probleem verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allen,

Ik heb een vraag waarop ik het antwoord niet kan terugvinden op het forum.

De ramen worden binnenkort vervangen en ook het dak van onze gekochte woning zal weldra geisoleerd worden. Nu zijn we dus al aan het uitzien voor een nieuwe ketel en boiler.

Een probleem waarmee we op dit ogenblik geconfronteerd worden en dat we in de toekomst willen vermijden is het volgende :

Zodra de kamerthermostaat in de living de gewenste temperatuur bereikt heeft, is het niet meer mogelijk om de badkamer te verwarmen.
Deze wordt in het begin mee verwarmd, maar verliest haar warmte. Dit zal verbeteren met de nieuwe ramen, maar toch. In de toekomst zullen er wel thermostatische kranen zijn, maar dat maakt niet uit omdat ook zij geen warmte meer zullen krijgen omdat de kamerthermostaat zegt dat de gewenste temperatuur bereikt is.

Bij verschillende merken en handelaars een oplossing gevraagd en ieder heeft een andere oplossing.

Wij zijn echter geïnteresseerd in volgend voorstel :
Op elke radiator wordt een thermostatische kraan geplaatst, de kamerthermostaat wordt enkel gebruikt als klok en voor de minimumtemperatuur. De comforttemperatuur wordt hoger gezet dan nodig, bijvoorbeeld 26°. Om te vermijden dat de temperatuur toch zo hoog oploopt wordt de temperatuur geregeld door de thermostatische kranen. Die zullen zich sluiten indien het voldoende warm is. De CV werkt dan met een frequentiegestuurde pomp. Het toerental van de pomp past zich aan de vraag. Wanneer alle thermostatische kranen gesloten zijn zal de pomp stilvallen. Dus wanneer de thermostatische kraan in de badkamer open staat zal het daar warmer worden ook al is het in de leefruimte voldoende warm.

Is dit een afdoende en goede oplossing ?

Reacties

John,

Misschien kan een verlaging van je ketelwater temperatuur uitkomst bieden. De living krijgt dan minder warmte toegevoerd per tijdseenheid. Het resultaat is dat de thermostaat in de living toch nog regelmatig warmte zal vragen en op dat ogenblik krijgt ook de badkamer haar deel. In de living laat je dan de thermostatische kranen volledig openstaan terwijl je andere radiatoren naar believen open- of dichtdraait.

Danny

John

Het antwoord staat zeker op het forum, maar kan best dat je het niet meer terugvindt.
De enige goede oplossing heet WAR (weersafhankelijke regeling). Je stuurt dan alles via de thermostaatkranen, en de pomp draait tijdens het stookseizoen continu. Wel een drukdifferentieel geregelde pomp gebruiken. Ik vermoed dat he dat is wat ze met een frequentiegestuurde pomp bedoelen. Want hoe zou je die pomp gaan aansturen?
Pomp stilvallen? Daar twijfel ik aan, als alle kranen sluiten gaat de pomp in minimumregime draaien. Voorwaarde is dat er natuurlijk geen diffenrtieeldruk geregeld ventiel op de installatie staat, want dan zal het niet werken.

Hans

John, ik vermoed dat je installatie als volgt is opgebouwd:
- al je radiatoren worden gevoed door één enkele pomp,
- die pomp wordt gestuurd door de kamerthermostaat in de living.

De werking is dan als volgt:
Is het warm genoeg in de living, dan zet de kamerthermostaat de circulatiepomp uit waardoor ook de badkamerradiatoren geen toevoer meer krijgen. Indien nu het warmteverlies van de badkamer groter is dan dat van de living, zal de temperatuur in de badkamer (te laag) dalen.
De enige echte goede oplossing is een aparte kring (=pomp+kamerthermostaat) voor de badkamer te voorzien. Vermits je denkt aan het vervangen van de ketel, kan je best die extra kring ook inplannen.

Alle andere oplossingen zijn nep-oplossingen.

wij hadden dit probleem ook.
Hebben in badkamer een grotere radiator geplaatst.-> op kortere tijd voldoende warm in badkamer.Staat natuurlijk wel een thermostatische kraan op.

Gery

" De enige echte goede oplossing is een aparte kring (=pomp+kamerthermostaat) voor de badkamer te voorzien "

Dat is voor mij een nep-oplossing, extra pomp (stroomverbruik), extra buizen en thermostaat (kostprijs). Wat is er nou mis met een WAR? Want jou systeem werkt enkel in de badkamer. Maar wat als je in de kinderkamer ook warmte wil als de living warm is, nog een pomp en thermostaat?

Hans

Hallo,

Is de kamerthermostaat in de badkamer plaatsen een oplossing voor dergelijke problemen ?

Mark

Om terug te komen op de originele vraag:

Kan dit:

Op elke radiator wordt een thermostatische kraan geplaatst, de kamerthermostaat wordt enkel gebruikt als klok en voor de minimumtemperatuur. De comforttemperatuur wordt hoger gezet dan nodig, bijvoorbeeld 26°. Om te vermijden dat de temperatuur toch zo hoog oploopt wordt de temperatuur geregeld door de thermostatische kranen.

Dit kan inderdaad perfect! Er wel voor zorgen dat de installatie een bypass heeft!

john u geeft volgens mij de beste oplossing zelf aan, werkt zeker,dat met de buite voeler is iedereen niet mee eens ,ik vraag altijd, zelf in de praktijk geprobeerd anders heb ik zeker twijfels
want als men alles op uwe cv aansluit wat zogezegt besparing opbrengt gaat u geld krijgen in plaats van gas of mazout te moete kopen

Mark

Volgens mij niet, je draait het probleem om. Als je het altijd overal warm wil hebben, moet je je thermostaat in de badkamer altijd zo hoog zetten dat ie blijft aanstaan, of de verwarming in de badkamer afzetten. Maar wat is dan nog het nut van een thermostaat? Kan je deze net zo goed weglaten en enkel met thermostaatkranen werken en een schakelaar.

Hans

Etienne

Liever geen bypass, toch zeker niet als het om een condensatieketel gaat. Want via de bypass verhoog je de retourt°.
Beter is volgens mij, zoals ik vroeger al aangehaald heb, een differnetieeldrukgeregelde pomp, als de kranen sluite gaat deze pomp trager gaan draaien. Op die manier bespaar je ook nog op de stroomrekening.

Hans

Dave, dat is idd ook een oplossing, maar het nadeel blijft nog altijd dat de badkamer steeds wordt meeverwarmd met de leefruimte, en dat is niet altijd nodig.

Dannyvho, de keteltemperatuur verlagen is géén oplossing, want hierdoor geef je àlle raditoren een lagere warmtetoevoer, dus ook die van de badkamer!

Hans Delannoye, HOE is die WAR dan een oplossing voor John's probleem?

Mark Vanlangendonck, de kamerthermostaat verhuizen naar de badkamer is idd de goedkoopste oplossing naar INSTALLATIE toe, maar niet naar VERBRUIK. Je blijft steeds beide ruimtes gelijktijdig verwarmen, en dat is niet altijd nodig.

John, Etienne,
als je overal thermostaatkranen zet die lager ingesteld zijn dan de kamerthermostaat, dan kan je evengoed die kamerthermostaat weglaten en enkel een simpele schakelklok gebruiken. Maar weeral: dit is geen zuinige regeling!

Gery

Ik heb daar al op geantwoord, zie op 9 maart l.l.

Hans

Ik denk dat een aantal mensen hier echt niet weten wat een WAR doet!
Of er wordt te weinig moeite gedaan om te lezen.
Deze regelt gewoon de keteltemp afhankelijk van de buitentemp., dus hoe kouder buiten, hoe hoger de keteltemp.
Als je "gewoon" je kamerthermostaat op 26° gaat zetten en dan in die ruimte je radiatoren gaat afknijpen met thermosstatische kranen, weet je ketel niet wat hem overkomt! Hij zal naar de max mogelijke watertemperatuur gaan of zelfs in beveiliging gaan.
Een WAR is hier dus echt de enige degelijke oplossing.

Er zijn ook thermosstatische kranen met ingebouwde klok,
zodat je ook je badkamertemperatuur onafhankelijk kan programmeren.
Je badkamer continu op 25° houden is ook niet zo ideaal…

Wel Markie,
Een WAR is ook niet zaligmakend hoor! Kijk maar eens op www.cvtuning.nl.
En volg ook eens je eigen raad op en lees de initiële vraag van John nogmaals grondig. En leg dan eens KLAAR EN DUIDELIJK uit waarom en hoe een WAR een oplossing is voor John's probleem.

John,
om een degelijke oplossing te kunnen geven aan jouw probleem (badkamer komt niet op temperatuur), dienen we eerst een juiste foutdiagnose te maken van jouw huidige installatie. Belangrijk hierbij zijn:
- het regeltechnische schema
- het hydraulische schema
- leefpatroon
- stookregime
- ...
Zonder een degelijke en volledige analyse van jouw huidige installatie blijven hier weinigzeggende "oplossingen" uit de bus komen.
Want zoals Markie al zei: er wordt hier weinig gelezen, ook door Markie zelf.

Gery

Sorry hoor, maar ik krijg toch de indruk dat jij niet goed leest.
Ik heb op 9 maart (ik weet, ik val in herhaling) al duidelijk uitgelegd waarom een WAR m.i. de beste oplossing is. Ik begrijp niet wat de zin is dit nog eens te herhalen. Als dat niet klaar en duidelijk was, geef dan even aan waar je niet volgt. Of misschien ben je het met mijn zienswijze niet eens, maar geef dan even jou argumenten aan.

Wat de "foutdiagnose" betreft, ik heb de indruk dat John toch wel heel duidelijk was, zodra de thermostaat in de living het "warm genoeg heeft" schakelt ie ketel en pomp uit. Ik citeer uit z'n initiele vraag " Zodra de kamerthermostaat in de living de gewenste temperatuur bereikt heeft, is het niet meer mogelijk om de badkamer te verwarmen." Daarmee is het regeltechnisch schema voor mij duidelijk, brander en pomp wordt met de kamerthermostaat bestuurd. Hydraulische schema, leefpatroon en stookregime, ik weet niet wat dat nog zou bijdragen.

Hans

Hallo,

Een gelijkaardig vraagje.

Wij hebben op het gelijksvloer vloerverwarming. In de hall beneden alsook de kamers boven hebben we radiatoren staan. De thermostaat voor de radiatoren staat boven in de hall. De enige plaatsen waar de radiators aanstaan zijn de badkamer en de hall beneden. De slaapkamers verwarmen we niet. (later waarschijnlijk wel, als de dochter er begint te studeren)
We merken dat de radiator in de hall de gevraagd temperatuur van de thermostaat boven moeilijk of niet bereikt. In de hall(vooral boven) blijft het steeds fris. Beneden in de hall is het goed.In de badkamer is het ook goed. Beide radiators werken dan ook heel dikwijls. Soms wat onnodig denken we.

We hebben een probleem met de deur tussen de living en de hall. Deze is momenteel verwijderd. Wat we merken is dat de temperatuur in de hall, zowel beneden als boven aangenamer is. (We denken dat dit komt door de vloerverwarming.) De temp wordt nu bereikt in de hall boven met als gevolg dat de radiators in de hall en badkamer niet meer aanslagen. We hebben dan de temp. van de thermostaat verhoogd(s'morgens en s'avonds) voor de badkamer. Dit werkt.

Als de deur terugeplaats zal worden, zullen we terug naar de oude situatie keren. Daarom dachten we om de thermostaat van de hall te verplaatsen naar de badkamer (en eventueel de deur tussen de hall en de living wat meer open te laten).
Zodat de radiators enkel aanslagen als het fris in de badkamer wordt, en zo niet proberen de temp in de hall boven te bereiken.

Kan dit een goede oplossing zijn of zijn er andere ideeën

Bedankt

Mark

Hallo,

ik bedoel : "kamerthersmostaat" voor de radiatoren staat boven in de hall.

Mark

Hans,
Dat zijn ook de "veronderstellingen" die ik maak (zie mijn eerste reactie). Maar het zijn slechts "veronderstellingen". Ik weet ook uit ervaring dat de praktijk wel eens anders kan zijn dan wordt verteld, en dat is niet altijd moedwillig.
A.h.v. de schema's kan al een veel nauwkeurigere oplossing geformuleerd worden.

En wat de WAR betreft, dat is ook geen zaligmakende oplossing (ik val ook in herhaling).
Trouwens, hoe werkt de nachtverlaging bij een WAR?
Kan je een bepaald scenario programmeren in de WAR?
Komt er nog een kamerthermostaat aan te pas?
Als alle thermostaatkranen dicht staan, valt dan de ketel uit?

Dag

Ik heb hier hetzelfde probleem gehad; een mogelijke oplossing is dat thermostatische kranen in de living vervangen door gewone draaiknoppen;

deze zo afregelen (dus wat meer dichtdraaien) zodat het wat langer duurt alvorens de thermostaat de gewenste temperatuur bereikt heeft.
daardoor zal de pomp dus langer draaien met als resultaat dat het op de andere kamers (met thermostaat) vlugger de gewenste temperatuur bereikt;

minpunt is natuurlijk dat het in de living bv een halfuur langer duurt alvorens het er ideaal is van temperatuur (afhankelijk van hoeveel je de kranen in je living hebt dichtgedraait).

hier werkt dit redelijk goed

mvg

erwin

Mark Vanlangendonck,

Een kamerthermostaat in een onverwarmde of onvoldoende verwarmde ruimte is zinloos, deze zal immers bijna nooit afschakelen. Je idee om deze in de badkamer te zetten is idd de beste oplossing in dit geval. In de badkamer gebruik je dan gewone radiatorkranen, in de andere kamers boven en in de hal beneden gebruik je dan thermostaatkranen. Belangrijk hierbij is het waterzijdig inregelen (zie www.cvtuning.nl) en het thermostatisch inregelen.

De theorie:
De kamerthermostaat wordt in een referentieruimte geplaatst. D.i. een ruimte waar geleefd wordt, dus meestal de leefruimte. Heb je 2 gescheiden regelkringen (bijv. beneden vloerverwarming, boven radiatoren), heb je ook 2 referentieruimtes nodig. Beneden zal dat de leefruimte zijn, boven (meestal) de badkamer.

En om enkelen reeds voor te zijn: dit is EEN oplossing, niet DE oplossing.

Erwin,
Dat is dus min of meer de waterzijdige inregeling die ik in mijn vorige reactie bedoelde. Echter, voor die inregeling worden meestal de voetventielen gebruikt, omdat waterzijdige inregeling een éénmalige "instelling" is. De normale radiatorknop is nl door iedereen zomaar te verdraaien, en dan is de totale inregeling om zeep.

zo een klein probleen en zo ver gaan zoeken gewoon zoals hans en john zelf aan haalde thetmostaat kranen schakelaar of thermostaat en zelfregelende pomp die niet meer energie kost dan nodig
meer heeft men toch niet nodig voor een zeer goede oplossing

de ene oplossing kost wel een beetje veel meer dan de andere!!!

Wel marcelvm,
het is net door tè simpele redeneringen dat zulke problemen/vragen als die van John ontstaan.

Gery

" En wat de WAR betreft, dat is ook geen zaligmakende oplossing (ik val ook in herhaling). "
Voor mij in elk geval wel. Ik heb er honderden staan, en die werken prima. Behalve hier en daar een uitzondering, maar die heb je altijd en overal. Als ik er ooit nog 1 in een gemeenschappelijke stookplaats zet, komt ie wel achter slot en grendel, dat heb ik ondertussen wel geleerd.

" Trouwens, hoe werkt de nachtverlaging bij een WAR? "
Blijkbaar zijn we aan het diskuteren over WAR, maar heb jij er geen flauw benul van wat dat juist inhoudt. En dan zijn jou tussenkomsten eigenlijk overbodig, diskuteren over iets war je niks van afweet???
Om terug te komen op de vraag, perfect. Maar alles staat en valt met een juiste programmering van de regeling. Meestal kan je 100% weersafhankelijk regelen, al dan niet met kamertemperatuurbijschakeling, of soms ook 100% ruimtetemperatuurafhankelijk. En naar keuze op dag en/of nachtregime.

" Kan je een bepaald scenario programmeren in de WAR? "
Wat bedoel je met een scenario's? Ik ken dat uit de domotica en immotica, en dan moet ik zeggen nee, je kan daarmee geen lichten dimmen, rolluiken dichtdoen, en de koffiezet opzetten. Maar ik neem aan dat je wat anders bedoelt.

" Als alle thermostaatkranen dicht staan, valt dan de ketel uit? "
Wat heeft dat met elkaar te maken? Een brander stopt zodra de keteltemperatuur de ingestelde of berekende temperatuur + hysterese bereikt heeft. Maar het verband met WAR is me niet duidelijk.

Hans

Hallo,

De kamerthermostaat, dus verplaatsen naar de badkamer.

Heeft iemand andere ideeën of is dit in dit geval toch de beste oplossing ?

Bedankt

mark

Mark

" Heeft iemand andere ideeën of is dit in dit geval toch de beste oplossing ? "
Op 10/03 heb ik mijn antwoord gegeven, lees dat nog maar eens na. En ik ben ondertussen nog niet van overtuiging verandert.

Hans

Hans,
met mijn reacties wil ik je enkel maar uit je tent lokken, omdat in vind dat je de WAR nogal eenzijdig bekijkt.
Een volledige verwarmingsinstallatie is meestal complexer dan men denkt. En het is net door te simpele redeneringen bij het ontwerp en de plaatsing, dat er problemen ontstaan zoals die van John. En stellen dat een WAR een allesoplossende maatregel is, is eveneens (te) kort door de bocht. Ik zeg niet dat een WAR niet deugt (helemaal niet!), maar het is niet altijd de enige of de beste oplossing.

Etienne,
Hans,

Jullie hadden het over een bypass wanneer er gewerkt zou worden met een differentieeldrukgeregelde pomp.

Kan iemand mij uitleggen wat dit is en welke rol die bypass heeft?

Johanna

Johanna,

Nee, zeker geen bypass in zo'n geval. Een bypass is bedoeld om de klassieke circulatiepomp te 'sparen'. Als alle kranen dichtgaan, en de pomp blijft draaien is dat slecht voor de pomp (sleet), onnodig hoog stroomverbruik, mogelijk oorzaak van lawaai in de installatie. De bypass opent als de kranen dichtgaan, bij een bepaalde verschildruk.

Hans

Gery

Als je niks anders te doen hebt dan me "uit m'n tent lokken " is dat voor mij ok, maar ik heb wel wat anders te doen. Ik probeer zoveel mogelijk zinvolle antwoorden te geven op gestelde problemen. En ik ben er niet verantwoordelijk voor als mensen de foute vragen stellen of de waarheid geweld aan doen. Ik baseer met op de info die me aangereikt wordt. Dedoorsnee lezer van het forum snapt niks van hydraulische schema's, de messte installateurs snappen dat nog niet. Ik vind dus jou soort vragen zinloos, je krijgt daar nooit een betrouwbaar antwoord op. Je moet dan ter plaatse de situatie gaan bekijken.

Waarom bekijk ik een WAR nogal eenzijdig bekijkt?
't Is gewoon een stomme regeling die wat temperaturen meet en daaruit een resultaat berekend. Meer is dat niet.

" En het is net door te simpele redeneringen bij het ontwerp en de plaatsing, dat er problemen ontstaan zoals die van John. "
Nee, zoals bij John worden nog altijd 80% van de installatie's gebouwd, met allemaal hetzelfde probleem. En je kan hydraulisch inregelen wat je wil, als de pomp stilstaat en je draait ergens een kraan open, gebeurt er niks.
En daarom stel ik dat een WAR een oplossing biedt. Ik weet ook dat je met een WAR niet alle problemen oplost, maar bij een goede installatie hoort een WAR. En wat mij betreft is dat altijd de beste oplossing, ik zie niet in wanneer dat niet zou passen.

Hans

In tussenseizoenen heb ik problemen met mijn WAR. zie ook de vraagstaart "WAR, kamerthermostaat of beide"

--> ik laat de ketel nu aanspringen met drie thermostaten die een zoneventiel bedienen. En die zoneventielen hebben een eindeloopcontact dat met de kamerthermostaataansluiting van de ketel verbonden is : de ketel draait enkel wanneer er ergens warmtevraag is en enkel de zone waarin de warmtevraag is wordt opgewarmt.

En ja, mijn ketel moduleert nog, op retourtemp. En ik speel zelf voor WAR : hoe hoger de temp buiten, hoe lager ik de aanvoertemp instel.

Die WAR van vroeger is trouwens nog steeds aangesloten, maar volgens de fabrikant houdt de ketel er geen rekening mee als er geen modulerende thermostaat op aangesloten is...

Dus Mark Vanlangendonck : je kan een kamerthermostaat in de badkamer hangen. Zoals ik hierboven beschreef met zoneventielen. maar probeer inderdaad eerst eens om de radiatoren in de living wat toe te knijpen.

En inderdaad: kamerthermostaat en thermostatische kranen in hetzelfde vertrek is AF TE RADEN. bij mijn ouders was de ketel (radson condensketel) daardoor na vier jaar naar de kloten. verkeerd geïnstalleerd.

Ik had ongeveer een gelijkaardig probleem. Ik heb nu mijn radiatoren dmv de voetventielen waterzijdig ingeregeld zodoende dat het op de badkamer altijd iets warmer is dan in de referentieruimte (woonruimte). De thermostatische kranen op de radiatoren staan altijd volledig open. Zodoende blijft het ook op de badkamer altijd aangenaam warm. Wanneer we het nu extra warm willen krijgen op de badkamer dan zetten we de kamerthermostaat in de referentieruimte een graadje hoger en draaien de thermostatische kraan van één radiator vlakbij de kamerthermostaat volledig dicht. Hierdoor gaat de ketel draaien in een hoger stookregime waardoor het water in de radiatoren warmer dan normaal wordt. De badkamer is dan vlug warm. Het lijkt nogal omslachtig, maar met één pomp (die niet altijd draait), is dit voor ons de beste oplossing. Voordeel is ook dat de rest van de dag de ketel zelf bepaalt hoe laag de keteltemperatuur moet zijn om optimaal te condenseren.

't is maar een gok, maar bestaat er niet zoiets als een badkamerradiator die zowel op CV als op elektriciteit wordt aangesloten, met ingebouwde thermostaat?
Wanneer CV niet voldoende meer 'geeft' wordt bijgewarmd dmv elektriciteit.

Is héél eenvoudig op te lossen - plaats thermostatische kranen en plaats een klokthermostaat voor thermostatische kranen - die bestaan. Dit wil zeggen dat in dagregime je pomp blijft doordraaien en dat iedereen zijn temperatuur krijgt die hij moet hebben. Men vergeet trouwens dat bij de thermostatische kranen de pomp altijd moet draaien en voor een woning is dat verbruik héééél klein. Steek wel ofwel een elektronisch pomp ofwel een drukverschilregelaar tussen vertrek en retour - beschermd je pomp in dit laatste geval én zorgt dat je geen nare geluiden krijgt in je leidingen van hoge snelheden van water die door een kraan gaan die ver gaat sluiten. Maak het niet ingewikkeld!
www.sabvba.com

mooie site, die www.sabvba.com . Veel info te vinden! En niet alleen over verwarming...

Amaai, eindelijk eens een site met degelijke info, die link ook gebrobeerd naar technica? www.technica.be

Over het klassieke probleem van warm in huis-koud in de badkamer heb ik nagedacht over de volgende oplossing : grote boiler , water op 55-60 graden , een apparte extra warmtewisselaar in de boiler , een aparte circulatiepomp(je) die enkel de radiator in de badkamer(s) voedt , nu nog een thermostaatje of tijdsrelais ertussen, zodat als je gebruikt maakt van de badkamer je enkel dit circuit (tijdelijk) in werking stelt zonder het hele huis te verwarmen.
kortom : de radiator van de badkamer zit op een apart circuit dat zijn warmte haalt uit de boiler voor san. WW.

Lijkt jullie dit doenbaar of waanzin ??

Hier zou ik geen tijd of geld insteken ! juist op het moment dat je je san WW nodig hebt in de badk, ga je het afkoelen voor de verwarming...

De hiervoor voorgestelde oplossingen zijn veel minder duur of ingrijpend, en zeker efficiënt :
1) WAR en thermostaatkraan
2) zoneventiel en kamerthermostaat
3) waterzijdig inregelen in de living

Bij een daalderop combifort heb je een extra CV cicruit waarmee je bv. de badkamer kan verwarmen!!

Hallo

Ik heb hetvolgende fenomeen

Klassieke installatie met radiatoren ,WAR regeling met thermostatische kranen op al de radiatoren.
Bypass over de pomp welke continue draait.

Er zijn sinds dit jaar een 5-tal radiatoren bijgeplaatst. Alle voetventielen staan volledig open. Tov van vorig jaar moet ik nu m'n thermostatische kranen een stand hoger zetten(van 3 op 4) eer er water doorkomt.
Iemand een idee waar dit aan kan liggen?

Mvg

Benny

Je cv installatie zal weer ingeregelt moeten worden.
De vraag is ook of je radiator vermogen de nominale ketelvermogen niet overschijdt.

Ketelvermogen is geen probleem( 36kW ketel)
Wat bedoel je met inregelen?

Mvg

Benny

Door uitbreiding verloopt de inregeling van je complete cv installatie. volledig openen van voetventielen is nagenoeg nooit nodig. Als je 5 radiatoren de voetventielen volledig open zet kan het haast niet anders dan dat je daarmee je cv systeem uit ballans brengt.

Cp

“met thermostatische kranen op al de radiatoren.”

Ook de nieuw geplaatste?"Jawel"

“zijn sinds dit jaar een 4-tal(correctie) radiatoren bijgeplaatst.”

Waarom?"4 Sierradiatoren bijgeplaatst en het was zonde om de bestaande weg te doen, deze laatsten hebben een andere locatie gekregen 2 op plaatsen waar vroeger geen hing en 2 bijgeplaatst op een reuze zolderkamer

“Alle voetventielen staan volledig open.”

Hoort ook zo, vooralsnog niet ter zake doende.

“Tov van vorig jaar moet ik nu m'n thermostatische kranen een stand hoger zetten(van 3 op 4) eer er water doorkomt.”

Das hartstikke fantastisch, maar wordt het dan ook te koud? De kamert° op m'n bureau is ongeveer 16°. Voorheen had ik hier geen radiator. In m'n living en keuken en badkamer bv stelde ik steeds stand 3 in voor uiteindelijk een t° van 21° te bereiken. In analogie heb ik nu terug stand 3 ingesteld om terug een 21° te bereiken maar er komt geen water door. Stand 4 laat wel water door en geeft een t° verhoging in m'n bureau .Identiek in m'n slaapkamer, verleden jaar stelde ik deze in op stand 2.8 , nu op stand 3.5 komt er nog geen water door, wel op stand 4. T° slaapkamer ongeveer 15° zonder verwarming.

”Iemand een idee waar dit aan kan liggen?”

Wellicht omdat er geen noodzaak is dat er water doorkomt!

Benny