LEW woning uitsluitend verwarmen met CV kachel ? | Ecobouwers.be

U bent hier

LEW woning uitsluitend verwarmen met CV kachel ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jvu
25/01/2013 - 22:14
jvu

Wij plannen een LEW verbouwing met oa balansventilatie D. Het SWW wordt verzorgd door een Izen zonneboiler gekoppeld aan een kombi gas ketel (die gaat eruit), in de toekomst aan een Stiebel Eltron, Clage of ... doorstroomverwarmer. PV panelen dekken ons electriciteitsverbruik.

In het nieuw te bouwen deel komt vloerverwarming (40 m2), er zijn nog 7 radiatoren. Bedoeling is het huis te verwarmen met een cv kachel gekoppeld aan een buffervat die zowel de vloerverwarming als de radiatoren kan opwarmen. Te verwarmen opp is 125m2 totaal, ik heb nog geen warmteverliezenberekening ontvangen. Heb al verschillende cv kachels bekeken, Rika en Eclips lijken mij wel wat. Graag wat tips en reacties op de voorgestelde configuratie. thnks !

10 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
26/01/2013 - 09:44

De configuratie bestaat dus uit een nieuwe cv-houtkachel die aan een nieuw buffervat wordt gekoppeld, het SWW wordt voorverwarmd met de oude zonneboiler en naverwarmd met een elektrische doorstromer. Dan zou je alleen nog moeten zorgen dat het SWW in de winter ook voorverwarmd kan worden met de houtkachel. Zo voorkom je dat je tijdens donkere dagen het SWW volledig elektrisch moet verwarmen en je stookt de houtkachel dan toch voor ruimteverwarming.

 

 

afbeelding van jvu
26/01/2013 - 12:24
jvu

Inderdaad een terechte opmerking, interessante piste. Maar ik vrees dat dit niet mogelijk is met onze huidige zonneboiler. Deze is van het leegloopsysteem, er zijn geen aansluitingen voorzien voor een 2de warmtebron. Helaas ! Dank voor uw reactie

afbeelding van Ingir
26/01/2013 - 13:23

Er zijn buffervaten met een sanitaire warmtewisselaar (bovenkant vat). Dan wordt het SWW als volgt verwarmd:

 

- aanvoer koud tapwater

- douche-WTW (optioneel)

- buffervat (doorstroomprincipe via bovenste spiraal)

- aanvoer en opslag in zonneboiler

- naverwarming in elektrische doorstromer indien nodig

afbeelding van jvu
26/01/2013 - 14:14
jvu

Dus de aanvoerleiding koud tapwater van de zonneboiler is dan aangesloten aan de afvoer warm tapwater buffervat. Inderdaad, een gouden tip ! thnks.

Het zal wel een duurder buffervat worden maar de meerkost halen we eruit door het minder moeten nawarmen van ons SWW.

afbeelding van Ingir
26/01/2013 - 18:58

Voor € 2.000 inclusief BTW heb je een 1.000 liter buffervat met een RVS spiraal voor SWW bovenin, meerkost spiraal ca. € 250 dus niet echt een grote last, bijvoorbeeld deze...

afbeelding van Hans Delannoye
27/01/2013 - 11:40

ingir

maar niet zo geschikt, bij zulke grote buffers is stratificatie m.i.  een abslolute noodzaak., en die kosten snel een 1000 € meer.   een wat zwaardere investering, maar eentje die je wel terugverdiend.  zeker zinvol als je met de zon iets wil doen buiten het zomerseizoen.

 

afbeelding van Ingir
27/01/2013 - 12:10

Op dezelfde site zie ik een buffervat van 1.000 liter met een SWW-spiraal én verwarmingsspiraal onderin (houtkachel) voor € 2.120 incl. BTW, volgens mij ben je er dan ook.

afbeelding van jvu
27/01/2013 - 14:41
jvu

Is het ook niet zo dat voor vloerverwarming het onderste deel van het buffervatw wordt gebruikt en voor de verwarming van de radiatoren er gebruik gemaakt wordt van een hogere laag ? Het buffervat moet sowieso gelaagd zijn, dacht ik.

Ook even vermelden dat, als we later oud en versleten zijn en geen hout meer willen/kunnen aanvoeren, we een warmtepomp zouden willen aansluiten op dit buffervat. Of iets gelijkaardigs, termijn +/- 15 jaar

 

afbeelding van brother paul
28/01/2013 - 13:02

wat bedoel jij met stratificatie ?

afbeelding van jvu
28/01/2013 - 22:35
jvu

ik denk dat met stratificatie gelaagdheid wordt bedoeld.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.