Wat is een nulenergiewoning ? | Ecobouwers.be

U bent hier

Wat is een nulenergiewoning ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Nathalie Breugelmans
07/10/2010 - 20:35

Een nulenergiewoning voldoet aan de voorwaarden van een passiefwoning en compenseert de resterende energievraag voor ruimteverwarming en koeling door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.

In theorie begrijp ik dit principe maar wat betekent dit nu in de praktijk ?
Wanneer de energieprestatie berekend wordt, verkrijgt men dan echt een E-peil van 0 ? Of zit men met een overschot dat gerecupereerd moet worden ?

45 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
08/10/2010 - 15:30

E=0 heeft hier weinig mee te maken

 

je eerste paragraaf is juist, bouw een PH = energievraag voor ruimteverwarming = of kleiner dan 15 kWh/m²/jaar

dus max 2999 kWh voor een woning van 200 m² (er zijn ook nog ander voorwaarden op PH te behalen, zie www.passiefhuisplatform.be)

dit verbruik moet je zelf plaatselijk opwekken, dit kan door zonnepaneel, WP, maar meest eenvoudige is natuurlijk PV

maakt niet uit hoe je verwarmt, pellets, gas, eli, ...

dit is de definitief volgens de Belgische fiscus !

 

Stefan

 

 

afbeelding van tdemuynck
11/10/2010 - 13:52

Nul energiewoning volgens fiscus: je moet de energiebehoefte nodig voor verwarming en koeling opwekken door lokale hernieuwbare productie. Momenteel komt hiervoor dus enkel PV in aanmerking. WP heeft dus geen invloed op het al dan niet behalen van nul energie woning of niet. Verder moet je inderdaad ook voldoen aan criteria van PH.

Gewoon om duidelijk te stellen dat je voorlopig enkel met PV aan nul energie woning kan geraken, of met een zeer grote zonneboiler zou dit ook gaan (maar dan echt wel gigantisch...).

mvg,

Toon

afbeelding van Yannick Willox
11/10/2010 - 13:56

Ik snap het toch niet. Ik heb lang geen PH, maar dankzij onze WP zou ik met een tamelijk grote PV een nulenergiewoning hebben.

En dan krijg ik toch geen subsidie ?

afbeelding van mogwai
12/10/2010 - 12:49

Stel: PH met 200 m² netto bruikbare woonoppervlakte, dus totale energiebehoefte voor verwarming en koeling is kleiner dan 3000 kWh/jaar. PV die die 3000 kWh/jaar kunnen produceren levert je dus een nulenergiewoning op. Duidelijk voor mij.

Maar wat als die 3000 kWh/jaar in datzelfde huis dmv een warmtepomp geproduceerd wordt? Bij COP van 3 (om gemakkelijk te rekenen ...) heb je met een warmtepomp dus maar ca 1000 kWh/jaar nodig voor verwarming en koeling. Bijgevolg: voldoende om 1000kWh/jaar aan PV panelen te installeren om te voldoen aan de criteria voor nulenergiewoning? Lijkt mij logisch ...

 

 

afbeelding van Kris Vandermeulen
11/10/2010 - 14:36

De oplopende schaal is:

energieverslindende woning - EPB-norm woning -  LEW - passiefhuis - nulenergiewoning

Maw. enkel een passiefhuis met extra voorziening voor het kleine beetje energiegebruik lokaal aan te maken is kan een nulenergiewoning zijn.

Een woning uit de jaren zestig met vele PV panelen erop kan dus nooit nulenergiewoning worden. Dat kan enkel als er zodanig gerenoveerd wordt zodat isolatie gelijk komt met passiefnorm en met de goede orientatie, luchtdichting etc.

Als het passiefhuisplatform het passiefcertificaat dan uitgeeft, kan het supplement van zonnepanelen er een nulenergiewoning van maken.

afbeelding van corine
11/10/2010 - 18:51

Kris, wij zijn bezig met een LEW, waarbij een zonneboiler zorgt voor SWW en verwarming en we krijgen (hopelijk) ca 40m2 zonnepanelen. Volgens de berekeningen verbruiken we voor 30M2 energie. We houden dus zelfs nog over, wat we aan het net "verkopen" om ook de vaste lasten terug te verdienen.

Alle electrische apparaten die we moeten kopen zullen A++ zijn en de lampen in de badkamers, etc zijn allemaal LED. Andere lampen spaarlampen. Warmte woonkamer/woonkeuken primair met een Tulikivi verwarmen.

Volgens ons, verbruiken we minder energie als dat we opwekken.........hierdoor een nulenergie-woning ????

 

Corine

afbeelding van gommer
11/10/2010 - 21:00

Niet juist. Voor de Belgische fiscus moet een nul-energiewoning in de eerste plaats een passiefhuis zijn.

Er is altijd al een discrepantie geweest tussen de fiscus en de werkelijkheid, dat is hier niet anders. Het gekke is dat volgens de Belgische fiscus voor een nul-energiewoning het SWW zelfs niet meegerekend wordt.

 

Mvg, Marc

afbeelding van bertvdg
12/10/2010 - 07:57

Het moet idd in de eerste plaats een passiefhuis zijn. Logisch anders kan je van een middeleeuws kasteel een nul-energie-woning maken als je er maar hernieuwbare energie aan hangt.

 

De fiscus zegt duidelijk:

- passiefhuis

- en ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.

 

(Maar is dat dan PV of ook pellets, hout, WP...?)

 

afbeelding van corine
12/10/2010 - 09:12

Tja, daar kan ik niets tegenin brengen natuurlijk.

Echter wonen wij in Nederland en krijgen wij helemaal niets, nada, noppis aan subisidies of andere gelden.

Zouden nu, in ons oude huis een zonneboiler kopen, krijgen we 1500 euro subsidie...voor nieuwbouw krijgen we niets !

Zouden we nu, in ons oude huis, al het glas vervangen door HR++, krijgen we 35 Euro per m2 subsidie.....voor nieuwbouw krijgen we niets! (en daar krijgen we zelfs triple glas)

Dat zelfde geldt voor isolatie, etc.

We hebben dus niets te maken met overheidsgelden, subsidie, etc. en moeten alles 100% zelf bekostigen. U snapt welllicht waarom er in Nederland bijna geen PW en LEW's zijn......;-(

Hierdoor is het heel erg nadenken en passen en meten omdat het voor ons Nederlanders best heel duur is om een LEW/Passiefhuis/Nulenergiehuis te realiseren. Wij hebben een relatief laag budget, maar proberen het toch te realiseren. Binnenkort kunnen jullie het meelezen op ons bouwblog.

 

Corine

afbeelding van vdbriel
12/10/2010 - 13:21

Hallo Nathalie,

Dit is wat het staadsblad van 22 september 2010 verteld over een nulenergie woning:

1° de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling blijft beperkt tot 15 kWh/m2 geklimatiseerde vloeroppervlakte;
2° bij een luchtdichtheidsproef (overeenkomstig de norm NBN EN 13829) met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal is het luchtverlies niet groter dan 60 pct. van het volume van de woning per uur (n50 niet groter dan 0,6/uur);
3° de resterende energievraag voor ruimteverwarming en koeling in deze woning wordt volledig gecompenseerd door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.
Deze hernieuwbare energie wordt opgewekt door een of meerdere van de volgende systemen (2) :
een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie;
zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie;
warmtepompen die gebruik maken van energie die in de vorm van warmte is opgeslagen :
- in de omgevingslucht;
- onder het vaste aardoppervlak;
- in het oppervlaktewater.

 

Na wat telefoontjes met de dienst financiën en het Vlaams energie agentschap het volgende:

- Het vlaams energieagentschap staat in voor het certificaat. Zij genereren dat certificaat op basis van,.... de EPB software. Deze is recentelijk (sept 2010) aangepast om dit certificaat af te leveren. Dus waarschijnlijk zal je dat van je EPB verslaggever krijgen.

- De energie van je zonnecollectoren voor je SWW worden in rekening gebracht om je rest energie voor verwarming te compenseren.

- Hetzelfde voor PV en WP.

- Er moet een Epeil berekening worden gedaan. Verbouwingen die kleiner zijn dan 800m3 (ik weet niet precies wat de voorwaarde zijn) komen dus niet in aanmerking.

Je moet dus geen phpp certificaat hebben. EPB wordt als referentie genomen.

 

met veel groeten

Roeland

afbeelding van bertPH
13/10/2010 - 21:08

Ivm puntje:

1° de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling blijft beperkt tot 15 kWh/m2 geklimatiseerde vloeroppervlakte;

Stel ik mij de vraag wie hieraan kan voldoen?
PHP rekent max 15kWh/(m²a) voor verwarming. De behoefte voor koeling wordt volgens mij niet berekend?
Indien EPB van tel is, dan is de warmtevraag zowieso hoger omdat met met een t° van 21°C rekent ipv 20°C.

Ervaringsdeskundigen?

afbeelding van Kris Vandermeulen
12/10/2010 - 14:09

Aansluitend op de laatste reactie, dat er geen passiefcertificaat vereist zou zijn.... eigenlijk is dat goed !!

Het is namelijk voor sommige gebouwen quasi onmogelijk om een passiefcertificaat te verkrijgen omwille van de orientering. Je kan grofweg stellen dat van alle nog beschikbare bouwpercelen in Belgie er maximaal zo'n 1/4de een goede oriëntering hebben. Alle percelen gericht op het noorden/oosten en westen vallen natuurlijk uit de selectie. Tel daar nog eens bij de percelen die de zuidkant aan de straat hebben... hoeveel bouwheren gaan daar de grote glasoppervlakken zetten om de winterzon binnen te halen ?

Enfin, als men idd voor een nulenergiewoning enkel met een EPB certificaat voldoende heeft kunnen er nog vele bijna-passiefhuizen zich plaatsen voor nulenergie mits extra investering voor hernieuwbare energie.

 

afbeelding van gommer
12/10/2010 - 19:40

"Enfin, als men idd voor een nulenergiewoning enkel met een EPB certificaat voldoende heeft kunnen er nog vele bijna-passiefhuizen zich plaatsen voor nulenergie mits extra investering voor hernieuwbare energie."

 

... of kunnen menig echte passiefhuizen uit de boot vallen omdat de EPB software zo slecht rekening houdt met bepaalde aspecten.

afbeelding van stefan-14
12/10/2010 - 21:30

graag meer uitleg waarom perceel op het noorden niet geschikt zou zijn voor PH?

 

bij ons straat ook naar zuidzijde gericht

opdracht aan archi = ramen inplanten zodat PHPP-berekening optimaal is

we gaan dus voor een PH met certificaat (energievraag < 15kWh/m², blowerdoortest < 0,6 en oververhitting < 5%)

en daarop nog een paar m² PV om zo nog meer fiscaal voordeel te halen = nul-energie volgens de overheid

 

afbeelding van hendrik de corte
12/10/2010 - 22:00

Als je gaat voor de bouw van een passiefwoning lijkt het financieel voordelig om meteen te kiezen voor een nulenergiewoning. Als je kiest om de nulenergiewoning te realiseren met zonnepanelen dan krijg je feitelijk voor deze zonnepanelen meerdere keren financiële steun:

-         belastingkorting voor de zonnepanelen;

-         groenestroomcertificaten;

-         belastingvermindering voor nulenergiewoning;

-         vermindering onroerende voorheffing (als u dankzij de panelen onder E-peil 40 gaat);

-         premie Eandis voor laag E-peil (bij nieuwbouw).

ik heb er niet naar gerekend. Iemand wel?

 

RIK

afbeelding van bertPH
13/10/2010 - 15:01

Hallo,

Ik sta op het punt om mijn EPB berekening finaal te maken maar twijfel of ik wel ga voldoen aan de voorwaarden van een nulenergiewoning?

De woning is gebouwd om passief te zijn, de PHP berekening bewijst dit.
Gebruikte technieken: Lucht-water warmtepomp + zonneboiler (5m²) + 5000wp PV panelen.

EPB komt uit op verbruik van 24,53kWh/m² voor verwarming en koeling samen
infiltratieveelvoud is 9,04 h-1 (blowerdoor, v50 = 0,57)

Opmerking: EPB berekening heb ik zelf gedaan, kan dus fouten bevatten
screenshot in bijlage

afbeelding van bertvdg
13/10/2010 - 16:32

Moet je om passief te zijn geen <15 kwh/m²/ vloeroppervlak hebben voor verwarming en koeling?

afbeelding van bertPH
13/10/2010 - 20:32

Als ik de passiefhuis kwaliteitsverklaring bekijk heb ik volgende cijfers:

Energiekengetal verwarming: 14 kWh/(m²a)
Resultaat blower-door test: 0,57 h-1
Primair energie-kengetal (WW, verw en elek): 110kWh(m²a)
Primair energie-kengetal (WW, verw en ventilatie): 45kWh/(m²a)
Behoefte verwarming: 12 W/m²

afbeelding van stefan-14
13/10/2010 - 20:41

ziet er OK uit voor PH dus in principe is nul-energie ook mogleijk in je geval

indienen bij overheid en hopen dat alles in orde komt.

staat ons ook te wachten volgend jaar

 

veel succes

afbeelding van Geert Bellens
14/10/2010 - 17:46

De 15 kWh/m² moet volgens de EPB berekend worden en niet volgens PHPP.

Beide rekenwijzen verschillen.

De wetgever zegt blijkbaar ook inclusief koeling. Aangezien EPB soms een fictieve koeling inrekent (en PHPP niet), kan je de twee zeker niet vergelijken.

 

Geert

afbeelding van bertPH
14/10/2010 - 18:20

Geert,

Ik vraag mij af of er uberhaubt passiefhuizen kunnen voldoen aan die regel (verwarming en koeling samen).
Als ik mijn isolatieniveau verhoog van mijn project, dan moet ik al gigantisch veel meer isolatie plaatsen om dit te bereiken?

Mvg,
Bert

afbeelding van stefan-14
14/10/2010 - 19:10

 koeling moet je, mag je niet rekenen maar moet je met goede zonnewering tot "0" krijgen

 

 

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
15/10/2010 - 16:13

 

 

Kleine verbetering: De EPB rekent niet met 21°C binnentemperatuur maar met 18°C.

 

In een PH heeft men in elk geval zonnewering nodig om het in de zomer te kunnen uithouden.

afbeelding van bertvdg
22/12/2010 - 20:12

Wat een 0 energiewoning nu eigenlijk inhoud...

 

http://www.passiefhuisplatform.be/index.php?col=/nieuws/overzicht&doc=overzicht_710

 

 

afbeelding van TF
01/03/2011 - 09:32
TF

Dus als ik het goed begrijp.

Ik bouw deze zomer een passiefhuis van 200 m² (verwarmde opp). 200 m² x 15 Kw/m²= 3000 Kw / jaar

Ik installeer een geothermische warmtepomp met COP 5 aangevuld met zonneboiler.

Stel dat mijn warmtepomp in de winter maar een COP van 3 haalt, dan moet ik maar 1000 Kw / jaar aan zonnepanelen leggen om een nul-energie woning te hebben...

Stel dat mijn warmtepomp een COP 4 haalt moet ik maar voor 750 KW / jaar aan zonnepanelen leggen om een nul energie woning te hebben...

afbeelding van bertvdg
01/03/2011 - 09:39

Klopt!

 

Maar reken ook uw gewoon elektrisch verbruik en de productie van sww in de winter.

afbeelding van TF
01/03/2011 - 11:16
TF

In sé is dit dan inderdaad geen nul-energie woning, maar voor de fiscus zou dit dan wel een nul-energie woning zijn... waadoor ik recht heb op de extra subsidies...

afbeelding van bertvdg
01/03/2011 - 12:15

Nu, als je de investering voor een geothermische warmtepomp en daarop nog eens de PV panelen moet rekenen is een NEW een kostelijke aangelegenheid.

 

Ik heb zelf al ook gezien om hetzelfde te doen voor ons PH. Voor een geothermische warmtepomp (3kw) met boiler voor SWW (excl. vloerverwarming) zat ik op een 11500 Euro. Voor de vloerverwarming mag je dan ook nog eens iets van een 1500 Euro rekenen. Doe daar dan nog 21% BTW bij en je komt op slordige 16300 Euro om hoop en al 3000Kwh verwarming te dekken, PV panelen buiten beschouwing gelaten. De WP is versleten alvorens deze zich heeft kunnen terugverdienen.

 

Een voordeel is mss dat je hierbij wel een passieve koeling erbij hebt.

afbeelding van TF
01/03/2011 - 12:55
TF

De passieve koeling heb ik zeker nodig, de woning is volledig zuidgericht. De warmtepomp dient ook om sanitair warm water te maken... De wasmachine en vaatwas zullen werken onder het hotfill principe dus ik bekijk het op lange termijn... Als er maar 1000 Kwh uur dient opgewekt te worden met de zonnepanelen om een NEW te hebben en hierdoor een extra 870 € per jaar van de belastingen terugkrijg is die meerkost zeker een win win situatie. Los van de groenestroomcertificaten en de niet verbruikte elektriciteit... Of ben ik te optimistisch.

afbeelding van vdbriel
01/03/2011 - 14:47

TF,

 

Ik denk niet dat je te optimistisch bent. Op dit moment een PH zetten zonder naar NEW te gaan is gezien de subsities niet verstandig. De extra kost haal je er zeer snel uit zelfs al moet je er voor gaan lenen.

Roeland

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.