passiefhuis bouwen in Halle, Vlaams-Brabant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag beste mensen, Wij hebben een bouwgrond in Halle, vlakbij het Hallerbos, en willen graag begin volgend jaar starten met de bouw van een passiefhuis daarop. We zitten momenteel nog in de beginfase, dus alle tips zijn welkom: goede architect, aannemer, eventueel sleutel-op-de-deur..... Me dunkt dat alle passiefhuis architecten ofwel ver af wonen, ofwel zeer druk bezet zijn... Dus als iemand ons nog goede referenties kan doorgeven, zijn die zeeer welkom!!! Ook ervaringen rond het bouwen van een passiefhuis horen we graag. Alvast heel erg bedankt, Bart en Tania

Reacties

jan

eigenlijk is het toch wel een boekhoudkundig gegeven, je zet alle cijfers netjes op een rijtje, en je komt tot een resultaat, wat is boekhouding anders?
en net als in de boekhouding, heb je 'mogelijkheden' om de cijfers op te smukken.
<< Wie 16 kan halen, zal met kleine aanpassingen ook 15 kunnen halen. >>
ik denk dat jij nog nooit een PHPP hebt gemaakt, want dan zou je dat niet zeggen, die laatste tienden van een kWh, baren ons soms zeer grote zorgen, het lijkt makkelijker dan het is.
het bio-ecologisch gegeven van een PH wordt helemaal niet geëvalueerd, hooguit kan het een invloed hebben op het primair energieverbruik bij verwarmen met pellets of PV stroom tegenover fossiele brandstoffen of grijze stroom

maar verder kan ik me achter je standpunt scharen.

hans

Hans,

dan kan je ook zeggen dat een stabiliteitsberekening een boekhoudkundig gegeven is hé. Je berekent de belasting, ziet dat het niet sterk genoeg is en past de secties wat aan.

Ik heb mijn eerste ontwerp toch al eens doorgerekend met die phpp software. En ja eerst zat ik boven de 15 en dan voorziet ge meer of betere isolatie en dan gaat ge eronder.

In mijn ogen is dat ontwerpen en niet boekhouden.

En ik blijf erbij dat het goed is dat het energieverbruik en het bio-ecologische apart geevalueerd worden. Op het vlak van bio-ecologische materialen is daar trouwens nog wat werk aan de winkel. Welk materiaal op dat vlak het beste is, hangt blijkbaar af van aan wie je het vraagt. Een toch wel lastig probleem voor iemand als mij die gewoon de meest ecologische materialen wenst te nemen.

Hallo mensen, Ondertussen hebben wij al een aantal architecten ontmoet, maar we zijn ver de wanhoop nabij. Het beste eerste contact hadden we met Bart Cobbaert van Denc studio, maar mijn laatste mail om drie afspraken verder vast te leggen is nu al twee weken geleden, zonder reactie. Twee keer op gsm gebeld, neemt niet op. En iedereen die ik zijn mening hoor geven over denc studio zegt: geweldig architect, maar veel te druk, te weinig respons op contacten, te weinig werfcontrole. Dat is ook niet bepaald een mooi begin natuurlijk... We hebben nu nog 2 à 3 mogelijkheden, en dan zitten we er eigenlijk door wat betreft de passiefhuisarchitecten. En ik zou het echt knudde vinden om naar een lage-energie-woning over te stappen, gewoon owv het gebrek aan architect! Hebben we al gezien/gehoord: Bart De Schoolmeester (of zo dacht ik, die kan pas 2010 aan een nieuw project beginnen = te lang wachten voor ons), Palladio (relatief duur en eerste gesprek viel niet zo mee), Christophe De Brabander (vindt Halle te ver), Denc studio (zie boven), Marnik Dehaen (doet geen passiefhuizen, enkel lage-energie, maar viel wel goed mee). Er zijn er nog twee in Antwerpen die we zouden kunnen gaan proberen, maar dat is ook weer ver van Halle. We stellen nog hoop op IADB in Gent, daar maken we binnenkort een afspraak mee. En ook met Atelier Kyoto volgt nog een afspraak. We willen toch graag een architect die enige ervaring heeft, betaalbaar is, en niet enkel de "blokkendoos" bouwt... Niet makkelijk hoor! Tips zijn dus nog steeds welkom, Veel groetjes, Tania

hallo mag ik eens een berekening van de afscrijving van een passiefhuis en dat van een laagenergie wonig

met welke energieprijzen, patrick ?
die van verleden jaar, de huidige, of die van de toekomst ?

Tania,

Als je wilt afspreken met DenC Studio dan bel je best naar hun kantoor om een afspraak te maken.
In vergaderingen nemen ze namelijk nooit hun GSM op.

Mvg,
Bert

Bart,

Waarderingen in geld spreken over huidige prijzen. Dat de energieprijzen zullen stijgen, dat verwacht iedereen maar dat maakt geen deel uit van een financiële analyse. Dat kan opgenomen worden in de adviserende nota, maar rekentechnisch kan daar geen rekening mee gehouden worden. Ofwel moet je met kansberekening beginnen, maar dan doe je aan verzekering, niet aan boekhouding.

Wat me een beetje ergert aan je opmerking, is dat ik tussen de regels extremisme lees. Pas op, ik ben er ook van overtuigd dat nu bouwen eigenlijk best LEW of PH kan, maar mijn 3 buren die ook nieuw gebouwd hebben, hebben een huis naar de norm gezet. Ik bekijk ze daarvoor niet scheef, ik vind het wel jammer, maar dat is mijn mening die ik voor mij houd.

Bouwen is een verstoring van de natuurlijke toestand, maar dat is de dam van een bever ook. Dat we proberen te bouwen met zo min mogelijk stoornis voor die natuur, is loofbaar.

Maar investeringen doen omwille van het milieu die nauwelijks afschrijfbaar zijn, blijven questieus. Op de duur is de marginale opbrengst voor het milieu ook nul. Dat is niet louter financiële analyse, maar brute werkelijkheid; als een pelletketel 5000 euro kost, is dat 5000 euro milieuverstoring, die met het niet verstoken van fossiele brandstoffen moet terugverdiend worden. Driedubbel glas is ook zo'n luchtbel, die idd enkel terugverdienbaar is binnen een ph-concept, maar op zich gewoon verlieslatend is. Ook met duurdere brandstoffen.

Sorry, het moest er even uit.

Karl

Er bestaat ook nog een heel andere manier om financieel niet rendabele investeringen te bekijken.

Jeroen Trommelen (voor wiens boek "Stop de broeikas" ik een boontje heb) beschrijft bijvoorbeeld de aankoop van (dure) kunstwerken als een zeer broeikasvriendelijke aankoop.
Er is namelijk zeer weinig energie nodig om bv. een schilerij te maken. Als je het geld van de aankoop voor het dure schilderij op een andere manier zou besteden (bv. een wereldreis maken) zou dat bijna altijd slechter zijn voor de broeikas...

Uitzonderingen op dit laatste zijn m.i. uitgaven voor energiebesparende investeringen en bebossing.

Ik ga dus niet akkoord met de stelling dat investeringen die financieel niet afschrijfbaar zijn automatisch ook voor het milieu niet nuttig zijn.

groeten
rik

Jan

Gelijk heb je, een stabiliteitsberekening is voor mij net zo goed boekhouden. Bij boekhouden hou je je aan de wiskundige gegevens, geen vrije interpretatie.
Voor mij is ontwerpen is je vrije inspiratie gebruiken.

Kan zijn dat het bij jou gelukt is met enkel de isolatie wat aan te passen, maar ik weet uit ervaring dat dat dikwijls niet zo is. Een vrijstaande woning met vrije bezonning, dat valt wel mee, maar je moet maar eens aan een rijhuis in de stad beginnen, dat kan flink tegenvallen.

<< Welk materiaal op dat vlak het beste is, hangt blijkbaar af van aan wie je het vraagt >>
Wat de bio-ecologische materialen betreft, dat is net als met auto's, ik heb nog nooit een verkoper horen zeggen dat de wagen van z'n concurrent beter is!
En er is ook nog een ander aspect, het ene materiaal van beter scoren op isolatievermogen, het andere op LCA. Welk is dan het beste?

Hans

Hendrik,

Als Trommelen dergelijke zaken in zijn broeikasboek neerpent, dan is dat weliswaar voor zijn rekening, maar m.i. is dat het begin van de zever en het einde van de rede.

Pas op, ik zever ook graag, maar we hebben het hier over reductie van de menselijke footprint, en dat is kwantitatief. Onrealistische voorspiegelingen zoals de alu-schuim-folie-isolatie, warmtepompen met opgedreven cop worden hier terecht de grond in geboord. Maar aan de andere kant heerst er een zekere demagogie rond de energieprijzen. Die gaan zeker astronomisch stijgen. Da's de verwachting, ja, maar rond L&H had men ook hoge verwachtingen.

BTW. Die kunstwerken, da's luxe, dat is wanneer een beschaving zijn basisbehoeften heeft voldaan. En dat is ok voor mij. Een wereldreis an sich is ook zo'n uitgave. En de vergelijking die hij maakt mag dan wel correct lijken, het blijft absurd. Misschien steekt die mens zijn geld beter in groene stroom of iets dergelijks. Die windmolens zien er nu ook niet zo afgrijselijk uit

karl,
het opzet van deze website is om mensen aan te sporen om beter dan de norm te bouwen , tenminste zolang die normen ternauwernood voldoen aan de europese minima .
enkele landen rond ons denken daar heel anders over .
bovendien zijn normen tijdelijk : er is nu al sprake van verstrenging op korte termijn, juist omdat die normen zo zwak zijn .
zoals we nu schande spreken over de oude k55 norm, of over de huidige norm, zo mag je er van uit gaan dat in de toekomst ook "schande" zal gesproken worden over onze huidige LEWs en passiefhuizen .
op dit eigenste ogenblik zijn er trouwens al Belgische sleutel-op-de-deur firma's die NUL-energie woningen aanbieden !
(da's een stap verder dan passiefhuizen, en een tussenstap naar PLUS-energie woningen ...die nu ook al beginnen op te komen)

in duitsland, frankrijk en oostenrijk is er sprake van dat op korte tot middellange termijn PH (waar mogelijk) de bouwnorm wordt .
ik zie passiehuizen dus helemaal niet als extremistisch .

uit jouw kanttekeningen leid ik af dat je zelf beweert dat in terugverdienberekeningen geen rekening kan gehouden worden met toekomstige evoluties van de energieprijzen .
dat is nu net mijn punt: de huidige evolutie bewijst minstens dat zo'n analyses die enkele jaren geleden gemaakt zijn, rijp zijn voor de prullenmand .
wie destijds op basis van een terugverdienberekening met de toenmalige energieprijzen toch maar besloot af te zien van een bepaalde investering, wegens niet "rendabel", kan zich nu wel voor de kop slaan !
Ik zal nooit een voordracht van een team van de KU-Leuven vergeten die zich specifiek toelegden op terugverdienberekeningen in functie van de evolutie van de energieprijzen : hun conclusie was, al vele jaren geleden, dat het een hopeloze zaak was, en dus onbegonnen werk .

ook stel ik mij de vraag waar jij precies "milieuschade" inrekent in jouw terugverdienmodel ? of reken je die kosten dan maar niet door ? als je ze wel in rekening brengt, ziet jouw analyse er gegarandeerd best wel heel anders uit !

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Karl
We dreigen erg ver van het oorspronkelijke thema af te dwalen maar als je Jeroen Trommelen het begin van de zever noemt kan ik niet anders dan reageren.
Ik herneem daarom een stukje dat ik vroeger al ergens anders postte (en verder verduidelijkt wat ik hoger schreef):

"Een thema dat op verschillende plaatsen in het boek opduikt:
elke euro die wordt uitgegeven aan klimaatvriendelijke aankopen is nuttig besteed want kan niet meer worden uitgegeven aan klimaatonvriendelijke aankopen.

Volgend voorbeelden maken duidelijk wat Jeroen bedoelt:
"Een schoonmaakhulp is een van de meest energiezuinige bestedingen die je met je geld kunt doen. De ingehuurde schoonmmaakhulp gebruikt niet meer energie dan men zelf zou doen. Omdat het aan de schoonmaakhulp uitgegeven geld niet meer aan iets anders kan worden besteed, wordt indirect energiewinst geboekt. Pratisch elke andere besteding zou namelijk geleid hebben tot het consumeren van meer energie."

"Een maatpak of dure schoenen kopen en kapotte kleding en schoenen laten repareren zijn goede manieren om geld broeikasvriendelijk te besteden. Omdt er relatief meer arbeid wordt gekocht, is de energiebelasting van maatkleding veertig procent lager dan die van confectiekleding. Om een paar schoenen te maken en bij de consument te krijgen is ongeveer evenveel energie nodig als voor de productie van het materiaal waaruit de schoenen zijn gemaakt. Goede leren schoenen die jarenlang meegaan, kosten in de productie maar dertig procent méér energie dan schoenen die een jaar meegaan. Dat maakt de aanschaf (en reparatie) van kwaliteitsschoeisel tot een klimaatvriendelijke investering."

Per bestede euro bevatten diensten bijna altijd minder energie dan goederen. In een klimaatvriendelijk leefstijl wordt het aantrekkelijk om de welvaart te besteden aan de moeite van anderen.
Dus:
"Een lichaamsmassage vergt gemiddeld veertig megajoules aan energie, berekende ooit de Universiteit Utrecht. Dat is evenveel als de energie die nodig is voor de productie van een pond gehakt. Maar omdat zo'n massage tien keer meer kost dan gehakt, worden die euro's wel tien keer klimaatvriendelijker besteed."

Jeroen pleit voor uitbundig restaurantbezoek want "Voor de productie van een kledingstuk van 100 euro is gemiddeld 110 kilo broeikasgas CO² uitgestoten. Wie voor hetzelfde geld uit eten gaat, produceert slechts 70 kilo CO². Kiezen voor relatief veel dienstverlening en relatief weinig product, dat wordt het nieuwe milieuritueel."

Dit is een interessante denkpiste van de auteur maar het heeft ook zijn beperkingen. Het werkt namelijk alleen maar als iedere consument zo handelt. Stel dat ik het in mijn hoofd haal om mij voortaan elke dag een deugddoende massage te laten weggevallen dat laat ik mijn geld inderdaad broeikasvriendelijk rollen. Als mijn masseur of (liefst) masseuse op het einde van het jaar dankzij mijn centen een vliegreis kan boeken voor een strandvakantie in de Dominicaanse Republiek ... nou daar gaat de klimaatwinst.

Om een nog andere maar vergelijkbare reden vind ik het idee van Jeroen dat "kunst kopen een van de milieuvriendelijkste manieren is om geld uit te geven" niet zo'n goed idee. Behalve als het om nieuwe kunst gaat koop je namelijk niet zozeer een dienst. Het gaat eerder over een speculatieve winst. Als ik stinkend rijk zou zijn en ik koop een oud schilderij van laat ons zeggen Van Gogh dan zijn mijn miljoenen goed besteed. Als de verkoper van het schilderij een flinke meerwaarde realiseert op de verkoop zal hij het misschien wel in zijn hoofd halen om een privé-vliegtuig aan te schaffen. O ramp voor de broeikas!

Het basisidee van Jeroen lijkt me wel erg bruikbaar om investeringen in energiebesparing en productie van groene energie te verantwoorden, zelfs als deze investeringen louter economisch bekeken vrij duur zijn. Dus: een investering in zonnepanelen is goed: het gebruik van de pannelen brengt meer energie op dat nodig voor de productie en installatie van de panelen én intussen heb ik mijn lieve geld niet besteed aan een andere niet broeikasvriendelijke uitgave.
In ons Vlaanderen is dat een nog veel beter idee dan in het Nederland van Jeroen. Dankzij belastingkorting en groenestroomcertificaten kan ik ook het geld van anderen klimaatvriendelijk besteden! Schitterend toch: als ik zonnepanelen plaats dan is dat op zich al goed. Het wordt nog beter omdat ik daarvoor ook jullie geld gebruik. Geld dat jullie daarna niet meer klimaatonvriendelijk kunnen besteden.

groeten
rik

Beste Tania.
Ik kan je alleen maar zeggen, hou vol!
Zelf heb ik een architect gekozen, die dicht bij mij in de buurt woont, en die eigenlijk vaak onderweg is als deskundige bij het gerecht, of bij geschillen tussen bouwheer en aannemer. Als pietlut legt hij de vinger altijd op de zere plek. Daarom juist vertrouw ik hem dat hij nauwgezet gaat bouwen. Hij kent de trucs van de aannemers als ze offertes uitbrengen, als ze bouwen en als de oplevering plaatsvindt......... Vaak wordt ie geconfronteerd met minder eerlijke praktijken. Maar het feit dat ie om de hoek woont betekent dat ie de werken ook goed kan opvolgen.

Van passiefhuizen had hij nog niet gehoord. We zijn samen geweest naar de cursussen, info avonden en beurzen. Ook voor zijn vakgebied is het opdoen van kennis over isoleren, luchtdicht bouwen en ventilatie belangrijk, dus hij zag het nut ervan wel zitten om er tijd in te invseteren. We zijn ook naar Bart Aertgeerts in Koningshooikt geweest, die nu een PH aan het bouwen is.
http://web.mac.com/gpdude/iWeb/Passiefhuis/Plan.html
Je kan hem ook eens benaderen, de gast die daar aan het werk was, Gunter, zou bij mij direkt mogen beginnen, ik heb hem gesproken en ik had een heel goede indruk van hem. ( te ver weg he )

Ik ben van mening dat ik samen met mijn architect een prima PH kan neerzetten, ondanks het vele werk en moeite die erin kruipt.
Wat ik maar wil zeggen is, je kan misschien ook een architect zoeken die naar je luisteren wil en open staat voor je ideeen.
De kennis heb je sowieso nodig, om een tot een goede afloop te komen. En voor een architect is het een extra reclame, kennis en ervaring.

Succes!!

Heeft er eigenlijk iemand ervaring met IADB (Bruno De Raedt) uit Gent? We houden Bart Cobbaert sowieso in de running, maar gezien de grote drukte daar, kijken we toch ook eens verder rond. Groetjes, Tania

jazeker...

maar nogmaals :
dit is een technisch forum en geen blog ...

hans,

je maakt van de ingenieur een boekhouder. Het verbaast mij een beetje. Pleit jij nu voor wat meer vrije inspiratie bij het zetten van woningen en wat minder exacte wetenschap ?

Maar kom, het gaat om een verschillende interpretatie van het werkwoord 'ontwerpen', denk ik.

De andere topic is veel interessanter. Wat die bio-ecologische materialen betreft, verwees ik niet naar verkopers maar naar instanties die objectief en onafhankelijk zouden moeten zijn. Verschillende lijsten van Vibe en Nibe. (bijna omgekeerd tov mekaar soms,bv. dakbedekking)

Ik zie niet in waarom men geen poging zou kunnen doen om zowel de isolatiewaarde als de LCA samen in één model te steken om zodoende tot een globale evaluatie te komen.

Jan

jan,

ik hoop dat een ingenieur een beetje boekhouder is en zich aan de cijfers houdt, en niet vrij gaat interpreteren, dus zeker exacte wetenschap.
maar ik heb niks tegen de vrije inspiratie van de ontwerper, voor hem is het net de uitdaging, vormgeving verzoenen met maximale energieefficientie, 't is zoals je zelf zegt een kwestie van interpretatie.

De verschillen hebben te maken met levensvisie, want dat is nun net geen exacte wetenschap. Ik ben eerder geneigd tot het volgen van Vibe op een aantal punten. Nibe kijkt naar de zuivere LCA (boekhouder), Vibe houdt ook rekening met een aantal andere aspecten (beschikbaarheid op lange termijn, vermijden van uitputting van grondstoffen). Daarom zijn voor Vibe syntetische materialen altijd te vermijden, minerale voorzichtig mee om te springen, en nagroeibare de eerste keuze. En eerlijk gezegd, daar kan ik me in vinden.
Een globale visie is dus kwasi onmogelijk, tenzij we allemaal in dezelfde richting denken.

We moeten verder kijken dan overmorgen, deze planeet moet nog duizenden gegeratie's mee, al kan men zich de vraag stellen of wij deze uitzonderlijjke planeet wel verdienen, maar dat is dan weer voer voor de filosofen.

Hans

Hans,

ik zie niet in waarom die criteria van vibe niet ook mathematisch kunnen afgewogen worden. Beschikbaarheid op lange termijn, vermijden van uitputting van grondstoffen, dat is toch ook te kwantificeren en mee op te nemen in een globale evaluatie.
Ik vind de genoemde factoren ook heel belangrijk maar ik had ze wel graag wetenschappelijk exact betrokken gezien in de analyse.

Bij gebrek aan grondige wetenschappelijke studie, gaat mijn intuitie echter ook in die richting.

Maar voor bepaalde randgevallen wordt het toch moeilijk kiezen op intuitie. Bijvoorbeeld, neem ik betonnen dakpannen of keramische dakpannen ?
(van houten shingles vermoed ik dat ze niet in mijn budget passen, en dat ze misschien hun functie toch niet zo fantastisch vervullen)

Een persoonlijk bericht met ervaringen is ook welkom. Het is tenslotte dankzij de tips hier dat we nog eens een architect zouden kunnen vinden. We gaan sowieso eens langs bij IADB, dus we zullen uiteindelijk wel zelf onze conclusies trekken, maar het is fijn eens te horen hoe het op een ander was. Tenslotte, moest het niet zijn dankzij de tips hier op het "technisch" forum, hadden we onze zoektocht misschien allang opgegeven: zo dik bezaaid zijn de architecten met enige ervaring op passiefhuis gebied nu ook niet... Groetjes, Tania