Rivusol zonneboilers | Ecobouwers.be

U bent hier

Rivusol zonneboilers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lambert-2
28/01/2007 - 11:28

Gisteren naar BouwInnovatie in Hasselt geweest.

Had het systeem nog niet gezien, maar bij Viessman hadden ze Vitosol 300 zonneboilers in de vorm van Vacuümbuiscollector, direct doorstroomd. Erkend door Belsolar. Het systeem zou veel beter werken op een kleiner oppervlak. Wel redelijk duur, Volledige pakket incl. RVS boiler van 300l kwam op 7000 Euro.

Enkele stands verder stond Rivusol, ook met hun zonneboilers. Zelfde soort buizen ... maar zoals gewoonlijk toch weer iets anders. Maar voor 2000€. Ze vertelde me dat ze deze produkten ook gingen verdelen in Belgie.

Iemand Rivosol al tegengekomen? Any Good? En is de Vitosol 300 zonneboiler zoveel beter als de normale die we tot nu kennen?

Lambert.

135 Reacties

Reacties

afbeelding van Rudy_Martens
02/02/2007 - 00:08

De prijsverschillen die jij vernoemd deden me ook reageren op andere onderwerpen (PV panelen) hier op de site.

Het versterkt mijn vermoeden dat hier in ons landje sommige firma's gortige winsten toepassen (prijs x2 of x3...) die men met alle middelen of organisaties probeert te beschermen.

Dan krijg je van die gekke situaties zoals nu, waarbij firma's die lid zijn van Belsolar zo maar eventjes het dubbel of het driedubbel van de prijs aanbieden voor toestellen waarbij enkel en alleen al de foto's en de omschrijving al doen vermoeden dat het om identiek dezelfde onderdelen gaat als bij meerdere véél goedkopere buitenlandse aanbieders.

Vroeger kon men dit doodverven met alle risico's die nam (en dit terecht!) door het aankopen van die goederen bij Engelse of Amerikaanse firma's.

In de EU-landen is er echter vrij verkeer van goederen en diensten, en dan gaat men toch maar proberen om het eigen marktaandeel (en de vette winsten???) toch maar met alle mogelijke middelen probeert te beschermen.
Doe je niet mee dan krijg je als straf: GEEN SUBSIDIE!

Ik vraag me dan sterk af of heel die protectionistische maatregelen wel in orde zijn met vernoemde EU wetgeving.

De toekomst zal het wel uitwijzen.

Beste groeten,
Rudy Martens

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/02/2007 - 09:46
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

vacuumbuiscollectoren zijn nu eenmaal veel duurder , gezien de constructie
het rendement daarentegen is ook veel beter
ELCO HEEFT ZE OOK EN BUDERUS OOK DENK IK

afbeelding van lambert-2
02/02/2007 - 10:44

Rudy,

Als je die prijzen ziet van Ruvisol, dan hoef je bijna geen subsidie. Een gelijkaardig Vitosol pipe systeem van Viessmann kost gewoon 3 keer zoveel.

Ze lijken trouwens veel op die van navitron.
Ruvisol meldde me wel dat ze 7% minder rendement hadden als de Vitosol 300.

Lambert.

afbeelding van ronald
02/02/2007 - 12:59

De rivusol en Navitron is, volgens mij, indirect doorstroomd. De vacuum buis is gevuld met een koperen staaf gevuld met alcohol. De top van de buis geeft de warmte af aan een koperencollector bovenaan. Deze collector is doorstroomd.
Zelf heb ik een installatie van 40 heatpipes op een 300l boiler. De kostprijs was minder dan de helft van de klassieke zonneboilers zoals I**n ea.

Ik kan Rudy bijtreden met zijn visie over subsidies. Mijn ervaringen tijdens mijn zoektocht naar produkten in Eu zijn dezelfde.

afbeelding van ronald
02/02/2007 - 14:59

Oja,viessman heeft, volgens mij, 2 verschillende types heatpipes nl. de 200 direct doorstroomd (eigenlijk is dit een buisvormige vacuumcollector en geen heatpipe dacht ik) en de 300 indirect doorstroomd (zoals in het vorige antwoord)

Als ik zou moeten kiezen kocht ik de goedkopere heatpipes en overdimensioneer ik mn panelen en investeer ik de rest van het bedrag in andere energiebesparende maatregelen die een nog beter rendement hebben bvb. extra isolatie.

groeten
ronald

afbeelding van siegfried
05/11/2007 - 13:40

Ronald,

Ben deze staart toevallig tegengekomen in een andere. Heb toch nog vragen bij het systeem van Rivusol. Is dit een vacuumsysteem zoals we dit kennen, met alle bijhorende zoals drukvat en glycol? Dit staat op hun website niet vermeld.
Het verschil tussen heatpipe en gewoon vacuum is me niet geheel duidelijk. Op hun website bespreken ze wel de werking, maar van leegloop of glycol spreken ze niet. Wel van een condenser bovenaan de collector.

Bedankt voor de info.

Siegfried

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/11/2007 - 22:59
Luc V (niet gecontroleerd)

Rivusol kan je niet vergelijken met viessman, niet in prijs, maar ook niet in kwaliteit ,vrees ik.
Ben daarnet eens gaan kijken op hun site, 4,5 cm isolatie voor hun opslagvat is gewoon belachelijk weinig, dat zou in feite het dubbele moeten zijn.
Tweede opmerking: Buiscollectoren zijn NIET per se beter dan plaatcollectoren, alles hangt af van de kwaliteit (zeer interessante vergelijkende grafiek te vinden op bv. www.alpilles-solaires.fr), maar als die van dezelfde kwaliteit zijn als hun opslagvat, dan vrees ik dat we hier te doen hebben met goedkope chinese brol met weinig rendement. Staat trouwens ook nergens vermeld op hun site. Een teken aan de (zonne-)wand ?

afbeelding van siegfried
07/11/2007 - 11:06

Luc V,
Net even die site in Frankrijk afgeschuimd. Nogal een hoop lectuur, maar de conclusie is wel duidelijk. Alles hangt af van de kwaliteit. En sommige vacuüms zijn inderdaad een pak slechter.

Had net info ontvangen van Rivusol betreffende het rendement:
Ik citeer: "Voor het rendement van het systeem mag je stellen dat 60 á 65 % van uw warmwaterbehoefte op jaarbasis gedekt wordt door de zonneboiler"

Een antwoord als een ander natuurlijk.

Echt niemand ervaring met die dingen? Het lijkt me niet echt de betere keuze, maar misschien weet er iemand meer van.

fijne dag verder,
Siegfried

afbeelding van dirk vh-1
07/11/2007 - 21:36

Ben gaan informeren voor een zonneboiler van Vaillant.
Ik vroeg omwille van het hogere rendement een prijs voor heatpipes. De verkoper wil er mij GEEN verkopen: "omdat de zonneboiler enkel bedoeld is voor SW. M.a.w. in de zomer zullen de heatpipes te dikwijls heet staan zonder dat ze hun warmte kunnen afgeven (water in boiler is snel op max temperatuur).
Het medium in de heatpipes zal na 1 jaar stroperig zijn en moeten vervangen worden. Heatpipes zijn maar interessant wanneer ze continu hun warmte kunnen afgeven. Dus als ze ook in de zomer een zwembad verwarmen en in de winter als CV gebruikt worden."

Is dit kul of is dit een advies van een kenner?

Dirk

afbeelding van siegfried
09/11/2007 - 00:08

Dirk,
Heb vandaag net prijzen binne gekregen van aquasolar. Ziet er stevig uit, boilers blijken goed geïsoleerd en de prijs valt redelijk mee.
Hun boilers zijn allemaal met spriaal uitgevoerd, eentje zelfs met dubbele spiraal, onder en boven. Veel zon wordt de onderste gebruikt, minder zon de bovenste. Lijkt me wel een beetje contradictorisch.

Raar is dat zij in hun vlakcollector ook antivries kappen en op druk zetten met drukvat.
Heb gisterenavond nog wat zitten googlen en blijkt dat dit de warmteopname zou verbeteren. Systeem zou ook aanschakelen bij een dT van 5°. Kan er wel inkomen dat de dT hier kleiner kan zijn, daar je vloeistof 5°C warmer is en niet enkel de collector wordt gemeten. Die koelt toch ook enigzins af als je water erin komt.

Iemand ervaring met die types van aquasolar SKS825 en SLP825?

Alvast bedankt voor de info

Siegfried

afbeelding van jailwalker
09/11/2007 - 06:42

Dirk,

Zorg dan voor een voldoende grote boiler om de warmte tijdens zomerseizoen in op te slaan (+750liter).

Vlakbedcollectoren geven in volle zon trouwens hogere piektemperaturen dan vacuumcollectoren. De verkoperuitleg is er dus een beetje naast.

afbeelding van luc v-3
09/11/2007 - 18:16

jailwalker,
een buffervat van 750 l heeft geen enkele zin, en is zelfs contraproductief als de zonneboiler enkel moet dienen voor verwarming van sanitair warm water (ervan uitgaande dat het hier gaat om de behoefte v e doorsnee gezin).
In de zomer misschien geen probleem, maar in de andere seizoenen krijg je dat nauwelijk of niet op een nuttige temperatuur.
Waar ben je beter mee: een buffervat met 750 l water a 20 graden, of een vat van 300 l a 50 gr ?
Die twee moeten op elkaar afgestemd zijn.

afbeelding van eric-15
09/11/2007 - 18:35

Luc, in theorie maakt het volgens mij niet uit of je een buffervat van 750l of eentje van 300 l hebt indien je vat *perfect* zou geisoleerd zijn: in dat geval speel je de energie immers niet kwijt en kan ze de volgende dagen verder opgeladen worden. In de praktijk heb je echter groot gelijk doordat buffervaten nog steeds veel te weinig geisoleerd zijn en de reeds geringe energie tijdens de nacht verloren gaat vooral je ze de volgende dag verder kan gebruiken.

Dat is ook de reden dat ik als naverwarming een doorstromer plaats waardoor we 's avonds meteen de energie gebruiken die we diezelfde dag opgeslagen hebben waardoor isolatieverliezen veel minder invloed hebben. Bovendien hebben we een klein vat van slechts 200l waardoor we inderdaad in de tussenseizoenen ook behoorlijker watertemperaturen kunnen halen.
Met een doorstromer geef je de zon tot de laatste moment de kans om je water vooralsnog op te warmen, dit in tegenstelling tot een duoboiler of een apparte boiler voor naverwarming...

afbeelding van dirk vh-1
09/11/2007 - 18:49

Ik begrijp goed dat een grote boiler interessant is in de zomer: een grote hoeveelheid water krijg je wel warm.
Ik prefereer echter een kleine boiler (150liter) en heatpipes:
- Heatpipes gaan sneller warmte afgeven bij lage buitentemperatuur (thermosflesprincipe).
- kleine boiler: kleinere hoeveelheid op te warmen water.

Een grotere boiler vraagt ook een grotere collector en dus een grotere investering.
Daar het enkel voor SW bedoeld is en we enkel een douche gebruiken (geen bad) volstaat 150 liter.
We hebben nu een electrische boiler van 80 liter op nachttarief en het gebeurt zelden dat we die leeg douchen. M.a.w. ons verbruik is zelden meer dan 80 liter per dag.

Maar mijn vraag blijft onbeantwoord: kunnen heatpipes defect geraken door te weinig afname/doorstroming?

Dirk

afbeelding van lambert-2
09/11/2007 - 21:05

Volgens mij niet Dirk. Wordt verkocht door verschillende (grote) merken. En als het kapot zou gaan, hebben die een groot probleem. En dat willen ze toch niet. Er als de hoge temperaturen een probleem zouden zijn, dan zullen wel één of andere veiligheid hebben ingebouwd.

afbeelding van dirk vh-1
09/11/2007 - 22:40

Ik begrijp dus niet waarom die verkoper van Vaillant mij geen heatpipes wil verkopen. Wat kan daar dan achter zitten? Zijn verhaal van 'medium in dze heatpipes wordt stroperig en moet na één zomer vervangen worden' slaat toch nergens op!?

Ik vind het moeilijk om in het bos van zonneboilersystemen de juiste boom te vinden. Zucht.

De configuratie die ik zoek is: een kleine boiler (150 liter is voldoende). Ik heb geen gas naar mijn gas dus naverwarmen met gas is niet mogelijk. Mijn CV (mazout) staat in de kelder en heeft geen boiler. Dus naverwarmen met CV is ook uitgesloten. Ik weet het, het is ecologisch de slechtste oplossing, maar ik heb geen ander alternatief dan electrisch naverwarmen. Dus afwel een nieuwe zonneboiler met ingebouwde electrische naverwarming (en mijn huidige boiler buiten gooien) ofwel een nieuwe zonneboiler (zonder ingebouwde electrische naverwarming) die ik aansluit op de electrisch boiler de er reeds hangt.

Dirk

afbeelding van siegfried
09/11/2007 - 22:58

Dirk,
Slaat inderdaad nergens op wat die man beweert. Maar of heatpipes hoedanook een hoger rendement hebben, klopt niet echt.

Heb in de week via het forum onderstaand adres doorgestuurd gekregen. Blijkt een ver doorgedreven test te zijn geweest tussen de verschillende systemen. Heel veel leesplezier gewenst! ;-)
En wat betreft de heatpipes; deze komen er niet altijd uit als de beste.
www.alpilles-solaires.fr

Op www.citrinsolar.de zie je de types welke aquasolar aan de man brengt. Geen heatpipe maar vlakke met drukvat.
Blijf wel op de Duitse site, de Nederlandse stelt niet veel voor.

Misschien ben je er iets mee.

Siegfried

afbeelding van Anonieme gebruiker
10/11/2007 - 12:02
Luc V (niet gecontroleerd)

@ Dirk
Die laatste oplossing met behoud van je bestaande boiler zou ik alvast niet nemen, dat gaat alleen maar extra verliezen geven.
Misschien moet je eens je licht opsteken bij www.ese-solar.com.( voor meer technische geg kijk je best op de franse pagina professionel, de nederlandse stelt niet zoveel voor).
Hun kleinste boiler is 200 l, ev. met elektrische sonde, en hun panelen scoren zeer goed in verschillende tests. Ze hebben ook zowel de vlakke als de vacuum als vacuum-heatpipes.
Maar tenzij je weinig plaats hebt en geld teveel, lijken die heatpipes mij niet zo interessant.

afbeelding van siegfried
10/11/2007 - 17:00

Misschien naverwarmen in de boiler zelf? Heb in Duitsland zo'n type gezien, enkel de bovenste laag wordt bijgewarmd. de onderste spiraal is voor de panelen.
Kan je indien mogelijk de CV voor gebruiken, je zet de boiler dan naast de CV.

Iemand hier ervaring mee? Of is dit energetisch gezien geen goede oplossing?

Op ese-solar.com heb je de mogelijkheid om een elektrisch verwarmelement in de boiler te plaatsen. Er bestaan echter ook spiralen die je in het zelfde gat kan monteren als naverwarming. Enkel natuurlijk voor kleinere boilers geschikt.

afbeelding van dirk vh-1
10/11/2007 - 19:39

@Luc V
Zoals ik eerder schreef, ik kan enkel elektrisch naverwarmen.
Als ik een zonneboiler van 150 l kies en die in serie zet met de elektrische boiler van 80 l die hier reeds hangt, is dat max 80 l naverwarmen.
Als ik echter mijn beschikbare boiler van 80 l buitengooi en een zonneboiler van 150 l plaats, wordt 150 l naverwarmd. Dit kan toch niet efficienter zijn? Klopt mijn redenering niet?

Alvast bedank voor de reacties.

Dirk

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/11/2007 - 20:44
Luc V (niet gecontroleerd)

80 l opwarmen ipv 150 of 200 is natuurlijk zuiniger.
Maar in de praktijk wordt in een zonneboiler enkel het bovenste deel bijverwarmd. Hoe groter en smaller die boiler, hoe beter de gelaagdheid natuurlijk.
En door je bestaande boilerextra te isoleren, zou je de verliezen beperkt kunnen houden.
Maar volgens mij heb je nog een ander probleem. Veronderstel dat je een bad neemt, en je zonneboiler is (nog) niet op temperatuur. Op dat moment tap je af van je gewone boiler. Geen probleem, maar dan vul je wel je boiler bij met water dat niet op temperatuur is uit je zonneboiler. Bij de volgende afname van warm water moet dat onvermijdelijk elektrisch verwarmd worden, aangezien het reeds in je boiler zit.
Als je rechtstreeks van je zonneboiler aftapt kan dat water bijverwarmd geweest zijn door de zon, voor zover die schijnt natuurlijk.

afbeelding van dirk vh-1
11/11/2007 - 21:58

@Luc V
Is inderdaad een probleem.
Nog een ander probleem is: dag zonder zon, gevolg elektrisch naverwarmen op nachttarief en 's anderendaags is er wel zon.

Besluit: ik wil een zonneboiler zetten, doch vanwege mijn situatie kan het niet. Zal dus definitief moeten afzien van deze wens. Erg, niet!

Dirk

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/11/2007 - 17:39
Luc V (niet gecontroleerd)

Dat probleem stelt zich altijd met elektrisch naverwarmen van de zonneboiler. Dat zou je kunnen oplossen door elektrisch na te verwarmen in doorstroom, maar dan heb je wel hele zware installatie nodig. Die vraag is hier op het forum ook al eens opgeworpen geweest.
Het enige wat je dan nog kan doen is je vraag naar warm water zo goed mogelijk inschatten en het elektrisch element van je boiler uitschakelen als je verwacht dat de zon het werk kan doen.

afbeelding van eric-15
12/11/2007 - 20:09

Luc schreef:
"...Als je rechtstreeks van je zonneboiler aftapt kan dat water bijverwarmd geweest zijn door de zon, voor zover die schijnt natuurlijk"

Dat klopt, maar zelfs in dit geval kan het zijn dat je bovenste 80 liter opgewarmd werd door je naverwarmer, terwijl dat niet echt nodig was omdat de zon toch nog enkele uurtjes geschenen heeft vooraleer water af te tappen. Daarom denk ik dat een doorstromer een betere naverwarming is dan een tweede spiraal in een duoboiler: de doorstromer geeft de zon tot het allerlaatste moment de kans om uw water gratis op te warmen...

afbeelding van dirk vh-1
12/11/2007 - 20:50

Er ligt dus geen aardgas naar ons huis. En een electrische doorstromer zie ik totaal niet zitten.

Is een doorstromer op butaan/propaan haalbaar? Niet een grote tank buiten. Wel een fles op zolder onder een geiser naast het opslagvat. Vragen die nu opkomen: veiligheid? Verbruik?

Dat is het scenario dat ik nu ga evalueren. Alle raad/ervaring is welkom.

Dirk

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/11/2007 - 23:16
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dirk,

Volgens mij is een electrische boiler op nachttarief als naverwarming het beste compromis in uw situatie. Zeer belangrijk is wel dat je zowel de zonneboiler als de electrische boiler perfect (na)isoleert. In dat geval maakt het niet uit wanneer je de opgeslagen energie gebruikt, alle energie blijft in uw twee vaten en kan de dag(en) nadien nog gebruikt worden indien uw electrische boiler toevallig wat voorbarig bijverwarmd heeft. Je kan beide vaten ook combineren in een duoboiler. Dus zolang de opgeslagen energie niet kan weglekken door een gebrekkige isolatie ga je bijna geen rendementsverlies hebben tegenover een ander systeem (het vat moet dan wel voldoende buffercapaciteit hebben)...

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/11/2007 - 23:28
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Om mijn vorige stelling wat duidelijker voor te stellen:
Met een perfecte isolatie en een voldoende groot buffervat ga je de zon evenveel benutten met een naverwarmingsboiler als met om het even welk ander systeem (alleen wat gedefazeerd: wat je de ene dag niet hebt verbruikt, krijg je de volgende dag toch dubbel en dik terug want het zat nog in uw buffervat). Je zou dit de wet van "behoud van zonneenergie" kunnen noemen :-)

afbeelding van Anonieme gebruiker
13/11/2007 - 17:29
Luc V (niet gecontroleerd)

Klopt, maar helaas alleen als de zonneboiler het water al verwarmd heeft. Anders trek je koud water in de el. boiler dat je enkel nog el. kan bijverwarmen. Zoals ik al hoger stelde. Mijn oplossing: laat die tweede (elektrische) boiler vallen. Ales in één vat, naverwarmen met el. sonde in zonneboilervat, en goed bijsturen zodat de el sonde niet als voorverwarmer gaat functioneren ipv naverwarmer, stel: je neemt s avonds een bad, s nachts gaat die boiler el bijverwarmd worden, en s anderendaags schijnt het zonnetje, maar die kan niets meer toevoegen want het buffervat is al op temperatuur). Die el sonde zoveel mogezlijk in toom houden, zal in de praktijk niet altijd perfect te regelen zijn, maar in de geg omstandigheden lijkt dit mij de beste oplossing.

afbeelding van lambert-2
13/11/2007 - 21:23

Lijkt me moeilijk om te sturen, en je kan niet voorspellen of het de volgende dag mooi weer zal worden.

Beste lijkt me enkel de hoogste zone te verwarmen met de electrisch element. Deze zone zorgt voor de warmte uitwisseling. Zon kan dan eventueel de rest verder opwarmen later.

Dat kan alleen met een echt buffervat, met verschillende sondes. En een goede sturing om dit te regelen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
13/11/2007 - 21:56
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Heatpipe van Viessmann en van Elco wordt volgens mij gemaakt door Thermomax.
Veel technische info kan gevonden worden op www.thermomax.com

JG

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.