Wat is een nulenergiewoning ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een nulenergiewoning voldoet aan de voorwaarden van een passiefwoning en compenseert de resterende energievraag voor ruimteverwarming en koeling door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.

In theorie begrijp ik dit principe maar wat betekent dit nu in de praktijk ?
Wanneer de energieprestatie berekend wordt, verkrijgt men dan echt een E-peil van 0 ? Of zit men met een overschot dat gerecupereerd moet worden ?

Reacties

E=0 heeft hier weinig mee te maken

 

je eerste paragraaf is juist, bouw een PH = energievraag voor ruimteverwarming = of kleiner dan 15 kWh/m²/jaar

dus max 2999 kWh voor een woning van 200 m² (er zijn ook nog ander voorwaarden op PH te behalen, zie www.passiefhuisplatform.be)

dit verbruik moet je zelf plaatselijk opwekken, dit kan door zonnepaneel, WP, maar meest eenvoudige is natuurlijk PV

maakt niet uit hoe je verwarmt, pellets, gas, eli, ...

dit is de definitief volgens de Belgische fiscus !

 

Stefan

 

 

Nul energiewoning volgens fiscus: je moet de energiebehoefte nodig voor verwarming en koeling opwekken door lokale hernieuwbare productie. Momenteel komt hiervoor dus enkel PV in aanmerking. WP heeft dus geen invloed op het al dan niet behalen van nul energie woning of niet. Verder moet je inderdaad ook voldoen aan criteria van PH.

Gewoon om duidelijk te stellen dat je voorlopig enkel met PV aan nul energie woning kan geraken, of met een zeer grote zonneboiler zou dit ook gaan (maar dan echt wel gigantisch...).

mvg,

Toon

Ik snap het toch niet. Ik heb lang geen PH, maar dankzij onze WP zou ik met een tamelijk grote PV een nulenergiewoning hebben.

En dan krijg ik toch geen subsidie ?

De oplopende schaal is:

energieverslindende woning - EPB-norm woning -  LEW - passiefhuis - nulenergiewoning

Maw. enkel een passiefhuis met extra voorziening voor het kleine beetje energiegebruik lokaal aan te maken is kan een nulenergiewoning zijn.

Een woning uit de jaren zestig met vele PV panelen erop kan dus nooit nulenergiewoning worden. Dat kan enkel als er zodanig gerenoveerd wordt zodat isolatie gelijk komt met passiefnorm en met de goede orientatie, luchtdichting etc.

Als het passiefhuisplatform het passiefcertificaat dan uitgeeft, kan het supplement van zonnepanelen er een nulenergiewoning van maken.

Kris, wij zijn bezig met een LEW, waarbij een zonneboiler zorgt voor SWW en verwarming en we krijgen (hopelijk) ca 40m2 zonnepanelen. Volgens de berekeningen verbruiken we voor 30M2 energie. We houden dus zelfs nog over, wat we aan het net "verkopen" om ook de vaste lasten terug te verdienen.

Alle electrische apparaten die we moeten kopen zullen A++ zijn en de lampen in de badkamers, etc zijn allemaal LED. Andere lampen spaarlampen. Warmte woonkamer/woonkeuken primair met een Tulikivi verwarmen.

Volgens ons, verbruiken we minder energie als dat we opwekken.........hierdoor een nulenergie-woning ????

 

Corine

Niet juist. Voor de Belgische fiscus moet een nul-energiewoning in de eerste plaats een passiefhuis zijn.

Er is altijd al een discrepantie geweest tussen de fiscus en de werkelijkheid, dat is hier niet anders. Het gekke is dat volgens de Belgische fiscus voor een nul-energiewoning het SWW zelfs niet meegerekend wordt.

 

Mvg, Marc

Het moet idd in de eerste plaats een passiefhuis zijn. Logisch anders kan je van een middeleeuws kasteel een nul-energie-woning maken als je er maar hernieuwbare energie aan hangt.

 

De fiscus zegt duidelijk:

- passiefhuis

- en ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.

 

(Maar is dat dan PV of ook pellets, hout, WP...?)

 

Tja, daar kan ik niets tegenin brengen natuurlijk.

Echter wonen wij in Nederland en krijgen wij helemaal niets, nada, noppis aan subisidies of andere gelden.

Zouden nu, in ons oude huis een zonneboiler kopen, krijgen we 1500 euro subsidie...voor nieuwbouw krijgen we niets !

Zouden we nu, in ons oude huis, al het glas vervangen door HR++, krijgen we 35 Euro per m2 subsidie.....voor nieuwbouw krijgen we niets! (en daar krijgen we zelfs triple glas)

Dat zelfde geldt voor isolatie, etc.

We hebben dus niets te maken met overheidsgelden, subsidie, etc. en moeten alles 100% zelf bekostigen. U snapt welllicht waarom er in Nederland bijna geen PW en LEW's zijn......;-(

Hierdoor is het heel erg nadenken en passen en meten omdat het voor ons Nederlanders best heel duur is om een LEW/Passiefhuis/Nulenergiehuis te realiseren. Wij hebben een relatief laag budget, maar proberen het toch te realiseren. Binnenkort kunnen jullie het meelezen op ons bouwblog.

 

Corine

Stel: PH met 200 m² netto bruikbare woonoppervlakte, dus totale energiebehoefte voor verwarming en koeling is kleiner dan 3000 kWh/jaar. PV die die 3000 kWh/jaar kunnen produceren levert je dus een nulenergiewoning op. Duidelijk voor mij.

Maar wat als die 3000 kWh/jaar in datzelfde huis dmv een warmtepomp geproduceerd wordt? Bij COP van 3 (om gemakkelijk te rekenen ...) heb je met een warmtepomp dus maar ca 1000 kWh/jaar nodig voor verwarming en koeling. Bijgevolg: voldoende om 1000kWh/jaar aan PV panelen te installeren om te voldoen aan de criteria voor nulenergiewoning? Lijkt mij logisch ...

 

 

Hallo Nathalie,

Dit is wat het staadsblad van 22 september 2010 verteld over een nulenergie woning:

1° de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling blijft beperkt tot 15 kWh/m2 geklimatiseerde vloeroppervlakte;
2° bij een luchtdichtheidsproef (overeenkomstig de norm NBN EN 13829) met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal is het luchtverlies niet groter dan 60 pct. van het volume van de woning per uur (n50 niet groter dan 0,6/uur);
3° de resterende energievraag voor ruimteverwarming en koeling in deze woning wordt volledig gecompenseerd door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.
Deze hernieuwbare energie wordt opgewekt door een of meerdere van de volgende systemen (2) :
een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie;
zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie;
warmtepompen die gebruik maken van energie die in de vorm van warmte is opgeslagen :
- in de omgevingslucht;
- onder het vaste aardoppervlak;
- in het oppervlaktewater.

 

Na wat telefoontjes met de dienst financiën en het Vlaams energie agentschap het volgende:

- Het vlaams energieagentschap staat in voor het certificaat. Zij genereren dat certificaat op basis van,.... de EPB software. Deze is recentelijk (sept 2010) aangepast om dit certificaat af te leveren. Dus waarschijnlijk zal je dat van je EPB verslaggever krijgen.

- De energie van je zonnecollectoren voor je SWW worden in rekening gebracht om je rest energie voor verwarming te compenseren.

- Hetzelfde voor PV en WP.

- Er moet een Epeil berekening worden gedaan. Verbouwingen die kleiner zijn dan 800m3 (ik weet niet precies wat de voorwaarde zijn) komen dus niet in aanmerking.

Je moet dus geen phpp certificaat hebben. EPB wordt als referentie genomen.

 

met veel groeten

Roeland

Aansluitend op de laatste reactie, dat er geen passiefcertificaat vereist zou zijn.... eigenlijk is dat goed !!

Het is namelijk voor sommige gebouwen quasi onmogelijk om een passiefcertificaat te verkrijgen omwille van de orientering. Je kan grofweg stellen dat van alle nog beschikbare bouwpercelen in Belgie er maximaal zo'n 1/4de een goede oriëntering hebben. Alle percelen gericht op het noorden/oosten en westen vallen natuurlijk uit de selectie. Tel daar nog eens bij de percelen die de zuidkant aan de straat hebben... hoeveel bouwheren gaan daar de grote glasoppervlakken zetten om de winterzon binnen te halen ?

Enfin, als men idd voor een nulenergiewoning enkel met een EPB certificaat voldoende heeft kunnen er nog vele bijna-passiefhuizen zich plaatsen voor nulenergie mits extra investering voor hernieuwbare energie.

 

"Enfin, als men idd voor een nulenergiewoning enkel met een EPB certificaat voldoende heeft kunnen er nog vele bijna-passiefhuizen zich plaatsen voor nulenergie mits extra investering voor hernieuwbare energie."

 

... of kunnen menig echte passiefhuizen uit de boot vallen omdat de EPB software zo slecht rekening houdt met bepaalde aspecten.

graag meer uitleg waarom perceel op het noorden niet geschikt zou zijn voor PH?

 

bij ons straat ook naar zuidzijde gericht

opdracht aan archi = ramen inplanten zodat PHPP-berekening optimaal is

we gaan dus voor een PH met certificaat (energievraag < 15kWh/m², blowerdoortest < 0,6 en oververhitting < 5%)

en daarop nog een paar m² PV om zo nog meer fiscaal voordeel te halen = nul-energie volgens de overheid

 

Als je gaat voor de bouw van een passiefwoning lijkt het financieel voordelig om meteen te kiezen voor een nulenergiewoning. Als je kiest om de nulenergiewoning te realiseren met zonnepanelen dan krijg je feitelijk voor deze zonnepanelen meerdere keren financiële steun:

-         belastingkorting voor de zonnepanelen;

-         groenestroomcertificaten;

-         belastingvermindering voor nulenergiewoning;

-         vermindering onroerende voorheffing (als u dankzij de panelen onder E-peil 40 gaat);

-         premie Eandis voor laag E-peil (bij nieuwbouw).

ik heb er niet naar gerekend. Iemand wel?

 

RIK

Hallo,

Ik sta op het punt om mijn EPB berekening finaal te maken maar twijfel of ik wel ga voldoen aan de voorwaarden van een nulenergiewoning?

De woning is gebouwd om passief te zijn, de PHP berekening bewijst dit.
Gebruikte technieken: Lucht-water warmtepomp + zonneboiler (5m²) + 5000wp PV panelen.

EPB komt uit op verbruik van 24,53kWh/m² voor verwarming en koeling samen
infiltratieveelvoud is 9,04 h-1 (blowerdoor, v50 = 0,57)

Opmerking: EPB berekening heb ik zelf gedaan, kan dus fouten bevatten
screenshot in bijlage

Moet je om passief te zijn geen <15 kwh/m²/ vloeroppervlak hebben voor verwarming en koeling?

Als ik de passiefhuis kwaliteitsverklaring bekijk heb ik volgende cijfers:

Energiekengetal verwarming: 14 kWh/(m²a)
Resultaat blower-door test: 0,57 h-1
Primair energie-kengetal (WW, verw en elek): 110kWh(m²a)
Primair energie-kengetal (WW, verw en ventilatie): 45kWh/(m²a)
Behoefte verwarming: 12 W/m²

ziet er OK uit voor PH dus in principe is nul-energie ook mogleijk in je geval

indienen bij overheid en hopen dat alles in orde komt.

staat ons ook te wachten volgend jaar

 

veel succes

Ivm puntje:

1° de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling blijft beperkt tot 15 kWh/m2 geklimatiseerde vloeroppervlakte;

Stel ik mij de vraag wie hieraan kan voldoen?
PHP rekent max 15kWh/(m²a) voor verwarming. De behoefte voor koeling wordt volgens mij niet berekend?
Indien EPB van tel is, dan is de warmtevraag zowieso hoger omdat met met een t° van 21°C rekent ipv 20°C.

Ervaringsdeskundigen?

De 15 kWh/m² moet volgens de EPB berekend worden en niet volgens PHPP.

Beide rekenwijzen verschillen.

De wetgever zegt blijkbaar ook inclusief koeling. Aangezien EPB soms een fictieve koeling inrekent (en PHPP niet), kan je de twee zeker niet vergelijken.

 

Geert

Geert,

Ik vraag mij af of er uberhaubt passiefhuizen kunnen voldoen aan die regel (verwarming en koeling samen).
Als ik mijn isolatieniveau verhoog van mijn project, dan moet ik al gigantisch veel meer isolatie plaatsen om dit te bereiken?

Mvg,
Bert

 koeling moet je, mag je niet rekenen maar moet je met goede zonnewering tot "0" krijgen

 

 

 

 

Kleine verbetering: De EPB rekent niet met 21°C binnentemperatuur maar met 18°C.

 

In een PH heeft men in elk geval zonnewering nodig om het in de zomer te kunnen uithouden.

Dus als ik het goed begrijp.

Ik bouw deze zomer een passiefhuis van 200 m² (verwarmde opp). 200 m² x 15 Kw/m²= 3000 Kw / jaar

Ik installeer een geothermische warmtepomp met COP 5 aangevuld met zonneboiler.

Stel dat mijn warmtepomp in de winter maar een COP van 3 haalt, dan moet ik maar 1000 Kw / jaar aan zonnepanelen leggen om een nul-energie woning te hebben...

Stel dat mijn warmtepomp een COP 4 haalt moet ik maar voor 750 KW / jaar aan zonnepanelen leggen om een nul energie woning te hebben...

Klopt!

 

Maar reken ook uw gewoon elektrisch verbruik en de productie van sww in de winter.

In sé is dit dan inderdaad geen nul-energie woning, maar voor de fiscus zou dit dan wel een nul-energie woning zijn... waadoor ik recht heb op de extra subsidies...

Nu, als je de investering voor een geothermische warmtepomp en daarop nog eens de PV panelen moet rekenen is een NEW een kostelijke aangelegenheid.

 

Ik heb zelf al ook gezien om hetzelfde te doen voor ons PH. Voor een geothermische warmtepomp (3kw) met boiler voor SWW (excl. vloerverwarming) zat ik op een 11500 Euro. Voor de vloerverwarming mag je dan ook nog eens iets van een 1500 Euro rekenen. Doe daar dan nog 21% BTW bij en je komt op slordige 16300 Euro om hoop en al 3000Kwh verwarming te dekken, PV panelen buiten beschouwing gelaten. De WP is versleten alvorens deze zich heeft kunnen terugverdienen.

 

Een voordeel is mss dat je hierbij wel een passieve koeling erbij hebt.

De passieve koeling heb ik zeker nodig, de woning is volledig zuidgericht. De warmtepomp dient ook om sanitair warm water te maken... De wasmachine en vaatwas zullen werken onder het hotfill principe dus ik bekijk het op lange termijn... Als er maar 1000 Kwh uur dient opgewekt te worden met de zonnepanelen om een NEW te hebben en hierdoor een extra 870 € per jaar van de belastingen terugkrijg is die meerkost zeker een win win situatie. Los van de groenestroomcertificaten en de niet verbruikte elektriciteit... Of ben ik te optimistisch.

De WP waar ik prijs voor heb gekregen had de mogelijkheid om deze aan te sluiten op een warmwaterbatterij bij de aanzuiging voor de balansventilatie. Hierdoor zou de BWW kunnen komen te vervallen. Via deze batterij zou je de aangezogen lucht kunnen voorverwarmen zodat de WW van de unit niet toevriest in de winter en kan je de aangezogen buitenlucht koelen via de passieve koeling. Het systeem staat er, dus waarom niet gebruiken. Je hebt enkel de meerkost van de waterbattrij en niet de volledige BWW.

 

Daarnaast maak je met uw WP idd SWW aan, aan een beter rendement dan puur op elektriciteit (stel 1 op 2). Dus dan zou je nog kunnen afvragen of het nog nuttig is om een zonneboiler te voorzien.

 

Deze 2 dingen samen maken wat budget vrij en zou je als je deze dingen in rekening brengt mss voor een geo WP kunnen gaan.

 

Nu, stel uw WP heeft een redement van 1/3 dus uw 3000kWh zal 1000kWh worden. Uw SWW maken heeft een slechter rendement (1/2) (kan zijn dat het meer is, 'k weet het niet), dus gesteld dat je een 3000 kWh nodig hebt (persoonlijke meting gedaan voor 4 personen, elektrische boiler) dan komt daar nog eens 1500kWh bij. Kom je op een totaal verbruik van 2500kWh voor uw WP gedurende 1 jaar. Hoogst waarschijnlijk zal het wel minder zijn.

TF,

 

Ik denk niet dat je te optimistisch bent. Op dit moment een PH zetten zonder naar NEW te gaan is gezien de subsities niet verstandig. De extra kost haal je er zeer snel uit zelfs al moet je er voor gaan lenen.

Roeland

 

ook mijn mening,

andere uiterste is dat dan haalbaar? eli. boiler 200 liter en 1 eli-radiator 3000 W = kostens samen minder dan 1000 €

moet je dan wel iets meer PV plaatsen ...

 

MVG

Stefan

 

heeft er nu al iemand een nul-energie-woning met bijhorende korting op KI ?

en dit op basis van EPB-verslag alleen of toch een extra 900 € uitgeven voor een PHPP berekening ???

 

 

MVG
stefan

 

 Ik kreeg vanmiddag te horen van een architectenbureau die EPB certifcaten berekend dat ons huis zelfs in aanmerking zou komen als Nul Energie Woning zonder fotovoltaïsche panelen...

200 m³ * 0.15= 3000 KW/ jaar

maar de warmte wordt geproduceerd met een geothermische warmtepomp aan een gemiddelde COP van 4. De zonneboiler levert geen elektriciteit maar dit wordt meegerekend en omgedeeld naar hoeveel elektriciteit je anders nodig zou hebben om warm water te maken. 3000/4= 750 KW, als onze zonneboiler dit kan leveren hebben we volgens de letter van de wet een NEW en dus recht op de extra subsidies...

 Hoi TF,

Proficiat.

Zijn je bouwknopen mee in rekening gebracht? Of is je bouwaanvraag van voor 2011?

Roeland

Hoe breng je de zonneboiler in bij de bepaling van de mate waarin die bijdraagt tot verwarming/SWW ? in het kader van een nulenergiewoning.

ik heb zo de indruk dat alles de WP in het voordeel speelt...

mijn optie aardgasof pellets (ifv aansluit/abonnementskost), zonneboiler 3 panelen en klassieke balans D, zoals eerst gepland ligt al quasi vast, introduceren van een WP zou enkel nog kunnen op de BWW en dan zit ik weer een serieus pak duurder...  onze woonopp is 210M2

Voor zonnepanelen op termijn heb ik een losstaande garage/berging plat dak met afmetingen 4*9m (min de opstaande randen 3.7*8.7), kan je daarmee aan iets meer dan 3000 kwp raken zonder al te zotte kosten ?

Belangrijke stap na de nul-energiewoning wordt de nul-subsidiewoning....

 Zo staat het op de website van Passiefhuisplatform...

Nulenergiecertificaat

Wat dient men te verstaan onder de definitie  “nulenergiewoning”?

  1. De totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling blijft beperkt tot 15kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte.
  2. Bij een luchtdichtheidsproef (overeenkomstig de norm NBN EN 13829) met een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 pascal is het luchtverlies niet groter dan 60 procent van het volume van de woning per uur (n50 niet groter dan 0,6 per uur).
  3. De resterende energievraag voor ruimteverwarming en koeling in deze woning wordt volledig gecompenseerd door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.

Deze eerste twee criteria komen overeen met het passiefhuis-certificaat, waarbij de geklimatiseerde vloeroppervlakte de netto vloeroppervlakte is gelegen binnen het beschermd volume en bepaald wordt volgens NBN B 06-002.  

Voor het behalen van een door PHP afgeleverd nulenergiecertificaat, dient u woning dus te voldoen aan de eisen van het passiefhuiscertificaat. Daarnaast dient ook worden aangetoond dat de netto energiebehoefte (van ≤ 15 kWh/m2jaar) volledig wordt gecompenseerd door ter plaatse opgewekte, hernieuwbare energie. De wet verwijst specifiek voor de inschatting van de dekkingsgraad van de hernieuwbare energie naar de bestaande epb-methodiek. Aangezien deze methodiek momenteel niet in PHPP geïntegreerd is, moet men een softcopy van het epb rekenbestand (extentie “.epb”) aanleveren. Dit geldt ook voor woningen die niet epb-plichtig zijn of waren. De achterliggende rekenmethodiek vindt u terug in de onlangs gewijzigde epb-bijlage op http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/epbbesluitbijlage1.pdf 
In de wet worden 3 potentiële technieken beschouwd als “ter plaatse geproduceerde hernieuwbare energie” m.n. een warmtepomp, thermische zonnepanelen die warm water produceren en fotovoltaïsche panelen die elektriciteit produceren. Per gebruikte techniek vermelden we de bijkomende vereiste bewijslast die specifiek is per gebruikte techniek. Biomassa en windenergie komen niet in aanmerking als "ter plaatse geproduceerde hernieuwbare energie".

1. Installatie van een warmtepomp

  • Een kopie van de factuur (geen offerte) voor het plaatsen van de warmtepomp met vermelding van het exacte type wartmepomp, het compressorvermogen en het nuttig thermisch vermogen
  • Een technische fiche van de warmtepomp met duidelijke vermelding van de COP-waarde. De winstfactor of COP (Coefficient Of Performance) wordt berekend door de geleverde nuttige energie van de warmtepomp te delen door de opgenomen elektrische energie van de compressor en van de randapparatuur. De bepaling moet conform EN14511.

2. Installatie van een systeem van waterverwarming door middel van zonneenergie

  • Een kopie van de factuur (geen offerte) voor het plaatsen van een zonneboiler met vermelding van het merk en type van de zonneboiler en opslagvat, het aantal m² collectoroppervlakte. 
  • De zonneboiler moet dienen voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel in combinatie met woningverwarming. Systemen voor zwembadverwarming worden niet aanmerking genomen. 
  • Een technische fiche van zonnecollector en het opslagvat. 
  • Foto’s van de installatie
  • Indien niet voor standaard beschaduwing wordt gekozen:
    • Omgevingsfoto’s genomen vanuit de plaats van de panelen naar de omgeving toe zodat alle schaduwgevende elementen duidelijk zichtbaar zijn. Minimaal: 1 foto loodrecht vanuit de panelen naar de omgeving, een tweede foto waarbij men zich 90° tegenwijzerzin verplaatst t.o.v. de eerste foto, een derde foto waarbij men zich 90° in wijzerzin verplaatst t.o.v. de eerste foto.
    • Inplantingsplan (bv. satelliet-beeld van Google Earth) waarop de eigenschappen van de schaduwgevende objecten (afstanden, hoogte, grootte) zijn aangeduid.

3. Plaatsing van zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie

  • Een kopie van de factuur (geen offerte) voor het plaatsen van een fotovoltaïsche panelen  met vermelding van het aantal, merk en type van de panelen, het aantal en type van de omvormer(s). 
  • Een technische fiche van de panelen waaruit blijkt wat het piekvermogen van fotovoltaïsch systeem in W berdaagt en dit bij een bezonningsstroom van 1000 W/m², en bepaald volgens EN IEC 60904-1/IEC61215
  • Foto’s van de installatie (panelen + omvormer(s))
  • Omgevingsfoto’s genomen vanuit de plaats van de panelen naar de omgeving toe zodat alle schaduwgevende elementen duidelijk zichtbaar zijn. Minimaal: 1 foto loodrecht vanuit de panelen naar de omgeving, een tweede foto waarbij men zich 90° tegenwijzerzin verplaatst t.o.v. de eerste foto, een derde foto waarbij men zich 90° in wijzerzin verplaatst t.o.v. de eerste foto
  • Inplantingsplan (bv. satelliet-beeld van Google Earth) waarop de eigenschappen van de schaduwgevende objecten (afstanden, hoogte, grootte) zijn aangeduid

Groeten,

 

E.

Hoe rijm je deze twee voorwaarden ?

 

- De resterende energievraag voor ruimteverwarming en koeling in deze woning wordt volledig gecompenseerd door ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie.

- De zonneboiler moet dienen voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel in combinatie met woningverwarming

Als je de tekst letterlijk interpreteert, kan je dus met eeen zonneboiler die het aantal kwh opwekt wat je voor verwarming verbruikt, maar die je enkel voor je SWW gebruikt, ook een nulenergiewoning behalen. (los van de reltief grote opp die je misschien nodig hebt)

 

Geert

 

 

 Als je de tekst letterlijk interpreteert wel...

Stel nu een passiefhuis, met als bijverwarming vloerverwarming op aardgas. Begrijp ik het dan goed dat dit passiefhuis geen nulenergiewoning kan worden, omdat het aardgas niet rechtstreeks gecompenseerd kan worden door hernieuwbare energie?

Volgens mij kan dit passiefhuis perfect een nulenergiewoning worden...

Je moet gewoon de resterende energievraag van max. 15 kwh/m2 geklimatiseerde vloeroppervlakte terugwinnen.

Hoe jij verwarmt in je PH maakt niets uit.

 

Groeten,

E.

 

 

Ok dat was al geweten,

Nu is het eenvoudig om warmtepompen en elektrische weerstanden te gebruiken en te compenseren met zonnepanelen. Wattpiek en gemiddelde jaarlijkse zon zetten je snel op weg.

Hoe bepaal je nu wat een thermisch zonnepaneel opbrengt ? gewoon botweg zeggen dat je 50% gehaald wordt met je zonneboiler is nogal kort door de bocht en epb biedt zeer weinig info daartoe.

Heb je hier een vuistregel voor ?

 

Ok dat was al geweten,

Nu is het eenvoudig om warmtepompen en elektrische weerstanden te gebruiken en te compenseren met zonnepanelen. Wattpiek en gemiddelde jaarlijkse zon zetten je snel op weg.

Hoe bepaal je nu wat een thermisch zonnepaneel opbrengt ? gewoon botweg zeggen dat je 50% gehaald wordt met je zonneboiler is nogal kort door de bocht en epb biedt zeer weinig info daartoe.

Heb je hier een vuistregel voor ?

 

zie website VEA:

<<<<<

Er is een extern rekenblad ontwikkeld waarmee een equivalent rendement kan worden bepaald voor warmtekrachtkoppeling en voor de combinatie van preferente en niet-preferente warmteopwekkers  (Excelrekenblad 0,7 MB).

Voor elke energiestroom (verwarming, koeling, warm tapwater of bevochtiging) die door zo een toepassing wordt geleverd, moet een afzonderlijk equivalent rendement worden bepaald. Het equivalent rendement dat u bekomt met het rekenblad kan als rendement van een externe warmtelevering worden ingevuld in de EPB-file van het bouwproject.

Voor de berekening van het equivalent rendement heeft u volgende gegevens nodig:

  • gegevens met betrekking tot de warmteopwekkers of koudeleveranciers;
  • gegevens met betrekking tot de bruto (voor verwarming, warm tapwater of koeling)  of netto (voor bevochtigingstoestellen) energiebehoefte van het project en eventueel de fractie gedekt door een zonnethermisch systeem. Deze waarden bekomt u door het project eerst volledig in te vullen in de EPB-software, met uitzondering van de gegevens van het opwekkingssysteem.

Meer informatie en praktische richtlijnen vindt u in de handleiding van het rekenblad, op het eerste tabblad.>>>>

 

je kan dan zonnewinsten van de zonneboiler zitten berekenen en en EPB inbrengen. Het lijkt wel niet zo makkelijk ....