Regenwater en grondwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Na veel lezen en info vergaren zit ik toch nog met een aantal vragen.

Ik heb namelijk een regenput (5000 L - 110m² dakopp) alsook een boorput (10m diep).

Momenteel is de situatie zo dat van het regenwater enkel de toiletten en de wasmachiene gebruik maken.
Voor de toiletten filter ik het water niet na de pomp voor de wasmachine wel.

Als filter gebruik ik de HONEYWELL FF60 (de alombekende met 3 filters waarvan de laatste met actieve kool).

Nu de grote vraagstukken.

- Als ik de douche en het bad wil aansluiten op het regenwater, is dit als filter dan voldoende?
- Kan ik dit zomaar aansluiten op mijn warmwaterboiler (deze verwarmd tot 60° dus legionella zou geen probleem mogen zijn).
- Mag je met dit water ook de afwas doen?

Deel 2 van mijn vraagstuk.

Het grondwater is roestig, bevat veel ijzer, welke acties kan ik ondernemen om dit water ook bruikbaar te maken in geval de regenput leeg zou komen te staan?

Alavst bedankt.

Reacties

Dag Imhotep.

Ik ben benieuwd wat de pro's van dit forum zullen antwoorden, want als ik het goed voor heb (?) mag je bad/douche niet zo maar op regenwater of putwater aansluiten.....  Aan iedere kraantje waar geen drinkwater uit vloeit, moet je zeker ook een picto kleven 'niet drinkbaar'.

Wat dat roestige grondwater betreft: dat hebben we op mijn werk ook.  De oplossing die dr loogieter daar voorstelde, was het water eerst te pompen naar een betonnen put (type regenwaterput), zodat het roest kan bezinken, vooraleer je het verder gebruikt.

 

 

Er zijn geen regels die verbieden om regen/putwater te gebruiken voor bad/douche. Het wordt alleen ontraden, meer niet. Los daarvan moet je zien dat de verschillende watersoorten niet gemengd kunnen worden, dat is een ander verhaal.

 

En tenslotte: roest laten bezinken in grondwater gaat niet lukken volgens mij, want dat is -denk ik- opgelost ijzer. Een oplossing bezinkt per definitie niet.

 

Mvg, Marc

Het lijkt me logisch wat je zegt...  Ik zal die loodgieter eens aan zijn oren moeten trekken!

Beste,

 

Algemene regel (volgt uit het voorzichtigheidsprincipe) : vermijd risico's ... Bijgevolg, alles dat door 't mondje kan gaan op leidingwater (c.c. kraan spoelbak keuken, en kranen lavabo's badkamer). Al de rest kan probleemloos op regenwater.

Voor wat betreft 't ijzer : idd. wat gezegd werd m.b.t. vloeibaar ijzer.

 

Bart A

Als je het (warme) water verwarmt tot 60°, zijn er dan nog risico's?

Om leidingwater en ander niet te mengen eventueel het koude stuk op die mengkraan via omgekeerde osmose.

Is dit dan veilig genoeg?

marc

het roest dat je ziet is geen oplossing, maar een emulsie, en als je lang genoeg wacht zet zich de roest op de bodem af, want zwaarder dan water.

maar of dat in de praktijk ook haalbaar is, is een andere zaak, minste beroering en ik vrees dat het roest weer opdwarrelt.   maar aangezien het een emulsie is, kan je het er wel uitfilteren, tenzij beide delen even groot zijn en dat is hier niet het geval.

hans d

 

legionella is nog bijlange niet dood bij 60°.  en ook ander bacteries niet, en er zitten er nogal wat in regenwater.  kijk maar eens in je dakgoot, vogelstront, dode vogels, etc. 

voorzichigheid is dus geboden.  als je beide waters hebt, waarom dan geen putwater gebruiken voor de hygiene, en regnwater voor de rest?

dus grondwater is 'veiliger' dan regenwater?

 

Wel de belangrijkste reden is dat ik momenteel maar 1 pomp hem waar ik de 2 heb op aangesloten.

Momenteel gebruik ik voor wc en wasmachiene regenwater en enkel voor de planten in de zomer grondwater.

 

Aangezien er veel ijzer in het grondwater zit gebruik ik dit ook niet voor de wc's omdat het dan bruine ijzer-strepen nalaat in pot.

Heb dit in het begin gedaan en de enige manier dat ik ze weggekregen heb is met zoutzuur (wat me ook niet ideaal lijkt voor het milieu).

ik denk dat dit onderwerp al meermaals aangesneden werd op dit forum. We gebruiken hier al 20 jaar regenwater, gezuiverd door de aangehaalde 3 filters, ook voor bad en douche. We zijn zeker niet meer ziek dan mensen die dit niet doen. Het grappige blijft altijd opnieuw "het gezondheidsrisico" . Drinkwater is ongetwijfeld veel gezonder. Maar is dit altijd zo ? Hier stroomde al zo lang we hier wonen water over de straat. Levensgevaarlijk in de winter maar er was niets aan te doen het was immers " bronwater" . Tot de drinkwatermaatschappij de lek na meer dan 25 jaar dichtte ...... In onze straat brak de waterleiding in die 25 jaar een 5 tal keren. Uren , dagen later wordt de lek gedicht ( als de weg weer eens inzakt) . Drinkwater altijd veiliger ? Niets zo gevaarlijk als een vals veiigheidsgevoel vrees ik

 

Hans, legionella zit in alle stilstaand water . zeker niet alleen in regenwater. Het water in je spoelbak zit vol bacteriën ook al spoel je met drinkwater. Voor legionella heb je wel een besmetting nodig. Een zieke mens. Vandaar de naam legionella heeft met legianairs te maken . Dan moet je die legionella laten kweken ( in een douchekop bvb) waar het lauw blijft voor de kweek. Legionella komt alleen voor waar er veel mensen baden of zwemmen. In publieke ruimten dus. Heeft asoluut niets met regenwater te maken. Ik stelde ooit als getransplanteerde nierpatiënt aan de dokter. Weet je dat een wc in de badkamer veel gevaarlijker is. Bij elke spoeling komt een aerosol van bacteriën in je lekker warme badkamer . Gezondheid !

 

dat hangt er van af, maar als er geen plaatselijke besmetting is, is het zeker veiliger.

ijzer is geen probleem voor de gezondheid, maar inderdaad problematisch bij porselein, maar zeker ook bij inox.  bij porselein kan je het nog wegkrijgen, maar bij inox niet.

jef

dat heb ik toch ook niet tegengesproken?  ik heb alleen gezegd dat legionella afsterft bij 60°.  leghionella zit overigens niet alleen in stilstaand water, maar net zo goed in drinkwater.

maar wat bedoel je juist met "voor legionella heb je een besmetting nodig"?

de rest wat je verteld klopt echter van geen kanten, de legionellabakterie komt overal in water voor, echt niet alleen in plaaten waar veel mensen komen zwemmen.  want dat zou dan betekenen dat de mesn de legionella veroorzaakt, en niks is minder waar.   

Ok, op vraag 1 is het antwoord dus ja, deze filter is voldoende.
Nu, wat moet ik nog doen om van de "beestjes" geen last te hebben?
Omgekeerde osmose lijkt mij overkill voor bad en douche maar wel ideaal voor drinkwater in de ruimste zijn van het woord.

Verder hoe haal ik het ijzer uit het grondwater? Ook omgekeerde osmose of zijn er andere technieken?

Wij gebruiken al 25 jaar enkel putwater. We zijn zelfs niet op de waterleiding aangesloten. Aan te raden is om het water te laten keuren bij de "Bodemkundige Dienst van Belgie". Bij ons zat er wat minder kalk en wat meer ijzer in dan in het stadswater, maar het was perfect drinkbaar. We hebben onlangs wel een ontijzeraar laten installeren, want de bruine vlekken op het sanitair werden wat vervelend.

Je hoeft dus helemaal niet op de waterleiding aan te sluiten. Je betaalt wel een milieubelasting want we lozen natuurlijk wel in de riool.

 Ontijzeraar komt van: http://oceanic.be/.

Hans, legionella is net als TBC een bacterie. legionella kweekt in gunstige omstandigheden dwz warme en vochtige omgevingen.Als voornaamste bron wordt sanitair water opgegeven en voorkomen doe je door het water tot 60° of meer te verwarmen. Epidemies komen altijd voor in drukbezochte plaatsen zoals publieke douches en recent in serres. Waarom dit onderwerp altijd voorkomt bij discussies over het gebruik van sanitair regenwater is een raadsel. het komt daar niet meer of minder voor dan bij sanitair drinkwater ( integendeel zelfs !)

Je sanitair warm water ( drink- of regen- of putwater) verwarmen tot minstens 60 °c. Voor de de gewone hygiënische maatregelen.. Maw het huis reinigen, je handen regelmatig wassen etc. Persoonlijk probeer ik de badkamer en de slaapkamers rgelmatig te verluchten en af te koelen. Om 2 redenen : bacteriën kweken minder bij lage temperaturen en ook de huisstofmijt verkiest een warm nest ( je bed dus)

aha, er bestaan dus toch ontijzeraars voor particulier gebruik, ik had er enkel nog maar gevonden voor professioneel gebruik.

 

Marleenemma, kan je mij een idee geven van die milieubelasting die jullie moeten betalen?

Alvast bedankt.

jef

natuurlijk is legionella een bacterie en zoals alle bacterien kweken ze in gunstige omstandigheden, lijkt me niks nieuws.  maar je vindt deze bacterie net zo goed in koud drinkwater, regtenwater, putwater, maar ook bv in de bodem. 

de voornaamste bron van besmetting is inderdaad verwarmd water, omdat de legionella zch daar nu eenmaal beter voelt en dus vermenigvildigd.  kolonievorming wordt vanaf 60° sterk vertraagt, maar de beestjes sterven niet af bij 60°.

verder is er bij mijn weten nog nooit een epidemie geweest t.g.v. legionella, al heb ik wel weet van 2 gevallen van veelvuldige besmetting, de eerste in de jaren 60 tijdens een congres van ex-soldaten in de VS, de andere een 20 jaar geleden op een beurs in nederland.  verder zijn er nu en dan nog wel besmettingen vastgesteld, maar dat valt m.i. toch niet onder de noemer epidemie.

 

nog beter is natuurlijk warm water in doorstroom maken.  en dan hoef je niet naar 60° te gaan.  maar handen wassen, huis reinigen, kamers verluchten doet niks aan legionella.  maar er zijn wel andere goede redenen om dat te doen natuurlijk.

Legionella vermenigvuldigt zich bij temperaturen tussen 20 en 50 ° c . Als je dus de temperatuur onder de 20 °c brengt (verlucht dus) zal ze veel minder vermenigvuldigen. Wij verluchten de badkamer en de slaapkamer alvast wel ( de slaapkamer als preventie tegen huisstofmijtallergie) ook al kost dat energie.Gezondheid heeft zijn prijs.

jef

met je badkamer wat te verluchten zal de luchtt° snel zakken, maar de t° in de waterbuizen (en zeker de warmwaterbuizen) zal niet zo snel zakken hoor, water en buizen houden de warmte veel langer vast.   je hoeft me niet te geloven, maar dat haalt niks uit.

voor huismijt is vooral ook de RV van belang, en als je met weer als vandaag de ramen open zet, loopt je het risico dat de RV stijgt i.p.v. daalt, en dat haalt dan ook niet veel uit.  en ook daar hetzelfde verhaal, je matras - wat in de slaapkamer allicht de belangsrijkste verblijfplaats is voor mijten - koelt ook niet zo snel af.  voor huismijt zou ik vooral naar de RV kijken, en minder naar de t°.  ik heb het nog niet opgezocht, maar als je beneden de 50% RV blijft, maakt huismijt geen kans meen ik.

 

Hans, zover ik weet kweken bacteriën niet in een gesloten waterleiding . Dat de temperatuur daar minder daalt is dus van minder belang. Wat huisstofmijt betreft stel ik voor dat jij de specialisten gaat overtuigen. Mij hebben ze alvast aangeradenhet bed te verluchten , donsdeken buiten hangen en het raam minstens een kwartier open te laten. Je hoeft mij niet te geloven maar sinds we dit doen heeft de dochter geen astma aanvallen meer gehad..............

 De milieubelasting is ongeveer 100 Euro/jaar.

Alleen te betalen als je helemaal niet op het waternet bent aangesloten.

jef

je moet alles lezen wat ik geschreven heb, niet selectief.  ik heb niet gezegd dat verluchten nadelig zou zijn, maar kan zijn op dagen als vandaag waar de RV buiten merkelijk hoger ligt dan binnen dat de RV in de slaapkamer stijgt i.p.v. daalt bij het verluchten.  en tenzij het heel koud is buiten, zal je matras ook niet zo snel afkoelen.

wat de legionella betreft, die kweken net wel in ledingen, boilers, kranen etc. en vooral daar waar weinig stroming is.  je moet echt eens een paar artikelen lezen over legionella, want ik denk dat je een paar dingen met elkaar verwart.  het is zo dat legionella pneumophyla (want daar gaat het uiteindelijk over) zich zeer sterk vermeerdert in het water bij t° tussen 25 en 60°, waarbij deze 2 zowat de uitersten zijn, tussen 35 en 40° is ideaal.  maar dat is op zich niet gevaarlijk, je kan zonder het minste risico liters water drinken vol met legionella.  het gevaar ontstaat bij aerosolvorming (douchen, fonteinen, sommige types luchtbevochtigers), dus vernevelen.  op dat moment vermeerderen die bakterien zich niet meer voor zover mij bekent, maar je ademt ze wel in, en voor gevoelige personeen kan dat een risico vormen.  en het speelt inderdaad geen rol of het regen-, put- of drinkwater is.

 

 

das ook redelijk veel, wilt zeggen ik dat ik met moeite 100 euro per jaar kan uitsparen als ik de pidpa volledig buiten zwier.

Misschien beter om dan een heel klein beetje verbruik te hebben van leidingwater en de rest op regen/grond water.

 

In ieder geval dit weekend eens batibouw bekijken en hopelijk wordt ik daar ook een stuk wijzer.

Hans,

Ik heb al wat zitten uitkijken naar een boiler met doorstroomspiraal. Dat is te vinden maar dan wel van 500l en groter.

Bestaan er ook boilers van 150-200l met DW spiraal ?

Debiet moet voldoende zijn voor een enkele (spaar)douche. Twee regendouches tegelijkertijd voorzien van warmwater hoeft echt niet.

Tony

 

voor zover mij bekent vind je niks kleiner dan 500 lt.  ik denk ook dat je in een 100 lt moeilijk voldoende meters spiraal kwijt kan om voldoende warm water op te warmen.  wil je water in doorstroom met een kleine boiler moet je met een externe WW werken, een friswaterstation dus. of een boiler op maat laten malen, maar dat is een dure grap.

 

zaterdag naar batibouw geweest en daar een beetje rondgevraagd.

De antwoorden daar waren redelijk uniform, voor bacterij "vrij" te krijgen heb je een uv-lamp nodig

Kostprijs: minimum 1000 euro en jaarlijks nog eens 80 euro voor een vervanglamp.

 

Wil dus zeggen jaarlijks 80 euro voor de lamp + 100 euro milieu taks, is 180 euro, zonder afschrijving van het toestel;

 

Blijkt dat dit totaal niet rendabel is, want wij betalen nu jaarlijks 200 euro voor water.

 

De moderne mens...

bang van een bacterie.

Waarom zou je je water bacterievrij willen? Straks vraagt hier nog iemand om gedestilleerd water ;-)

Ik was me al heel mijn leven met regenwater en putwater. Er zijn honderden en duizenden Belgen die dit vroeger zo deden en nog zo doen. Ik heb nog nooit gehoord dat hierdoor meer zieken/doden vallen dan met stadswater hoor.

Integendeel. De laatste 2 jaar hebben wij in onze tijdelijke woonst enkel stadswater. Nadelen: hard water, dus hard haar + 2x zonder water gezeten wegens BESMET met chemische stof. Het rook naar VERBRAND PLASTIEK. Met regenwater zul je dit niet tegenkomen hoor.

Het ijzerprobleem is uiteraard iets om aan te pakken in uw grondwater.

Even inpikken op deze discussie.

In tegenstelling tot wat velen denken (inclusief mezelf), is het blijkbaar niet zo vanzelfsprekend om regenwater te gebruiken voor bad en douche. Los van scheiding van de circuits, wijze van bijvullen, aanduiding 'niet drinkbaar' water aan elk tappunt,... (ik veronderstel dat alle geïnteresseerden daar wel van op de hoogte zijn). Ik dacht zelf dat het niet verder ging dan de aanbeveling 'af te raden'.

Maar nu iets nieuws: Ik was laatst in contact met de VMM i.v.m. een ander probleem en ik was onze plannen aan het opsommen. Toen ik aankwam bij gebruik regenwater voor bad en douche werd ik onderbroken. Het blijkt dat de drinkwatermaatschappijen naar eigen goeddunken een aansluiting kunnen weigeren op basis van dit feit. Of de installatie goedgekeurd zal worden, blijkt dus afhankelijk van wie uw keurder en/of drinkwatermaatschappij is.

Ik moet nog verder waarschuwen wat hiervan waar is, maar toch alvast deze waarschuwing.

Mvg, Marc

Voorzie gewoon een aparte collector voor wat de VMM liever als stadswater ziet, maar jij op regenwater wenst.

Later sluit je van die collector het stadswater af en sluit je er regenwater op aan. Problem solved niet?

Toch maar even oppassen hiermee .... er kunnen achteraf ook nog controles komen van de VMM. zeker als je plots meer of minder stadswater gaat gebruiken ....

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen voor de waterkeuring, als je ook warm regenwater wilt voor je douche of zo met mengkraan wordt het natuurlijk moeilijker. Zolang RW en stadswater gescheiden is zie ik geen probleem voor de installatie gekeurd te krijgen. Dit houdt dan wel in dat je een apparte boiler voor je RW moet zetten. Als je een menkraan wilt gebruiken op RW zul je ook het koud water EN het warm water op het regenwatercircuit moeten aansluiten.

 

  

het water moet ook bruikbaar zijn om de afwas te doen (al dan niet met afwasmachiene) en datl ijkt me dan toch wel een minimum aan hygiene.

 Wij hebben 6 maand geleden een oud huis (1900) op het platteland gekocht. Alles functioneerde hier op regenwater - de vorige familie heeft daar 60 jaar lang mee gewassen, gedoucht en zelfs gekookt! Moeder is nu 90, de 5 kinderen in de 60 ...

Na veel opzoekingswerk hebben we besloten om niet om te schakelen naar stadswater, maar het regenwater verder te gebruiken, behalve om te koken. Ik ben er intussen van overtuigd dat regenwater veel gezonder is (en natuurlijk ecologischer) dan leidingwater, met al die chloor erin. Mijn schoonzus in Australië (en met haar miljoenen Australiërs) gebruikt ook regenwater, zelfs om te koken. Daar zijn ze al blij als ze überhaupt water hebben. Ik denk dat het in België weeral de watermaatschappij is die graag de centjes wil zien binnenkomen. Autonomie wordt hier niet erg geapprecieerd.

Wat ik intussen geleerd heb om op een veilige manier regenwater te gebruken:

- vuilfilters installeren voor de regenwatertank (dus in dakgoot en pijpen)

- 3-dubbele filter installeren bij de uitgang van de regenwatertank, na de pomp: fijnste filter moet 5µ zijn

- wat legionella betreft (en dit geldt evengoed voor leidingwater): dit is ten eerste enkel gevaarlijk bij water in vernevelde toestand - in een doorsnee huis dus enkel bij de douche (bad, afwas, wasmachine ... zijn géén probleem); ten tweede moet je het water opwarmen om die beestjes te doden: bij 60°C gedurende 32 minuten, bij 66°C gedurende 2 minuten, bij 70°C instant - volgens verschillende bronnen is het voldoende als je dit 1x per week doet; eerlijk gezegd betrouw ik dit niet, en volgens mij is het dan ook het beste om met een doorstromer (geiser) te werken voor het opwarmen van sanitair water (gascondensatie-doorstroom of friswaterstation op zonne-energie). dan nog staat er dus lauw water stil in de buizen tussen doorstromer en tappunten - de enige manier om hier op zeker te spelen is koperen leidingen te gebruiken (daarin overleeft legionella niet), maar als je minimum 2x per week doucht, zal het ook wel ok zijn.

Dus, Imhotep: met jouw installatie zit je goed, zowel voor douche als afwas. Wel opletten dat de boiler het water meer dan een half uur tot 60°C opwarmt.

 

 

 

Uiteraard.

Controle gebeurt toch bij aansluiting? Dus als je na de controle uw collectoren switcht, kan er moeilijk een verschil in verbuik zijn, aangezien er nog geen verbruik was :-).

Nee, maar ze kunnen wel onraad ruiken als een gezin van 5 personen slechts 5 m³ per jaar verbruikt (om te koken en tanden te poetsen).

Klopt. Misschien dan een collector voorzien apart voor Douche en SWW, maar wel al toilet, wasmachine... op regenwater plaatsen. Dan valt het minder op.

Bovenbos,

Hebben die mensen tests gedaan op het water alvorens de ontijzeraar te installeren?
En hoeveel heeft het ding gekost? Ik heb ook de oude waterput teruggevonden. Water is proper, maar bevat ook wel ijzer.
Regenwater hebben we onvoldoende, wordt nu gebruikt voor wasmachine en WC. Mijn idee was om het grondwater te gebruiken voor sanitair warm water, via zonneboiler. 
Het ijzer zou er dan wel uitgefilterd moeten worden voor de levensduur van kranen enz...

We zijn net op een oude boerderij op vakantie geweest waar alles op grondwater aangesloten was. Het water had een lichtbruine kleur en rook echt naar roest. De smaak was ook niet lekker, verder leken ze daar wel geen problemen te hebben met het gebruik van ongezuiverd grondwater.

Zet dat ijzer zich eigenlijk wel af in (kunststof) leidingen, op koper of inox? (boiler)? Of alleen wanneer het in contact gekomen is met de lucht?

 

Doet de VMW werkelijk controles wanneer het waterverbruik plots daalt? Ik zou wel nog leidingwater gebruiken voor alle koudwaterkranen.

Is een mengkraan een scheiding tussen leidingwater en grondwater of niet? Of moeten het echt twee afzonderlijke kranen zijn voor warm en koud?

ons eerste jaar dat we hier woonden hebben we 72 kuub verbruikt, daarna ook wasmachiene aangesloten op regenwater (en misschien ook een beetje meer erop beginnen letten) en dan hadden we jaar 2 maar 50 kuub meer.

Hier heb ik nooit vragen of gehad dat mijn verbruik met 1/3e verminderde.

soapwater

ijzer is een moord voor inox, kunststof kan daar geen last vannhebben, en koper volgens mij ook niet.

drikwater MOET altijd fysiek gescheiden zijn van andere waters, maakt niks uit of dat nu regenwater of grondwater is.

hans d

Dus het is geen optie om mijn inox zonneboiler op de grondwaterput aan te sluiten...?
Ik heb ook mengkranen in de badkamer, geen optie dus.

mengkranen zijn uit brons, dat zal geen probleem zijn, maar inox en ijzer gaan absoluut niet samen.  daarom worden in oostenrijk maar zelden inoxboilers gebruikt maar veelal geêmailleerde boilers.

Ik heb hier wat info gevonden over ontijzeren:http://www.golantec.be/ontijzeren.htm

 

Het is me niet helemaal duidelijk hoe, maar men spreekt over bezinken in 3 putten. Hoe gaat dat dan juist in z'n werk?
Ook beluchten zodat het ijzer kan oxyderen en uitgefilterd kan worden is een oplossing.
Ik heb nog ruimte en mogelijkheid om een put bij te plaatsen.
Ik zou het grondwater naar de extra put pompen en op peil houden met een vlotterschakelaar en klein pompje, beluchten d.m.v. kleine compressor (recup koelkast of aquariumpomp o.i.d.) en dan bovenaan afpompen om de regenput bij te vullen wanneer die leeg komt te staan.
Zo hoef ik niet om te schakelen wanneer de regenput leeg raakt.
 

Het leidingwater komt in onze streek ook gewoon uit de grond. Het lijkt me dus een ecologische winst om zelf grondwater te gebruiken om het regenwater aan te vullen in droge perioden. Of heb ik het mis? De grondwaterput zit er toch, aanzuigleiding zit klaar.

Als je echt grond-/bronwater wilt gebruiken en er geen ijzer in wilt hebben dan contacteer je toch gewoon een (put)boorfirma ... tegenwoordig zijn er genoeg (aangezien opkomst grondwater / water warmtepompen ). Een deftige firma beschikt over al de gegevens van de grond-/waterlagen waar je woont. Deze zal je dan wel vertellen tot op welke diepte je moet gaan en je vervolgens de ideale punt slaan/boren .... Ok, dit kost een paar euros maar een bezinkput plaatsen ( laat staan 3 ) kost denkelijk ook wel iets.

Thuis hebben we chance en heb je met een putje van 5 m diep mooi zuiver grondwater ( of is dit eerder regenwater :-) ), ga je 3 meter dieper dan zit je met ijzerwater. Toegegeven ... op 5 meter kan je waarschijnlijk niet spreken over bronwater maar ik heb liever zuiver grondwater dan ijzerhoudend bronwater ;-) ...

 

We gebruiken thuis het grondwater voor alles buiten ( auto, tuin, hogedrukreiniger, .... ), regenwater voor de wc's binnen, drinkwater voor de rest. 

 

    

Om ook nog even terug te komen op het gebruik van grondwater vroeger. 100 jaar geleden gebruikten mijn voorouders ook grondwater voor alles. Zeker bij ons op de zandgronden was dit dus regenwater wat met een handpompje werd opgezogen van 3 tot 5 m diepte. Aangezien er industrieel toch wel het één en ander is veranderd de voorbije jaren weet ik toch niet of dit regenwater nu nog steeds zo "gezond" is. Het zand zal er het zichtbare vuil wel uitfilteren maar waar de opgeloste chemische troep van industrie en landbouw blijft ???

Vroeger was dit grondwater allicht ook niet zo gezond en onschuldig .... Er werd toen amper onderzoek gedaan naar de oorzaken van sterfte, vroeggeboorte, miskramen, afwijkingen, ziektes, .... Was toen allemaal "normaal", part of life en gods keuze ......       

Het is helemaal niet de bedoeling het grondwater te gaan gebruiken als drinkwater. Alleen ter aanvulling van het regenwater, dat relatief snel opgebruikt is.
Ik kan de regenwatercapaciteit verhogen door een grotere put te plaatsen, maar dan moet het ook voldoende regenen om die vol te krijgen. In drogere periodes is dat een probleem. Nu schakelen we dan over op leidingwater voor wasmachine en WC's.
Extra filter/bezinkput moet niet veel kosten, IBC's smijten ze naar je hoofd, het kan ook gewoon bovengronds.
De grondwaterput zit er al zo langs als het huis er staat (1930) en is perfect bruikbaar.
Voorlopig ga ik gewoon een 2e pomp plaatsen om het gronwater te gebruiken om te kuisen en voor de moestuin. Ik ben me gewoon wat aan het verdiepen in de mogelijkheid om er meer mee te doen. Het is zonde om zoveel drinkwater te gebruiken voor de was of voor de WC, maar met 3 kleine kinderen is het moeilijk om het met minder water te doen.

Regenwaterput thuis is 8000 l waarvan vermoedelijk 6000 a 7000 l effectief gebruikt kan worden ( overloop put zit iets lager dan bovenrand en onderste 20 tal cm water blijft altijd in de put ) .... er zijn enkel de wc's op aangesloten. We wonen nu een 2 tal jaar in het huis en in heb de put nog nooit leeg geweten.

 

Hoe groot is je huidige put ?

 

je zegt: "Dan moet het voldoende regenen om die vol te krijgen" ??

 

Het maakt toch helemaal niet uit of die put vol zit of niet. Met een grotere put heb je gewoon een grotere buffer in droogteperiodes. Als je 200 m² dakoppervlak hebt en er valt 2,5 cm neerslag op een dag ( zoals vandaag bv. ) dan heb je 5000 l .... pak nog dat hier 1000 l van verloren gaat door een blarenfilter, dan heb je nog altijd 4000 l op 1 dag ! In Belgie geraakt je regenwaterton wel vol hoor ....

 

Wasmachine verbruikt 60 l per beurt, wc gemiddeld 7 l per spoeling, stel 1 wasbeurt en 10 wc spoelingen per dag = 130 l per dag.

Met een voorraad van 6500 l kom je dan al 50 dagen verder indien het niet zou regenen gedurende 2 maanden ( dat is dan ook zonder onweersbuien in de zomer ).

 

Thuis enkel wc's op regenwater .... 70 l per dag ..... +- 93 dagen zonder regen ! Dit zijn 3 maanden hé !  

Regenputten zijn 3000 + 1000 liter met hevel.
Overloop geschiedt in infiltratievijvertje.
Meer capaciteit ingraven kan nog, maar de investering is hoog in vergelijking met de meerwaarde. Voor regenwater moet ik namelijk ondergronds werken met dure reservoirs (kunststof).
Ik heb een wisy centrifugaalfilter die prima werkt maar een laag renement heeft, ik vind het redelijk hard moet regenen voor hij goed begint door te laten.

Grondwaterput is er, investering zou minimaal zijn, hij heeft jaren gediend. Ik was maar aan het nadenken over mogelijkheden om het ijzer eruit te krijgen. Hobby project van lange duur.

Misschien moet ik die dan maar gewoon gebruiken voor de tuin en kuiswerkzaamheden en het regenwater voor was en wc.

Waarom zou ijzerhoudend water niet samengaan met inox?

 

Als het gaat om ijzer(III)chloride of een andere chloride dan kan ik volgen, maar anders staat ijzer lager op de potentiaal ladder dan inox dus zal het zichzelf opofferen ten voordele van inox.

 

Of zie ik het verkeerd?

Ijzer zal zich misschien wel opofferen maar die roestplekken die het achterlaat krijg te toch niet meer van je inox hoor .....