warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben bezig met een nieuwbouw en overweeg ten zeerste een warmtepomp te plaatsen als verwarmingsproducent (mogelijk gecombineerd met productie sanitair warm water en mechanische ventilatie). Ik zou deze opstellen in een aparte ruimte in de kelder. Mijn vraag : zijn deze toestellen niet van dergelijke omvang dat deze tijdens het bouwproces in de kelder dienen te worden geplaatst en wat indien er later een herstelling of vervanging dient te gebeuren ? Naar verluidt is de compressor de achillespees van het systeem, want hiervan is de levensduur beperkt (ook zo in airco en andere koelinstallaties) ?

Reacties

Stef,

een warmtepomp moet je voorstellen ter grootte van een koelkast. Een 60cm breedte, een 80 a 100 cm diep en een hoogte van 130 tot een 200cm. Het laatste afhankelijk van al niet aanwezig zijn van een interne warmwaterboiler.
Het enige wat kan tegenvallen is het gewicht. Dat is rap een goede 100kg.
Zolang je je warmtepomp zelf niet inmetst is er dus geen probleem.
Die compressor is een van de achillepezen. Voor de warmteopwekking is dit natuurlijk het hart van je systeem en is ook direct zowat de duurste component en uniek aan de warmtepomp. Langs de andere kant zijn huidige compressoren best betrouwbaar. Een warmptepomp bezit echter verder al de andere componenten van een verwarmingsysteem. En deze kunnen evengoed allemaal stuk gaan (omlooppomp, sturing, warmtewisselaars, etc...). Je zit dus eigenlijk met een hele berg mogelijke achilepezen, net zoals bij ieder verwarmingssysteem.

Walter