passiefhuis bouwen in Halle, Vlaams-Brabant

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag beste mensen, Wij hebben een bouwgrond in Halle, vlakbij het Hallerbos, en willen graag begin volgend jaar starten met de bouw van een passiefhuis daarop. We zitten momenteel nog in de beginfase, dus alle tips zijn welkom: goede architect, aannemer, eventueel sleutel-op-de-deur..... Me dunkt dat alle passiefhuis architecten ofwel ver af wonen, ofwel zeer druk bezet zijn... Dus als iemand ons nog goede referenties kan doorgeven, zijn die zeeer welkom!!! Ook ervaringen rond het bouwen van een passiefhuis horen we graag. Alvast heel erg bedankt, Bart en Tania

Reacties

kijk eens bij : www.detwaalfambachten.nl
of/en bij : de kleine aarde te Boxel in nederland

Maarten

Dat is zowat de slechtste raad die je kan geven, wie luistert nog naar die onzin?

hans :
je antwoord komt me over als n beetje roeptoeteren ,
de vraag kwam van tania waar ik n antwoord/tip op geef omdat ik er over gehoord/gelezen heb . of ze er wat aan heeft maakt ze zelf wel uit.
kommentaar vind ik heel leuk maar niet op jou manier , dat is bijten en dan hard weg hollen.
mijn vraag nu aan jou : verklaar je nader ,wellicht leer ik nog wat.

Beste Tania,

in onze zoektocht naar een architect voor ons passiefhuis, ben ik volgende mensen tegengekomen waarin ik wel enig vetrouwen had:

Bart Cobbaert, zeer veel ervaring maar inderdaad zeer druk,
hij was voor ons geen optie omdat hij er zelfs niet in slaagde om op verschillende mails ook maar het minste antwoord te geven.

Liesbeth Liefsooms, Karen Verhaeghe, Gert Nys: drie architecten die, denk ik, de nodige kennis hebben om een passiefhuis te zetten. Hun ervaring is echter beperkt tot 1 a 2 passiefhuizen, met de bouwwerken pas recent voltooid.

Als ge niet wilt aanschuiven bij Bart Cobbaert zijn zij uw next best option.

Gert Nys was iets duurder maar ik had de indruk dat die er dan ook iets meer tijd in ging steken.

Zelf ken ik hem niet maar uit zijn interventies hier op het forum blijkt zijn degelijkheid, Christophe Debrabandere. Hij heeft ook al minstens 1 passiefhuis gezet, allicht wel meer.
En dan heb je nog Alexis Versele waarvan ik het vermoeden heb dat die ook wel goed is.

Ik heb nog geen van beide gecontacteerd omdat zij in West-Vlaanderen zitten. Maar misschien zijn ze toch geinteresseerd.

groeten,
Jan

Beste Tania,
momenteel een passieve woning aan het zetten in Limburg met Denc-studio (Bart Cobbaert). Is van tijd inderdaad moeilijk te bereiken door de drukte.
Op voorhand ook nog contact gehad met:
- Chrisophe Debrabandere: was een zeer aangenaam contact, maar was nog verder weg.
- Vos uit Riemst: was vooral bezig met het zetten van strowoningen, maar wilde wel een passieve woning tekenen, enkel probleem van het behalen van het certificaat heeft ons er van weerhouden;
Ubachs: hier ging onze eerste voorkeur naar uit, doch het persoonlijk gesprek viel tegen;
- CTRL-V: jong bureau uit het Leuvense, hebben tijdens hun studies met passieve huizen gewerkt, toen volgens ons nog te weinig ervaring.

Veel succes

Hallo Tania,
Wij bouwen een passiefhuis in de streek van Namen met een Duitse zeer ervaren aannemer, zie website Schwoererhaus.de
daar het om een kant-en-klaar huis gaat, speelt de architekt niet zo'n grote rol, want alles wordt door de firma Schwoerer telkens herzien voor goedkeuring. We vrezen vooral problemen met de archaïsche stedebouwkundige regelingen. (sorry, mijn Nederlands is niet heel vlot !)

Tania,

ik deel de ervaring van Koen met jonge architecten. Dat is toch een beetje oppassen. Ge kunt daar wel mee in zee gaan maar niet zonder er zelf iets van te weten zodat ge kunt meedenken. Anders zou ik dat niet doen. Jong gasten zijn dikwijls wel enthoesiast maar in hun enthoesiasme toch wat te snel en niet genoeg bedachtzaam. Er zullen allicht wel uitzonderingen zijn maar ge moet ze er dan wel kunnen uithalen en dan moet ge toch zelf goed geinformeerd zijn.

Als u zou overwegen een passiefhuis met strobalen te zetten, contacteer mij dan zeker eens. Ik ben mijn eigen woning op die manier aan het ontwerpen. Ik ben geen architect maar kan u wel al een heel wat info geven ter zake. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het probleem van een passiefhuis met stro niet in de certificering zit.

Jan

correctie, ervaring van Roel, niet Koen.

euh, is dit niet het forum waar GEEN publicteit gemaakt wordt ?
dit is bijzonder unfair tegenover al degenen die hier NIET vernoemd worden, en die zich WEL aan de regels houden .

het is al vaak gezegd : deze vraag hoort hier om te beginnen niet thuis !
wie (subjectieve!) ervaringen of adressen wil doorgeven, kan dit rechtsreeks per e-mail doen : gewoon klikken op de naam rechtsboven ...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Dit is toch geen publiciteit.
Dit zijn gewoon referenties. En die zijn steeds subjectief maar daarom niet minder belangrijk.
Er maakt toch niemand reclame voor zichzelf ?
Mijn aanbod voor het verstrekken van info is volledig gratis, ik ben hier niet professioneel mee bezig, voor het geval jouw opmerking hierover zou gaan.

Maarten schreef:

“hans :
je antwoord komt me over als n beetje roeptoeteren ,
de vraag kwam van tania waar ik n antwoord/tip op geef omdat ik er over gehoord/gelezen heb . of ze er wat aan heeft maakt ze zelf wel uit.
kommentaar vind ik heel leuk maar niet op jou manier , dat is bijten en dan hard weg hollen.
mijn vraag nu aan jou : verklaar je nader ,wellicht leer ik nog wat”

Maarten,

Hans Delannoye is niet de eerste de beste. Dat betekent dat korte antwoorden van hem meer dan waarschijnlijk beter zijn dan lange antwoorden van anderen. Bovendien zal hij, omdat hij zich zo bondig uitdrukt, daar al uitvoerig over geschreven hebben in het verleden.

Ook ik heb slechte ervaringen met de 12 Ambachten. Op isolatie- en verwarmingsgebied zitten zij volledig in de mist. Het ergste van al vind ik dat zij, tegen beter weten in, niet geleerd willen worden.

Dirk Bauwens

Bedankt voor alle reacties en mailtjes, dat helpt ons echt al een eind vooruit! Ik heb ondertussen al een boel mails gekregen van architecten, dus we plannen de komende weken een aantal bezoekjes . Verder: @ bart humbeeck: ik begrijp dat je hier geen reclame apprecieert, maar dat mijn vraag hier niet zou thuis horen, vind ik eigenlijk een beetje jammer. Ik ben juist heel blij dat ik ze hier kan stellen, want een architect met ervaring in passiefhuisbouw vind je nog altijd niet op elke straathoek, laat staan ervaringen met hen. Soit, als er iemand nog tips heeft, graag, mail eventueel maar door... Groetjes, Tania

Hebben zelf Alexis Versele over de vloer gehad in Halle,
voor een verbouwing naar passief huis.
Kunnen het jammergenoeg niet uitvoeren, maar hij komt dus wel (nog net) tot hier.

Succes,
joris

tania :

voor adressen wordt hier steeds verwezen naar :

- www.vibe.be
- www.passiefhuisplatform.be

de gratis publiciteit voor de vernoemde architecten speelt in het nadeel van degenen die niet vermeld werden, en daar zijn er een paar zéér goede bij .
bovendien kan iedereen hier een alias aannemen en zichzelf "onrechtsreeks" de hemel in prijzen, vandaar dat we hier géén publictiet wensen !
dit is het internet, weetjewel ...

nogmaals : wie adressen wil doorgeven aan jou, kan dat doen door op jouw naam te klikken, en rechtsreeks te mailen .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Toch jammer want dit lijkt mij een gemiste kans. Als ik openbaar goede referenties doorgeef dan kunnen die tenminste gecontroleerd worden door anderen op dit forum. Zij kunnen dit beamen of ontkennen. Als dit privé moet, dan gaat dat niet.
Met een lijst van architecten begint het pas, lijkt mij. Het is toch ongeloofelijk nuttig om op een snelle manier heel veel mensen naar referenties te kunnen vragen.

En mag negatieve reclame dan wel ? Onlangs maakte een bepaalde firma hier geen al te beste indruk. Ik heb daar persoonlijk geen probleem mee en vind dit zelfs zeer handig.

Gezien hier toch een brede basis deelneemt aan dit forum, zou bij genoeg reacties de waardering van een persoon, firma, of product moeten convergeren naar iets wat een hoge kans heeft de waarheid te benaderen. Als niemand een goed woord over zijn lippen krijgt over een bepaalde firma dan mag dat toch de basis zijn van enig wantrouwen. Indien enkele mensen overdrijven dan zullen anderen met betere ervaring daar toch ook melding van maken zodanig dat een meer genuanceerd beeld kan ontstaan indien nodig.

Dit gezegd zijnde, vraag ik u waar de gedragsregels van dit forum te vinden zijn, zodat ik er mij in de toekomst aan kan houden.

met vriendelijke groeten,
Jan De Prins

Ik kan me volledig aansluiten bij wat jan de prins zegt.
Op een forum kan/mag/moet duidelijk worden wie of wat eer verdient en wie of wat niet.

(Wel onder de voorwaarde dat een integere moderator het forum beheert)

Dirk Bauwens

dit forum heeft al een lange traditie (van véle jaren),
dat was enkel mogelijk door het vermijden van dit soort valkuilen, en door de deur niet wagenwijd open te zetten voor misbruiken .
anders degenereert dit hier binnen de kortste keren .
we hebben al het geval gehad van een bijzonder waardevolle deelnemer aan dit forum die weggepest geweest is, en nog steeds door velen hier erg gemist wordt.

hier hoort het te gaan over technische en inhoudelijke argumentatie , lijsten met namen zijn elders te vinden .

mij is trouwens geen moderator van dit forum bekend ...
of ken jij er soms een ?

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

wij hebben architect bert schellekens genomen voor ons passief huis en we beginnen normaal einde februari 2008

Toch wel straf dat hier ook al een naam verschijnt van iemand die zelfs niet op de lijst van de orde van architecten staat!

ooh wie is dat ?

zucht.
lap, daar begint het weer .
had ik er dan niet voor gewaarschuwd dan ?
hoe dom kun je zijn ?

nogmaals : het "gebruiken" van dit forum voor al dan niet rechtsreekse publiciteit leidt binnen de kortste keren tot misbruiken !

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Bart...

Het ECHTE misbruik gebeurt hier, vind ik, door de persoon die onder de dekmantel van een "@" anoniem wil blijven. Anoniem posten wil sowieso zeggen dat men iets te verbergen heeft. Dat staat (minimaal) gelijk aan iemand slaan en daarna hard weglopen.

De misbruiker kan toch makkelijk gestraft worden door het betreffende IP-adres te blokkeren?

Dirk Bauwens

euh , dirk, en hoe kan ik dan weten of jijzelf wel dirk bauwens heet ???
dat kan je hier onmogelijk weten !
dat bedoel ik nu juist : anoniem of niet maakt hier niets uit !

ik blijf erbij : dit is het internet ...

Bart,

Hoe kun je weten of ik het ben?? Stuur me een mailtje, check mijn naam, vind mijn telefoonnummer en mijn adres… dit alles en nog meer is te vinden op internet…

Maar van deze “@” vind je niks terug, alleen het IP-adres en dat kan makkelijk geblokkeerd worden.

Dirk Bauwens

er zijn inderdaad toch wel heel wat meer architecten (zowel startend als ervaren) bezig met passiefhuizen en LEW's die hier nog niet vermeld staan.
Veel van die ontbrekende namen zijn mijns insziens ook bezig met echte architectuur, en niet enkel met passief....

Op dit forum en andere phppopulaire kanalen komen steeds dezelfde namen terug en deze belandden dan in het lijstje hierboven. ons kent ons.....

Zo zie je maar dat een forum vaak ook de blik verengt ipv verruimt....

Jonge architecten kregen in hun opleiding een veel meer doorgedreven technische opleiding, ook qua isolatie-technieken, ook qua eocologie, en ook mbt passiefhuizen, en zijn vaak erg gedreven en leergierig, en maken meestal veel boeiender architectuur.
Ik weet dus nog niet zo zeker of je zowieso beter af bent met een ouwe rot...
de technische kant van een passiefhuis concipieren/bouwen is nu ook weer niet zo moeilijk hoor, je moet vooral software kopen van phpp, bio-ecologisch bouwen is al veelveel moeilijker.
Je geeft zo ook aan jonge gemotiveerde mensen kansen.

ik roep hierbij alle architecten en hun bouwheren die met bio-ecologische bouw, lew's, passiefhuizen, enzovoorts bezig zijn, op zich hier kenbaar te (laten) maken, zodat het wel erg enge adelijke lijstje van hierboven of dat lijstje vanop bijv pphp (dure grap trouwens om op dat lijstje te mogen staan hoor van pphp) eens open te gooien.
Ik ga alvast een aantal van onze bouwheren vragen om hun mening te droppen....

vriendelijke groet, J

Precies ! Geef gewoon die namen, ik begrijp echt niet dat men hier zo moeilijk over doet. Ik ben erin geinteresseerd, mail ze mij desnoods privé.

En die opmerking van die anonieme die kan toch eenvoudig geverifieerd worden, weerom zie ik het probleem niet.

Alles op dit forum is trouwens subjectief, zo ook alle technische info die hier gegeven wordt. Men moet dat ook zo beschouwen. Dit forum is een bron van info die niet noodzakelijk correct is, ge moet dat zelf nog interpreteren.

Verder ben ik het er niet mee eens dat ge enkel de software moet kopen van phpp om een passiefhuis te bouwen. Als dat alles is wat ge denkt te moeten doen, dan gaat ge er niet komen volgens mij. Dat is precies wat ik gemerkt heb bij een aantal architecten zonder ervaring met passiefhuizen. Die gingen mij wel eens snel een passiefhuis zetten. Van sommigen ben ik zeker dat het hen niet gelukt was, precies omdat ze er zo licht over gaan.

Jan

Maarten

Sorry, ik weet niet wat roeptoeteren is, zal wel een typische hollandse uitdrukking zijn. En sorry, maar ik heb nog de tijd, nog zin om de onzin die de 12 ambachten verkondigd hier ook nog eens uit de doeken te doen. Wie langer het energieforum volgt, beseft wel dat hun verhaal niet klopt, en volgens mij weten ze het zelf ook wel.

Hans

Anne

Wat zij doen is net wat we in Belgie willen vermijden. Een goede archirect MOET onafhankelijk staan van de aanemer, en dat is in jou geval niet zo. En de praktijk wijst uit dat dat meestal niet ten goede van de klant komt. Maar misschien vormen Schwörenhaus de gelukkige uitzondering.
Ik wens je in elk geval alle sukses toe met jullie woning.

Hans

Jan

Ik moet Bart bijtreden, er zijn nu al meerdere mensen die voortdurend bepaalde merken en firma's de hemel in prijzen (zie vooral pellets en kachels), en van sommigen weet ik zeker dat ze op een of andere manier met deze firma's te maken hebben.
Jij kan ter goeder trouw zijn, maar misschien ook niet, hoe kunnen wij dat weten. Trouwens, kunnen jij en de anderen het onderscheid maken tussen een goed vakman en een knoeier? Want indien je nu ja antwoord, hoe komt het dan dat er noch zoveel foefelaars op de markt zijn ?????
Wij hebben vroeger altijd geprobeerd er angstvallig over te waken om zoiets te vermijden, nij zijn sommige vraagstaarten over o.a. pellets en kachels verworden tot bijna pure reclame voor bepaalde firma's, en dat is niet leuk voor de vele vakmensen die hier mee hun tijd in deze site steken, en zichzelf proberen niet in beeld te zetten.

Ik hoop dat jullie dat begrijpen.

Hans

Jan,

ik weet ook wel dat er meer nodig is om een "passiefhuis vanuit het hart" te ontwerpen dan die software,
wat ik tussen de regels in bedoelde is dat het begrip "passiefhuis" waarvan hier steeds sprake is, een "boekhoudkundig" gegeven is: zo een passiefhuis is een huis dat volgens het software-pakket van phpp een passiefhuis scoort, en vaak worden daartoe (hoorde ik persoonlijk erkennen door 2 van uw lijstje-architecten) in de berekeningen de nodige rekentruken toegepast die ik twijfelachtig vind, of worden bepaalde problematieken die de isolatiegraad zouden aantasten moedwillig niet erkend, net zoals er in de uitvoering bepaalde vergezochte en vaak on-eocologische truken uitgehaald worden, en dat allemaal om toch maar net "passiefhuis" te kunnen zijn...
het gezond verstand is vaak ver te zoeken...
een phpp-passiefhuis kan trouwens ook zonder probleem een oecoligisch monster zijn vol "rommelmaterialen", erger nog, vaak moet er om net dat beetje meer te scoren om een passiefhuis te mogen zijn, "rommelmaterialen" ingezet worden.....

ik weet dat je bezig bent met strobalenbouw, een bouwwijze die ik heel erg sterk aanhang, dat passiefhuis-gereken is in mijn ogen bijna tegenovergesteld aan de kracht en eenvoud van het strobalenbouwen... wat maakt het nu eigenlijk uit of je al dan niet net wel of niet een passiefhuis bent...

Beste Bart Humbeeck, We hebben zowel al op vibe als passiefhuisplatform gekeken hoor, maar veel van die architecten zijn niet bepaald in de buurt, of hebben geen tijd, of bouwen enkel hypermodern, of of of.... Enkele suggesties meer waren voor mij dus wel welkom. Uiteraard is dat altijd subjectief, maar als ik alle architecten ergens moet afbellen zonder enig referentiepunt is dat ook niet evident. Met alle tips van hier staan we toch al even verder, nu is het bezoeken, bezoeken, bezoeken! En zondag naar de bouwbeurs in A'pen, we schuimen het hele land af Groetjes, Tania

Decn studio vermijden! Ze zitten tot over hun oren in het werk

Denc studio vermijden ze hebben te veel werk ze antwoorden amper op mails en zijn telefonisch moeilijk bereikbaar. Ze nemen zelf vrijwel geen initiatief en je betaalt je dus blauw

Beste joost,

ik ben het redelijk met u oneens. Dat een passiefhuis een boekhoudkundig gegeven zou zijn, vind ik onzin. Een passiefhuis mag niet meer dan 15 KWh/m²jaar energie gebruiken voor verwarming. Ik vind dat een duidelijke, rationele en eenvoudige eis. Weinig dingen zijn zo simpel gedefinieerd. En ok, het zou misschien ook 14 of 16 kunnen zijn ,maar dat doet er niet toe, het gaat om de orde van grootte. Wie 16 kan halen, zal met kleine aanpassingen ook 15 kunnen halen. Vanaf dergelijke waarden kunnen conventionele verwarmingssystemen achterwege gelaten worden.

Een passiefhuis is geen boekhoudkundig gegeven maar een statement dat, indien je bepaalde domme dingen niet meer doet, je aan een belachelijk kleine warmtebehoefte komt. Passiefhuizen zouden, gezien de klimaatproblematiek, beter snel de norm worden.

Verder vind ik het ook goed dat de passiefhuis norm gescheiden is van de bio-ecologische. Het zou niet goed zijn die te mengen. Het zou de verspreiding van passiefhuizen tegen werken. Beide aspecten zijn natuurlijk belangrijk maar de twee kunnen best apart geevalueerd worden.

Het is zeker zo dat men passiefhuizen kan zetten met zeer bedenkelijke materialen. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Het klopt dus niet dat men verplicht is om van on-ecologische materialen gebruik te maken om een passiefhuis te kunnen zetten. Veder begrijp ik ook niet waarom strobalen tegenstrijdig zouden zijn met goed rekenwerk, streven naar voldoende luchtdichting, uitsluiten van koudebruggen en voorzien van voldoende isolatie.

Ik ben zelf nog niet zo lang met de problematiek van het bouwen bezig. Maar wat mij steeds heeft verwonderd is de houding van de bio-ecologisten (en zeker de strobaal aanhangers) tav passiefhuizen. Waarom moet dat allemaal zo exact zijn die passiefhuizen ? We doen toch al ons best. Waarom al dat rekenwerk ?

Voor mij is dat duidelijk, omdat al dat rekenwerk u een rationelere woonoplossing biedt die beter is voor het milieu en de klimaatproblematiek.

Stel u de omgekeerde vraag anders. Waarom zou je niet rekenen, waarom zou je die koudebruggen niet willen vermijden.

En dat die phpp software bestaat, is eigenlijk een zegen, zo is mijn doelstelling om zo weinig mogelijk energie te gebruiken voor mijn woonbehoefte tenminste ook vrij eenvoudig te quantificeren. Men zou beter eens nadenken om ook een dergelijk systeem te bedenken voor het gebruik van bioecologische materialen. Nu moet ge de materialen kiezen uit lijstjes die vaak nog multi-interpretabel zijn en zelden rekening houden met het geheel. Een rekenmethode om de bioecologische waarde van uw huis te berekenen. Als dat er zou zijn dan zou daar ook een label voor kunnen komen met eventueel ook subsidiering. Maar belangrijker het zou een basis geven om de beste keuze te maken.

Concluderend, ik was bij de studie voor onze eigen woning, gevallen voor het passiefhuisconcept, gaandeweg begon ik ook na te denken over gezonde materialen. En nu wil ik ze allebe. Maar de rationalisering van de energiebehoefte mag daarvoor niet wijken. Die woning moet elk jaar opnieuw verwarmd worden. Daar kan je dus enorme winsten boeken voor het milieu.

Jan

Beste Tania & Bart & anderen,

als je ervaringen omtrend een passiefhuis wenst is het een goed idee een passiefhuis te bezoeken tijden de open huizendagen of een school, kantoor, (haven)gebouw...

het is ook héél nuttig er zelf een beetje van af te weten, zo sta je sterker in het bouwteam, want jullie gaan leven in dat huis, en jullie levensstijl heeft een grote invloed.

bekijk eens de projectfisches op passiefhuisplatform.be en ga naar bouwbeurzen

het is echt leuk wonen in een bio-ecologisch passiefhuis!

met vriendelijke goeten

Frederic

Dag Frederic,

kan je even wat meer uitleg geven over hoe je levensstijl precies invloed heeft op het comfort in je passiefhuis. Ik heb dat nog al gehoord maar ik zou daar graag meer details over weten.

En ik ben ook erg geinteresseerd in de bio-ecologische maatregelen die je genomen hebt voor je passiefhuis.

groeten,
Jan

wij hebben architect bert schellekens genomen voor ons passief huis en we beginnen normaal einde februari 2008

09-01-2008 17:16 IP: logged @

Toch wel straf dat hier ook al een naam verschijnt van iemand die zelfs niet op de lijst van de orde van architecten staat!

reactie op @ onbekende
de heer schellekens staat toch wel degelijk ingeschreven en is tevens lid van passief huis belgie
dus waar is het probleem ?
Paul Haesen

Anne, Hans,

ergens spreekt het concept van de prefab-passiefhuizen van Schwörer me wel aan. Ze hebben blijkbaar al meer ervaring dan alle architecten en aannemers in België samen en het is makkelijker om de stukken in een fabriekshal perfect winddicht te maken dan op een werf.
Ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen van Anne hiermee.

Tania, Ik heb een presentatie gezien van de sleutel-op-de-deur firma Young Budget Homes over hun passiefhuisconcept en dat zag er niet slecht uit. Je kon kiezen tussen een traditionele en een wat meer bio-ecologische bouwwijze. De prijs leek me redelijk en ze kunnen garanties geven dat de woning het passiefhuiscertificaat zal behalen. Ik had een goed gevoel bij deze firma omwille van volgende redenen: 1. Ze werken samen met een externe consultant die professionele ervaring heeft met passiefhuizen: een (oud)werknemer van DenC-Studio. 2. Firma's die denken aan het bio-ecologische aspect van een woning hebben aandacht voor het milieu. 3. Ze waren niet opdringerig. Mijn ervaring met DenC-Studio: zeer bekwaam architectenbureau maar je moet geduld hebben en voldoende assertief zijn (anders duurt het bouwproject een eeuwigheid). Wim Pauwels St-Katelijne-Waver

Beste Joost dh.

Je kritiek op de PHPP berekening valt me zwaar tegen.
Ik wil je graag uitnodigen de cursus PHPP2007 komend voorjaar te volgen.

Het spreadsheet wordt gebruikt sinds 1989 en wordt continue bijgewerkt, verbeterd. Aan de hand van zo'n 300 berekende en gemeten woningen zijn de resultaten meer dan betrouwbaar te noemen. Er zijn trouwens geen andere rekenpaketten die de isolatiewaarden en uitkomsten van een passiefhuis aankunnen, je moet dus wel deze berekeningen doen, als je een passiefhuis of gelijkwaardig bouwt.

De voorlopige PHPP berekening van ons nog te bouwen passiefhuis kan je vinden:
http://www.passiefhuis.info/kader.php?tekst=bouwverslag

Nog:

Ik hoef niemand anders, en zeker mezelf, niet voor te liegen of te bedriegen, de waarden en berekeningen zijn zoals ze zijn en ik zal daar zeker geen knutselwerk of trucen uithalen voor welke reden dan ook.

Wat die sleutel-op-de-deur betreft, er is over die firma nog al geschreven op dit forum, de teneur was daar iets minder positief.

paul en anderen,

Die beweringen ivm phpp komen niet van mij maar, zoals ik schreef, van mensen die er mee werken.
Ik zag ook dingen op onder andere een strobalenspassiefhuiswerf waar ik me toch wel vragen bij stelde, uit anonimiteitsredenen van de betrokkene wens ik hierop niet door te gaan)
Ik moet er wel bij zeggen dat het ruim twee jaar geleden is dat ik die gesprekken had, dus een en ander zal zeker verbeterd zijn.

Wij zijn beroepsmatig bezig met "ecologisch bouwen" en ecologisch ontwerpen, en vinden het passiefhuisconcept zeker waardevol en een opbouwende benaderingswijze, maar ook zeker niet het zaligmakende, of het ultieme eindpunt ofzo...
en dat wordt toch wel vaak zo geponeerd door de addepten, dit deels omwille van de schijnbare “wetenschappelijke en high)tec” “bewijsvoering” van het phpp.
Ik wilde in mijn voorgaande bijdrages enkel een aantal kritische kanttekeningen plaatsen.

Ik wantrouw van nature ook rekenkundige modellen....
(Wist je dat een deel van de luchthaventerminal in Parijs enkele jaren terug instorte doordat het rekenkundig model van een veel te perfecte situatie uitging, en geen rekening had gehouden dat gaten voor het doorvoeren van leidingen in realiteit wel eens iets groter uitvallen dan gepland, er werd toen in “het ontwerperswereldje” ook heel veel geschreven over het feit dat door de computermodellen er voor het logisch verstand oncontroleerbare en onvatbare dingen werden bekomen, waaraan je je enkel in blindelings vertrouwen kan onderwerpen )

Die cursus ben ik al een poosje van plan te volgen, maar als ik de eco-vooruitstrevende bouwheren hier weer eens hoor verkondigen dat het met jonge ontwerpers toch heel riskant bouwen is, dan vraag ik me af of het beroepsmatig welzin heeft,....

Het is overigens niet zo dat omdat je als ontwerper nog nooit geen passiefhuis bouwde, je een dergelijke werf niet tot een goed einde zou kunnen brengen. Het klopt wel dat je vooralleer je eraan kunt beginnen veel studiewerk en onderzoekswerk moet doen.

Zelf zijn wij nu een viertal jaar bezig met oa alles wat enigzins met ecologie en bouwen te maken heeft, uit te pluizen en te gaan verkennen.
Ik durf, met alle passiefhuizen(en -werven) die wij reeds bezochten, alle kennis die we opdeden tijdens onze opleidingen, opzoekingen, beursbezoeken, en onze verdere ontwerp en bouwervaring bij gerenomeerrde buro’s, met zekerheid beweren een passiefhuis of een strobalenhuis te kunnen bouwen. Zoals ik reeds schreef, zo heel moeilijk is dat nu ook weer niet, zonder daar licht te willen over gaan...

Voor ons als opstartend buro zit het probleem er hem in de bouwheren te treffen die naast een passiefhuis of strobalenhuis te willen bouwen, ook nog eens boeiende architectuur, de naam waardig, willen ....
we hebben ook echt geen zin om mottige dingen neer te poten, want “lelijkheid” vinden wij persoonlijk toch wel de meest zichtbare bron van vervuiling in Vlaanderen, zelf in acht genomen dat er over smaken te twisten valt ....

Onlangs wonnen we samen met een Parijs buro en een Franse “adviseur hqe” een wedstrijd mbt het bouwen van een twintigtal losstaande luxe-passiefhuizen, met sterk architecturaal karakter en met een doorgedreven ecologische visie die veel verder gaat dan enkel bijna geen energie te verbruiken. In Frankrijk is het gebruikelijk om voor degelijke ecologische projecten een studieburo in te schakelen dat de volledige impact van het gebouw op de (ook sociale) omgeving en de ecologie benaderd: een hqe-studie (haute qualité environemental)
Jammergenoeg, ondermeer omdat het over een publiek-privaat project gaat, zit alles echter in tijdelijk in de frigo, en omdat de consortium bouwheer-projectontwikkelaars eigenlijk gewoon geld willen verdienen en eht ecologische gebruikten in de strijd om de grond van de overheid te kunnen verwerven.
Voorlopig hebben we dus nog maar enkel mogen bewijzen toffe mooie goed functionerende LEWtjes te kunnen ontwerpen en bouwen.....

Gezien bepaalde architecten hier met naam en toenaam worden vernoemd en opgehemeld, acht ik mezelf met deze repliek niet de kuisheidsregel mbt publiciteit op het forum te hebben overtreden.

Veel ecologisch bouwplezier allemaal,

Beste joost,

ik sluit me als jonge architect en vergelijkbare situatie volledig aan bij uw repliek. het wil niet zeggen dat als je nog nooit een passiefhuis hebt gerealiseerd, je hier niet toe in staat bent, mits het nodige onderzoek. Daarenboven hoeft een passiefhuis niet in te boeten op de architecturale kwaliteit!

zelf heb ik contact gezocht met één van de architecten uit het lijstje en ondertussen starten we aan een 2e project. het voordeel is ook dat we beide aan een andere zijde van België wonen. Hij in oost-vlaanderen, ikzelf in Limburg.

hierdoor sla ik 2 vliegen in één klap: stilaan creëer ik een mooie referentielijst en leer ik mee uit de ervaring van mijn collega. netwerking dus ...

... maar het is inderdaad nog frustrerend om met en vanwege ons jonge kopje projecten mis te lopen

mvg
ben

Geachte heer Dirk Bauwens,

Op diverse forums kom ik U tegen. U uitlatingen met betrekking tot verbrandingsprocessen, isolatie en dergelijke zijn totaal uit de lucht gegrepen. MVG

Voor een passiefwoning in Halle, zou ik mijn licht even opsteken bij:

- IADB (Gent)
- Palladio (Ternat) vragen naar Lode Vranken.

Wij zijn bezig met de bouw van onze passief woning. Oorspronkelijk hadden we het idee om een LEW te bouwen, dus hebben we een architect genomen die daar geen ervaring mee had, zelfs niet in LEW. Door zelf veel te informeren en door een goeie aannemer te zoeken die meedenkt .. komt alles wel in orde. Archi's met PH ervaring durven hun prijs soms wel schandalig hoog te kiezen, terwijl ze niet noodzakelijk zijn. Als je natuurlijk voor een huis met veel hoekjesen kantjes gaat, best misschien wel met een PH architect werken

Beste mensen,
Ik zit nu in mijn laatste jaar als secundair onderwijs. En voor mijn eindwerk heb ik Passiefhuis als onderwerp gekozen. Ik heb al wat informatie erover gezocht op de site passiefhuisplatform.be Maar ik ben namelijk op zoek naar meer informatie zoals de prijsen, verschillende vergelijkingen, waar ik een passiefhuis kan opzoeken. Voordelen nadelen, principe, eigenlijk alles wat er belangrijk is. Eventuel een boek ofzo.
Dus ik vraag me af, of jullie op dit vlak mij wat kan helpen?
Danku ....

beste Jan & Co

meer informatie over & bezoek van ons bio-ecologisch en passiefhuis in kan je vinden op www.biopassive.be (pas vernieuwd)

frederic

Frederic,

25€/u ????
Van commerce gesproken.
Shame on you .............