Isolatie HUIS

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn bezig aan onze nieuwe huis en zoals het er nu naar uit ziet word er volgende isolatie gebruikt :

7,5cm rockwol in de muren
6 cm PUR in vloer (met vloerverwarming op gelijkvloer)
18 cm flensdekens in dak (stukje plat dak 8cm Pur)

De woning is redelijk compact :
gelijkvloer :13x6 volledig open(behalve berging , inkom en WC) met vide
1e verdiep 12 x 6 (2 slaapkamers en badkamer)
2e verdiep : dak 2 slaapkamers met kleine badkamer bewoonbare opp 8x6
Er komt een balansventilatie in.

Ik had eens uitgerekend in de EPB software en kwam op een K43 en nu zou ik toch nog wat lager willen. Probleem echter waar om rendabel te zijn?

Betere profielen (U=1.5) en glas (0.8): 85€/jaar
Muren van 7,5 rockwoll naar 15 : 70€/jaar
Muren van 7,5 rw naar 7,5 PUR 40€/jaar
Vloer van 6cm PUR naar 10 cm PUR : 24€ jaar (alhoewel dit misschien meer is met vloerverwarming?)
Dak van 18 naar 22 cm : 15€/jaar

Kloppen deze cijfers? Zo ja dan is enkel de muren met rockwoll vullen rendabel (in 10 jaar terugbetaald) al de rest is een pak langer dan 10 jaar tot nooit .

En de muren 7,5 cm dikker maken kost dit ook niet?

Reacties

over 10 jaar:
zijn de energieprijzen verdubbeld,
daarom: draait de economie wat stroever, moet je een energiecertificaat overleggen van je woning, slecht geisoleerde woning zijn niet meer te verkopen want de kosten zijn niet meer op te brengen, goed geisoleerde woningen zijn onbetaalbaar want iedereen wil zo een woning.

Lijkt een beetje doemdenken, maar allee, de bedoeling is duidelijk, investeer nu zo maximaal mogelijk in je isolatie, die kan je later nooit meer overdoen! En t plezier ervan merk je direkt, en nog meer op lange termijn.

Tevens is driekwart van alle energie in huis bedoelt voor verwarming. dus als je een ( A ) WTW installeert, ze zijn duur maar ze besparen een boel en leveren een fijn komfort!

100% eens met de repliek van Paul.

"K995" sorry maar dat irriteerd me, ben je bang om je ware naam te gebruiken, dat je je moet verstoppen achter K995?

Als je op K43 uitkomt dan vind ik dat met wat we heden weten "om te wenen"! (Daarom geef ben ik het met Paul 100% eens).

Zoek een architect die milieubewust is en vraag/zoek een vertrouwelijk iemand die voor jou alles wat de EPB-norm betreft wil verzorgen.
Je betaald niet enkel aan die mensen voor zo maar een papiertje om wettelijk in orde te zijn, maar ook voor goede raad.

Zo vond 'mijn' architect dat ik 10cm glasfoam ipv 5cm moest gebruiken onder mijn muren.
Zo vond 'mijn' EPB-man (om hem zo te noemen) dat ik beter een iets krachtiger balansventilatie kocht omdat die anders veel te veel op vol vermogen zou moeten draaien.

Groeten,
Rudy Martens

Ja snap ik wel maar heb je dat ooit zelf uitgrekend?

Stel ik doe alles hierboven gezegd en verbeter mijn isolatie niveau overal drastisch kostprijs 15-20 000€

gevolg factuur daalt van 900 naar pakweg 400(EPB SOFTWARE)

Reken ik intresten op die 15-20 000€ (2%) en een verhoging van 3% gasprijs per jaar komt ik op 25 a 35 jaar voor het terugbetaald is.

Maximaal lijkt me dus overdreven en niet rendabel. Ik probeer te zoeken wat rendabel en realistisch is .

@ paul, wat raad je me dan aan? Met verwijten dat ik het niet goed doe ben ik weinig?

Milleubewust bouwen lijkt me een contradictie in termis, je kan de vervuiling beperken maar niks doen lijkt me daar het beste voor het millieu(hoeveel word er niet vervuild om al die bouwmaterialen aan te maken?)

EPB man?

Aan jou dezelfde vraag is het rendabel? Is al de kosten die je in je huis extra stak eruit gekomen? 10 jaar 20 jaar?

Ik spreek niet van comfort dat zal amper verbeteren met veel meer extra isolatie maar echt de kosten eruit halen.

k995,

als je enkel geinteresseerd ben in rendabel ben je hier aan het verkeerde adres. Wil je zien hoe je die isolatie er het best mogelijk in krijgt, goedkoop mogelijk, ben je hier op de juiste plaats.

Als je zelf praat over een investering van 15.000 tot 20.000; dat is een zeer groot verschil (33%). Misschien is de eerste stap die je moet doen uitzoeken wat de echte meerkost is. Als je nog met marges zit van meer dan 30% in de investering, is het moeilijk om te praten over terugverdien effecten. Eerst de investering juist bepalen zou ik zeggen.

Walter

k995
ik weet dat ik je hard aanpak maar de manier waarop je met getallen en percentages omgaat dan geloof denk ik ook dat je nog in Sinterklaas geloofd.

Waar steun jij je beweringen op om voor zulke investeringen slecht die besparing te bekomen, op roddels of je fantasie?

Als je een ontwerp van je woning hebt en je laat het evalueren door een architect EN/OF door een erkend persoon om uit te rekenen of het aan de EPBnorm voldoet kom dan iets zinnigs of vragen hé.

Groeten,
Rudy Martens

@ Rudy Martens

De sint? nee hoor, waar ik het op baseer? Zoals ik al zei in de eerste post: EPB software .

Mijn vraag is trouwens niet of ik aan de norm voldoe, dat doe ik de vraag is hoe rendabel beter te isoleren . hard aanapkken geen probleem, maar dan wel voor het juiste .

@ walter

De Cijfers zijn van de offertes, maar maken weinig uit, zelf al zou ik het beperken tot 10 000€ extra dan nog duurt het 25 jaar volgens die EPB software . Bij 15 000 (alle laagste offertes dus) 40 jaar

Daarom mijn vraag ook, is het een fout die ik maak met die software of is dit effectief zo? Heeft iemand dit ook ooit zelf berekend voor zijn huis en kwam die compleet andere waarden uit?

Wat klopt er hier niet? is de besparing hoger ? Is de kostprijs te hoog (dure aannemers dus) of is het gewoon correct en duurt het 25 a 30 jaar voor je zo'n investering terughebt?

Hoe lang is de terugverdientijd van een Lada in vergelijking met een Mercedes? Niet te vergelijken en ook quasi niet terug te verdienen. Het draait hem om comfort en instelling. Feit dat er een terugverdieneffect is op zich is al mooi meegenomen. Bekijk eens al je aankopen op basis van een terugverdientijd, ik denk dat je niet veel meer zal kopen...

Sorry maar dat is geen antwoord het comfort verschil tussen wat er nu zal inzitten en verdubbelen is miniem

Ik spreek hier niet van geen isolatie vs enorme veel isolatie ik spreek van minder dan K45 (wat de overheid goed genoeg vind) tov K35

Om jouw vergelijking dus te verbeteren: een mercedes met een 3l motor die x verbruikt of 1 van 3.5l die x/2 verbruikt maar spijtig genoeg een heel pak duurder is.

PAUL WROTE: over 10 jaar:
zijn de energieprijzen verdubbeld.

Over 10jaar is er hopelijk flink geïnvesteerd in opwekking van electriciteit dmv de zon en kernfusie en verwarmen we onze huizen electrisch.

dan speelt je hoeveelheid isolatie 'geen' rol meer....

electriciteit is de oplossing, de rest is bullshit en korte termijn denken!

Tom,
zal er van afhangen hoeveel je zal moet investeren om je huis elektrisch te verwarmen.
LEW en passiefhuiswoningen zullen op lange termijn minder investering vragen qua aanpassing aan de toekomstige energiedragers, wat die ook zullen zijn en dit is nu nog koffiedik kijken...

k995
- flensdekens voor dakisolatie zijn te vermijden, zoek hierover maar wat meer op op dit forum (en in energieprestatie regelgeving)

- hoe kom je aan die cijfers en wat betekenen die juist
dakisolatie van 18 naar 22 cm kost je 15Euro extra per jaar. is dat per m2 of wat?

Ik kan het me moeilijk voorstellen,
mijn dakisolatie (papiervlokken) met een gemiddelde van 30 cm heeft me 20.30 euro/ m2 gekost (excl houtvezelonderdak en luchtdichting, kost onafhankelijk van de isolatiedikte)

Als je bv je dakopbouw eenvoudig en slim maakt kan het best stukken goedkoper (zowel in houtgebruik als in isolatiemateriaal)

Plaatsen van rockwool, 7 cm plaatsen is ongeveer evenveel werk als 14 plaasen (gaatje boren plug erin, klaar is kees)
de spouw mag helemaal gevuld worden, dus met een beetje geluk moeten je muren niet dikker worden.
Idem voor vloeren... waar zit je extra kost.

minstens even belangrijk als isolatiedikte is 1. het vermijden van koudebruggen, (je isolatie schil moet ononderbroken doorlopen rondom het huis en 2. de afwerking van luchtdichting (binnen) en misschien in mindere mate de afwerking van de winddichting (buiten).

ik weet niet of EPB voldoende rekening houd met deze laatste aspecten.

"XAVIER WROTE :minstens even belangrijk als isolatiedikte is 1. het vermijden van koudebruggen, (je isolatie schil moet ononderbroken doorlopen rondom het huis en 2. de afwerking van luchtdichting (binnen) en misschien in mindere mate de afwerking van de winddichting (buiten)."

hier houdt de EPB rekening mee, in de EPB berekening dien je zelfs een aftrek te maken voor je spouwankers...
voor de luchtdichting dien je een ventilatievoud mee te geven. staat standaard op 12.

@XAVIER

Flensdekens ging ik aanpassen naar minderale wol, denk dat in de plaatsing dit beter zal gaan.

Het cijfer erna is hoeveel winst er per jaar is. Dus isolatie van 18cm naar 22cm betekende een winst van 22€ per jaar (extra kosten niet meegerekend)
Muren dikker ed kosten wel degelijk hoor, vond ik op een aantal sites die meer isolatie aanraden, hoeveel stond er echter niet bij.
Breder kan het huis niet dus zou het kleiner worden, niet echt een probleem denk ik maar toch niet leuk.
Vloerisolatie en dikkere isolatie kosten al in aankoop voor enkele 100'en m² loopt dit snel op. En tot mijn spijt zag ik dat de facturen niet veel dalen.

Koen,

kan je eens neerschrijven hoe de extra kosten verdeeld zijn? Wat krijgen voor 15.000-20.000 Euro extra?

Walter

@ Rudy Martens

Heb vernomen dat foamglass voor verdere opbouw van de binnenmuren enorm duur is , stel me dan ook de vraag is het wel rendabel om dan de isolatie x 2 te doen , aangezien ik denk dat het verschil qua konfort niet te merken zal zijn . Kan je me event. de prijs ervan zeggen . Dank

Koen,

Het is maar hoe je het benadert, als je de rendabiliteit per cm gaat nagaan op jouw manier is de eerste cm de rendabelste en de laatste de minst rendabele, bij 7,5 cm of 15 cm dikte.
Dit verloopt nl exponentieel.
Beter zou je gewoon nagaan of je het totale pakket (15cm) verantwoord vindt of niet, en dan nog valt dit eigenlijk niet te berekenen op jouw manier, je weet immers niet welke meerwaarde jouw huis binnen pakweg 15 of 30 jaar realiseert tegenover de 'normaal wettelijke voorziene' woningen.
Het zal zijn zoals steeds het geval is geweest: wie niet waagt niet wint!
Diegenen die steeds aan de kant blijven toekijken zullen steeds achterop komen. De innovatievelingen zullen wel eens de blutsen erbij moeten nemen, maar zij geraken immers wel vooruit!!
Dat is mijn gedacht maar hé.
Als ik het nog moest overdoen ( ga er onderhand intrekken, 10cm vloer, 16cm muur, 30cm dak) zou ik gelijk gaan voor een isolatieniveau à la passiefstandaard.

groetjes

Heb de cijfers nu hier niet bij me maar het kwam neer op een 1000 € in de ruwbouw (betere isolatie onder de muren, dikkere muren en dus meer werk voor ramen, dikkere spanten en dus meer werk voor daktimmer) Dan kwam daar een 5000€ bij voor extra isolatie (enkele cm's PUR in de vloer verdubbeling in muren en wat bij in het dak) De ramen was de grootste meer kost, 0.8 glass en super isoleerende aluminium prfielen kwam op bijna 8000 extra (hebben nogal veel ramen) balansventilatie die de warmte van binnen terug gebruikt weet ik niet meer. Deze gaan we trouwens wel zeker al pakken . En dat bij de goedkoopste offertes (niet dat het er veel waren het is bijna onmogelijk tegenwoordig om die te krijgen blijkbaar allemaal druk bezig)

Maar zoals ik al zei zelfs al krijg ik die prijs naar 10 000 dan nog duurt het 25 jaar als de isolatie perfect blijft.

@ rudy , de bedoeling is dat we in dit huis blijven wonen, we hebben ook nog een apprtement dus als we ooit oud zijn kunnen we daar wonen makkelijk niet te groot met lift en in de stad .

Wie niet waagt niet wint, tja als ik die 10 000 € op een risicovolle investering zet kan je tot 5 intrest krijgen per jaar, dat gedurende 40 jaar en ik heb dan nog enkele tien duizenden €'s meer zelfs met aftrek van de besparingen van beter isoleren.

Denk je echt dat een 40 jaar oud huis zoveel meer zal opbrengen omdat het iets beter geisoleerd is? Ik betwijfel het.

En jij wil dan nog verder gaan met een passief huis. Hoeveel denk je dat zoiets extra kost?

Pas op jouw goed recht he? Begrijp me niet verkeerd ik heb niks tegen iemand die dit doet voor gelijk welke reden. Wij hebben echter een appartement(voor onze oude dag), enkele kinderen en dus is ons geld echt wel beperkt . De keuzes ook, in een half afgewerkt huis leven tot we geld hebben is geen optie en dus moeten we het budget dat we nu hebben goed besteden en dus rendabel zijn .

Koen,
Ik denk dat ons budget zo mogelijk nog beperkter is dan dat van jullie, wij gaan idd in een half afgewerkt huis trekken met drie kinderen, en niet omdat we de afwerking overbodig vinden hoor!
Ons huis 'volgens de norm' had veel verder afgewerkt geweest, dat dit niet zo is, is een gevolg van de keuzes die wij gemaakt hebben.
Ik heb wel zoiets van: ik wil er nu veel tijd, geld en energie in steken maar dan wil ik aan het eind van de rit wel iets overhouden waar ik volledig achter sta. Ik zou het mij levenslang beklagen (of toch minstens de duur van de lening) moest ik alle dagen gaan werken voor iets waarvan ik vind dat het niet voldoet. Uwe k45 is nu misschien nog volgens de norm, onze lening loopt over 20j, zijt gij zeker dat over bvb 19j de K45 niet aangepast zal zijn. In dat qeval gaat ge dan nog werken voor iets dat eigenlijk al niet meer volgens de stand van techniek staat maar al verouderd is, want DAT is iets dat ik helemaal niet zie zitten!

Over rendabel: ik heb het reeds aangegeven, als ge het op die manier gaat bekijken kunt ge het beste 1cm (jawel, één centimeter) isoleren, de rendabiliteit van de 2de cm ligt al direct een pak lager dan die eerste, nietwaar?
Daarom heb ik een andere zienswijze gebruikt in mijn beslissingen omtrent isolatie e.d.

Ik raad u aan geen dingen te doen waar ge zelf niet achterstaat, de rest zoudt ge toch maar beklagen. Succes!

Rudy

@tom:

Was t maar zo eenvoudig joh, denk ff na, in nederland en trouwens bijna in alle landen van europa is de prijs van aardgas gekoppeld aan de olieprijs, en telkens als de prijs een paar cent verhoogt, verhoogt je factuur ook, maar als ie zakt, wordt het opeens stil....

Je bewering gaat ervanuit dat stroom oneindig beschikbaar staat, maar ik moet je toch teleurstellen. Het elektriciteitsnet is in zijn huidige vorm al bijna maximaal in gebruik, van de reservecapaciteit van 10 jaar terug is niks meer over. Meer stroom zal nog wel lukken, maar de distributie is een heikel thema. Trouwens, aan het huidige tempo verdubbeld het stroomverbruik grofwef elke 10-15 jaar, dan is echt niet vol te houden hoor.
Daarbij is de huidge markt van stroom in handen van flink grote bedrijven, die denken in termen van winst winst en winst. En jij denk echt dat de stroomrekening over 10 jaar gelijk is als nu?

@K995:

Verwijten die ik je niks hoor, ik vraag je alleen maar je uitvoerig te informeren en na te denken. Als je denkt dat de investering niks opbrengt, als je denkt dat de energieprijzen niet verdubbelen de komende 10 jaar, dan doe zoals je denkt dat t goed is.

Kijk goed rond je en trek je conclusie. En ja, ga es na welke uitgaven je de afgelopen tijd al gedaan hebt die eigenlijk overbodig waren, die je eigenlijk niet had hoeven doen. Wij geven veel uit aan van alles. MAar als t op energiezuinig en duurzaam aankomt dat kost t opeens allemaal te veel, is niet rendabel, verdien je t niet terug. Je rijdt toch in een auto? verdient die zich terug? En je vakantie, verdien je die ook terug?

Daarbij is de belgische isolatienorm op het moment net zo goed als spanje en italie!! De isolatienorm van belgie ligt zwaar onder vuur van vele instanties die er hard om moeten lachen, maar de bouwlobby is sterk en wil zo graag vasthouden aan zn 30 cm heilige fundering.

Mijn advies mag duidelijk zijn, investeer werkelijk zo maximaal als je denkt dat kan in isolatie en WTW. Dat zijn de goedkoopste oplossingen met een maximaal resultaat. Al de rest kost flink extra, kan je later ook nog doen en "kost" alleen maar.

Terzijde wil ik nog wel opmerken dat in belgie de premies voor alle mogelijke vormen van energiezuinig bouwen, isoaltie, zonneboilers, enz flink kunnen bijdragen aan je investeringen, en dat bijvoorbeeld zonnepanelen zich terug kunnen verdienen op 10 jaar. Daarna is de stroomopbrengst voor jou!
Je bent echt dom bezig als je van al deze premies geen gebruik maakt, in NL bijvoorbeeld bestaat er NUL premies! Das een meerkost voor een passiefhuis rond de 70.000 euro uit eigen zak he, K995!!

Inderdaad, die lobby.
Kijk nu naar bvb de ramen, die moeten U < 2,0 zijn, en gewoon omdat aluminium met glas 1,1 niet beter presteert dan dat!
En denkt gij dat Verhofstadt en de oliemaatschappijen en anderen hier in Antwerpen of gelijk waar elkaar echt nog nooit tegengekomen zijn? Die weten heel goed van mekaar welke ze een mooie auto vinden, waar ze graag op reis gaan, enz .... om maar te zwijgen over hun zakelijke belangen nietwaar?

Onze maatschappij draait idd alleen maar om geld en rendabiliteiten ed., dit is ook de reden dat we tegenwoordig met 'consumptiegoederen' werken, als er iets kapot gaat kunt ge beter nieuw kopen wegens goedkoper, zelfs een wasmachine!
En met uw geld moet ge ook bij voorkeur naar de bank, die het dan voor u beleggen om alzo nog iets over te houden en nog uw intrest te betalen.
Daar wordt vooral nooit verteld dat op de bank uw vermogen zowieso onderhevig is aan zo'n 2% inflatie per jaar.
Alle oudere mensen die onroerend goed een beetje gevolgd hebben weten u te vertellen dat ge met het budget waar ge u nu bvb een huis van koopt/bouwt dit ook alleen maar NU kunt. Als ge dit budget uitzet op de bank kunt ge daarmee inclusief intresten binnen pakweg 15 of 30jaar nooit meer hetzelfde verwerven.
Mijn conclusie is dan: onroerend goed houdt op langere termijn veel beter zijn waarde dan gelijk wat anders.
Daarom alleen al zou ik mijn woning als LEW of zelfs Passiefhuis uitvoeren, die meerkost is sowieso goed besteed!
De voordelen van energieverbruik enzoverder zijn nu al aardig meegenomen en helpen mij nu de beslissing te nemen, dit zullen in de toekomst ongetwijfeld sterkere argumenten worden dan nu, dat merkt ge nu al aan de discussies die hierover gaande zijn, oa op dit forum en ook ver daarbuiten!

groetjes

Rudy

Koen,

om de 'opbrengst van de investering te verhogen, moet je de mix misschien wat anders zetten: als ik je nu versta is de extra kost verdeelt als:
- 1000 Euro allerlei extra
- 8000 Euro ramen
- 5000 Euro isolatie

Heb ik goed verstaan dat je voor ALU ramen gaat (ik dacht dat op te maken uit je post op bouwinfo.be).
Ga hier voor houten ramen, en kies voor de betere afstandshouders: extra kost; vermoedelijk niks, maar wel al een goede energie besparing.
Isoleer nog meer, bv voor 10.000 Euro in totaal en doe de berekening nog eens opnieuw. Als je naar maximaal rendement streeft, zijn ramen verbeteren zeer duur. Misschien dat beter compenseren door extra isolatie voor hetzelfde geld. Het zou fijn zijn als je de resulaten van die berekening naar voor bracht.

Walter

@Rudy

Nee rendabel is die 1cm niet de isolatie verbeterd een heel pak van 1 naar 5 of naar 10 , het is dan dat het effect afremt . ALs over het huis in 20 jaar, dan is het een huis van 20 jaar oud, mijn ouders hun huis is zoiets en dat merk je gewoon. En zij hebben indertijd 10cm spouwmuur isolatie , 6 cm in de vloer en 15 in het dak wat in die tijd enorm veel was. Dus met of zonder extra isolatie, het huis zal 20 jaar oud zijn hoor en ik zal dat me plezier afbetalen met of zonder de extra isolatie , of gaat het bij jou enkel om de isolatie ?

@paul

Wel ik informeer mij juist en ik berkenen alles wat er gezegd word, maar spijtig genoeg (zoals ik al zei) komen er weinig feitelijke en terrechte argumenten voor een verdubbeling van de isolatie naar de normen zoals sommige ze graag zien (15/10/20)

Nutteloze aankopen? Ik heb juist de PC voor een 600€ geupgrade, nutteloos? Misschien voor jou maar niet voor mij dat is nu eenmaal mijn hobby, sorry hoor ik ga niet als een kluizenaar leven gedurende 20 jaar tot het huis afbetaald is, je leeft maar 1 keer en liefst zou ik dat beleven onder de 50 .

Dus ja, de auto en de vakantie betalen zichzelf allemaal dubbel en dik genoeg, dankzij de auto ben ik elke dag een uur langer met de vrouw en kinderen en de vakantie's zijn gewoon erg leuk. De keuze tussen deze zaken en extra isoaltie is dus snel gemaakt. Maar daar gaat het hem niet om, het gaat er hem om of het rendabel is . Net zoals ik me dat afvraag bij de auto bijvoorbeeld, ik zou veel liever ope,baar vervoer pakken, maar op dit moment gaat dat gewoonweg niet.

bouwlobby? Waarom zouden die meer werk niet willen? meer werk is meer geld en dus meer winst.

Maximaal isoleren ? lijkt me een nutteloos advies, ik zou zeggen zoveel als voor jou rendabel is want dat besef ke blijkbaar niet, extra isolatie is maar tot op ene zeker punt rendabel, daarna kost het enkel geld en betaalt het zich nooit terug.

Premies: zitten al verwerkt in de berekening, zonnepanelen? Hopelijk werken die nog na 10 jaar perfect he? Ergens betwijfel ik dat en dan is je investering nu een kost ipv besparing.

En je zegt het zelf, 70 000 € exra om enkele 100'en €'s te besparen op jaar basis dat is toch nooit rendabel?

@ walter

Nee houten ramen zijn geen mogelijkheid, de vrouw vind dat niet mooi en ik heb geen zin om om de 2-3 jaar die bij te werken

Wel na enkele keren gesproken te hebben met architect en EPB verslaggever zijn we tot dit beland:

van 7,5-> 12cm rockwoll in de muren, van 6cm -> 8cm PUR in de vloer en van 18cm rockwoll in het dak naar 22 (op aanraden van de architect dit laatste) Ramen en profielen blijven 1.1 glas en gewone profielen (U=iets minder dan 2 dacht ik)

Hetgene wat de doorslag gaf was iets dat ik gelezen had op bouwinfo.be , nml dat met extra isolatie je makkelijk overgimensioneerde radiotoren boven kan zetten (of zelfs gewone electrische verwarming dat moet die EPB gast maar eens berekenen wat het beste is)en zo bespaar je toch een boel op de verwarmingsinstallatie .

Met dat zullen de extra kosten (een 4000€) met de stijgende energie prijzen (5% genomen) over een jaar of 16 eruit zijn.

Meer bracht echt maar amper iets op en de kosten stijgen snel.

@Koen,

ivm de houten ramen; een houten raam moet je niet om de 2-3 jaar behandelen, eerder om de 5 jaar. Hoe bereken je voor je vrouw de rendabiliteit van ALU ramen dan?
Ik vind het niet fair dat isolatie als enige streefdoel rendabel moet zijn, en houten ramen links gelaten worden omdat ze 'niet mooi' zijn of omdat ze om de zoveel jaar onderhoud nodig hebben.
Het hele punt hier op een energieforum is net dat je isolatie niet als zuivere investering moet zien, maar dat het gewoon hoort bij correct bouwen. En correct bouwen is duurzaam bouwen en maximaal streven naar beperking van het energieverbruik. Op dat ogenblik is 'mooi' ondergeschikt worden aan duurzaam.

Walter

Wel de isoleerende capaciteit van aluminium is niet zo slecht meer als vroeger het verschil is dus eerder klein, en met de duurste profielen zelf onbestaande . Hout moet je echter wel behandelen en dat zolang het huis er staat. Elke 4-5 jaar dus enkele dagen steken in alle ramen te behandelen (en we hebben een 40m² ramen) is denk ik minder rendabel (in mijn tijd) dan gewoon aluminium profielen . En we vinden ze beide dan ook nog mooier en dan is de keuze snel gemaakt.

@Koen:

Laat je niet beïnvloeden door doemdenkers en fanatici.
Ga gerust voor de isolatie die je eerst op het oog had, dat is al behoorlijk.
Ik zag je melding maken van hogere investeringen tot +15000€?
Investeer dat liever in een domotica-systeem (bv EIB).
Daarmee bespaar je op de totale energiefactuur (elektriciteit + verwarming).
Zelfs al is de besparing slechts 50% tov de hogere isolatiewaarden, je hebt daarentegen wel elke dag van het comfort kunnen genieten.

Elke dag sta ik om 06h30 op. Om 6h00 wordt automatisch de badkamer verwarmd, om 06h30 de keuken en de rest blijft op verlaagde temp van min. 17°C. Een uur voor ik 's avonds thuis kom, wordt de keuken, living, bibliotheek en bureau opgewarmd en om 20h00 de kinderkamers (indien nodig) en de badkamer.
Ik hoef daar niets voor te doen en de temp is op 1/10°C nauwkeurig.
Elke kamer (ik heb 12 kringen) kan ik onafhankelijk van elkaar regelen en instellen.
Is alles op temp, dan schakelt ook de pomp automatisch uit.
Ga ik de deur uit, één druk op de knop en alle lichten gaan uit, verwarming op verlaagde temp en het alarm springt aan.
Voor 10000€ heb je al een uitgebreid systeem. Trek daar de min. 4000€ af die je sowieso al ging uitgeven voor je elektriciteit.

Ik heb 26 kolomradiatoren van Zehnder (zien er haaste exact hetzelfde uit als de Delta's van Radson) en zijn slechts 30-40% duurder als een gewone radiator. Passen in elk interieur, modern of klassiek, makkelijk schoon te maken, en het belangrijkste, met de enorme warmteafgiftes (ik heb haast evenveel water in mijn systeem als iemand met vv) kan je op lage retourtemp werken.
Ik kom zelden boven de 40°C retourtemp. (aanvoer ca 60°C)
Hoewel ik 26 radiatoren heb, zijn ze aangesloten op 2x2 collectoren van 6 aansluitingen via het systeem van Rehau.

Voor 10000€ heb je al een uitgebreid domotica-systeem. Trek daar de min. 4000€ af die je sowieso al ging uitgeven voor je elektriciteit.

Wat de ramen betreft, koop de ramen die je mooi vindt. Ik heb voor hout gekozen (met glas 1.1) omdat we gebouwd hebben in herenhuis-stijl.
Als je moderner woont, dan kan aluminium mooier zijn.

Je kunt wel even veel water in je systeem hebben als iemand met vloerverwarming maar dit zegt 0,0 iets over de warmteafgifte.
Deze is afhankelijk van je totale warmteafgifte oppervlak.

Gunther,

ik denk niet dat jij veel ervaring hebt met een LEW. In een LEW zijn je verwarmingskosten <500 Euro als je dag en nacht verwarmt. Weinig dat je dus nog kunt besparen met domotica. Het duurt immers uren voordat je enige temperatuursdaling hebt. De maximum op 17°C is dus een lachertje daar je al met moeite onder de 20°C zal uitkomen na een nachtje niet verwarmen.
Voor verwarming kan je ze dus net zo goed 24h24 laten aanstaan. Extra comfort kan domotica niet bieden (of zie je een hoger comfort mogelijk dan altijd warm).
En electriciteit besparen doet het ook niet (ik kan nog steeds zelf al de lichten uit doen natuurlijk). Buiten het extra comfort van niet te moeten controleren of de lichten uit zijn, brengt het weinig.
Begrijp me niet verkeerd; ik vind dat beetje extra comfort wel aangenaam -zelf eigenaar van een stukje domotica-, maar een verbetering in warmtecomfort in LEW zie ik niet zitten.

Walter

@ koen,

Neen, niet om de isolatie maar om het komfort.
Net zoals iemand anders met één druk alle lichten uitdoet etc. wil ik bvb een beter temperatuurkomfort in huis hebben. Ik weet trouwens zeer goed wat het is om in een echt slecht geisoleerd huis te wonen. En om dat komfort te bereiken gebruik ik isolatie terwijl iemand anders bvb een goeie ketel zet met nauwkeurige regeling en dergelijke. In mijn ogen ben ik goedkoper af om hetzelfde te bereiken maar dat is natuurlijk voorkeur en hoe je het maar bekijkt. Iedereen heeft trouwens ook zijn redenen om het op zijn eigen manier te doen.
Ik heb mijn eli ook voorzien om uit te breiden met domotica, dat zal later pas gebeuren.
Maar zoals ik al zei, doe geen dingen waar ge zelf het nut niet van inziet. Iedereen heeft volgens mij het recht om met zijn geld te doen wat hij wilt.

vele groetjes en bouwplezier!

Koen,

Rekeninghoudend met je budget én praktische uitvoerbaarheid ga je best voor de maximale diktes, zonder twijfel.

4000EUR meerkost voor dat beetje meer isolatie? Zeer vreemd...

Ik woon nu 2 jaar in ons huis, moest ik het opnieuw doen twijfelde ik geen seconde 20 in vloer, 30 in muur, 40cm in dak, 3voudig glas. DAN pas speelt verwarming geen rol bv. elektrisch of WP.

Denk maar eens na over al die zogezegd goed geïsoleerde nieuwbouwen met een 32KW CV. Ik doe het met 6KW.

Mvg

JB

@rudy

Het comfort veranderd weinig eens je deftig isoleert (en ja de begin waardes hier waren deftig) het verschil zit hem puur in hoeveel je verwarming moet bijverwarmen en dat merk je amper behalve bij de afrekening.

Het gaat hier niet over slecht isoleren vs ht maximum het gaat hier over goed vs het maximum . En ja nu heb ik iets waar ik volledig achter sta

@ jeroen beeckx

De extra rockwoll alleen al zou op een 1500€ komen (een 300m² 6cm dik extra) +uren om het te plaatsen dan nog enkele cm's pur op gelijkvloer: +-500€ extra isolaie in dak plus plaatsen nog geen schatting maar ik reken daar toch ook op een 1000€ dus dan zit je snel aan 4000€.

En wat jij voorstelt is gewoon over de top, sorry hoor dat voel je niet en zal je enkel geld kosten . een raad, pak die EPB software eens en reken uit hoeveel je bespaart met van 10 cm in de grond naar 20 te gaan? Van 15cm in muren naar 20 en naar 30 in dak? zelfde met ramen ed, je zal zien dat je weinig bespaart en je extra kosten heel hoog zullen zijn.

Koen,

je eindresultaat is nu best een goed geïsoleerde woning. Misschien nog jammer van de alu ramen, maar het kan er nog zeker door.

Hoe zie je nu je verwarmingsinstallatie. Als je verwijst naar overgedimensioneerde radiatoren, ga je dan beneden vloerverwarming voorzien? Boven 'overgedimensioneerde' radiators? Zelf snap ik nog niet zo goed wat bedoeld wordt met overgedimensioneerde radiators. Op welk temperatuursregime zou je ze willen gebruiken?

Walter

En met die maatregel bespaar je 100 tot 150 euro extra per jaar.
Reken uit waneer je dit ongeveer terug verdient.

De keuze is ieder voor zich natuurlijk, maar ga niet met het idee rondlopen dat het zich zo terug verdiend, dat is niet zo.

Voor die 4000 extra kun je beter overwegen wat meer rendement gaat geven.
Denk aan bv. een zonneboiler die minder kost en ongeveer dezelfde besparing geeft.
Voor de Belgen onder ons die wel goede subsidieregelingen hebben kun je voor 4000 euro je geld veel beter investeren en hierdoor meer energie besparen dan door extra isolatie.

Vanuit een ongeisoleerde situatie is het anders, dan zal je met isoleren veel rendement halen.

@walter ja beneden is vloerverwarming, boven dan overgedimensioneerde (dat is dus met zo 3 bladen ipv 2 en iets groter zodat deze genoeg warmte afgeven op 40graden) zodat er geen apart stuk moet geinstaleerd moet worden dat op 60-70 graden werkt.

@ chathanky
Hebben we aan gedacht , net zoals aan warmtepomp maar beide systemen nu zijn nog redelijk onrendabel.

Zonnepanelen betalen zich terug op een 10-15jaar ALS ze perfect werken gedurende al die tijd wat ik betwijfel(zelfs met de subsidies dus), net zoals de warmtepomp. Isoleren echter gaat weinig mis mee over 10-20-30 jaar .

Een zonnepaneel kan je altijd later nog bijplaatsen, extra isolatie in de muur niet.

Koen,

- 22 of 30 cm in het dak zal inderdaad geen groot comfortverschil maken op je dakkamers in de winter, maar volgens mij wel in de zomer (cfr juli maand van verleden jaar). Ik zou dan ook gaan voor meer isolatie met bufferend vermogen (lees cellulose). Vermits je een BV installeert zou ik ook een AWW overwegen, immers extra besparing in de winter en meer comfort in de zomer.
- je bekijkt nu de rentabiliteit met als uitgangspunt dat de gasprijzen 3% stijgen over de komende x jaren. De laatste 5 jaar is de olieprijs wel verdrievoudigd (zie de discussie over energieprijzen). Ik zou dezelfde berekeningen ook maken uitgaande van een 5% en een 10% stijging.
-zonneboiler en PV zijn kers op de taart, eerst isoleren (lees het forum er maar op na, dit wordt ettelijke keren vermeld). Eventueel wel al leidingen en buffervat voorzien.
- vermits dit een energieforum is moet rentabiliteit niet het enige uitgangspunt zijn.

mijn 2 eurocent,

Wouter B

Als je 4000 euro weg zet voor een x aantal jaren heb je 4% rente, dat maakt ook niet veel uit.
Beleggen in oliefondsen geeft je meer rendement en gaat mee met de marktwaarde.

De voordelen van isoleren wordt minder aantrekkelijk naarmaten het paket dikker wordt, die krenten worden zo veel aantrekkelijker.

De afweging moet je zelf maken natuurlijk.

@ wouter

Om de warmte tegen te gaan moet je ander materiaal werken, andere diktes veranderd daar weinig aan. Daarom gaan we ook houtvezelisolatie steken

Als over de prijzen, de prijs van gas is in belgie tussen 2000 en 2005 amper gestegen, in 2006 is er dan een plotse stijging het is dus amper te voorspellen, ik hiel rekening met 3 en 5%

Zoneboiler en pv lijken me nu absoluut niet rendabel.

Koen,

Stel dat mijn voorstel 15OOOEUR extra kost, waar ik zwaar aan twijfel, MAAR ik schrap CV en zet een 2KW elektriek vuurtje (50EUR?) én een 50l elektriek boiler (200EUR?).

Wie is er dan slimste?

JB

@ jeroen beeckx

Je zal snel aan 15000€ zitten, aluminium ramen met k waarde 0.6 0.8 en profielen van onder de 1,5 zit je al snel aan 4000€ 20 in vloer, 30 in muur, 40cm in dak spreek je ook van enkele 1000'en €'s extra materiaal plus nog een pak om dat er allemaal in te steken plus nog een pak om je woning extra aan te passen aan zo'n diktes .

En je schrapt je centrale verwarming? Hoe ge je dan opwarmen? Want je verliest nog altijd he?

Voor de grap eens berekend bij mijn huis hoe zo dik isoleren de factuur zou drukken

Ik kom uit op K24

Netto energie behoefte van een 17 000 MJ wat dus een 4700kwh is.

Jij wil dit leveren door een "elektriek vuurtje" ? ok
volgens essent groen kost dit

Essent Groen €792.96 per jaar (laten we de verliezen door het goedkoop vuurtje negeren)

Jij zal dus 15 000€ extra uitgeven aan isolatie en dan toch met ene factuur van tegen de 800€ overblijven? Sorry hoor lijkt mij achterlijk.

Diezelfde 4700kwh zou je nog geen 200€ kosten als gas. Dan zou je dus per jaar 600€ besparen Na dus een 10-15 jaar heb je je kosten van instalatie eruit. Om nog maar niet te spreken van het gebruiksgemak tov 1 goedkoop vuurtje .

Iets realistischer is een grotere boiler in de badkamer (of pak jij nooit een bad/iets langere douche?) en enkele electrische vuurtjes die je thermostatisch kan regelen, maar dan spreek je ook van enkele 1000'en €'s kosten. En ben je dus na 10 jaar al beter af met een gewone CV.

ALs ik de overdreven extra isolatie weglaat is het helemaal duidelijk. Extra kosten van 4000€ en de factuur zakt van 900€ naar een 700€ je bespaart dus vanaf het begin bijna 100€. Tegen het meer realistischer de initieele extra kost van 15 000+4000 (voor instalies)-10 000(CV)= 9000 € duurt het 15 tot 20 jaar tegendat je de kosten eruit hebt .

@ Marc S
Sorry Marc ik lees pas nu je vraag van een dikke week geleden.
In september 2006 betaalde ik voor een kleine dertig meter foamglas 140mm breed 100mm dik ongeveer een 1000 Euro.
Beste groeten,
Rudy Martens

-Inderdaad, best ander isolatie materiaal (met andere warmtecapaciteit) tegen warmtedoorslag, vandaar dat ik cellulose zou prefereren, zie ook deze vraagstaart : http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1088452694&first=&last=
Conclusie van 17-03-2005 21:12
15 cm glaswol: warmtedoorslagtijd net geen 4 u
15 cm cellulose: warmtedoorslagtijd meer dan 17 u

En dat dikte wel een belangrijke rol speelt haal ik dan weer van hier: http://bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=7552
Conclusie:
20 cm cellulose: warmtedoorslagtijd 30,6 u
30 cm cellulose: warmtedoorslagtijd 68 u

- Het voordeel van de maatregelen die je overweegt is dat je de rentabiliteit kan berekenen (alhoewel moeilijk vermits niet voorspelbare energieprijzen), er is altijd een terugverdieneffect, alhoewel dat soms meer dan 30 jaar duurt. Maar kan je bijvoorbeeld de rentabiliteit berekenen (is er een terugverdieneffect?) van het plaatsen van kranen van 500 Euro tov die van 100 Euro, of parket van 45 Euro/m2 tov laminaat van 20 Euro/m2, etc? De kranen of het laminaat kan je later daarenboven zonder al te veel brokken opwaarderen, wat niet waar is voor de K-waarde van je woning.

Wouter

Het zou bij ons eerder houtwol isolatie (of hoe heet zoiets) worden, ik had ook geopperd de cellulose maar de architect zei dat dit duurder zou uitkomen, huur van machines, goed afplakken van alle openingen .

En zoals je zelf ziet: tussen 20 en 30 cm is er geen verschil, er is nooit 30h zon he?

Zelfde voor de andere materialen de winst blijft beperkt met de dikte omdat het gaat om de massa niet de dikte.

En er is niet altijd een terugverdien effect hoor, als de winst die je maakt minder is dan de intrest die je zou kunnen krijgen voor de kostprijs (of lager is dan de intrest die je betaald op geleend geld) zal je enkel meer ipv minder betalen.

Koen,

"En zoals je zelf ziet: tussen 20 en 30 cm is er geen verschil, er is nooit 30h zon he? "

30 uur zon achter elkaar zullen we nooit hebben (al zeggen sommige finnen dat het wel kan). Maar je zal wel eens een week van +25 hebben. En dan speelt die verdubbeling in warmte doorslag wel een rol. Nachtkoeling is ook niet altijd in staat de opwarming van de dag te compenseren. 60 uren in staat zijn warmtedoorslag te vermijden is zeker een voordeel. Met meer dan 30 uren warmtedoorslag zal je instaat zijn ook na 2 dagen van +30°C een goede temperatuur binnen te houden.
Er zijn zelfs nachten geweest de laatste zomers dat het niet onder de 25°C kwam. Op zo een dag heb je dus je 30uren warmte doorslag in 3 etmalen opgebruikt.

Walter