Warmtepomp Boiler, jullie ervaring | Ecobouwers.be

U bent hier

Warmtepomp Boiler, jullie ervaring

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van SanderB
03/07/2013 - 11:46

Hallo allemaal,

Ik ben Sander, 33 jaar oud en woon sinds kort met mijn vriendin in Essen, in een woning van 1990. De isolatie is middelmatig. We hebben een kelder, begane grond en verdieping van ongeveer 125m2 per stuk. Daarnaast hebben we een zoldertje in het puntdak, wat nu nog niet goed toegankelijk is ivm geen vloer en geen toegangsluiken de plafonds. Er liggen wel al dikke balken als voorbereiding. Ik heb 2 grote daken haast pal op het zuiden.

Dit huis is volledig elektrisch gestookt. Er ligt gas in de straat, maar niet in de woning. Ik heb nu:
- Accumulatie vloerverwaming volledige beneden verdieping, helaas zonder slimme regelaar en voorzien van isolatie schuim + laminaat op de plavuizen, aangesloten op ex. nachtstroom.
- 5x 1kw bijverwarming op de beneden verdieping, aangesloten op piek/dal stroom.
- 3x accumulatiekachel op de bovenverdieping, aangesloten op ex. nachstroom.
- 1x elektrische boiler 200 liter in de kelder, aangesloten op ex. nacht stroom.

Na de eerste 6 dagen wonen keek ik op de kwh meters (mei). Ik schrok me een lam. de eerste 6 dagen heeft €150,- stroom gekost. Oftewel ruim €8000,- per jaar.. De grootste boosdoener is de vloerverwarming geweest. Die heb ik meteen uitgezet en ik heb een Zibro kachel in de woonkamer gezet. Voldoende voor nu in het voor en naseizoen. Van de winter veel hout stoken en volgend jaar de verwarming onder handen nemen.

Omdat de temperaturen *iets* zijn gestegen staat de kachel nu uit. Daarom is nu de volgende grote verbruiker de elektrische boiler met ruim 10kW per dag. De hele boiler is aan de buitenkant lekker warm. Ik verlies zonder gebruik van tapwater 1 graad Celsius per uur. Ik heb te temperatuur van ruim 80 graden al terug gebracht naar 70 en de leidingen zijn inmiddels geïsoleerd, de boiler zelf nog niet. Ik heb echter met de huidige boiler het gevoel aan een dood paard aan het trekken te zijn, Ik wil deze vervangen door een andere, duurzamere oplossing.

Ik ben momenteel meest geïnteresseerd in een warmtepomp boiler, met mogelijkheid tot aansluiten van een zonneboiler in de toekomt. Ik wil deze in de kelder plaatsen waar de huidige boiler ook staat. Tevens omdat een kelder een constante temperatuur heeft, en het niet erg is als het in de kelder nog wat koeler wordt. Later zou ik het systeem kunnen uitbreiden dat als het buiten warmer is dan in de kelder er buitenlucht gepakt wordt om een hogere COP te halen en / of de afzuiging van douche en toilet erbij betrekken.

Opgegeven COP is me voor nu nog te vaag, om een goede berekening te maken m.b.t. kosten en besparingen. Fabrikanten geven allemaal wat anders op, maar volgens mij kan er niet zoveel verschil zitten in rendementen omdat natuurkundig ze allemaal op het zelfde principe werken. Ik wil voorkomen dat ik dadelijk een duur systeem heb staan met een COP van 1,5.

Ik heb gezien dat remeha met een nieuw product op de markt is/komt: http://www.remeha.be/fileadmin/user_upload/Professional_Site_BE/Brochure...

Ook de Viessmann lijkt interessant:
http://www.viessmann.nl/nl/eengezinswoningen/producten/Warmtepompen/Vito...

Met welke warmtepomp boilers hebben jullie goede ervaringen ? Hebben jullie eens terug gekeken welke COP's gehaald worden ? Alle tips zijn welkom !

Bedankt !

125 Reacties

Reacties

afbeelding van banned user
03/07/2013 - 13:24

Sander ,

WP boiler is nu niet uw eerste prioriteit.

Na isoleren een WP L/W installatie met sww of cv gas met sww

U verstookt een volledige installatie met die handel.

Laat u onmiddellijk begeleiden in advies .

Chris

afbeelding van SanderB
03/07/2013 - 13:59

Hoi Chris,

Bedankt voor je reactie.

De isolatie is niet op het niveau van vandaag de dag, maar ook niet slecht. Ik heb overal dubbel glas met rolluiken, spouwmuren, dak isolatie, tochtstripts enz. Het hoge verbruik van de vloer komt doordat de warmte de woonruimte niet goed in komt maar in het beton van de vloer gaat zitten.

Ik ga zeker dit jaar nog de zolder t.o.v. de boven verdieping isoleren en alle versleten tochtstrips vervangen. Ik wil dit jaar een groot deel van de rolluiken elektrisch maken en een PLC plaatsen om op basis van de intensiteit van de zon en de binnen temperatuur deze slim te schakelen als we niet thuis zijn. (als het zonnetje op de gevel staat daar de rolluiken open om op te warmen en sluiten voor extra isolatie op een koude dag) Rolluiken tevens voor extra gemak, want het zijn er totaal 25, al 6 per stuk voor 3 halfronde "erkers".

Ik heb een beperkt budget, en wil eigenlijk niet bijlenen voor een dure CV installatie of er mijn laatste geld aan uitgeven. Daarom is het voor mij belangrijk om met het beschiklbare budget die stappen te ondernemen waar ik de grootste besparing mee maak, zodat ik zo snel mogelijk weer nieuw budget heb voor de volgende stap.

Ik heb al bij bedrijven informatie ingewonnen, uiteraard preekt iedereen voor eigen parochie. Ik wil de beste oplossing die in de markt voorhande is, niet de beste oplossing die een bepaalde installateur of fabrikant kan leveren. Het is daarom dat ik me ook hier aangemeld heb, na enkele weken al wat topics door gespit te hebben. Ik ben technisch opgeleid, het zou voor mij geen probleem mogen zijn om de juiste verbruik berekeingen te maken. Ik moet wel de juiste basis gegevens hebben. B.v. Viessmann kan mij de COP in relatie tussen lucht temperatuur en ingestelde tapwater temperatuur niet geven. Dat vind ik jammer want dan weet je dus nooit precies waar je door het jaar heen aan toe bent. Jammer, want het is wel een leuk product.

Waar staat L/W en SWW trouwens voor ?

afbeelding van banned user
03/07/2013 - 14:47

Sander,

L/W = lucht /water  SWW = sanitair warm water.

Ik heb mss. een andere oplossing .

Is uw dak geschikt voor PV installatie?

Wat betaal je nu per jaar of maandelijks aan stroom?

Mogelijk kan je een win/win situatie maken.

Chris

 

 

afbeelding van SanderB
03/07/2013 - 15:15

Hoi Chris,

Ik ben eigenaar  sinds 17 mei.

De eerste 16 dagen zat ik omgerekend op een jaarverbruik van 6000 euro, inclusief de eerste 6 dagen met de vloerverwarming aan.

Momenteel zit ik op 1500 euro. Alle verwarming is uit, de boiler temperatuur is naar beneden en haast alle verlichting is  vervangen voor LED of spaarlampen.

Het is haast niet te doen om een serieuze schatiing te maken van het jaar verbuik omdat ik er geen idee van heb wat het verbruik in een strenge winter periode gaat zijn. Juist daarom wi ik eigenlijk een jaar het verbruik meten. Ik maak gebruik van openenrgy monitor om mijn verbruik in kaart te brengen. http://openenergymonitor.org/emon/ Ik gebruik een door onszelf (www.rommtech.com) aangepaste versie daarvan.

Omdat het verbruik van de boiler redelijk constant is door het jaar heen, kan ik daarvoor al een berekening maken wat terug verdientijd betreft. Dat is voor mij één van de redenen om hier te starten. Nu kost dat ding ongeveer 2 euro per dag. Met een COP van 3 kan dat ook 67ct zijn. Een besparing van 500 euro per jaar...

Mijn gevoel zegt dat ik eerst mijn verbruik omlaag moet brengen omdat mijn installatie ouderwets, onzuing en niet MVO is. Ik wil graag 100% elektrisch blijven, om na reductie van het verbruik middels PV mijn verbruik te compenseren Ik snap dat dit nog wel een uitdaging gaat vormen ;)

Of mijn dak uberhaupt geschik is voor PV weet ik niet. ik heb (astbest?) leitjes op mijn dak. Mijn dak heeft een grote oppervlakte (garage + woonhuis) en is vrij spits . De orientatie van beide daken is op het zuiden.

afbeelding van banned user
03/07/2013 - 17:20

Sander.

Sinds mei , mag je blij zijn dat je de winter niet gehad hebt ;-).

Ik heb een elekrische boiler van gamma 120L ,1800 watt kostprijs 185 euro

verbruikt 4.5 kw per dag bij 50C° (over lagere tijd gemeten) op nacht tarief +- 85 ct per dag

Elke dag 3 douches en kleine afwas .

Elektrische boiler komt enkel tot zijn recht in combinatie PV panelen,

heeft voor mij een beter werking dan zonneboiler .

Een WP boiler met gemid. COP 3 heeft een TVT van 9 jaar tegenover mijn elektrische boiler zelfs  zonder PV installatie.

 

U schrijf  67 ct per dag over 10 jaar is dat  (1700 euro WP boiler : 3650 dagen ) = 1.22 euro per dag

Elektrische boiler is nog altijd in voordeel.

Mss met het geld een WP L/L aanschaffen , doe je meer voordeel bij dan bij WP boiler.

Chris

 

afbeelding van SanderB
04/07/2013 - 08:44

Hoi Chris,

 

Volgens mij klopt je berekening niet, maar inderdaad, de hoge aanschafprijs van de warmtepomp is een grote factor in de kosten per dag.

Heb je jouw boiler op 50 graden staan ? Is dat niet gevaarlijk ivm Legionella ? Ik heb trouwens een Grohe Thermostaatkraan. Volgens mij heeft die een min of meer standaard flow van kouw water waarbij warm bijgemengd wordt tot de jusite temperatuur. Heb ik dan niet minimaal b.v. 60 graden warm water nodig om dat lekker te laten functioneren of is dat in de praktijk niet zo van belang ?

afbeelding van banned user
04/07/2013 - 11:18

Sander

Juist moet  1,13 euro zijn.

Ik geef enkel aan als ik een Wp B mocht aanschaffen eenTVT heb van +- 9 jaar zonder stroom van PV.

Gevaar voor legionella is er niet het water wisselt elke dag .

Meeste gevaar ervan komt door water in leidingen , of weken de boiler niet te gebruiken.

De mengkraan zal werken ,  moet enkel minder koudwater bij .

Met 50C° heb je ook minder convectie waterdamp in badkamer (bij toevoeging koud water)

Hoe heter het water bij mengeling hoe meer waterdamp convectie er vrij komt.

En dat is ook energie.

Chris

 

afbeelding van robin demey
05/07/2013 - 13:15

Sander, dat is geen probleem hoor.

Onze boiler staat op 45°C en wordt warmer met zonnecollectoren.

Daarnaast hebben wij een DoucheWarmteWisselaar, waarmee het koud water die toekomt aan boiler en koudwaterkant van de mengkraan wordt voorverwarmd (tot +/-25-30°C).

Als je douche op de verdieping is en de afvoer in een berging of kast uitkomt, is een DWW sowieso een interessante investering.

afbeelding van SanderB
05/07/2013 - 14:16

Hoi Robin,

Onze douche staat beneden en de DWW kan daarom enkel horizontaal geplaatst worden terwijl de meeste voor verticale plaatsing zijn. Daarnaast douchen we relatief weinig, met een water besparende kop (inmiddels besteld)

Aan de andere kant, een DWW kost zo'n 400 euro, ex installatie (materiaal). Ik vraag me af hoeveel liter je moet douchen, om dat ooit terug te verdienen ? Ik had de DWW eigenlijk al bestempeld als enkel haalbaar voor de douches bij b.v. zwembaden.

afbeelding van robin demey
05/07/2013 - 15:17

Dag Sander. Idd voor douches op gelijkvloers en wie zeer weinig doucht is dit niet rendabel. Voor de meeste gezinnen met douche op verdiep is de terugverdientijd tussen de 1 en 5 jaar. Dus niet enkel voor zwembaden hoor.

Als jullie niet vaak douchen, dan zal jullie verbruik voor SWW ook zeer laag liggen met een goed geïsoleerde, kleine boiler. Desnoods elektrisch. Waarschijnlijk is dit momenteel de goedkoopste oplossing (kleine, elektrische boiler van 100-150 liter).

afbeelding van SanderB
05/07/2013 - 15:31

Er gaat gemiddeld wel iedere dag een bad vol, dus warm water gebruiken we goeg. We hebben nu een boiler van 200 liter, en dat is genoeg voor onze vraag, als het verlies niet op zou treden.

afbeelding van robin demey
05/07/2013 - 15:40

Dan heeft een spaardouchekop niet veel zin hé ;-) (bij het nemen van een bad).

afbeelding van brother paul
03/07/2013 - 19:01

Je moet gewoon wat wiskunde doen...

zet bvb een CV hout kachel  en verbind die buizen (open en bloot in uw living) naar uw boilervat in de kelder. In fiete is die installatie niet verloren, die installatie zul je na verbouwing nog altijd kunnen koesteren

http://www.biokachels.nl/Producten/houtkachels-cv/haas-sohn-cv-houtkachel/

http://www.biokachels.nl/haas-sohn-belaqua-pakketvoordeel/

wat kun je verwachten

een huis van 250m2 stook je toch gewillig 3000l aardgas, of 5000kg hout. Of zeg maar 7 steer hout kost u 600euro hier bvb http://www.bouwpuntdewitte.be/promo.php?id=891

Doe je hetzelfde met aardgas verbruik je 3000m3, of 1800euro

Doe je dit elektrisch, verbruik je 30.000kWh of 6000euro.

Dus wat moet je doen ? Boilers uitschakelen zoals je zelf zegt met WP is ook een goeie keuze

Je kiest maar... 

afbeelding van SanderB
04/07/2013 - 11:25

Een hout of pallet kachel met CV aansluiting staat nog op mijn verlanglijst. Helaas teveel breekwerk om dit "snel" naar voren te trekken.

afbeelding van brother paul
04/07/2013 - 14:02

sowieso is de langetermijn oplossing

- vloer uitbreken

- 10cm isolatie in de vloer

-vloerverwarming met buizen 

- nieuwe sanitair en electriciteitsnetwerk

- nieuwe WP van vaillant met COP 4.2 ùet boilerbuffervat, eventueel met zo'n HoutkachelCV

- een SWW met zonnecollectoren goed voor 20% van uw energiebehoefte

in totaal zul je dan 3000kWh stroom nodig hebben om gans de boel te doen draaien en zal dit reduceren naargelang je stookt

- sowieso heb je dan een perfecte switchoplossing, telkens energie te duur wordt kun je overschakelen op hout.

 

Uw lange termijn budget voor deze renovatie is 60.000euro... maar het geheel kost misschien 20.000euro. Jij converteert hier werkelijk de worst case

afbeelding van bertvdg
04/07/2013 - 07:16

@sander:

 

Je zegt: Of mijn dak uberhaupt geschik is voor PV weet ik niet. ik heb (astbest?) leitjes op mijn dak.

 

Als je het niet zeker bent kan je dat laten controleren in een labo, kost iets van een 75 Euro. Maar asbest leien hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. De leien waar een dakhaak komt en waar eventueel geslepen of geknipt moet worden vervang je gewoon door nieuwe van vezelcement waar je wel in mag slijpen. De rest van het dak laat je gewoon onaangeroerd.

afbeelding van SanderB
04/07/2013 - 08:44

Bedankt ! Ik zal me nog eens inlezen in de materie.

afbeelding van Kris Vandermeulen
04/07/2013 - 11:23

Hoi SanderB,

je zei: "De isolatie is niet op het niveau van vandaag de dag, maar ook niet slecht. Ik heb overal dubbel glas met rolluiken, spouwmuren, dak isolatie, tochtstripts enz. Het hoge verbruik van de vloer komt doordat de warmte de woonruimte niet goed in komt maar in het beton van de vloer gaat zitten."

Spouwmuren hebben geen isolerende functie hoor... ik vermoed dat er geen isolatie inzit. Laat door een betrouwbare firma eens nakijken of je spouw geschikt is om te isoleren. Spouwisolatie is "relatief" goedkoop doordat het effect zich ook heel snel laat terugverdienen. Je moet onmiddellijk minder electriciteit verbruiken om te verwarmen.

Ik denk dat de spouw isoleren goedkoper zou kunnen zijn dan de warmtepomp waar je aan denkt maar de besparing aan electriciteit om te verwarmen zal merkelijk veel groter zijn ....

 

Dakisolatie zou je hebben maar je zegt niet hoeveel en uit welk materiaal... maar je kan idd beter dat zo laten zoals het is en de zoldervloer ineens goed afwerken met isolatie tussen de balken. Zorg ervoor dat je aandacht besteed aan het dampscherm zodat je geen natte isolatie krijgt etc. Voordeel van de zoldervloer isoleren is dat je minder isolatie nodig hebt dan het dak zelf te isoleren.

 

Mijn gouden tip zou dus zijn: spouwmuren isoleren en de zoldervloer goed isoleren.

Niet te vergeten dat het bijkomende voordeel een koeler huis in de zomer zal zijn.

afbeelding van SanderB
04/07/2013 - 11:38

Hoi Kris,

 

Bedankt voor de tips. Ik vermoed dat er spouwmuur isolatie is toegepast. Ik zal het eens controleren.

Er is 1 complicerende factor. de kelder is niet altijd waterdicht geweest. De binnenmuren zijn 10cm los gehakt van de buitenmuren en er is rondom een bezetting aangebracht op de buitenmuren. Inmiddels is de kelder kurkdroog. Ook hangt er niet echt een typische kelder lucht.

Mijn bedenking is nu dat er wellicht nog steeds vocht in de spouw kan komen. Aangezien er rondom bestrating ligt is het niet zomaar gedaan om gevel voor gevel uit te graven, te inpregneren en evt drainage aan te brengen. Ik denk zelf dat hier inderdaad nog een grote besparing ligt. het huis is opgetrokken uit gekliste kalkzand steen en niet alle voegen zijn top. Na een regenbui krijg je dus een verkoelend effect als bij een met water gevulde terracotta vaas.

Mijn vorige woning was opgetrokken uit dezelfde steen. Aanschaf van een HR ipv VR ketel + inpregneren van de gevels heeft mijn gas verbruik doen afnemen met naar schatting 25%. Als is dat natuurlijk moeilijk te stellen omdat de ene winter de andere niet is.

Kortom, zoldervloer isolatie op korte termijn, spouwmuren en inpregneren komt de komende jaren zeker aan bod.

Wat is precies een dampscherm ?

afbeelding van brother paul
04/07/2013 - 12:12

oei een dampscherm... wel iets die zorgt dat uw dauwpunt van uw muur niet toevallig in de isolatie valt zodat uw isolatie zoals rotswol alteid zeiknat is en dus niet werkt 

afbeelding van SanderB
04/07/2013 - 11:55

Is er iemand met een boiler van een liter of 200, die eens zou kunnen meten wat de temperatuur van de buitenmantel van de boiler is ?

 

afbeelding van banned user
04/07/2013 - 12:19

120 ,  150 of 200 L mag geen verschil uitmaken

Mijn boiler mantel voelt koud aan , even gemeten 20, 4 C°

Chris

afbeelding van brother paul
04/07/2013 - 12:51

het gekke is een passiefhuis is  beter geisoleerd dan een buffervat, om op passiefniveau te zitten zou je toch minstens 20cm isolatie moeten hebben:

een goed geisoleerd buffervat moet 0.50° boven de omgevingstemp en verliest 80kWhper jaar per m2 opp

een slecht vat haalt 2° boven de omgevingstemp, en verliest 326kWh per jaar per m2

gesimuleerd met u-wert

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=0.2&mid0=8...

 

afbeelding van banned user
04/07/2013 - 13:56

Boiler van 200 L op 60C° heeft na 24 uur  per  C°  dat die verliest  jaarlijks 85 KWh verloren.

200L water verwarmen van 59C° naar 60C° = 0,232 KwH x 365 dagen= 85 KWh

Een slechte boiler van 200L die op 24 uur 5 C° verliest  heeft  jaarlijks 425 kWh verloren.

afbeelding van SanderB
04/07/2013 - 14:05

Dan kan ik alvast verklappen dat mijn boiler 1 graad per uur verlies, als er geen water vraag geweest is !

2 graden boven omgevingstemperatuur voor een slechte boiler ?  Mijn gevoel zegt eerder 10.... Ik zal het vanavond eens meten.

afbeelding van SanderB
04/07/2013 - 14:27

Ik zit net te denken, misschien heeft er toen er water in de kelder stond ook de boiler onder gestaan (zeer aannemelijk) en is de isolatie wel weg. Daanaast staat de naad van de mantel bovenaan een beetje open, alsof deze onder spanning heeft gestaan...

afbeelding van banned user
04/07/2013 - 14:36

1gaad per uur verlies???

Ik heb een sterk vermoeden dat uw boiler klaar is voor recyclage.

 

afbeelding van SanderB
04/07/2013 - 15:45

Ik voel het aan mijn water ;)

afbeelding van brother paul
04/07/2013 - 15:56

steek maar zo'n warmtepompboilerke, niet twijfelen, en zuig gewoon de lucht af van de wc, douche 

dus hoe zou ik dat opstellen: zet hem zo dicht mogelijk bij de collector, en liefst ergens tussen al uw warmwaterverbruikers.

Zet daar ook nog uw vaatwas en uw wasmachine op (hotfill) en ik denk dat jij moeiteloos 6000kWh per jaar gaat sparen. Du sin een jaar of 3 heb je die WP terug.

 

Sowies eens kijken naar een model met zonnepanelen, zodat je daar in feite nog eens extra rendement uit haalt..

http://ciasolutions.be/category/warmtepompboiler/

http://www.adecelectro.be/sites/default/files/Kopie%20van%20BE-NL-J02%20900%201-AX7%5B1%5D.pdf

http://www.energymarkt.be/warmtepompboilers.html

 

afbeelding van SanderB
04/07/2013 - 15:56

Dan ben ik weer terug bij mijn eerste vraag, met welke warmtepompboiler hebben jullie goede ervaring ;)

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.