belastingvermindering op zonnepanelen volledig afgeschaft | Ecobouwers.be

U bent hier

belastingvermindering op zonnepanelen volledig afgeschaft

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lucvt
29/11/2011 - 17:36

Op de radio omstreeks 17u hoorde ik dat de belastingvermindering voor energieinvesteringen in zonnepanelen volledig afgeschaft is vanaf 2012!

Op 't internet vind ik helaas nog niks hierover. Hoorde ik dit wel goed?

155 Reacties

Reacties

afbeelding van zwolf
29/11/2011 - 17:42

Staat ondertussen ook op de website van de VRT-nieuwsdienst. [[http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/111129_Begroting_kritiek]].

Is wel niet bijster duidelijk. Wat wel duidelijk is is dat de financiële nood zeer hoog moet zijn gezien de snelehid van handelen (toch de laatste 2 dagen).

afbeelding van ruben-8
29/11/2011 - 19:21

Mooi op tijd ook!

een maand op voorhand! Weet iemand juist welke premies worden afgeschaft. Ben grondig aan het verbouwen en had wel heel wat op de planning staan zoals grondig isoleren van het dak, warmtepomp enz... Serieuze streep door de rekening. Iemand een idee hoe het zit met de overdraagbaarheid naar de volgende jaren als je dit jaar nog zo'n investering zou doen?

't zijn schmielen!! ;-)

ruben

afbeelding van Ingir
29/11/2011 - 19:56

Ik ben benieuwd of je nu energiemaatregelen gaat schrappen...

afbeelding van ruben-8
29/11/2011 - 20:17

zeker niet, het zal alleen wat meer zeer doen;-). Subsidiering mag natuurlijk niet dé reden zijn om energiezuinig te willen ver)bouwen, maar deze maatregelen binnen de termijn van een maand zomaar afschaffen is er toch wat over. Bij isolatie van het dak bijvoorbeeld kan de premie wel een doorslaggevende factor zijn of je het al dan niet zelf plaatst of het laat plaatsen!

Dit voorbeeld geeft ook aan dat dit een kortzichtige maatregel is die de economie zeker niet ten goede zal komen. Meer mensen zullen teruggrijpen naar zelfplaatsing! Om van de ecologische gevolgen door slecht geplaatse isolatie van doe-het-zelvers nog maar te zwijgen!

ruben

afbeelding van jo-5
29/11/2011 - 21:30

 op de site van de standaard staat het volgende :

 

Vanaf volgend jaar komt een einde aan de aftrek van 40 procent voor onder andere de vervanging en onderhoud van stookketels, de plaatsing van dubbele beglazing of zonnepanelen.

Ook voor de isolatie van daken wordt de federale belastingvermindering gedeeltelijk afgeschaft.

't is weer op zijn belgisch , 4 weken op voorhand gans het boeltje afschaffen.

Op radio 1 had ik zelfs gehoord dat alle eco premies (op federaal niveau) gingen geschrapt worden.

Volgens VTM worden ook subsidies voor warmtepompen , zonneboilers , & thermische kranen geschrapt. Veel blijft er dus niet meer over.

 

afbeelding van Anonieme gebruiker
29/11/2011 - 22:18
jandc (niet gecontroleerd)

 waarom zou dat allemaal gesubsidieerd moeten worden?

afbeelding van lucvt
29/11/2011 - 22:38

Mensen die nieuw hadden gebouwd, kregen nu al geen maximum van 3680 euro belastingvermindering per jaar en me dunkt evenmin de overdracht van het saldo naar de volgende 3 jaren. (zijnde de huizen die minder dan 5 jaar zijn bewoond)

Om hun lagere maximumbedrag te compenseren, lieten vele PV-installateurs toe dat ze hun factuur deels in 2011 en deels in 2012 betalen. Zodoende konden ze toch een redelijk aantal zonnepanelen plaatsen en de volle 40% binnenrijven, over 2 jaar weliswaar. Dit jaar nog vlug het saldo bijbetalen, zal voor hen geen soelaas brengen.
Deze mensen zijn dus nu door de staat in de zak gezet. Ze hebben al niet veel geldreserves over na de bouw en dan komt dat slechte nieuws ongelegen.

Ik vrees dat sommige PV-installateurs nu al aan het twijfelen zijn over wie ze van het personeel zullen moeten ontslaan.  Trieste toekomst zie ik voor de installateurs... 

Bijkomend zal de Staat dit jaar heel wat bijkomende belastingen kunnen innen. Immers alle plaatsingen voor volgend jaar zullen dit jaar volledig voorafbetaald worden door de klanten. Installateurs zullen dit jaar dus een abnormaal hoge omzet krijgen. Als de installateur een persoon is die de toekomst niet meer ziet zitten, is dit het ideale moment om op 1 januari de boeken neer te leggen of met de noorderzon te verdwijnen?

 

afbeelding van dirk andelhofs
29/11/2011 - 23:16

Dat PV overgesubsidieert is daar is iedereen het denk ik over eens ...

 

Maar de andere subsidies afvoeren is gewoon dom.

We behoren tot de grootste energieverbruikers ter wereld, en daar zal nu waarschijnlijk niet snel verandering in komen.

 

En als je dan bedenkt welke maatregelen gesneuveld zijn ...

Extra belasting op bedrijfswagens ... extra belasting op vliegverkeer ... ho maar !

 

We gaan er waarschijnlijk zelfs niet eens slagen om tegen volgend jaar de eerste zeer zwakke kyotonorm te halen ...

 

 

man man man

 

 

Dirk

 

afbeelding van Ingir
29/11/2011 - 23:45

Dat België behoort tot de grootste energieverbruikers ter wereld, dát is dom. En daar helpt geen warmtepomp of PV-installatie tegen zolang men te grote woningen blijft bouwen die mede dankzij de subsidies op E-peilreducerende maatregelen overladen worden met ondoelmatige en te dure installatietechniek en nog altijd te weinig geïsoleerd worden. De belangrijkste conclusie is dan ook dat subsidies zelf de oorzaak zijn van het hoge energieverbruik en dat deze zo snel als mogelijk afgeschaft moeten worden. En dat mag je die Waalse socialist dan toch meegeven, die maakt gelijk korte metten met het melkkoetje van de installatiebranche/energiebedrijven.

afbeelding van toon-7
03/12/2011 - 07:22

helemaal mee eens Ingir!!

afbeelding van nayy
30/11/2011 - 00:31

Vraag mij af wat de impact is van deze beslissing op de woningmarkt.

 

Het wordt nu veel minder interessant van een woning te renoveren, en nieuwbouw wordt interessanter. Dus denk dat de marktprijs van de oude woningen zal dalen in waarde, de nieuwe toenemen... of zie ik het verkeerd.

Een oude woning energiezuinig maken was zowiezo heel duur, en 't zal nu nog minder gebeuren vrees ik ...

 

groeten,

 

Nayy

 

 

afbeelding van MaiaVanmanwe
30/11/2011 - 01:53

De komende jaren zal de rente fors stijgen en de koopkracht dalen.

Bovendien zullen alsmaar meer huizen van de babyboomers op de markt komen.

 

Lijkt me niet moeilijk te voorspellen dat we naar een afwaardering gaan van bestaande huizen.

 

En maar goed ook. Want de huizen die dertig jaar geleden spiksplinternieuw gekocht werden voor een 7-tal jaarlonen worden momenteel , in intussen te renoveren toestand, voor dubbel zoveel jaarlonen verkocht... Wordt tijd dat de jeugd terug wat 'levensruimte' krijgt en dat de babyboomers finaal toch zelf ook nog een naschok krijgen van het economisch infarct dat ze decennia-lang georganiseerd hebben...

 

G

afbeelding van toon-7
03/12/2011 - 07:23

alweer helemaal mee eens!

afbeelding van lucvt
30/11/2011 - 00:33

Inderdaad akkoord dat PV overgesubsideerd is, maar de Staat creëerde wel een nieuwe bedrijfstak van om en bij de 6000 arbeidskrachten om ze dan met 1 klap te breken. De Staat had bijvoorbeeld de 40% belastingvermindering op 20% kunnen brengen.

Vergeet niet dat PV-installateurs veel hebben geïnvesteerd in materiaal en magazijnen. Bijvoorbeeld hun gebouwen, lichte vrachtwagens, ladders, machines, beveiligingswerktuigen,... moeten ze boekhoudkundig over meerdere jaren afschrijven. (gebouwen op 30 jaar, machines op 10jaar, voertuigen op 5 jaar,...)

De investeerders hebben dus nog hoge restwaarden die ze van de komende omzet moeten kunnen aftrekken. Of ze mogen die activa aan dumpingprijzen verkopen. En zeggen dat de GSC alsmaar verder dalen! Binnen 2 jaar is deze sector niet gehalveerd, maar gedecimeerd!

Ook de huurcontracten die ze afsloten, gaan meestal over meerdere jaren. Deze huren zijn duurder dan wat privepersonen zouden betalen, want de verhuurder moet belastingen betalen op de echte geïnde huurgelden in plaats van op het lage kadastraal inkomen. Ik zie de lege magazijnen nu al voor mij...

Helaas dat totaalplaatje begrijpen enkel maar mensen die durven lenen om een nieuw bedrijf uit de grond te stampen. Ook de ervaren belastingambtenaren, de boekhouders en curatoren die faillissementen beheren, zullen 't wel beamen dat zelfstandigen een beetje gek moeten zijn.

Politici kunnen na 1 legislatuur al teren op een mooi overlevingspensioen, dus op medelijden van dat soort mensen moet je niet echt rekenen.

Anderzijds kunnen ze voor hun lieve vrienden van het ACV en Arco direct waarborg staan voor enkele miljarden.

afbeelding van Hans Delannoye
06/12/2011 - 20:09

luc vt

ze breken nde sector niet, ze maken het hen wat moeilijker.  de PV sector heeft er behoorlijk goed verdiend en zoals steeds dachten ze dat het niet op kon.  diegenen onder hen die alles op PV hebben gezet, hebben daarmee bewezen dat ze geen zakelijk inzicht hebben.  want alles op 1 paard verwedden is altijd dom, tenzij je zeker bent van de uitslag!  een verstandige zaakvoerder legt niet al z'n eieren in één korf.

in andere landen wordt PV ook niet zo sterk gesubsidieerd, en daar wordt toch ook behoorlijk wat PV verkocht, kijk bv maar naar duitsland en nederland.  maar allicht zullen alleen de echte vakmensen dit overleven, de bakker of groenteboer die PV is beginnen plaatsen in bijberoep en langzaam aan z'n echte job heeft laten steken voor de kip met het gouden ei, die zal zweten, dat staat vast.   er lopen in deze sector nogal wat knoeiers rond, niet slecht als die kliek wat gedecimeerd wordt.

als zelfstandige moet je niet gek zijn, maar wel je gezond verstand gebruiken!

hans d

afbeelding van MaiaVanmanwe
30/11/2011 - 01:56

Het zal in ieder geval versneld duidelijk maken welke eco-keizers naakt rond paradeerden.

 

"Groene" investerigen die zichzelf niet kunnen terugverdienen (met de uitsparingen die ze realiseren), hebben dit energetisch ook nooit gekund.

Vele systemen waren dan ook enkel om banen te scheppen en de economie te laten draaien. Eco in de zin van economisch, het milieu had er toch al niets aan ...

 

Ik ben eerder benieuwd wat de impact op het milieu zal zijn. Een economie die jaar na jaar moet groeien (om de investeringen met rente te kunnen terugbetalen) is per definitie nefast voor het milieu.

Eco is verworden tot een marketinginstrument.  Een verkoopsargument.

GSC een resultaat van de energie-lobby om algemene middelen in te zetten om enkele kapitaalkrachtigen te bevoordelen, hun marktpositie te verstevigen en hun imago op te krikken. Sociaal onrechtvaardig en ecologisch ineffectief. Hoeveel mensen zijn niet op zoek gegaan naar extra electrische verbruikers met hun overgedimensioneerde overgesubsidieerde PV-installaties ? En gingen van de winst, de subsidie en de belastingaftrek ook nog eens goed op vakantie ?

 

Misschien goed dat er een economische krimp komt. Velen leven al veel te lang boven hun ecologische stand.

"Einde subsidies" betekent enkel een eind aan de fabel van de 'virtueel' uitgespaarde kilowatten. De werkelijk verbruikte kilowatten zullen door de stijgende energieprijzen pijlsnel aan belang winnen.

Een veel natuurlijkere en veel eerlijkere incentive om het met minder te doen ...

 

G

afbeelding van toon-7
03/12/2011 - 07:25

@ MaiaVan MAN we

ik ben een ongelooflijke fan van je geworden, en dat al na 2 commentaren ;-)

 

afbeelding van Jan De Gols
30/11/2011 - 09:37

 Wat de impact voor de nieuwe-tweedehandswoningmarkt zal zijn weet ik zo niet. De migratieproblematiek speelt hierin een niet te verwaarlozen rol. Mensen uit het zuiden hebben het hier sowieso beter, zijn gewend in (veel) kleinere woningen te huizen en kopen maar wat graag een gemiddelde woning van de jaren 60-70, dus die vandaag op de markt komen, waar ze gerust met meer dan 4 willen in gaan wonen, dus de potentiële kopersgroep wordt almaar groter. 

Of een DHZ-er per definitie slechter werk aflevert, weet ik ook niet. De laatste 2 jaren zijn er plots (inderdaad omwille van de premies) een hoop "gespecialiseerde" (?) isolatiebedrijven bijgekomen. Met hoeveel jaren ervaring en deskundigheid? Soms raprap van de ene opdracht  aar de andere, en een leek met 2 linker handen vindt het resultaat altijd mooier en beter dan dat hij het zelf zou hebben gedaan, maar onze Roger zegt...

Wat ik wel inderdaad schrijnend vind is dat niet enkel vorig jaar de fiscale premie voor buitenuurisolatie werd afgeschaft en er dit jaar (tenzij een enkele geleentelijke) er hiervoor ook voor DHZ-ers helemaal niks meer tussengekomen wordt. Voor ramen 't zelfde liedje: je moet bij vervanging van 30-40 jaar oude en dus veel minderwaardige beglazing, wil je nog iets van gewestelijke (via de netbeheerder) premie zien, kiezen voor duurdere 0.8 beglzing, die bovendien in vele gevallen risico's inhoudt en in bestaande ramen met bewegende delen bijna uitgesloten is: de scharnieren en sluitwerk zjn veelal niet berekend op het hoge glasgewicht, oa..

De enige tegemoetkoming die er nog bestaat voor een beperkte doelgroep voor vervanging van buitenschrijnwerk is via de (gewestelijke) renovatie- en of verbeteringspremie.

en dan gelden bovenstaande dan nog enkel voor, wat mij betreft, primaire essentiële maatregelen. Het kapotmaken van de zelf opgepompte markt van PV is erg en nog veel schandaliger de tussenkomst schrappen voor zeer efficiciënte zonneboilers en bepaalde types warmtepompen. En de energieprijs: die blijft stijgen.Wat mij betreft kunnen we enkel nog meer bang afwachten wat uit de toverhoed van de toekomstige premier komt.  

Een overgangsperiode ware id. veel redelijker geweest. Heeft iemand al de minister gehoord die wou dat tegen 2020 alle daken geïsoleerd zijn en overal dubbele beglazing. Ik vooralsnog niet. 

NB had nog even geloofd in de daadkracht en ratio van Magnette, hem de voorgaande kemel mbt kernenergie al net gedeeltelijk vergeven (kan ook niet alle druk weerstann waarschijnlijk, mogelijk). Was die man intusse naar toilet en achteraf de teksten niet goed gelezen, of zo?

 

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
30/11/2011 - 11:59

CORRECTIE :

voor alle duidelijkheid : de bestaande federale regeling ivm fiscale aftrek voor DAKISOLATIE blijft BEHOUDEN (40% max) ,

voor de andere -geschrapte- maatregelen zou er een extra inspanning vanuit de vlaamse gemeenschap bekeken worden, maar die zal zeker niet van hetzelfde nivo zijn als de nu geschrapte federale tegemoetkomingen ;

vriendelijke groeten,

Bart Humbeeck

afbeelding van acura
30/11/2011 - 12:26

In 2009 werden onze PV panelen geplaatst alsook zonneboiler en dit vanuit zowel economische als milieu bewuste overwegingen. Ik ga er vanuit dat merendeel van de collega PV bezitters eenzelfde redenering hebben gevolgd.
Voor ons indertijd een grote investering waarbij we rekening gehouden hebben met de terugdien effecten door GSC en fiscale aftrek.

De vraag die we ons nu stellen is de volgende:

Wordt de fiscale aftrek afgeshaft enkel voor de nieuwe installaties of ook voor de overdracht naar volgende jaren voor investeringen in kader van energiebesparende maatregelen in het verleden.
Indien laatste waarheid zou zijn, dan zouden sommige mensen wel eens in financiële problemen kunnen komen

beste groeten,

Acura

 

afbeelding van luis
30/11/2011 - 14:48

wie in 2011 pv-panelen geplaatst heeft waarbij de fiscale aftrek over 2 jaar loopt heeft mijn inziens ofwel teveel betaald ofwel teveel panelen gelegd.

afbeelding van lucvt
30/11/2011 - 17:10

Luis, in normale omstandigheden heb je volkomen gelijk!  Maar er zijn helaas veel meer uitzonderingen dan je denkt.

Voorbeeld: diegenen die onvoldoende bedrijfsvoorheffing hebben om de 40% belastingvermindering  te kunnen benutten. Heel wat gepensioneerde arbeiders hebben geen 1500 euro aan bedrijfsvoorheffing of belastingen.

Een PV-factuur van 5000 euro (2000kWp) geeft een kado van 2000 euro + gemeentebelastingen (7%) zijnde 2140 euro belastingvermindering.

Je kan die som maar aftrekken als je voldoende voorheffing betaalde. Heb je die niet, dan kon je door te betalen in 2 jaar toch die 2140 euro recupereren. Snap je?

Dus onthoudt dat de armsten onder ons die toch zonnepanelen wensten, niet gebaat waren met de overdracht naar de volgende 3 jaren...

afbeelding van stijnv
01/12/2011 - 15:07

wij zitten over het plafond, omdat we isolatiewerken en een nieuwe ketel gecombineerd hebben. Ik zou het wel straf vinden dat ze die overdraagbaarheid ook zouden aanpassen. Da's gewoon terugkeren op eerder gemaakte afspraken. wat is het volgende dan? Belastingen verhogen en ze eventjes retroactief gaan toepassen op de inkomsten van de laatste jaren ook?

afbeelding van stijnv
01/12/2011 - 15:08

wij zitten over het plafond, omdat we isolatiewerken en een nieuwe ketel gecombineerd hebben. Ik zou het wel straf vinden dat ze die overdraagbaarheid ook zouden aanpassen. Da's gewoon terugkeren op eerder gemaakte afspraken. wat is het volgende dan? Belastingen verhogen en ze eventjes retroactief gaan toepassen op de inkomsten van de laatste jaren ook?

afbeelding van stijnv
01/12/2011 - 15:08

wij zitten over het plafond, omdat we isolatiewerken en een nieuwe ketel gecombineerd hebben. Ik zou het wel straf vinden dat ze die overdraagbaarheid ook zouden aanpassen. Da's gewoon terugkeren op eerder gemaakte afspraken. wat is het volgende dan? Belastingen verhogen en ze eventjes retroactief gaan toepassen op de inkomsten van de laatste jaren ook?

afbeelding van aline
30/11/2011 - 16:52

Is dit effectief al beslist de afschaf van de  40% belastingvermindering of is het een voorstel

want ook ik ging de factuur van de PV over 2011 en 2012 verdelen ... maar dit is nu niet zinvol meer vermits ik alleen in 2011 nog van de 3680€ vermindering kan genieten

Blijven de GSC nog bestaan en wat met de groene lening?

afbeelding van jo-5
30/11/2011 - 22:02

 Hierbij een link van de confederatie bouw die zo goed mogelijk uitlegt wat er wordt afgeschaft. (zo goed als alles dus , inclusief de subsidies voor passiefhuizen , LEW , ...)

 

De overdraagbaarheid voor woningen ouder dan 5 jaar blijft behouden. (is maar normaal ook)

 

http://www.confederationconstruction.be/Portals/0/documenten/documenten%20-%20enkel%20leden/BTW%20-%20Fiscale%20voordelen/Energiebesparende%20investeringen.pdf

afbeelding van m2ts
01/12/2011 - 20:49

Nog een officiële link van minf.fgov.be.

 

afbeelding van lucvt
30/11/2011 - 16:58

Aline,

de overdracht naar de volgende jaren blijft m.i. bestaan als je dit jaar alles betaalde.

Als je je bestelling al deed voor 29 november dan mag je zelfs betalen in januari 2012.

Dat is althans wat ik opmaak uit de vele berichten.

 

gr

 

afbeelding van bertvdg
01/12/2011 - 06:40

Zolang er geen richtlijn is van FOD Fin zelf moet je niets geloven. Er zijn tal van berichten de ronde aan het gaan die op geruchten gebaseerd zijn.

 

De regel is nu nog steeds betalen voor eind 2011 als je voor dat aanslagjaar aanspraak wil maken voor belastingsaftrek.

 

Groene stroom certificaten blijven bestaan want dat is een Vlaamse bevoegdheid. Dus voor zonnepanelen heb je nog steeds uw terugdraaiende teller en de groense stroom certificaten als subsidie, begin volgend jaar nog goed voor zo'n 0,47 Euro per kWh samen (met ecopowertarief).

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.