LEW woning uitsluitend verwarmen met CV kachel ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij plannen een LEW verbouwing met oa balansventilatie D. Het SWW wordt verzorgd door een Izen zonneboiler gekoppeld aan een kombi gas ketel (die gaat eruit), in de toekomst aan een Stiebel Eltron, Clage of ... doorstroomverwarmer. PV panelen dekken ons electriciteitsverbruik.

In het nieuw te bouwen deel komt vloerverwarming (40 m2), er zijn nog 7 radiatoren. Bedoeling is het huis te verwarmen met een cv kachel gekoppeld aan een buffervat die zowel de vloerverwarming als de radiatoren kan opwarmen. Te verwarmen opp is 125m2 totaal, ik heb nog geen warmteverliezenberekening ontvangen. Heb al verschillende cv kachels bekeken, Rika en Eclips lijken mij wel wat. Graag wat tips en reacties op de voorgestelde configuratie. thnks !

Reacties

De configuratie bestaat dus uit een nieuwe cv-houtkachel die aan een nieuw buffervat wordt gekoppeld, het SWW wordt voorverwarmd met de oude zonneboiler en naverwarmd met een elektrische doorstromer. Dan zou je alleen nog moeten zorgen dat het SWW in de winter ook voorverwarmd kan worden met de houtkachel. Zo voorkom je dat je tijdens donkere dagen het SWW volledig elektrisch moet verwarmen en je stookt de houtkachel dan toch voor ruimteverwarming.

 

 

Inderdaad een terechte opmerking, interessante piste. Maar ik vrees dat dit niet mogelijk is met onze huidige zonneboiler. Deze is van het leegloopsysteem, er zijn geen aansluitingen voorzien voor een 2de warmtebron. Helaas ! Dank voor uw reactie

Er zijn buffervaten met een sanitaire warmtewisselaar (bovenkant vat). Dan wordt het SWW als volgt verwarmd:

 

- aanvoer koud tapwater

- douche-WTW (optioneel)

- buffervat (doorstroomprincipe via bovenste spiraal)

- aanvoer en opslag in zonneboiler

- naverwarming in elektrische doorstromer indien nodig

Dus de aanvoerleiding koud tapwater van de zonneboiler is dan aangesloten aan de afvoer warm tapwater buffervat. Inderdaad, een gouden tip ! thnks.

Het zal wel een duurder buffervat worden maar de meerkost halen we eruit door het minder moeten nawarmen van ons SWW.

Voor € 2.000 inclusief BTW heb je een 1.000 liter buffervat met een RVS spiraal voor SWW bovenin, meerkost spiraal ca. € 250 dus niet echt een grote last, bijvoorbeeld deze...

ingir

maar niet zo geschikt, bij zulke grote buffers is stratificatie m.i.  een abslolute noodzaak., en die kosten snel een 1000 € meer.   een wat zwaardere investering, maar eentje die je wel terugverdiend.  zeker zinvol als je met de zon iets wil doen buiten het zomerseizoen.

 

Op dezelfde site zie ik een buffervat van 1.000 liter met een SWW-spiraal én verwarmingsspiraal onderin (houtkachel) voor € 2.120 incl. BTW, volgens mij ben je er dan ook.

Is het ook niet zo dat voor vloerverwarming het onderste deel van het buffervatw wordt gebruikt en voor de verwarming van de radiatoren er gebruik gemaakt wordt van een hogere laag ? Het buffervat moet sowieso gelaagd zijn, dacht ik.

Ook even vermelden dat, als we later oud en versleten zijn en geen hout meer willen/kunnen aanvoeren, we een warmtepomp zouden willen aansluiten op dit buffervat. Of iets gelijkaardigs, termijn +/- 15 jaar

 

wat bedoel jij met stratificatie ?

ik denk dat met stratificatie gelaagdheid wordt bedoeld.