probleem verwarming | Ecobouwers.be

U bent hier

probleem verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van john-4
09/03/2006 - 14:41

Beste allen,

Ik heb een vraag waarop ik het antwoord niet kan terugvinden op het forum.

De ramen worden binnenkort vervangen en ook het dak van onze gekochte woning zal weldra geisoleerd worden. Nu zijn we dus al aan het uitzien voor een nieuwe ketel en boiler.

Een probleem waarmee we op dit ogenblik geconfronteerd worden en dat we in de toekomst willen vermijden is het volgende :

Zodra de kamerthermostaat in de living de gewenste temperatuur bereikt heeft, is het niet meer mogelijk om de badkamer te verwarmen.
Deze wordt in het begin mee verwarmd, maar verliest haar warmte. Dit zal verbeteren met de nieuwe ramen, maar toch. In de toekomst zullen er wel thermostatische kranen zijn, maar dat maakt niet uit omdat ook zij geen warmte meer zullen krijgen omdat de kamerthermostaat zegt dat de gewenste temperatuur bereikt is.

Bij verschillende merken en handelaars een oplossing gevraagd en ieder heeft een andere oplossing.

Wij zijn echter geïnteresseerd in volgend voorstel :
Op elke radiator wordt een thermostatische kraan geplaatst, de kamerthermostaat wordt enkel gebruikt als klok en voor de minimumtemperatuur. De comforttemperatuur wordt hoger gezet dan nodig, bijvoorbeeld 26°. Om te vermijden dat de temperatuur toch zo hoog oploopt wordt de temperatuur geregeld door de thermostatische kranen. Die zullen zich sluiten indien het voldoende warm is. De CV werkt dan met een frequentiegestuurde pomp. Het toerental van de pomp past zich aan de vraag. Wanneer alle thermostatische kranen gesloten zijn zal de pomp stilvallen. Dus wanneer de thermostatische kraan in de badkamer open staat zal het daar warmer worden ook al is het in de leefruimte voldoende warm.

Is dit een afdoende en goede oplossing ?

88 Reacties

Reacties

afbeelding van dannyvho
09/03/2006 - 14:57

John,

Misschien kan een verlaging van je ketelwater temperatuur uitkomst bieden. De living krijgt dan minder warmte toegevoerd per tijdseenheid. Het resultaat is dat de thermostaat in de living toch nog regelmatig warmte zal vragen en op dat ogenblik krijgt ook de badkamer haar deel. In de living laat je dan de thermostatische kranen volledig openstaan terwijl je andere radiatoren naar believen open- of dichtdraait.

Danny

afbeelding van Hans Delannoye
09/03/2006 - 15:32

John

Het antwoord staat zeker op het forum, maar kan best dat je het niet meer terugvindt.
De enige goede oplossing heet WAR (weersafhankelijke regeling). Je stuurt dan alles via de thermostaatkranen, en de pomp draait tijdens het stookseizoen continu. Wel een drukdifferentieel geregelde pomp gebruiken. Ik vermoed dat he dat is wat ze met een frequentiegestuurde pomp bedoelen. Want hoe zou je die pomp gaan aansturen?
Pomp stilvallen? Daar twijfel ik aan, als alle kranen sluiten gaat de pomp in minimumregime draaien. Voorwaarde is dat er natuurlijk geen diffenrtieeldruk geregeld ventiel op de installatie staat, want dan zal het niet werken.

Hans

afbeelding van gery-2
10/03/2006 - 17:12

John, ik vermoed dat je installatie als volgt is opgebouwd:
- al je radiatoren worden gevoed door één enkele pomp,
- die pomp wordt gestuurd door de kamerthermostaat in de living.

De werking is dan als volgt:
Is het warm genoeg in de living, dan zet de kamerthermostaat de circulatiepomp uit waardoor ook de badkamerradiatoren geen toevoer meer krijgen. Indien nu het warmteverlies van de badkamer groter is dan dat van de living, zal de temperatuur in de badkamer (te laag) dalen.
De enige echte goede oplossing is een aparte kring (=pomp+kamerthermostaat) voor de badkamer te voorzien. Vermits je denkt aan het vervangen van de ketel, kan je best die extra kring ook inplannen.

Alle andere oplossingen zijn nep-oplossingen.

afbeelding van dave
10/03/2006 - 17:30

wij hadden dit probleem ook.
Hebben in badkamer een grotere radiator geplaatst.-> op kortere tijd voldoende warm in badkamer.Staat natuurlijk wel een thermostatische kraan op.

afbeelding van Hans Delannoye
10/03/2006 - 17:58

Gery

" De enige echte goede oplossing is een aparte kring (=pomp+kamerthermostaat) voor de badkamer te voorzien "

Dat is voor mij een nep-oplossing, extra pomp (stroomverbruik), extra buizen en thermostaat (kostprijs). Wat is er nou mis met een WAR? Want jou systeem werkt enkel in de badkamer. Maar wat als je in de kinderkamer ook warmte wil als de living warm is, nog een pomp en thermostaat?

Hans

afbeelding van mark vanlangendonck-4
10/03/2006 - 17:59

Hallo,

Is de kamerthermostaat in de badkamer plaatsen een oplossing voor dergelijke problemen ?

Mark

afbeelding van etienne.
10/03/2006 - 18:32

Om terug te komen op de originele vraag:

Kan dit:

Op elke radiator wordt een thermostatische kraan geplaatst, de kamerthermostaat wordt enkel gebruikt als klok en voor de minimumtemperatuur. De comforttemperatuur wordt hoger gezet dan nodig, bijvoorbeeld 26°. Om te vermijden dat de temperatuur toch zo hoog oploopt wordt de temperatuur geregeld door de thermostatische kranen.

Dit kan inderdaad perfect! Er wel voor zorgen dat de installatie een bypass heeft!

afbeelding van marcelvm
10/03/2006 - 18:46

john u geeft volgens mij de beste oplossing zelf aan, werkt zeker,dat met de buite voeler is iedereen niet mee eens ,ik vraag altijd, zelf in de praktijk geprobeerd anders heb ik zeker twijfels
want als men alles op uwe cv aansluit wat zogezegt besparing opbrengt gaat u geld krijgen in plaats van gas of mazout te moete kopen

afbeelding van Hans Delannoye
10/03/2006 - 18:54

Mark

Volgens mij niet, je draait het probleem om. Als je het altijd overal warm wil hebben, moet je je thermostaat in de badkamer altijd zo hoog zetten dat ie blijft aanstaan, of de verwarming in de badkamer afzetten. Maar wat is dan nog het nut van een thermostaat? Kan je deze net zo goed weglaten en enkel met thermostaatkranen werken en een schakelaar.

Hans

afbeelding van Hans Delannoye
10/03/2006 - 18:57

Etienne

Liever geen bypass, toch zeker niet als het om een condensatieketel gaat. Want via de bypass verhoog je de retourt°.
Beter is volgens mij, zoals ik vroeger al aangehaald heb, een differnetieeldrukgeregelde pomp, als de kranen sluite gaat deze pomp trager gaan draaien. Op die manier bespaar je ook nog op de stroomrekening.

Hans

afbeelding van gery-2
12/03/2006 - 10:29

Dave, dat is idd ook een oplossing, maar het nadeel blijft nog altijd dat de badkamer steeds wordt meeverwarmd met de leefruimte, en dat is niet altijd nodig.

afbeelding van gery-2
12/03/2006 - 10:32

Dannyvho, de keteltemperatuur verlagen is géén oplossing, want hierdoor geef je àlle raditoren een lagere warmtetoevoer, dus ook die van de badkamer!

afbeelding van gery-2
12/03/2006 - 10:33

Hans Delannoye, HOE is die WAR dan een oplossing voor John's probleem?

afbeelding van gery-2
12/03/2006 - 10:37

Mark Vanlangendonck, de kamerthermostaat verhuizen naar de badkamer is idd de goedkoopste oplossing naar INSTALLATIE toe, maar niet naar VERBRUIK. Je blijft steeds beide ruimtes gelijktijdig verwarmen, en dat is niet altijd nodig.

afbeelding van gery-2
12/03/2006 - 10:42

John, Etienne,
als je overal thermostaatkranen zet die lager ingesteld zijn dan de kamerthermostaat, dan kan je evengoed die kamerthermostaat weglaten en enkel een simpele schakelklok gebruiken. Maar weeral: dit is geen zuinige regeling!

afbeelding van Hans Delannoye
12/03/2006 - 11:26

Gery

Ik heb daar al op geantwoord, zie op 9 maart l.l.

Hans

afbeelding van markie
12/03/2006 - 13:59

Ik denk dat een aantal mensen hier echt niet weten wat een WAR doet!
Of er wordt te weinig moeite gedaan om te lezen.
Deze regelt gewoon de keteltemp afhankelijk van de buitentemp., dus hoe kouder buiten, hoe hoger de keteltemp.
Als je "gewoon" je kamerthermostaat op 26° gaat zetten en dan in die ruimte je radiatoren gaat afknijpen met thermosstatische kranen, weet je ketel niet wat hem overkomt! Hij zal naar de max mogelijke watertemperatuur gaan of zelfs in beveiliging gaan.
Een WAR is hier dus echt de enige degelijke oplossing.

Er zijn ook thermosstatische kranen met ingebouwde klok,
zodat je ook je badkamertemperatuur onafhankelijk kan programmeren.
Je badkamer continu op 25° houden is ook niet zo ideaal…

afbeelding van gery-2
12/03/2006 - 23:09

Wel Markie,
Een WAR is ook niet zaligmakend hoor! Kijk maar eens op www.cvtuning.nl.
En volg ook eens je eigen raad op en lees de initiële vraag van John nogmaals grondig. En leg dan eens KLAAR EN DUIDELIJK uit waarom en hoe een WAR een oplossing is voor John's probleem.

afbeelding van gery-2
12/03/2006 - 23:26

John,
om een degelijke oplossing te kunnen geven aan jouw probleem (badkamer komt niet op temperatuur), dienen we eerst een juiste foutdiagnose te maken van jouw huidige installatie. Belangrijk hierbij zijn:
- het regeltechnische schema
- het hydraulische schema
- leefpatroon
- stookregime
- ...
Zonder een degelijke en volledige analyse van jouw huidige installatie blijven hier weinigzeggende "oplossingen" uit de bus komen.
Want zoals Markie al zei: er wordt hier weinig gelezen, ook door Markie zelf.

afbeelding van Hans Delannoye
12/03/2006 - 23:46

Gery

Sorry hoor, maar ik krijg toch de indruk dat jij niet goed leest.
Ik heb op 9 maart (ik weet, ik val in herhaling) al duidelijk uitgelegd waarom een WAR m.i. de beste oplossing is. Ik begrijp niet wat de zin is dit nog eens te herhalen. Als dat niet klaar en duidelijk was, geef dan even aan waar je niet volgt. Of misschien ben je het met mijn zienswijze niet eens, maar geef dan even jou argumenten aan.

Wat de "foutdiagnose" betreft, ik heb de indruk dat John toch wel heel duidelijk was, zodra de thermostaat in de living het "warm genoeg heeft" schakelt ie ketel en pomp uit. Ik citeer uit z'n initiele vraag " Zodra de kamerthermostaat in de living de gewenste temperatuur bereikt heeft, is het niet meer mogelijk om de badkamer te verwarmen." Daarmee is het regeltechnisch schema voor mij duidelijk, brander en pomp wordt met de kamerthermostaat bestuurd. Hydraulische schema, leefpatroon en stookregime, ik weet niet wat dat nog zou bijdragen.

Hans

afbeelding van mark vanlangendonck-3
12/03/2006 - 23:52

Hallo,

Een gelijkaardig vraagje.

Wij hebben op het gelijksvloer vloerverwarming. In de hall beneden alsook de kamers boven hebben we radiatoren staan. De thermostaat voor de radiatoren staat boven in de hall. De enige plaatsen waar de radiators aanstaan zijn de badkamer en de hall beneden. De slaapkamers verwarmen we niet. (later waarschijnlijk wel, als de dochter er begint te studeren)
We merken dat de radiator in de hall de gevraagd temperatuur van de thermostaat boven moeilijk of niet bereikt. In de hall(vooral boven) blijft het steeds fris. Beneden in de hall is het goed.In de badkamer is het ook goed. Beide radiators werken dan ook heel dikwijls. Soms wat onnodig denken we.

We hebben een probleem met de deur tussen de living en de hall. Deze is momenteel verwijderd. Wat we merken is dat de temperatuur in de hall, zowel beneden als boven aangenamer is. (We denken dat dit komt door de vloerverwarming.) De temp wordt nu bereikt in de hall boven met als gevolg dat de radiators in de hall en badkamer niet meer aanslagen. We hebben dan de temp. van de thermostaat verhoogd(s'morgens en s'avonds) voor de badkamer. Dit werkt.

Als de deur terugeplaats zal worden, zullen we terug naar de oude situatie keren. Daarom dachten we om de thermostaat van de hall te verplaatsen naar de badkamer (en eventueel de deur tussen de hall en de living wat meer open te laten).
Zodat de radiators enkel aanslagen als het fris in de badkamer wordt, en zo niet proberen de temp in de hall boven te bereiken.

Kan dit een goede oplossing zijn of zijn er andere ideeën

Bedankt

Mark

afbeelding van mark vanlangendonck-3
12/03/2006 - 23:59

Hallo,

ik bedoel : "kamerthersmostaat" voor de radiatoren staat boven in de hall.

Mark

afbeelding van gery-2
13/03/2006 - 08:36

Hans,
Dat zijn ook de "veronderstellingen" die ik maak (zie mijn eerste reactie). Maar het zijn slechts "veronderstellingen". Ik weet ook uit ervaring dat de praktijk wel eens anders kan zijn dan wordt verteld, en dat is niet altijd moedwillig.
A.h.v. de schema's kan al een veel nauwkeurigere oplossing geformuleerd worden.

En wat de WAR betreft, dat is ook geen zaligmakende oplossing (ik val ook in herhaling).
Trouwens, hoe werkt de nachtverlaging bij een WAR?
Kan je een bepaald scenario programmeren in de WAR?
Komt er nog een kamerthermostaat aan te pas?
Als alle thermostaatkranen dicht staan, valt dan de ketel uit?

afbeelding van erwin-12
13/03/2006 - 08:54

Dag

Ik heb hier hetzelfde probleem gehad; een mogelijke oplossing is dat thermostatische kranen in de living vervangen door gewone draaiknoppen;

deze zo afregelen (dus wat meer dichtdraaien) zodat het wat langer duurt alvorens de thermostaat de gewenste temperatuur bereikt heeft.
daardoor zal de pomp dus langer draaien met als resultaat dat het op de andere kamers (met thermostaat) vlugger de gewenste temperatuur bereikt;

minpunt is natuurlijk dat het in de living bv een halfuur langer duurt alvorens het er ideaal is van temperatuur (afhankelijk van hoeveel je de kranen in je living hebt dichtgedraait).

hier werkt dit redelijk goed

mvg

erwin

afbeelding van gery-2
13/03/2006 - 09:41

Mark Vanlangendonck,

Een kamerthermostaat in een onverwarmde of onvoldoende verwarmde ruimte is zinloos, deze zal immers bijna nooit afschakelen. Je idee om deze in de badkamer te zetten is idd de beste oplossing in dit geval. In de badkamer gebruik je dan gewone radiatorkranen, in de andere kamers boven en in de hal beneden gebruik je dan thermostaatkranen. Belangrijk hierbij is het waterzijdig inregelen (zie www.cvtuning.nl) en het thermostatisch inregelen.

De theorie:
De kamerthermostaat wordt in een referentieruimte geplaatst. D.i. een ruimte waar geleefd wordt, dus meestal de leefruimte. Heb je 2 gescheiden regelkringen (bijv. beneden vloerverwarming, boven radiatoren), heb je ook 2 referentieruimtes nodig. Beneden zal dat de leefruimte zijn, boven (meestal) de badkamer.

En om enkelen reeds voor te zijn: dit is EEN oplossing, niet DE oplossing.

afbeelding van gery-2
13/03/2006 - 09:46

Erwin,
Dat is dus min of meer de waterzijdige inregeling die ik in mijn vorige reactie bedoelde. Echter, voor die inregeling worden meestal de voetventielen gebruikt, omdat waterzijdige inregeling een éénmalige "instelling" is. De normale radiatorknop is nl door iedereen zomaar te verdraaien, en dan is de totale inregeling om zeep.

afbeelding van marcelvm
13/03/2006 - 11:08

zo een klein probleen en zo ver gaan zoeken gewoon zoals hans en john zelf aan haalde thetmostaat kranen schakelaar of thermostaat en zelfregelende pomp die niet meer energie kost dan nodig
meer heeft men toch niet nodig voor een zeer goede oplossing

afbeelding van erwin-12
13/03/2006 - 11:15

de ene oplossing kost wel een beetje veel meer dan de andere!!!

afbeelding van gery-2
13/03/2006 - 11:59

Wel marcelvm,
het is net door tè simpele redeneringen dat zulke problemen/vragen als die van John ontstaan.

afbeelding van Hans Delannoye
13/03/2006 - 13:04

Gery

" En wat de WAR betreft, dat is ook geen zaligmakende oplossing (ik val ook in herhaling). "
Voor mij in elk geval wel. Ik heb er honderden staan, en die werken prima. Behalve hier en daar een uitzondering, maar die heb je altijd en overal. Als ik er ooit nog 1 in een gemeenschappelijke stookplaats zet, komt ie wel achter slot en grendel, dat heb ik ondertussen wel geleerd.

" Trouwens, hoe werkt de nachtverlaging bij een WAR? "
Blijkbaar zijn we aan het diskuteren over WAR, maar heb jij er geen flauw benul van wat dat juist inhoudt. En dan zijn jou tussenkomsten eigenlijk overbodig, diskuteren over iets war je niks van afweet???
Om terug te komen op de vraag, perfect. Maar alles staat en valt met een juiste programmering van de regeling. Meestal kan je 100% weersafhankelijk regelen, al dan niet met kamertemperatuurbijschakeling, of soms ook 100% ruimtetemperatuurafhankelijk. En naar keuze op dag en/of nachtregime.

" Kan je een bepaald scenario programmeren in de WAR? "
Wat bedoel je met een scenario's? Ik ken dat uit de domotica en immotica, en dan moet ik zeggen nee, je kan daarmee geen lichten dimmen, rolluiken dichtdoen, en de koffiezet opzetten. Maar ik neem aan dat je wat anders bedoelt.

" Als alle thermostaatkranen dicht staan, valt dan de ketel uit? "
Wat heeft dat met elkaar te maken? Een brander stopt zodra de keteltemperatuur de ingestelde of berekende temperatuur + hysterese bereikt heeft. Maar het verband met WAR is me niet duidelijk.

Hans

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.