warmtepomp op uitsluitend nachttarief

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vraag hier is als het haalbaar is om een warmtepomp te laten draaien op uitsluitend nachttarief. Deze bedraagt 11 eurocent per kwh en is aldus aanzienlijk goedkoper dan het dag en of dag/nacht regime. Indien we een SPF halen van 4,5 krijgen we een kwh prijs van ongeveer 2,4 eurocent wat toch minder dan de helft is van de gasprijs

Een dergelijke SPF is enkel haalbaar met een geothermische warmtepomp met verticale buizen (150 m?).

Ik heb volgende vragen:

-Wat is de gemiddelde prijs van een dergelijk buizenstelsel (en levensduur) en wat is prijs van warmtepomp? Deze zou dan moeten aangesloten worden op voldoend groot buffervat.

-Stel dat je 25.000 kwh per jaar aan warmte nodig hebt en 3.000 kwh SWW. Hoe groot zou buffervat moeten zijn?

-wat zijn de stilstandverliezen van zo'n buffervat vb bij 60° C met 10 cm PUR na 24 uur?

-koelt de omgeving van de verticale buizen niet te veel af met als gevolg dat niet constant 15 °c input kan worden geleverd aan warmtepomp?

Reacties

 

 

De heer Plasschaert wil ook doen geloven dat een systeem C met EVO smartzones zuiniger zou zijn dan systeem D en dus goed zou passen in zijn project. Hij vergelijkt wel appelen met peren. Systeem D  met schandelijk hoog energieveerbruik? Ja op volle toeren!  C+ smart EVO is het minst slechte systeem  C. Maar in normaal regime hebt ge slechts 15% van het normdebiet. Bij smart EVO moet men nog een afzonderlijke terugloopleiding aanleggen vanuit elke slaapkamer. Goedkoop is anders. Maar de goede ventilatie is wel gegarandeerd. In elke slaapkamer bevindt zich een CO2-meter die aangeeft wanneer het ventiel van deze afvoerleiding moet opengaan en 30 m³/h verse (en koude) lucht rechtstreeks inlaten. Ik heb er wel mijn twijfels over of dit systeem zoveel goede E-punten verdient als ze ons willen doen geloven.