Regenwater en grondwater | Ecobouwers.be

U bent hier

Regenwater en grondwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Imhotep
27/02/2012 - 10:45

Hallo,

Na veel lezen en info vergaren zit ik toch nog met een aantal vragen.

Ik heb namelijk een regenput (5000 L - 110m² dakopp) alsook een boorput (10m diep).

Momenteel is de situatie zo dat van het regenwater enkel de toiletten en de wasmachiene gebruik maken.
Voor de toiletten filter ik het water niet na de pomp voor de wasmachine wel.

Als filter gebruik ik de HONEYWELL FF60 (de alombekende met 3 filters waarvan de laatste met actieve kool).

Nu de grote vraagstukken.

- Als ik de douche en het bad wil aansluiten op het regenwater, is dit als filter dan voldoende?
- Kan ik dit zomaar aansluiten op mijn warmwaterboiler (deze verwarmd tot 60° dus legionella zou geen probleem mogen zijn).
- Mag je met dit water ook de afwas doen?

Deel 2 van mijn vraagstuk.

Het grondwater is roestig, bevat veel ijzer, welke acties kan ik ondernemen om dit water ook bruikbaar te maken in geval de regenput leeg zou komen te staan?

Alavst bedankt.

50 Reacties

Reacties

afbeelding van Jan1980
27/02/2012 - 13:35

Dag Imhotep.

Ik ben benieuwd wat de pro's van dit forum zullen antwoorden, want als ik het goed voor heb (?) mag je bad/douche niet zo maar op regenwater of putwater aansluiten.....  Aan iedere kraantje waar geen drinkwater uit vloeit, moet je zeker ook een picto kleven 'niet drinkbaar'.

Wat dat roestige grondwater betreft: dat hebben we op mijn werk ook.  De oplossing die dr loogieter daar voorstelde, was het water eerst te pompen naar een betonnen put (type regenwaterput), zodat het roest kan bezinken, vooraleer je het verder gebruikt.

 

 

afbeelding van gommer
27/02/2012 - 16:38

Er zijn geen regels die verbieden om regen/putwater te gebruiken voor bad/douche. Het wordt alleen ontraden, meer niet. Los daarvan moet je zien dat de verschillende watersoorten niet gemengd kunnen worden, dat is een ander verhaal.

 

En tenslotte: roest laten bezinken in grondwater gaat niet lukken volgens mij, want dat is -denk ik- opgelost ijzer. Een oplossing bezinkt per definitie niet.

 

Mvg, Marc

afbeelding van Jan1980
27/02/2012 - 17:07

Het lijkt me logisch wat je zegt...  Ik zal die loodgieter eens aan zijn oren moeten trekken!

afbeelding van Hans Delannoye
27/02/2012 - 19:03

marc

het roest dat je ziet is geen oplossing, maar een emulsie, en als je lang genoeg wacht zet zich de roest op de bodem af, want zwaarder dan water.

maar of dat in de praktijk ook haalbaar is, is een andere zaak, minste beroering en ik vrees dat het roest weer opdwarrelt.   maar aangezien het een emulsie is, kan je het er wel uitfilteren, tenzij beide delen even groot zijn en dat is hier niet het geval.

hans d

 

afbeelding van bart a
27/02/2012 - 17:29

Beste,

 

Algemene regel (volgt uit het voorzichtigheidsprincipe) : vermijd risico's ... Bijgevolg, alles dat door 't mondje kan gaan op leidingwater (c.c. kraan spoelbak keuken, en kranen lavabo's badkamer). Al de rest kan probleemloos op regenwater.

Voor wat betreft 't ijzer : idd. wat gezegd werd m.b.t. vloeibaar ijzer.

 

Bart A

afbeelding van Imhotep
27/02/2012 - 17:38

Als je het (warme) water verwarmt tot 60°, zijn er dan nog risico's?

Om leidingwater en ander niet te mengen eventueel het koude stuk op die mengkraan via omgekeerde osmose.

Is dit dan veilig genoeg?

afbeelding van Hans Delannoye
27/02/2012 - 19:06

legionella is nog bijlange niet dood bij 60°.  en ook ander bacteries niet, en er zitten er nogal wat in regenwater.  kijk maar eens in je dakgoot, vogelstront, dode vogels, etc. 

voorzichigheid is dus geboden.  als je beide waters hebt, waarom dan geen putwater gebruiken voor de hygiene, en regnwater voor de rest?

afbeelding van Imhotep
27/02/2012 - 20:52

dus grondwater is 'veiliger' dan regenwater?

 

Wel de belangrijkste reden is dat ik momenteel maar 1 pomp hem waar ik de 2 heb op aangesloten.

Momenteel gebruik ik voor wc en wasmachiene regenwater en enkel voor de planten in de zomer grondwater.

 

Aangezien er veel ijzer in het grondwater zit gebruik ik dit ook niet voor de wc's omdat het dan bruine ijzer-strepen nalaat in pot.

Heb dit in het begin gedaan en de enige manier dat ik ze weggekregen heb is met zoutzuur (wat me ook niet ideaal lijkt voor het milieu).

afbeelding van Hans Delannoye
27/02/2012 - 21:47

dat hangt er van af, maar als er geen plaatselijke besmetting is, is het zeker veiliger.

ijzer is geen probleem voor de gezondheid, maar inderdaad problematisch bij porselein, maar zeker ook bij inox.  bij porselein kan je het nog wegkrijgen, maar bij inox niet.

afbeelding van jef-14
27/02/2012 - 21:13

Hans, legionella zit in alle stilstaand water . zeker niet alleen in regenwater. Het water in je spoelbak zit vol bacteriën ook al spoel je met drinkwater. Voor legionella heb je wel een besmetting nodig. Een zieke mens. Vandaar de naam legionella heeft met legianairs te maken . Dan moet je die legionella laten kweken ( in een douchekop bvb) waar het lauw blijft voor de kweek. Legionella komt alleen voor waar er veel mensen baden of zwemmen. In publieke ruimten dus. Heeft asoluut niets met regenwater te maken. Ik stelde ooit als getransplanteerde nierpatiënt aan de dokter. Weet je dat een wc in de badkamer veel gevaarlijker is. Bij elke spoeling komt een aerosol van bacteriën in je lekker warme badkamer . Gezondheid !

 

afbeelding van Hans Delannoye
27/02/2012 - 21:51

jef

dat heb ik toch ook niet tegengesproken?  ik heb alleen gezegd dat legionella afsterft bij 60°.  leghionella zit overigens niet alleen in stilstaand water, maar net zo goed in drinkwater.

maar wat bedoel je juist met "voor legionella heb je een besmetting nodig"?

de rest wat je verteld klopt echter van geen kanten, de legionellabakterie komt overal in water voor, echt niet alleen in plaaten waar veel mensen komen zwemmen.  want dat zou dan betekenen dat de mesn de legionella veroorzaakt, en niks is minder waar.   

afbeelding van jef-14
28/02/2012 - 08:47

Hans, legionella is net als TBC een bacterie. legionella kweekt in gunstige omstandigheden dwz warme en vochtige omgevingen.Als voornaamste bron wordt sanitair water opgegeven en voorkomen doe je door het water tot 60° of meer te verwarmen. Epidemies komen altijd voor in drukbezochte plaatsen zoals publieke douches en recent in serres. Waarom dit onderwerp altijd voorkomt bij discussies over het gebruik van sanitair regenwater is een raadsel. het komt daar niet meer of minder voor dan bij sanitair drinkwater ( integendeel zelfs !)

afbeelding van Hans Delannoye
28/02/2012 - 18:14

jef

natuurlijk is legionella een bacterie en zoals alle bacterien kweken ze in gunstige omstandigheden, lijkt me niks nieuws.  maar je vindt deze bacterie net zo goed in koud drinkwater, regtenwater, putwater, maar ook bv in de bodem. 

de voornaamste bron van besmetting is inderdaad verwarmd water, omdat de legionella zch daar nu eenmaal beter voelt en dus vermenigvildigd.  kolonievorming wordt vanaf 60° sterk vertraagt, maar de beestjes sterven niet af bij 60°.

verder is er bij mijn weten nog nooit een epidemie geweest t.g.v. legionella, al heb ik wel weet van 2 gevallen van veelvuldige besmetting, de eerste in de jaren 60 tijdens een congres van ex-soldaten in de VS, de andere een 20 jaar geleden op een beurs in nederland.  verder zijn er nu en dan nog wel besmettingen vastgesteld, maar dat valt m.i. toch niet onder de noemer epidemie.

 

afbeelding van jef-14
27/02/2012 - 21:04

ik denk dat dit onderwerp al meermaals aangesneden werd op dit forum. We gebruiken hier al 20 jaar regenwater, gezuiverd door de aangehaalde 3 filters, ook voor bad en douche. We zijn zeker niet meer ziek dan mensen die dit niet doen. Het grappige blijft altijd opnieuw "het gezondheidsrisico" . Drinkwater is ongetwijfeld veel gezonder. Maar is dit altijd zo ? Hier stroomde al zo lang we hier wonen water over de straat. Levensgevaarlijk in de winter maar er was niets aan te doen het was immers " bronwater" . Tot de drinkwatermaatschappij de lek na meer dan 25 jaar dichtte ...... In onze straat brak de waterleiding in die 25 jaar een 5 tal keren. Uren , dagen later wordt de lek gedicht ( als de weg weer eens inzakt) . Drinkwater altijd veiliger ? Niets zo gevaarlijk als een vals veiigheidsgevoel vrees ik

 

afbeelding van Imhotep
27/02/2012 - 23:03

Ok, op vraag 1 is het antwoord dus ja, deze filter is voldoende.
Nu, wat moet ik nog doen om van de "beestjes" geen last te hebben?
Omgekeerde osmose lijkt mij overkill voor bad en douche maar wel ideaal voor drinkwater in de ruimste zijn van het woord.

Verder hoe haal ik het ijzer uit het grondwater? Ook omgekeerde osmose of zijn er andere technieken?

afbeelding van bovenbos
27/02/2012 - 23:17

Wij gebruiken al 25 jaar enkel putwater. We zijn zelfs niet op de waterleiding aangesloten. Aan te raden is om het water te laten keuren bij de "Bodemkundige Dienst van Belgie". Bij ons zat er wat minder kalk en wat meer ijzer in dan in het stadswater, maar het was perfect drinkbaar. We hebben onlangs wel een ontijzeraar laten installeren, want de bruine vlekken op het sanitair werden wat vervelend.

Je hoeft dus helemaal niet op de waterleiding aan te sluiten. Je betaalt wel een milieubelasting want we lozen natuurlijk wel in de riool.

 Ontijzeraar komt van: http://oceanic.be/.

afbeelding van Imhotep
28/02/2012 - 09:37

aha, er bestaan dus toch ontijzeraars voor particulier gebruik, ik had er enkel nog maar gevonden voor professioneel gebruik.

 

Marleenemma, kan je mij een idee geven van die milieubelasting die jullie moeten betalen?

Alvast bedankt.

afbeelding van bovenbos
29/02/2012 - 19:49

 De milieubelasting is ongeveer 100 Euro/jaar.

Alleen te betalen als je helemaal niet op het waternet bent aangesloten.

afbeelding van Imhotep
01/03/2012 - 09:37

das ook redelijk veel, wilt zeggen ik dat ik met moeite 100 euro per jaar kan uitsparen als ik de pidpa volledig buiten zwier.

Misschien beter om dan een heel klein beetje verbruik te hebben van leidingwater en de rest op regen/grond water.

 

In ieder geval dit weekend eens batibouw bekijken en hopelijk wordt ik daar ook een stuk wijzer.

afbeelding van jef-14
28/02/2012 - 08:53

Je sanitair warm water ( drink- of regen- of putwater) verwarmen tot minstens 60 °c. Voor de de gewone hygiënische maatregelen.. Maw het huis reinigen, je handen regelmatig wassen etc. Persoonlijk probeer ik de badkamer en de slaapkamers rgelmatig te verluchten en af te koelen. Om 2 redenen : bacteriën kweken minder bij lage temperaturen en ook de huisstofmijt verkiest een warm nest ( je bed dus)

afbeelding van Hans Delannoye
28/02/2012 - 18:17

nog beter is natuurlijk warm water in doorstroom maken.  en dan hoef je niet naar 60° te gaan.  maar handen wassen, huis reinigen, kamers verluchten doet niks aan legionella.  maar er zijn wel andere goede redenen om dat te doen natuurlijk.

afbeelding van jef-14
29/02/2012 - 08:15

Legionella vermenigvuldigt zich bij temperaturen tussen 20 en 50 ° c . Als je dus de temperatuur onder de 20 °c brengt (verlucht dus) zal ze veel minder vermenigvuldigen. Wij verluchten de badkamer en de slaapkamer alvast wel ( de slaapkamer als preventie tegen huisstofmijtallergie) ook al kost dat energie.Gezondheid heeft zijn prijs.

afbeelding van Hans Delannoye
29/02/2012 - 08:45

jef

met je badkamer wat te verluchten zal de luchtt° snel zakken, maar de t° in de waterbuizen (en zeker de warmwaterbuizen) zal niet zo snel zakken hoor, water en buizen houden de warmte veel langer vast.   je hoeft me niet te geloven, maar dat haalt niks uit.

voor huismijt is vooral ook de RV van belang, en als je met weer als vandaag de ramen open zet, loopt je het risico dat de RV stijgt i.p.v. daalt, en dat haalt dan ook niet veel uit.  en ook daar hetzelfde verhaal, je matras - wat in de slaapkamer allicht de belangsrijkste verblijfplaats is voor mijten - koelt ook niet zo snel af.  voor huismijt zou ik vooral naar de RV kijken, en minder naar de t°.  ik heb het nog niet opgezocht, maar als je beneden de 50% RV blijft, maakt huismijt geen kans meen ik.

 

afbeelding van jef-14
29/02/2012 - 13:48

Hans, zover ik weet kweken bacteriën niet in een gesloten waterleiding . Dat de temperatuur daar minder daalt is dus van minder belang. Wat huisstofmijt betreft stel ik voor dat jij de specialisten gaat overtuigen. Mij hebben ze alvast aangeradenhet bed te verluchten , donsdeken buiten hangen en het raam minstens een kwartier open te laten. Je hoeft mij niet te geloven maar sinds we dit doen heeft de dochter geen astma aanvallen meer gehad..............

afbeelding van Hans Delannoye
01/03/2012 - 07:53

jef

je moet alles lezen wat ik geschreven heb, niet selectief.  ik heb niet gezegd dat verluchten nadelig zou zijn, maar kan zijn op dagen als vandaag waar de RV buiten merkelijk hoger ligt dan binnen dat de RV in de slaapkamer stijgt i.p.v. daalt bij het verluchten.  en tenzij het heel koud is buiten, zal je matras ook niet zo snel afkoelen.

wat de legionella betreft, die kweken net wel in ledingen, boilers, kranen etc. en vooral daar waar weinig stroming is.  je moet echt eens een paar artikelen lezen over legionella, want ik denk dat je een paar dingen met elkaar verwart.  het is zo dat legionella pneumophyla (want daar gaat het uiteindelijk over) zich zeer sterk vermeerdert in het water bij t° tussen 25 en 60°, waarbij deze 2 zowat de uitersten zijn, tussen 35 en 40° is ideaal.  maar dat is op zich niet gevaarlijk, je kan zonder het minste risico liters water drinken vol met legionella.  het gevaar ontstaat bij aerosolvorming (douchen, fonteinen, sommige types luchtbevochtigers), dus vernevelen.  op dat moment vermeerderen die bakterien zich niet meer voor zover mij bekent, maar je ademt ze wel in, en voor gevoelige personeen kan dat een risico vormen.  en het speelt inderdaad geen rol of het regen-, put- of drinkwater is.

 

 

afbeelding van tony6
01/03/2012 - 23:03

Hans,

Ik heb al wat zitten uitkijken naar een boiler met doorstroomspiraal. Dat is te vinden maar dan wel van 500l en groter.

Bestaan er ook boilers van 150-200l met DW spiraal ?

Debiet moet voldoende zijn voor een enkele (spaar)douche. Twee regendouches tegelijkertijd voorzien van warmwater hoeft echt niet.

Tony

 

afbeelding van Hans Delannoye
02/03/2012 - 07:37

voor zover mij bekent vind je niks kleiner dan 500 lt.  ik denk ook dat je in een 100 lt moeilijk voldoende meters spiraal kwijt kan om voldoende warm water op te warmen.  wil je water in doorstroom met een kleine boiler moet je met een externe WW werken, een friswaterstation dus. of een boiler op maat laten malen, maar dat is een dure grap.

 

afbeelding van Imhotep
06/03/2012 - 13:06

zaterdag naar batibouw geweest en daar een beetje rondgevraagd.

De antwoorden daar waren redelijk uniform, voor bacterij "vrij" te krijgen heb je een uv-lamp nodig

Kostprijs: minimum 1000 euro en jaarlijks nog eens 80 euro voor een vervanglamp.

 

Wil dus zeggen jaarlijks 80 euro voor de lamp + 100 euro milieu taks, is 180 euro, zonder afschrijving van het toestel;

 

Blijkt dat dit totaal niet rendabel is, want wij betalen nu jaarlijks 200 euro voor water.

 

afbeelding van robin demey
12/03/2012 - 10:30

De moderne mens...

bang van een bacterie.

Waarom zou je je water bacterievrij willen? Straks vraagt hier nog iemand om gedestilleerd water ;-)

Ik was me al heel mijn leven met regenwater en putwater. Er zijn honderden en duizenden Belgen die dit vroeger zo deden en nog zo doen. Ik heb nog nooit gehoord dat hierdoor meer zieken/doden vallen dan met stadswater hoor.

Integendeel. De laatste 2 jaar hebben wij in onze tijdelijke woonst enkel stadswater. Nadelen: hard water, dus hard haar + 2x zonder water gezeten wegens BESMET met chemische stof. Het rook naar VERBRAND PLASTIEK. Met regenwater zul je dit niet tegenkomen hoor.

Het ijzerprobleem is uiteraard iets om aan te pakken in uw grondwater.

afbeelding van Imhotep
13/03/2012 - 10:54

het water moet ook bruikbaar zijn om de afwas te doen (al dan niet met afwasmachiene) en datl ijkt me dan toch wel een minimum aan hygiene.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.