht worden.

Ik weet ook dat er soms prijzen gehanteerd worden die overdreven zijn, maar om zo te zeggen dat een nieuwe ketel maximaal 2000 tot 2500 euro mag kosten, vind ik toch een stap te ver.

afbeelding van Ingir
27/12/2012 - 00:03

Moderne gaswandketels wegen slecht 30-40 kilogram en zijn daarom eenvoudig te plaatsen door 1 persoon. De ketels wordt los verkocht (alleen de ketel en zonder plaatsing) voor zo'n € 800-1.200 exclusief BTW. Ketelvervanging vraagt ongeveer 6-8 manuren € 600, bijkomende materialen € 300 en 10% winst en risico. Samen hooguit € 2.500 inclusief alles.

 

Dat de offertes bijna 2x zo hoog zijn betekent dat de installateurs op deze ketelvervanging een onrealistische winstmarge zetten 70-100%. En blijkbaar komen ze er mee weg want voor velen is dit gewone praktijk.

 

Daarom kan ik TS alleen maar waarschuwen om niet met dergelijke dieven in zee te gaan maar verder te zoeken naar eerlijke installateurs, ze zijn echt wel te vinden. 

 

 

 

afbeelding van Lacroix
27/12/2012 - 08:04

Ingir,

Combiketels zijn relatief zwaar.

De Vitodens 111 weegt 62 kg. Die draag je echt niet alleen binnen om hem dan eventjes tegen de muur te hangen. Daar moet je echt met twee voor zijn. De tijd die je opgeeft is relatief. Een tubering plaatsen, electrisch aansluiten, alles opruimen. Alleen op één dag?

En je vergeet al de bijkomende kosten die een baas met personeel heeft.

Mijn baas heeft 10 mensen aan het werk. Eén is al drie maanden thuis wegens ziek. Vervanger vinden is ondoenbaar. Die gasten komen een dag draaien, strijken hun loon op en zijn weg zonder iets op te brengen.

Een ploeg veroorzaakt een lek. De verzekering betaald, maar bijlange niet alles.

Een andere collega rijdt zat met zijn busje tegen een geparkeerde wagen.

En zo kan je nog even doorgaan.

En dan hebben we het nog niet gehad over loonlasten , kosten voor opleidingen en dergelijke.

Dan kom je met 10% winst niet toe als werkgever.

 

afbeelding van Raymanza
27/12/2012 - 10:00

Volgens de prijslijsten van de leveranciers kloppen de prijzen van de cv ketels wel die in de ofertes staan, ronde de 2000 tot 2200 euro (voor bovengenoemde ketels). Daarbij komt dan een nieuwe schouwaansluiting/dakdoorvoer. De kosten hiervoor vind ik wel erg hoog. Daar vragen ze allemaal rond de 800 euro voor!!! (buizen, bochten etc). Maar voor zover ik begrijp kunnen ze een flexibele buis door de bestaande buis trekken. waarom dit zo duur moet zijn? Daarbij komen nog kosten voor een condenspomp, iets van 140 euro.

Wat ik me meer afvraag is welke ketel ik moet nemen qua vermogen (woning van zo'n 470m2 en een jaarlijks gasverbruik van 3800m3). De ATAG e285c is de minst duure. De Dietrich ken ik niet, heeft iemand hier ervaring mee? Die gast die de Viessmann wil installeren vraagt 900 installatiekosten, dat vind ik te veel (en met 26kW vraag ik me af of dit wel voldoende is).

 

gr.

 

 

afbeelding van _Carlos_
27/12/2012 - 10:08

Ben je nog van plan om iets aan je hoge verbruik te doen? Vb spouwmuren isoleren, dak isoleren of hoogrendementsglas laten plaatsen? Indien ja is het misschien interessant om even niet de toer van de warmteverliesberekening op te gaan en een kleinere ketel te nemen zodat je achteraf niet met een zwaar overgedimensioneerde ketel zit. Ik had ook een vergelijkbaar verbruik en zit nu nog maar op minder dan 1/3 van vroeger. 

afbeelding van Raymanza
27/12/2012 - 11:00

Nee, ga niets extra isoleren. Kozijnen zullen wel over n paar jaar vervangen worden. Spouwmuren/dak doe ik voorlopig niets aan.

Moet wel zeggen dat ik een zeer hoog plafond heb, loopt tot in de nok door (woonkamer en keuken).

afbeelding van Ingir
27/12/2012 - 11:50

Op basis van je jaarlijkse gasverbruik van 3.800 m³ (inclusief SWW) kom ik op een benodigd vermogen van 16-17 kW, alle aangeboden ketels zijn dan ook te zwaar gedimensioneerd en daarmee ook bij voorbaat te duur.

afbeelding van Raymanza
27/12/2012 - 12:11

Beste Ingir,

hoe berekent u dat?

gr.

afbeelding van Ingir
27/12/2012 - 12:41

Totale gasverbuik 3.800m³ gas per jaar inclusief SWW.

Geschat gasverbruik voor SWW 300m³, dus 3.500m³ voor verwarming.

Ofwel ca. 35.000 kWh gas, rendement ketel 90%, 31.500 kWh warmte.

Gemiddelde gewogen graaddagen ca. 2.250

Binnentemperatuur 20°C, buitentemperatuur -8°C, dT = 28°K

Benodigde vermogen = 31500 / (24x2250) =  0,583 kW/°K

Bij 28°K is dat 16,3 kW.

afbeelding van Ingir
28/12/2012 - 22:55

Tony plaatst je ketel voor zo'n € 2.500 inclusief allles.

 

http://verkoop.donkiz.be/redir?rd=s&z=c&w=9551C344A31D79D2&o=4B90386F19C...

afbeelding van brother paul
29/12/2012 - 08:26

Een ketel kost 2500euro in zo'n geval denk ik ook

Maar een weersafhankelijke sturing erop ? 500euro ?  Persoonlijk zou ik nooit nog een installatie plaatsen zonder weersafhankelijke sturing;..

Als je een meerwegsysteem zoekt ( boven/beneden 2 thermostaten 2 pompen;  connectie met zonnepanelen  en buffervat; doorstromer voor warm water etc..) denk ik toch dat je gemakkelijk boven die 3000 euro wipt ?

Ik heb hier nog zo'n fantastische ketel waar ik persoonlijk voor zou gaan...

http://www.coolingways.be/e3ws.html

De robur is een absorptie gaskoeler verwarming, en plooit als het ware de warmte uit aardgas x 2...

De dag dat ze een WKK combineren met een absortiegaskoeler in één installatie, heb je zeg maar uw installatie x3 terugverdiensnelheid. Dan verwarm je uw huis met de restwarmte van uw WKK, die restwarmte kookt ammoniak af, die ammoniak koelt de buitenlucht of uw grondwater af, die lage energie warmte wordt dan in uw huis vloerverwarming gestopt...  Spreekt dus van 2000 euro electriciteit, versus 500euro aardgas, en de restewarmte is 400euro aardgas x 2 = 800 euro aardgas verwarming.

Jammer dat zo'n ketels zo peperduur kosten, en niet alleen omdat die ketels veel kosten, maar ook omdat je en vloerverwarming nodig hebt (nu ik zou niets anders meer willen) , en een sturing, en een circuit in uw tuin... 

afbeelding van _Carlos_
29/12/2012 - 10:07

Nogal wiedes dat dit toestel zo duur is, het heeft een vermogen van maar liefst 44 kW. Daar verwarm je 6 grote huizen mee.

afbeelding van robin demey
29/12/2012 - 17:38

Dergelijke warmtepompen met WKK bestaan reeds hoor. Maar een gaswarmtepomp is tot nochtoe alleen voor multifamilaal gebruik (appartementen) of kantoren. Eengezinswoningen hebben geen nood aan zoveel vermogen.

afbeelding van brother paul
29/12/2012 - 19:30

ja iedere ketel die ik al vervangen heb hebben ze het toestel verzwaard, ondertussen is mijn huis alsmaar meer geisoleerd geworden... Het grappige is dat ik een 44kW toestel staan heb, voor een oppervlakte van 300m2 en dat ik mijn huis kan verwarmen met 2400m3 gas, wat volgens mij netjes 4x overgedimmensioneerd is... voortgaand op mijn verbruik en die bovenstaande formule.. moest ik maar een wandbulex-ke kopen van 11kW...

afbeelding van Raymanza
29/12/2012 - 08:56

Prijs van Tony ziet er wel aantrekkelijk uit. Zie echter dat hij van Antwerpen is. Ik woon zelf in lanaken. Stel dat er iets met de ketel is, dan is de installateur niet zo snel ter plekke......

afbeelding van Raymanza
29/12/2012 - 10:32

Ik heb inmiddels een 4de offerte binnen: een Vaillant vcw346 (30kW) incl kamerthermostaat calorMATIC 350, plaatsing etc. voor 3400 euro. Nu lees ik voor en tegens mvbt Vaillant, de een is zeer tevreden, de ander vind het niets. De ATAG e285c is vergelijkbaar qua specificaties maar tevens 500 euro duurder.

Wat tevens belangrijk is is de ervaring die een monteur heeft met een bepaald merk en de service van de fabrikant. Effin, ik zie door de bomen het bos niet meer....

afbeelding van robin demey
29/12/2012 - 17:07

ATAG voornemen dan. 500€ win je gegarandeerd terug door levensduur en kosten van reparaties.

afbeelding van Ingir
29/12/2012 - 18:25

Geef jij die garanties? En bedoel je met levensduur technische of economische? Ik denk dat de meeste ketels weinig storingen geven, weinig reparaties nodig hebben en minstens 15-20 jaar meegaan. De kans dat je een slecht apparaat treft (ongeacht merk of type) is gewoon verwaarloosbaar klein, fabrikanten zouden geen bestaansrecht  hebben als ze niet constant hun producten verbeteren. En tegen de tijd dat je ketel echt slijtage gaat vertonen heb je doorgaans al een nieuw apparaat staan dat veel zuiniger is

 

Daarom is mijn advies om eerst te bepalen wat je echt nodig hebt, daarna een ketel uit te zoeken die dit tegen zo laag mogelijke kosten kan bereiken en tenslotte een installateur te vinden die het allemaal voor je plaatst.

afbeelding van robin demey
29/12/2012 - 18:41

Tjah, tis maar wat je wil geloven uiteraard.

Ik heb toch al heel wat klachten van vaillant gehoord in mijn omgeving. Een vriend van mij werkt voor een installatiebedrijf en die willen zelfs niet met vaillant werken, vanwege de slechte bouwkwaliteit. Voor huishoudens plaatsen ze nu enkel nog ATAG: technisch ken ik er niet genoeg van, maat uit zijn uitleg kon ik uitmaken dat die veel beter in elkaar zitten (beter regeling ed).

Ze moeten meer herstellingen gaan doen aan junkers- en vaillant-toestellen (bij niet klanten dus), dan bij hun eigen klanten. Zegt toch ook al veel.

afbeelding van Ingir
29/12/2012 - 20:27

Sorry hoor, maar dat soort praatjes geloof ik dus niet. Wat ik wel geloof is dat installateurs voorkeuren hebben voor bepaalde merken vanwege aantrekkelijke kortingen of andere voordeeltjes, in het beste geval vanwege het gemak waarmee onderdelen vervangen kunnen worden. Maar dat bepaalde merken meer reparaties nodig hebben is ongeloofwaardig. Als er regelmatig problemen zijn met een Vailliant of Junkers dan zou dit zeker op internet te vinden zijn. Ook op Bouwinfo heb ik nog geen klachten gehoord over deze merken.

 

afbeelding van robin demey
29/12/2012 - 20:31

Ik kan maar zeggen wat ik hoor in mijn omgeving. Ikzelf heb geen gas (nodig).

Mijn schoonvader had vroeger een Junkers en niet anders dan problemen gehad.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.