Inbouwspots met spaarlampen: bestaat dat? | Ecobouwers.be

U bent hier

Inbouwspots met spaarlampen: bestaat dat?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jenny-1
04/07/2005 - 10:10

Hallo,

de vraag is duidelijk denk ik: bestaan er inbouwspots waarin je ipv halogeenlampen spaarlampen (geen LED, die geven op dit moment nog te weinig licht om echt als hoofdverlichting te dienen) kan gebruiken? En zo ja, iemand een idee waar ik die kan kopen?

Alvast bedankt!
Groetjes,
Jenny

72 Reacties

Reacties

afbeelding van Albrecht-1
15/08/2005 - 00:44

Werner,

Naast de beperkte lichtopbrengst, heb je ook de stralingshoek van de LEDS eens bekeken ?
Ik ben namelijk ook op zoek naar alternatieven voor de halogeenspots en LEDS kunnen dan misschien wel dezelfde hoeveelheid lux geven, indien de lichtbundel kaarsrecht is, is de toepassing voor ruimteverlichting sowieso beperkt.
Waar voor halogeenspots een stralingshoek van 40° als groot wordt omschreven, zou dit bij LEDs eerder 8° a 10° zijn, met een maximum van 15°.
En ik heb enkel LED-spots gevonden voor 5cm lampen, zijn er ook voor 3,5cm lampen ?

groeten,
albrecht

afbeelding van werner van der cruyssen
15/08/2005 - 20:40

Albrecht,

Ik heb het niet gemeten maar het klopt dat de hoek waarin de LED uitstraalt smaller is dan bij een halogeenspot. Als ik het ruw zo moeten schatten (diameter van geprojecteerd licht op een muur) dan denk ik dat m'n halogeenspots ongeveer 30° stralen en dat de LED-spot die ik heb een 15° zal halen.

Mijn voornaamste conclusie over de LED-spots is dat ze voorlopig geen valabel alternatief zijn voor de verlichting van een ruimte of je zou er werkelijk heel veel moeten hangen, verspreid over de hele te verlichten ruimte. En dan wordt het een dure oefening; misschien niet als je de totale kost (aankoop, stroom, levensduur) zou vergelijken met halogeenspots ver een riode van een jaar of 10 maar wel als je het vergelijkt met spaarlampen of spaarspots.

Ik heb led-spot niet gezien in 3.5 cm-versie maar dat betkent uiteraard niet dat deze niet zouden bestaan.

Mijn advies: kijk eens naar spaarlampen of spaarspots als alernatief.

afbeelding van ahardeman
15/08/2005 - 22:10

Christophe,

Ik weet niet welke TL5 het was, we hebben ze bij ons in alle bedrijfshallen ook hangen (toen nog 33% subsidie!!) maar in het kantoor waar ik ze zag viel het me erg tegen, dus ben ik ansgtig. Maar misschien onterecht.

Een belangrijker aspect vind ik de optiek; een plafond met 60x60cm raster horen vind ik spots in (in een woning/kelder) en geen tl's (misschien in een koof langs de rand).

Maar gezien de berichten over LED ga ik toh maar voor (dimbare?) spaarspots denk ik.

PS Ik las in een artikel in de consumentengids dan witte leds een zeer slechts rendement hebben, nog slechter dan een gloeilamp (in watt per lume uitgedrukt), gele iets beter dan een gloeila,p maar veel minder dan een spaarlamp., en blauwe en rode (dacht ik...) zeer goed. Maar ja daar heb je niets aan.

Spaarlampen staken met kop en schouders overal boven uit. TL5 werd niet getest, wel halogeen, TL, gloeilamp en LED.

Een laatste opmerking was dat een spaarspot bij dimmen nar rato minder energie gaat gebruiken (dus50% gedimd = 50% verbruik), bij halogeen werkt dit niet, dimmen verminderd het verbruik amper.

Dus ''overdimensioneren'' met halogeens is funest voor het verbruik, met spaarspots loop je geen ''verbuiksrisico''.

Mvg Arnold

Mvg Arnold

afbeelding van werner van der cruyssen
09/09/2005 - 22:14

Jeroen en anderen,

Ik had beloofd een paar metingen te doen om de Megaman 9W-spot/halogeenspot/LED-spot te vergelijken.

Vanavond heb ik eindelijk m'n lichtmeter gevonden (zat nog in verhuisdoos) en een paar zaken trachten te meten.

Wel opletten want de resultaten kunnen hoogstens een ruwe indicatie geven omwille van:

- De lichtmeter is een Guarda FX-101 lux meter--> geen wetenschappelijk instrument, wordt meestal gebruikt om te zien of planten e.d. genoeg licht krijgen. Ik heb ook geen idee van de nauwkeurigheid.

- De meting zelf was ook niet echt onder gecontroleerde omstandigheden (ik op een stoel, trachtend te meten op 1 m afstand, loodrecht op de stralingsrichting, met de meewarige blik van m'n vriendin op me gericht....

- Last but not least: we zijn appelen met peren aan 't vergelijken want de hoek waaronder het geproduceerde licht utgestraald wordt verschilt serieus tussen de bronnen. Zo is de megaman-spot eigenlijk geen spot maar eerder floodlighting en is de stralingshoek van de halogeenspot breder dan die van de LED. Als je al die dingen deftig zou meten zou je de resultaten makkelijk kunnen standaardiseren maar bon, dat heb ik dus niet gedaan.

Enfin, de resultaten:

Megaman 9W-spot op 1 meter: 50 lux (maar is zoals gezegd floodlighting en geen echte spot).

50W-halogeenspot op 1 meter: 720 lux, stralingshoek geschat op 30°

LED-spotje op 1 meter: 47 lux, stralingshoek +- 20°

Subjectieve indruk: hoewel de lichtsterkte wat hoger zou mogen ben ik nog steeds tevreden over de Megaman-spots. Let wel, als ik zou moeten kiezen zou'k nog steeds gaan voor een klassieke spaarlamp of TL maar als je nu eenmaal een GU-10 spotsysteem aan je plafond hebt hangen is het een valabel alternatief voor niet te grote ruimten en mits je bijkomend nog wat verlichting aan wanden e.d. hebt. Ik blijf bij mijn opinie over de led-spot: mooi uit energetisch oogpunt maar lichtopbrengst absoluut miniem.

afbeelding van monique-2
04/10/2005 - 17:03

Is een halogeen spot erg duur in gebruik? Duurder dan normale lampen?

Is een halogeen lamp sowieso veel duurder in gebruik dan een (spaar)lamp?

afbeelding van mark vanlangendonck-1
22/10/2005 - 18:17

Hallo,

spaarlampen : Ik verneem dat het nog altijd beter is deze te gebruiken op plaatsen waar er lang licht brandt.
Klopt dit wel ?

Wat als de lamp veel in- en uitgedaan wordt zoals in toilet, badkamer . Zal de spaarlamp vlugger verslijten of heeft dit van geen belang.?
De spaarlamp zou bij het aandoen wat meer energie verbuiken om op te starten.?
Vanaf hoeveel tijd(minuten) wordt een spaarlamp interessant.

Of is het toch beter om in toilet, badkamer een gewone lamp te hangen ?

Mark

afbeelding van pars
28/10/2005 - 22:26

Volgens mijn catalogus van Osram geven de groene LEDs het grootst aantal lumen. Zelfs een veelvoud van sommige andere kleuren.
Ik heb er ook al aan gedacht om op het werk sommige lampen te vervangen door LED's maar deze lichtbron is nog te hard in ontwikkeling.
In mijn keuken heb ik ook 6 spaarspotjes van 7W (= 35W halogeen) gestoken. Ze geven in vergelijking met 50W halogeenspots beduidend minder licht en ik ben er vrijwel zeker van dat halogeenspots van 35W zelfs meer (en warmer) licht geven.

de ene spaarlamp is inderdaad de andere niet!
bij ons hangen allemaal spaarlampen van A-label, maar de ene geeft toch meer licht dan de andere (als we hetzelfde wattage vergelijken hé). het is dus toch heel sterk merkgebonden.

en het verschil tussen A-label (x5 à x6) en B-label (x4) voel je ook heel sterk (ik had 2 B-labels)

warm & koud is een persoonlijke smaak! ik heb lampen van 2700k, 4000k en 6200k: dat laatste is "ijskoud" licht, maar geeft wel heel fel! en voor de eetplaats vinden we dat net het meest aangename (omdat het heel sterk het daglicht benaderd)

groeten,
christophe

afbeelding van marcelvm
29/10/2005 - 18:51

kan men dpe spotjes wel terug verdienen want ze zijn behoorlijk duur, enals er eentje vroeger de geest geeft dan voorzien

afbeelding van jenny-1
01/11/2005 - 10:14

Hallo,

ik vind net op de website van e-ster (www.e-ster.be) onder producten 'halogeenvervangers': ze zien er uit als een halogeenspotje, maar er lopen van die buisjes zoals in een spaarlamp door.

Beschrijving: Deze "spaarspotjes" van 9 Watt zijn ideaal om halogeenspots van 35 Watt te vervangen in inbouwtoepasingen (plafond, ...) en in verlichtingstoestellen met gewone 230 V-halogeenspots. Ze kunnen niet worden gebruikt in verlichtingstoestellen met laagspanningshalogeen.
Prijs: 13 euro/stuk.

Iemand ervaring met deze lampjes?

Groetjes,
Jenny

afbeelding van werner van der cruyssen
01/11/2005 - 10:40

Jenny,

Het lijken me de 9W-spots van Megaman te zijn (zie hoger in deze thread). Ik heb 3 halogeenspots van 75 W vervangen door deze spotjes. Het werkt behoorlijk, zolang je maar niet gaat verwachten dat de lichtopbrengst enorm is. Het zijn ook niet echt spotjes, eerder floodlighting (licht wordt verspreid over een grote oppervlakte, niet geconcentreerd zoals bij spots).

Vergelijk het qua opbrengst met 3 gloeilampen van 40 W, dat zal er niet ver af zitten. Wel is de lichttemperatuur een stuk hoger (koeler licht). Bij mij everen ze behoorlijk werk, weliswaar aangevuld met een paar gewone spaarlampen als wandverlichting.

afbeelding van lumia
04/11/2005 - 22:50

Spaarlampjes van 9 watt zijn ook verkrijgbaar bij lumia (http://www.lumia.be). Er staat ook heel wat LEDverlichting op aan aantrekkelijke prijzen.

Groetjes,

Marc

afbeelding van pars
05/11/2005 - 15:55

Bij Makro verkopen ze deze "spaarspotjes" ook. Ze zijn er wel enkel te verkrijgen in 7W GU10 uitvoering en kosten 7.80€/stuk.
Het merk is Ectron. technische data: 8000u, A-label, 300Lm,
2700°K, 220-240V, 50-60Hz

Er is er ondertussen eentje gesneuveld en er staat nergens iets op van garantie. Zonde...

afbeelding van jenny-1
07/11/2005 - 20:07

Hallo,

ik kom ze plots overal tegen! Deze week op de site van Gamma Nederland:

GAMMA heeft het assortiment spaarlampen uitgebreid met deze (foto op www.gamma.com onder 'aanbiedingen') PHILIPS spaarlamp voor halogeenspots.

PHILIPS spaarlamp met spots
- GU10 reflector in spaarlampuitvoering,
- Levensduur 6 jaar, circa 6000 branduren,
- Tot 80% energiekostenbesparing.
- 6.99 euro

Helaas maar beperkt in voorraad, zonde toch!

Groetjes,
Jenny

afbeelding van lumia
10/11/2005 - 10:28

Bij lumia (http://www.lumia.be) staan de 7W spaarspotjes nu ook in reclame, nog wel €10.00. Bij brico staan deze aan €14.49.

afbeelding van raf-19
14/02/2006 - 20:42
Raf

Kan je in elke inbouwspot een spaarlamp steken?

Wij hebben bv. een prachtige inbouwspot gezien bij Delta Light maar vrezen dat dit enkel met halogeen zal kunnen...
Of heb ik het verkeerd?

Alvast bedankt!

afbeelding van sabbe-1
14/02/2006 - 21:26

Raf,

De inbouwspots van delta light, zijn die op 12 Volt of 220?
De spaarlampen waar men hierover spreekt zijn halogeen spotjes op 220 V.

afbeelding van timothy-1
21/02/2006 - 16:10

Hallo,
ik volg dit onderwerp al een tijdje en ben net met een gondige renovatie bezig .
Ik ben nogal verslaafd aan het idee om spots te hangen in mijn huis en heb mij nogal laten gaan in aantal .
Ik heb 15 ^spots in de living (32m) in 4 schakelingen
7 in mijn keuken 22m op 1 schakel
4 in mijn benedengang
3 in mijn bovengang
1 op toilet
6 in mijn badkamer
5 in mijn slaapkamer
4 in mijn dressing
Nu wil ik deze niet aansluiten op halogaan maar op spaarspots van megaman 7 en 9 wat ( er is net een 11 w uitgekomen)
Ik zou leds eigenlijk ook een kans willen geven maar ik ken niks van lumen...
Ik wil geen koud licht hebben in mijn living maar wel voldoende verlichting op 3 schakelingen in de living en 1 schakeling met sfeerverelichting
Kan er iemand mij wat tips geven over aankoop van welke spots en waar te kopen wan t ik vind ze bij dsm al 4euro goedkoper dan bij massive
Jenny schreef:
> Hallo,
>
> de vraag is duidelijk denk ik: bestaan er inbouwspots waarin je ipv halogeenlampen spaarlampen (geen LED, die geven op dit moment nog te weinig licht om echt als hoofdverlichting te dienen) kan gebruiken? En zo ja, iemand een idee waar ik die kan kopen?
>
> Alvast bedankt!
> Groetjes,
> Jenny

afbeelding van werner van der cruyssen
21/02/2006 - 16:26

Timothy,

Je huis volhangen met spots lijkt me nu geen optimale keuze maar bon, gedane zaken nemen geen keer dus kan je er beter het beste van maken.

Wat je in elk geval moet onthouden i.v.m. de spaarspots: het duurt 1 à 2 minuten voordat deze bij aanschakelen op volledige capaciteit zitten. Dus eigenlijk niet te gebruiken op plekken waar je slechts relatief korte tijd verlichting nodig hebt (gang, trap, toilet.....). Als het dan toch moet met spots dan ben je op die plekken beter met LED's.

1 grote waarschuwing, gebaseerd op eigen ervaring: koop er een paar om te proberen zodat je ziet hoeveel (hoe weinig) licht ze geven en welke de kleurtemperatuur is en als dat acceptabel is, koop dan de rest. Besteed niet te veel aandacht aan wat er op de verpakking staat wat betreft lichtopbrengst en kleurtempratuur. De vermelde lichtopbrengst zal wel kloppen, gemeten op een bepaalde afstand en met een bepaalde reflector e.d. maar dat zegt niets over de praktijk.

Ben nog geen spaarspots tegengekomen die kunnen tippen aan een goede spaarlamp of tl-lamp qua lichtopbrengst en kleurtemperatuur en nog geen led-spot die werkelijk veel licht geeft. Volgens mij zijn de led-spotjes nog steeds iets voor accentverlichting.

Werner

afbeelding van koen-63
21/02/2006 - 16:47

Op lumia.be hebben ze inbouwspots met spaarlampen.

afbeelding van sabbe-1
21/02/2006 - 19:05

Ik lees daarnet dat europa kwik gaat verbieden. Zijn er spaarlampen die niet met kwik werken, of moeten de spaarlampen dan gaan verdwijnen?

afbeelding van koen-62
21/02/2006 - 19:10

beste,

ik denken van niet want ik heb deze week nog gelezen dat europa volop gaat inzetten op energiebesparing, ondermeer door grote informatiecampagnes voor de promotie van spaarlampen! Ze verbieden zou een serieuze stap acteruit zijn.
Ze zullen wel alternatieven hebben.

afbeelding van ruben-6
22/02/2006 - 19:44

Hallo,

wij zijn aan het renoveren en momenteel is er in Overstock een uitverkoop van oa inbouwspots. Wat is energetisch de beste keuze spots van 24V of 240V? Bestaan spaarlampen in 24V ook. Is er een voordeel aan 24V behalve de lage spanning voor elektrocutie?

Vriendelijk bedankt,
Ruben

afbeelding van koen-62
22/02/2006 - 21:40

ruben,

Waarom er bij spots een spanning van 24 V wordt toegepast weet ik niet direct. Kzal het morgen is aan mijn docent vragen.

Via logisch redeneren kan ik alleen maar vaststellen dat om bij 24V hetzelfde vermogen te leveren de stroom groter zal zijn dan bij 230V. Dit doordat vermogen (P) = spanning (U) * stroom (A). De stroom zal dus zeker stijgen.

Bij spots op 230 V heb je geen transfo's nodig. De spots op 24 V wel en deze hebben ook hun bijkomend verbruik.
Moest je toch voor 24 V kiezen, kies dan voor een elektronische hoogfrequente transfo i.p.v. een traditionele.

Er bestaan spaarlampsspots, bij lumia.be en megaman heeft ze ook. Er bestaan ook LED spots, zeer laag verbruik (1 - 1,3 Watt) maar ik denk dat ze minder licht geven dan een halageenspot. Misschien dan de oplossing er gewoon dubbel zoveel plaatsen. Je kan dan ook besparen op transfo's aangezien ze een zeer klein vermogen hebben.

PS: ik heb mijn eerste LED lamp besteld om te testen wat de lichtopbrengst is!

afbeelding van werner van der cruyssen
23/02/2006 - 10:23

Of er nog andere redenen zijn weet ik niet, maar het is wel zo dat de filamentlengte (wolframdraadje dat verhit wordt en licht uitstraalt) bij 24-V een stuk kleiner is dan bij 220 V.

Gevolg is dat je meer een puntbron benadert en dat verspreiding van het licht bijna volledig afhangt van de reflector. Je krijgt (mits goede reflector) een meer "geconcentreerde" lichtbundel dan bij 220 V.

Persoonlijk begrijp ik heel die "spot-mania" eerlijk gezegd niet. Behalve als accentverlichting zou ik er zelf nooit voor kiezen (bij mij hangen er spaarspots omdat de vorige eigenaar nu eenmaal spotjes voorzien had).

Als je 't energieverbruik wil beperken moet je ofwel voor LED-spots gaan, ofwel voor spaarspots à la megaman. De led-spots geven zo weinig licht dat je er heel veel moet plaatsen (economisch gezien waanzin). De spaarspots tenslotte zijn niet echt spots, eerder floodlighting en kunnen niet tippen aan een goede spaarlamp of moderne TL.

Enfin, to each his own.

Werner

afbeelding van guy-4
23/02/2006 - 11:50
Guy

beste

bij www.energystop.be kan je inbouwspots aankopen zelfs voor in vochtige omgevingen.

deze lampjes gaan zelfs tot 15.000 h mee

veel succes ermee

afbeelding van tim-25
11/05/2006 - 13:12
Tim

Hierboven vroeg iemand wat info ivm LED verlichting, het is belangrijk om weten dat er 2 verschillende types bestaan namelijk de gewone led's (signalisatie) en de vermogen led's (verlichting).

Voordelen van vermogen LED's:
* 45 lumen per Watt voor koud wit (modern/koel)
* 20 lumen per Watt voor warm wit (gezellig/traditioneel)
* levensduur 100.000 uren (11,4 jaar continu aan)
* mecanisch niet gevoelig voor schokken/trillingen
* superklein (30x15 mm is geen uitzondering)
* serieschakeling (dus kleine draaddiameter)

Nadelen van vermogen LED's:
* de koellichaampjes worden maximaal 80 graden warm
* niet dimbaar zonder aangepaste voeding

Ideale toepassingen zijn:
* sfeerverlichting in salon, eetplaats en hal
* nachtverlichting van gangpaden
* accentverlichting van schilderijen en objecten
* horizontale verlichting in wanden en trappen
* werkbladverlichting in keukens
* verlichting in kleerkasten/dressoirs
* thuisbioscoop verlichting
* "uplighting" in vensterbanken/vloeren

Prijsvoorbeeldjes:

http://www.kapaza.be/detail/2566105/5_Mini_LED_Spots_Warm_Wit_met_230_Volt_voeding.html

http://www.kapaza.be/detail/2566118/1_Mini_LED_Spot_Koud_Wit_230_V_voeding_(TESTKIT).html

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/02/2007 - 19:58
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik heb ter vervanging van mijn spotjes ook spaarlamp(spotjes) gestoken
ze zien er natuurlijk wel anders uit maar dat is gewoon een kwestie van wennen.
i.v.m. lichtopbrengst vind ik het enorm goed.
volgens de info zou een 11w lamp zoveel licht geven als een 50w spotje, dit is echter niet waar.
De spaarlampen geven zelfs nog meer licht.
Het enige minpunt is dat ze pokkeduur zijn en dat het licht niet meer weg heeft van een tl-lamp.
qua energiebespaaring zit ik in de keuken nu met 69w in totaal aan lampen tegenover vroeger 300.
het merk van lampen is MEGAMAN.
meer vindt je op www.megaman.be
succes.

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/02/2007 - 20:09
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik heb ter vervanging van mijn spotjes ook spaarlamp(spotjes) gestoken
ze zien er natuurlijk wel anders uit maar dat is gewoon een kwestie van wennen.
i.v.m. lichtopbrengst vind ik het enorm goed.
volgens de info zou een 11w lamp zoveel licht geven als een 50w spotje, dit is echter niet waar.
De spaarlampen geven zelfs nog meer licht.
Het enige minpunt is dat ze pokkeduur zijn en dat het licht niet meer weg heeft van een tl-lamp.
qua energiebespaaring zit ik in de keuken nu met 69w in totaal aan lampen tegenover vroeger 300.
het merk van lampen is MEGAMAN.
meer vindt je op www.megaman.be
succes.

afbeelding van eric-15
03/02/2007 - 22:10

Wat bedoel je juist met: "dat het licht niet meer weg heeft van een tl-lamp" ?

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.