isolatie | Ecobouwers.be

U bent hier

isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van pg
09/01/2012 - 00:00
pg

binnen zijde van muur isoleren, het is een volle muur van 27cm iemand suggesties?

22 Reacties

Reacties

afbeelding van Ingir
09/01/2012 - 08:43

Ik heb wel ideeën maar de vraag is te algemeen, het binnenisolatieprobleem (vocht/condens) kan op verschillende manieren aangepakt worden en elke methode heeft de eigen beperkingen en risico's... een duidelijk antwoord is daarom niet te geven, hooguit enkele overwegingen:

 

- vochtproblemen (doorslaand vocht/optrekkend vocht) 

- plaatsverlies (isolatie direct tegen muur, voorzetwand of spouwmuur met spouwisolatie)

- materiaalkosten

- arbeidskosten (mogelijkheden om de isolatie zelf te plaatsen)

- dampopen of dampdicht

- kwaliteit van uitvoering

 

Het onderwerp lijkt mij prima geschikt om op af te studeren.

afbeelding van denj
09/01/2012 - 17:31

 Ook wij willen graag onze volle muren van ca 30 cm isoleren langs binnen. We hebben nog wat overschot PIR-platen van de dakisolatie. Maar met alles wat ik lees over dauwpunten en condensatie lijkt het inderdaad meer op een afstudeerrichting, het "langs binnen isoleren".

Met de PIR-platen zou het het sowieso een dampdichte isolatie worden, bevestigd op latjes om geen last te hebben van de niveauverschillen in het muuroppervlak en om een kleine ventilatieruimte te laten voor eventueel vocht dat uit de muur zou condenseren. Klinkt dit als een aannemelijke oplossing?

afbeelding van MaiaVanmanwe
09/01/2012 - 18:45

Hoe dampdicht kan je het maken ?

Denk daarbij aan haaks staande binnenmuren, vloeren, balken enz die het dampscherm doorbreken ...

 

G

afbeelding van Eveline_Rob
10/01/2012 - 09:40

 

 
Is PUR schuim als vloerisolatie luchtdicht ?   Bestaan er verschillende soorten PUR ?
 
Onze vloer is momenteel niet luchtdicht.   Ik zou de 20 cm styrodur op PE-plastiek willen vervangen door x?cm PUR .   Ik moet met PUR dezelfde isolatiewaarde en luchtdichtheid bekomen.      Is dit mogelijk ?  Indien niet, zijn er alternatieven ?
afbeelding van robin demey
10/01/2012 - 14:25

@Eveline_Rob: isolatie dient niet als luchtdichting, daarvoor gebruik je best een folie

afbeelding van Eveline_Rob
10/01/2012 - 15:53

Je hebt vast gelijk, alleen vind ik dit op de site van ISOTRIE (waarschijnlijk is m'n frans dan niet zo best...) en dat wou ik effen checken.   De plastiek folie kost 900Euro (64m2) liever betaal ik dit aan betere isolatie

 

 
Etanchéité complète

De nouvelles études dans le domaine de l’isolation, surtout dans le cas des habitations à basse énergie et à énergie passive, montrent que l’étanchéité à l’air est une condition indispensable pour une isolation parfaite. La mousse de polyuréthane y répond parfaitement. Un mur creux, par exemple, est complètement comblé et obstrué, bien à l’abri de l’air.

 
afbeelding van MaiaVanmanwe
10/01/2012 - 16:14

Het gaat dan om gespoten schuim ? Geen platen.

En is het ook dampdicht ?

In hun fiches voor vloeren zeggen ze er niks over. Maar bij de muurisolatie staat dat ze "ademend" zijn.

Mu-waarde < 50.

 

http://www.isotrie.be/NL/images/fiches/340_BENL.pdf

G

 

voor de vloeren:

http://www.isotrie.be/NL/images/fiches/240_BENL.pdf

 

Kan iemand die vertrouwd is met isolatieschuimen en mu-waarden bevestigen dat dit als dampdicht beschouwd kan worden ?

afbeelding van MaximeVDH
04/12/2015 - 16:44

Beste

Hierbij wil ik de juiste link doorgeven naar de Isotrie website www.isotrie.com

 

 

afbeelding van PatrickM
10/01/2012 - 21:12

 een rol PE-folie van 50x2m kost 50 €, nog wat rollen tape erbij dan kom je nog niet aan 100 €, mij een raadsel vanwaar die 900€ komt...

afbeelding van Eveline_Rob
10/01/2012 - 22:26

dat is nochtans wat de aannemer ervoor vraagt om die te plaatsen...   Op de vraag waarom de prijs zo hoog lag kregen we het antwoord dat hij veel 'lijm' gebruikt om ze vast te maken.   :-)  waarschijnlijk omdat hij goed weet dat we met een deadline zitten en om een andere aannemer te vinden voor zo'n klein werkje...

Hoedanook als we die ISOTRIE240 zouden kunnen gebruiken i.pl.van plastiek folie hoeven we die extra kost niet te betalen.   Alleen heb ik enkel van de firma zelf een email die zegt dat het luchtdicht is (daarom nog niet dampdicht, maar moet dat voor een vloer boven een geventilleerde spouw? ).   Ik zoek hier bevestiging.    Bestaat er een waarde die luchtdichtheid meet die ik zou kunnen opvragen?   'k heb me nu al suf-gesurfed om iets te vinden.   

afbeelding van robin demey
10/01/2012 - 22:36

Waarom plaats je ze niet zelf? Rol uitrollen, overlappen, naden aftapen en klaar.

afbeelding van Eveline_Rob
10/01/2012 - 22:47

Is inderdaad het allerlaatste alternatief

('k zit met drie kleine gasten, daar is geen toilet, geen speelgerief, niks, nada, als ze voor m'n voeten lopen terwijl ik daar sta te sukkelen, kan ik de luchtdichtheid zeker niet garanderen :-)  In 5 minuten zal de klus ook wel niet geklaard zijn.  Welk materiaal moet ik eigenlijk precies kopen ? 

afbeelding van MaiaVanmanwe
10/01/2012 - 23:02

 

"Onze vloer is momenteel niet luchtdicht.   Ik zou de 20 cm styrodur op PE-plastiek willen vervangen door x?cm PUR . "

 

Dit is de bestaande situatie ?

en wat bedoel je met een luchtspouw onder een vloer ? Een kruipkelder ?

 

Misschien kan je beter eerst de volledige opbouw laag-per-laag eens posten van de bestaande situatie en aangeven wat het probleem momenteel precies is.

 

 

G

afbeelding van Eveline_Rob
10/01/2012 - 23:16

Houtskeletbouw

Er is een kruipkelder voor de leidingen, eerste laag was betonbalken.   Dit is de AS-IS situatie

voorzien was daarbovenop : styrodur 20 cm ; chape 8 cm, tegels/parket

De eerste blowerdoortest was echter niet OK (zie discussie 'OSB platen niet luchtdicht') want de OSB platen bleken dus niet goed te zijn én de grond bleek ook niet luchtdicht.    Een plastiekfolie moest erbij om dit te verhelpen.  Deze folie plaatsen 'ging toch niet duur zijn'...   Wel duur dus.    Hypothetisch gesproken : als we de styrodur vervangen door de ISOTRIE die een veel betere isolatie waarde heeft, blijft de totale kost onder de som van styrodur en PE folie, én winnen we aan isolatie.   Twee vliegen in een klap dacht ik..

afbeelding van Hans Delannoye
11/01/2012 - 07:47

PUR is in principe niet luchtdicht, of kunnen zij een attest voorleggen?  aangezien het naadloos gespoten is zal het wel beter scoren dan platen.  maar als je echt belang hecht aan luchtdichtheid zou ik toch maar een folie voorzien (tenzij attest).  probleem is misschien de kruipkelder, als je de leidingen daar legt heb je dus waarschijnlijk ook veel doorboringen?  want een betonnen vloer zou op zich toch al redelijk luchtdicht moeten zijn.

als de PUR echt dicht blijkt te zijn heb je een prijsvoordeel en een lichte isolatiewinst, maar daarentegen vergiftig je je binnenmilieu.

hans d

afbeelding van Eveline_Rob
11/01/2012 - 08:13

Waarom vergiftigen we het binnenmilieu ? Het is altijd zo moeilijk om de commerciële blabla en de waarheid uit elkaar te kunnen halen (hier volgt de commerciële uitleg)

Gezond en comfortabel

Polyurethaanschuim bevat geen elementen zoals stof, microvezels of andere die aanleiding kunnen geven tot allergieën of huidirritaties, wat een groot voordeel is zowel tijdens het plaatsen als bij de latere bewoning.

Luchtdicht zoeken we inderdaad = we moeten de blowerdoor test deze echt wel slagen.  Betonnen vloer bleek niet luchtdicht, geen idee waarom niet, architect had er alleszinds op gerekend dat die het wel was..  Als ik het goed begrijp bestaan er geen richtwaarden die ik kan opvragen voor luchtdichtheid van materiaal ? (m.a.w.   Is er een bepaalde waarde waar het gekozen materiaal minimaal of maximaal aan moet voldoen om voldoende luchtdicht te zijn volgens de normen van het passief huis concept ?)

afbeelding van Hans Delannoye
11/01/2012 - 20:08

het probleem met reclame is dat je moet lezen wat er niet staat.

zo staat er : zal PUR na droging geen stof, mikrovezels of andere die aanleiding kunnen geven tot allergieën of huidirritaties.  maar wat staat daar eigenlijk?  neem pur en geen minerale wol!

maar nergens staat er iets over giftige dampen die vrijkomen, want ze kunnen niet zeggen dat dat niet het geval is, en dus zwijgen ze erover. zo liegen ze niet, maar doen ze eigenlijk wel aan misinformatie. 

de vraag is of je beton overal lekt (wat ik me niet kan voorstellen, of alleen langs de randen en doorboringen.

je kan natuurlijk aan de PUR-rers een resultaatverbintenis vragen over de luchtdichtheid, benieuwd of ze dat zouden accepteren?

je kan absoluut een materiaal testen op luchtdichtheid, maar voor in situ aangebrachte materialen is dat van nul en geenerlei waarde.  een werf is nooit proper, en er vliegt stof rond, of er hangt vuil aan de kleding of schoenen van de arbeiders enz.

voor het PH-concept telt enkel het eindresultaat, zo kaneen wat grotere lek maken dat je er toch komt, omdat al de rest extreem luchtdicht is.

hans d

afbeelding van Hans Delannoye
10/01/2012 - 23:08

patrick

PE-folie kost niet veel, maar is ook niet zo geschikt als dampscherm, zeker niet op de vloer.  minste vuiltje onder de folie en je hebt een gat als je er op trapt.  goede dampschermen kosten makkelijk 4 keer meer.

afbeelding van MaximeVDH
04/12/2015 - 16:37

Beste

Je kunt de informatie van Isotrie ook nalezen in het Nederlands op www.isotrie.com

 

 

 

 

afbeelding van robin demey
11/01/2012 - 08:33

Is chape eigenlijk niet voldoende luchtdicht, Hans?

afbeelding van Ingir
11/01/2012 - 10:12

De houten voorzetwand met isolatie is een veel toegepaste binnenisolatiemethode  (eenvoudig, onafhankelijk van muur, zelf te plaatsen, lage kosten):

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?&d0=1.25&mid0=65&d1=1.8&mid1=71&d2=19.6&mid2=27&x2=57.5&lid2=296550796&d3=19.6&mid3=36&x3=7.1&lid3=296550796&d4=3&mid4=90&d5=27&mid5=48&bt=0&T_i=21&RH_i=80&T_e=-10&RH_e=80&outside=0

 

Wel opletten dat de naden van de OSB goed aansluiten en afgeplakt worden, en ook de aansluiting van de OSB op overige bouwdelen moet nauwkeurig afgeplakt worden (winddichting en dampdichting).

 

 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.