Rivusol zonneboilers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gisteren naar BouwInnovatie in Hasselt geweest.

Had het systeem nog niet gezien, maar bij Viessman hadden ze Vitosol 300 zonneboilers in de vorm van Vacuümbuiscollector, direct doorstroomd. Erkend door Belsolar. Het systeem zou veel beter werken op een kleiner oppervlak. Wel redelijk duur, Volledige pakket incl. RVS boiler van 300l kwam op 7000 Euro.

Enkele stands verder stond Rivusol, ook met hun zonneboilers. Zelfde soort buizen ... maar zoals gewoonlijk toch weer iets anders. Maar voor 2000€. Ze vertelde me dat ze deze produkten ook gingen verdelen in Belgie.

Iemand Rivosol al tegengekomen? Any Good? En is de Vitosol 300 zonneboiler zoveel beter als de normale die we tot nu kennen?

Lambert.

Reacties

De prijsverschillen die jij vernoemd deden me ook reageren op andere onderwerpen (PV panelen) hier op de site.

Het versterkt mijn vermoeden dat hier in ons landje sommige firma's gortige winsten toepassen (prijs x2 of x3...) die men met alle middelen of organisaties probeert te beschermen.

Dan krijg je van die gekke situaties zoals nu, waarbij firma's die lid zijn van Belsolar zo maar eventjes het dubbel of het driedubbel van de prijs aanbieden voor toestellen waarbij enkel en alleen al de foto's en de omschrijving al doen vermoeden dat het om identiek dezelfde onderdelen gaat als bij meerdere véél goedkopere buitenlandse aanbieders.

Vroeger kon men dit doodverven met alle risico's die nam (en dit terecht!) door het aankopen van die goederen bij Engelse of Amerikaanse firma's.

In de EU-landen is er echter vrij verkeer van goederen en diensten, en dan gaat men toch maar proberen om het eigen marktaandeel (en de vette winsten???) toch maar met alle mogelijke middelen probeert te beschermen.
Doe je niet mee dan krijg je als straf: GEEN SUBSIDIE!

Ik vraag me dan sterk af of heel die protectionistische maatregelen wel in orde zijn met vernoemde EU wetgeving.

De toekomst zal het wel uitwijzen.

Beste groeten,
Rudy Martens

vacuumbuiscollectoren zijn nu eenmaal veel duurder , gezien de constructie
het rendement daarentegen is ook veel beter
ELCO HEEFT ZE OOK EN BUDERUS OOK DENK IK

Rudy,

Als je die prijzen ziet van Ruvisol, dan hoef je bijna geen subsidie. Een gelijkaardig Vitosol pipe systeem van Viessmann kost gewoon 3 keer zoveel.

Ze lijken trouwens veel op die van navitron.
Ruvisol meldde me wel dat ze 7% minder rendement hadden als de Vitosol 300.

Lambert.

De rivusol en Navitron is, volgens mij, indirect doorstroomd. De vacuum buis is gevuld met een koperen staaf gevuld met alcohol. De top van de buis geeft de warmte af aan een koperencollector bovenaan. Deze collector is doorstroomd.
Zelf heb ik een installatie van 40 heatpipes op een 300l boiler. De kostprijs was minder dan de helft van de klassieke zonneboilers zoals I**n ea.

Ik kan Rudy bijtreden met zijn visie over subsidies. Mijn ervaringen tijdens mijn zoektocht naar produkten in Eu zijn dezelfde.

Oja,viessman heeft, volgens mij, 2 verschillende types heatpipes nl. de 200 direct doorstroomd (eigenlijk is dit een buisvormige vacuumcollector en geen heatpipe dacht ik) en de 300 indirect doorstroomd (zoals in het vorige antwoord)

Als ik zou moeten kiezen kocht ik de goedkopere heatpipes en overdimensioneer ik mn panelen en investeer ik de rest van het bedrag in andere energiebesparende maatregelen die een nog beter rendement hebben bvb. extra isolatie.

groeten
ronald

Ronald,

Ben deze staart toevallig tegengekomen in een andere. Heb toch nog vragen bij het systeem van Rivusol. Is dit een vacuumsysteem zoals we dit kennen, met alle bijhorende zoals drukvat en glycol? Dit staat op hun website niet vermeld.
Het verschil tussen heatpipe en gewoon vacuum is me niet geheel duidelijk. Op hun website bespreken ze wel de werking, maar van leegloop of glycol spreken ze niet. Wel van een condenser bovenaan de collector.

Bedankt voor de info.

Siegfried

Rivusol kan je niet vergelijken met viessman, niet in prijs, maar ook niet in kwaliteit ,vrees ik.
Ben daarnet eens gaan kijken op hun site, 4,5 cm isolatie voor hun opslagvat is gewoon belachelijk weinig, dat zou in feite het dubbele moeten zijn.
Tweede opmerking: Buiscollectoren zijn NIET per se beter dan plaatcollectoren, alles hangt af van de kwaliteit (zeer interessante vergelijkende grafiek te vinden op bv. www.alpilles-solaires.fr), maar als die van dezelfde kwaliteit zijn als hun opslagvat, dan vrees ik dat we hier te doen hebben met goedkope chinese brol met weinig rendement. Staat trouwens ook nergens vermeld op hun site. Een teken aan de (zonne-)wand ?

Luc V,
Net even die site in Frankrijk afgeschuimd. Nogal een hoop lectuur, maar de conclusie is wel duidelijk. Alles hangt af van de kwaliteit. En sommige vacuüms zijn inderdaad een pak slechter.

Had net info ontvangen van Rivusol betreffende het rendement:
Ik citeer: "Voor het rendement van het systeem mag je stellen dat 60 á 65 % van uw warmwaterbehoefte op jaarbasis gedekt wordt door de zonneboiler"

Een antwoord als een ander natuurlijk.

Echt niemand ervaring met die dingen? Het lijkt me niet echt de betere keuze, maar misschien weet er iemand meer van.

fijne dag verder,
Siegfried

Ben gaan informeren voor een zonneboiler van Vaillant.
Ik vroeg omwille van het hogere rendement een prijs voor heatpipes. De verkoper wil er mij GEEN verkopen: "omdat de zonneboiler enkel bedoeld is voor SW. M.a.w. in de zomer zullen de heatpipes te dikwijls heet staan zonder dat ze hun warmte kunnen afgeven (water in boiler is snel op max temperatuur).
Het medium in de heatpipes zal na 1 jaar stroperig zijn en moeten vervangen worden. Heatpipes zijn maar interessant wanneer ze continu hun warmte kunnen afgeven. Dus als ze ook in de zomer een zwembad verwarmen en in de winter als CV gebruikt worden."

Is dit kul of is dit een advies van een kenner?

Dirk

Dirk,
Heb vandaag net prijzen binne gekregen van aquasolar. Ziet er stevig uit, boilers blijken goed geïsoleerd en de prijs valt redelijk mee.
Hun boilers zijn allemaal met spriaal uitgevoerd, eentje zelfs met dubbele spiraal, onder en boven. Veel zon wordt de onderste gebruikt, minder zon de bovenste. Lijkt me wel een beetje contradictorisch.

Raar is dat zij in hun vlakcollector ook antivries kappen en op druk zetten met drukvat.
Heb gisterenavond nog wat zitten googlen en blijkt dat dit de warmteopname zou verbeteren. Systeem zou ook aanschakelen bij een dT van 5°. Kan er wel inkomen dat de dT hier kleiner kan zijn, daar je vloeistof 5°C warmer is en niet enkel de collector wordt gemeten. Die koelt toch ook enigzins af als je water erin komt.

Iemand ervaring met die types van aquasolar SKS825 en SLP825?

Alvast bedankt voor de info

Siegfried

Dirk,

Zorg dan voor een voldoende grote boiler om de warmte tijdens zomerseizoen in op te slaan (+750liter).

Vlakbedcollectoren geven in volle zon trouwens hogere piektemperaturen dan vacuumcollectoren. De verkoperuitleg is er dus een beetje naast.

jailwalker,
een buffervat van 750 l heeft geen enkele zin, en is zelfs contraproductief als de zonneboiler enkel moet dienen voor verwarming van sanitair warm water (ervan uitgaande dat het hier gaat om de behoefte v e doorsnee gezin).
In de zomer misschien geen probleem, maar in de andere seizoenen krijg je dat nauwelijk of niet op een nuttige temperatuur.
Waar ben je beter mee: een buffervat met 750 l water a 20 graden, of een vat van 300 l a 50 gr ?
Die twee moeten op elkaar afgestemd zijn.

Luc, in theorie maakt het volgens mij niet uit of je een buffervat van 750l of eentje van 300 l hebt indien je vat *perfect* zou geisoleerd zijn: in dat geval speel je de energie immers niet kwijt en kan ze de volgende dagen verder opgeladen worden. In de praktijk heb je echter groot gelijk doordat buffervaten nog steeds veel te weinig geisoleerd zijn en de reeds geringe energie tijdens de nacht verloren gaat vooral je ze de volgende dag verder kan gebruiken.

Dat is ook de reden dat ik als naverwarming een doorstromer plaats waardoor we 's avonds meteen de energie gebruiken die we diezelfde dag opgeslagen hebben waardoor isolatieverliezen veel minder invloed hebben. Bovendien hebben we een klein vat van slechts 200l waardoor we inderdaad in de tussenseizoenen ook behoorlijker watertemperaturen kunnen halen.
Met een doorstromer geef je de zon tot de laatste moment de kans om je water vooralsnog op te warmen, dit in tegenstelling tot een duoboiler of een apparte boiler voor naverwarming...

Ik begrijp goed dat een grote boiler interessant is in de zomer: een grote hoeveelheid water krijg je wel warm.
Ik prefereer echter een kleine boiler (150liter) en heatpipes:
- Heatpipes gaan sneller warmte afgeven bij lage buitentemperatuur (thermosflesprincipe).
- kleine boiler: kleinere hoeveelheid op te warmen water.

Een grotere boiler vraagt ook een grotere collector en dus een grotere investering.
Daar het enkel voor SW bedoeld is en we enkel een douche gebruiken (geen bad) volstaat 150 liter.
We hebben nu een electrische boiler van 80 liter op nachttarief en het gebeurt zelden dat we die leeg douchen. M.a.w. ons verbruik is zelden meer dan 80 liter per dag.

Maar mijn vraag blijft onbeantwoord: kunnen heatpipes defect geraken door te weinig afname/doorstroming?

Dirk

Volgens mij niet Dirk. Wordt verkocht door verschillende (grote) merken. En als het kapot zou gaan, hebben die een groot probleem. En dat willen ze toch niet. Er als de hoge temperaturen een probleem zouden zijn, dan zullen wel één of andere veiligheid hebben ingebouwd.

Ik begrijp dus niet waarom die verkoper van Vaillant mij geen heatpipes wil verkopen. Wat kan daar dan achter zitten? Zijn verhaal van 'medium in dze heatpipes wordt stroperig en moet na één zomer vervangen worden' slaat toch nergens op!?

Ik vind het moeilijk om in het bos van zonneboilersystemen de juiste boom te vinden. Zucht.

De configuratie die ik zoek is: een kleine boiler (150 liter is voldoende). Ik heb geen gas naar mijn gas dus naverwarmen met gas is niet mogelijk. Mijn CV (mazout) staat in de kelder en heeft geen boiler. Dus naverwarmen met CV is ook uitgesloten. Ik weet het, het is ecologisch de slechtste oplossing, maar ik heb geen ander alternatief dan electrisch naverwarmen. Dus afwel een nieuwe zonneboiler met ingebouwde electrische naverwarming (en mijn huidige boiler buiten gooien) ofwel een nieuwe zonneboiler (zonder ingebouwde electrische naverwarming) die ik aansluit op de electrisch boiler de er reeds hangt.

Dirk

Dirk,
Slaat inderdaad nergens op wat die man beweert. Maar of heatpipes hoedanook een hoger rendement hebben, klopt niet echt.

Heb in de week via het forum onderstaand adres doorgestuurd gekregen. Blijkt een ver doorgedreven test te zijn geweest tussen de verschillende systemen. Heel veel leesplezier gewenst!
En wat betreft de heatpipes; deze komen er niet altijd uit als de beste.
www.alpilles-solaires.fr

Op www.citrinsolar.de zie je de types welke aquasolar aan de man brengt. Geen heatpipe maar vlakke met drukvat.
Blijf wel op de Duitse site, de Nederlandse stelt niet veel voor.

Misschien ben je er iets mee.

Siegfried

@ Dirk
Die laatste oplossing met behoud van je bestaande boiler zou ik alvast niet nemen, dat gaat alleen maar extra verliezen geven.
Misschien moet je eens je licht opsteken bij www.ese-solar.com.( voor meer technische geg kijk je best op de franse pagina professionel, de nederlandse stelt niet zoveel voor).
Hun kleinste boiler is 200 l, ev. met elektrische sonde, en hun panelen scoren zeer goed in verschillende tests. Ze hebben ook zowel de vlakke als de vacuum als vacuum-heatpipes.
Maar tenzij je weinig plaats hebt en geld teveel, lijken die heatpipes mij niet zo interessant.

Misschien naverwarmen in de boiler zelf? Heb in Duitsland zo'n type gezien, enkel de bovenste laag wordt bijgewarmd. de onderste spiraal is voor de panelen.
Kan je indien mogelijk de CV voor gebruiken, je zet de boiler dan naast de CV.

Iemand hier ervaring mee? Of is dit energetisch gezien geen goede oplossing?

Op ese-solar.com heb je de mogelijkheid om een elektrisch verwarmelement in de boiler te plaatsen. Er bestaan echter ook spiralen die je in het zelfde gat kan monteren als naverwarming. Enkel natuurlijk voor kleinere boilers geschikt.

@Luc V
Zoals ik eerder schreef, ik kan enkel elektrisch naverwarmen.
Als ik een zonneboiler van 150 l kies en die in serie zet met de elektrische boiler van 80 l die hier reeds hangt, is dat max 80 l naverwarmen.
Als ik echter mijn beschikbare boiler van 80 l buitengooi en een zonneboiler van 150 l plaats, wordt 150 l naverwarmd. Dit kan toch niet efficienter zijn? Klopt mijn redenering niet?

Alvast bedank voor de reacties.

Dirk

80 l opwarmen ipv 150 of 200 is natuurlijk zuiniger.
Maar in de praktijk wordt in een zonneboiler enkel het bovenste deel bijverwarmd. Hoe groter en smaller die boiler, hoe beter de gelaagdheid natuurlijk.
En door je bestaande boilerextra te isoleren, zou je de verliezen beperkt kunnen houden.
Maar volgens mij heb je nog een ander probleem. Veronderstel dat je een bad neemt, en je zonneboiler is (nog) niet op temperatuur. Op dat moment tap je af van je gewone boiler. Geen probleem, maar dan vul je wel je boiler bij met water dat niet op temperatuur is uit je zonneboiler. Bij de volgende afname van warm water moet dat onvermijdelijk elektrisch verwarmd worden, aangezien het reeds in je boiler zit.
Als je rechtstreeks van je zonneboiler aftapt kan dat water bijverwarmd geweest zijn door de zon, voor zover die schijnt natuurlijk.

@Luc V
Is inderdaad een probleem.
Nog een ander probleem is: dag zonder zon, gevolg elektrisch naverwarmen op nachttarief en 's anderendaags is er wel zon.

Besluit: ik wil een zonneboiler zetten, doch vanwege mijn situatie kan het niet. Zal dus definitief moeten afzien van deze wens. Erg, niet!

Dirk

Dat probleem stelt zich altijd met elektrisch naverwarmen van de zonneboiler. Dat zou je kunnen oplossen door elektrisch na te verwarmen in doorstroom, maar dan heb je wel hele zware installatie nodig. Die vraag is hier op het forum ook al eens opgeworpen geweest.
Het enige wat je dan nog kan doen is je vraag naar warm water zo goed mogelijk inschatten en het elektrisch element van je boiler uitschakelen als je verwacht dat de zon het werk kan doen.

Luc schreef:
"...Als je rechtstreeks van je zonneboiler aftapt kan dat water bijverwarmd geweest zijn door de zon, voor zover die schijnt natuurlijk"

Dat klopt, maar zelfs in dit geval kan het zijn dat je bovenste 80 liter opgewarmd werd door je naverwarmer, terwijl dat niet echt nodig was omdat de zon toch nog enkele uurtjes geschenen heeft vooraleer water af te tappen. Daarom denk ik dat een doorstromer een betere naverwarming is dan een tweede spiraal in een duoboiler: de doorstromer geeft de zon tot het allerlaatste moment de kans om uw water gratis op te warmen...

Er ligt dus geen aardgas naar ons huis. En een electrische doorstromer zie ik totaal niet zitten.

Is een doorstromer op butaan/propaan haalbaar? Niet een grote tank buiten. Wel een fles op zolder onder een geiser naast het opslagvat. Vragen die nu opkomen: veiligheid? Verbruik?

Dat is het scenario dat ik nu ga evalueren. Alle raad/ervaring is welkom.

Dirk

Dirk,

Volgens mij is een electrische boiler op nachttarief als naverwarming het beste compromis in uw situatie. Zeer belangrijk is wel dat je zowel de zonneboiler als de electrische boiler perfect (na)isoleert. In dat geval maakt het niet uit wanneer je de opgeslagen energie gebruikt, alle energie blijft in uw twee vaten en kan de dag(en) nadien nog gebruikt worden indien uw electrische boiler toevallig wat voorbarig bijverwarmd heeft. Je kan beide vaten ook combineren in een duoboiler. Dus zolang de opgeslagen energie niet kan weglekken door een gebrekkige isolatie ga je bijna geen rendementsverlies hebben tegenover een ander systeem (het vat moet dan wel voldoende buffercapaciteit hebben)...

Om mijn vorige stelling wat duidelijker voor te stellen:
Met een perfecte isolatie en een voldoende groot buffervat ga je de zon evenveel benutten met een naverwarmingsboiler als met om het even welk ander systeem (alleen wat gedefazeerd: wat je de ene dag niet hebt verbruikt, krijg je de volgende dag toch dubbel en dik terug want het zat nog in uw buffervat). Je zou dit de wet van "behoud van zonneenergie" kunnen noemen

Klopt, maar helaas alleen als de zonneboiler het water al verwarmd heeft. Anders trek je koud water in de el. boiler dat je enkel nog el. kan bijverwarmen. Zoals ik al hoger stelde. Mijn oplossing: laat die tweede (elektrische) boiler vallen. Ales in één vat, naverwarmen met el. sonde in zonneboilervat, en goed bijsturen zodat de el sonde niet als voorverwarmer gaat functioneren ipv naverwarmer, stel: je neemt s avonds een bad, s nachts gaat die boiler el bijverwarmd worden, en s anderendaags schijnt het zonnetje, maar die kan niets meer toevoegen want het buffervat is al op temperatuur). Die el sonde zoveel mogezlijk in toom houden, zal in de praktijk niet altijd perfect te regelen zijn, maar in de geg omstandigheden lijkt dit mij de beste oplossing.

Lijkt me moeilijk om te sturen, en je kan niet voorspellen of het de volgende dag mooi weer zal worden.

Beste lijkt me enkel de hoogste zone te verwarmen met de electrisch element. Deze zone zorgt voor de warmte uitwisseling. Zon kan dan eventueel de rest verder opwarmen later.

Dat kan alleen met een echt buffervat, met verschillende sondes. En een goede sturing om dit te regelen.

Heatpipe van Viessmann en van Elco wordt volgens mij gemaakt door Thermomax.
Veel technische info kan gevonden worden op www.thermomax.com

JG

Het is knap dat er mensen zijn die beweren dat Vacuumbuiscollectoren niet beter zijn vlakke plaat collectoren. Alle tests wereldwijd beweren het tegendeel.In feite zouden vlakke plaat collectoren in het Belgisch klimaat verboden moeten worden omdat ze alleen maar goed functioneren in betere weersomstandigheden. Als de zon schijnt dan werkt alles , ook mijn PVC slang op het dak. Ik ben eigenaar van een heatpipe collector en behaal hiermee ook in de winter fantastische resultaten. Ik heb niet gekozen voor de dure systemen van Viessmann maar wel voor een buitenlands systeem. Dit was meer dan de helft goedkoper en is afkomstig uit een land waar men echt verstand heeft van deze systemen. De Vacuumbuis van Thermomax ( Viessmann , Elco ) is veel te ingewikkeld en te duur om in massa te produceren ( enkelwandig met een glas-metaalverbinding). Mijn systeem bestaat uit een dubbelwandige vacuum thermosfles met daarin een heatpipe gemonteerd ( zie ook nieuwe leverancier RIVUSOL ). Het systeem is op druk gevuld ( 2x 15 buis collector ) en heb hierbij een boiler van 250,- liter uit RVS. In de zomer, bij oververhitting , kookt hij droog en dit levert geen problemen op. Wel expansievat er tussen. Nog iets over het buitenland. 80% van alle zonnewarmte wordt geplaatst buiten Europa ( vooral in het verre oosten ). Hier is een zonneboiler een alledaags gebruiksartikel en niet een high tech nieuwigheid zoals het hier ooit wordt afgeschilderd ( heat pipe systemen zijn in de jaren 60 ontwikkeld ).

ik denk dat iedereen wel weet dat vacuumbuizen van een goed merk beter zijn dan een vlakke plaat.

Maar bij al die onbekende merken, zullen er er toch nog veel zijn waar het rendement niet beter zal zijn dan bij een goede vlakke plaat (toch niet prijs/kwaliteit + subsidies (die je niet krijgt bij die onbekende merken))

ik twijfel ook nog over rivusol, maar hun informatie blijft vaag.
Waarom verplichten ze niet dat alle fabrikanten hetzelfde rendement uitdrukking te gebruiken.
Nu is er dikwijls gewoon niet mogelijk om rendementen te vergelijken.

Ronny, ipv 'de onze zijn zoveel beter' kan je niet gewoon harde cijfers publiceren zoals walter terecht opmerkt? Dat zou de zaak veel eenvoudiger maken...

Kwaliteit is het scherpste concurentiewapen, en dat weten die jongens van Rivusol ook.

Rivusol was eigendom van Philips Eindhoven maar afgestoten als nevenbedrijf.

Bij Rivusol zit daardoor een aantal ingenieurs die echt wel weten met wat ze bezig zijn op gebied van glas, metalen, metaallegeringen, glas-metaalverbindingen (jarenlange ervaring uit onderzoek naar lampen en TV-buizen van Philips...)

De heatpipes worden in China gemaakt in een Joint Venture De Europesche geldsponsor (die ik hier niet met naam wil vernoemen) is iemand die je technisch geen kat in een zak moet verkopen). Ik verzeker je dat die man geen geld investeerd in iets wat technisch niet goed is.

Rivusol staat 100% achter zijn vaklui installateurs. Die moeten een (gratis!) opleiding volgen alvorens ze hun materialen mogen installeren.

Waarom worden deze mensen dan verguist?
Omdat ze topkwaliteit leveren aan sociaal betaalbare prijzen!

R M,
als ze echt topkwaliteit leveren, laat ze dat dan bewijzen aan de hand van harde cijfers, zoals hierboven al enkele keren gevraagd is.
Al de rest zijn loze verkoopspraatjes.
Dat rivusol bv achter zijn installateurs staat, het zou er nog aan mankeren !
En die link met Philips ? Philips staat bij mij niet bepaald bekend als producent van kwaliteitsproducten, maar eerder als producent van goedkope massaproducten van eerder middelmatige (ik blijf beleefd) kwaliteit...
Kortom, cijfers man, rendementen, dat willen we zien, zoals op de website van viessmann, rotex, wagner, ... en noem maar op.
Wij zijn de beste, ja dat zegt iedere verkoper.

Indien ze dan zoveel beter zijn begrijp ik niet waarom ze nog steeds niet een Belsolar label hebben. Dat moet toch heel gemakkelijk zijn om te verkrijgen? Alleen dan concurreren ze de anderen uit de Belgische markt. Zolang ze dat label niet hebben komen ze heel ongeloofwaardig over en zijn hun lage prijzen minder aantrekkelijk door gebrek aan subsidies...

Bij de keuze van een zonneboilersysteem spelen naast het rendement ook vele andere overwegingen mee:
- robuustheid (bestendigheid tegen hagel, voetballen en andere projectielen)
- duurzaamheid
- onderhoud (vervanging glycol etc.)
- veiligheid: wat indien glycol lekt in drinkwater, hoe is dat beveiligd en hoe wordt dat gedetecteerd?
- continuiteit: bestaan die onbekende bedrijfjes nog binnen 5 jaar ?
...

en wat mij opviel is de 45 mm isolatie van de zonneboiler van rivusol

als het zo een goed merk is waarom dan zo slechte isolatie, dat is DOODZONDE

ik weet dat je het zelf kunt bij isoleren, maar dat zal nooit zo goed zijn.

@walter v

welke isolatiedikte zit er dan in boilers van "goede" merken?

Dirk

Tja, Rudy heeft een punt.

Aan Ronny Breekelmans, waar heb je systeem dan vandaan?

Op diezelfde webstek vind je de spelregels om bij BelSolar te kunnen toetreden. Dit lijken me objectieve normen die gemakkelijk kunnen getoetst worden. Heeft Rivusol zijn aanvraag al ingediend?

"BELSOLAR heeft een kwaliteitsbevorderend programma voor diensten en producten van leveranciers van thermische zonne-energiesystemen (zonneboilers) uitgewerkt. Leveranciers waarvan de kandidatuur aan de vooropgestelde vereisten voldoet en die zich engageren tot het naleven van een reeks kwaliteitsregels kunnen dan lid worden van de federatie.

Deze bedrijven bieden u ook allen dezelfde standaard garantiecondities: 10 jaar op de zonnecollector, 5 jaar op het boilervat en 2 jaar op de overige componenten.

Dit kwaliteitssysteem is nu reeds 2003 van start voor leveranciers van thermische systemen voor warmtapwater en is op dit ogenblik in voorbereiding voor leveranciers van andere actieve zonne-energietechnieken. Met dit systeem bereidt BELSOLAR zijn leden actief voor op de implementatie van de recente Europese normering aangaande kwaliteit van thermische zonne-energiesystemen.

Voor alle duidelijk wordt hier nog aangegeven dat het hierbij niet gaat om "erkenning" noch om een zogenaamd "kwaliteitslabel" op collector- of installatie-niveau maar om een globale aanpak op niveau van de leverancier waaronder ook elementen als opleiding van de installateur vervat zitten. De kandidaat-leveranciers worden aan een ruime initiële controle onderworpen en daarna nemen zij het engagement de spelregels ter harte te nemen."

Dirk,
ik heb eens met de mensen van TiSUN staan praten op de bouwinnovatiebeurs, zij spraken van een isolatiedikte van min. 80mm tot 110mm, het was dan ook nog melaminehars, dat veel beter isoleert. Dat lijkt me al iets beter? Een zonneboiler met 45mm pu-isolatie lijkt mij één grote radiator in de zomer...

Kan je dan niet gewoon de collectoren bij Rivusol kopen en een beter
(geïsoleerd) opslagvat van een ander merk ?
Eventueel zelfs bij een installateur met Belsolar erkenning ?
(is zeker hier in Wallonië toch wel een argument : 1500 EUR subsidie voor de
eerste 4 m2 + 100 EUR per bijkomende m2 ; als je -zoals wij momenteel-
aan verwarmingsondersteuning zit te denken kom je al rap in de buurt van
2500 tot 3000 EUR, da's over de honderdduizend ouwe frankskes cadeau !)

Rudy,
als Rivusol geen lid is of wil worden, tot daar dan nog (schijnt nogal duur te zijn).
De reden die je daarvoor aanhaalt, nl dat het clubje zichzelf afschermt, is zwak, de merken die daar vernoemd worden, zijn evengoed concurrenten van elkaar.

Ten tweede, dat rivusol geen technische gegevens prijsgeeft, zgn om zich te beschermen tegen de concurrentie is ook flauwekul. Dat is hetzelfde als zeggen dat een autofabrikant zijn verbruikscijfers niet opgeeft, uit schrik voor de concurrentie. Integendeel als die cijfers goed zijn, hebben ze er alle belang bij om die te geven,dat is juist goede reclame. Daarom hoeven ze er nog niet bij te zeggen, hoe ze dat technisch aanpakken om aan die goede waarden te komen.

Ten derde, wat voor de consument direct en makkelijk controleerbaar is, is de isolatie van het vat, veel gemakkelijker dan bv het rendement van zonnepanelen. Als die slecht is, is mijn reactie: als dat al niet goed is, (en het moet toch het eenvoudig zijn om een beter geisoleerd buffervat te maken), dan zal de rest ook wel niet veel soeps zijn. Ofwel zijn die panelen wel erg goed, maar dan is het zonde om die dure vacuumpanelen te installeren, als je daarna die warmte weer verliest via een slecht geisoleerd buffervat.

En dat vacuumpanelen niet noodzakelijk beter zijn dan vlakke, is niet zomaar een loze bewering, maar kan je lezen op oa deze pagina:
http://www.alpilles-solaires.fr/CP_CSV_MN_1_Partout.html
Een hele boterham, maar zeer leerrijk.

Een hele boterham inderdaad. Zag op het einde het diagram en zie daar bv. de Wagner en Tisun vlakke plaat niet bij staan. Dat zijn toch DE 2 panelen die zeer bekend zijn en 'zogenaamd' de beste opbrengst hebben.

Ben bang dat we er nooit uit gaan komen ...

@ lambert

Ik ben niet zo naïef van te denken dat ik een deftig systeem kan installeren
voor een bedrag dat nog maar in de buurt komt van 2500 à 3000 EUR...

...dat bedrag is de SUBSIDIE die ik zou krijgen van het Waals Gewest (nog te
vermeerderen met 400 EUR van de provincie + eventueel binnenkort nog een
paar honderd euro van de gemeente), maar dan moet er wel ergens een
Belsolar goedkeuring aan vast hangen...

Als je voor een investering van pakweg 8000 EUR een kleine helft niet zelf
moet betalen wordt het natuurlijk wel de moeite om daar op te letten,
vandaar mijn "creatieve" suggestie.

Als je de prijzen vergelijkt tussen de Belgische en buitenlandse fabrikanten, merk je ook gewoon op dat de Belgische hun prijs hoger ligt (niet toevallig bijna het subsidiebedrag) dan de buitenlandse.

Heb zo twee offertes gekregen, eentje uit Lier en eentje van constructeur uit Duitsland. Ze beginnen al eerst te berekenen wat je gesubsidieerd krijgt. En dan komen de prijzen ongeveer overeen. Alleen dat het buitenlandse type twee keer zo root was als het binnenlandse.

Als je in oudere staarten kijkt, van enkele jaren geleden, moet je eens op zoek gaan naar prijzen, die zijn gewoon bijna hetzelfde gebleven. En dat ondanks meer productie.

Begrijpen wie begrijpe kan.

Siegfried

@ Lambert
Veel tests ook te vinden op www.spf.ch/
Tisun staat er niet bij, wagner wel met drie modellen.
Met de uitleg van alpilles in het achterhoofd begin je dan toch al een idee te krijgen wat goed is en minder goed.

RIVUSOL wordt niet toegestaan bij Belsolar omdat het een buitenlands bedrijf is. Belsolar is een branchvereniging en geen echt kwaliteitslabel. Als je wil praten over echte kwaliteitslabels dan moet je denken aan Solar Keymark. Hier worden niet alleen de systemen getest maar ook de bedrijfsvoering (boekhouding, interne controles, personeelsbeleid enz....) . RIVUSOL mag dit label binnenkort gaan voeren. Als er iemand technische fiches nodig heeft van de RIVUSOL producten dan kunnen die gewoon opgevraagd worden per mail in Eindhoven ( heb ik ook gedaan en ziet er goed uit ) Ook de 4.5 cm isolatie PUR is geen probleem. In ieder geval beter dan de meeste boiler die met 8 cm EPS zijn voorzien. ACV heeft de zelfde isolatie. Verlies van 7 gr. per nacht in een omgevingstemp. van 18 graden. RIVUSOL heeft in ieder geval RVS 316 materiaal als binnentank en dat is een groot voordeel. Boilers met porcelein hebben te veel onderhoud en als je het niet doet zijn ze zo naar de godverdomme.

Ronny, 7graden verlies voor een vat van 200 liter is 1,6 KWh verlies per nacht...

Oeps,
tisun staat wel degelijk bij spf. Onder oude naam Teufel und Schwarz.

@ Ronny, kijk bv eens naar Rotex: 8 cm PUR isolatie, tank volledig uit kunststof, dus geen gedoe met anodes of zo, en zeer laag eigen gewicht.
7 gr per nacht, dat vind ik behoorlijk veel.