Ecobouwers Opendeur in Brussel

Op zaterdag 4, zondag 5, zaterdag 11 en zondag 12 november 2023 kan je in Brussel en in de rest van Vlaanderen en Wallonië binnenkijken bij talloze duurzame woningen. Je kan een woning bezoeken door je gratis in te schrijven.

Rondleidingen in het Nederlands

5 Brusselse projecten en meer dan 130 Vlaamse woningen stellen de deuren open. 

Rondleidingen in het Frans

Meer dan 20 Brusselse en 60 Waalse ecologische projecten openen de deuren. 

Renoveren met Homegrade

Homegrade is het advies-en begeleidingscentrum voor huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Webinar: Warmtepomp in de stad

Twijfel je of een warmtepomp een goede optie is voor jou? Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

Ecobouwers Opendeur: dat is gratis binnenkijken in duurzame, energiezuinige en passieve woningen. Enthousiaste eigenaars tonen hoe zij te werk zijn gegaan. Geen verkooppraatjes, maar échte ervaringen over hoe energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk.

Ecobouwers Brussel wordt georganiseerd met steun van Leefmilieu Brussel en in nauwe samenwerking met Ecoconso

 

 

Thematour: op stap met een expert

Ecobouwers neemt je graag mee op sleeptouw in Brussel langs een bijzonder project met een ervaren gids. 

Wil je de energieprestaties van jouw woonst gevoelig verbeteren? Droom jij ook van een warmtepomp en een lage energiefactuur? Een geweldig idee, zowel voor je portemonnee als het milieu. Maar hoe doe je dat? We organiseren een begeleid bezoek met een expert aan gerenoveerde woning met warmtepomp. Het bezoek vindt plaats op 11 november in Brussel en start om 10 uur. Inschrijven kan via jurgen.naets@bblv.be. Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt. 

 

Binnenkijken bij Beit Yafa - een totaalrenovatie in Jette 

Het oorspronkelijke huis van Mohammad, Sarah en hun twee kinderen was jaren onbewoond en in een vervallen staat. Slopen en nieuwbouw was de logische optie, maar toch kozen ze voor een renovatie met behoud van de oorspronkelijke structuur, hergebruikte materialen én duurzame verwarming. Kijk mee binnen bij Beit Yafa - Huize Yafa in het Arabisch. 

Binnenkijken bij de ecologische cottage van Sandrine 

Het gevoel van een Engelse cottage in het hart van Brussel. Sandrine woont samen met haar dochtertje Eléonore in een ecologisch gerenoveerd huisje in de tuinwijk van Ganshoren. Ondanks de strenge regels rond erfgoed, heeft Sandrine het oude, donkere pand omgevormd tot een lichte stek met bio-ecologische materialen. 

Binnenkijken - Kristof (26) renoveerde een oud appartement in Laken

Als jonge twintiger viel het oog van Kristof op een vervallen appartement in Brussel. Voor een appel en een ei kon hij het appartement aanschaffen. Maar er was nog veel werk aan om het oude pand uit 1904 zonder centrale verwarming tot een energiezuinige, aangename thuis te maken. We spraken met Kristof over zijn ervaringen met een grondige renovatie in Brussel. 

Binnenkijken - Jozefien koos voor een warmtepomp bij haar renovatie in Brussel

Jozefien woont met haar man en twee kinderen in een rijhuis in Schaarbeek. Nu een energiezuinige, goed geïsoleerde woning met veel ruimte en authentieke details, maar voor de verbouwing een pand met EPC-label G. Het huis kreeg een grondige energetische renovatie en Jozefien koos voor een lucht-waterwarmtepomp. Een hele opgave, aangezien vloerverwarming niet overal mogelijk was. 

Binnenkijken - “We hebben ons huis in Brussel in fases gerenoveerd”

Aude en haar gezin wonen in een leuk rijhuis midden in Schaarbeek. Toen ze het huis in 2012 kochten, moest het echt nog ‘leefbaar’ gemaakt worden. De woning uit 1905 was aan een flinke renovatie toe. Aude en haar man Maarten besloten in fases te renoveren. “De werken spreiden in tijd heeft ons de mogelijkheid gegeven om de verbouwing precies te doen zoals we wilden.”

Binnenkijken - Een circulaire renovatie in hartje Brussel: Hanne vertelt hoe.

Een renovatie met circulaire bouwmaterialen: lokaal en CO2-neutraal geproduceerd. Zo was de renovatie van Hanne in hartje Brussel. Zij hield haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk, en maakte gebruik van duurzame en hergebruikte materialen. Haar gerenoveerde woning in de Karperstraat is een toonbeeld van circulair bouwen. 

Homegrade: Voor advies op maat. 

Homegrade is het advies-en begeleidingscentrum voor huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Iedereen -  huurder of eigenaar - die de kwaliteit van zijn woning wenst te verbeteren is er welkom voor begeleiding en advies.  

  1. Homegrade begeleidt je gratis bij het verbeteren van de kwaliteit en ecologische impact van je woning.
  2. Experts beantwoorden je vragen en begeleiden je stap voor stap in je project, zowel op technisch, administratief als financieel vlak.
  3. Ze helpen je om het comfort en de milieu-impact van je woning te verminderen (energieverbruik, akoestiek, materiaalkeuze…), de regels na te leven (stedenbouw, EPB, Huisvestingscode…) en je  erfgoed te bewaren.

Ontdek hun aanbod

Binnenkijken - Ruimtegevoel op miniperceel

Door Smits en Pieter Broekaert wonen graag in de stad. Alles is dichtbij; er gebeurt altijd wel iets; er valt veel te beleven en alle soorten mensen wonen door elkaar. Bijgevolg was de keuze om in Brussel te blijven evident, de grondprijzen waren minder evident. Tot ze in het oudste straatje van Anderlecht een onooglijk klein perceel vonden, van amper 3,5 m breed. Weinig mensen zagen de mogelijkheden en het stuk grond, maar Door en Pieter bouwden er een ruime passiefwoning met een bewoonbare oppervlakte van 143m². 

Binnenkijken - Drie onder één dak

Architect Mattias D’Hooghe renoveerde zijn uitgeleefde duplex in Schaarbeek tot lage-energiegezinswoning. Niet evident, omdat het appartementsblok een mede-eigendom is.

 

 

 

Premies in Brussel

Brussel biedt heel wat premies aan iedereen die wil renoveren. Ze staan allemaal overzichtelijk gebundeld op het RENOLUTION-platform. Alle premies kunnen aangevraagd worden na voltooiing van de werken. Zo kan je in  één enkele keer een aanvraag indienen voor alle premies waarop je recht hebt. Maar er zijn ook mogelijkheden tot voorfinanciering.

De twee belangrijkste voorwaarden zijn: de premies zijn alleen beschikbaar voor werkzaamheden die door vakmensen worden uitgevoerd en zij gelden alleen voor gebouwen die meer dan 10 jaar oud zijn.

 

RENOLUTION: Brussel zet in op renovatie

RENOLUTION is de naam van de Renovatiestrategie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Doel: een gemiddeld energieprestatieniveau van 100 kWh/m²/jaar voor alle Brusselse woningen tegen 2050. Dat is drie maal beter dan de huidige situatie. Met het programma wil onze hoofdstad het comfort verbeteren van de Brusselaars en gelijktijdig de klimaatdoelstellingen halen.

Waarom RENOLUTION?

Meer dan de helft van de Brusselse broeikasgasemissies is afkomstig van gebouwen. Het verouderde Brusselse woningpark behoort tot de meest energieverslindende van Europa. Eén derde van de woningen is bijvoorbeeld niet geïsoleerd. En het huidige renovatie tempo is bijlange niet voldoende om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarom wil Brussel dat haar inwoners gaat renoveren. Het is de meest doeltreffende maatregel om energiekosten, klimaatschade  en energiearmoede terug te dringen. Doel: een gemiddeld energieprestatieniveau van 100 kWh/m²/jaar voor alle Brusselse woningen tegen 2050. 

Wat is de doelstelling?

Alvorens renovatiewerken uit te voeren, is het belangrijk dat je de energieprestatie van je woning kent.  Dat gebeurt via het EPB-certificaat. Het EPB-certificaat geeft de energieklasse van je woning pand aan, van A++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-intensief). Uiterlijk in 2050 zou het gemiddelde EPB-niveau van de Brusselse woningen C+ moeten zijn, d.w.z. een gemiddeld verbruik van 100 kWh/m²/jaar. De uitdaging is zeer groot, aangezien de huisvesting in Brussel zich momenteel eerder op een EPB-niveau D of E bevindt. 

Wie mag op begeleiding rekenen? Wat is de inhoud?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil het renovatieproces van haar inwoners bijstaan via een omvangrijk begeleidingssysteem. Het systeem omvat financiële steun, goedkope leningen, een aangepaste onroerende fiscaliteit, vereenvoudigde administratieve formaliteiten, één centrale hulplijn, technische en administratieve ondersteuning in elke fase, enz. Elke doelgroep – ook huurders die actie willen ondernemen – zal toegang krijgen tot begeleiding op maat en financiële steun. Niemand mag achterblijven.

Aangezien 40% van de woningen in Brussel in mede-eigendom -zoals appartementen - wordt beheerd en de werken er complexer zijn, komt er voor mede-eigendommen een specifiek begeleidingssysteem.

Gaat de begeleiding verder dan energieadvies?

Bij de begeleiding  wordt rekening gehouden met alle milieueffecten van het gebouw: het energieverbruik, maar ook de productie en het vervoer van de materialen die nodig zijn voor de renovatie. Bij elke renovatie zal er dus naar gestreefd worden zoveel mogelijk van het bestaande gebouw te behouden en de aanwezige materialen op te waarderen door ze te hergebruiken bij de renovatie zelf of bij andere projecten.

Bij wie kan ik terecht voor begeleiding?

Als Brusselaar kun je ten allen tijde beroep doen op de gratis dienstverlening van Homegrade. Homegrade is het advies-en begeleidingscentrum voor huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Iedereen -  huurder of eigenaar - die de kwaliteit van zijn woning wenst te verbeteren is er welkom voor begeleiding en advies.