Boom vellen bij nieuwe of volle maan? | Ecobouwers.be

U bent hier

Boom vellen bij nieuwe of volle maan?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van vdbriel
19/11/2010 - 21:32

 Hallo,

 

We willen graag een boom in ons huis plaatsen. Hiervoor hebben we een boom geselecteerd en een kapvergunning verkregen.

Weet er iemand wanneer het beste moment is om deze boom te vellen? Klopt het dat er minder sap in de boom aanwezig is bij nieuwe maan?

 

Alvast bedankt voor de info.

 

Roeland

61 Reacties

Reacties

afbeelding van Rudy Martens
13/12/2010 - 21:18

Nieuwe of volle maan is belangrijker voor het oogsten van groenten (zie o.a. diverse literatuur van Velt en andere organisaties).

Voor het vellen van een boom voor constructiehout is het seizoen belangrijker. In de herfst tot mid-winter zit er geen tot weinig 'sap' in de boom en dat is het beste moment om goed hout te bekomen. Bedenk dan ook nog dat men van oudsher de stammen twee jaren liet voordrogen. Pas daarna ging men het hout verder verzagen (bv. tot balken).

Bezin echter eer je begint: Je wil een boom in huis. Bedenk dat die boom rond zijn as om nog altijd gaat "torsen". Als het vochtgehalte in jouw huis nadien stijgt of daalt dan gaat dat schijnbare dode hout nog altijd een deel "heen en weer" torsen (of als het niet anders kan ergens gaat barsten).

Ik begrijp dat je een stukje natuur in huis wil halen maar zou je niet beter overwegen de boom in zijn glorie laten?

afbeelding van vdbriel
14/12/2010 - 10:51

Hallo Rudy,

 

Bedantk voor je reactie.

Nu is dus het goede moment. Maar ik dacht dan men vroeger nog specifieker bomen kapte. Op basis van de stand van de maan.

Onze Architect heeft  nog met bomen in huis gewerkt. Hij heeft er ons op gewezen dat de boom kan barsten. Dat nemen we erbij. Ook op mogelijke beestjes heeft ie gewezen. De spint moet er dus af. Hij stelt wel voor om de boom in huis op zijn plaats te laten drogen.

Ik wil je nog even meegeven dat deze boom de keuze heeft: of stookhout (door/voor iemand anders) of bij ons in de living. Dus de boom in zijn volle glorie laten is helaas geen optie.

 

groeten

Roeland

afbeelding van Hans Delannoye
16/12/2010 - 08:00

rudy

sorry, maar dat is wel degelijk van belang.  als je naar oostenrijk of zuid duitsland gaat zal je nog hondrden schrijnwerkers vinden die daar extreem veel belang aan hechten, lees er erwin thoma maar eens op na. 

vrienden van me in oostenrijk hebben voor hun huis ook "mondholz" (maanhout) gebruikt zoals de oostenrijkers dat noemen.  de vloer van de verdieping is uit massieve houten balken (spar) gemaakt die op het juiste moment gekapt zijn (winter bij afnemende maan) en natuurlijk gedroogd (bladeren aan de boom laten tot het voorjaar), deze zijn 9m lang en worden enkel nog eens in het midden ondersteund.  bovenop liggen houten vloerdelen, verder niks, geen sint andrieskruisen of wat dan ook.  en na 10 jaar staan die nog altijd schoon recht.  en er zijn geen barsten te bespeuren, op enkel windbarstjes na.

en mondholz draait ook niet, je kan dat gerust binnenshuis gebruiken.

hans d

afbeelding van vdbriel
16/12/2010 - 09:00

Hoi Hans,

Dit is de info die ik nodig heb. Het gaat blijkbaar nog verder dan ik dacht. Bedankt !

Roeland

afbeelding van Log-ic
01/03/2011 - 18:18

Beste, er worden hier in de vele antwoorden verschillende "problemen" met hout een beetje door elkaar gehaald. Maar één en dezelfde boom kan wel een meer dan één probleem of defect vertonen.  Vanuit mijn ervaring als boomzagerij kan ik alleen maar beamen dat boomstammen die met "afgaande maan" geveld werden vlotter verzagen en bewerken dan andere.  Een boom is een levend wezen en de sapstromen vallen nooit volledig stil.  Met afgaande maan tijdens de late herfst en winter is de activiteit het minst.  (tenminste voor loofbomen. Naaldbomen zijn een ander verhaal, die vallen nooit stil). Maar het voordeel van deze wintervellingen bij vallende maan komen in de eerste plaats ten goede van de zagerij en schaverij: het snijgereedschap zal minder bevuild worden door sappen en harsen die door de hitte uitharden op zaagbanden en schaafmessen.  Bevuild snijgereedschap is gewoon veel minder efficiënt werken.  Dus: hout uit wintervellingen bij afgaande maan is meer gegeerd bij de vaklui omdat het zich veel beter laat verwerken.   Het drogingsproces zal idd ook vlotter verlopen om de eenvoudige reden dat er van in het begin minder vocht in het hout zal zitten.  Maar voor de eindgebruiker zijn de voordelen dus beperkt of onbestaand.  

Hout onder spanning (loofhout) of reactiehout (naaldhout) geeft dat met wel recht zaagt, en toch kromme planken krijgt. Dit heeft dan weer te maken met de standplaats en/of de vorm van de boom die bvb. een kromme stam heeft moeten ontwikkelen om naar het licht te kunnen groeien, of heeft moeten opgroeien op een plek waar permanent wind vanuit een overheersende richting staat.  Kenmerkend is een excentrisch hart en bij uitbreiding aan één kant smalle groeiringen en brede aan de andere kant.  Ten slotte: de meeste houtsoorten moet men zo snel mogelijk na de velling verzagen.  Als je stammen wil bewaren voor later is er maar één goede methode: laat de boom gewoon zo lang mogelijk rechtop staan, dan heb je er nog plezier aan. 

Tot slot nog een belangrijke opmerking: spijtig genoeg zijn het juist de meest duurzame (loof)houtsoorten (Robinia en Kastanje) die het meest onderhevig zijn aan interne spanningen.

afbeelding van Hans Delannoye
20/03/2011 - 12:31

beste log-ic

ik ben het voor het overgrote deel met je eens, maar ik wil dus graag een paar kanttekeningen hierbij maken. ik weet alleen maar wat zeer ervaren schrijnwerkers (uit tirol en voralberg) me verteld hebben, ik ben zelf niet beroepsmatig met hout bezig.

en zij zien toch wel een verschil in het hout, maar zij werken hoofdzakelijk met naaldhout en beuk.  en kromme bomen dienen voor brandhout, uit zo'n een boom krijg je inderdaad nooit mooi hout.  over dat duurzame hout wil ik graag dit nog kwijt, in o.a. oostenrijk wordt het overgrote deel van het gebruikte hout in de bouw, ook voor de buitenbekledingen in spar gemaakt, en die huizen houden honderden jaren.  dus toch niet zo slecht voor een zogenaamd niet duurzaam hout?

hans d

afbeelding van Dirkske1
20/03/2011 - 12:52

Beste Hans,

 

U spreekt over hout in Oostenrijk,maar wij wonen in Belgie en hier zijn de weersomstandigheden gans anders dan ginder.Alleen de groeitijd van de bomen per jaar is al een belangrijk verschil.

Ikzelf heb ook een kleine zagerij en heb al ovale tamme kastanjes gezaagd met de eerste jaarring volledig uit de center en toch rechte balken eruit gehaald voor raamconstruktie.

 

Zo zie je maar.

 

Dirk

afbeelding van Hans Delannoye
20/03/2011 - 13:01

dirk

je hebt natuurlijk gelijk, het naaldhout hier is ook niet vergelijkbaar, want heel andere klimaatsomstandigheden.  en ook een heel ander beheer van bossen :-). 

hans d

 

afbeelding van Specht
14/12/2010 - 12:14

Er is GEEN ENKEL (lees nul, 0, nada, niente,...) maar dan ook geen enkel WETENSCHAPPELIJK verband tussen de kwaliteit groenten, bomen enz... en de stand van de maan, de efemeriden of wat dan ook bij het oogsten. De seizoen (aantal uur daglicht, intensiteit daglicht, nachttemp. relatieve en absolute vochtigheid, ...) hebben wel een invloed op bepaalde eigenschappen.

Wat welk kan spelen dat zijn andere effecten (temp., vochtigheid, enz....) die zich toevallig samen met de stand van de maan voordoen! Elke bewijsvoering voor een verband zit in dezelfde schuif als creationisme en tal van andere zaken: geen wetenschap maar wel een geloof (en geloof hoeft niet waar te zijn)!

Het barsten van het hout heeft enkel te maken met temperatuursverschillen en de vochtigheid. Wanneer hout aan grote temperatuursverschillen onderworpen wordt kan het gaan barsten. Elke temperatuur heeft immers een eigen absolute vochtigheidsgraad. Wanneer hout uit een koude omgeving (buiten) naar een warme omgeving gebracht wordt (binnen) dan kan er spanning in het hout ontstaan enerzijds doordat het uitzet door de warmte en anderzijds omdat in de warme omgeving het hout sneller uitdroogt (terwijl de kern nog koud is). Het geleidelijk verhogen van de temperatuur is dus van belang en bij hout gaat dit zeeeeeeer traag. Laat dus de boom eerst in de gang staan (1 m) vervolgens verhuis je deze naar de living.

afbeelding van Hans Delannoye
16/12/2010 - 08:12

specht

en wat bewijst dat? het feit dat je iets wetenschappelijk niet kan bewijzen betekent nog niet dat het er niet is of niet kan zijn.  je kan alle dagen een aantal zaken vaststellen waar de wetenschap geen bewijs voor heeft.  ook homeopathie werkt niet volgens vooraanstaande geleerden (of die zichzelf zo zien), maar het heeft mijn leven ingrijpend gewijzigd.  en nee, geen placebo effect, ik heb weken geen oog kunnen dichtdoen van de pijn, ik was een wrak, en ben er dank zij homeopathie bovenop gekomen.  heb jij ooit een wetenschappelijk bewijs gezien voor eb en vloed?  en waaromp het ene jaar de bladeren vallen in oktober, en het andere in november of december?  opwarming van het klimaat? ook onzin, want sommige van dei wetenschappers kunnen bewijzen dat de gemiddelde t° gedaald is, terwijl anderen het omgekeerde "bewijzen".

ik heb ooit een geleerde professor horen beweren dat een bepaald product niet kon werken, want ze hadden het uiteengehaald en alle componenten apart onderzocht en geen werkzame bestanddelen gevonden.  maar het samenspel van de verschillende stoffen hadden ze niet onderzocht.  en dat soort mensen noemt zich wetenschapper?? terwijl iedereen weet dat er in blauw nog geel groen in zit, maar kap je ze beide samen, heb je wel groen.  overigens, kan je dat wel bewijzen en bestaat groen wel echt?

de invloed van de maan is bepalend in ons leven, niet voor niets werd de maan (en de zon) door onze oerouders aanbeden, omdat zij die veel dichter bij de natuur stonden zagen wat wij niet meer zien.

hans d

afbeelding van karl herrebout
19/12/2010 - 21:50

Hans,

Ik heb zo wat gelezen over 'mondholz' en als houtverwerker die bijna dagelijks met eik bezig is, kan ik me wel een idee vormen waar het echt om gaat. Uiteindelijk gaat het over het vermijden van spanningen in het hout. Spanningen die onstaan door enerzijds verschil in vochtgehalte binnenin het hout, anderzijds door verschillen in densiteit (bijvoorbeeld rond een knoest). Beide spanningsoorzaken zijn zelfs met mekaar verbonden.

Spanningen in een houten plank worden veroorzaakt door een onevenwicht in vochtgehalte over de dwarsdoorsnede (of minder: langsdoorsnede) van een plank. Er zijn in een boom 2 soorten vocht; het celgebonden vocht en het vocht dat zich tussen de cellen bevindt. Het vocht tussen de cellen moet traag verdampen, best buiten, in de wind en niet te hoge temperatuur. Dat is na het verzagen tot planken, want in de stam zelf verdwijnt er niet zoveel vocht. Als het tussencelvocht verdwenen is, dat heet het vezelverzadigingspunt (+/- 30%), begint het celgebonden vocht te verdampen, en dan pas treedt er krimp op. Vanaf dat moment kan er gedacht worden aan artificieel drogen in droogkamers. Als het hout echter te snel in de droogkamers komt, en de planken in de pak nog slecht in evenwicht zijn, dan heb je bv. planken of stukken van planken die nog tussencelvocht bevatten, dan krijg je zgn. droogfouten die zichtbaar worden na het artificieel drogen. Ook als het hout buiten te snel droogt (veel wind en zeer warm, bv. in volle zon), krijg je deze droogfouten: kopse barsten, stukken hout die loskomen middenin de plank (kollaps), windbarsten en ook schoteling.

Het is dus uitermate belangrijk dat een pak hout, alvorens de droogkamer in te gaan, een zeker evenwicht heeft qua houtvochtgehalte. In planken verzaagd duurt dit niet langer dan 6 maanden. Wij drogen meestal pas artificieel vanaf 20-25 %, dan zijn we zeker.

Het artificieel drogen heeft ook zo zijn kennis. Er wordt gefaseerd gedroogd in functie van het restvocht in het hout. In atmosferische droogkamers moet er dieper doorgedroogd worden zodat ook de kern van het hout op het eindvochtgehalte komt. Met stoom wordt dan de buitenste schil, die ondertussen enkele procenten droger is, op hetzelfde vochtgehalte gebracht zoals binnenin. Het resultaat is een plank met een evenwichtig vochtgehalte die niet meer zal werken of schotelen. Met een (goede) vacuumdroogcel is het proces nog een stuk eenvoudiger omwille van de andere fysische parameters.

Maar om terug te komen op die stammen die in hun geheel verwerkt worden, zit het zo dat het niet mogelijk is om houten balken dikker dan 13 cm artificieel te drogen (en dan nog alleen in bepaalde soorten vacuumdroogkamers). Het is dus voor die stam, die zal komen te staan in een huis (evenwichtsvochtgehalte van hout is daar tussen de 8 en 12% in onze contreien), belangrijk dat hij zo weinig mogelijk vocht bevat tijdens het vellen enerzijds, en dat hij alvorens te worden geplaatst in dat huis, in evenwicht is qua vocht. Dat zal de boom toelaten traag en zonder al te veel spanning over de jaren in het huis bij te drogen.

Er bestaan heel veel van die wijsheden van schrijnwerkers die zeker hun nut hebben gehad in het verleden. We mogen niet vergeten dat het artificieel bijdrogen van hout pas 100 jaar geleden voor het eerst is toegepast en er een zekere evolutie heeft plaatsgevonden; in den beginne is er veel hout verkloot in droogovens. 

Nu echter heeft men proefondervindelijk genoeg kennis vergaard en weet men hoe de meeste houtsoorten en afmetingen ideaal moeten behandeld worden in de droogkamer zodat er een veel meer constante droogkwaliteit kan bereikt worden. Heel veel van die oude wijsheden zijn daarmee niet meer relevant.

Maar voor wat je (nog) niet kan drogen in de droogkamer, zijn ze uiteraard nog steeds nuttig.

afbeelding van Hans Delannoye
20/12/2010 - 07:36

karl

de oude kennis klopt echter, staat garant voor een zeer goed houtkwaliteit met een minimum aan energieinput.  waarom energie gebruiken om hout te drogen als het ook zonder kan?  we willen net energie besparen, daar draait ecobouwers om.  overigens, waarom zou je energie gebruiken als het net zo goed zonder kan?  temeer daar het niet altijd kan.

ik stel alleen maar vast als ik hier 20 juffers koop en ze een maand laat liggen, de helft krom staat, blijkbaar is het systeem van drogen toch niet zon goed, of wordt niet goed toegepast.  of, ze kappen het hout op de verkeerde moment en op de verkeerde wijze?

hans d

afbeelding van karl herrebout
20/12/2010 - 12:38

Ach Hans,

Vroeger werd parket-plancher omgekeerd gelegd en het jaar erna, toen de planken bijgedroogd waren naar het binnenklimaat werden ze  naar de schone kant gedraaid en aangetrokken. Dat de planken daarbij dan mogelijks 2-3 mm verschilden door verschil in krimp nam men erbij. Dat planken compleet krom getrokken waren ook. Vandaag kun je zo'n manier van parket plaatsen niet meer verkopen.

Vandaag is het niet artificieel drogen van interieurhout een no-no. In een goede zomer komt je op z'n best aan een eindvochtigheid van 16%, nog steeds veel te veel; op een plank van 10 cm breed krijg je nog een krimp van +/- 3 mm. Ja, je kunt je planken tien jaar in je verwarmd magazijn stockeren en het risico lopen dat ze toch nog niet echt correct droog zijn voor het interieur waarvoor ze bedoeld zijn. Tegen die tijd ben je vandaag failliet of het moest zijn dat je op een gigantische berg geld zit om al die stock te financieren. Er zijn wel heel wat houtverwerkende bedrijven die hun droogovens stoken op hun houtafval. Qua grijze energie beter dan pellets, uiteraard, want het afval wordt te plaatse gevaloriseerd.

Ik moet zeggen dat hetgeen wij uitleveren, en dat is 80 % 9 mm parketten, nooit schotelt, dat wil zeggen dat we het droogproces goed beheersen. Maar ook de dikkere planken gedragen zich. Ik heb bij mij thuis 27 mm dikke plancher op balken liggen in mijn gelijksvloers, en buiten wat krimp (de balansventilatie is daarvoor verantwoordelijk, maar dat is dan ook het enige wat ik er 'negatief' aan vind) gedraagt de vloer zich voorbeeldig. Het kappen gebeurt in het najaar, omdat dan de sapstromen stilgevallen zijn, maar wat de maan daarbij komt piepen, ontgaat me op dit ogenblik. Het enige (gekende) effekt dat de maan heeft op de aarde is haar zwaartekracht, maar wat dat precies met de sappen in de bomen doet, weet ik niet. Het kan even goed zijn dat men via de maanstand een datum wilde vastleggen, dat vanaf die datum kon gekapt worden. Mensen leefden vroeger veel meer in het ritme van de natuur dan een kalender.

afbeelding van Hans Delannoye
20/12/2010 - 20:27

tja, in oostenrijk en zuid duitsland zijn er nochthans schrijnwerkers die niks anders doen. 

wat de maan daarbij komt doen, dat is een vaststelling en een oude praktijk.  bij afnemende maan zou de sapstroom trager verlopen, en dat zou zich positief uitwerken op het droogproces.  als je het duits wat machtig bent, kan ik je de boeken van erwin thoma aanbevelen, een schrijnwerker die het vak van z'n grootvader geleerd heeft en de oude praktijken consequent toepast.  of het allemaal klopt kan ik niet controleren, maar ook de schrijnwerker die onze passiefhuisramen maakt geloofd in die dingen, en in voralberg heeft 1 op 2 gezinnen een soort van maankalender in huis, en zij houden daar rekening mee.  bijgeloof?  kan zijn, maar hoe meer ik er over lees, hoor en zie, hoe meer ik er rekening mee houdt dat dat wel eens zou kunnen kloppen.

het ritma van de natuur? natuurlijk, maar de maan is daar 1 faktor van.

hans d

afbeelding van mon jansegers
20/12/2010 - 21:19

Je vergeet een belangrijk aspect mbt.spanningen in het hout. Een plant heeft de natuurlijke reactie zich rechtop te richten naar zon en licht, dwz. als een boom groeit op een helling wil hij steeds recht omhoog groeien. Tijdens de hele levenscyclus van de boom heeft hij daardoor een kromming. Er ontstaan dus trekkrachten langs de buitenzijde van de bocht en trekkrachten langs de binnenzijde van de bocht. Deze spanningen zijn terug te vinden in de gehele boom, onderaan het sterkst, bovenaan het minst van al. Minder in de kern aan de bovenzijde, meer aan de buitenzijden dan de kern van de stam aan de onderkant van de boom. Wanneer je een gevierschaalde balk , bv. een rechte gording 8x 23 in smalle plankjes doubleert gaan er aantal serieus kromtrekken naargelang de gording komt uit de zijkanten of de kern van de stam. Dit is het  gevolg van de bestaande spanningen in de gording die bij die dikkere afmetingen minder aan de oppervlakte komen omdat tegenstrijdige krachten mekaar neutraliseren.

Mon

afbeelding van karl herrebout
20/12/2010 - 22:03

Mon, 

 

De extremen die jij beschrijft worden niet gekapt voor houten artikelen. Juist vanwege de spanningen. Van de andere kant, als je het hout juist oplat en laat rusten, desnoods gedwongen, dan bedwing je heel veel van spanning tijdens het luchtdrogen.

 

De oorzaak van het kromtrekken van jouw balkjes ligt in onzorgvuldige droging. Heb dat ook gezien, heb vervolgens beslist zelf een droogkamer te zetten en het zelf te doen. Wij doubleren ook soms 4/4 planken, geen enkel die schotelt, hoor. Hoewel het nog steeds aangewezen is te doubleren voor het drogen. 

 

Wat je wel ziet, dat is de spanning ingevolge verschillen in densiteit van het hout. Rond knoesten maar ook bij kromgetrokken stammen. Na het correct drogen zou die spanning grotendeels moeten bezweerd blijven.

afbeelding van mon jansegers
20/12/2010 - 22:49

Het heeft hier niks met droging te maken. Neem een gording 2.5 x7  europese douglas fir relatief recht, zaag een 20 à 30 stuks in kepers 6/7 of 7/9 en je zal zien dat er een hele hoop krom getrokken kepers uit voort komen. Europese douglas wordt in Frankrijk geoogst en wordt daar nat gezaagd en uitgeleverd. Ik wil maar gewoon zeggen dat er trek en duwspanningen in stammen aanwezig zijn die naarmate je de secties verkleint door het verzagen het kromtrekken  nadrukkelijker zichtbaar wordt. Als een stam groeit op een horizontaal stuk land zal je al heel wat minder spanningen terugvinden in het verzaagde hout. Staat de stam op een hellend stuk land, dan wil hij zich mooi recht zetten om loodrecht naar zon en licht te groeien. De stam maakt dan onderaan een bocht. Daardoor onstaan er tegengestelde krachten, de ene zijde gerokken vezels, de andere zijde in mekaar geduwde vezels, resultaat=spanningen. Het gebeurt zelfs dat wanneer je een gording zaagt op 7/9 er 1 van de kepers mooi recht blijft en de andere krom trekt. Bij het steeds kleiner maken van de secties komen die spanningen terug tot zolang je op de grens zit van de tegengestelde spanningen, zelfs in de kleinste secties. Dit samen met alle eerder genoemde factoren spelen mee in het kromtrekken van hout. Zoals je weet verliest hout zijn vocht door natuurlijke en mechanische droging, maar hout neemt na droging ook terug vocht op. Het is toch merkwaardig dat bijv. parketplankjes die voortkomen uit een stam met veel spanningen het meest onderhevig zijn aan het heropnemen van vocht en terug beginnen krom te trekken (tang. en rad.). Dan heb ik hier ook nog niet over getorste bomen, dan is er nog meer miserie.

Mon

Mon    

afbeelding van karl herrebout
26/12/2010 - 14:11

 Mon, je schrijft het zelf; het heeft met vocht te maken. Natuulijk bestaat een boom uit op mekaar gestapelde (loofbomen) of in mekaar verweven (confiren) cellen en hebben die cellen tijdens het groeien van de boom een bepaalde vorm en rek gekregen. Maar die cellen op zich zullen niet trekken, het is de opname of afgifte van vocht die vormveranderingen in hout zal veroorzaken. De voorbeelden die je geeft zijn allemaal van hout dat typisch zonder veel zorg wordt gedroogd; als het maar in de oven gezeten heeft. Als je in interieurhout werkt moet je veel zorgvuldiger tewerk gaan. Wij maken 9 mm parketten van 22 cm breed en 3 m lang, vooral in eik, maar ook soms in een ander hardhout... en dat trekt totaal niet. En je moet weten dat eik een veel lastiger klant is om te drogen dan dennehout.

Het drogen van hout is geen eenvoudige zaak; sommige soorten kun je quasi 'dood' drogen, andere soorten blijven nog wat 'leven' en nog andere soorten zijn echte sponsen. Daarom ook dat de ene soort beter is voor die ene toepassing en die andere soort voor een andere. 

afbeelding van waltervaes
14/12/2010 - 12:21

Wat betreft de beestje (houtworm/meubelkever/boktor), die komen niet altijd alleen in spinthout. (hangt van houtsoort af)

En het spint gaan wegkappen is wel wat werk  :-)

Welk hout is het?

afbeelding van vdbriel
14/12/2010 - 12:25

Eik

afbeelding van waltervaes
14/12/2010 - 14:39

Dan is alleen het spint genoeg.

Hoe ga je het afkappen?

Met een scherpe dessel en veel tijd lukt dat wel  ;-)

 

Curatief insmeren gaat ook wel, maar wil je misschien niet om ecologische redenen?

Als het een gezonde eik is zou je het zelfs gewoon kunnen laten (wel de schors vanaf doen), de kans dat er houtworm in komt is zeer klein. (zeker bij een nieuwbouw)

afbeelding van vdbriel
14/12/2010 - 15:53

Hi Walter,

 

Ik weet nog niet hoe ik het ga verwijderen. Ik weet ook niet wat een dessel is. Vind het ook niet terug op www.

Onze Architect heeft bij zijn thuis het spint ook niet verwijderd. Hij gaat het enkel doen als het nodig is.

Dus misschien is dat bij ons ook een mogelijkheid.

 

groeten Roeland

afbeelding van waltervaes
14/12/2010 - 16:18

een dessel is een soort hak, speciaal om hout vlak te maken . (bijvoorbeeld bij oude balken)

Is iets uit de oude tijd :-)

Heb het wel eenss toegepast, maar je moet oppassen dat je niet dieper in het hout hakt. (met de vezelrichting mee omhoog)

Ik zou het gewoon laten, het kost veel te veel moeite.

afbeelding van vdbriel
14/12/2010 - 16:20

Bedankt voor de info.

Roeland

afbeelding van waltervaes
14/12/2010 - 16:29

sommigen zeggen dessel anderen dissel.

afbeelding van vdbriel
14/12/2010 - 16:33

Dissel vind je wel teru gop www.

Maar misschien kan een spookschaaf ook werken.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Spokeshave_with_swarf.jpeg

 

Roeland

afbeelding van waltervaes
16/12/2010 - 08:33

Zo'n spookschaaf heb ik thuis ook liggen.

Maar als je daar mee het spint van een eik wilt gaan afdoen, ben je volgend jaar nog bezig  :-)

afbeelding van Rudy Martens
20/12/2010 - 21:59

Ik ben het 100% ééns en waardeer erg de repliek en de visie van Hans D bij. Het zou mij helemaal niet verwonderen dat zijn visie over de saptromen in planten wel eens heel dicht bij de realiteit zou staan.

Op het gevaar af 'off topic' te gaan, kan ik mededelen dat ik gedurende 40 jaren diverse experimenten hieromtrent heb uitgevoerd met groenten en met kruiden. Daarbij heb ik experimenten gedaan waarbij de gebruiker(s) van mijn product(en) totaal geen weet hadden van het oogst-systeem (bij nieuwe of volle maan...).

Een simpel experiment deed ik met Echicea-extracten (1 geoogst bij volle maan, 1 geoogst bij nieuwe maan). Van die bij nieuwe maan kreeg ik de reactie: "Zeg jouw vorig extract ( bij volle maan geoogst!) was OK, maar dit spul (geoogst bij nieuwe maan!) kan niet rieken aan de kwaliteit die ik kocht van "Dokter Vogel" of uit de bio-sector. (Voor alle duidelijkheid: ik maak deze extracten enkel voor mezelf en voor mijn verwanten).

Voor de sceptici: OK, dit is inderdaad geen wetenschappelijk bewijs, maar voor mij wel de zoveelste aanwijzing dat er wel "iets" is in het vermelde systeem dat wel waardevol is om niet zomaar met het badwater weg te gooien.  

 

 

afbeelding van karl herrebout
20/12/2010 - 22:09

Rudy,

 

Weet je dat RCA ooit een onderzoek gedaan heeft naar de invloed van zonnevlekken op radio-transmissie? Wel, ze konden geen predictief model opzetten. Het was pas toen 1 van de onderzoekers een zijsprong maakte en de configuratie van groepen planeten mee in ogenschouw nam, dat er een werkbaar model werd opgezet. En het is niet louter de stand van die of die planeet, maar echt wel de combinaties van groepen planeten.

 

Dit is pure astrologie (nee, niet die pulp uit de weekbladen). Het bewijst ook dat de planeten elektrisch aan mekaar gelinkt zijn, ondanks het feit dat de ruimte een vacuum zou zijn.

 

Er is dus idd veel meer dan de wetenschap voor ontdekt houdt.

 

Maar soms zijn er ook gewoon logische verklaringen.

afbeelding van Rudy Martens
20/12/2010 - 22:27

Karl:

Bedankt voor jouw repliek, ik voel mij hiermee gesteund en voel mij niet als alleenstaande met andere visies en inzichten.

Rudy

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.