vervangen CV ketel: offertes, graag uw mening.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn huidige Vaillant gasketel is nu 20 jaar oud en aan vervanging toe (valt regelmatig in panne). De ketel is 36kW i.c.m. met een 200L boiler.
Ik heb inmiddels 3 offertes liggen (kost nogal wat moeite om offertes te krijgen, installateurs komen kijken en vervolgens hoor je nooit meer van ze) die compleet verschillend zijn van elkaar:

-ATAG A285EC. Dit is een 28kW combiketel.(met monteren 3800 euro).
-Viessman Vitodens 111W. Dit is een 26kW ketel met 46L ingebouwde boiler. (met monteren 4400 euro).
-De Dietrich MCR Vivadens 34/39 MI. Dit is een 35kW combiketel.(met monteren 4300 euro).

Ik heb een vrijstaande, goed geisoleerde, woning. Inhoud is ongeveer 350m2. De woning bevat 6 radiatoren en 9 convectors.

De CV ketel staat in de garage, onder de badkamer. De keuken bevindt zich naast de badkamer. Geen lange leidingen dus. Ben geneigd om voor een doorstromer te kiezen. Zie het nut niet zo om 200L constant warm te houden. De ATAG is het gunstigste geprijsd. Vraag me af of het vermogen genoeg is. De Dietrich zegt me weining, vind er niet veel info over op internet, iemand ervaring met dit mrk?
Graag jullie mening.

gr.

Reacties

Hoi,

De prijzen van de ketels zien er goed uit. Dat is wat er normaal betaald wordt voor de ketel.

Op de vraag van de 200L opslag, kan ik moeilijk op antwoorden. Ik zou dan eerder in overweging nemen of je zonnecollectoren gaat leggen op der tijd of niet. Als je direct zonnecollectoren legt, kan het zijn dat je met de premies een heel stuk minder betaald en dat je alles in 1 keer kan laten afregelen op elkaar. In de zomer zou dit dan kunnen schillen in je factuur.

Voor de keuze van een nieuwe gasketel is vooral het vermogen van belang. Bij bestaande woningen kun je je huidige gasverbruik als uitgangspunt gebruiken. Voor een goed geïsoleerde woning (K30) met een oppervlakte van 350m² verwacht ik een jaarverbruik voor verwarming van ongeveer 1.750 m³ (ca. 2.000 met SWW). Hierbij zou een ketelvermogen passen van ongeveer 8 kW...

 

Met een boiler van 200 liter heb je ook geen behoefte aan een groter vermogen om voldoende (snel) SWW aan te maken.

 

De aangeboden ketels zijn daarom zeer waarschijnlijk veel te zwaar, zonde van je geld en ongunstig voor je gasverbruik. Vraag eens een offerte aan voor een Vailliant ecoTEC Exclusiv VC146, deze ketel heeft een vermogen van 2,4 - 14,4 kW en zou dus ruim voldoende moeten zijn. Deze ketel kost zo'n € 1.700, samen met BTW en vervanging moet je dan rekenen op zo'n € 2.500, een groot verschil met de ca. € 4.000 die je nu gerekend wordt.

 

Vertel eens wat je gasverbruik per jaar is voor verwarming (dus zonder SWW en koken).

 

Wel of geen boiler moet je laten afhangen van je SWW-verbruik en het gewenste warmwatercomfort. Een klein gezin met spaardouchekop is beter uit met een doorstromer terwijl een groot gezin met regendouche beter een flinke indirect gestookte boiler neemt.

Ik weet 1 ding: met een boiler heb je meer comfort in de douche. Bij het toedraaien van de kraan voor het inzepen en daarna opnieuw opendraaien heb je bij een boiler constant dezelfde temperatuur. Overal waar ik mij al douchte waar een doorstromer is, heb ik daar enorme temperatuurschommelingen ondervonden (eerst heel warm, dan heel koud om dan opnieuw op temperatuur te komen).

Dus mijn voorkeur gaat uit naar boiler/buffervat.

Inderdaad, de combinatie doorstromer met spaardouchekop is echt niet ideaal. Je moet al een doorstroomketel zien te vinden met een heel laag minimum debiet of hij gaat continu in beveiliging gaan en dus pendelen tussen koud en warm. 

Ongeacht of je nu een combi of monoketel neemt, de prijs voor vervanging van je oude ketel zou niet boven de € 2.000-2.500 mogen komen (inclusief BTW en plaatsing). De genoemde offertes voor eenvoudige vervanging (gasketel naar gasketel op dezelfde plaats in de woning) zijn dan ook belachelijk hoog. 

 

Het enige dat ik je kan adviseren is om eerst een goede berekening van je warmteverlies te maken  (met het bekende Excel-bestand van Steven van Lier) en met die gegevens te bepalen wat het benodigde vermogen van de ketel moet zijn. Zoals aangegeven zal dit veel lager uitpakken dan de 36 kW die je nu hebt. Dat scheelt je niet alleen in stookkosten maar ook is de ketel een stuk goedkoper dan de monsterlijke gasketels die je nu aangeboden krijgt.

 

Als je weet welk vermogen je nodig hebt kun je installateurs een gerichte offerte laten maken voor dat vermogen. Zo voorkom je dat ze een te zware ketel aanbieden die vooral hun eigen beurs spekt. Om betere/meer reacties te krijgen op je offerte-aanvragen zou ik zelf een ketel (merk en type) uitkiezen die geheel voldoet aan je wensen qua warmwatercomfort en de installateurs een offerte te laten maken voor het vervangen van de bestaande ketel. Met een goede beschrijving/ foto's van de bestaande situatie hoeft een installateur niet langs te komen om een inschatting te maken van de benodigde ketel en kan hij veel sneller een prijsopgave maken.

 

Hoe dan ook, zoveel mogelijk offertes blijven opvragen want er zijn in België ook installateurs die hun klanten wel serieus nemen en een normale prijs rekenen. 

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb me nogal verekend met de inhoud van mijn woning, het is toch zo'n 470m2.

Mijn jaarlijks gasverbruik is 3800m3.

Wat me verbaasd in de offertes is het verschil in vermogen dat ze aanbieden. Niet een installateur die hetzelfde advies geeft.

Heb ik voor een condenserende ketel dan minder vermogen nodig dan voor mijn huidige 'traditionele' ketel?

Zoals ik nu ook hier lees zou ik met zelfs nog minder vermogen moeten toekomen. Wat betreft SWW-verbruik. Het verbruik is 'normaal' Ons gezin bestaat uit mijn vrouw en 2 kleine kinderen. Hebben een normaal bad, geen regendouche. Als ik de specs lees van de ketels hebben ze een debiet van 19L/min. Dat is toch best redelijk?

 

gr.

 

Ingir,

Meestal kan ik me wel vinden in je bijdragen, maar deze keer toch niet.

Een ketel aan 2000 Euro plaatsen (volledig in het 'wit'), is voor een installateur financiële zelfmoord. Ik heb dit nog al geschreven.

De materiaalkost is maar één ding, al de rest wat er bij komt een ander.

Een ketel plaatsen kan je niet alleen, tenzij je Jerom of Obelix heet. Je moet dus mensen betalen.

En al de bijkomende kosten (inclusief opbouw van reserve voor tegenslag) moeten ook in rekening gebracht worden.

Ik weet ook dat er soms prijzen gehanteerd worden die overdreven zijn, maar om zo te zeggen dat een nieuwe ketel maximaal 2000 tot 2500 euro mag kosten, vind ik toch een stap te ver.

Moderne gaswandketels wegen slecht 30-40 kilogram en zijn daarom eenvoudig te plaatsen door 1 persoon. De ketels wordt los verkocht (alleen de ketel en zonder plaatsing) voor zo'n € 800-1.200 exclusief BTW. Ketelvervanging vraagt ongeveer 6-8 manuren € 600, bijkomende materialen € 300 en 10% winst en risico. Samen hooguit € 2.500 inclusief alles.

 

Dat de offertes bijna 2x zo hoog zijn betekent dat de installateurs op deze ketelvervanging een onrealistische winstmarge zetten 70-100%. En blijkbaar komen ze er mee weg want voor velen is dit gewone praktijk.

 

Daarom kan ik TS alleen maar waarschuwen om niet met dergelijke dieven in zee te gaan maar verder te zoeken naar eerlijke installateurs, ze zijn echt wel te vinden. 

 

 

 

Ingir,

Combiketels zijn relatief zwaar.

De Vitodens 111 weegt 62 kg. Die draag je echt niet alleen binnen om hem dan eventjes tegen de muur te hangen. Daar moet je echt met twee voor zijn. De tijd die je opgeeft is relatief. Een tubering plaatsen, electrisch aansluiten, alles opruimen. Alleen op één dag?

En je vergeet al de bijkomende kosten die een baas met personeel heeft.

Mijn baas heeft 10 mensen aan het werk. Eén is al drie maanden thuis wegens ziek. Vervanger vinden is ondoenbaar. Die gasten komen een dag draaien, strijken hun loon op en zijn weg zonder iets op te brengen.

Een ploeg veroorzaakt een lek. De verzekering betaald, maar bijlange niet alles.

Een andere collega rijdt zat met zijn busje tegen een geparkeerde wagen.

En zo kan je nog even doorgaan.

En dan hebben we het nog niet gehad over loonlasten , kosten voor opleidingen en dergelijke.

Dan kom je met 10% winst niet toe als werkgever.

 

Volgens de prijslijsten van de leveranciers kloppen de prijzen van de cv ketels wel die in de ofertes staan, ronde de 2000 tot 2200 euro (voor bovengenoemde ketels). Daarbij komt dan een nieuwe schouwaansluiting/dakdoorvoer. De kosten hiervoor vind ik wel erg hoog. Daar vragen ze allemaal rond de 800 euro voor!!! (buizen, bochten etc). Maar voor zover ik begrijp kunnen ze een flexibele buis door de bestaande buis trekken. waarom dit zo duur moet zijn? Daarbij komen nog kosten voor een condenspomp, iets van 140 euro.

Wat ik me meer afvraag is welke ketel ik moet nemen qua vermogen (woning van zo'n 470m2 en een jaarlijks gasverbruik van 3800m3). De ATAG e285c is de minst duure. De Dietrich ken ik niet, heeft iemand hier ervaring mee? Die gast die de Viessmann wil installeren vraagt 900 installatiekosten, dat vind ik te veel (en met 26kW vraag ik me af of dit wel voldoende is).

 

gr.

 

 

Ben je nog van plan om iets aan je hoge verbruik te doen? Vb spouwmuren isoleren, dak isoleren of hoogrendementsglas laten plaatsen? Indien ja is het misschien interessant om even niet de toer van de warmteverliesberekening op te gaan en een kleinere ketel te nemen zodat je achteraf niet met een zwaar overgedimensioneerde ketel zit. Ik had ook een vergelijkbaar verbruik en zit nu nog maar op minder dan 1/3 van vroeger. 

Nee, ga niets extra isoleren. Kozijnen zullen wel over n paar jaar vervangen worden. Spouwmuren/dak doe ik voorlopig niets aan.

Moet wel zeggen dat ik een zeer hoog plafond heb, loopt tot in de nok door (woonkamer en keuken).

Op basis van je jaarlijkse gasverbruik van 3.800 m³ (inclusief SWW) kom ik op een benodigd vermogen van 16-17 kW, alle aangeboden ketels zijn dan ook te zwaar gedimensioneerd en daarmee ook bij voorbaat te duur.

Beste Ingir,

hoe berekent u dat?

gr.

Totale gasverbuik 3.800m³ gas per jaar inclusief SWW.

Geschat gasverbruik voor SWW 300m³, dus 3.500m³ voor verwarming.

Ofwel ca. 35.000 kWh gas, rendement ketel 90%, 31.500 kWh warmte.

Gemiddelde gewogen graaddagen ca. 2.250

Binnentemperatuur 20°C, buitentemperatuur -8°C, dT = 28°K

Benodigde vermogen = 31500 / (24x2250) =  0,583 kW/°K

Bij 28°K is dat 16,3 kW.

de mijne heeft daar nu eens geen last van.. maar inderdaad ik heb gelet op die variabiliteit

 

en hoe zwaar moet de ketel zijn: 

 

stel dat uw huis muren en dak geisoleerd gemiddeld  R=2

het bedraagt bvb een kubus van 100m2 opp, x 3 = 300m2 buitenopp

en het vriest -10°C en je wil 20° stoken

 

Dan heb je genoeg met 4500Watt continu vermogen

verbeter mij als ik het verkeerd heb...

 

je kan de ruimte al opwarmen door de oven te gebruiken, een paar 1000Watt verlichting doen branden bij wijze van spreken

 

inderdaad de meeste sanitairmannen verkopen een overgedimmensioneerde ketel.

Je kunt het al doorhebben door gewoon uw ketel te observeren als het eens goed hard vriest -15C Hoeveel procent van de tijd slaat hij aan. bvb om de 10min 1 minuut branden, wil zeggen dat hij op dat moment 10% van zijn vermogen gebruikt;.. 

 

Tony plaatst je ketel voor zo'n € 2.500 inclusief allles.

 

http://verkoop.donkiz.be/redir?rd=s&z=c&w=9551C344A31D79D2&o=4B90386F19…

Hoe kom je aan 100 x 3? Een kubus heeft toch 6 zijden, waarvan 1 op de grond?

Een ketel kost 2500euro in zo'n geval denk ik ook

Maar een weersafhankelijke sturing erop ? 500euro ?  Persoonlijk zou ik nooit nog een installatie plaatsen zonder weersafhankelijke sturing;..

Als je een meerwegsysteem zoekt ( boven/beneden 2 thermostaten 2 pompen;  connectie met zonnepanelen  en buffervat; doorstromer voor warm water etc..) denk ik toch dat je gemakkelijk boven die 3000 euro wipt ?

Ik heb hier nog zo'n fantastische ketel waar ik persoonlijk voor zou gaan...

http://www.coolingways.be/e3ws.html

De robur is een absorptie gaskoeler verwarming, en plooit als het ware de warmte uit aardgas x 2...

De dag dat ze een WKK combineren met een absortiegaskoeler in één installatie, heb je zeg maar uw installatie x3 terugverdiensnelheid. Dan verwarm je uw huis met de restwarmte van uw WKK, die restwarmte kookt ammoniak af, die ammoniak koelt de buitenlucht of uw grondwater af, die lage energie warmte wordt dan in uw huis vloerverwarming gestopt...  Spreekt dus van 2000 euro electriciteit, versus 500euro aardgas, en de restewarmte is 400euro aardgas x 2 = 800 euro aardgas verwarming.

Jammer dat zo'n ketels zo peperduur kosten, en niet alleen omdat die ketels veel kosten, maar ook omdat je en vloerverwarming nodig hebt (nu ik zou niets anders meer willen) , en een sturing, en een circuit in uw tuin... 

Prijs van Tony ziet er wel aantrekkelijk uit. Zie echter dat hij van Antwerpen is. Ik woon zelf in lanaken. Stel dat er iets met de ketel is, dan is de installateur niet zo snel ter plekke......

jah: kubus, lees balk; en trouwens ik schat maar de onderkant van de verwarmingsbehoefte van een benedenverdiep (meestal wil je de slaapkamers zo hard niet verwarmen en worden die warm door het verlies naar boven)

Nogal wiedes dat dit toestel zo duur is, het heeft een vermogen van maar liefst 44 kW. Daar verwarm je 6 grote huizen mee.

Ik heb inmiddels een 4de offerte binnen: een Vaillant vcw346 (30kW) incl kamerthermostaat calorMATIC 350, plaatsing etc. voor 3400 euro. Nu lees ik voor en tegens mvbt Vaillant, de een is zeer tevreden, de ander vind het niets. De ATAG e285c is vergelijkbaar qua specificaties maar tevens 500 euro duurder.

Wat tevens belangrijk is is de ervaring die een monteur heeft met een bepaald merk en de service van de fabrikant. Effin, ik zie door de bomen het bos niet meer....

Vier offertes voor 4 verschillende ketels, daar schiet je dus ook niet veel mee op.  Ik zou beginnen met het selecteren van een gewenste ketel en daar 3-4 offertes van verschillende installateurs bij te vragen.

 

Een installateur hoeft niet perse in de buurt te wonen, hij hoeft alleen maar langs te komen om de ketel te vervangen. Vervolgens sluit je een onderhoudscontract met een installateur uit de omgeving die langskomt bij storingen en die het 2-jaarlijkse schoonmaakonderhoud doet.

 

En vertel nu eens duidelijk: wat is de oppervlakte van je woning in vierkante meter (je hebt het steeds over inhoud in vierkante meter???) ?

ATAG voornemen dan. 500€ win je gegarandeerd terug door levensduur en kosten van reparaties.

Dergelijke warmtepompen met WKK bestaan reeds hoor. Maar een gaswarmtepomp is tot nochtoe alleen voor multifamilaal gebruik (appartementen) of kantoren. Eengezinswoningen hebben geen nood aan zoveel vermogen.

Geef jij die garanties? En bedoel je met levensduur technische of economische? Ik denk dat de meeste ketels weinig storingen geven, weinig reparaties nodig hebben en minstens 15-20 jaar meegaan. De kans dat je een slecht apparaat treft (ongeacht merk of type) is gewoon verwaarloosbaar klein, fabrikanten zouden geen bestaansrecht  hebben als ze niet constant hun producten verbeteren. En tegen de tijd dat je ketel echt slijtage gaat vertonen heb je doorgaans al een nieuw apparaat staan dat veel zuiniger is

 

Daarom is mijn advies om eerst te bepalen wat je echt nodig hebt, daarna een ketel uit te zoeken die dit tegen zo laag mogelijke kosten kan bereiken en tenslotte een installateur te vinden die het allemaal voor je plaatst.

Tjah, tis maar wat je wil geloven uiteraard.

Ik heb toch al heel wat klachten van vaillant gehoord in mijn omgeving. Een vriend van mij werkt voor een installatiebedrijf en die willen zelfs niet met vaillant werken, vanwege de slechte bouwkwaliteit. Voor huishoudens plaatsen ze nu enkel nog ATAG: technisch ken ik er niet genoeg van, maat uit zijn uitleg kon ik uitmaken dat die veel beter in elkaar zitten (beter regeling ed).

Ze moeten meer herstellingen gaan doen aan junkers- en vaillant-toestellen (bij niet klanten dus), dan bij hun eigen klanten. Zegt toch ook al veel.

ik eb gemerkt, zonder cynisch te worden, dat de meeste installateurs goed zijn in het verkopen, en zakken vullen, en voor de rest als het erop aankomt om uw installatie en sturing op punt te krijgen, dat ze moeten terugvallen op een goeie grossist;

Het komt erop neer, dat mijn bulex hersteld wordt door de schitterende service van bulex zelf...

Dat is het verschil tussen een goede installateur en een zakkenvuller :-).

Een goede zal zelf de herstellingen doen.

ja iedere ketel die ik al vervangen heb hebben ze het toestel verzwaard, ondertussen is mijn huis alsmaar meer geisoleerd geworden... Het grappige is dat ik een 44kW toestel staan heb, voor een oppervlakte van 300m2 en dat ik mijn huis kan verwarmen met 2400m3 gas, wat volgens mij netjes 4x overgedimmensioneerd is... voortgaand op mijn verbruik en die bovenstaande formule.. moest ik maar een wandbulex-ke kopen van 11kW...

dubbelpost...

ja; en ik weet blijkbaar altijd de zakkenvullers te vinden.... 

robin: het probleem van sanitairmannen volgens mij, is dat de opleiding totaal niet meer voldoet aan het hedendaags beroep.

Vroeger moest een loodgieter gewoon loden buizen kunnen 'smeden' als het ware, nu moet hij vloerverwarming leggen, sturingen en electriciteit installerren, die dingen integreren met domotica, de sturing programmeren, de stookkurves kunnen juistzetten, zorgen dat de sturing goed samenwerkt met zonnepanelen, die capaciteiten kunnen berekenen, de thermische buffervaten kunnen uiterekenen, de grootte van de zonnepanelen kunnen schatten, warmteberekening maken van uw huis, en de verliezen omzetten in verbruikcijfers met een spreadsheet, etc; hij moet attesten kunnen geven voor zijn aardgaswerken, hij moet allerlei opleidingen bijvolgen, etc

ik  wil maar zeggen, in feite als je een sanitairman hebt met een IR diploma, is hij volgens mij bekwaam om zijn beroep te doen, en alderest zijn cowboy's

Vandaar dat we waarschijnlijk steeds meer zullen gaan naar de installatie-firma's. Daar kunnen 'ouderwetse' stielmannen wel nog hun eigen bekwaamheden gebruiken, maar hebben ze de theoretische backup vanuit de bureau's (ingenieurs ed).

Sorry hoor, maar dat soort praatjes geloof ik dus niet. Wat ik wel geloof is dat installateurs voorkeuren hebben voor bepaalde merken vanwege aantrekkelijke kortingen of andere voordeeltjes, in het beste geval vanwege het gemak waarmee onderdelen vervangen kunnen worden. Maar dat bepaalde merken meer reparaties nodig hebben is ongeloofwaardig. Als er regelmatig problemen zijn met een Vailliant of Junkers dan zou dit zeker op internet te vinden zijn. Ook op Bouwinfo heb ik nog geen klachten gehoord over deze merken.

 

Ik kan maar zeggen wat ik hoor in mijn omgeving. Ikzelf heb geen gas (nodig).

Mijn schoonvader had vroeger een Junkers en niet anders dan problemen gehad.

Nu je spreekt van bouwinfo, hier een quote van 2 jaar geleden:

in Test-aankoop stonden deze maand de resutaten van een enquete ivm verwarmingsketels: 3000 respondenten gaven hun ervaringen met hun ketels. Elk defect kreeg een bepaald aantal punten toegekend (afhankelijk van de invloed van het derect). Er werd onderzoek gedaan naar betrouwbaarheid (aantal defecten) en tevredenheid (naar onderhoud, kostprijs,...een subjectief gegeven dus). Zonder de resultaten volledig over te nemen toch even dit: betrouwbaarste ketels: Weishaupt, Atag, Wolf, Dietrich. Buderus, Vaillant en Bulex staan onderaan in de top 10, Viesmann valt er serieus buiten met een score van 52 op 100 tegenover 89 voor de eerste in de stand. Saint Roch staat op 1 qua algmene tevredenheid, Viesmann op 4 , Vaillant ergens in de middenzone

 

En de test gevonden: http://www.goensjohan.be/files_cms/centrale-verwarming-Atag.pdf

Maar betekent dit dan dat het merk Junkers slecht is? Zou niet elk merk hier en daar een slecht apparaat produceren tussen vele goede apparaten? Problemen met een apparaat kunnen allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld verkeerd gebruik, verkeerde installatie, een fabricagefout of een ontwerpfout... niet elk probleem is dus het gevolg van een ontwerpfout.

In de test van de Consumentenbond (oktober 2012) komt de Vailliant ecoTEC plus als beste uit de test, samen met een Intergas-ketel en 2 ATAG-ketels. Dit is een test met moderne gascondensatieketels die NU verkocht worden.

Goed te zien dat die van Vaillant er dus op vooruit zijn gegaan. ATAG heeft al generaties lang een goede naam, Vaillant is op de goede weg. Ieder maakt dan zijn keuze.

Voor mij dan toch liever een merk met jarenlange goede naam, zeker als er maar €500 verschil in zit. 

Heb je al eens van daalderop gehoord,prijs/kwalitijd verhouding zeer goed  ( basis ketel 24kw 1999€) en als deze geplaatst word door een erkend daalderop instalateur krijgt u 5jaar garantie!!!elke daalderop instalateur beschikt over een herstel koffer met alle onderdelen in . Een nieuwe installatie kost tussen 3000 en 4000 € geplaatst . Groeten installateur de baere davy.

 

je moet geen thermostaat pakken, een weersgestuurde thermostaat, dat is het

http://www.vaillant.nl/Consument/productinformatie/thermostaten_en_rege…

en heb je die test al eens ingevuld ??

http://www.ketelkiezer.nl/

 

De vloeroppervlakte van mijn woning is zo'n 470m2. (2 verdiepingen).

Ik overweeg toch sterk om wederom een boiler te kiezen. Heb nu een Jaga boiler van 200 liter. deze zou ik kunnen behouden en daarbij alleen een nieuwe solo ketel nemen zoals de Vaillant vc 306. Of tevens de boiler vervangen door een nieuwer type. Heb n offerte voor een ACV eco 160L i.c.m. Vailant vc306. Schrok wel van de prijs: 4500 euro.

Denk dat ik mijn eigen boiler gewoon behoud, doet het nog prima. Het vervangen van alleen de ketel met nieuwe schouwaansluiting kost me dan ongeveer 3000 euro.

 

Wie van mening is dat installateurs teveel verdienen, moet maar zelf installateur worden. Als je dan ketels verkoopt aan prijzen die jij zelf als aanvaardbaar beschouwd, zal je aan werk geen gebrek hebben, maar hoe lang je zaak gaat blijven bestaan is een andere vraag.

Zoals al aangehaald, is installateur geen eenvoudige job. Behalve de technische kennis komt er nog een berg administatie bij kijken.

De rekening van een ander maken, is eenvoudig.

Wat kwaliteit van de verschillende merken betreft. Er is over het algemeen weinig verschil tussen de verschillende merken. Iedere fabrikant heeft minder geslaagde ontwerpen en af en toe een reeks die fouten heeft. En er zijn installatie's waar altijd iets scheelt, maar dat is vaak niet enkel aan de ketel te wijten.

Wat die test van Testaankoop en dergelijke betreft. De waarde van zulke testen is voor mij nul. Zulke testen zeggen niets over de levensduur van een product, en zeker niet over hoe servicevriendelijk een toestel is.

Kies een installateur en laat hem zijn favoriete merk plaatsen. Wil je toch een ander merk, ga dan op zoek naar een andere installateur.

Dat installateurs een beroep doen op de servicedienst van de fabrikant is normaal. Al de onderdelen van al die verschillende merken en modellen bijhouden, is voor een installateur onmogelijk en obetaalbaar.

Tot slot, die tool van Vaillant is een lachertje. Hoe je aan de hand van die parameters een ketel kan kiezen, is voor mij een raadsel. Enkel een degelijke analyse van de situatie kan een juiste keuze garanderen.

Je hoeft toch als installateur geen stukken liggen hebben? Binnen de 24u worden die toch geleverd de dag van vandaag (weet dit van een installatiebedrijf zelf: alle stukken van alle merken).

Sommige fabrikanten kunnen inderdaad snel leveren, maar niet allemaal.

Maar als het een klant is die wat verder woont is het veel tijd. Je moet rijden om te gaan kijken, vaststellen dat je het onderdeel niet hebt, bestellen, en dan nog eens terug rijden.

Maar soms is het ook niet helemaal duidelijk welk onderdeel defect is, en dan kan je opnieuw bestellen.

Of is het een probleem zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Of er is gewoon teveel ander werk.

Wat wordt hier toch een lulkoek verkocht om de tropische prijzen te vergoeilijken die men in België DURFT te vragen voor het leveren en plaatsen van gasketels. Er worden allerlei geweldenaren opgevoerd als schoonvaders, stripfiguren, personeel dat meestal ziek en zwak is, de bus in de prak rijdt, de woning laten overstromen of op cursus moet, zulke installateurs hoef ik niet. 

 

Als je weet dat een goede en moderne gascondensatieketel niet meer hoeft te kosten dan € 1.200 inclusief BTW dan weet je ook dat een installateur niet serieus te nemen is als hij 2-3K vraagt voor alleen de plaatsing van de ketel. Er zijn heus wel installateurs die voor normale bedragen willen werken, zeker nu de economie op een lager pitje draait... gewoon doorgaan met offertes vragen.

 

We weten in ieder geval dat Tony ketels plaatst in heel België voor alles bij elkaar € 2.500 en zo zullen er zeker veel meer zijn.  

Lacoix,

Een bedrijf met rato 10 werknemers kan onmogelijk de scherpste prijs van CV ketel/plaatsing geven.

Twee installateurs(zaakvoeder inbegrepen) geven altijd goede prijs/service.

Overdreven prijzen worden soms gemaakt om de deal niet binnen te halen ,bij te veel werk.

Geeft de klant toe ,word het natuurlijk gedaan en is er dikke winst.

Is een beetje met alles dat in bouw gebeurd, kan je toch niet ontkennen.

 

 

Ingir,

de prijzen van de ketels zijn landelijk . Dat in nederland de prijzen lager liggen dan in belgie is hier al meermaals vermeld gworden op het forum. Echter de ketels voor nederland mogen niet in belgie geplaatst worden. Dit laat de wetgeving niet toe.

Natuurlijk wil de klant zo weinig mogelijk betalen. Maar de prijs wordt niet van de installateur enkel bepaald van de stukken die hij verkoopt. Hij moet voldoende winst hebben om aan zijn verplichtingen te voldoen, loon, sociale bijdrage , belastingen, verzekeringen enz.

Jij gaat toch ook niet werken aan 800 euro per maand omdat ze dat bv in turkije wel doen.

 

en daar deze zelfstandigen niet echt op staat pensioen moeten rekenen... 

eddy

ps 't is al gezegd, het staat iedereen vrij om zelf de cursussen, te volgen, en zelf ketels te gaan plaatsen. Daar het een knel punt beroep is, zijn er precies niet zoveel die zich geroepen voelen...