WARMTEPOMPEN VEEL TE DUUR

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

IK GA EIND VAN DIT JAAR BOUWEN EN IK LAAT MIJN WARMTEPOMP BOUWEN IN CHINA NAAR MIJN WENSEN, DUS MET WARMWATER, VERWARMING EN KOELING VOOR ROND DE € 3.000,00 EXCL. BTW
IK HEB BIJ VEEL BEDRIJVEN GEINFORMEERD MAAR DE PRIJZEN WORDEN EXTREEM HOOG GEHOUDEN, MAAR IK KOOP LIEVER ZONDER SUBSIDIE, DAN BEN IK VEEL GOEDKOPER UIT. VOOR HET SYSYTEEM WAT IK WIL HEBBEN KOST TUSSEN DE 16.000 EN 22.000 EURO DE POMPEN UIT CHINA WORDEN GELEVERD MET GERENOMMEERDE MERKEN ZOALS DAIKIN EN COPELAND. EN IK DENK DAT 75% VAN DE WARMTEPOMPEN IN CHINA WORDEN GEFABRICEERD.IK ZAL DE TEKENING VAN MIJN SYSTEEM BIJVOEGEN.DE VOORRAAD WATER WORDT VERWARMD TOT 60° IN PLAATS VAN 55°. ALS MIJN SYSTEEM GOED WERKT GA IK ZE UIT CHINA IMPORTEREN.

Reacties

Jan,

Je hebt groot gelijk.

Heel die eco-branche zit zo in mekaar!
ze voeren op grote schaal in vanuit china of het oostblok om daarna met woekerwinsten verder te verkopen.Je vult gewoon de zakken van al die tussenpersonen.

Mensen die tot 10000 euro aan een warmtepomp geven verklaar ik regelrecht zot.
Voor 3000 euro maak ik ze zelf hier, met lokaal aangekochte onderdelen. (als ik tijd zou hebben, welteverstaan)

Zeker doen! en meteen ook een chinese auto bestellen! En Chinese zonnepanelen! En alleen nog Chinese kleren kopen! Veel goedkoper! En Chinese appelen! En een Chinese dopkaart voor uw kinderen, want die zullen hier geen werk meer vinden... Hoera!

@Koen;

Geweldig naief wat je nu vertelt!

Bijna alles wat je hier opnoemt komt reeds uit china of uit lage loonlanden .(100% zeker die kleren) alleen plakken ze er hier een ander etiketje op.

Versta me niet verkeerd, ik vind het best dat er winsten worden gemaakt. Het moet gewoon allemaal een beetje in proportie blijven.

Ik ben ook grote voorstander van lokale handel maar in de praktijk loopt het gewoon helemaal anders, zelfs al doen ze het ons soms zo geloven.

Jij wil dus zeggen dat je alleen maar producten koopt die lokaal geproduceert worden, zonder naar de prijs te kijken?

Beste Bart,
inderdaad, ik word regelmatig voor gek versleten, maar ik betaal nog liever 5 keer de prijs dan een Chinees product te kopen. Zo heb ik vorige week 3 Italiaanse hemden gekocht van 100€ elk! Ik leef zééér sober, maar permiteer mij producten die uit landen komen waar er tenminste een notie van mensenrechten en milieubeheer is. Ik heb drie maanden naar een Belgische 'pannenlekker' gezocht, maar heb nu zo'n heerlijk duur ding met een houten steel gevonden. Iedere keer genot van als ik 'm gebruik!

Lach maar, het zal nog wel vergaan als we over enkele jaren geen enkele bakker, slager, fietsenmaker of fruitboer meer vinden in eigen land. Ik sta ervan versteld dat het niet zo moeilijk is om Europese waar te vinden, maar je betaald ervoor... met plezier

Ik vraag me af wat het meest ecologisch is: een LEW met Chinese zonnepanelen en Vietnamese hardsteen of een K45 met lokaal materiaal?

beste koen,
wat voor merk belgische auto heeft u. wat voor bloemetje koop je voor vrouw een Belgisch bloemetje nee dus een afrikaans bloemetje, je kinderen spelen alleen met belgische producten (hebben ze weinig speelgoed) etc. zo kan ik nog een hele rits opnoemen, maar dat bespaar ik je

Citroen Berlingo (Vigo - Spanje)
Rozenstruik (eigen tuin)
Zonnepanelen (Oostenrijk)
Speelgoed (De Olifant + een hoop van de kringwinkel, dààr vind je nog Europees materiaal!)

Uiteraard vind je niet alles in eigen land (continent), maar een beetje de kerk in het midden houden mag toch wel? Niet alleen uit ecologisch, maar ook uit economisch (werkgelegenheid) opzicht. Natuursteen uit Vietnam? Komaan zeg...

Koen,

Je hebt overschot van gelijk hoor, maar 99,9% van de de west-europeese mensen koopt nu éénmaal chineese producten of aanverwante.

en koen een verenigd europa is het ergste wat er voor de mensen is. als je in 2001 60.000 francs verdiende had je een heel goed salaris, als je nu € 1.500,00 verdient kun je met je gezin naar de armen kas en het wordt nog veel erger,
wij moeten iedereen helpen met ons belasting geld zoals polen, bulgarije, wie helpt ons over 10 jaar, niemand meer

Beste Bart, beste Jan,

ik lees dat jullie mijn reactie wel begrijpen. Ik vind het feit dat we met z'n allen Chinese producten (moeten) kopen, een drijfveer om het voor mezelf binnen de perken te houden. Dat 99,9% Chinese producten koopt is dus geen motivatie om het zelf ook te doen, integendeel.

Wat de koopkracht betreft: hoe meer Chinese brol er verkocht wordt, hoe duurder onze eigen producten worden uiteraard. Een kilometerheffing op producten ipv op personen zou de ballon van de goedkope producten snel kunnen doorprikken...

hoi

hoe en waar heb je die pomp kunnen bemachtigen? via een bedrijf of gewoon via internet?en kan je die tekening eens doorsturen?

in ieder geval merci
bart

beste koen, ik vind het nobel dat je dat naleeft, heb ik ook heel lang gedaan, maar de laatste jaren denk ik er toch anders over, ik ben een opaatje en ga een huisje bouwen en ik wil zo weinig mogelijk uitgeven, dan blijft er ook nog iets over voor mijn kinderen en kleinkinderen, dat vind ik nu toch belangrijker

en bart ik heb de tekening gestuurd, ik wil nog een paar aanpassingen doen

"dan blijft er ook nog iets over voor mijn kinderen en kleinkinderen..."

Behalve werk natuurlijk....

Hi,

wil ook wel meer info hierover.

Dank je.

Hallo,
Ik wil ook wel meer info hierover.
Ik dacht dat dit over warmtepompen ging en niet over gekibbel over welles/nietes "MADE in China"
Dank je.

Koen,
ik sta volledig achter jou redenering, inderdaad zou er zoiets als een kilometerheffing moeten komen, net zoals het logisch zou zijn dat ingevoerde producten geen kans zouden mogen hebben als ze niet aan de voorwaarden van de locale productieomstandigheden voldoen.

maar dit wil ik je ook wel kwijt: als bijvoorbeeld ergens "made in italy" op staat dan:
- kan het stofje en zo nog uit China komen, ook mag een product gelabeld worden "made in lokaal land" als een klein percentage (mijn schoonvader die in de import zit ): dacht 20%) van de productie , assemblage of nabehandeling in dat lokaal land gebeurd. Mijn schoonvader importeerd jeans en kledingstukken uit jeans uit Pakistan, je zou versteld staan waar hij zijn producten mag presenteren, ook bij de grote en dure merken, en die zijn vooral geinterreseerd in bijna afgewerkte producten, dus genaaide en bewerkte broeken bijvoorbeeld... die ze hier enkel nog voorzien van het leren lapje achterop, eigen knopen en al zo'n dingen met een logo van het merk op, ze dan nog eens wassen en voorzien van een kartonneke met het merk, en het labeltje "made in lokaal land is binnen"
- overigens zag ik op holland doc een reportage over italiaanse textielgebieden waar enkel chinese naaisters en arbeiders werken om er made in italy te mogen opzetten. de camera was niet erg welkom....

jammer, ontmoedigend, we kunnen beetje bij beetje proberen hier iets aan te veranderen...
resist, succes! joost

Lokaal geproduceerde goederen kopen is ecologischer, duurzamer en inderdaad stimuleert de eigen economie meer dan de andere. Maar het is - zoals eerder aangegeven - erg moeilijk te bepalen van waar iets komt, vele dingen worden in België (of Europa) niet meer gemaakt of geteeld, zodat je ofwel alles goed moet uitvlooien of toch compromissen moet maken.

Er is natuurlijk ook de term 'eigen economie'. Is dat België, Europa, Benelux? En hoe ver wil je gaan voor je producten? Bijvoorbeeld als je auto geproduceerd wordt in Spanje, mag dat dan ook in Tsjechië? Het is vrij verwarrend en misleidend allemaal om te gaan beweren dat je de eigen economie steunt door dingen te kopen die in Spanje of Tsjechië gemaakt zijn...

Verder zijn de meeste dingen uit China een stuk goedkoper dan hier gemaakt, maar de vraag is zeer of dit blijft duren. China zit in volle evolutie, lonen stijgen ook snel en dus ook de welvaart. Eenmaal China een beetje op Europees niveau zit, gaan zijn ook geen warmtepompen kunnen maken van enkele duizenden euros. Dus volgens mij is het meer een kwestie van tijd i.p.v. hardcore de eigen economie te willen beschermen en de globalisatie te proberen negeren.

Overigens is er meer dan enkel loonkosten. Als ik zie hoe goed de meeste Japanse en vele Chinese dingen gemaakt worden t.o.v. Europese producten dan stel ik mij zeer de vraag hoe goed we hier bezig zijn. We hebben het altijd maar over de superioriteit van onze kwaliteit door onderwijs, innovatie & onderzoek, maar ik zie die toch niet zo hoor.

Jan,

een warmtepomp van 16.000 Euro; waar vind je dat?

walter

Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerd werkende frigo/diepvries. Met een veel tijd, goesting en een goede handleiding kan je er zelf één in elkaar knutselen i.p.v. €16 000 te spenderen.
Alvast een begin:
http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/doc/brochure_warmtepomp.pdf

btw, vergeet niet in te calculeren dat een warmtepomp elektriciteit gebruikt (zeker nu die zo duur staat).
veel geluk

Nog vergeten te vermelden dat er hier en daar sprake is van rendementen van 120-160%, wat natuurlijk niet mogelijk is (er zou energie gevormd worden die er niet is). Laat u daardoor niet misleiden.

Heren,

Wat mag een installateur verdienen aan een warmtepomp die hem inkoop in china 3000 euro zou kosten? Als hij 3 avonden bij u langs mag komen, diverse offertes maken, systeem nogmaals doorrekenen, de pomp mag transporteren naar uw huis, uitpakken, installeren en vervolgens paar jaar garantie geven, nog eens komen inregelen? Een 6000 euro is dat dan teveel gevraagd?

Mvg Arnold

Als hij er 25 per jaar verkoopt, lijkt mij dat niks te veel. Alhoewel, voor iemand die dan maar 4 dagen de maand werkt, is het toch wreed goe betaald. Lijkt mij het ideale bijberoep.

Ieder zijn goei recht om Chinees of Europees materiaal te kopen (persoonlijk ben ik voor da laatste), maar sommige dingen zijn echt ni wat ze lijken en daar zou dan ook naar gekeken moeten worre.

Mijn ervaring: de aankoop van PV-panelen. Ik wou ook per sé liever Europese ipv Chinese en 't heeft lang aan een zijden draadje gehangen voor die eerste. Ondanks dat het me een paar duizend € meer zou kosten. En ook het feit da'k minder garantie kreeg op de Europese (2 jaar) dan de Chinese (5 jaar) wou'k nog door de vingers zien. Alles om de eigen economie te steunen heh...
Totdat ik op't net een artikel las over de desbetreffende Europese producent dat hij z'n Oost-Duitse arbeiders slechts het minimumloon betaalde. Dan begon ik al serieus te twijfelen: een firma die Europese arbeiders uitbuit of Chinese? Beetje later nog nen druppel: bericht dat de desbetreffende Europese producent nen deal met een Chinese firma voor de levering van siliciumcellen had beklonken...

Mja sorry, mor als ik da allemaal op een rijke zette, deed me da besluiten dat ik net zo goed ne Chinese producent kon nemen.

Ik heb een kleine stoffengroothandel in ecologisch textiel. En val nu niet
achterover maar een stuk van mijn materiaal komt uit China.

Ik erger me vaak aan de bijna racistische vooroordelen tegenover niet
Europese fabrikanten. Akkoord, het risico op miserabele
werkomstandigheden in China is groter dan hier, maar zo zwart / wit als
het meestal wordt voorgesteld is het dus écht niet. En ook op het vlak van
kwaliteit is het niet zo zwart / wit. Zo heb ik het verven van mijn stoffen in
België opgegeven omdat de kwaliteit vaak tegenvalt.

Door correcte kwaliteit te leveren aan een redelijke prijs (met garanties op
vlak van traceerbaarheid en audits in de fabrieken door zowel mezelf als
externe auditeurs) heb ik de laatste jaren heel wat van mijn klanten weten
uitgroeien van eenmans thuiswerkbedrijfjes tot firmaatjes met 3 à 5 man
personeel. En het is net doordat je bepaalde zaken in het buitenland doet
dat je hier ook een stukje werkgelegenheid kan behouden en zelfs creëren.

Het is goed dat er over de oorsprong van producten wordt nagedacht en de
consument zou hierover duidelijker moeten geînformeerd worden. De invoer
van diepvrieskippen uit de VS, dat is pas echt waanzin! Maar een boycot
tegen alles wat uit China komt, daar geloof ik niet in.

Saskia

Ik kom heel veel in China en zie daarom wat meer

40% van sony komt uit china
apple produceert alles in china
BMW Audi Volkswagen laten al hun dasboards en matrijzen daarvoor maken in china
China maakt veel produkten voor een prijs waar wij in europa nog niet eens de grondstoffen voor kunnen kopen

Een europese eiwitafschuimer kost helemaal in duitsland gemaakt 800 euro
In china kost precies maar dan ook precies dezelfde 52 euro
Kop jij fijn die europese en ik de chinese Zijn we allemaal blij Overigens gaat de duitse fabrikant ze nu ook in china kopen voor 52 euri plakt zijn lable er op en ze gaan weer voor 800 de deur uit Wie bedonderd nou wie??

Overigens elke airco is een perfecte warmtepomp Met heel kleine aanpassinge heb je een warmtepomp voor een scheet en drie knikkers.
bert

JAN schrijft:
> IK GA EIND VAN DIT JAAR BOUWEN EN IK LAAT MIJN WARMTEPOMP BOUWEN IN CHINA NAAR MIJN WENSEN, DUS MET WARMWATER, VERWARMING EN KOELING VOOR ROND DE € 3.000,00 EXCL. BTW
> IK HEB BIJ VEEL BEDRIJVEN GEINFORMEERD MAAR DE PRIJZEN WORDEN EXTREEM HOOG GEHOUDEN, MAAR IK KOOP LIEVER ZONDER SUBSIDIE, DAN BEN IK VEEL GOEDKOPER UIT. VOOR HET SYSYTEEM WAT IK WIL HEBBEN KOST TUSSEN DE 16.000 EN 22.000 EURO DE POMPEN UIT CHINA WORDEN GELEVERD MET GERENOMMEERDE MERKEN ZOALS DAIKIN EN COPELAND. EN IK DENK DAT 75% VAN DE WARMTEPOMPEN IN CHINA WORDEN GEFABRICEERD.IK ZAL DE TEKENING VAN MIJN SYSTEEM BIJVOEGEN.DE VOORRAAD WATER WORDT VERWARMD TOT 60° IN PLAATS VAN 55°. ALS MIJN SYSTEEM GOED WERKT GA IK ZE UIT CHINA IMPORTEREN.

Ik heb een offerte voor een Daikin warmtepompsysteem voor cv en warmwater (16kW - backup elektrisch 9kW - boiler 300 L-) . De pomp is modulerend (frequentiegeregeld). Alles inclusief plaatsing 10768 excl 6% btw (in mijn geval).
Ik kan bovendien nog subsidie krijgen van o.a. de gemeente.
De stookseizoens COP is 4,5 Dit betekent een 1kWh levert 4,5 kWh. 3% van de energie zal rechtstreeks geleverd worden door de backup. De rest door de warmptepomp.
Dit betekent voor mijn installatie van stookolie met een verbruik van 3500 L die dus volgend seizoen 3250 euro aan stookolie zou kosten, nu 1344 euro elektriciteit via Ecopower.

Kan een chinees systeem hiertegen op?
Doe me een voorstel voor een kwalitatief goed systeem Jan en ik doe mee!

Je kunt beter een gasketeltje kopen Bert, die is beter voor het milieu dan een chinese warmtepomp.

't is niet moeilijk dat in china alles goedkoper is...

Sportschoenen, textiel, GSM... worden gemaakt door kinderhandjes...

De eigen markt wordt gedwongen om onder de prijs te werken, zelfs met dikke verlies om de uitvoer niet in het gedrang te brengen.

Wie niet mee doet mag zijn boel sluiten of krijgt dik op zijn muil van de overheid die mooi meekijkt met wat je doet.

Beste Jan,

Tof dat je de info wil delen.

Eerst en vooral vindt ik het nobel van de mensen die vooral Belgisch materiaal willen kopen. Komt onze koopkracht ten goede. Maar spijtig genoeg is kunstmatig marktkeuze geen langetermijn oplossing die bovendien nooit door iedereen zal nageleefd worden. Dit heeft men destijds ook gedaan met de landbouwsector (eieren, melk, boter) en dan krijg je misgroeiingen (boterbergen, ...). De enige manier vrees ik om de koopkracht hier te houden is om de economie hier te laten draaien door mensen die willen werken (en dan moeten we oppassen met overdreven eisen en stakingen). Anderzijds moeten we er alles aan doen dat de welvaart daar stijgt en dan stijgen ook de lonen en verbetert de veiligheid en het milieu (kijk maar naar Japan, die zijn op goede weg). Je mag niet vergeten dat al wat ginder gemaakt wordt met dikwijls even dure grondstoffen wordt gemaakt en bovendien nog naar hier moet getransporteerd worden, waarna het onderheven wordt aan taxatie. Toch straf dat wij dan hier nog steeds niet aan de prijs aankunnen. Toegegeven, de werkuren kosten ginder bijna niets. Ik heb al in verschillende fabrieken gewerkt waar lokale producties nog goed draaien. Het wordt natuurlijk gevaarlijk als je woekerwinsten gaat maken. Laten we met zen allen ons best doen om hier goede kwaliteit te maken, een goede service te leveren (want daarmee trek je mensen aan) en dan onze prijs te optimaliseren (matigen door betere en efficientere productie). Kortom luister naar de klant en tracht hem te winnen. Maar genoeg gezeverd nu, want daarover ging dit forum niet he en iedereen heeft er zijn eigen mening over natuurlijk.

Ik ben zelf op zoek naar een groene oplossing. Ik denk momenteel aan de zonnecollector gecombineerd met warmtepomp. De warmtepomp zou kunnen gevoed worden door de collector bij overschot aan warmte en zodoende een hogeren COP verkrijgen (heb zelf een forum bericht geopend rond dit onderwerp). Ik denk dat het rendement van de collector omhoog gaat als je hier water naartoe stuurt dat kouder is. Bovendien wordt dan de zonnewarmte ook benut als het collector water nog te koud is om naar de boiler te sturen.

Wat zijn de eisen die aan zo een warmtepomp worden gesteld. Frequentie geregeld? Vermogen? Koelmiddel? Het schema van de pomp zou me ook wel intresseren al was het maar om te weten wat er op moet.
Ik zou ook een betaalbaar geheel willen hebben dat me na een aantal jaren volledig CO2 neutraal maakt. Het is waanzinnig als je daar 30 tot 40000€ voor moet neertellen. Maar voor mij telt ook kwaliteit en service en reserveonderdelen. Het spul moet bij mij tussen 20 en 30 jaar kunnen meegaan.

Nog veel eco plezier.

Volgens mijn installateur van Daikin Altherma is de combinatie met een zonneboiler niet zo interessant. Eens je buffervat warm is, levert de extra warmte van de collectoren niets meer op, volgens hem.

Tenzij je nog een extra buffervat plaatst.
Denk ik... Dat laatste ga ik eens goed uitvogelen.

Vergeet ook niet dat je in de zomer vertrekt met warme lucht waardoor je COP van je warmtepomp op dat moment zeer groot is en het extra rendement van een collector misshien niet echt opweegt tegen de investeringskost.

Beste Peter,

Ik denk dat de logische volgorde van investering is: Isolatie - zonnecollector - warmtepomp - PV paneel. Door de zonnecollector beperk je de grootte van de Warmtepomp (WP) en daardoor heb je nadien ook minder electriciteitsverbruik.

De zonnecollector levert direct warmte, met een minimum aan investering (3 tot 5000€) en een minimum aan onderhoud. Bovendien kan die het hele jaar leveren oa voor warm water (toch een belangrijk deel). Deze warmte moet inderdaad gebufferd worden in een vat, omdat je het water niet steeds nodig hebt. Het wacht op de gebruiker. Grootte buffervat 300liter (afhankelijk van aantal inwoners).

Wat betreft verwarming van de woning is dit een ander verhaal. Hier is steeds afname, want je woning houdt toch steeds een basistemperatuur. Alleen is het zo dat in de zomer (als die panelen maximaal werken) je de warmte bijna niet nodig hebt. In de winter krijg je onvoldoende warmte. Je spaart er enkele maanden per jaar verwarming mee uit wat toch niet onbelangrijk is. Je moet wel in de dag opslagen om 's avonds te kunnen warmen. Omdat je niet voldoende oppervlak aan panelen hebt (is niet economisch rendabel) zal je een groot deel van het jaar toch niet voldoende warmte hebben om te verwarmen. Je mag blij zijn als je 20% van de verwarming kan doen via de collectoren. Dus, vatje warm (zoals de Daikin man zegt) komt niet veel voor als je over verwarming van de woning praat. Je moet inderdaad wel een extra buffervat plaatsen (6 tot 900 liter totaal) maar dit is ook omdat je meer zonnepanelen legt.

Dat is dan weer het voordeel van de warmtepomp. Die haalt bijvoorbeeld zijn warmte uit de grond op een relatief stabiele temperatuur. MAAR, een warmtepomp kost geld als hij werkt. Je moet er dure electriciteit instoppen en je haalt er een veelvoud van warmte uit. De efficientie (COP) waarmee dit gebeurt bepaald uw verbruiksrekening. Hier zit nu net het voordeel van de combinatie. Warm water heb je nodig op hoge temperatuur (boven 60 graden) en dan heeft die WP een slecht rendement (COP ong 2). Een COP van 2 die je betaalt met electriciteit is even duur als een CV op gas. Dus winst Nul! Dus, als je die kan voorzien via de panelen, dan spaar je de warmtepomp. De warmte van de panelen is volledig gratis (op het verbruik van de circulatie pomp na).

De rest van de warmte voor de verwarming kan je dan via een warmtepomp verkrijgen. Je beperkt door de combinatie van de panelen het gebruik van de WP. Daardoor blijft de brontemperatuur van het water van de WP ook hoger en verbruik je ondertussen minder electriciteit. Op deze manier kan je een COP van 4 of meer halen en dan win je wel.

Als je dan uiteindelijk nog een aantal PV panelen zou monteren, dan heb je de energie om de WP aan te sturen. Of, beter gezegd, je compenseert het verbruik van de WP. En, dan ben je CO2 neutraal (op gebied van verwarming).

Dus, samengevat;
- In de winter werkt de WP en ondersteunen de panelen in kleine mate.
- In het voor en het najaar nemen de panelen in belangrijkheid toe en verminderd de werking van de WP.
- Vanaf april, mei tot september nemen de panelen alles over. Toch 5 mnd gratis energie nietwaar.

Ik heb ook interesse!

Hoe ver sta je?

Zit momenteel in de meetfase. De woning is 14 jaar oud en heb destijds ruim geisoleerd (volgens de normen van toen ruim, maar volgens de normen van nu matig). Heb de volledige warmteverliesberekening overgedaan en heb deze trachten af te stemmen op het daadwerkelijke verbruik (warmwater, koken en verwarming).
Ik moet momenteel nog weten welk percentage van de verliezen zitten bij de ventilatieverliezen. Als dit geweten is kan ik beginnen extra isoleren waar nodig.

Op basis van het nieuwe verbruik tracht ik dan een budget op te stellen volgens mijn ecologisch plan (collector, pomp, PV) en dan zullen we zien hoever we geraken nietwaar.
Bij de budgetberekening hoort dan weer een kosten/baten analyse. De investering moet minimaal zijn om op redelijke termijn kunnen terugverdiend te worden. Dus, goede materialen tegen correcte prijs zoeken.

Beste

U kan dan wel zelf een warmtepomp hebben laten maken want inderdaad een warmtepomp is qua ontwerp niet zo complex.

Maar hebt u dan een goede geologisch studie laten uitvoeren? Want het is niet de warmtepomp die de warmte levert maar wel de materie waaraan je ontrekt.
U mag de beste pomp ter wereld ( als die al bestaat )
gebruiken. wanneer de warmte niet in de grond zit ben je er vet mee.

wij hebben gewerkt met ecoheating www.ecoheating.be
zij deden een goede geologische studie wat volgens mij het meest noodzakelijke is.

Groetjes

Silke

hehehe

Groot gelijk!

 

Om nog niet te zwijgen van de impact op het milieu!

beste jan,ik heb met veel belangstelling jouw ideeen gelezen,ik loop ook met het zelfde gedachten om er een wp vanuit china te importeren,maar het probleem is dat ik nog niemand met ervaring hierin ken,ik ben alleen bang dat ik na betalling mijn goederen niet krijg ,heb je inmiddels je wp besteld?en hoe is je ervaring,en hoe is het gegaan,bedankt voor je reactie

 

anton

beste

Ik heb net als jij prijzen gevraagt van warmtepompen en idd de prijzen zijn echt niet normaal ,en denk er ook al een tijdje aan om mijn warmtepomp uit china te laten komen ,weet jij een firma waar ik deze kan bestellen in china

Jan-85 waarom ga je zelf niet  in China werken en laat het geld voor je gezin overmaken. Kunnen zij hier heel riant van leven. Als het dan goed gaat met je geen salaris verhogen vragen hoor want anders kunnen wij niet meer aan de goedkope spullen komen.

Zie je dat van China niet zitten ga dan morgen naar je werkgever, misschien ben je dat zelf dan wordt jouw opmerking eingenlijk noch triester, en vraag om  salaris verlaging het is hier allemaal veel te duur. 

Wellicht hoef je niet naar China. Zoeven bij ons op het nieuws ze zijn al, met veel geld in hun zak, in Portugal. (lol)

alibaba.com of made-in-china.com daar kun je je warmtepompjes zo bestellen

alleen garantie zit er niet op en als je een europese fabriek een netto prijs voor eenzelfde warmtepomp vraagt af fabriek en zonder garantie,s ervice, advies is ie misschien 500 of 1000 euro duurder. IK zou t wel weten

Ik importeer zelf ook e.e.a. uit china maar niets waar electronica in zit

MvG Arnold