isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

 

Met veel interesse lees ik zo nu en dan deze site, erg leerzaam moet ik zeggen, complimenten voor de mensen die er zo fanatiek bij betrokken zijn! Mijn naam is Déborah en sinds 2 jaar hebben we een boerderij in Duitsland gekocht. Zeker geen bouwval, maar het voorhuis moet van boven naar onder gerenoveerd en zeker geisoleerd worden. Maar nadat we vorig jaar een nieuw pannendak hebben gelegd op een (nieuw) onderdak van houtvezelplaat (steico) hebben we nu besloten ons eerst bezig te houden met het verbouwen van een deel in de schuur tot atelierruimte. Het is de bedoeling dat ik daar mijn geld mee kan verdienen met het geven van oa workshops, dus willen we eerst daar ons beperkte budget aan besteden. 

Het atelier bouwen we aan de achterzijde tegen de noordgevel, dit is een buitengevel van baksteen met een binnenmuur van kalkzandsteen, met een spouw van waarschijnlijk enkele centimeters. De ruimte wordt ca 5 meter breed, deze tussenmuur gaan we zelf bouwen van kalkzandsteen. We doen alles zelf en zoveel mogelijk met hergebruik van materialen die we hebben en/ of op de kop kunnen tikken. Dit vanwege het budget, maar meer nog vanwege het feit dat we vinden dat er veel teveel zomaar wordt weggegooid, maar de isolatie moeten we nieuw aanschaffen. We zijn overtuigd dat we alleen natuurlijke isolatiematerialen willen gebruiken.

Daarin kunnen we goed advies gebruiken. Ik heb veel gezocht op deze site, maar kom er toch niet helemaal uit in onze situatie. We denken zelf aan hennepdekens of "Stopfhanf" van zo'n 20 cm rondom achter een raster van hout waar we dan een stucklare houtvezelplaat van ca 2 cm voorzetten, deze willen we stucen met leem. Heeft iemand goede ervaringen met hennepisolatie? Moeten we dampwering gaan gebruiken? Zoja, waar dan en waarom?  Ook het plafond willen we isoleren met Stofhanf, ivm de verschillende maten tussen de balken.

We stoken het huis alleen op hout, hebben geen gas en ook geen olie, dus we zijn helaas tot de conclusie gekomen dat er niets anders op zit het atelier electrisch te moeten gaan verwarmen. Dit willen we eigenlijk absoluut niet, maar we kunnen het niet anders bedenken en hopen dan maar dat we ooit in de toekomst onze eigen stroom kunnen opwekken.

Tevens hebben we niet veel speling in de hoogte, ook ivm deuren in de achtergevel, dit maakt het isoleren van de betonnen vloer ook lastig, de afwerkvloer moet praktisch en vochtbestendig worden wegens mijn werk met wol en vilt, maar ook zo aangenaam mogelijk. We dachten zelf aan gewoon een gepolijste betonvloer met (electrisch, helaas) vloerverwarming. Is dat astronouten isolatiespul iets? Duur waarschijnlijk, maar wel heel dun, toch?

Onze boerderij staat in een beschermd moerasnatuurgebied, geweldige plek, maar met dus een vochtige bodem, het atelier lijkt tot nu toe niet vochtig, maar eigenlijk heeft de hele boerderij last van optrekkend vocht, wat is daar de beste oplossing voor?

Ik zou nog veel meer vragen kunnen stellen, maar voor nu laat ik het hierbij, alvast bedankt voor eventuele tips en adviezen. En iedereen veel succes met alle verbouwingen! Hartelijke groet uit Duitsland, Déborah

Reacties

 enkele cm spouw zal niet veel isolatie kunnnen herbergen! En aangezien dit een uitbreiding is kan je alle kanten op in de ontwerpfase. Want spouwisolatie is veel gemakkellijker (zelf) aan te brengen dan buitengevelisolatie. Maar met enkele cm zal je bij het gebruik van bio-ecologische isolatieprodukten geen hoge isolatiewaarde scoren. En niet alle isolatie kan tegen het dampvocht die toch in een spouw ontstaat. Zie naar vibe.be of natuuradvieswinkel voor het overzicht verschillende isolatiematerialen en hun isolatiecoefficient lambda. 
U = lambda maal 100 gedeeld door de dikte in cm