Warmtepomp Boiler, jullie ervaring

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik ben Sander, 33 jaar oud en woon sinds kort met mijn vriendin in Essen, in een woning van 1990. De isolatie is middelmatig. We hebben een kelder, begane grond en verdieping van ongeveer 125m2 per stuk. Daarnaast hebben we een zoldertje in het puntdak, wat nu nog niet goed toegankelijk is ivm geen vloer en geen toegangsluiken de plafonds. Er liggen wel al dikke balken als voorbereiding. Ik heb 2 grote daken haast pal op het zuiden.

Dit huis is volledig elektrisch gestookt. Er ligt gas in de straat, maar niet in de woning. Ik heb nu:
- Accumulatie vloerverwaming volledige beneden verdieping, helaas zonder slimme regelaar en voorzien van isolatie schuim + laminaat op de plavuizen, aangesloten op ex. nachtstroom.
- 5x 1kw bijverwarming op de beneden verdieping, aangesloten op piek/dal stroom.
- 3x accumulatiekachel op de bovenverdieping, aangesloten op ex. nachstroom.
- 1x elektrische boiler 200 liter in de kelder, aangesloten op ex. nacht stroom.

Na de eerste 6 dagen wonen keek ik op de kwh meters (mei). Ik schrok me een lam. de eerste 6 dagen heeft €150,- stroom gekost. Oftewel ruim €8000,- per jaar.. De grootste boosdoener is de vloerverwarming geweest. Die heb ik meteen uitgezet en ik heb een Zibro kachel in de woonkamer gezet. Voldoende voor nu in het voor en naseizoen. Van de winter veel hout stoken en volgend jaar de verwarming onder handen nemen.

Omdat de temperaturen *iets* zijn gestegen staat de kachel nu uit. Daarom is nu de volgende grote verbruiker de elektrische boiler met ruim 10kW per dag. De hele boiler is aan de buitenkant lekker warm. Ik verlies zonder gebruik van tapwater 1 graad Celsius per uur. Ik heb te temperatuur van ruim 80 graden al terug gebracht naar 70 en de leidingen zijn inmiddels geïsoleerd, de boiler zelf nog niet. Ik heb echter met de huidige boiler het gevoel aan een dood paard aan het trekken te zijn, Ik wil deze vervangen door een andere, duurzamere oplossing.

Ik ben momenteel meest geïnteresseerd in een warmtepomp boiler, met mogelijkheid tot aansluiten van een zonneboiler in de toekomt. Ik wil deze in de kelder plaatsen waar de huidige boiler ook staat. Tevens omdat een kelder een constante temperatuur heeft, en het niet erg is als het in de kelder nog wat koeler wordt. Later zou ik het systeem kunnen uitbreiden dat als het buiten warmer is dan in de kelder er buitenlucht gepakt wordt om een hogere COP te halen en / of de afzuiging van douche en toilet erbij betrekken.

Opgegeven COP is me voor nu nog te vaag, om een goede berekening te maken m.b.t. kosten en besparingen. Fabrikanten geven allemaal wat anders op, maar volgens mij kan er niet zoveel verschil zitten in rendementen omdat natuurkundig ze allemaal op het zelfde principe werken. Ik wil voorkomen dat ik dadelijk een duur systeem heb staan met een COP van 1,5.

Ik heb gezien dat remeha met een nieuw product op de markt is/komt: http://www.remeha.be/fileadmin/user_upload/Professional_Site_BE/Brochur…

Ook de Viessmann lijkt interessant:
http://www.viessmann.nl/nl/eengezinswoningen/producten/Warmtepompen/Vit…

Met welke warmtepomp boilers hebben jullie goede ervaringen ? Hebben jullie eens terug gekeken welke COP's gehaald worden ? Alle tips zijn welkom !

Bedankt !

Reacties

Sander ,

WP boiler is nu niet uw eerste prioriteit.

Na isoleren een WP L/W installatie met sww of cv gas met sww

U verstookt een volledige installatie met die handel.

Laat u onmiddellijk begeleiden in advies .

Chris

Hoi Chris,

Bedankt voor je reactie.

De isolatie is niet op het niveau van vandaag de dag, maar ook niet slecht. Ik heb overal dubbel glas met rolluiken, spouwmuren, dak isolatie, tochtstripts enz. Het hoge verbruik van de vloer komt doordat de warmte de woonruimte niet goed in komt maar in het beton van de vloer gaat zitten.

Ik ga zeker dit jaar nog de zolder t.o.v. de boven verdieping isoleren en alle versleten tochtstrips vervangen. Ik wil dit jaar een groot deel van de rolluiken elektrisch maken en een PLC plaatsen om op basis van de intensiteit van de zon en de binnen temperatuur deze slim te schakelen als we niet thuis zijn. (als het zonnetje op de gevel staat daar de rolluiken open om op te warmen en sluiten voor extra isolatie op een koude dag) Rolluiken tevens voor extra gemak, want het zijn er totaal 25, al 6 per stuk voor 3 halfronde "erkers".

Ik heb een beperkt budget, en wil eigenlijk niet bijlenen voor een dure CV installatie of er mijn laatste geld aan uitgeven. Daarom is het voor mij belangrijk om met het beschiklbare budget die stappen te ondernemen waar ik de grootste besparing mee maak, zodat ik zo snel mogelijk weer nieuw budget heb voor de volgende stap.

Ik heb al bij bedrijven informatie ingewonnen, uiteraard preekt iedereen voor eigen parochie. Ik wil de beste oplossing die in de markt voorhande is, niet de beste oplossing die een bepaalde installateur of fabrikant kan leveren. Het is daarom dat ik me ook hier aangemeld heb, na enkele weken al wat topics door gespit te hebben. Ik ben technisch opgeleid, het zou voor mij geen probleem mogen zijn om de juiste verbruik berekeingen te maken. Ik moet wel de juiste basis gegevens hebben. B.v. Viessmann kan mij de COP in relatie tussen lucht temperatuur en ingestelde tapwater temperatuur niet geven. Dat vind ik jammer want dan weet je dus nooit precies waar je door het jaar heen aan toe bent. Jammer, want het is wel een leuk product.

Waar staat L/W en SWW trouwens voor ?

Sander,

L/W = lucht /water  SWW = sanitair warm water.

Ik heb mss. een andere oplossing .

Is uw dak geschikt voor PV installatie?

Wat betaal je nu per jaar of maandelijks aan stroom?

Mogelijk kan je een win/win situatie maken.

Chris

 

 

Hoi Chris,

Ik ben eigenaar  sinds 17 mei.

De eerste 16 dagen zat ik omgerekend op een jaarverbruik van 6000 euro, inclusief de eerste 6 dagen met de vloerverwarming aan.

Momenteel zit ik op 1500 euro. Alle verwarming is uit, de boiler temperatuur is naar beneden en haast alle verlichting is  vervangen voor LED of spaarlampen.

Het is haast niet te doen om een serieuze schatiing te maken van het jaar verbuik omdat ik er geen idee van heb wat het verbruik in een strenge winter periode gaat zijn. Juist daarom wi ik eigenlijk een jaar het verbruik meten. Ik maak gebruik van openenrgy monitor om mijn verbruik in kaart te brengen. http://openenergymonitor.org/emon/ Ik gebruik een door onszelf (www.rommtech.com) aangepaste versie daarvan.

Omdat het verbruik van de boiler redelijk constant is door het jaar heen, kan ik daarvoor al een berekening maken wat terug verdientijd betreft. Dat is voor mij één van de redenen om hier te starten. Nu kost dat ding ongeveer 2 euro per dag. Met een COP van 3 kan dat ook 67ct zijn. Een besparing van 500 euro per jaar...

Mijn gevoel zegt dat ik eerst mijn verbruik omlaag moet brengen omdat mijn installatie ouderwets, onzuing en niet MVO is. Ik wil graag 100% elektrisch blijven, om na reductie van het verbruik middels PV mijn verbruik te compenseren Ik snap dat dit nog wel een uitdaging gaat vormen ;)

Of mijn dak uberhaupt geschik is voor PV weet ik niet. ik heb (astbest?) leitjes op mijn dak. Mijn dak heeft een grote oppervlakte (garage + woonhuis) en is vrij spits . De orientatie van beide daken is op het zuiden.

Sander.

Sinds mei , mag je blij zijn dat je de winter niet gehad hebt ;-).

Ik heb een elekrische boiler van gamma 120L ,1800 watt kostprijs 185 euro

verbruikt 4.5 kw per dag bij 50C° (over lagere tijd gemeten) op nacht tarief +- 85 ct per dag

Elke dag 3 douches en kleine afwas .

Elektrische boiler komt enkel tot zijn recht in combinatie PV panelen,

heeft voor mij een beter werking dan zonneboiler .

Een WP boiler met gemid. COP 3 heeft een TVT van 9 jaar tegenover mijn elektrische boiler zelfs  zonder PV installatie.

 

U schrijf  67 ct per dag over 10 jaar is dat  (1700 euro WP boiler : 3650 dagen ) = 1.22 euro per dag

Elektrische boiler is nog altijd in voordeel.

Mss met het geld een WP L/L aanschaffen , doe je meer voordeel bij dan bij WP boiler.

Chris

 

Je moet gewoon wat wiskunde doen...

zet bvb een CV hout kachel  en verbind die buizen (open en bloot in uw living) naar uw boilervat in de kelder. In fiete is die installatie niet verloren, die installatie zul je na verbouwing nog altijd kunnen koesteren

http://www.biokachels.nl/Producten/houtkachels-cv/haas-sohn-cv-houtkachel/

http://www.biokachels.nl/haas-sohn-belaqua-pakketvoordeel/

wat kun je verwachten

een huis van 250m2 stook je toch gewillig 3000l aardgas, of 5000kg hout. Of zeg maar 7 steer hout kost u 600euro hier bvb http://www.bouwpuntdewitte.be/promo.php?id=891

Doe je hetzelfde met aardgas verbruik je 3000m3, of 1800euro

Doe je dit elektrisch, verbruik je 30.000kWh of 6000euro.

Dus wat moet je doen ? Boilers uitschakelen zoals je zelf zegt met WP is ook een goeie keuze

Je kiest maar... 

@sander:

 

Je zegt: Of mijn dak uberhaupt geschik is voor PV weet ik niet. ik heb (astbest?) leitjes op mijn dak.

 

Als je het niet zeker bent kan je dat laten controleren in een labo, kost iets van een 75 Euro. Maar asbest leien hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. De leien waar een dakhaak komt en waar eventueel geslepen of geknipt moet worden vervang je gewoon door nieuwe van vezelcement waar je wel in mag slijpen. De rest van het dak laat je gewoon onaangeroerd.

Hoi Chris,

 

Volgens mij klopt je berekening niet, maar inderdaad, de hoge aanschafprijs van de warmtepomp is een grote factor in de kosten per dag.

Heb je jouw boiler op 50 graden staan ? Is dat niet gevaarlijk ivm Legionella ? Ik heb trouwens een Grohe Thermostaatkraan. Volgens mij heeft die een min of meer standaard flow van kouw water waarbij warm bijgemengd wordt tot de jusite temperatuur. Heb ik dan niet minimaal b.v. 60 graden warm water nodig om dat lekker te laten functioneren of is dat in de praktijk niet zo van belang ?

Bedankt ! Ik zal me nog eens inlezen in de materie.

Sander

Juist moet  1,13 euro zijn.

Ik geef enkel aan als ik een Wp B mocht aanschaffen eenTVT heb van +- 9 jaar zonder stroom van PV.

Gevaar voor legionella is er niet het water wisselt elke dag .

Meeste gevaar ervan komt door water in leidingen , of weken de boiler niet te gebruiken.

De mengkraan zal werken ,  moet enkel minder koudwater bij .

Met 50C° heb je ook minder convectie waterdamp in badkamer (bij toevoeging koud water)

Hoe heter het water bij mengeling hoe meer waterdamp convectie er vrij komt.

En dat is ook energie.

Chris

 

Hoi SanderB,

je zei: "De isolatie is niet op het niveau van vandaag de dag, maar ook niet slecht. Ik heb overal dubbel glas met rolluiken, spouwmuren, dak isolatie, tochtstripts enz. Het hoge verbruik van de vloer komt doordat de warmte de woonruimte niet goed in komt maar in het beton van de vloer gaat zitten."

Spouwmuren hebben geen isolerende functie hoor... ik vermoed dat er geen isolatie inzit. Laat door een betrouwbare firma eens nakijken of je spouw geschikt is om te isoleren. Spouwisolatie is "relatief" goedkoop doordat het effect zich ook heel snel laat terugverdienen. Je moet onmiddellijk minder electriciteit verbruiken om te verwarmen.

Ik denk dat de spouw isoleren goedkoper zou kunnen zijn dan de warmtepomp waar je aan denkt maar de besparing aan electriciteit om te verwarmen zal merkelijk veel groter zijn ....

 

Dakisolatie zou je hebben maar je zegt niet hoeveel en uit welk materiaal... maar je kan idd beter dat zo laten zoals het is en de zoldervloer ineens goed afwerken met isolatie tussen de balken. Zorg ervoor dat je aandacht besteed aan het dampscherm zodat je geen natte isolatie krijgt etc. Voordeel van de zoldervloer isoleren is dat je minder isolatie nodig hebt dan het dak zelf te isoleren.

 

Mijn gouden tip zou dus zijn: spouwmuren isoleren en de zoldervloer goed isoleren.

Niet te vergeten dat het bijkomende voordeel een koeler huis in de zomer zal zijn.

Een hout of pallet kachel met CV aansluiting staat nog op mijn verlanglijst. Helaas teveel breekwerk om dit "snel" naar voren te trekken.

Hoi Kris,

 

Bedankt voor de tips. Ik vermoed dat er spouwmuur isolatie is toegepast. Ik zal het eens controleren.

Er is 1 complicerende factor. de kelder is niet altijd waterdicht geweest. De binnenmuren zijn 10cm los gehakt van de buitenmuren en er is rondom een bezetting aangebracht op de buitenmuren. Inmiddels is de kelder kurkdroog. Ook hangt er niet echt een typische kelder lucht.

Mijn bedenking is nu dat er wellicht nog steeds vocht in de spouw kan komen. Aangezien er rondom bestrating ligt is het niet zomaar gedaan om gevel voor gevel uit te graven, te inpregneren en evt drainage aan te brengen. Ik denk zelf dat hier inderdaad nog een grote besparing ligt. het huis is opgetrokken uit gekliste kalkzand steen en niet alle voegen zijn top. Na een regenbui krijg je dus een verkoelend effect als bij een met water gevulde terracotta vaas.

Mijn vorige woning was opgetrokken uit dezelfde steen. Aanschaf van een HR ipv VR ketel + inpregneren van de gevels heeft mijn gas verbruik doen afnemen met naar schatting 25%. Als is dat natuurlijk moeilijk te stellen omdat de ene winter de andere niet is.

Kortom, zoldervloer isolatie op korte termijn, spouwmuren en inpregneren komt de komende jaren zeker aan bod.

Wat is precies een dampscherm ?

Is er iemand met een boiler van een liter of 200, die eens zou kunnen meten wat de temperatuur van de buitenmantel van de boiler is ?

 

oei een dampscherm... wel iets die zorgt dat uw dauwpunt van uw muur niet toevallig in de isolatie valt zodat uw isolatie zoals rotswol alteid zeiknat is en dus niet werkt 

120 ,  150 of 200 L mag geen verschil uitmaken

Mijn boiler mantel voelt koud aan , even gemeten 20, 4 C°

Chris

het gekke is een passiefhuis is  beter geisoleerd dan een buffervat, om op passiefniveau te zitten zou je toch minstens 20cm isolatie moeten hebben:

een goed geisoleerd buffervat moet 0.50° boven de omgevingstemp en verliest 80kWhper jaar per m2 opp

een slecht vat haalt 2° boven de omgevingstemp, en verliest 326kWh per jaar per m2

gesimuleerd met u-wert

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=0.2&mid0=…

 

Boiler van 200 L op 60C° heeft na 24 uur  per  C°  dat die verliest  jaarlijks 85 KWh verloren.

200L water verwarmen van 59C° naar 60C° = 0,232 KwH x 365 dagen= 85 KWh

Een slechte boiler van 200L die op 24 uur 5 C° verliest  heeft  jaarlijks 425 kWh verloren.

sowieso is de langetermijn oplossing

- vloer uitbreken

- 10cm isolatie in de vloer

-vloerverwarming met buizen 

- nieuwe sanitair en electriciteitsnetwerk

- nieuwe WP van vaillant met COP 4.2 ùet boilerbuffervat, eventueel met zo'n HoutkachelCV

- een SWW met zonnecollectoren goed voor 20% van uw energiebehoefte

in totaal zul je dan 3000kWh stroom nodig hebben om gans de boel te doen draaien en zal dit reduceren naargelang je stookt

- sowieso heb je dan een perfecte switchoplossing, telkens energie te duur wordt kun je overschakelen op hout.

 

Uw lange termijn budget voor deze renovatie is 60.000euro... maar het geheel kost misschien 20.000euro. Jij converteert hier werkelijk de worst case

Dan kan ik alvast verklappen dat mijn boiler 1 graad per uur verlies, als er geen water vraag geweest is !

2 graden boven omgevingstemperatuur voor een slechte boiler ?  Mijn gevoel zegt eerder 10.... Ik zal het vanavond eens meten.

Ik zit net te denken, misschien heeft er toen er water in de kelder stond ook de boiler onder gestaan (zeer aannemelijk) en is de isolatie wel weg. Daanaast staat de naad van de mantel bovenaan een beetje open, alsof deze onder spanning heeft gestaan...

1gaad per uur verlies???

Ik heb een sterk vermoeden dat uw boiler klaar is voor recyclage.

 

Ik voel het aan mijn water ;)

Dan ben ik weer terug bij mijn eerste vraag, met welke warmtepompboiler hebben jullie goede ervaring ;)

steek maar zo'n warmtepompboilerke, niet twijfelen, en zuig gewoon de lucht af van de wc, douche 

dus hoe zou ik dat opstellen: zet hem zo dicht mogelijk bij de collector, en liefst ergens tussen al uw warmwaterverbruikers.

Zet daar ook nog uw vaatwas en uw wasmachine op (hotfill) en ik denk dat jij moeiteloos 6000kWh per jaar gaat sparen. Du sin een jaar of 3 heb je die WP terug.

 

Sowies eens kijken naar een model met zonnepanelen, zodat je daar in feite nog eens extra rendement uit haalt..

http://ciasolutions.be/category/warmtepompboiler/

http://www.adecelectro.be/sites/default/files/Kopie%20van%20BE-NL-J02%20900%201-AX7%5B1%5D.pdf

http://www.energymarkt.be/warmtepompboilers.html

 

die twee merken die je daar gegeven hebt zijn goeie merken, dus ik zou vooralle tewee durven gaan, ik heb daar geen ervaring mee, omdat ik nog op aardgas zit en van plan ben mijn huis om te bouwen naar een hybride van vaillant, die ventilatie en aardgas combineert (een beetje zoals die WPboiler toestel doet, maar met dat verschil dat je ook energie in uw chauffage stopt en uw ventilatie eraan koppelt)

http://www.golantec.be/Warmtepompboiler.html

dat is een goeie site, die gasten leggen dat goed uit vind ik, mail maar

hier nog een goed artikel

http://www.topten.ch/deutsch/ratgeber/ratgeber_warmepumpenboiler.html&fromid=

ik denk na het lezen ervan dat je weet wat je moet doen...

 

topmerken daarin zijn viesman, nibe, buderus, en hoval maar ook ochsner heeft superpompjes

http://www.topten.ch/uploads/File/HK-GT_%209-12_S36-40_WW-WP.pdf

in feite zijn dat heel lichte toestellen, dus beeld u niet in dat ze de bester warmtepompen van een land hebben.

Bovendien zijn ze eigenlijk het best te gebruiken op binnenwarmte... en moet je verwachten dat je in de zomer naar een COP4-5 evolueert en in de winter tegen een COP1.5-2 flaneert

 

 

Durf het bijna niet te zeggen, de buitenmantel van mijn boiler is 40 graden Celcius. In een kelder van 14 graden... 10kwh per dag....

Sander,

Uw boiler is kapot of isolatie is volledig verwijderd

 

Stel dat je 10 KWp op uw dak liggen hebt.

Hiermee kan je al uw verbruik dekken.

Dit kan je met 150 euro per maand 10 jaar lang in een hypotheek.(belastingaftrek +- 700 euro jaarlijks)

Vaste jaarkost is meterhuur 40 euro + netvergoedingen 620 euro.

Uw belastingsvoordeel van lening is +- 700 euro jaarlijks

Dus eerste 10 jaar betaal je 147 euro per maand , nadien 55 euro

Ofwel betaal je nu hoge stroom rekening per maand ofwel uw PV installatie .

Er is een win/win situatie.

Hoeft niet, maar nadien kan je nog een WP Boiler aanschaffen.

Chris

 

 

 

Sanderke mag toch wel een WPboiler zetten zeker ? ale caris die boiler is kapot ?

Met het geld dat hij uitspaart op zijn verbruik kan hij dan binnen de 3 jaar zijn WPboiler terugbetalen, en kan hij dat budget gebruiken om 3kWp zonnepanelen te leggen

Paul,

Dat mag hij zeker, maar die Wp boiler is eigelijk zijn eerste prioriteit niet.

Mijn voorstel om te gaan voor volledige zelfopwekking kan een globale oplossing bieden.

Ik woon praktisch in zelfde geisoleerde woning en bij isoleren zou een huzarenstukje zijn.

Daarom heb ik voor +- volledige zelfopwekking gekozen, wat ik mij nog geen minuut heb beklaagt.

En Sander is nog jong, dan zou ik er zeker voor kiezen.

Voor mij mag hij enkel een WP boiler kopen ook, enkel zal volgende winter zijn winst van Wp B door eli verwarming te niet worden gedaan.

Chris

hij kan onmogelijk met zijn zibovuurtje dat huis opwarmen, daar zal hij ook grandioos tekortschieten. Hij moet een alternatief van10kW hebben.

en die elektrische vloerverwarming zou hij beter uitbreken en vervangen door een  WP vloerverwarming

Dat zal waarschijnlijk niet in de lijn van zijn budget liggen, een Wp L/L kan mss. nog net mee in de win/win situatie.

Als vervanging van zijn elektische vloerverwarming.

In  strenge winter kan hij primair 15 C° verwarmen met kachel en secundair  6 C° bijverwarmen met Wp L/L

Of kan accumulatiekachels beneden zetten om primair te verwarmen.

 

 

In de toekomst wil ik graag vloerverwarming beneden, en laag temperatuur radiatoren boven. Het geheel kan dan inderdaad op een warmtepomp werken. Afhankelijk van alle kosten die ik nog ga krijgen overweeg ik tegen het einde van het jaar een goedkoper model warmtepomp te kopen en beneden alvast de laag temperatuur radiatoren te hangen die later naar boven kunnen. Dan stook ik voor nu boven nog op de accumulatie kachels. Een andere goedkopere optie is inderdaad aanschaf van (2ehands) accumulatie kachels. Daarnaast zoveel mogelijk de houtkachel stoken. Ik ben al hout bij elkaar aan het sprokkelen.

Ik zal ook eens kijken of ik niet 2ehands een warmtepomp boiler kan aanschaffen. Zal vast een lagere COP hebben dan een nieuw model maar zal vast ook een stuk gunstiger uitvallen dan een elektrische boiler.

Sander ,

Nog even meegeven.

Als je een huis koopt en er zijn verborgen gebreken draait de verkoper daar nog voor op.

Dit heeft hij zeker geweten daar er aan boiler geprutst is.

Aangetekend laten weten .

Chris

In de akte van de aankoop staat meestal dat je een huis koopt met zichtbare en onzichtbare gebreken... 

Hoi Chris,

 

De woning stond te koop sinds 2008 en is van 2010 tot 2012 aan 2 verschillende personen vehuurd geweest. Ik denk dat het een lastige zaak zal worden en daarnaast wist ik dat ik een boiler van 1990 kocht, dus wat is de restwaarde daarvan die vergoed moet worden. Een hoop negatieve energie, en als het belang niet groter is...

we gaan veronderstellen dat je een huis gekocht hebt met een gruwelijke EPB certificaat, en echt verborgen gebreken zullen er niet te zien zijn geweest

Dus je hebt automatisch daardoor een fantastische discount gekregen van 100.000euro, waarmee je voldoende budget hebt om uw huis up te graden naar een normaler EPB niveau

Klopt. EPC van 677, voornamelijk ivm de "boete" ivm elektriche verwarming en wat aandachtspuntjes voor de isolatie (b.v. de voordeur heef een klein raampje van enkel glas).

Echt verborgen gebreken ben ik (nog) niet tegen gekomen. Ik heb namelijk een bouwkundig onderzoek laten uitvoeren alvorens de woning te kopen. Aangezien de stroom er op dat moment niet op stond is de boiler daarbij niet naar boven gekomen.

Ik heb voor een mooie prijs kunnen kopen en het voordeel van dit huis is dat het enorme potentie heeft. Je hoeft geen medelijden te hebben met mij, ik ben geen slachtoffer in deze ;)

Toevallig nog een foto van de vorige eigenaar gevonden op het www:

 

 

Paul, je lijkt veel te weten van warmtepompen. Ken je Dimplex ? Is dat wat in de 300 liter uitvoering ( LBW 300) ?

mooi pand

ik zit in hetzelfde schuitje, EPC 1000

 - geen isolatie nergens  - 2 elektr boilers  - enkel glas - lekke waterleiding - lekken in het dak - 1 plaats met houtrot (muurbalk is eruit)

en nu 

 nieuw dak + 20cm isolatie -  volledig strippen -  vloer eruit 30cm en opbouwen betonplaat - 10cm isolatie - VVW - hybride WP/aardgas - cassette in living - radiatoren boven - muren pleisteren - keuken vernieuwen - badkamers vernieuwen - en dan schilderen en meubels erin

mooi pand

ik zit in hetzelfde schuitje, EPC 1000

 - geen isolatie nergens  - 2 elektr boilers  - enkel glas - lekke waterleiding - lekken in het dak - 1 plaats met houtrot (muurbalk is eruit)

en nu 

 nieuw dak + 20cm isolatie -  volledig strippen -  vloer eruit 30cm en opbouwen betonplaat - 10cm isolatie - VVW - hybride WP/aardgas - cassette in living - radiatoren boven - muren pleisteren - keuken vernieuwen - badkamers vernieuwen - en dan schilderen en meubels erin

Klinkt inderdaad bekend :)

als ik daarvan lees, zou ik zeggen, is niet krachtig (werkt dus met binnenlucht, kan dus niet werken met buitenlucht) en is goed maar niet top (maar moet alles top zijn, we rijden ook niet allemaal met een ferrari bij wijze van spreken).

http://www.dimplex.de/nl/warmtepomp/sanitairwater-warmtepompen/huisventilatietoestel-afvoerlucht/huisventilatietoestel-afvoerlucht.html

 

nu volgens mij zijn al die toestellen samengesteld met componenten van dezelfde leveranciers, type copeland etc

dus het zou mij verwonderen dat er grote verschillen zijn, tenzij meer in de opties van werking met zonnepanelen of sturingen en combineren of intelligent gebruiken.

In principe denk ik altijd als je toestel altijd over de middag doet water verwarmen zal het sowieso een hogere cop halen dan wanneer je die altijd putje nacht gebruikt...  Nu stroom snachts is de helft goedkoper daar komt dilemma ...

 

http://www.dimplex.de/downloads/uploads/dimplex_lbw300_fd8702_nl-2009-11-13.pdf

Werkt met buiten lucht.

Is dit een andere of een oude versie?

Dat is hem.

Ik lees: De temperatuur van de naar het apparaat toegevoerde afvoerlucht mag niet lager dalen dan +15 °C (verijzing van de verdamper). Als de temperatuur van de afvoerlucht daalt, zinkt ook het rendement van het warmtepompgebruik.

Dus ongeschikt voor plaatsing in een kelder van 14 graden in de "zomer".

Sander, dat is geen probleem hoor.

Onze boiler staat op 45°C en wordt warmer met zonnecollectoren.

Daarnaast hebben wij een DoucheWarmteWisselaar, waarmee het koud water die toekomt aan boiler en koudwaterkant van de mengkraan wordt voorverwarmd (tot +/-25-30°C).

Als je douche op de verdieping is en de afvoer in een berging of kast uitkomt, is een DWW sowieso een interessante investering.

Is ook geschikt voor kelder, enkel aanzuig- en  retourbuis  door kelderverluchting.

In zomer kan je de retour gebruiken om te koelen in woning.

In winter kan je de kelder lucht gebruiken als aanzuig lucht wel in trap (1) 95 m3

Kelder moet zijn grondwarmte kunnen aanvullen .

Chris, jij redeneert precies omgekeerd dan de Trias Energetica:

  1. Energieverbruik maximaal beperken
  2. Ecologisch verantwoord energie opwekken
  3. Zuinig omgaan met fossiel.

Dus eerst DWW, spaardouchekop, energiezuinige (warmtepomp)boiler of hout/pelletkachel met SWW + zonneboiler en/of PV (bv. in combi met WPB).

moet eens overlopen er zitten toestellen tussen op buitenlucht, maar die moeten dan hun roosters af en toe ontdooien.

http://www.dimplex.de/nl/warmtepomp/warmwater-warmtepomp.html.