Wat met balansventilatie en open dampkap? | Ecobouwers.be

U bent hier

Wat met balansventilatie en open dampkap?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van koen-37
25/03/2005 - 10:05

Wij zijn ons bewust van het feit dat via de dampkap veel energie verloren kan gaan. Maar onze dampkap is reeds aangekocht + ze is esthetisch mooier, tot daar.

Wat is nu de beste oplossing?
De dampkap kan tot 800m3/uur afzuigen wat wel erg veel is.

Bestaat het gevaar dat het huis volledig in onbalans komt te staan.
Erger nog. Kan dit gevolgen hebben voor de condenserende mazoutketel die wij hebben staan?

Koen

52 Reacties

Reacties

afbeelding van markie
27/05/2006 - 19:12

Gisteren zijn we bij kennissen een 20 jaar oude keuken gaan afbreken. Degelijke dampkap met metalen vetfilter. Tot mijn verbazing is zo'n vetfilter wel bijzonder effectief, want de ventilator en uitlaatbuis waren zo goed als vetvrij. Ik ga die dampkap als recirculaire gebruiken in onze eigen (nog te bouwen) keuken.

Nu zit ik met een vraag over het reinigen van die filter, want overal hoor je hetzelfde: gewoon in de vaatwasser.
We hebben geen vaatwasser, dus kent iemand een ander goede methode? in de afwasbak met dreft lukt niet zo best...

afbeelding van piet-3
27/05/2006 - 23:45

In een afwasbak, met heet water, doch een afwasmiddel voor afwasmachines gebruiken...het vet zal wel oplossen. Niet vriendelijk voor de handen, dus handschoenen gebruiken.

Mag ik weten welk dampkap dit was? Merk? eventueel op mijn e-mail adres.

Peter

afbeelding van markie
28/05/2006 - 09:33

Peter,
merk Novy.
Metalen bak van 90x47x30cm (BxHxD), grote geballanceerde turbine met 60W motor en compartiment met demping.
Op de voorkant komt een houten paneel van 90x56cm, dat je onderaan naar voor kan trekken, bovenaan met scharnier.
Als ze draaid zou je denken dat die motor ergens anders staat, je hoort enkel de wind.
Gr, Mark.

afbeelding van walter-12
28/05/2006 - 11:20

Markie,

in de afwasbak werkt misschien moeilijk; eenvoudiger gaat het door de filters in een gewoon ligbad te leggen met een wasproduct dat goed vet oplost.

Walter

afbeelding van etienne.
28/05/2006 - 12:51

kokend water met ontvetter!
Of nog ontstopper en daarna goed spoelen.

afbeelding van hans-5
25/06/2006 - 14:52

Na het lezen van bijbehorende 'thread' over de combinatie balansventilatie/dampkap, heb ik nog steeds de indruk dat er geen goede oplossing bestaat. Het feit dat verschillende forummers verschillende, vaak halfslachtige, oplossingen aanreiken is alvast geen goede indicator. Ook vanuit de markt worden er geen oplossingen aangereikt. Dat is mijn persoonlijke ervaring na gesprekken met verschillende (zelfverklaarde) electro-specialisten en keuken-experten. Bovendien zijn er merken zoals N**Y, die bepaalde modellen met recirculatie van de markt halen omdat er niet voldoende vraag naar is. Eigenlijk komt het erop neer dat mensen die een extra investering willen doen - of reeds gedaan hebben - in een goed geïsoleerde, luchtdichte en geventileerde woning, nu een gat gaan moeten maken in een muur of indien niet, zich blauw betalen aan vet- en koolstoffilters om te verhinderen dat het vet zich afzet op de meubels in de woonkamer. Het is misschien wat simpel uitgedrukt maar daar komt het op neer. Zeer frustrerend.

Wij hebben bij ons kookeiland gekozen voor een gaskookplaat van 90 cm lang. Onze keuze voor de dampkap viel dan ook meteen op de modellen die 120 cm lang zijn. Helaas heeft onze zeer ervaren electrospecialist maar één dampkap gevonden op de markt die 120 cm lang is en kan omgebouwd worden tot recirculatie. Nadeel van recirculatie is dat de koolstoffilters regelmatig (tot 2 x per jaar) moeten worden vervangen en naarmate ze meer dichtslibben, de motor harder zal moeten draaien om de kooklucht af te voeren. De motor zal m.a.w. sneller verslijten. Nog volgens onze electrospecialist zijn dampkappen met recirculatie enkel aan te raden voor kleinere vermogens. Dit brengt ons bij de dampkappen van B****L, een in België relatief onbekend Duits merk, dat - naar eigen zeggen - het vet 100 % uit de lucht filtert door gebruik van een ingenieus filtersysteem. Ik heb hier geen ervaring mee en kan er dus niet over oordelen. Feit is wel dat deze systemen peperduur zijn. Kostprijs dampkap A**G minstens maal twee.

Zijn er mensen die ervaring hebben met dampkappen met recirculatie, die niet zijn aangesloten op de balansventilatie. Wat zijn jullie ervaringen met vet- en koolstoffilters? Iemand een dampkap van 120 cm?

Hans

afbeelding van markie
25/06/2006 - 16:30

Hans (een van de vele :) ),
mijn ervaring is dat die metalen vetfilters enorm efficient zijn, erkomt bijna niets meer door.
Onlangs nog een dampkap afgebroken, 20 jaar gebruikt, voorbij de vetfilter zeer weinig aanslag.
Zo'n dampkap kan je dus gewoon recirculair gebruiken.
Koolstoffilters vinden wij niet nodig, deze zijn voornamelijk voor ontgeuring, en wij zijn helemaal niet vies van de geur van wat we koken.
Trouwens, die geurtjes worden toch snel afgevoerd door je BV, je hoeft hem er niet eens hoger voor te zetten.

afbeelding van ¨pierre
25/06/2006 - 21:02

Hans (De Gendt),

Klopt wat Mark zegt.

Ik heb lang getwijfeld over een systeem voor de dampkap, ik zag een recirculatie niet zitten. Maar 3 bezoeken van LEW hebben me overtuigd, alledrie hadden een recirculatiekap en waren heel blij mee.

Je moet ook weten dat een dampkap maar 50% van de vervuilde lucht weghaalt. Dus zelf met een buitenleiding heb je niet de perfecte oplossing. Met je balansventilatie dus wel.

Dus doe zoals ik zal doen. Keep it simple:
Een dampkap met recirculatie. Laat de koolstoffilter weg, geuren worden toch je balanventilatie weggevoerd. Vetfilter moet je wel hebben, maar de nieuwste kan je zo afwassen.

Je hebt dan geen afvoer nodig, gemakkelijk voor je kookeiland.

Gtx, Pierre

afbeelding van walter-13
25/06/2006 - 21:22

Hans,

je hebt gelijk als je stelt dat recirculatiedampkappen door de fabrikanten maar stiefmoederlijk worden behandeld.
Maar let goed op met je uitleg: alle grotere merkdampkappen zijn in staat om zeer goed de vetten uit de de kooklucht te halen. Dat heeft niets te maken met recirculatie.
Het 'ombouwen' bestaat uit het plaatsen van een kookstoffilter voor de geuren en een kleine uitlaatmond.
Het probleem van reciculatie is enkel een probleem van geur (en een eventueel hoger geluidsvolume).
Wij hebben hier een recirculatie dampkap, nu 1 jaar ingebruik, een half jaartje zonder de koolstof filter en het laatste half jaar met de koostoffilter. Met mijn subjectieve neus merk ik het verschil niet. Maar wij koken dan ook altijd lekker :-).
Nu mijn vrouw was er zeer septisch over. Ik heb moeten beloven van een gat te boren als ze niet tevreden was van het resultaat. Nu, na 1 jaar moet ik nog steeds wachten op de eerste klacht van haar entwege.

Walter

afbeelding van mon jansegers
25/06/2006 - 21:40

Hans,
Wij hebben ook een recirculatiedampkap geplaatst en zijn daar zeer tevreden over. Al wat hierboven werd geschreven over deze dampkap klopt. Aangezien wij een woning bezitten met een open plan heb ik gezocht naar een zo ,,stil,, mogelijk toestel en het ook gevonden.
Mon

afbeelding van Rudy_Martens
29/06/2006 - 00:23

Het systeem van Jeroen vind ik toch wel het overwegen waard. Ik ga datzelfde systeem toepassen omdat bij mij de keuken vlak naast de badkamer staat en... je kan er een gewone (prijsgunstige...) dampkap voor toepassen.

afbeelding van a.c. sok
13/09/2006 - 09:52

Te lezen op Internet, wellicht de oplossing voor de combinatie van een dampkap met een goede vet- en geurverwijdering en balansventilatie:

zoekterm: plasmaNorm® circulatieluchtbehandeling

a**air heeft deze in de grootkeukentechniek bewezen technologie dusdanig aangepast, dat de diverse onderdelen compact genoeg zijn om vanaf de 2e helft van 2006 ingebouwd te kunnen worden in het gehele huidige (en toekomstige) a**air afzuigkap programma.

Door het zeer werkzame, betrouwbare en vrijwel onderhoudsvrije filtersysteem Circlair® wordt de circulatie-wasemschouw volwassen en uiteraard daarmee ook een zeer serieus en sterk energiebesparend alternatief voor de huidige vorm van keukenventilatie (welke veelal is gebaseerd op afvoer naar de buitenlucht waardoor veel van de steeds duurdere warmte verloren gaat!).

De plasmaNorm®-luchtreinigingstechnologie is een revolutionaire circulatieluchtbehandeling voor het milieuvriendelijk verwijderen van lichte, organische koolstofverbindingen zoals bijvoorbeeld geurmoleculen, vluchtige oliën maar ook virussen, kiemen, pollen etc. worden verwijderd.

Vaste stoffen, vetten en overige verontreinigingen worden als gebruikelijk afgescheiden in de gepatenteerde rvs Turbulair® vetfilters.

De plasmaNorm®-technologie is ontwikkeld in samenwerking met het Duitse INP-Greifswald (Institut für Niedertemperatur & Plasmaphysik).

De toepassingstechnologie van deze baanbrekende uitvinding is met een patent beschermd en wordt voor huishoudelijke apparatuur in de Benelux exclusief geleverd door a**air

afbeelding van david stroobants-4
14/09/2006 - 09:11

Ik ben nieuw wat de topic balansventilatie/dampkap betreft, maar ik zie eerlijk gezegd het grote probleem niet.

Koop een gewone dampkap, maak een gat door de muur, doe een buis er door heen, luchtdicht afplakken én plaats een degelijke terugslagklep in de buis die automatisch wordt geopend wanneer de dampkap wordt aangezet.

Oké, als die dampkap op staat draait uw balansventilatie een tijdje in onbalans. Maar over wat spreken we hier? Misschien een uurtje of een half uurtje per dag tijdens het koken? Ik kan mij moeilijk inbeelden dat dit een grote verliespost is. Of heb ik het weer helemaal mis?

afbeelding van ¨pierre
14/09/2006 - 09:26

David,

van waar komt die lucht dan? Huis is luchtdicht gemaakt, kan rare effecten geven.

Als je dan van ergens lucht trekt dan is het koude lucht, ook wat jammer.

Maar je hebt gelijk, er is geen probleem; gewoon een recirculatie dampkap kopen die vet opvangt, geur gaat wel weg door je balansventilatie.

gtx, Pierre

afbeelding van ¨pierre
14/09/2006 - 09:26

David,

van waar komt die lucht dan? Huis is luchtdicht gemaakt, kan rare effecten geven.

Als je dan van ergens lucht trekt dan is het koude lucht, ook wat jammer.

Maar je hebt gelijk, er is geen probleem; gewoon een recirculatie dampkap kopen die vet opvangt, geur gaat wel weg door je balansventilatie.

gtx, Pierre

david,

daar heb je het inderdaad mis. een dampkap is tot 800 m3, en de ventilatie maar 200 m³/u... dus het is niet zomaar onbalans!

en... met dat gat door de muur stuur je 2 heel nuttige dingen zomaar weg: de damp én de warmte van koken: als we die in huis kunnen houden gaan we al meer comfort van wonen hebben (met balansventilatie kan vocht in huis geen kwaad).
+... zo een klep is niet luchtdicht en zorgt dus voor een beetje CONTINU verlies.

wij werken momenteel ZONDER dampkap (al een jaar), het énige probleem is dat de kasten misschien wel vet gaan worden (maar het is een containerpark-keuken, dus die moet toch binnen dit en 5 jaar worden vervangen, als er terug gespaard is).
de geuren, vocht en warmte van koken heeft nog geen enkele bezoeker over geklaagd, in tegendeel: geur en vocht haalt de ventilatie weg, warmte wordt gerecupereerd :). en omdat de ventilatie continu is is de geur van fritten zelfs na een uurtje helemaal weg, waar dat bij andere mensen soms een dag of langer blijft hangen omdat ze na het fritten bakken de dampkap afzetten.

ik heb al meerdere projecten met recirculatiedampkap (dus vetfilter en terug binnenblazen, de koolstoffilter hoeven ze niet te vervangen), en allemaal content.

groeten,
christophe

afbeelding van david stroobants-4
15/09/2006 - 10:34

Christophe, (en andere forumbezoekers)

Zo'n recirculatiedampkap. Ik veronderstel niet dat dat iets is dat vrij courant geplaatst wordt en waarvan de prijs wellicht ook duurder zal zijn dan een standaard dampkap? Enig idee van de meerkost t.o.v. een gewone dampkap? Enig idee van de kostprijs van de filters die je moet vervangen en aan welke frequentie dit moet gebeuren? Hebben bekende merken als bvb. Bosh of Novy dit in hun gamma? (En zoja, ken je toevallig één of meerdere specifieke types, want ik vind die zo direct niet terug op hun site). Alvast bedankt.

afbeelding van walter-12
15/09/2006 - 11:07

David,

in principe zou je iedere dampkap met een interne motor als recirculatie kunnen gebruiken. Het enige wat je dan niet hebt, is de mogelijkheid voor het inbouwen van een koolstof filter, die je niet echt nodig hebt bij balansventilatie (zie getuigenissen hierboven). Wat je ook mist is eventueel een uitblaasmond voor de lucht, maar die kan je wel apart kopen.

Bij siemens/bosch (wij hebben een Siemens, telescopische dampkap), heb je heel wat dampkappen die expliciet geschikt zijn voor recirculatie: lees je kan er een setje bijkopen met een koolstof filter, een flexibele buis en een uitblaasmond en wat vijzen en ringen om buis en mond te bevestigen(stel je van die laatste niet te veel voor).
Kostprijs ergens tss de 50 en 70 Euro. De koolstof filter kan je apart kopen. Die kosten een 35 Euro.
Zelf gebruiken we de koolstof filter nog (nu 1 jaar in gebruik). Maar ik ga in ieder geval proberen van eens dat hij moet vervangen worden, het zonder te doen.
Novy had tot voor enkele jaren geen dampkappen geschikt voor recirculatie; ze hebben ze een jaar geleden wel uitgebracht, maar als ik me niet vergis al terug getrokken.

Walter

afbeelding van jan
15/09/2006 - 11:17
Jan

Kijk maar eens op de sites van Siemens & Bosch: op 1 of 2 uitzonderingen na, zijn alle dampkappen geschikt voor beide methodes ("omstelbaar")

Greetz,

Jan.

afbeelding van frankdh
15/09/2006 - 12:27

Wij hebben recent een KD120 X van smeg geïnstalleerd zonder verticale schacht (die was er niet bij, achteraf bekeken geen probleem). We gebruiken die in recirculatie mode (gewoon in huis laten blazen) zonder koolstoffilter. De kookgeurtjes blijven wel in huis hangen, maar op zich is dat niet echt een probleem. We hebben (nog) geen balansventilatiesysteem, dus dat zou in de toekomst moeten beteren. Met zijn 700 - 800 m³/h in de hoogste stand geeft dat wel een flinke luchtverplaatsing in de eetkeuken, maar ook dat is geen probleem (dat geeft bij warm weer toch wel enige verkoeling). Wij zijn in ieder geval heel tevreden.

Groetjes,
Frank

afbeelding van dirk bonneure1
06/10/2006 - 14:45

Allen,

Ik wil nog eens doorgaan op het soort dampkamp, meer bepaald de 'hoogte' ervan. Wij wensen dus een dampkap te plaatsen met recirculatie, maar onzichtbaar ingebouwd in het plafond. Wat zichtbaar zou zijn is een rand van 2 cm rondom een plaat van 2m op 2m, gecentreerd boven de kookplaat van het kookeiland.
Bij het bespreken van de nieuwe keuken heeft de keukenfirma dit echter ten stelligste afgeraden. Men beweert dat de hoogte van de 'afzuig' maximum 70 cm boven de kookplaat mag zijn, zo niet zou de afzuig van de vetten slechts minimaal zijn en zouden de vetten zich verspreiden in de keuken.

Klopt dit volgens jullie, of is dit weeral commerciële prietpraat...

afbeelding van dirk bonneure1
06/10/2006 - 14:48

Allen,

Ik wil nog eens doorgaan op het soort dampkamp, meer bepaald de 'hoogte' ervan. Wij wensen dus een dampkap te plaatsen met recirculatie, maar onzichtbaar ingebouwd in het plafond. Wat zichtbaar zou zijn in het plafond is een open rand van 2 cm rondom een plaat van 2m op 2m, gecentreerd boven de kookplaat van het kookeiland, waarlangs de vetten hun weg zouden moeten vinden naar de vetfilter. De hoogte van het plafond is 2,40m.

Bij het bespreken van de nieuwe keuken heeft de keukenfirma dit echter ten stelligste afgeraden. Men beweert dat de hoogte van de 'afzuig' maximum 70 cm boven de kookplaat mag hangen, zo niet zou de afzuig van de vetten slechts minimaal zijn en zouden de vetten zich overal verspreiden in de keuken.

Klopt dit volgens jullie, of is dit weeral commerciële prietpraat...

afbeelding van markie
06/10/2006 - 15:04

Dirk,
dat klopt zeker. Heeft vooral te maken met de afkoeling van de damp, het natuurlijke stijgvermogen daald, en de vetdeeltjes gaan samenkoeken tot grotere en zwaardere partikels, en de luchtstroom van de afzuiging is niet meer in staat om die vetten mee te nemen.

afbeelding van ¨pierre
06/10/2006 - 15:09

Volgens mij is dat geen pietpraat, als de dampkap je stoort zou ik er dan geen zetten!
Maar ww kan wel sneller vuil worden + kasten in de keuken.

gtx, pierre

afbeelding van Rudy_Martens
06/10/2006 - 18:18

Ik ben eens gaan kijken in de Eldi omdat ik al die dampkappen die men overal aanbood nogal duur vond.

Zij hebben een dampkap van 90cm breed met onderaan drie van die metalen filters die je kan uitwassen voor de prijs tussen de 100 en 120 Euro (gelakt of inox...).

Ik ga idee van Christophe De Brabander toepassen en de uitlaat van de dampkap in de badkamer laten uitkomen (bij mij is de badkamer achter de keuken gesitueerd).

Groeten,
Rudy Martens

afbeelding van FrederikV
02/11/2010 - 13:57

Beste Rudy,

 

Ik wou graag even informeren of u bovenstaand systeem heeft toegepast, en zoja, wat uw bevindingen zijn.

Ik ben ook van plan om een gewone dampkap met vetfilter te laten uitblazen in onze badkamer (boven de keuken).

 

Vriendelijke groeten,

 

Frederik.

afbeelding van hans-26
06/10/2006 - 19:06

Dirk,

Bij ons is de afstand 95 cm en we hebben een perfecte afzuiging.Wel een krachtige dampkap van 700 m3/uur.

afbeelding van mon jansegers
06/10/2006 - 19:28

Ik stel mij toch vragen bij de volumes. 700 a 8OOM3 vermogen
veronderstelt toch een serieus electriciteitsvebruik en een storend geluidsniveau? Mijn inziens is dat toch wat overdreven. Dat kan zeker met veel minder, bij ons toch.
Mon

afbeelding van mon jansegers
06/10/2006 - 19:30

Ik stel mij toch vragen bij de volumes. 700 a 8OOM3 vermogen
veronderstelt toch een serieus electriciteitsvebruik en een storend geluidsniveau? Mijn inziens is dat toch wat overdreven. Dat kan zeker met veel minder, bij ons toch.
Mon

afbeelding van hans-26
06/10/2006 - 19:52

Mon,

We hebben een volume van 250m3 waar onze dampkap staat. Als ze 10 minuten opstaat op hoogste stand voel je aan de deuren een tegendruk. Het geluid valt zelfs zo goed mee, dat mijn vrouw ze soms vergeet af te zetten. Wel zit de motor in een andere ruimte en als ze daar komt weet ze dan ook dat de dampkap opstaat. In de leefruimte hoor je ze echt niet draaien of je moet heeeeeeeeeel goed luisteren.

Is ook geen dampkap die je in een keukenwinkel koopt, wij hebben deze gekocht bij een leverancier die industrieele keukens op maat maakt.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.