Ruimtegevoel op miniperceel | Ecobouwers.be

U bent hier

Ruimtegevoel op miniperceel

Door Smits en Pieter Broekaert wonen graag in de stad. Alles is dichtbij; er gebeurt altijd wel iets; er valt veel te beleven en alle soorten mensen wonen door elkaar. Bijgevolg was de keuze om in Brussel te blijven evident, de grondprijzen waren minder evident. Tot ze in het oudste straatje van Anderlecht een onooglijk klein perceel vonden, van amper 3,5 m breed. Weinig mensen zagen de mogelijkheden en het stuk grond wisselde goedkoop, naar Brusselse normen, van eigenaar. Voor 87.000 euro kochten Door en Pieter een stuk van 100 m² in een voetgangersstraatje vol kleine, pittoreske huisjes. En bouwden er een ruime passiefwoning met een bewoonbare oppervlakte van 143m². Door Smits is architect en ontwierp de woning met haar bureau MADAM architectuur.  Ze vertelt Ecobouwers.be hoe dit duurzame pareltje tot stand kwam.  

Lange voorbereiding, pijlsnelle bouw

“De voorbereiding nam veel tijd in beslag. De vergunning liet lang op zich wachten en we dienden het ontwerp in als een Brussels voorbeeldgebouw. Al het plannen en de paperassen namen uiteindelijk twee jaar en een half in beslag terwijl we het huis in zeven maanden gebouwd hebben.

Al het plannen en de paperassen namen uiteindelijk twee jaar en een half in beslag terwijl we het huis in zeven maanden gebouwd hebben.

Het was ook een hele puzzel om een aangenaam huis te ontwerpen op deze grond met een beschermd straatbeeld en specifieke bouwvoorschriften. We wilden in de eerste plaats boeiende ruimtes met veel licht en lucht. Het feit dat de woning passief is, mocht daar geen afbraak aan doen.”

Gezichtsbedrog

“De woning voelt veel ruimer en groter dan ze van buiten lijkt. De overvloedige lichtinval, zelfs in de winter, maakt dat we hier heel graag wonen. Het smalle perceel stoort niet omdat alle ruimtes de volledige breedte van het perceel benutten. De woonruimtes zijn verdeeld over twee verdiepen en dat werkt tegen de verwachting in erg goed omdat er overal hoekjes met een verschillende functie zijn. 

Bezoekers zijn gecharmeerd door het natuurlijke licht dat binnenvalt.

Bezoekers zijn door de buitenzijde vaak op een verkeerd been gezet. Ze denken dat we een oude woning gerenoveerd hebben, maar we bouwden een nieuw huis. Eens ze de voordeur door stappen, zijn ze gecharmeerd door het natuurlijke licht dat door de grote glaspartijen en de vide binnenvalt.”

Gelijkvloers verwarmt 3 verdiepingen

De voordelen van dit passiefhuis worden duidelijk door de verwarming. Een gascondenstatieketel verwarmt enkel 30 m² vloer op de benedenverdieping en dat volstaat om het hele gebouw met drie verdiepingen te verwarmen. Zelfs in de winter is het in de kinderkamers onder de nok van het dak nog aangenaam warm. Tegelijk blijft Door ijveren voor meer kennis over passiefhuizen en een creatieve aanpak voor niet-standaardoplossingen. 

> Meer weten over deze woning?

Heb jij zelf originele oplossingen gevonden om te bouwen op een kleine bouwgrond? Laat het ons hieronder weten.