Wat met balansventilatie en open dampkap?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn ons bewust van het feit dat via de dampkap veel energie verloren kan gaan. Maar onze dampkap is reeds aangekocht + ze is esthetisch mooier, tot daar.

Wat is nu de beste oplossing?
De dampkap kan tot 800m3/uur afzuigen wat wel erg veel is.

Bestaat het gevaar dat het huis volledig in onbalans komt te staan.
Erger nog. Kan dit gevolgen hebben voor de condenserende mazoutketel die wij hebben staan?

Koen

Reacties

Gisteren zijn we bij kennissen een 20 jaar oude keuken gaan afbreken. Degelijke dampkap met metalen vetfilter. Tot mijn verbazing is zo'n vetfilter wel bijzonder effectief, want de ventilator en uitlaatbuis waren zo goed als vetvrij. Ik ga die dampkap als recirculaire gebruiken in onze eigen (nog te bouwen) keuken.

Nu zit ik met een vraag over het reinigen van die filter, want overal hoor je hetzelfde: gewoon in de vaatwasser.
We hebben geen vaatwasser, dus kent iemand een ander goede methode? in de afwasbak met dreft lukt niet zo best...

In een afwasbak, met heet water, doch een afwasmiddel voor afwasmachines gebruiken...het vet zal wel oplossen. Niet vriendelijk voor de handen, dus handschoenen gebruiken.

Mag ik weten welk dampkap dit was? Merk? eventueel op mijn e-mail adres.

Peter

Peter,
merk Novy.
Metalen bak van 90x47x30cm (BxHxD), grote geballanceerde turbine met 60W motor en compartiment met demping.
Op de voorkant komt een houten paneel van 90x56cm, dat je onderaan naar voor kan trekken, bovenaan met scharnier.
Als ze draaid zou je denken dat die motor ergens anders staat, je hoort enkel de wind.
Gr, Mark.

Markie,

in de afwasbak werkt misschien moeilijk; eenvoudiger gaat het door de filters in een gewoon ligbad te leggen met een wasproduct dat goed vet oplost.

Walter

kokend water met ontvetter!
Of nog ontstopper en daarna goed spoelen.

Na het lezen van bijbehorende 'thread' over de combinatie balansventilatie/dampkap, heb ik nog steeds de indruk dat er geen goede oplossing bestaat. Het feit dat verschillende forummers verschillende, vaak halfslachtige, oplossingen aanreiken is alvast geen goede indicator. Ook vanuit de markt worden er geen oplossingen aangereikt. Dat is mijn persoonlijke ervaring na gesprekken met verschillende (zelfverklaarde) electro-specialisten en keuken-experten. Bovendien zijn er merken zoals N**Y, die bepaalde modellen met recirculatie van de markt halen omdat er niet voldoende vraag naar is. Eigenlijk komt het erop neer dat mensen die een extra investering willen doen - of reeds gedaan hebben - in een goed geïsoleerde, luchtdichte en geventileerde woning, nu een gat gaan moeten maken in een muur of indien niet, zich blauw betalen aan vet- en koolstoffilters om te verhinderen dat het vet zich afzet op de meubels in de woonkamer. Het is misschien wat simpel uitgedrukt maar daar komt het op neer. Zeer frustrerend.

Wij hebben bij ons kookeiland gekozen voor een gaskookplaat van 90 cm lang. Onze keuze voor de dampkap viel dan ook meteen op de modellen die 120 cm lang zijn. Helaas heeft onze zeer ervaren electrospecialist maar één dampkap gevonden op de markt die 120 cm lang is en kan omgebouwd worden tot recirculatie. Nadeel van recirculatie is dat de koolstoffilters regelmatig (tot 2 x per jaar) moeten worden vervangen en naarmate ze meer dichtslibben, de motor harder zal moeten draaien om de kooklucht af te voeren. De motor zal m.a.w. sneller verslijten. Nog volgens onze electrospecialist zijn dampkappen met recirculatie enkel aan te raden voor kleinere vermogens. Dit brengt ons bij de dampkappen van B****L, een in België relatief onbekend Duits merk, dat - naar eigen zeggen - het vet 100 % uit de lucht filtert door gebruik van een ingenieus filtersysteem. Ik heb hier geen ervaring mee en kan er dus niet over oordelen. Feit is wel dat deze systemen peperduur zijn. Kostprijs dampkap A**G minstens maal twee.

Zijn er mensen die ervaring hebben met dampkappen met recirculatie, die niet zijn aangesloten op de balansventilatie. Wat zijn jullie ervaringen met vet- en koolstoffilters? Iemand een dampkap van 120 cm?

Hans

Hans (een van de vele ),
mijn ervaring is dat die metalen vetfilters enorm efficient zijn, erkomt bijna niets meer door.
Onlangs nog een dampkap afgebroken, 20 jaar gebruikt, voorbij de vetfilter zeer weinig aanslag.
Zo'n dampkap kan je dus gewoon recirculair gebruiken.
Koolstoffilters vinden wij niet nodig, deze zijn voornamelijk voor ontgeuring, en wij zijn helemaal niet vies van de geur van wat we koken.
Trouwens, die geurtjes worden toch snel afgevoerd door je BV, je hoeft hem er niet eens hoger voor te zetten.

Hans (De Gendt),

Klopt wat Mark zegt.

Ik heb lang getwijfeld over een systeem voor de dampkap, ik zag een recirculatie niet zitten. Maar 3 bezoeken van LEW hebben me overtuigd, alledrie hadden een recirculatiekap en waren heel blij mee.

Je moet ook weten dat een dampkap maar 50% van de vervuilde lucht weghaalt. Dus zelf met een buitenleiding heb je niet de perfecte oplossing. Met je balansventilatie dus wel.

Dus doe zoals ik zal doen. Keep it simple:
Een dampkap met recirculatie. Laat de koolstoffilter weg, geuren worden toch je balanventilatie weggevoerd. Vetfilter moet je wel hebben, maar de nieuwste kan je zo afwassen.

Je hebt dan geen afvoer nodig, gemakkelijk voor je kookeiland.

Gtx, Pierre

Hans,

je hebt gelijk als je stelt dat recirculatiedampkappen door de fabrikanten maar stiefmoederlijk worden behandeld.
Maar let goed op met je uitleg: alle grotere merkdampkappen zijn in staat om zeer goed de vetten uit de de kooklucht te halen. Dat heeft niets te maken met recirculatie.
Het 'ombouwen' bestaat uit het plaatsen van een kookstoffilter voor de geuren en een kleine uitlaatmond.
Het probleem van reciculatie is enkel een probleem van geur (en een eventueel hoger geluidsvolume).
Wij hebben hier een recirculatie dampkap, nu 1 jaar ingebruik, een half jaartje zonder de koolstof filter en het laatste half jaar met de koostoffilter. Met mijn subjectieve neus merk ik het verschil niet. Maar wij koken dan ook altijd lekker .
Nu mijn vrouw was er zeer septisch over. Ik heb moeten beloven van een gat te boren als ze niet tevreden was van het resultaat. Nu, na 1 jaar moet ik nog steeds wachten op de eerste klacht van haar entwege.

Walter

Hans,
Wij hebben ook een recirculatiedampkap geplaatst en zijn daar zeer tevreden over. Al wat hierboven werd geschreven over deze dampkap klopt. Aangezien wij een woning bezitten met een open plan heb ik gezocht naar een zo ,,stil,, mogelijk toestel en het ook gevonden.
Mon

Het systeem van Jeroen vind ik toch wel het overwegen waard. Ik ga datzelfde systeem toepassen omdat bij mij de keuken vlak naast de badkamer staat en... je kan er een gewone (prijsgunstige...) dampkap voor toepassen.

Te lezen op Internet, wellicht de oplossing voor de combinatie van een dampkap met een goede vet- en geurverwijdering en balansventilatie:

zoekterm: plasmaNorm® circulatieluchtbehandeling

a**air heeft deze in de grootkeukentechniek bewezen technologie dusdanig aangepast, dat de diverse onderdelen compact genoeg zijn om vanaf de 2e helft van 2006 ingebouwd te kunnen worden in het gehele huidige (en toekomstige) a**air afzuigkap programma.

Door het zeer werkzame, betrouwbare en vrijwel onderhoudsvrije filtersysteem Circlair® wordt de circulatie-wasemschouw volwassen en uiteraard daarmee ook een zeer serieus en sterk energiebesparend alternatief voor de huidige vorm van keukenventilatie (welke veelal is gebaseerd op afvoer naar de buitenlucht waardoor veel van de steeds duurdere warmte verloren gaat!).

De plasmaNorm®-luchtreinigingstechnologie is een revolutionaire circulatieluchtbehandeling voor het milieuvriendelijk verwijderen van lichte, organische koolstofverbindingen zoals bijvoorbeeld geurmoleculen, vluchtige oliën maar ook virussen, kiemen, pollen etc. worden verwijderd.

Vaste stoffen, vetten en overige verontreinigingen worden als gebruikelijk afgescheiden in de gepatenteerde rvs Turbulair® vetfilters.

De plasmaNorm®-technologie is ontwikkeld in samenwerking met het Duitse INP-Greifswald (Institut für Niedertemperatur & Plasmaphysik).

De toepassingstechnologie van deze baanbrekende uitvinding is met een patent beschermd en wordt voor huishoudelijke apparatuur in de Benelux exclusief geleverd door a**air

Ik ben nieuw wat de topic balansventilatie/dampkap betreft, maar ik zie eerlijk gezegd het grote probleem niet.

Koop een gewone dampkap, maak een gat door de muur, doe een buis er door heen, luchtdicht afplakken én plaats een degelijke terugslagklep in de buis die automatisch wordt geopend wanneer de dampkap wordt aangezet.

Oké, als die dampkap op staat draait uw balansventilatie een tijdje in onbalans. Maar over wat spreken we hier? Misschien een uurtje of een half uurtje per dag tijdens het koken? Ik kan mij moeilijk inbeelden dat dit een grote verliespost is. Of heb ik het weer helemaal mis?

David,

van waar komt die lucht dan? Huis is luchtdicht gemaakt, kan rare effecten geven.

Als je dan van ergens lucht trekt dan is het koude lucht, ook wat jammer.

Maar je hebt gelijk, er is geen probleem; gewoon een recirculatie dampkap kopen die vet opvangt, geur gaat wel weg door je balansventilatie.

gtx, Pierre

David,

van waar komt die lucht dan? Huis is luchtdicht gemaakt, kan rare effecten geven.

Als je dan van ergens lucht trekt dan is het koude lucht, ook wat jammer.

Maar je hebt gelijk, er is geen probleem; gewoon een recirculatie dampkap kopen die vet opvangt, geur gaat wel weg door je balansventilatie.

gtx, Pierre

david,

daar heb je het inderdaad mis. een dampkap is tot 800 m3, en de ventilatie maar 200 m³/u... dus het is niet zomaar onbalans!

en... met dat gat door de muur stuur je 2 heel nuttige dingen zomaar weg: de damp én de warmte van koken: als we die in huis kunnen houden gaan we al meer comfort van wonen hebben (met balansventilatie kan vocht in huis geen kwaad).
+... zo een klep is niet luchtdicht en zorgt dus voor een beetje CONTINU verlies.

wij werken momenteel ZONDER dampkap (al een jaar), het énige probleem is dat de kasten misschien wel vet gaan worden (maar het is een containerpark-keuken, dus die moet toch binnen dit en 5 jaar worden vervangen, als er terug gespaard is).
de geuren, vocht en warmte van koken heeft nog geen enkele bezoeker over geklaagd, in tegendeel: geur en vocht haalt de ventilatie weg, warmte wordt gerecupereerd . en omdat de ventilatie continu is is de geur van fritten zelfs na een uurtje helemaal weg, waar dat bij andere mensen soms een dag of langer blijft hangen omdat ze na het fritten bakken de dampkap afzetten.

ik heb al meerdere projecten met recirculatiedampkap (dus vetfilter en terug binnenblazen, de koolstoffilter hoeven ze niet te vervangen), en allemaal content.

groeten,
christophe

Christophe, (en andere forumbezoekers)

Zo'n recirculatiedampkap. Ik veronderstel niet dat dat iets is dat vrij courant geplaatst wordt en waarvan de prijs wellicht ook duurder zal zijn dan een standaard dampkap? Enig idee van de meerkost t.o.v. een gewone dampkap? Enig idee van de kostprijs van de filters die je moet vervangen en aan welke frequentie dit moet gebeuren? Hebben bekende merken als bvb. Bosh of Novy dit in hun gamma? (En zoja, ken je toevallig één of meerdere specifieke types, want ik vind die zo direct niet terug op hun site). Alvast bedankt.

David,

in principe zou je iedere dampkap met een interne motor als recirculatie kunnen gebruiken. Het enige wat je dan niet hebt, is de mogelijkheid voor het inbouwen van een koolstof filter, die je niet echt nodig hebt bij balansventilatie (zie getuigenissen hierboven). Wat je ook mist is eventueel een uitblaasmond voor de lucht, maar die kan je wel apart kopen.

Bij siemens/bosch (wij hebben een Siemens, telescopische dampkap), heb je heel wat dampkappen die expliciet geschikt zijn voor recirculatie: lees je kan er een setje bijkopen met een koolstof filter, een flexibele buis en een uitblaasmond en wat vijzen en ringen om buis en mond te bevestigen(stel je van die laatste niet te veel voor).
Kostprijs ergens tss de 50 en 70 Euro. De koolstof filter kan je apart kopen. Die kosten een 35 Euro.
Zelf gebruiken we de koolstof filter nog (nu 1 jaar in gebruik). Maar ik ga in ieder geval proberen van eens dat hij moet vervangen worden, het zonder te doen.
Novy had tot voor enkele jaren geen dampkappen geschikt voor recirculatie; ze hebben ze een jaar geleden wel uitgebracht, maar als ik me niet vergis al terug getrokken.

Walter

Kijk maar eens op de sites van Siemens & Bosch: op 1 of 2 uitzonderingen na, zijn alle dampkappen geschikt voor beide methodes ("omstelbaar")

Greetz,

Jan.

Wij hebben recent een KD120 X van smeg geïnstalleerd zonder verticale schacht (die was er niet bij, achteraf bekeken geen probleem). We gebruiken die in recirculatie mode (gewoon in huis laten blazen) zonder koolstoffilter. De kookgeurtjes blijven wel in huis hangen, maar op zich is dat niet echt een probleem. We hebben (nog) geen balansventilatiesysteem, dus dat zou in de toekomst moeten beteren. Met zijn 700 - 800 m³/h in de hoogste stand geeft dat wel een flinke luchtverplaatsing in de eetkeuken, maar ook dat is geen probleem (dat geeft bij warm weer toch wel enige verkoeling). Wij zijn in ieder geval heel tevreden.

Groetjes,
Frank

Allen,

Ik wil nog eens doorgaan op het soort dampkamp, meer bepaald de 'hoogte' ervan. Wij wensen dus een dampkap te plaatsen met recirculatie, maar onzichtbaar ingebouwd in het plafond. Wat zichtbaar zou zijn is een rand van 2 cm rondom een plaat van 2m op 2m, gecentreerd boven de kookplaat van het kookeiland.
Bij het bespreken van de nieuwe keuken heeft de keukenfirma dit echter ten stelligste afgeraden. Men beweert dat de hoogte van de 'afzuig' maximum 70 cm boven de kookplaat mag zijn, zo niet zou de afzuig van de vetten slechts minimaal zijn en zouden de vetten zich verspreiden in de keuken.

Klopt dit volgens jullie, of is dit weeral commerciële prietpraat...

Allen,

Ik wil nog eens doorgaan op het soort dampkamp, meer bepaald de 'hoogte' ervan. Wij wensen dus een dampkap te plaatsen met recirculatie, maar onzichtbaar ingebouwd in het plafond. Wat zichtbaar zou zijn in het plafond is een open rand van 2 cm rondom een plaat van 2m op 2m, gecentreerd boven de kookplaat van het kookeiland, waarlangs de vetten hun weg zouden moeten vinden naar de vetfilter. De hoogte van het plafond is 2,40m.

Bij het bespreken van de nieuwe keuken heeft de keukenfirma dit echter ten stelligste afgeraden. Men beweert dat de hoogte van de 'afzuig' maximum 70 cm boven de kookplaat mag hangen, zo niet zou de afzuig van de vetten slechts minimaal zijn en zouden de vetten zich overal verspreiden in de keuken.

Klopt dit volgens jullie, of is dit weeral commerciële prietpraat...

Dirk,
dat klopt zeker. Heeft vooral te maken met de afkoeling van de damp, het natuurlijke stijgvermogen daald, en de vetdeeltjes gaan samenkoeken tot grotere en zwaardere partikels, en de luchtstroom van de afzuiging is niet meer in staat om die vetten mee te nemen.

Volgens mij is dat geen pietpraat, als de dampkap je stoort zou ik er dan geen zetten!
Maar ww kan wel sneller vuil worden + kasten in de keuken.

gtx, pierre

Ik ben eens gaan kijken in de Eldi omdat ik al die dampkappen die men overal aanbood nogal duur vond.

Zij hebben een dampkap van 90cm breed met onderaan drie van die metalen filters die je kan uitwassen voor de prijs tussen de 100 en 120 Euro (gelakt of inox...).

Ik ga idee van Christophe De Brabander toepassen en de uitlaat van de dampkap in de badkamer laten uitkomen (bij mij is de badkamer achter de keuken gesitueerd).

Groeten,
Rudy Martens

Dirk,

Bij ons is de afstand 95 cm en we hebben een perfecte afzuiging.Wel een krachtige dampkap van 700 m3/uur.

Ik stel mij toch vragen bij de volumes. 700 a 8OOM3 vermogen
veronderstelt toch een serieus electriciteitsvebruik en een storend geluidsniveau? Mijn inziens is dat toch wat overdreven. Dat kan zeker met veel minder, bij ons toch.
Mon

Ik stel mij toch vragen bij de volumes. 700 a 8OOM3 vermogen
veronderstelt toch een serieus electriciteitsvebruik en een storend geluidsniveau? Mijn inziens is dat toch wat overdreven. Dat kan zeker met veel minder, bij ons toch.
Mon

Mon,

We hebben een volume van 250m3 waar onze dampkap staat. Als ze 10 minuten opstaat op hoogste stand voel je aan de deuren een tegendruk. Het geluid valt zelfs zo goed mee, dat mijn vrouw ze soms vergeet af te zetten. Wel zit de motor in een andere ruimte en als ze daar komt weet ze dan ook dat de dampkap opstaat. In de leefruimte hoor je ze echt niet draaien of je moet heeeeeeeeeel goed luisteren.

Is ook geen dampkap die je in een keukenwinkel koopt, wij hebben deze gekocht bij een leverancier die industrieele keukens op maat maakt.

Hans,

dit interesseert me wel. Draait die dampkap met 'externe' motor ook op recirculatie? Komt de gezuiverde lucht in dit geval in de aparte ruimte van de motor of in de keuken zelf?

Dirk,

Bij ons staat de dampkap in de keuken en daarnaast is de berging waar de motor zich bevindt. Dit is verbonden met een flexibele buis van diameter 200. Achter de motor gaat diezelfde buis naar de buitenmuur en verlaat daar onze woning door een groot rooster, met dezelfde buisdiameter van 200.

Moet mogelijk zijn om er een recirculatie van te maken.

Dag Koen ,

Maak u maar niet al te veel zorgen over de cap.
van uw dampkap.
Bezit zelf een novy en deze zuigt 1080m³ aan en levert in ons huis geen enkel probleem op.
Dus wees een fiere eigenaar van een degelijke dampkap en geniet ervan met volle teugen.
Laat de rest maar zeveren !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Beste allen,

Wij van plan om achter de kookplaat een rooster in de muur te plaatsen waarlangs de buitenlucht kan binnenkomen om zo onderdruk te vermijden. Zou dit tocht of andere problemen veroorzaken. Nog wel ergens een klep vinden die zich automatisch sluit als je de dampkap uitschakeld.

Groetjes.

Beste allen ,

Wij zijn van plan om achter de kookplaat een rooster in de muur te plaatsen waarlangs de buitenlucht kan binnenstromen om zo onderdruk te voorkomen. Zou dit tocht of andere problemen geven. Zoek nog wel een klep die zich automatisch sluit als je de dampkap uitschakeld.

Groetjes.

Een rooster in de buitenmuur? We doen ons best om de woning zo goed mogelijk te isoleren en luchtdicht te maken, en dan gaan we toch niet een gat in de muur slaan? Ik zou toch eerder een dampkap op recirculatie overwegen en vochtige lucht afvoeren via gecontroleerde venilatie.
Een gat in de muur betekent sowieso een koudebrug, zelfs met een automatische klep die nooit faalt.

succes.

Balansventilatie en de traditionelen dampkap gaan niet samen, tenzij men een oplossing vindt voor de toe te voeren debieten.
Met de epb-regelgeving en vooral het gedeelte van de ventilatienorm hierin opgenomen grijpen meer en meer mensen naar balansventilatie. Begrijpelijk gezien de warmteterugwinning. Probleem is echter dat de meeste van die installaties werken met één motor en één as voor de aandrijving van zowel pulsie als extractie. Je kan dus niet zomaar dmv een puls de extractie stilleggen wanneer je dampkap aangaat. Zou wel practisch zijn want dan is het probleem grotendeels opgelost.
Dampkap aansluiten op je balansventilatie is absoluut uit den boze en dit mag ook niet !
Je warmtewisselaar is bovendien binnen de kortste keren ook zijn rendement kwijt omwille van vervuiling. Niet doen dus.
Recuperatiedampkap met koolfilters... Nu ja, als je een fritteuze hebt met geurfilter (ook op basis van aktieve kool) weet je hoe lang dit meegaat en wat er gebeurd als deze versleten is.
Bij balansventilatie is er dus maar één oplossing. Zorgen dat je de geëxtraheerde debieten kan vervangen dmv pulsie of natuurlijke ventilatie.
Sommige keukenfabrikanten zijn op de wagen gesprongen en zijn aan het denken hoe ze het probleem kunnen ondervangen. Zij zijn erbij een kookvuur te ontwikkelen met pulsieroosters rondom die een luchtgordijn leveren. Er zijn nog veel practische problemen die ze moeten oplossen, en het zal nog een hele tijd duren voor de eerste dergelijke vuren op de markt komen. In tussentijd blijft het behelpen. Mogelijke overgangsoplossingen :
- recuperatiedampkap plaatsen maar wel de reservaties reeds maken en roosters steken voor toekomstige af- en aanvoer. De meeste recuperatiedampkappen zijn namelijk ook in staat als normale dampkap te functionneren.
- Normale dampkap plaatsen en een inblaasplenum voorzien in de kast onder het kookvuur. Voorlopige roosters plaatsen om de debieten te leveren en eventueel een pulsieventilator die aanspringt samen met de extractieventilator van de dampkap.

Nog een kleine verwittiging. Indien U ook een kachel hebt, en deze kachel een gesloten circulatie heeft (lucht aagevoerd van buiten), let dan op ! Wanneer de dampkap aan staat en je doet het deurtje open om hout bij te laden kan het zijn dat de vlammen je in het gezicht springen. Goed voor een gezellige nieuwjaarsavond in het brandwondencentrum !

Hopelijk hebben jullie er wat aan.

mvg,

Wim Schuerman
Archtect
EPB-verslaggever

Wim Schuurmans schreef:
'Probleem is echter dat de meeste van die installaties werken met één motor en één as voor de aandrijving van zowel pulsie als extractie.'

Sorry mijnheer maar als u als architect en EPB verslaggever zulke nonsens durft schrijven dan staat uw klok wel HEEL erg achter.
Informeer u eens goed via Internet en breng eens een bezoek aan Batibouw om eens naar de balansventilatietoestellen te gaan kijken zodat u terug bij is met uw technische info.

In plaats van al die stic-dure, supergesofisticeerde dampkappen is hier toch al een goede (voor sommigen misschien te goedkope???) oplossing aangeboden, namelijk een dampkap met een uitwasbare metaalvetfilter en de uitlaat in een andere plaats laten uitkomen waar normaal een afzuigpunt van de balansventilatie aanwezig is (badkamer bv.).
In oude of bestaande gebouwen zal dit inderdaad wel al eens problematisch kunnen zijn.
Voor nieuwbouw zal een vindingrijke architect meestal dit systeem wel kunnen toepassen.

Groeten,
Rudy Martens

ZONDER mijn beroep vrij te geven (op dit forum proberen we toch een beetje "onafhankelijk" advies te geven) kan ik U zeggen dat wij al vaak mét succes en mét tevredenheid van de bewoner dampkappen ZONDER muurtoevoer (dus met recirculatie) hebben toegepast en wel om volgende reden:
- de vetfilter moet ENKEL vetten tegenhouden en GEEN geur want de geur verdwijnt met de balansventilatie!
- omdat de dampkap de vetten tegenhoudt én het afzuigrooster om minstens 1 meter van de dampkap is verwijdert komt er geen vervuiling in ons warmterecuperatietoestel
- én dankzij de recirculatie houden we kookwarmte en vocht binnen in huis, is heel aangenaam! en het teveel aan vocht verdwijnt consequent met de balansventilatie.

de ventilatoren van een balansventilatie worden onafhankelijk gestuurd, op sommige toestellen zelfs MET debietregeling zodat het echt niet in onbalans kan geraken!!

én euh... of je nu balansventilatie hebt of niet: de combinatie dampkap en cassette is altijd kans op rookterugslag en vlamterugslag.

collegiale groeten,
christophe

Wim,

"...Recuperatiedampkap met koolfilters... Nu ja, als je een fritteuze hebt met geurfilter (ook op basis van aktieve kool) weet je hoe lang dit meegaat en wat er gebeurd als deze versleten is. "

ik heb geen fritteuze met geurfilter. Wel een recirculatie dampkap met koolfilter. En de dampkap zegt voorlopig niet dat die versleten. Alleen ben ik nu zeer benieuwd wat er gebeurt als die wel versleten is. Ik heb er geen idee van.

Walter

Walter,
Volgens mij gaat de koolstoffilter als hij verzadigd is gewoon de geurtjes doorlaten. Maar ik denk dat het sowieso raadzaam is de koolfilter na maximum een jaar te vervangen/regenereren vanwege de mogelijke bacteriën die zich daar kunnen nestelen (als ze niet kapotgedampt zijn natuurlijk . Heeft iemand eigenlijk een idee of de koolstoffilters in dit soort dampkappen ook broedhaarden van bacteriën kunnen zijn, of is de lucht die erdoor gaat te warm?
Groetjes,
Frank

Na bovenstaande gelezen te hebben:

Voor de balansventilatie(warmtewisselaar) is vooral het vet van nefaste invloed. Geuren en dergelijke worden(zou moeten) door de balansventilatie weggewerkt.
Daarvan uitgaande moet een dampkap met vetafscheider perfect kunnen draaien in het systeem.
Een koolstoffilter lijkt mij niet direct ideaal. Deze zal in de kortste keren dicht komen te zitten door de vetten.

Ik heb toch wel mijn bedenkingen bij bepaalde warmtewisselaars. Ik heb er al gezien met biplexplaatjes. Andere in alu. De kanaaltjes moeten klein zijn voor een goede warmteoverdracht. Dat heeft als nadeel dat de kanaaltjes vlug kunnen verstoppen. Wat dan met de warmterecuperatie? Heeft ooit iemand gemeten hoeveel van de 95% warmterecuperatie er nog overblijft na een jaartje werking?

etienne,

bij de meeste goede merken kan je mits aansluiten van de laptop de temperaturen aflezen voor en na warmtewisselaar (maar de koppeling met laptop en de software heeft alleen de installateur of verkoopsfirma, dus als je het wil weten moet je dan ff je onderhoudstechnicus vragen.
ik zal hem nog eens uitnodigen om het bij ons na te meten)

de filter moet normaal goed zijn werk doen, dus dat rendement zou toch niet te veel mogen dalen hoor.

groeten,
christophe

Door alle tegenstrijdig berichten die hierboven staan begin ik wel te twijfelen.
Iemand uit de praktijk moet toch weten of je WTW installatie vet word door het afzuigen van de dampkap?

Eigenlijk is denk ik de beste oplossing; naar buiten toe afzuigen en een aanvoer buis met verse lucht die via een rooster achter je kookplaat uit komt. Heeft iemand dit al geprobeerd? Er wordt momenteel een huis voor ons gebouwd en ik zou dit nog toe kunnen passen.
Kan ieman mij advies geven?
Alvast vriendelijk dank!
Ben de Haan.

Het zal niet meer zijn dan bij een centrale afzuigbox Ben.
Enige verschil is dat er een filter in zit die bij het toepassen van een afzuigkap ook sneller zal vervuilen.

Belangrijk is dat je de vetfilters van de afzuigkap regelmatig reinigt, doe je dit niet zal de vervuiling van het afzuigsysteem sneller doen toenemen.
Voor de rest kun je overwegen om de afzuigfilter van de bv. vaker te vernieuwen. De vervuiling van de toevoer blijft namelijk gelijk.

Houd ook rekening welke filters er toegepast worden, normaal is voor afzuiging een g3 filter afdoende om vervuiling van je wisselaar tegen te gaan. pas geen fijnfilter toe, deze zal eerder verstoppen dan een groffilter.
Bekijk de mogelijkheid of de wisselaar eenvoudig is te reinigen en zo ja doe dit wat vaker dan voor geschreven. Reinigen gaat dan nog makkelijker dan dat je dit laat versloffen.

Beste Ben en anderen,

Wij hebben 2 jaar geleden onze keuken vernieuwd. De dampkap staat in rechtstreekse verbinding met buiten (platdak). Op minder dan anderhalve meter van de dampkap hebben we een tweede open verbinding met de buitenlucht dmv een buis.

Die tweede opening is om er zorg voor te dragen dat de dampkap altijd voldoende lucht kan trekken uit de keuken. (en dus zo min mogelijk verwarmde lucht uit de andere vertrekken neemt als de deuren open staan). Dit werkt perfect. Bij het koken hebben wij altijd de dampkap aan staan.

Een nadeel is echter dat in de keuken (waar ook de thermostaat hangt) er in principe continue op twee plaatsen verse lucht binnenkomt. Dit is in de wintermaanden een groot nadeel. De thermostaat kan niet in de living hangen omdat we nogal eens de houtkachel laten branden en dan slaat de thermostaat niet aan. Ik ben dus op zoek naar een soort klep die je kan inbouwen zodat je de beide afvoeren kunt afsluiten als de dampkap niet werkt. Heeft er iemand opties?

Een andere optie is het tweede exta luchtkanaal dicht te maken (isoleren) of deze qua diameter kleiner te maken.
Gevaar bestaat dan wel dat de dampkap zijn debiet ergens anders uit de ruimte/woning moet halen

Het idee om de dampkap aan te sluiten op een tweede verluchtingsbuis die binnen uitkomt lijkt me geen goede oplossing. Immers de afgevoerde vochtige lucht blaas je weer naar binnen. Maar ook de vette lucht, en de geurtjes. En volgens mij is de dampkap juist bedoeld om die drie "ongewenste" stoffen naar buiten toe af te voeren.

ps. wij bezitten geen balansventilatiesysteem of zoiets dergelijks.

Die koude lucht in de winter kan ook komen of versterkt worden doordat je houtkachel zijn lucht uit de ruimte betrekt.

Maar je hebt zeker gelijk dat dit wel tochtgaten zijn en bij ballansventilatie er in afgezogen ruimtes een onderdruk ontstaat die het aanzuigen van buitenlucht versterkt.

Wim,

Wil je eens wat meer uitleg geven over die dampkapcombo's? hoe werk dat?

Alvast bedankt,
Danny

Het merk Vallox heeft een combinatie van een dampkap en een een actieve balansventilatie. Heel interessant.

Er zijn nog verschillende merken (zoals bijvoorbeeld system-air) die balansventilatiesystemen hebben met een bypass voor de dampkap. In dit geval is het niet echt een bypass, maar gaat de balansventilatie vol op pulsie en schakelt de extractie uit wanneer de dampkap aan staat. Gevolg hiervan is dat je de volle capaciteit van je balansventilatiesysteem (250-400 m³/uur) aan lucht zonder warmterecuperatie in de woning blaast.
Interessant, maar niet echt energetisch gezond en comfortabel. Je hele woning wordt op deze wijze afgekoeld omwille van de opstaan van de dampkap.

Kijk op de markt. Er zijn goede recuperatiedampkappen met filter. Deze doen behoorlijk hun werk. Indien dit je niet aanstaat ga kijken naar balansdampkappen met luchtgordijn. De eerste modellen zijn nu op de markt. (zie lager).

kan iemand mij uitleggen hoe het komt dat alle geuren van de persoon die boven mij woont uit mijn dampkap komt als zij koken? (en mijn dampkap dus niet aanstaat).