warmtepomp | Ecobouwers.be

U bent hier

warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van kane
12/02/2007 - 20:04

Ik ben Kane Van Kerckhoven,17jaar en doe mijn laatste jaar Industriële wetenschappen. Zoals iedereen moet ook ik een eindwerk maken en heb hiervoor gekozen om de warmtepomp als onderwerp te nemen. Mijn eindwerk is al aardig opgeschoten en heb vooral beroep gedaan op het internet en verschillende brochures. Maar misschien zouden jullie, die reeds ervaring met de warmtepomp hebben, mij kunnen bijstaan. Zo kunnen jullie mij iets bijleren en de voor- en nadelen van da warmtepomp weergeven. Dus geef mij maar al jullie ervaringen met de warmtepomp en als het kan zou ik ook eens met jullie willen afspreken om meer informatie uit te wisselen.
Alvast bedankt :D

12 Reacties

Reacties

afbeelding van paul-11
12/02/2007 - 20:58

warmtepompen leveren warmte maar verbruiken daarvoor ook veel stroom, wat wel es een nadeel kan zijn. Er wordt door sommigen getwijfeld aan het economisch voordeel dat ze zouden hebben. Tevens is het voor een warmtepomp niet gunstig om warm water te produceren, om de hogere tapwater temperatuur te bereiken van 60-65 graden kan de warmtepomp alleen met flink rendementsverlies. Vaak wordt dan ook het water naverwarmd met een elektrisch element, das weeral ongunstig, als je bedenkt dat deze vaak een vermogen hebben van 3 tot 9 kW!
De warmte pomp wordt dan ook vaak ingezet bij lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming en hiervoor geschikte LTV radiatoren.

in nederland is een warmtepomp ontwikkeld speciaal voor de nederlandse markt, met een wat hoger rendement om de hogere temperaturen voor warm water te kunnen halen zonder elektrisch element.
zie de site van techneco, lees ook een aantal pdf bestanden over de theorie achter de warmtepomp. goed leesmateriaal.
www.techneco.nl

In een passiefhuis wordt vaak wegens de extreme isolatie een all-electric installatie aangelegd, de verwarming van de woning zo die al nodig is, wordt voorzien door luchtverwarming, die aangesloten is op een lucht lucht warmtepomp, de afgevoerde lucht wordt door de warmtepomp geleid om warmte op te wekken voor de verse lucht en warm water. ( o.a. stork )

Mijn visie is dat de warmtepomp het zal afleggen tegen de micro WKK.

afbeelding van marc-4
13/02/2007 - 11:07

Kane, ik neem aan dat je meer informatie wenst ivm de technische voor- en nadelen en minder geinteresseerd bent naar standpunten. Indien je op het forum zult bladeren dan zal het moeilijk zijn om beide van elkaar te scheiden. Er zijn gebruikers en niet gebruikers en elk heeft zijn mening (terecht zou ik zeggen). Het forum heeft hier eerder de neiging om anti-warmtepomp te zijn. Zelf heb ik enkele maanden besteed aan het technisch onderzoeken van diverse systemen en het afwegen van alle voors en tegens. Echter het is geen bruikbaar document geworden.
Gezien ik niet weet welke informatie je reeds bezit is het moeilijker om in te gaan op je vraag. Stuur me gerust een mail dan kan ik kijken of ik je verder kan helpen.

Paul, ik respecteer je standpunt en veronderstel dat je geen gebruiker bent. Tijdens mijn zoektocht heb ik, van nederlandse makelijk, een systeem bekeken waarbij de mechanische beweging met een aardgasmotor werd verzorgd. Hierdoor sla je een aantal vliegen in één klap, warmwaterbereiding (WKK), beperkt gebruik van elektriciteit én warmtepomp. Het rendement van zo'n systeem is groter dan dat van een WKK.
Mijn nadeel: ik heb geen aardgasaansluiting tenzij ik er aardig wat centen voor neertel. Rendementen draaien niet alleen om warmterendementen maar ook investeringsrendementen én verbruik (in centen).
Oeps ik ben een standpunt aan het innemen, maar het was ook gericht naar Paul. Excuus Kane.
Wij zijn heel tevreden met onze inverter warmtepomp nu reeds in gebruik voor het derde seizoen.

afbeelding van tom-76
13/02/2007 - 15:23
tom

Marc

Welk systeem heb jij? Hoe zit het met jouw warm water. Ik heb al gehoord dat daar soms nog een apart circuit wordt voor aangelegd. Is dat beter?

Tom

afbeelding van marc-4
13/02/2007 - 16:56

Tom

Ik heb zonnepanelen en bij gebrek aan warmte neemt een elektrisch element het over. Gasaansluiting is er niet.
Bij Daikin hebben ze nu (bestond toen niet) een systeem dat met water werkt voor de binneninstallatie en met de optie warm water. Ik heb er geen ervaring mee maar het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van de temperatuursverhoging (verschil watertemperatuur in dit geval en de buitentemperatuur). Ik vermoed dan een slecht rendement. Waarom: indien ik naar warmtepompboilers ga kijken die binnenlucht (à 18°C) afzuigt en naar buiten stuurt (à 10°C) en zo water opwarmt (à 55°C) dan halen deze een COP van 2-2,5. Bij watertemperaturen van 60°C zakt de COP beneden de 2 (wat nog steeds beter is dan elektrisch verwarmen natuurlijk).
In America bestaat een warmtepompsysteem dat dat aan de koude ingang van een standaardboiler kan worden aangesloten om deze op te warmen (50°C) echter nog geen systeem in Europa gevonden (gezien mijn zonneboiler).

Mijn systeem is een lucht/lucht van Daikin met 2 muur en 2 vloerunits. Deze laatste voor het minder geluid, de eerste 2 voor de automatische persoonsdetectie.

afbeelding van kane
13/02/2007 - 21:50

Ik heb reeds enkele brochures van ODE en VIESSMANN verwerkt in mijn GIP. Ook maak ik gebruik van een boek over thermodynamica.
De punten die ik reeds besproken heb zijn: warmtebronnen, warmteafgifte en ik ben nu bezig met de werking van de warmtepomp met alle fysische verschijnselen die voorkomen. Deze informatie kan ik allemaal goed terugvinden op het internet maar bij het rendement is het toch belangrijk om na te gaan of het wel degelijk zo'n "goed?" systeem is. Vandaar dat ik hiermee mensen probeer te bereiken die (niet)tevreden zijn. Daarom zou ik willen vragen aan mensen die een warmtepomp hebben om hier hun verhaal te doen. Marc ik weet niet of het mogelijk is om eens af te spreken want jij blijkt er wel wat van te kennen. Zo lees ik hier dingens waar ik nog niets van af wist en dat maakt me wel wat bang. Neem gerust contact op
kane_1989 [at] homail [dot] com

Alvast bedankt

afbeelding van Yannick Willox
14/02/2007 - 17:56

http://www.heliotherm.com/
Zij beweren (er is online live data beschikbaar) een COP voor warmwater bereiding te halen van meer dan 4 (!), en voor de verwarming zelfs meer dan 6.

Ik ben zelf geinterresseerd in hun systeem, maar heb nog niet alle info.

afbeelding van marc-4
14/02/2007 - 19:37

Yannick,
Mooie cijfers welke ze voorleggen. Ik heb er nog betere gezien (tot 7) echter ik wil ze hier niet vergelijken met elkaar want het kan zijn dat het appels met peren vergelijken is.
Echter toen ik in 2004 zelf op zoek ging ben ik ook zo'n systemen gaan bekijken, technisch op papier met berekeningen voor rendement en afschrijving, etc...
Dit soort systemen werd door mij afgeschreven voor onze toepassing, je moet met buizen in een bestaand huis naar buiten (door vloerplaat). Je moet dan ofwel een horizontaal of vertikaal buizennet plaatsen (in een aangelegde tuin) ofwel een boring voor grondwater (+/- 4.000€ zonder garantie). Bij de boringen veel fora gezien waar mensen na enkele jaren problemen vaststelden omdat de boring niet correct werd uitgevoerd.
BTW een meerkost van 4.000€ op een lucht/lucht installtie van 7.500€ is niet niks en met het minverbuik zal je dat niet snel terugverdienen. De kost voor de lucht/lucht installatie is wel met 4 binnenunits 1 buitenunit en alle leidingen en plaatsing inbegrepen.
Enkel de nodige lokalen werden uitgevoerd want uitrekenend wat een installatie zou kosten met 3 toestellen méér was nooit terugverdienbaar. De andere lokalen worden, indien nodig, met elelktische lage temp straalkachels verwarmd. Ik weet het, tegen het principe van dit forum, maar ik kon er slechts 80€/jaar mee terugwinnen en dat slechts tot de kids de deur uit zijn (voor de laatste miscchien max 10j).
Met zo'n vooruitzichten kan ik nog geen 1 binnenunit betalen.
Ik kan geen on-line data maken en beschikbaar stellen maar vandaag buitentemp 6,2°C binnen 21°C was er op de middag een verbruik van 615Watt voor de warmtepomp om zo'n 70m2 (165m3) op temperatuur te houden.

OK mooi systeem maar met mijn cijfers ga ik even verder rekenen:
Stel dat mijn systeem zijn belofte van 4,4 nakomt dan heb ik 2700Watt nodig om het warm te houden (als vandaag). Met het voorgestelde systeem (op moment van schrijven voor verwarming 6,48) zou het verbruik maar 415Watt zijn. Wat op jaarbasis (15u/dag 200 stookdagen) op een besparing zou uitkomen van zo'n 100€/jaar.

Ik moet eerlijk zijn, ik vergeet erbij te vertellen dat ik wel premies heb gekregen van diverse instanties ook voor de lucht/lucht installatie terwijl nu enkel nog de grondwarmte/water systemen premies krijgen. Ik begrijp hen niet in dit geval, het zal wel voor die 600KWh per installatie zijn dat ze de lucht/lucht systemen hebben uitgesloten.

afbeelding van hans-26
14/02/2007 - 20:36

Yannick

Die COP-waardes hangt er oo wel van af WIE ze plaatst, want ik weet iemand die het niet haalt.
Best combineer je met zonne-energie, dan haal je deze COP's snel.

afbeelding van tom-76
14/02/2007 - 20:46
Tom

Hans

Verkoopt gij zonnepanelen ofzo? Ik had begrepen dat de combinatie zonnepanelen-WP niet nuttig is?

afbeelding van veronique-3
15/02/2007 - 20:29

Hallo,

In het najaar willen we starten met de bouw van ons huis. We hebben gekozen voor houtskeletbouw met de nadruk op energiezuinigheid. bij de keuze van de verwarmingwijze hebben we echter nog enkele vragen (geen mogelijkheid tot aardgas):
Heeft er iemand (positieve of negatieve) ervaring met het vloerverwarmings-warmtepompsysteem van Masser?

tips voor energiezuinige verwarminssystemen in houtskeletbouw?

alvast bedankt

afbeelding van walter-12
15/02/2007 - 23:00

Kane,

van waar ben je ergens??

Walter

afbeelding van walter-12
15/02/2007 - 23:03

Veronique,

er is geen reden om een vraag twee keer te stellen.
Probeer de zoek functie een met als term Masser . Dan vind je de meeste ervaringen en opmerkingen over hun systeem.
En energiezuinig verwarmen begint bij het beperken van je energiebehoefte. En eens je verwarmingsbehoefte klein is, is zowat ieder verwarmingsysteem zuinig.

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.