lucht auto | Ecobouwers.be

U bent hier

lucht auto

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van beauvent
30/08/2002 - 21:00

Hallo,

de lucht auto zal te zien zijn eind september op de autobeurs te parijs.
BeauVent legt een minibus in. Wie wil kan mee.

groeten

BeauVent - luchtauto-team

138 Reacties

Reacties

afbeelding van ahardeman
05/05/2006 - 20:38

Ze gaan nu een stapje verder,

en slimmer

Met een stationaire motor in de garage wordt de tank in de auto op druk gebracht; hierbij hoeft de energie dus niet eerst in electriciteit omgezet te worden. De restwarmte van de motor wordt gebruikt voor verwarming en warmwater in het huis (warmte kracht koppeling dus),

zo wordt - in ieder geval s winters - het rendement uit je brandstof (en dat kan dus ook (accijnsvrije!!) aardgas of plantaardige olie zijn in 1 x 90% i.p.v. 30 a 40%

En je rijdt bijna voor niks

Nu nog even wachten tot t op de markt is...

Arnold

afbeelding van sublimator
06/05/2006 - 14:41

Een luchtmotor produceert m.i. koude.
Je moet dus wel bereid zijn s winters met een ijskoude auto te rijden ( of de passagiersruimte opwarmen, incl. isoleren en balansventilatie, eventueel een pasiefauto, hihi).
In de zomer geen probleem, dan heb je met de luchtmotor een gratis airco in de wagen, maar dan heeft het WKK-principe van de tank opladen thuis weinig zin.
Er zit dus een tegenstrijdigheid in het ecologisch nut van deze technologie.

afbeelding van sublimator
06/05/2006 - 14:58

óf,
je zou s zomers de restwarmte kwijt kunnen in de boiler van bvb. een wasserij of een camping of dergelijk, dan lijkt het wel een goed idee.

afbeelding van lucvt
06/05/2006 - 20:11

BIJ DE DECOMPRESSIE VAN DE LUCHT IN DE CILINDERS ZAL HET DIEPVRIESEFFECT DE CILINDERS REDELIJK VLUG DOEN VASTLOPEN, TENZIJ JE DE LUCHT (=MENGSEL VAN 79% STIKSTOF EN 20% ZUURSTOF) ZOU KUNNEN VERVANGEN DOOR ZUIVERE STIKSTOF.
STIKSTOF IS IMMERS INERT EN BIJ DECOMPRESSIE KRIJG JE DAN GEEN KOUDEPRODUCTIE;

ZIJN ER COMPRESSOREN DIE GELUIDSARM ZIJN, ZODAT DE BUREN NIET WAKKER WORDEN ALS JE DE AIRCAR 'S NACHTS AAN NACHTTARIEF BIJVULT?

afbeelding van wim van goethem
06/05/2006 - 20:57

Lucas,

Je haalt hier van alles door elkaar.

Stikstof zal bij ontspanning wel degelijk kouder worden. Waar ik werk ontspant men 30 bar stikstof naar 7 bar. Die 30 bar N2 word voorverwarmt opdat de buitenkant van de installatie niet zou aanvriezen (en belangrijker, opdat het staal niet te broos word bij die lage temperaturen).

Vastlopen van cilinders, of kleppen, of gelijk welk ander bewegend deel dat koud wordt, is een gevaar als men de lucht niet voorverwarmt.

Dit heeft echter niks te maken met het feit dat stiksof inert is, maar alles met het feit dat er nog waterdamp in de lucht zit. Deze waterdamp zal dan immers aanvriezen en zo vastlopen of opstroppingen veroorzaken.

Natuurlijk is het zo dat men met stikstof daar geen last van heeft. Maar dit komt omdat men bij de produktie van zuivere stikstof de waterdamp (en andere luchtverontreinigingen) er al uit haalt.

Wat betrefd geluidsarme compressoren: elke geluidscompressor kan stil gemaakt worden, het is maar hoeveel geluidsisolatie en trillingsontkoppelingen men ertegen wil aansmijten (kostprijs!).

Wim Van Goethem

PS: ik vrees wel dat deze luchtauto 'gebakken lucht' is. De actieradius zal volgens mij te klein zijn (energiedichtheid van gecomprimeerde lucht).

afbeelding van wim van goethem
06/05/2006 - 21:03

het is natuurlijk luchtcompressor ipv geluidscompressor :-)

Wim Van Goethem

afbeelding van lucvt
06/05/2006 - 21:30

Wim

thanks voor je repliek. Het idee van de inertie van de zuivere stikstof kwam van een bevriende luchtvaartingenieur. Stikstof zou in de luchtvaart gebruikt worden omwille van die inertie tegen koude. Met je info kan ik die discussie weer wat aanzwengelen.
Toch hoop ik dat de aircar er ooit komt. Als tweede wagen voor het woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer zou een korte actieradius geen bezwaar mogen zijn als het milieuvriendelijk en daarbij ook nog goedkoop is! En elk modaal gezin die twee wagens bezit, zal er wel één hebben die niet al te veel kilometers rijdt.

afbeelding van wim van goethem
06/05/2006 - 22:14

Lucas,

Er is mij geen enkel gas bekend dat niet kouder word als men het ontspant (wat niks wil zeggen ;-)). Natuurlijk zal het een en ander afhangen van hoeveel de drukval is, en welk debiet men afneemt.

Ik vermoed dat men in de luchtvaart gewoon flessen gecomprimeerde N2 meeneemt en deze dan als 'stuurlucht' gebruikt.

Een compressor/luchtdroger is veel complexer dan een drukvat, waardoor dat drukvat veel bedrijfszekerder is. Al valt de boordelectriciteit helemaal uit, sommige dingen kan men dan nog (tijdelijk) via 'stuurlucht' bedienen (backupsysteem).

En wat dat inert tegen koude betreft. Op die grote hoogte is het snel -40 celsius. Dan moet men zeker zijn van droge 'stuurlucht' of de luchtleidingen vriezen dicht. Gebruik van flessen N2 geeft die zekerheid. Misschien bedoelde hij dat?

Wim Van Goethem

afbeelding van lucvt
06/05/2006 - 23:58

Wim

je uitleg lijkt me van A tot Z logisch te zijn. Ik beaam aldus je vraag over de luchtvaarttoepassing van stikstof.

Gelukkig zijn er op dit forum kleine Einsteins als jij, die de wetenschappelijke beginselen in de juiste plooi kunnen strijken; Al was het maar om de euforie bij leken als mezelf, rond nieuwe brandstoffen of materialen, in een juist daglicht kunnen plaatsen.
Ik was aanvankelijk in de ban van die ogenschijnlijk eenvoudig werkende aircar, maar als er geld aan te pas komt is een beetje scepticisme een gezonde reflex.

afbeelding van fabs
16/05/2006 - 15:25

Dit luchtauto lijkt me inderdaad gebakken lucht. Indien dit toch zo rendabel is (als voorgesteld, 100km @1€), dan zou ik snel zo'n motor 'stationair' koppelen aan een alternator ... En hoe zou die 'gecomprimeerde' lucht moeten ontstaan ? Met een diesel- of een electrische compressor ??? Omzetting van één energie naar de andere heeft toch altijd verliezen !!!

afbeelding van fabs
16/05/2006 - 15:29

Dit luchtauto lijkt me inderdaad gebakken lucht. Indien dit toch zo rendabel is (als voorgesteld, 100km @1€), dan zou ik snel zo'n motor 'stationair' koppelen aan een alternator ... En hoe zou die 'gecomprimeerde' lucht moeten ontstaan ? Met een diesel- of een electrische compressor ??? Omzetting van één energie naar de andere heeft toch altijd verliezen !!!

afbeelding van björn van staeyen
29/06/2007 - 08:33

Auto die rijdt op lucht komt eraan
Aansluitend bij dit artikel

* Rijden voor geen geld

Bekijk de pagina uit de krant

Tegen het einde van volgend jaar verschijnt de eerste auto in ons land die rijdt op lucht.
Het klinkt als een uitvinding van professor Gobelijn, maar het is echt: een wagen die niet rijdt op benzine of diesel, maar op... lucht. De motor van de wagen is een uitvinding van de Franse ingenieur Guy Negre, een man die zijn sporen verdiende in de Formule 1. Negre sleutelt al sinds 1991 aan zijn uitvinding en biedt geïnteresseerden nu een licentie aan om de auto in andere landen te produceren.

'De motor op lucht is natuurlijk fantastisch, maar dat is niet het enige revolutionaire aan de MDI', zeg Wommelgemnaar Jan Peetermans. Peetermans heeft de licentie voor België op zak en wil de wagens vanaf volgend jaar op de markt brengen. 'Heel het productieconcept is gebaseerd op de luchtvaartindustrie. Zo werken we niet met staal, maar met polyester en aluminium. Dat wordt ook niet gelast, maar gekleefd, maar is zeker zo stevig. De wagen voldoet ook aan alle veiligheidsvereisten -anders zouden we hem hier niet mogen verkopen.'

De productie van de MDI gebeurt ook lokaal in elk land waar hij te koop is. Peetermans wil minstens één, en waarschijnlijk zelfs twee fabrieken gaan bouwen om de MDI te produceren. Daar moeten jaarlijks zo'n 7.500 stuks van de band rollen. 'Dat we lokaal produceren, scheelt natuurlijk gigantisch in transportkosten. We vermijden zo ook de invoerrechten, die flink kunnen oplopen.'

Het prijsvoordeel wil Peetermans zoveel mogelijk aan zijn klanten doorspelen. 'Het goedkoopste model willen we voor minder dan 4.000 euro verkopen. En dat is voor een volwaardige auto.' (fpe)

afbeelding van marc-4
29/06/2007 - 20:03

Ik zit al sinds 1997 te wachten tot die wagen eindelijk op de markt komt, ben ondertussen al 3 wagens verder, de volgende gelegenheid is 2009. Ik hoop dat ze het nu kunnen waarmaken.

Let wel die wagen is minder performant (trekt minder snel op) dan een moderne wagen, maar je moet iets prijs geven voor het milieu.

Hopen maar

afbeelding van chathanky
29/06/2007 - 21:02

Is het energetisch ook verantwoord?

afbeelding van lucvt
30/06/2007 - 00:03

CHATHANKY

in het begin liet ik me ook vangen aan het principe "is het energetisch verantwoord?".

Nu ben ik ervan overtuigd dat niet de hoeveelheid verbruikte energie van prioritair belang is maar veeleer de soort van energie dit om het milieu te vrijwaren van CO², straling, roetdeeltjes,zure regen,....

De zon is onze belangrijkste (kernfusie) energiebron en wordt door onze onkunde of gemakzucht amper benut. Het huidige massale wereldverbruik aan energie is nauwelijks het vermelden waard vergeleken met dat wat de zon ons dagelijks biedt. Het bakken van een keramische dakpan kost ook energie en geeft geen rendement. Zonnecellen op je dak daarentegen wel en die elektriciteit kan de compressor van de luchtwagen aandrijven.

Alle materie bevat trouwens kolosaal veel energie. Einstein bewees dat zelfs een granieten rots meer potentiële energie bezit dan we ons ooit kunnen inbeelden. Het lukt de mensheid evenwel niet om die energie los te krijgen. Met uranium, plutonium en brandbare koolwaterstoffen lukt het ons helaas wel.

Ik ben het dan eigenlijk ook wat beu om te horen dat er een energieprobleem zou zijn. Als er één probleem is, dan is het de verloedering van ons milieu en de toename van de wereldbevolking ten koste van de diversiteit van andere levende energievolle wezens.

afbeelding van chathanky
30/06/2007 - 02:21

Laat ik het er dan op houden dat het met de huidige samenstelling van de opgewekte elektra niet rendabel is om lucht te compimeren om dit vervolgens om te zetten in bewegingsenergie.

afbeelding van Anonieme gebruiker
30/06/2007 - 07:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

er werd weleens gelachen met ,binnen kort moet men nog belasting betalen op de lucht die men in ademd
het is bijna zover denk ik,want betalen gaat men zeker doen maar hoe gaan ze die taks noemen
voor het millieu zou het wel zeer goed zijn natuurlijk

afbeelding van eric-15
30/06/2007 - 10:29

>>Laat ik het er dan op houden dat het met de huidige >>samenstelling van de opgewekte elektra niet rendabel is om >>lucht te compimeren om dit vervolgens om te zetten in >>bewegingsenergie.

Dat is dan een totaal verkeerde conclusie...

afbeelding van chathanky
30/06/2007 - 10:38

Verklaar je antwoord eens Eric.

afbeelding van chathanky
01/07/2007 - 01:32

Zo moeilijk was die laatste vraag toch niet, aangezien de zeer stellige antwoord?

afbeelding van guy-14
01/07/2007 - 11:25
Guy

Denk dat ik het met Chathanky eens ben en dus ook 's benieuwd naar de reactie van Eric...

afbeelding van eric-15
01/07/2007 - 11:27

@ Chathanky,

Sorry voor het late antwoord, ik ziet niet permanent aan mijn PC te wachten op een of ander bericht op dit forum, :-)

Om even te antwoorden op uw vraag: je stelt dat het met de huidige samenstelling van de opgewekte elektra niet rendabel is om lucht te comprimeren om dit vervolgens om te zetten in bewegingsenergie...

Ik bedoel alleen dat het rendement van een compressor op zich niet afhankelijk is van waar de electricteit vandaan komt, electriciteit is electriteit.
Het is natuurlijk waar dat voor de totale milieuimpact men wel dient rekening te houden met de oorsprong van de electriciteit. Dat was misschien wat je bedoelde in je vorige berichtje. Echter in het geval van bv. een moderne gasgestookte electriciteitscentrale gaat dat niet zo tegenvallen op vlak van uitstoot als je het vergelijkt met een auto op fossiele brandstoffen. Bovendien is de aircar vooral bedoeld om de stad te ontlasten van stofuitstoot en andere emissies en daar zal hij zeker in slagen.

En last but not least, zelfs indien de aircar nu nog niet rendabel zou zijn, is het belangrijk om zulke initiatieven toch te stimuleren, anders geraken we nooit van onze fossiele verslaving af...

afbeelding van chathanky
01/07/2007 - 22:12

Even als grove schatting:

Rendement elektra 40%, transportverliezen 4%?
Elektramotor 50%, rendement verlies compressor zelf 10%?

De vraagtekens zijn zeker een onzekere schatting maar ze zijn er wel en het kan mee en tegenvallen zoals ik ze stel.
alles bij elkaar kun je beter aardgas of lpg gaan rijden, je zal nu nog met de middelen moeten doen die aanwezig zijn.
Je kunt wel uit voorbaat over gaan maar het zal nu het milieu meer belasten.

Dan komen ze nog met de zotte plannen om kolencentrales te gaan bouwen met co2 opvang. Als het mee zit is het rendement van zo`n centrale 20 %.
Exacte getallen zijn ook hiet niet van bekend.

Heb je wel eens nagedacht hoeveel molentjes of zonnepanelen er moeten worden opgesteld om het complete wagenpark rijdend te houden op deze manier.
En wat denk je over de infra die hier op angepast moet worden om de stroom te transporteren.
Dan heb je het over duurzaam. Hoeveel bodemschatten spreek je aan die ook niet onuitputtelijk zijn?

afbeelding van christiaan65
05/07/2007 - 14:53

Raar dat men hier nogal afwijzend staat tegenover de wagen op lucht...

De elektriciteit die nodig is om de compressor zijn werk te laten doen is van zo’n kleine hoeveelheid en verwaarloosbaar tegenover al de manipulaties die nodig zijn om de fossiele vloeistof om te zetten naar brandstof, daarenboven wordt er meer en meer elektriciteit opgewekt op alternatieve wijze (zonnecellen, windmolens etc) wat de natuur ten goede komt op alle vlakken.

Ik kijk alvast uit naar de eerste modellen en hun technische gegevens, een stadswagen hoeft trouwens geen 150km/h te kunnen rijden, max 70 à 90km/h

afbeelding van jimmy-7
06/07/2007 - 08:29

auto op lucht,...lol
is er iemand die dit serieus neemt, ze zijn er ondertussen al 10jaar mee bezig,...komaan zeg...

Als het echt zo geweldig was dan reed ondertussen al iedereen op lucht,...

"the bovine human herd, inherently stupid, the fools deserve their fate"
george fisher

afbeelding van dirk vansintjan
06/07/2007 - 09:05

Los van alle overwegingen of deze motor efficiënt is of niet, wil ik reageren op Jimmy.
Ik volg al 20 jaar de pogingen van een Belgische ontwerper van een swashplate-motor, dhr Marcel Geirnaert, om met zijn motor 'aan de bak' te komen en mijn conclusie is: 'Het is quasi onmogelijk om in te breken in die wereld als enkeling.'
(De Geirnaert-motor heeft geen krukas en de zuigers bewegen perfect evenwijdig met de aandrijfas: minder slijtage, meer rendement, ... maar geen interesse van autobouwers.)
Het feit dat ze er meer dan 10 jaar over doen om in productie te gaan is voor mij dus geen bewijs dat hun motor niet deugt.

afbeelding van Didier Grimonprez
06/07/2007 - 09:54

Jongens, eindelijk is het zover: de luchtauto komt naar ons. Eind volgend jaar zouden ze in België van de band moeten rollen. Ik doe dan meteen mijn auto weg en koop er me zo eentje:

WOMMELGEM - Een Antwerpse zakenman lanceert vanaf eind volgend jaar in ons land een wagen die zowaar op lucht rijdt. <<de MDI is niet alleen een pak vriendelijker voor het milieu - vermits hij ook gewoon lucht uitstoot -, maar ook spotgoedkoop>>, zegt Jan Peetermans, de zaakvoerder van MDI België. <<vanaf 4.000 euro, btw inbegrepen, is een van onze revolutionaire wagens van jou.>>

De motor die de MDI aandrijft, is een ontwerp van de Franse ingenieur Guy Nègre, die zijn sporen al verdiende in de Formule 1. Peetermans wist een licentie in de wacht te slepen voor de verkoop van de wagens in ons land. <<concreet werken ze op perslucht die verzameld zit in een tank>>, legt Peetermans uit. <<de lucht zit er onder een druk van 300 bar, zo'n anderhalve keer meer dan in een duikersfles. De luchtdruk drijft de zuigers van de motor aan.>>
Volgens Peetermans in ongeveer 15 jaar lang aan het concept gewerkt. heel de productie is gebaseerd op de luchtvaartindustrie. <<we werken dan bijvoorbeeld ook met polyester en aluminium in plaats van staal. Ik kan iedereen wel op het hart drukken dat de wagens die we in België zullen bouwen aan de grootste veiligheidsvereisten zullen voldoen.>>

BIJTANKEN

Hoewel hij er op het eerste gezicht toch wat van weg heeft, wil Peetermans de MDI niet vergelijken met het bekende stadswagentje Smart. <<onze MDI is ongeveer 2,65 meter lang, 1,62 meter breed en 1,66 meter hoog. Hij heeft dus meer weg van een Mercedes A-klasse. Er is plaats voor drie personen. Met de zwakste motor kan je een maximumsnelheid van ongeveer 100 km/u halen, de zwaarste motor haalt zo'n 130 km/u. Onze wagens, die enkel op lucht rijden, moeten om de 250 kilometer worden bijgetankt. Wie voor een stukje ook op brandstof rijdt - voor meer krachtontwikkeling - moet pas bijvullen om de 1.000 kilometer (1 liter brandstof per 100 kilometer). Bijtanken gebeurt gewoon met een compressor. Het systeem is dus heel eenvoudig. Het moederbedrijf van MDI België wil op termijn een eigen netwerk van 'tankstations" installeren. Onze wagens zijn trouwens verkrijgbaar in verschillende kleuren waarin iedereen zijn gading vindt.>>
Peetermans wil in België zeker een - en op termijn twee - fabriek(en) bouwen. Naar alle waarschijnlijkheid een in Vlaanderen en een in Wallonië. Maar waar ze precies uit de grond zullen schieten en hoeveel werknemers ze zullen tellen, wil hij nog even voor zich houden. De Antwerpenaar mikt op 7.500 MDI's die per jaar van de band moeten rollen.

Bron: Het Laatste Nieuws

afbeelding van sublimator
07/07/2007 - 10:06

jimmy,

Op tien jaar een volledig nieuw concept van auto ontwikkelen, met volledig nieuw type moter (met een speciale krukas-zuigercombinatie) , speciale tanks, nieuwe carosserietechnieken experimenteren en gelijktijdig het geld voor zo een project bijeenrijven..en toch al contracten afsluiten van 70000 auto's per jaar.....CHAPEAU !

Dat is natuurlijk te danken aan het feit dat het hier over een formule1-constructeur gaat (en niet over de zoveelste garagist-uitvinder, met alle respect)

Chathanky,
>>Even als grove schatting:

>>Rendement elektra 40%, transportverliezen 4%?
>>Elektramotor 50%, rendement verlies compressor zelf 10%?

Dat klopt allemaal, maar dan komt de moter zelf, rendement 100% ?
Een verbrandingsmoter heeft theoretisch een rendement van 30% maar in de praktijk (stads- en fileverkeer) kan dat ook dalen tot 10% . Het valt dus nog te bezien of 'op lucht' rijden het milieu méér belast dan op aardgas en dergelijke.
vr gr, willy

afbeelding van stan-3
11/07/2007 - 10:56

EINDELIJK komt hij er
laat ik het zo zeggen

zoen ik bij mn eerste zoektochten naar een wagen op plantaardige olie, The AIRCAR tegenkwam, en dit vertelde aan omstaanders, werd ik uitgelachen dat het een internet grap zou zijn. Ik bleef geloven, en hij komt er dan toch. heb er wel enkele bedenking bij !

WAAROM ZO EEN LELIJK DING ONTWERPEN, komaan geef eerlijk toe, zet daar een deftig designteam op en dit wordt een gigantische kaskraker, zeker ter vervanging van al die stinkende mottige stadwagentjes. dit ding moet worden verkocht, en hoe doe je dit door het een deftig uiterlijk te geven niet! (de citycat kan door de beugel.)

GEBRUIK HET VOERTUIG WAARVOOR HET DIENT !
mensen die er ganse dagen autostrade rijden don't. dit dient er niet voor !

wanneer wordt hij werkelijk verkocht in Belgie ?

> ik durf er ook nog wel mn hoofd bij leggen, dat onze overheid een of andere tax zal invoeren enkele en alleen om de inkomsten aan benzine te stimuleren.

> zou het niet intr zijn om als overheid te investeren in dit soort projecten, in plaats van het in stand houden van opel/vw/ford fabrieken, misschien de subsidies, belastingverlaging,... van die bedrijven gebruiken als extra inkomst, en dan geen tax heffen op het verbruik van de wagens

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/07/2007 - 12:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Als ze aan de vrouwen de toelating geven om met zo een wagentje in de stad te gaan winkelen dan garandeer ik u dat de steden onleefbaar worden wegens het fileprobleem. Dat lost allemaal niets op. Een milieuvriendelijke en goedkope wagen veroorzaakt alleen maar meer verplaatsingen, meer verkeer, meer drukte, meer wegen, meer parkings en steeds minder leefruimte.
Mobiliteit is een kankergezwel dat zichzelf voedt. Wordt alleen maar erger en meer. Als uw kind in de VS gaat wonen, dan zullen jullie de rest van jullie leven met het vliegtuig op en af naar Amerika mogen pendelen. Het is toch absurd als iedereen zo gaat beginnen. Men moet eens beginnen met de mobiliteit an sich in vraag te stellen.

vr gr
Pluto

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.