WARMTEPOMPEN VEEL TE DUUR | Ecobouwers.be

U bent hier

WARMTEPOMPEN VEEL TE DUUR

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jan-85
08/07/2008 - 18:42

IK GA EIND VAN DIT JAAR BOUWEN EN IK LAAT MIJN WARMTEPOMP BOUWEN IN CHINA NAAR MIJN WENSEN, DUS MET WARMWATER, VERWARMING EN KOELING VOOR ROND DE € 3.000,00 EXCL. BTW
IK HEB BIJ VEEL BEDRIJVEN GEINFORMEERD MAAR DE PRIJZEN WORDEN EXTREEM HOOG GEHOUDEN, MAAR IK KOOP LIEVER ZONDER SUBSIDIE, DAN BEN IK VEEL GOEDKOPER UIT. VOOR HET SYSYTEEM WAT IK WIL HEBBEN KOST TUSSEN DE 16.000 EN 22.000 EURO DE POMPEN UIT CHINA WORDEN GELEVERD MET GERENOMMEERDE MERKEN ZOALS DAIKIN EN COPELAND. EN IK DENK DAT 75% VAN DE WARMTEPOMPEN IN CHINA WORDEN GEFABRICEERD.IK ZAL DE TEKENING VAN MIJN SYSTEEM BIJVOEGEN.DE VOORRAAD WATER WORDT VERWARMD TOT 60° IN PLAATS VAN 55°. ALS MIJN SYSTEEM GOED WERKT GA IK ZE UIT CHINA IMPORTEREN.

41 Reacties

Reacties

afbeelding van bart m
08/07/2008 - 19:14

Jan,

Je hebt groot gelijk.

Heel die eco-branche zit zo in mekaar!
ze voeren op grote schaal in vanuit china of het oostblok om daarna met woekerwinsten verder te verkopen.Je vult gewoon de zakken van al die tussenpersonen.

Mensen die tot 10000 euro aan een warmtepomp geven verklaar ik regelrecht zot.
Voor 3000 euro maak ik ze zelf hier, met lokaal aangekochte onderdelen. (als ik tijd zou hebben, welteverstaan)

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/07/2008 - 19:24
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Zeker doen! en meteen ook een chinese auto bestellen! En Chinese zonnepanelen! En alleen nog Chinese kleren kopen! Veel goedkoper! En Chinese appelen! En een Chinese dopkaart voor uw kinderen, want die zullen hier geen werk meer vinden... Hoera!

afbeelding van Silke De Keyser
25/08/2009 - 13:32

hehehe

afbeelding van Indyana
16/01/2010 - 15:07

Groot gelijk!

 

Om nog niet te zwijgen van de impact op het milieu!

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/07/2008 - 20:17
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Citroen Berlingo (Vigo - Spanje)
Rozenstruik (eigen tuin)
Zonnepanelen (Oostenrijk)
Speelgoed (De Olifant + een hoop van de kringwinkel, dààr vind je nog Europees materiaal!)

Uiteraard vind je niet alles in eigen land (continent), maar een beetje de kerk in het midden houden mag toch wel? Niet alleen uit ecologisch, maar ook uit economisch (werkgelegenheid) opzicht. Natuursteen uit Vietnam? Komaan zeg...

afbeelding van bart m
08/07/2008 - 20:21

Koen,

Je hebt overschot van gelijk hoor, maar 99,9% van de de west-europeese mensen koopt nu éénmaal chineese producten of aanverwante.

afbeelding van bart m
08/07/2008 - 19:50

@Koen;

Geweldig naief wat je nu vertelt!

Bijna alles wat je hier opnoemt komt reeds uit china of uit lage loonlanden .(100% zeker die kleren) alleen plakken ze er hier een ander etiketje op.

Versta me niet verkeerd, ik vind het best dat er winsten worden gemaakt. Het moet gewoon allemaal een beetje in proportie blijven.

Ik ben ook grote voorstander van lokale handel maar in de praktijk loopt het gewoon helemaal anders, zelfs al doen ze het ons soms zo geloven.

Jij wil dus zeggen dat je alleen maar producten koopt die lokaal geproduceert worden, zonder naar de prijs te kijken?

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/07/2008 - 20:03
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste Bart,
inderdaad, ik word regelmatig voor gek versleten, maar ik betaal nog liever 5 keer de prijs dan een Chinees product te kopen. Zo heb ik vorige week 3 Italiaanse hemden gekocht van 100€ elk! Ik leef zééér sober, maar permiteer mij producten die uit landen komen waar er tenminste een notie van mensenrechten en milieubeheer is. Ik heb drie maanden naar een Belgische 'pannenlekker' gezocht, maar heb nu zo'n heerlijk duur ding met een houten steel gevonden. Iedere keer genot van als ik 'm gebruik!

Lach maar, het zal nog wel vergaan als we over enkele jaren geen enkele bakker, slager, fietsenmaker of fruitboer meer vinden in eigen land. Ik sta ervan versteld dat het niet zo moeilijk is om Europese waar te vinden, maar je betaald ervoor... met plezier ;-)

Ik vraag me af wat het meest ecologisch is: een LEW met Chinese zonnepanelen en Vietnamese hardsteen of een K45 met lokaal materiaal?

afbeelding van jan-85
08/07/2008 - 20:11
JAN

beste koen,
wat voor merk belgische auto heeft u. wat voor bloemetje koop je voor vrouw een Belgisch bloemetje nee dus een afrikaans bloemetje, je kinderen spelen alleen met belgische producten (hebben ze weinig speelgoed) etc. zo kan ik nog een hele rits opnoemen, maar dat bespaar ik je

afbeelding van jan-85
08/07/2008 - 20:22
JAN

en koen een verenigd europa is het ergste wat er voor de mensen is. als je in 2001 60.000 francs verdiende had je een heel goed salaris, als je nu € 1.500,00 verdient kun je met je gezin naar de armen kas en het wordt nog veel erger,
wij moeten iedereen helpen met ons belasting geld zoals polen, bulgarije, wie helpt ons over 10 jaar, niemand meer

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/07/2008 - 20:31
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste Bart, beste Jan,

ik lees dat jullie mijn reactie wel begrijpen. Ik vind het feit dat we met z'n allen Chinese producten (moeten) kopen, een drijfveer om het voor mezelf binnen de perken te houden. Dat 99,9% Chinese producten koopt is dus geen motivatie om het zelf ook te doen, integendeel.

Wat de koopkracht betreft: hoe meer Chinese brol er verkocht wordt, hoe duurder onze eigen producten worden uiteraard. Een kilometerheffing op producten ipv op personen zou de ballon van de goedkope producten snel kunnen doorprikken...

afbeelding van burton
08/07/2008 - 20:53

hoi

hoe en waar heb je die pomp kunnen bemachtigen? via een bedrijf of gewoon via internet?en kan je die tekening eens doorsturen?

in ieder geval merci
bart

afbeelding van jan-85
08/07/2008 - 21:04
JAN

beste koen, ik vind het nobel dat je dat naleeft, heb ik ook heel lang gedaan, maar de laatste jaren denk ik er toch anders over, ik ben een opaatje en ga een huisje bouwen en ik wil zo weinig mogelijk uitgeven, dan blijft er ook nog iets over voor mijn kinderen en kleinkinderen, dat vind ik nu toch belangrijker

en bart ik heb de tekening gestuurd, ik wil nog een paar aanpassingen doen

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/07/2008 - 21:19
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"dan blijft er ook nog iets over voor mijn kinderen en kleinkinderen..."

Behalve werk natuurlijk....

afbeelding van johan-73
08/07/2008 - 22:31

Hi,

wil ook wel meer info hierover.

Dank je.

afbeelding van peter1
08/07/2008 - 22:58

Hallo,
Ik wil ook wel meer info hierover.
Ik dacht dat dit over warmtepompen ging en niet over gekibbel over welles/nietes "MADE in China"
Dank je.

afbeelding van MET architectuur
09/07/2008 - 08:33

Koen,
ik sta volledig achter jou redenering, inderdaad zou er zoiets als een kilometerheffing moeten komen, net zoals het logisch zou zijn dat ingevoerde producten geen kans zouden mogen hebben als ze niet aan de voorwaarden van de locale productieomstandigheden voldoen.

maar dit wil ik je ook wel kwijt: als bijvoorbeeld ergens "made in italy" op staat dan:
- kan het stofje en zo nog uit China komen, ook mag een product gelabeld worden "made in lokaal land" als een klein percentage (mijn schoonvader die in de import zit ): dacht 20%) van de productie , assemblage of nabehandeling in dat lokaal land gebeurd. Mijn schoonvader importeerd jeans en kledingstukken uit jeans uit Pakistan, je zou versteld staan waar hij zijn producten mag presenteren, ook bij de grote en dure merken, en die zijn vooral geinterreseerd in bijna afgewerkte producten, dus genaaide en bewerkte broeken bijvoorbeeld... die ze hier enkel nog voorzien van het leren lapje achterop, eigen knopen en al zo'n dingen met een logo van het merk op, ze dan nog eens wassen en voorzien van een kartonneke met het merk, en het labeltje "made in lokaal land is binnen"
- overigens zag ik op holland doc een reportage over italiaanse textielgebieden waar enkel chinese naaisters en arbeiders werken om er made in italy te mogen opzetten. de camera was niet erg welkom....

jammer, ontmoedigend, we kunnen beetje bij beetje proberen hier iets aan te veranderen...
resist, succes! joost

afbeelding van matthiasvk
09/07/2008 - 09:55

Lokaal geproduceerde goederen kopen is ecologischer, duurzamer en inderdaad stimuleert de eigen economie meer dan de andere. Maar het is - zoals eerder aangegeven - erg moeilijk te bepalen van waar iets komt, vele dingen worden in België (of Europa) niet meer gemaakt of geteeld, zodat je ofwel alles goed moet uitvlooien of toch compromissen moet maken.

Er is natuurlijk ook de term 'eigen economie'. Is dat België, Europa, Benelux? En hoe ver wil je gaan voor je producten? Bijvoorbeeld als je auto geproduceerd wordt in Spanje, mag dat dan ook in Tsjechië? Het is vrij verwarrend en misleidend allemaal om te gaan beweren dat je de eigen economie steunt door dingen te kopen die in Spanje of Tsjechië gemaakt zijn...

Verder zijn de meeste dingen uit China een stuk goedkoper dan hier gemaakt, maar de vraag is zeer of dit blijft duren. China zit in volle evolutie, lonen stijgen ook snel en dus ook de welvaart. Eenmaal China een beetje op Europees niveau zit, gaan zijn ook geen warmtepompen kunnen maken van enkele duizenden euros. Dus volgens mij is het meer een kwestie van tijd i.p.v. hardcore de eigen economie te willen beschermen en de globalisatie te proberen negeren.

Overigens is er meer dan enkel loonkosten. Als ik zie hoe goed de meeste Japanse en vele Chinese dingen gemaakt worden t.o.v. Europese producten dan stel ik mij zeer de vraag hoe goed we hier bezig zijn. We hebben het altijd maar over de superioriteit van onze kwaliteit door onderwijs, innovatie & onderzoek, maar ik zie die toch niet zo hoor.

afbeelding van walter-12
09/07/2008 - 10:15

Jan,

een warmtepomp van 16.000 Euro; waar vind je dat?

walter

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/07/2008 - 11:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerd werkende frigo/diepvries. Met een veel tijd, goesting en een goede handleiding kan je er zelf één in elkaar knutselen i.p.v. €16 000 te spenderen.
Alvast een begin:
http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/doc/brochure_warmtepomp.pdf

btw, vergeet niet in te calculeren dat een warmtepomp elektriciteit gebruikt (zeker nu die zo duur staat).
veel geluk

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/07/2008 - 12:02
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Nog vergeten te vermelden dat er hier en daar sprake is van rendementen van 120-160%, wat natuurlijk niet mogelijk is (er zou energie gevormd worden die er niet is). Laat u daardoor niet misleiden.

afbeelding van ah
09/07/2008 - 20:36
a

Heren,

Wat mag een installateur verdienen aan een warmtepomp die hem inkoop in china 3000 euro zou kosten? Als hij 3 avonden bij u langs mag komen, diverse offertes maken, systeem nogmaals doorrekenen, de pomp mag transporteren naar uw huis, uitpakken, installeren en vervolgens paar jaar garantie geven, nog eens komen inregelen? Een 6000 euro is dat dan teveel gevraagd?

Mvg Arnold

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/07/2008 - 22:26
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Als hij er 25 per jaar verkoopt, lijkt mij dat niks te veel. Alhoewel, voor iemand die dan maar 4 dagen de maand werkt, is het toch wreed goe betaald. Lijkt mij het ideale bijberoep.

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/07/2008 - 22:47
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ieder zijn goei recht om Chinees of Europees materiaal te kopen (persoonlijk ben ik voor da laatste), maar sommige dingen zijn echt ni wat ze lijken en daar zou dan ook naar gekeken moeten worre.

Mijn ervaring: de aankoop van PV-panelen. Ik wou ook per sé liever Europese ipv Chinese en 't heeft lang aan een zijden draadje gehangen voor die eerste. Ondanks dat het me een paar duizend € meer zou kosten. En ook het feit da'k minder garantie kreeg op de Europese (2 jaar) dan de Chinese (5 jaar) wou'k nog door de vingers zien. Alles om de eigen economie te steunen heh...
Totdat ik op't net een artikel las over de desbetreffende Europese producent dat hij z'n Oost-Duitse arbeiders slechts het minimumloon betaalde. Dan begon ik al serieus te twijfelen: een firma die Europese arbeiders uitbuit of Chinese? Beetje later nog nen druppel: bericht dat de desbetreffende Europese producent nen deal met een Chinese firma voor de levering van siliciumcellen had beklonken...

Mja sorry, mor als ik da allemaal op een rijke zette, deed me da besluiten dat ik net zo goed ne Chinese producent kon nemen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/07/2008 - 10:08
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik heb een kleine ;) stoffengroothandel in ecologisch textiel. En val nu niet
achterover maar een stuk van mijn materiaal komt uit China.

Ik erger me vaak aan de bijna racistische vooroordelen tegenover niet
Europese fabrikanten. Akkoord, het risico op miserabele
werkomstandigheden in China is groter dan hier, maar zo zwart / wit als
het meestal wordt voorgesteld is het dus écht niet. En ook op het vlak van
kwaliteit is het niet zo zwart / wit. Zo heb ik het verven van mijn stoffen in
België opgegeven omdat de kwaliteit vaak tegenvalt.

Door correcte kwaliteit te leveren aan een redelijke prijs (met garanties op
vlak van traceerbaarheid en audits in de fabrieken door zowel mezelf als
externe auditeurs) heb ik de laatste jaren heel wat van mijn klanten weten
uitgroeien van eenmans thuiswerkbedrijfjes tot firmaatjes met 3 à 5 man
personeel. En het is net doordat je bepaalde zaken in het buitenland doet
dat je hier ook een stukje werkgelegenheid kan behouden en zelfs creëren.

Het is goed dat er over de oorsprong van producten wordt nagedacht en de
consument zou hierover duidelijker moeten geînformeerd worden. De invoer
van diepvrieskippen uit de VS, dat is pas echt waanzin! Maar een boycot
tegen alles wat uit China komt, daar geloof ik niet in.

Saskia

afbeelding van bert-28
21/07/2008 - 12:06

Ik kom heel veel in China en zie daarom wat meer

40% van sony komt uit china
apple produceert alles in china
BMW Audi Volkswagen laten al hun dasboards en matrijzen daarvoor maken in china
China maakt veel produkten voor een prijs waar wij in europa nog niet eens de grondstoffen voor kunnen kopen

Een europese eiwitafschuimer kost helemaal in duitsland gemaakt 800 euro
In china kost precies maar dan ook precies dezelfde 52 euro
Kop jij fijn die europese en ik de chinese Zijn we allemaal blij Overigens gaat de duitse fabrikant ze nu ook in china kopen voor 52 euri plakt zijn lable er op en ze gaan weer voor 800 de deur uit Wie bedonderd nou wie??

Overigens elke airco is een perfecte warmtepomp Met heel kleine aanpassinge heb je een warmtepomp voor een scheet en drie knikkers.
bert

JAN schrijft:
> IK GA EIND VAN DIT JAAR BOUWEN EN IK LAAT MIJN WARMTEPOMP BOUWEN IN CHINA NAAR MIJN WENSEN, DUS MET WARMWATER, VERWARMING EN KOELING VOOR ROND DE € 3.000,00 EXCL. BTW
> IK HEB BIJ VEEL BEDRIJVEN GEINFORMEERD MAAR DE PRIJZEN WORDEN EXTREEM HOOG GEHOUDEN, MAAR IK KOOP LIEVER ZONDER SUBSIDIE, DAN BEN IK VEEL GOEDKOPER UIT. VOOR HET SYSYTEEM WAT IK WIL HEBBEN KOST TUSSEN DE 16.000 EN 22.000 EURO DE POMPEN UIT CHINA WORDEN GELEVERD MET GERENOMMEERDE MERKEN ZOALS DAIKIN EN COPELAND. EN IK DENK DAT 75% VAN DE WARMTEPOMPEN IN CHINA WORDEN GEFABRICEERD.IK ZAL DE TEKENING VAN MIJN SYSTEEM BIJVOEGEN.DE VOORRAAD WATER WORDT VERWARMD TOT 60° IN PLAATS VAN 55°. ALS MIJN SYSTEEM GOED WERKT GA IK ZE UIT CHINA IMPORTEREN.

afbeelding van pbettens
21/07/2008 - 19:01

Ik heb een offerte voor een Daikin warmtepompsysteem voor cv en warmwater (16kW - backup elektrisch 9kW - boiler 300 L-) . De pomp is modulerend (frequentiegeregeld). Alles inclusief plaatsing 10768 excl 6% btw (in mijn geval).
Ik kan bovendien nog subsidie krijgen van o.a. de gemeente.
De stookseizoens COP is 4,5 Dit betekent een 1kWh levert 4,5 kWh. 3% van de energie zal rechtstreeks geleverd worden door de backup. De rest door de warmptepomp.
Dit betekent voor mijn installatie van stookolie met een verbruik van 3500 L die dus volgend seizoen 3250 euro aan stookolie zou kosten, nu 1344 euro elektriciteit via Ecopower.

Kan een chinees systeem hiertegen op?
Doe me een voorstel voor een kwalitatief goed systeem Jan en ik doe mee!

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/07/2008 - 20:58
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Je kunt beter een gasketeltje kopen Bert, die is beter voor het milieu dan een chinese warmtepomp.

afbeelding van bertvdg
22/07/2008 - 18:28

't is niet moeilijk dat in china alles goedkoper is...

Sportschoenen, textiel, GSM... worden gemaakt door kinderhandjes...

De eigen markt wordt gedwongen om onder de prijs te werken, zelfs met dikke verlies om de uitvoer niet in het gedrang te brengen.

Wie niet mee doet mag zijn boel sluiten of krijgt dik op zijn muil van de overheid die mooi meekijkt met wat je doet.

afbeelding van Jeanke2
22/07/2008 - 23:02
Jan

Beste Jan,

Tof dat je de info wil delen.

Eerst en vooral vindt ik het nobel van de mensen die vooral Belgisch materiaal willen kopen. Komt onze koopkracht ten goede. Maar spijtig genoeg is kunstmatig marktkeuze geen langetermijn oplossing die bovendien nooit door iedereen zal nageleefd worden. Dit heeft men destijds ook gedaan met de landbouwsector (eieren, melk, boter) en dan krijg je misgroeiingen (boterbergen, ...). De enige manier vrees ik om de koopkracht hier te houden is om de economie hier te laten draaien door mensen die willen werken (en dan moeten we oppassen met overdreven eisen en stakingen). Anderzijds moeten we er alles aan doen dat de welvaart daar stijgt en dan stijgen ook de lonen en verbetert de veiligheid en het milieu (kijk maar naar Japan, die zijn op goede weg). Je mag niet vergeten dat al wat ginder gemaakt wordt met dikwijls even dure grondstoffen wordt gemaakt en bovendien nog naar hier moet getransporteerd worden, waarna het onderheven wordt aan taxatie. Toch straf dat wij dan hier nog steeds niet aan de prijs aankunnen. Toegegeven, de werkuren kosten ginder bijna niets. Ik heb al in verschillende fabrieken gewerkt waar lokale producties nog goed draaien. Het wordt natuurlijk gevaarlijk als je woekerwinsten gaat maken. Laten we met zen allen ons best doen om hier goede kwaliteit te maken, een goede service te leveren (want daarmee trek je mensen aan) en dan onze prijs te optimaliseren (matigen door betere en efficientere productie). Kortom luister naar de klant en tracht hem te winnen. Maar genoeg gezeverd nu, want daarover ging dit forum niet he en iedereen heeft er zijn eigen mening over natuurlijk.

Ik ben zelf op zoek naar een groene oplossing. Ik denk momenteel aan de zonnecollector gecombineerd met warmtepomp. De warmtepomp zou kunnen gevoed worden door de collector bij overschot aan warmte en zodoende een hogeren COP verkrijgen (heb zelf een forum bericht geopend rond dit onderwerp). Ik denk dat het rendement van de collector omhoog gaat als je hier water naartoe stuurt dat kouder is. Bovendien wordt dan de zonnewarmte ook benut als het collector water nog te koud is om naar de boiler te sturen.

Wat zijn de eisen die aan zo een warmtepomp worden gesteld. Frequentie geregeld? Vermogen? Koelmiddel? Het schema van de pomp zou me ook wel intresseren al was het maar om te weten wat er op moet.
Ik zou ook een betaalbaar geheel willen hebben dat me na een aantal jaren volledig CO2 neutraal maakt. Het is waanzinnig als je daar 30 tot 40000€ voor moet neertellen. Maar voor mij telt ook kwaliteit en service en reserveonderdelen. Het spul moet bij mij tussen 20 en 30 jaar kunnen meegaan.

Nog veel eco plezier.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.