Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

Beste Peter,

Ik schrijf hier mijn bevindingen over de kachel,en geen leugens !!

Bij je bezoek bij mij thuis,en na je lunchpause had je ook verwacht dat de kachel 80-85°c op de zijkant op de 2de steen van boven zou moeten kunnen behalen,of niet?..De temperaturen die jullie en ik hebben gestookt,haal ik altijd..maar meer ook niet,zelf al stook ik met meer hout.

Ik heb de dagen daarna geprobeerd te stoken met 5kg per lading,maar het eindresultaat komt telkens op hetzelfde neer.

Dus als ik zeer intens stook of minder hevig..blijft hetzelfde!!..

Ook moet je toegeven dat 22kg zacht hout niet overeenkomt met 10kg briketten en 12 kg eik/beuk,en dat ik dan met zachthout meer kilo's nodig heb om de kachel op dezelfde gr° te behalen,omdat zachthout er sneller doorgestookt is !..of ben ik hierin verkeerd? in elk geval,heb ik met briketten een beter resultaat !!

Ik weet nu dat ik met 10 kg briketten en 12 kg eik/beuk moet stoppen met stoken,want al wat ik meer opstook gaat het dus langs de schouw weg blijkbaar !.Ik moet wel toegeven dat ik altijd wel geprobeerd heb de kachel warmer te krijgen met meer hout te verstoken.Ik las op deze forums dat er mensen zijn die hun speksteenkachel wel tot 100°-150°c konden behalen op de zijkant.En om deze reden ben ik altijd blijven doorstoken,om zo toch te proberen de kachel warmer te krijgen !!

Nu over de parket in de woonruimte !!..Hout isoleerd toch ook dacht ik?Ik had net zo goed een andere tegel kunnen laten leggen.en op de bovenverdieping heb ik laminaat liggen die er al 18 jaar ligt.Deze is echt niet dezelfde !!.

Over die poetsgaten had ik toch ook een correctie vermeld dat er wel degelijk warmte door kwam,dit kan je nalezen op

http://www.ecobouwers.be/forum/post/speksteenkachels-tulikivi-nunnauuni-0?page=122

Over die oppervlakte temperaturen die ik online heb gezet na je bezoek..Ik denk dat je deze bedoeld?

https://picasaweb.google.com/113831422914658176934/16Januari201304#

Dit zijn inderdaad de oppervlakte temperaturen die ik heb genoteerd tijdens je bezoek,en die ook overeenkomen met wat jij hier had opgeschreven op een papiertje !! en de 2de meting was van 12u nadien of van 12u voordien..

Met de extra speksteenlaag ben ik zeer tevreden,maar ik denk nu verder na,omdat Dutry mij vertelde dat er veel warmte weggaat achter de kachel naar buiten toe.En ben nog steeds aan het wachten op die infrarood beelden die dutry daarvan heeft gemaakt,want als die reflecterende plaat die achter mijn kachel staat geen nut heeft,stelde ik voor om de kachel dan toch te verplaatsen.Dit is dan ook maar een voorstel van mij zonder commerciële bijbedoelingen.Ik heb ook nooit gezegd dat ik de kachel gratis wil laten verplaatsen?..Vb.Als dutry i.pv. de extra speksteenlaag,een bankje,en speksteenringen voor de schouw wil voorzien,wil ik de plaatsingskosten die Urbain mij eerder maakte van 2500€ betalen.Ik had je hierover gemaild via contact met je naam,maar blijkbaar krijg ik hierover alleen een antwoord op deze forum.

Ook heb ik nog niets gehoord van Urbain van de firma energiek i.v. met de extra speksteenlaag waar ik eigelijk ook naar benieuwd was i.v met de plaatsingkosten.Je kan ook verstaan als ik Urbain moet betalen om deze extra speksteenlaag te monteren met een groter verdere verlies achter de kachel,dat ik liever betaal als de kachel kan worden verzet.

 

Peter Marchand schreef: Ik weet wel wat een rookgasmeter is en dat die een indicatie kan geven van het rendement. Maar als je zoals ik dat soort testen echt in een labo zou uitgevoerd hebben, dan zou je weten dat "indicatief" weinig voorstelt.”

 

Weinig voorstelt ? Vreemd dat je dat durft zeggen over alomgebruikte, betrouwbare meetapparatuur. Meer dan waarschijnlijk zullen dergelijke rookgasmeters trouwens ook gebruikt worden bij de EN-certifiëring van Tulikivi kachels.

 

In ieder geval geven die meters een oneindig veel juister beeld van de ware warmteverliezen dan jullie natte-vinger-werk.

Of niet soms ?

 

Peter Marchand schreef: Het warmteverlies via de schoorsteen is een combinatie van temperatuur en debiet. De temperatuur hebben we gemeten en het debiet werd stabiel gehouden door de trekregelaar die Martin op zijn schoorsteen staan heeft. Met andere woorden, wat we gedaan hebben was voldoende om vast te stellen dat de kachel normaal functioneert indien ze correct gebruikt wordt.”

 

Als het warmteverlies via de schoorsteen een combinatie is van temperatuur en debiet dan moeten die dus beiden gemeten worden. Zonder het rookgasdebiet te kennen kan men onmogelijk de grootte van de warmteverliezen kennen.

 

2 verschillende kachels kunnen misschien dezelfde rookgastemperatuur hebben maar toch ook een zeer verschillend rendement.

 

Als jullie  praktijken zouden voorgelegd worden aan echte vakmensen, aan vakbladen of aan consumentenorganisaties, dan maken jullie geen schijn van kans.

Sorry Dirk dat ik deze vraag van een paar dagen geleden nog eens stel, het intrigeert me gewoon.

Dirk,
Ik volg deze discusie zowat zijdelings. Ik merk dat jij nogal wat afweet van het onderwerp en ik vraag me nu af wat eigenlijk jouw punt is. Op gebied van kachels ben ik een leek maar het interesseert me wel.
Zijn speksteenkachels in het algemeen of specifiek Nunnauuni zo verspillend qua houtgebruik? Als ik de cijfers hier zie dan moet je dit wel besluiten.
Is de firma Dutry hierin niet correct? Ik merk wel dat ze zich de zaak nogal aantrekken en proberen op te lossen.
Is de plaatsing destijds verkeerd gedaan en is ze dat nu nog?
Heeft de eigenaar (stoker) één en ander niet goed gedaan.
Ben jij voorstander van dit soort kachels , wat is hier volgens jouw nog mis en in dat geval hoe los je dit volgens jou op?
Charel

 

Charel schreef: “...ik vraag me nu af wat eigenlijk jouw punt is”

 

Mijn punt ?

 

Ik erger mij immens aan hoe Martin al bijna 3 jaar door Tulikivi / Dutry wordt behandeld en daar wil ik wat tegen doen. Temeer omdat Martin zeker niet de enige is in een dergelijke situatie.

 

Ik ben Martin’s posts gaan lezen, vond dat hij alle recht van klagen had en heb dan maar besloten om hem verder te helpen.

Dat doe ik door zijn klachten te onderbouwen met een aantal dingen die ik over kachels weet.

Waarschijnlijk helpt wat ik zeg ook anderen in hun zoektocht naar een betrouwbare manier van verwarmen.

Hey Martin,

hoe is het ondertussen met de warmte in huis door de nieuwe stookmethode?

@peter

in het rapport lees ik niets over de luchttoevoer.  Volgens info in een vorige post was die foutief uitgevoerd (10 cm ipv 15cm).  Moet daar iets aan gedaan worden?

Hey Martin,

hoe is het ondertussen met de warmte in huis door de nieuwe stookmethode?

@peter

in het rapport lees ik niets over de luchttoevoer.  Volgens info in een vorige post was die foutief uitgevoerd (10 cm ipv 15cm).  Moet daar iets aan gedaan worden?

Beste booh,

Warmte in huis met de nieuwe stookmethode is hetzelfde

volgens Dutry is er niets aan de hand dat de luchttoevoer 10cm is,dit omdat de luchttoevoer van de asladedeurtje ook +-10cm is.

Ik bedoel als je de schuif openzet van de asladedeur heb je 4 gaten en die zouden overeen komen met 10cm.

Wel heb ik al van Fransis(dutry) gehoord dat dit wel 15cm had moeten zijn,want met het bezoek van Fransis was hij niet te spreken over het feit dat dit maar 10cm was.

 

Hallo stokers,

ik ben van plan om een warmtewisselaar te laten plaatsten in onze speksteenkachel en deze aan te laten sluiten op de c.v. Het zal een op maat gemaakte moeten worden, omdat er standaard niets voor lijkt te zijn. Het is de bedoeling om de ww te plaatsten onder de bovenplaat. Daar waar eerst isolatie zat. Dit is een holle ruimte boven de terugstroomplaat. De temp. loopt hier tijdens het stoken op tot ong. 250 graden. Het eerste doel is om de warmte meer te verspreiden. De kachel staat in een hoek van de kamer. Hierdoor is de woonkamer lekker warm, de keuken koel, de bijkeuken fris en de w.c. koud. Een bijkomend voordeel zou zijn dat de kachel sneller gaat afkoelen. Als ik bij matige vorst 2 x moet stoken, dan is `s avonds de kachel nog een beetje te warm om te stoken, terwijl de temp naar 18 graden gaat. Als dan door de ww de kachel meer is afgekoeld, kan ik weer stoken.

Kan iemand mij vertellen:

of dit een goed plan is.

wie dit kan maken

Groeten

hoi stokers

ik ben benieuwd naar de oplossingg bij martin met die extra laag?normaal gezien moet hij de kachel toch warmer kunnen stoken maar dat lukt hem niet. maar wat ik hier niet meer zie of lees is de regel van 1 kg hout stoken op 100kg speksteen? toen ik me kachel kochte in 2007 was het zo dus ik begrijp het niet dat martin zo weinig moet stoken?zijn kachel weegt toch 600kg meer dan die van mij ,mijn kachel weegt 1850 kg en volgens het boekje mag ik 20kg hout stoken en martin 22 kg? klopt die regel toch niet, maar ja theorie is altijd anders dan de praktijk he,

hoi stoker

hoi twan, daar zit ik ook al enkele jaren aan te denken net onder die plaat heb je een ruimte vrij voor een warmte wisselaar te plaatsen en daar is het ook stik warm heb is een keer gekeken toen ik aan het stoken waar heb toen me hand verbrand aan de isolatie deken die daar zat,lijkt eigelijk simpel warmtewisselaar op maat laten maken pomp er tussen plaatsen en een leiding leggen en aan sluiten op radiator, klaar is kees? en is zeker een goed plan.

hoi stoker

hoi twan, daar zit ik ook al enkele jaren aan te denken net onder die plaat heb je een ruimte vrij voor een warmte wisselaar te plaatsen en daar is het ook stik warm heb is een keer gekeken toen ik aan het stoken waar heb toen me hand verbrand aan de isolatie deken die daar zat,lijkt eigelijk simpel warmtewisselaar op maat laten maken pomp er tussen plaatsen en een leiding leggen en aan sluiten op radiator, klaar is kees? en is zeker een goed plan.

@ Twan Lopes & wilvandekempen 

Ten eerste moet ik u mededelen dat Tulikivi wel verschillende " interne " warmtewisselaars in hun gamma heeft zitten waarvan afhankelijk van het type kachel dat je bezit er ook zijn die achteraf nog kunnen ingebouwd worden 

 

Ook ik heb in de tijd metingen gedaan tussen de bovenplaat en de isolatie 

 

Alles kan ik mij er niet echt meer van herinneren want 't is ongeveer 6 jaar geleden dat ik de metingen deed maar wat ik nog wel weet is dat bij het stoken van 10 kg hout de temperatuur aan de bovenplaat opliep tot 260 graden en deze na een 3 tal uur nog steeds 200 graden was 

 

mijn overbuur heeft een TTU 2700 / 4 met 3 in serie geplaatste warmtewisselaars aangesloten op een boiler van 600 l staan die ook is aangesloten op de CV 

 

deze warmtewisseraars bevinden zich 1 vooraan 1 achteraan en 1 op de bovenplaat onder de isolatie 

 

natuurlijk was dat van voor de plaatsing voorzien en kan achteraf niet zomaar in om het even welke kachel achteraf  ingebouwd worden maar als je de bovenplaat kan wegnemen ( zonder opbouw bovenaan )  kan op de bovenplaat achteraf je nog steeds een warmtewisselaar ( laten )  plaatsen  en dat werkt zeer goed 

 

zelf heb ik een warmtewisselaar ( gewone radiator ) achteraan tegen de kachel geplaatst en aangesloten op de tweede warmtewisselaar van mijn zonneboiler van 200 l waar je normaal de CV op aansluit en ook dat werkt goed maar is kwa rendement niet te vergelijken met een plaat die op de terugstroomplaat van het rookkanal ligt onder de isolatie 

Bij mij is het wel voor sanitair water te verwarmen maar als je dat gaat gebruiken om bijkomende radiatoren mee te verwarmen moet je rendement een stuk hoger liggen en ben je haast verplicht intern te gaan werken 

 

Met onderstaande link kan je een fotoreeks zien ( met toestemming ) van mijn buur zijn systeem 

 

https://picasaweb.google.com/113030494562129751043/SpeksteenkachelMarcE…

Dag Ulrik,

dank voor de info. Ik begin ervan overtuigd te raken dat het echt een meerwaarde zal hebben, een ww onder de bovenplaat. Tenzij iemand nog goede tegenargumenten heeft. Ik heb contact gehad met de firma Dutry hierover. Ene meneer Dutry zelf heeft ook bevestigd dat het technisch gezien zeker mogelijk is. Ook heeft de plaatsing van een ww onder de bovenplaat geen nadelige gevolgen voor het verbrandingsproces. De kachel zal alleen minder snel opwarmen en sneller afkoelen. Wel moet men bij een kleine kachel niet al te veel verwachten voor wat betreft de resultaten, maar dat is logisch. Tulikivi zelf levert geen warmtewisselaars begreep ik voor elke kachel individueel. Dutry gaf aan dat zo`n ww door iemand (een smid?) gemaakt zal moeten worden. Heeft iemand nog ideen of ervaringen met ww`s? Is er een firma bekend (NL graag) die dit maatwerk zou kunnen doen?

Dank.

Twan.

 

Twan,

het zal wel geen werk worden voor de smid uit een dorp, ik denk zelf dat het laswerk wordt met de eisen van het stoomwezen. Stel dat je stroomstoring krijg en de pomp dus uitvalt en je kachel brand lekker vel ..... ga er maar vanuit dat de druk in je w.w. oploopt, er zit natuurlijk wel een beveiliging op, maar toch, die kan ook haperen en dan heb je zomaar een bom die kan ontploffen.

Dag Willem,

ja, dat lijkt mij geen optie, om een potentiele bom in huis te hebben. Maar er zijn inmiddels al zoveel cv-houtkachels op de markt, dat het toch veilig zou moeten kunnen?

Groeten

experimenteren lijkt me niet verstandig...vraag hier zeker degelijk advies.... kijk de eventuele gevolgen : www gva.be/nieuws/video/vtm/extern-explosie-door-kapotte-boiler.aspx

De warmtewisselaar is eigenlijk net hetzelfde als de warmtewisselaar die je in een  " vlakkeplaatcollector " terugvind van een zonnepaneel het is gewoon een dunne koperen plaat waar een koperbuis ( op rol ) is op vastgesoldeerd voorzien van hittebestendige zwarte verf

Bij een vlakkeplaatcollector in " stilstand " kan de temperatuur eveneens oplopen tot 250 graden 

Om eventuele problemen te vermijden bij uitvallen van de elektriciteit waardoor je de warmte niet tijdig kan afvoeren kan je kiezen voor een " open " systeen  ( drukloos ) en je kan daar zelfs een vlottersysteem op plaatsen die in geval van verdamping het water automatisch gaat bijvullen zoals dat bij een toilet gebeurt ( 't is maar een idee hé maar dat bestaat wel allemaal ) 

 

Met een " open " systeem kan je ook radiatoren laten opwarmen door natuurlijke circulatie ( zonder pomp ) maar die moeten dan wel hoger gelegen zijn dan de warmtewisselaar ( of toch minstens één radiator ) maar dat werkt een heel stuk trager eer het op gang komt

 

Je moet er wel rekening mee houden dat de warmte die je met de warmtewisselaar wegneemt uit de kachel de stralingwarmte van de kachel evenredig verminderd je kan dan wel wat meer hout gaan stoken natuurlijk en 1 kg hout is dan ongeveer 4 KW ( of toch zeker 3 KW ) aan warmteafgifte voor de radiatoren 

 

Peter Marchand schreef: “Het zou alleen maar een blunder geweest zijn geen warmteverliesmeting te doen op die schoorsteen indien we met het resultaat ervan jou hadden kunnen overtuigen van de goede werking van het toestel. Eerlijk gezegd, ik betwijfel dat, want om één of andere reden hou je niet van speksteenkachels”

 

Ik heb niets tegen goede speksteenkachels, maar ik vraag me ondertussen wel af of die nog bestaan. En dat heeft niks met het materiaal speksteen te maken maar alles met de praktijken van de speksteenkachelfabrikanten. Als die de technische kant steeds meer uit het oog gaan verliezen dan zal steeds meer blijken dat hun kachels gewoon niet deugen.

 

Peter Marchand schreef: “...om één of andere reden hou je niet van speksteenkachels. Je houdt van finovens in zoverre zelfs dat je er een uniek gedeponeerd ontwerp van hebt gemaakt...”

 

Als je daarmee wil zeggen dat ik me bevooroordeeld opstel, dan is dat onjuist.

 

En als zo’n gedeponeerd ontwerp al gemaakt werd, dan is dat zeker niet van mij afkomstig. Ik heb trouwens, na eerdere soortgelijke opmerkingen van anderen, in het verleden al opgemerkt dat mijn kachelontwerpen dermate afwijken van de finovens dat ze niet meer zo genoemd kunnen worden. Maar ik wil daarmee mijn waardering voor de echte, klassieke finoven niet onder stoelen of banken steken.

 

Peter Marchand schreef: “Zelfs al zijn er wat verschillen, finovens en speksteenkachels zijn toch massakachels die volgens dezelfde principes werken ?”

 

De prestaties van Martin’s speksteenkachel zijn helaas niet meer te vergelijken met die van een echte, klassieke finoven. De originele finse massakachel kon zelfs weinig geïsoleerde woonkamers heerlijk warm houden met slechts enkele stookbeurten per week. Martin woont in een goed geïsoleerde woning en hij zou volgens jullie 10 keer per dag moeten stoken. En zelfs dan zou Martin het volgens jullie heel normaal moeten vinden dat hij nog moet bijstoken met zijn cv.  

 

Peter Marchand schreef: “En moet de toon altijd zo scherp zijn ?”

 

Zeer zeker. De toon mag voor mij, in de context van jullie misleiding en bedrog, best nog veel scherper worden.

 

Peter Marchand schreef: “Hoeveel bezoekers op dit forum zijn al afgeschrikt van massakachels in het algemeen ?”

 

Ik zou het niet weten, hopelijk zijn het er veel. Maar afgeschrikt is, denk ik, niet het juiste woord. Dat de mensen voorzichtiger worden en meer gaan nadenken alvorens iets te kopen kan ik alleen maar toejuichen.

 

Beste,

Wij zijn plannen aan het maken voor een grondige verbouwing van ons huis (1960). Naast grondig isoleren gaan we ook een leemkachel integereren in de woning. Kan iemand mij nuttige tips (do en dont´s) geven, zodat ik de architect hierover beter kan inlichten en we een goed ontworpenen woning  met een leemkachel bekomen.

Onze woning is een open bebouwing van de jaren 60, 7m breed en 8 m diep. De woning telt 1 verdiep en een zadeldak.Op het gelijkvloers zouden we een deel aanbouwen (ongeveer 8m breed en 4diep).

 

bedankt voor de info!

 

JP Dmonde

Ivm warmtewisselaars in een Tulikivi speksteenkachel

 

Voor groep 2 modellen bestaan standaard warmtewisselaars, die de hele kachelmassa kunnen omvatten. Meer info : http://www.dutry.be/Tulikivi_21.pdf

 

Voor groep 1 modellen bestaan er bij Dutry 2 standaard warmtewisselaars met de afmetingen 15x600x270mm en 15x600x780mm. Andere afmetingen kunnen op maat gemaakt worden. Deze warmtewisselaars worden voornamelijk gebruikt op de bovenplaat. Bij sommige modellen kunnen ze ook gemakkelijk in de achterwand geplaatst worden. Voor reeds geplaatste toestellen is meestal enkel de bovenplaat een optie, maar gezien dit doorgaans de warmste steen in de kachel is, levert het wel wat op.

 

Het is in ieder geval geen goed idee om dergelijke warmtewisselaars te laten maken door iemand die er geen ervaring mee heeft. Ook het hierboven vermelde gebruik van thermische zonnepanelen is geen optie. De contacttemperatuur kan ver boven de 250 °C gaan. Zowel drukloos als onder druk kan de veiligheid voldoende gegarandeerd worden, al is een drukloos systeem wel het veiligst omdat de veiligheid van niets afhangt.

JP, je kan hierover veel info vinden onder het topic ''accumulerende houtkachel in passiefwoning of niet''.

Mon

Hallo Dirk Bauwens,

 

Als je ons bedriegers wil noemen, ok, maar wil je dan aub eens uitleggen waarom ? Hoe definiëer jij een goede speksteenkachel en waarom behoren die van "de speksteenkachelfabrikanten" niet aan die definitie ? Dan kunnen we eindelijk eens terzake komen.

 

En sorry, maar steeds weer met het voorbeeld van Martin aan komen draven gaat niet op. Wat weet jij eigenlijk van die kachel en die woning ? Je zegt dat Martin woont in "een goed geïsoleerde woning" maar je hebt er eigenlijk geen idee van. Waarop baseer je die uitspraak ? Op de 35.000 € investering in isolatie die hij deed ? Hierboven is al eerder uitgelegd dat die investering vooral zeer mooie plankenvloeren betrof, plus de betere isolatie van de 2 veranda-structuren die op de woonkamer uitgeven en wat dakisolatie. De muren blijven het hoofdprobleem en daar is niets aan gedaan. 2000 L stookolie verstook je toch niet in een goed geïsoleerde woning ? Met een te verwarmen oppervlakte van ongeveer 135 m2 komt dit neer op 148 kWh/m2/jaar. De huidige bouwnorm bedraagt minder dan de helft daarvan. Een laagenergiewoning verbruikt slechts een vijfde daarvan. En zelfs met een rendement van 100 % kun je 2000 L stookolie enkel vervangen door 4740 Kg hout. Reken dat maar uit per stookdag en voor de koudste dagen. Je schrijft : "De originele finse massakachel kon zelfs weinig geïsoleerde woonkamers heerlijk warm houden met slechts enkele stookbeurten per week." Ok, maar in dit geval niet met minder hout, want anders is het geen zaak van techniek, maar wel van magie.

 

Ik hoop dus dat je eindelijk eens kan zeggen waaraan onze kachels je scherpe toon te danken hebbben ?

Poppejan,

lees de 3869 vorige Posts en dan weet je er alles over.

Succes.

ps:: ik heb ze ook doorgelezen en het heeft mij zeeeker geholpen!

 

Peter Marchand schreef: “En zelfs met een rendement van 100 % kun je 2000 L stookolie enkel vervangen door 4740 Kg hout. Reken dat maar uit per stookdag en voor de koudste dagen.”

 

Die 2000 liter dateert van voor de extra isolatiemaatregelen. Die 2000 liter moet dus naar beneden worden bijgesteld: naar 1400 liter bijvoorbeeld. Vervolgens moet ook rekening gehouden worden met het feit dat Martin nog steeds 1000 liter stookolie verbruikt.

 

Dan zou Martin’s speksteenkachel goed zijn voor 400 liter minder stookolieverbruik per stookseizoen. Akkoord ?

 

Rekening houdend met een rendement van 100 percent komt 400 liter stookolie ongeveer overeen met 948 kilogram hout.  Martin heeft echter ongeveer tien keer meer hout verstookt. Dat zou betekenen dat Martin’s speksteenkachel een werkelijk rendement heeft van 10 percent.

 

Met alle gegevens die ik ter beschikking heb, had ik een kachelrendement berekend van ongeveer 25 percent. Daarvan heb ik, rekening houdend met foutenmarges, 20 à 30 percent gemaakt.

 

Het moge in ieder geval overduidelijk zijn dat Martin’s kachelopstelling niet deugt. 

Alé Dirk, blijf je nu met de overtuiging van een vakman beweren dat die massakachel van Martin het rendement heeft van een goeie open haard ? In de wetenschap dat zelfs Martin bevestigt dat de rookgassen in de tegenstroomkanalen tot beneden gaan ? Besef je nu niet dat er ergens een fout zit in de gegevens waarop je je baseert ?

Dirk ( & Peter ) en anderen natuurlijk ook hé

 

10 % rendement ... ha ha !!! een goede grap maar het is pas februari en nog niet 1 april 

 

Ik vind dat het nu stilaan zowat de spuigaten begint uit te lopen en dat meen ik echt 

 

Maar ik kan nog beter !!!

 

Ik durf zelfs te wedden dat martin  zijn kachel een rendement heeft van O % ... ( als hij hem niet stookt  ) 

Alle gekheid op een stokje noem ik dat 

 

Zelfs met een rendement van 20 tot 30 % moet ik ferm lachen en ook met de door u steeds naar voren gebrachte 2 tot max 3 KW warmteafgifte ben ik het volkomen oneens en waarop is mijn stelling dan gebaseerd ?

 

Ik stookte zo rond de 30 kg hout de voorbije 2 weken met één stookbeurt van 3 tot 4 uur per 24 uur want ik moet gaan werken tijdens de dag en dat bij buitentemperaturen tot min 12 °C terwijl het tijdens de dag 3 tot 4 graden en meer bleef vriezen

 

De speksteenkachel werd toen opgestookt naar een eindtemperatuur tussen de 90 à 100 °C waarvan de dag nadien nog rond de 50 à 60 °C overbleef

 

Op de benedenverdieping haal ik gemakkelijk 23 tot 25 °C en op de bovenverdieping 18 tot 20 °C uitsluitend met de speksteenkachel  een TTU 2200 / 4  van 2720 kg + een opbouwstukje tot tegen het plafond samen goed voor afgerond 3 ton 

 

Dat het hier wel echt warm is dat weet jij ook met zekerheid want je bent hier een paar jaar geleden geweest om dat zelf vast te stellen nadat ik u uitnodigde om zelf persoonlijk te komen vaststellen dat er wel woningen zijn waar het echt warm is indien men uitsluitend met een speksteenkachel stookt nadat je zei dat je dat nog nooit had meegemaakt

 

Daarbij stook ik ook nog een zonneboiler volledig warm van 200 l tot 70 à 80 °C graden door een warmtewisselaar die achteraan tegen de speksteenkachel aan staat en dat allemaal met volgens u amper 2 à 3 KW / uur  warmteafgifte ...

 

Mijn woning van 8 x 12 m die 30 jaar geleden gebouwd werd heeft weinig glas  dat klopt 15 m2 met een K waarde van1,2 

 

Ik heb het bestek en de K waarden nog eens uit de kast gehaald en bekeken die ik in die tijd van de firma Masser kreeg ( directe elektrische verwarming )

 

Dat was toen de enige firma die een degelijke warmteverliesberekening kon maken en een jaarverbruik durfde op geven met garantie 

 

Het gegarandeerde verbruik op jaarbasis kwam uit op max 7000 KW met de garantie indien het meer dan 20 % hoger lag dat zij het meerverbruik terugbetaalden en niet mondeling maar wel op papier !!!

 

Als tegenprestatie moest ik wel een tussenteller plaatsen om het verbruik exact te kunnen meten en ik kan u verzekeren dat de berekening klopte !!!

 

K waarden van de vloer zijn ( kruipkrlder ) 0,6 W/m2

 

buitenmuren ( driegevelwoning ) 0,35 W/m2 

 

Vloer / plafond tussen slaapkamer / badkamer en zolder 0,22 W / m2

 

De zolder is niet geisoleerd ( nog steeds niet maar dat zal er ooit wel eens van komen als ik daar een hobbykamer van maak ) 

 

Bij mij zijn er het ganse jaar door maar 2 deuren dicht de voordeur en de achterdeur en de deur naar de gang / bovenverdieping staat steeds op een kier en bij 10 °C vriesweer de helft open

 

Het geinstalleerd vermogen hier van de elektrische verwarming is 7300 Watt voor de volledige woning met vooropgestelde  temperaturen in slaapkamer en gang van 18 graden keuken 20 graden leefruimte 22 graden en badkamer 24 graden 

 

De eerste jaren stookte ik uitsluitend elektrisch en kon dat bij temperaturen zoals de voorbije week met de 7,3 KW net houden als ik de temperatuur niet onder de 19°C  liet afzakken in de leefruimte en nu zou ik het plots met een speksteenkachel die volgens u maar 2 tot 3 KW warmte afgeeft nog warmer kunnen houden ....

 

Kan ik toveren zeg ...

 

Een mooiere vergelijking kan men denk ik niet maken en ik ben er dan ook ten stelligste van overtuigd wat je er ook mag van beweren dat een speksteenkachel ( de mijne ) met zekerheid gemiddeld over 24 uur veel meer dan 2 tot 3 KW warmte moet afgeven want aan de  isolatiegraad  is sinds de bouw totaal niets veranderd geweest en ik heb nog een extra stuk van een berging bij de leefruimte bijgevoegd als bureau waardoor de leefruimte is toegenomen waardoor keuken bureel en leefruimte nu één open ruimte geworden is en op dezelfde temperatuur worden verwarmd

 

Ik heb de kachel ooit  bij min 13 °C eens opgestookt tot 120 graden en had beneden temperaturen van 28 graden en boven 25 graden en heb toe de deuren en vensters een uur open gezet want de warmte bleef maar komen 

 

Dat zijn geen berekeningen maar effectieve " vaststellingen " die ik hier deed en ga daar geen 36 keer meer op reageren 

 

Wie het niet kan geloven die is hier altijd welkom en je zal zeker niet de eerste zijn want ik denk dat er u al zo'n 30 tal zijn voor geweest van het forum om dat zelf vast te stellen 

 

Bij Marten is er volgens mij maar één probleem : zijn kachel is gewoon te klein gekozen voor zijn woning / situatie want zijn kachel werkt zoals het moet zijn volgens dat ik het gelezen heb 

 

Hij wil een leefruimte van 70 m2 + een keuken van 30 m2 verwarmen terwijl hij met een glazen deur in de leefruimte / gang zit en met niet geisoleerde buitenmuren ( ? ) en dan nog eens met redelijk veel m2 glas 

 

Conclusie zonder dat ik er ben geweest : zijn kachel is veel te licht voor deze woning en zelfs met de vooropgestelde extra laag speksteen zal hij er nog niet komen volgens mijn eigen bescheiden inschatting 

 

Als ik zijn plaats was dan liet ik er een warmtebank aanbouwen van een ton en dan zal hij waarschijnlijk in de buurt komen bij temperaturen tot min 5 °C 

 

bij min 10 °C terwijl het tijdens de dag blijft vriezen zou ik zelfs dan nog twijfelen tenzij .... hij over een spouwmuur beschikt die hij alsnog kan laten volspuiten met isolatie want dat is het eerste dat ik zou doen 

 

Je dak isoleren is ok maar je moet de warmte niet eerst laten ontsnappen tot onder je dak om ze daar tegen te houden het is in de leefruimte waar je zit dat je de warmte moet tegenhouden 

 

Bij mij vriest het onder het dak bij min 10 °C omdat het niet geisoleerd is maar heb tussen slaapkamers en zolder wel 22,5 CM glaswol zitten met een K waarde van 0,22 W/m2 en dat al  30 jaar lang !!!

 

Isoleren blijft de boodschap want warmte die je niet verliest moet je ook niet produceren 

 

Dus het voordoen alsof een speksteenkachel geen goede investering is daar ben ik het volkomen oneens mee !!! en dat blijf ik zeggen 

 

Een massieve speksteenkachel en of finoven zijn en blijven volgens mij nog steeds de beste en aangenaamste verwarmingssystemen die er momenteel op de markt zijn 

 

Stralingswarmte moet je hebben en niets anders !!! 

 

Naast de speksteenkachel heb ik ook airco / warmtepomp hangen en heb 20 jaar met een inbouwcassette gestookt met warme luchtmantel ( Flam ) en als ik dat samen met de elektrische CV vergelijk ( 4 systemen in één en dezelfde woning ) dan kan ik maar tot één conclusie komen : hoe meer luchtbeweging hoe slechter

 

De massieve speksteenkachel ( stralingswarmte ) wint het met glans !!! ten opzichte van alle andere in de handel zijnde verwarmingsystemen en daar blijf ik bij en wie mij het tegendeel kan bewijzen die mag eens langs komen ...

 

 

 

Ulrik,

Al je vermelde verwarmingssystemen ( op de kachel na ) zijn convectiesystemen. Als je in heel je huis vloerverwarming legt dan heb je ook zo goed als geen luchtbeweging ( zelfs nog minder dan met je kachel ).

 

Dit even ter zijde .... maar niet onbelangrijk indien het een nieuwbouw betreft. Vlvw kan dan natuurlijk wel op veschillende manieren gevoed worden. Enkel gasketeltje of warmtepomp of buffervat met verwarming door zon, finoven, speksteenkachel, houtvergassingsketel, warmtepomp, .... .   

 

Zeker bij een C of B ( zoals bij jouw ) ventilatie, geeft stalingswarmte ( zoals je kachel of vloerverwarming ) een veel hoger comfort en lager verbruik ( minder warmteverlies door minder ventilatieverlies ) ten opzichte van luchtverwarming.

Beste Ulrik,

Hoeveel stookdagen tel je voor verwarming met de speksteenkachel ?

En je hebt het toch over 7000 KWh /jaar max ? Was het ook echt zoveel of nog minder ?

 

Of nog anders: citaat"De eerste jaren stookte ik uitsluitend elektrisch en kon dat bij temperaturen zoals de voorbije week met de 7,3 KW net houden als ik de temperatuur niet onder de 19°C  liet afzakken in de leefruimte"

Heb je het hier over 7,3 kW dag en nacht ? Dus  24/24 ?

 

G

Bramcup

 

Dat de meeste sytemen op convectiewarmte werken weet ik zeer goed en dat is net het probleem 

 

Dat vloerverwarming de beste verwarming is en ook nog en betere stralingswarmte afgeeft dan de plaatselijk opgeslagen warmte zoals die van  een speksteenkachel of finoven daar moet men mij al lang niet meer van overtuigen dat weet ik al zeer lang 

 

Jammer genoeg was er daar 30 jaar geleden nauwelijks sprake van en had ik daar toen van op de hoogte geweest dan had ik daar zeker voor gekozen maar ... Vloerverwarming kan je niet snel even platsen in een bestaande woning 

 

De meeste mensen hier op het forum plaatsen een speksteenkachel als bijkomende verwarming of grotendeels ter vervanging van een reeds bestaande systeem en daar ga ik dan ook van uit 

 

Het geschatte verbruik van 7000 KW   ( vergelijkbaar met 700 l stookolie ) waarover ik spak  is natuurlijk het jaarlijks verbruik voor een volledig jaar 

 

De verbruiksberekening waarop de firma Masser zich toen baseerde zijn gegevens afkomstig van het KMI en betreft de gemiddelde temperaturen over een periode van 10 jaar met 2014 stookdagen en als ik het goed heb ( want ik zit nu op het werk ) was dat van oktober tot en met april

Ulrik,

Ik geef toe dat het voor mij ook dikwijls verwarrend is.

kWh, kw, kw per uur enz...Ik veronderstel dat je bedoeld Het geschatte verbruik van 7000 kWh per jaar (ipv 7000kw).

Verder een goed en  verhelderend pleidooi voor een massakachel, daar was even nood aan. 

Charel

Beste Ulrik,

Peter schreef,de muren blijven het groot probleem waaraan niets gedaan werd.

Ook jij schreef..en met niet geisoleerde buitenmuren?..Ik neem aan dat je dit constateert op de uitleg van peter.

Wel,..laat ik mededelen dat mijn spouwmuren wel degelijk zijn geisoleerd, 6cm mupan.Het enige wat ik nog kan doen is de kruipkelder laten isoleren en dat hadden ze normaal 14 dagen terug komen doen,maar omdat de welfsels nat waren is dat uitgesteld !

Ik zou niet weten wat ik nog extra kan laten isoleren !!,maar ik sta open voor advies..

Aan Peter,

Als jij je verhaal hard wil maken dat de muren het groot probleem is,mag ik dan NOGMAALS vragen de infraroodbeelden die dutry heeft gemaakt met zijn camera,deze te posten op deze forum !!.

Ik heb de indruk dat het probleem telkens wordt verlegd,want eerst zouden de glaspartijen en de zolder de grote verliezen zijn,en als ik deze verliezen heb aangepakt+ al de rest wat ik kan doen,komen ze te zeggen dat het de muren zijn.

En mag ik je er nog eens op wijzen dat ik volgens urbain overschot zou gehad hebben,en dit voor ik al deze verliezen heb aangepakt.

Ook heb ik Urbain verleden week gemailt i.v. met de extra laag,maar kreeg een antwoord dat hij mijn vraag zou doorsturen naar dutry..de uitleg dat ik telkens krijg !! Hopend dat jij mij daarop kan antwoorden !

 

Tav. Ulrik : bedankt voor de steun in deze discussie. Toch nog even opmerken dat de stralingswarmte bij vloerverwarming niet zo ideaal is als deze bij wandverwarming of bij een massakachel. Horizontale stralingswarmte geeft een veel sterker warmtegevoel omdat het contact met het lichaam beter is. Bij vloerverwarming straalt de warmte verticaal, dus minder efficiënt op het lichaam. Dat doet de nood aan meer luchtverwarming stijgen. Ideaal is eigenlijk een combinatie van een licht verwarmde vloer, aangevuld met horizontale stralingswarmte. Deze situatie is ideaal omdat het warmtecomfort het hoogst is en het energieverbruik het laagst.

 

Tav. Martin : 6 cm glaswol in de spouw is niet veel. In ieder geval is het niet evident om de isolatie van een woning te beoordelen zonder een echte warmteverliesberekening te maken. Je kreeg mogelijks eerder de indruk dat we daar tegen zijn, maar dat is totaal niet het geval. We hebben alleen aangegeven dat het resultaat van zo'n berekening nogal kan variëren naargelang de gehanteerde aannames, die nooit uit te sluiten zijn. Maar zo'n berekening kan wel aanduiden waar een investering in meer isolatie het best kan gebeuren. Los van die extra laag, die je nauwelijks iets zou kosten, denk ik dat verder investeren in isolatie meer zal opbrengen dan bijvoorbeeld het verplaatsen van de kachel naar het midden van de woonkamer. Wat die foto betreft, ik zal eens kijken of ik die kan te pakken krijgen - ze dateert van voor mijn betrokkenheid bij dit verhaal. Wat de gesprekken over verdere stappen met je kachel betreft, zal ik ook eens kijken hoe het zit, maar ik vermoed dat je extra vraag over het verplaatsen van de kachel vertraging heeft gegeven.

Beste Ulrik,

 

Duidelijk Max 7000 kWh per jaar en een 201 stookdagen per jaar.

 

7000kWh / 201 stookdagen = 34,8 KWh per (gemiddelde) stookdag.

 

Een Massakachel geeft 24/24 warmte af tijdens de stookdagen.

34,8 KWh /24 = 1,45 KWh per uur.

Oftewel je komt toe met een nominaal vermogen van 1,45 kW.

Wat denk je hiermee bewezen te hebben ?

Dat je kachel een vermogen heeft van 7,3 kW ?

 

In tegendeel. Deze kachel zou volgens de fabrikant 2,7 KW vermogen hebben bij het 1X stoken van 13,7 kg hout.

http://www.tulikivi.com/usa-can/fireplaces/TU2200_4_Fireplace

Dat is dus zowel het dubbele van het door jouw  gevraagde nominaal vermogen(1,4 kW ipv 2,7kW) terwijl je zo maar eventjes meer dan het dubbele aan hout daarvoor nodig hebt dan opgegegeven.  (3O kg ipv 13,7kg )

Dat noem ik nog eens anti-reclame!

 

 

G

 

Beste Peter,

 

Een kinderhand is blijkbaar snel gevuld.

Ik wacht nog steeds op een of ander document waarbij Tulikivi aangeeft hoeveel de 2700/4 aan nominaal vermogen en rendement heeft met 2 stookbeurten van 22 kg hout.

Ik wacht ook nog steeds op de emissiviteitscoëfficiënt (die je ook op de warmtecamera hebt moeten instellen, net zo goed als de omgevingstemperatuur trouwens).

Blijf je ook nog bij het standpunt dat straling/convectie zich 75/25 verhoudt ?

 

Zoals u vermogens bereknt maakt dus enkel het gewicht uit bij een speksteenkachel ?

Een lange smalle (buitenopp 8 m²) van 2,5 ton geeft evenveel warmte per uur af als een even zwaar exemplaar , maar in een compacte kubus (2,5 ton maar buitenopp 4m²) ? Gesteld dat de temperatuur en de gladheid van het buitenopp hetzelfde is in de twee gevallen.

 

G

Peter,

de foto die dateert van voor je betrokkenheid wil zeggen dat deze is gemaakt,voor ik de verliezen van de glaspartijen enz.. heb aangepakt.

Bij het laatste bezoek waar jij ook mee aanwezig was,heeft dutry ook fotos gemaakt buiten,achter de kachel en door de nieuwe glaspartijen.Het zijn deze die ik wil zien !!

hij zou de fotos doormailen,

Hopend deze snel te zien.

Maia Vanmanwe schreef : 

Een Massakachel geeft 24/24 warmte af tijdens de stookdagen.

34,8 KWh /24 = 1,45 KWh per uur.

Oftewel je komt toe met een nominaal vermogen van 1,45 kW.

Wat denk je hiermee bewezen te hebben ?



Dat je kachel een vermogen heeft van 7,3 kW ?

 

Neen de kachel zal die 7,3 KW gemiddeld niet halen maar ...

 

Toen ik nog uitsluitend met de elektrische verwarming stookte stelde ik het volgende vast :

 

 In de living en keuken samen staan er drie radiatoren  1 van 1600 Watt  1 van 1300 Watt en in de keuken 1 van 700 Watt samen goed voor 3600 Watt

Het duurde dik 2 uur eer ik de temperatuur daarmee bij mijn thuiskomst van het werk van 19 ° naar 22 ° C  kon optrekken 

 

Dat was ook de reden dat ik toen een schouw met inbouwcassette liet plaatsen om de temperatuur sneller te kunnen optrekken 

 

Bij elektrische verwarming wordt het volle vermogen continu afgeleverd tot je de ingestelde temperatuur hebt bereikt aan 100 % rendement 

 

Met de speksteenkachel is de temperatuur 22 tot 23 °C bij mijn thuiskomst van het werk en haal ik de temperatuur op 2 uur naar 24 à 25 °C op ( ik spreek dan over buitentemperaturen bij min 10 °C ) maar ook de temperatuur op de bovenverdieping wordt terzelfdertijd mee opgehaald 

 

Als ik dat met een elektrisch vermogen van 3,6 KW minder snel doe bij lagere binnentemperaturen en dan ook nog uitsluitend voor de benedenverdieping kan ik toch niet anders dan concluderen dat de speksteenkachel meer vermogen MOET afgeven dan 2 tot 3 KW want hoe kan je dat anders verklaren 

 

Dat is toch het zuiverste bewijs dat de kachel meer dan 3,6 KW moet afgeven of is er toch nog iemand die deze vaststelling op een of andere manier kan ontkrachten ? dan mag je mij dat wel eens uitleggen 

 

Natuurlijk stond de elektrische verwarming ook niet dag en nacht op de volle 100 % warmte af te geven

aan 7,3 KW / u 't zou er nog aan mankeren ook

 

Een CV ketel van 25 KW / u geeft zijn  vermogen ook niet continu af maar enkel als de brander aan slaat in tegenstelling met elektrische verwarming waar het geinstalleerde vermogen wel continu wordt afgegeven tot de ingestelde temperatuur wordt bereikt

7000kWh/j is toch voor een echte LEW of een klein rijhuis.

Een doorsnee huis haalt (haalde) gemakkelijk 20.000kWh/j

Dit is geen gemiddelde waarde, of was het tot voor kort toch niet.

Zoals door alle partijen ondertussen wel onderkend, als enige verwarmingsbron lukt dit slechts in een huis met een kleine warmtevraag. Laat staan inclusief het SWW (ook al gemakkelijk 3000kWh/j (- 60% bij zonneboiler))

 

Martin,

ik denk dat onze situatie vergelijkbaar is. De Nunnauuni geeft veel warmte maar is te klein voor de oppervlakte en de vele ramen. Ooit zei een verdeler van Tulikivi dat we beter niet aan een speksteen begonnen, gegeven de ramen en de vide.

Als ik nu de cv heel laag zet is het net of die een warmte laag over de ramen legt, dan voel ik de speksteen echt stralen!

Volgens de verdeler van onze speksteen is de invoerder van Nunnauuni zeer tevreden over het plaatsen van folie op de ramen.

Heeft iemand hier ervaring mee? Ik voel hier niet veel voor, stel dat je raam troebel wordt, of blaasjes onder de folie.

 

yannik

 

Hangt er van af wat men onder een LEW verstaat

 

Volgens mij is het dat nog niet en het is ook geen rijhuis 

 

Nogmaals dan ... het is een driegevelwoning  of anders gezegd een half open bebouwing van 8 x 12 m ( zonder garage ) met slaapkamers gedeeltelijk onder dak - een fermettewoning ( kleine vensters = weinig glas = weinig warmteverliezen !!! ) uit die tijd die ik 30 jaar geleden bouwde maar ...

 

Omdat ik toen bewust koos voor directe elektrische verwarming is de woning zéér goed geisoleerd geweest en zeker voor die tijd zodat ik misschien wel in de buurt kom van een LEW ? want wat is de norm voor een LEW ???

 

Ik koos daarvoor destijds omdat ik er van uit ging dat ik daardoor nooit gingen afhangen van het buitenland ( oliebaronnen ) kwa energiebehoefte omdat de elektriciteit in België zelf werd geproduceerd ondertussen is Electrabel toch in buitenlandse handen over gegaan maar in die tijd was er totaal geen sprake van overnames van bedrijven en kon men dat ook niet vermoeden 

 

Ik ging er ook van uit dat energie in 't algemeen nooit goedkoper ging worden maar steeds duurder en daarom koos ik tenslotte voor elektrische verwarming en zelfs een hedendaagse warmtepomp draait nog steeds op elektriciteit 

 

Gelukkig koos ik daarvoor zou ik nu zeggen want dat is de reden dat de woning voor die tijd super geisoleerd moest worden om het enigzinds betaalbaar te houden in verbruik en daar heb ik nu nog steeds het voordeel van van die keuze want daardoor zit ik nu met een goed geisoleerde woning en achteraf bekeken was dat wel degelijk een zeer goede keuze want daardoor heb ik nu ook de mogelijkheid om de volledige woning moeiteloos met de massieve speksteenkachel van 3 ton te kunnen verwarmen voor een prijskaartje van  O € op jaarbasis omdat ik uitsluitend gratis palettenhout stook

@ Peter 

 

't was niet direct de bedoeling om u een hart onder riem te steken in de discussie met Dirk  maar juist is juist en ik wou even het tegenovergestelde duidelijk schetsen van de mogelijkheden met het geval " Martin " 

 

Martin kan op gebied van isollatie dus weinig of niets meer verbeteren want hij heeft zowat alles wat in zijn mogelijkheden lag gedaan en als het dan nog niet lukt dan kan ik zijn frustratie zéér goed begrijpen maar dat het niet enkel aan de kachel ligt is ondertussen meer dan duidelijk geworden al was de voorstelling door de verkoper wel helemaal anders en dat betreur ik ten zeerste want tenslotte ben je beter af met een klant minder dan er een ontevreden klant bij te krijgen en in dit geval ligt het helemaal niet aan Maartin en dat is zeer jammer want het leek er eerst op dat er wel degelijk iets mis was met de kachel wat achteraf bekeken niet het geval bleek te zijn 

 

Ik vind dan ook dat dit beeld zeker niet veralgemeend mag worden alsof een massieve speksteenkachel een slechte investering zou zijn waarvan ik het tegendeel alleen maar kan bewijzen al heb ik daar niets meer mee in de zak maar ik vind het zeer belangrijk dat mensen op het forum een juist beeld krijgen van de mogelijkheden van deze fantastische kachels en vooral recht hebben op correcte informatie gestoeld op ervaringen die ik op zeven jaar opdeed met mijn kachel en niet enkel op cijfertjes want cijferstjes en ervaringen geven meestal een heel ander beeld  daarom spreek ik uitsluitend over dingen waar ik zelf " ervaring " mee heb en  dat is de reden waarvoor ik nu het zevende jaar op dit forum zit en nu hou ik mijn inbreng voor bekeken over deze zaak

peter.... de kachel verplaatsen lost hier niks op he....daar is volgens mijn mening het probleem te groot voor....

 

Ulrik,

 

Nu is het geïnstalleerde piekvermogen zelfs maar 3,6 KW ? (daarstraks het dubbele ???)

En waarom zouden die elementen dat continu afgeven ? Ze kunnen toch ook afslaan ? Ik ken niet veel van electrische verwarming, maar een simpel exemplaar dat ik van dichtij gezien heb had toch al 3 standen 100%-50%-0%.

Bovendien werken ze ook onafhankelijk van elkaar. Als in de keuken de temperatuur bereikt wordt slaat die alvast af.

Dus het is maar de vraag hoeveel minuten van die 2 uur alles werkelijk op maximum stond af te geven. ?

 

En ovendien heb je het niet over een nominaal vermogen maar over piekvermogen, want met deze 3,6 kW was je blijkaar in staat om bij erg lage buitentemperaturen de binnentempertuur nog verschillende graden op te trekken op relatief korte tijd.

En wat een cv afgeeft hangt toch niet af van wanneer de brander aanslaat ? Die houdt enkel het rondgepompt water op temperatuur. De afgifte hangt toch enkel van je radiatoren(aantal, opp en thermostaatinstelling) af ?

G

 

Maia Vanmanwe

 

Je moet toch eens goed lezen wat ik schreef

 

Het piekvermogen van 3,6 KW is alleen op de benedenverdieping  - het totale vermogen van de installatie voor de volledige woning is 7,3 KW 

En waarom zouden die elementen dat continu afgeven ? Ze kunnen toch ook afslaan ? Ik ken niet veel van electrische verwarming, maar een simpel exemplaar dat ik van dichtij gezien heb had toch al 3 standen 100%-50%-0%.

Dat je er niet veel van weet is duidelijk maar dat is geen verwijt want ook ik weet niet alles

Omdat dat gewoon zo werkt bij elektrische vaste verwarming daar is het ook alles of niets omdat het thermostatisch geregeld wordt moet je ook geen percentage  instellen - dat staat meestal wel op bijverwarmingssystemen maar dan nog schakelen deze pas uit als je de ingestelde temperatuur hebt bereikt in om het even welk percentage het ding staat tenminste als er al een thermostaat aanwezig is en indien niet dan ga je aan de hand van het percentage de warmteafgifte " regelen "

 

Als het 2 uur duurt eer je de temperatuur van 19 naar 22 graden kunt ophalen waarom zouden die dingen tussentijds dan ook nog eens moeten afslaan , omdat het nog wat langer zou duren of zo ? de warmteafgifte stopt pas nadat je de ingestelde temperatuur hebt overschreden en zeker niet eerder en dan wordt die temperatuur  thermostatisch binnen de 0,2 °C ( bij mijn systeem ) gehouden met andere woorden met een instelling van 22 graden slaat de verwarming aan op 21,9 ° en uit op 22,1 ° omdat de temperatuur zo constant mogelijk zou zijn

 

En wat een cv afgeeft hangt toch niet af van wanneer de brander aanslaat ? Die houdt enkel het rondgepompt water op temperatuur. De afgifte hangt toch enkel van je radiatoren(aantal, opp en thermostaatinstelling) af ?

 

a.u.blieft zeg - heb je eigelijk wel enig idee hoe zo'n dingen werken ik denk het niet

 

De afgegeven temperatuur van een radiator hangt in de eerste plaats af van de temperatuur van dat rondgepompte water dat de CV ketel aan de radiatoren aanbied 

het water dat door de radiator gaat gaat ook door de CV ketel dus hoe kouder de ketel hoe kouder de radiator 

 

in de winter stel je de temperatuur van de ketel toch in op b.v. 80 ° en in het voorseizoen en naseizoen op 60° of laat jij die steeds op 80 ° staan ? 

stel je de CV ketel op b.v. 80 ° in dan zal de brander stoppen als hij deze temperatuur heeft overschreden en terug aanslaan op b.v. 70 ° 

 

de temperatuur van de ketel zal afhangen van de temperatuur van het terugstromende water hierbij doet de ketel dienst als een buffer ( massa ) aan warmte meestal in de zin van gietstaal 

 

de ketel gaat dit gietstaal opwarmen tot de ingestelde temperatuur - het terugkerende water gaat daar dan doorheen stromen  en neemt de warmte op - als de temperatuur te laag zakt zal de brander weer een bepaalde tijd aanslaan tot hij weer de ingestelde temperatuur heeft overschreden en stop dan weer een tijdje tot alles herbegint van voorafaan 

 

Dat fluctueren ( op en afslaan of in en uitschakelen ) gebeurt net op dezelfde manier met directe elektrische verwarming maar pas nadat de ingestelde temperatuur is overschreden en pas dan gaat de radiator ook in en uit schakelen 

 

als een CV ketel op een temperatuur van 40 ° staat en je zet de ketel plots op 80° gaat de brander ook niet uitschalen voor hij deze temperatuur heeft overschreden en dat is op dat moment net hetzelfde dan met elektrische verwarming 

 

Nu duidelijk ? allé vooruit  ( dus wat hebben wij vandaag geleerd ... )

 

 

Geleerd?

 

Ik heb het  eerst nog eens goed gelezen:

 In de living en keuken samen staan er drie radiatoren  1 van 1600 Watt  1 van 1300 Watt en in de keuken 1 van 700 Watt samen goed voor 3600 Watt
Het duurde dik 2 uur eer ik de temperatuur daarmee bij mijn thuiskomst van het werk van 19 ° naar 22 ° C  kon optrekken

 

Of ze alle 3 de volle 3 uren aktief stonden dat is jouw aanname. Geen gemeten gegeven. Ik kan me voorstellen dat afhankelijk van de opstelling ze niet alle 3 gelijktijdig afslaan.(thermostaat)

Is je bovenverdiep thermisch geïsoleerd van het benedenverdiep ? Ik neem aan van niet (?)

Dus dat was 3,6 max voor het geheel(?)

Het gaat immers niet om hetgeen er geïnstalleerd is, maar om hetgeen er aan staat. (net zoals bij cv en radiatoren overigens)

Maar soit, in ieder geval is het maximum vermogen 3,6 KW en daarmee kon je niet enkel de temperatuur op peil houden, maar zelfs 3 graden stijgen in 2 uren.

 

Dat houdt in dat jezeker  niet meer nodig hebt dan 2,7 kW nominaal.( en dat houdt al in dat het in het begin van de stook méér is !)

-Waarom moet je dan 30 kg/24 uur hout stoken als deze kachel dat ook al afgeeft met 13,8 kg per 24 uur ?

 

Ja, wat leren we nu ?

 

Wellicht niks, want je het nog 3 andere verwarmingssystemen ...Of die doen helemaal niets ?

Of ja toch: Er zijn mensen die met 2,7 KW nominaal en een top van ruim 3,6 vlak vlak na/tijdens de stook met 13,8 kg hout ook al verschrikkelijk content zijn als ze datzelfde met 30 kg hout halen....

Nog gelukkig gratis hout...

 

G

 

Beste stokers

 

Ik volg deze geanimeerde draad al geruime tijd vanaf de zijlijn. Ik stook nu reeds mijn 2 1/2 de stookseizoen naar volle tevredenheid met een Tulikivi 2450/92 van 2450 kg + klein bankje + speksteen schouw.

Ik heb echter een vraag die voor elke speksteenkachel van toepassing is:

Op regelmatige basis (elke 2 à 3 maand) reinig ik de tegenstroomkanalen via de verschillende kuisdoppen. Op die manier is het echter onmogelijk ook de verticale kanalen te bereiken. Is het volgens jullie noodzakelijk deze ook te reinigen en zo ja, hoe pak ik dat best aan (via de afneembare bovenplaten?)? Heeft iemand hier reeds ervaring mee?

Alvast bedankt voor jullie feedback!

 

Groeten

 

Morkie

@ Morki

 

Het reinigen van de verticale kanalen is niet nodig bij correct gebruik. Bij gebruik nat hout of bij het teveel afsluiten van de luchttoevoer zou daar theoretisch een blokkade van roet kunnen ontstaan, maar dat zal zich veel sneller kenbaar maken door een gitzwarte ruit.

 

Je kan eventueel de bovenplaat afnemen en de isolatie wegnemen om de kanalen te controleren. Normaal zul je alleen een dun roetlaagje aantreffen. Zorg er wel voor dat de isolatie correct teruggeplaatst wordt.

 

Het is onderaan de tegenstroomkanalen dat bij normaal gebruik er een ophoping van vliegas (meevliegende asse) kan onstaan, die wel tot een verstopping kan leiden, na enkele stookseizoenen. Aan te raden is deze asse te verwijderen na elk stookseizoen.

Peter je zegt:

Ideaal is eigenlijk een combinatie van een licht verwarmde vloer, aangevuld met horizontale stralingswarmte. Deze situatie is ideaal omdat het warmtecomfort het hoogst is en het energieverbruik het laagst.

 

Laat het nu net deze combi zijn die instaat voor de verwarming thuis. Sonka + vlvw ( op gasketeltje ) met een aanvoertemp. tussen de 20 en 28 °C ( afhankelijk van buitentemperatuur ). Lekker en gezellig warm dat het thuis is joh ! :-D ...

 

Peter, is er trouwens al nieuws over de (energie)opslagcapaciteit van de sonka bij het verstoken van 20 kg hout ? In de "nieuwe" brochure ( staat nu geen datum meer op ) wordt er gesproken van 55 kWh ... valt me op dat dit geen 49 kWh, 59 kWh, 84 kWh of +-70 kWh is .....  

Vreemd ! ... Toch ? .... 20 kg hout .... rendement 84% .... 2300 kg ........

 

Nog steeds benieuwd naar de verklaring hiervoor .... Het jaar dat het 84 kWh was, stond dit model ook "toevallig" in promotie .... Tjiens ....  

Beste Maia Vanmanwe

 

Ik ga nog ėėn keer een poging doen om het u uit te leggen maar dat is dan wel echt de allerlaatste  want ik begin stilaan te denken dat je het gewoon niet WIL  begrijpen

 

Van alle verwarmingssystemen die ik nog in huis heb wordt er nog ėėn gebruikt : de speksteenkachel 

 

enkel in de badkamer doet de elektrische verwarming  nog dienst in de echte winterperiode gedurende ongeveer ėén uur tijdens het nemen van een bad of een douche om de temperatuur op een snelle manier van 20 naar 23 tot 24 te brengen want in het voor en najaar is dat niet nodig omdat de schouw tussen slaapkamer en badkamer door loopt richting zolder en ik bij een stookbeurt daardoor ook in de badkamer wat extra straling krijg door de zogezegde warmteverliezen van de schouw 

 

met de elektrische verwarming had ik bij vriesweer  van min 10 °C zeker 2 uur nodig om een temperatuursverhoging op de benedenverdieping te verkrijgen van 19 naar 22°C met een gesloten gangdeur 

 

Van de drie radiatoren waarvan sprake staan er 2 in de living en 1 in de keuken die worden aangestuurd door ėén thermostaat die ėėn relais aanstuurd  en schakelen dus allen gelijktijdig in en uit en hebben samen een vermogen van 3,6 KW

 

wat deze samen verbruiken kan ik vaststellen aan de hand van een " tussenteller " waar uitsluitend het verbruik van de elektrische verwarming mee geregistreerd wordt ( meten = weten ... ) 

 

tot zolang de ingestelde temperatuur van 22 graden niet gehaald wordt blijven deze CONTINU ingeschakeld en dat kan ik vastellen op de verbruiksmeter 

 

daarnaast kan ik dat ook nog eens op de thermostaat zelf in de leefruimte zien aan de hand van een ronddraaiend " wieltje " 

 

eens de ingestelde temperatuur overschreden wordt schakelt de thermostaat deze relais uit en wordt de stroom onderbroken en het ronddraaiend wieltje verdwijnt op het LCD scherm van de thermostaat 

 

Ik kan u dus met 100 % zekerheid zeggen dat er geen enkele radiator wordt uitgeschakeld tot je de ingestelde temperatuur hebt overschreden 

 

ter info : ik heb nog 13 jaar bij Wilo pompen gewerkt in Groot Bijgaarden en dat was een fabriek waar pompen ( groene kleur ) voor centrale verwarming ( en ook andere pompen ) werden gemonteerd en hersteld 

 

ik heb daar een paar jaar in de afdeling herstellingen gewerkt en heb dan bijscholing in Duitland gekregen voor elektronische sturingen van schakelkasten tot en met frequentiegestuurde schakelkasten en regelingen voor allerlei soorten centrale verwarmings installaties en denk dus te mogen stellen dat ik er wel wat vanaf weet hoe verwarming in 't algemeen werkt 

 

De te verwarmen living en keuken zijn sinds een 10 tal jaar nu nog wat groter geworden door het gedeeltelijk toevoegen van een berging bij de living waarbij ook de binnendeur tussen leefruimte en  keuken verdween 

 

de berging werd een extra toegevoegde bureau ( Dirk Bauwens kan dat getuigen )  waardoor de te verwarmen oppervlakte toenam en leefruimte keuken en bureel ėén open ruimte werden 

 

nog even ter herinnering ... Ik had dus gedurende  zeker 2 uur continu 3,6 KW energietoevoer nodig om bij min 10 graden een temperatuurverhoging te realiseren van 19 naar 22 graden ( enkel op de benedenverdieping !!! )

 

met de speksteenkachel doe ik net hetzelfde maar nu voor een groter geworden ruimte bij een nog hogere temperatuur van 22 naar 25 graden  met een gedeeltelijk openstaande gangdeur waardoor ik de bovenverdieping gelijktijdig in temperatuur verhoog van 18 naar 20 graden 

 

Conclusie : Mijn speksteenkachel van 3 ton geeft zonder enige mogelijke twijfel meer dan 3,6 KW / U af aan warmte tijdens een stookbeurt bij een vertrektemperatuur vanaf 60°C en ik zou graag de persoon tegenkomen die mij kan bewijzen dat dat niet het geval is 

 

Maia : in voorgaande reacties van mij staat te lezen dat er in de vloer slaapkamers / overloop / badkamer 6 cm isomo zit maar dat speelt in mijn geval weinig of geen rol meer omdat de gangdeur steeds open staat en de warmte gedeeltelijk als straling en gedeeltelijk  als warme lucht naar de bovenverdieping gaat 

Einde verhaal

 

Als 't nu nog niet duidelijk is dan eet ik mijn iPad op !!!

 

 

 

 

 

 

Martin 

 

Ik ben voort gegaan op de uitspraak van Peter dat er aan de spouwmuur niets is gedaan 

 

Als de spouwmuur reeds geisoleerd was kun je natuurlijk niets meer aan wijzigen en 6 cm isolatie is niet " niets " en  in een spouwmuur van 6 cm kan je geen 10 cm isolatie plaatsen maar bij mij zit er wel 10 cm isolatie in de spouwmuur  

Beste Ulrik,

 

Het is me helemaal duidelijk nu.

Had dat dadelijk gezegd van die centrale thermostaat.

En vermits je perfect de werkelijke verbruiksgegevens hebt op je aparte meter van het eerste stookjaar (toen er louter  electrisch werd verwarmd), had je toch ook de werkelijke verbruikscijfers kunnen vermelden ? In plaats van het geïnstalleerde vermogen ?

En je kachel zal inderdaad wel meer dan 4 KW geven voor een paar (top van de afgifte) uur als je hem op deze idiote manier stookt.

Het rendement van je stook is echter vreselijk slecht. Bij een starttemperatuur van 60° nog eens 30 kg hout stoken terwijl hij gedesigned is voor 13kg hout en zijn optimaal rendement slechts haalt met een koude kachel ...

(Peter kan misschien een indicatie geven van het werkelijk rendement op deze manier ?)

Maar dat wist je wellicht al dankzij al die bijscholingen.

Van 19 naar 22 is een deltaT van 3. Idem voor 22 naar 25 (veel te hoge temperatuur trouwens). Dus qua gevraagd vermogen is daar niet echt veel verschil tussen(ja heel klein beetje), terwijl jij dat wel herhaaldelijk suggereert. Zat niet in de cursus of zo ?

 

Jij hebt wellicht voor jou huis de juiste kachel. Je zou hem kunnen stoken op de manier waarvoor hij bedoeld is.

Dat je dat niet doet en toch 30 kg hout erdoor jaagt daar kan de kachel,noch de leverancier iets aan doen. Mijn excuses, ik dacht even dat het aan de kachel lag.

 

Bij Martin is er duidelijk iets anders aan de hand.

 

PS: Het gedeelte straling (75% van de warmte volgen Dutry) straalt bij jou naar de bovenverdieping via een openstaande deur ? Uniek !

 

PS2: citaat: "Conclusie : Mijn speksteenkachel van 3 ton geeft zonder enige mogelijke twijfel meer dan 3,6 KW / U af aan warmte tijdens een stookbeurt bij een vertrektemperatuur vanaf 60°C en ik zou graag de persoon tegenkomen die mij kan bewijzen dat dat niet het geval is "

Simpel. Die persoon ben je zelf. Als dit een nominaal vermogen zou zijn (iets wat hij gemiddeld over alle uren afgeeft), dan zou volgens de jou geciteerde vermogens elke twee uur de binnentemperatuur met 3 graden toenemen. (heb je zelf verklaard)

We zullen anders de proef eens op de som nemen en een avond buiten komen kijken of je na een 12-tal uur gillend van de hitte en rood als een kreeft  in zwembroek naar buiten komt hollen....
 

 

G