Inbouwspots met spaarlampen: bestaat dat?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

de vraag is duidelijk denk ik: bestaan er inbouwspots waarin je ipv halogeenlampen spaarlampen (geen LED, die geven op dit moment nog te weinig licht om echt als hoofdverlichting te dienen) kan gebruiken? En zo ja, iemand een idee waar ik die kan kopen?

Alvast bedankt!
Groetjes,
Jenny

Reacties

Werner,

Naast de beperkte lichtopbrengst, heb je ook de stralingshoek van de LEDS eens bekeken ?
Ik ben namelijk ook op zoek naar alternatieven voor de halogeenspots en LEDS kunnen dan misschien wel dezelfde hoeveelheid lux geven, indien de lichtbundel kaarsrecht is, is de toepassing voor ruimteverlichting sowieso beperkt.
Waar voor halogeenspots een stralingshoek van 40° als groot wordt omschreven, zou dit bij LEDs eerder 8° a 10° zijn, met een maximum van 15°.
En ik heb enkel LED-spots gevonden voor 5cm lampen, zijn er ook voor 3,5cm lampen ?

groeten,
albrecht

Albrecht,

Ik heb het niet gemeten maar het klopt dat de hoek waarin de LED uitstraalt smaller is dan bij een halogeenspot. Als ik het ruw zo moeten schatten (diameter van geprojecteerd licht op een muur) dan denk ik dat m'n halogeenspots ongeveer 30° stralen en dat de LED-spot die ik heb een 15° zal halen.

Mijn voornaamste conclusie over de LED-spots is dat ze voorlopig geen valabel alternatief zijn voor de verlichting van een ruimte of je zou er werkelijk heel veel moeten hangen, verspreid over de hele te verlichten ruimte. En dan wordt het een dure oefening; misschien niet als je de totale kost (aankoop, stroom, levensduur) zou vergelijken met halogeenspots ver een riode van een jaar of 10 maar wel als je het vergelijkt met spaarlampen of spaarspots.

Ik heb led-spot niet gezien in 3.5 cm-versie maar dat betkent uiteraard niet dat deze niet zouden bestaan.

Mijn advies: kijk eens naar spaarlampen of spaarspots als alernatief.

Christophe,

Ik weet niet welke TL5 het was, we hebben ze bij ons in alle bedrijfshallen ook hangen (toen nog 33% subsidie!!) maar in het kantoor waar ik ze zag viel het me erg tegen, dus ben ik ansgtig. Maar misschien onterecht.

Een belangrijker aspect vind ik de optiek; een plafond met 60x60cm raster horen vind ik spots in (in een woning/kelder) en geen tl's (misschien in een koof langs de rand).

Maar gezien de berichten over LED ga ik toh maar voor (dimbare?) spaarspots denk ik.

PS Ik las in een artikel in de consumentengids dan witte leds een zeer slechts rendement hebben, nog slechter dan een gloeilamp (in watt per lume uitgedrukt), gele iets beter dan een gloeila,p maar veel minder dan een spaarlamp., en blauwe en rode (dacht ik...) zeer goed. Maar ja daar heb je niets aan.

Spaarlampen staken met kop en schouders overal boven uit. TL5 werd niet getest, wel halogeen, TL, gloeilamp en LED.

Een laatste opmerking was dat een spaarspot bij dimmen nar rato minder energie gaat gebruiken (dus50% gedimd = 50% verbruik), bij halogeen werkt dit niet, dimmen verminderd het verbruik amper.

Dus ''overdimensioneren'' met halogeens is funest voor het verbruik, met spaarspots loop je geen ''verbuiksrisico''.

Mvg Arnold

Mvg Arnold

Jeroen en anderen,

Ik had beloofd een paar metingen te doen om de Megaman 9W-spot/halogeenspot/LED-spot te vergelijken.

Vanavond heb ik eindelijk m'n lichtmeter gevonden (zat nog in verhuisdoos) en een paar zaken trachten te meten.

Wel opletten want de resultaten kunnen hoogstens een ruwe indicatie geven omwille van:

- De lichtmeter is een Guarda FX-101 lux meter--> geen wetenschappelijk instrument, wordt meestal gebruikt om te zien of planten e.d. genoeg licht krijgen. Ik heb ook geen idee van de nauwkeurigheid.

- De meting zelf was ook niet echt onder gecontroleerde omstandigheden (ik op een stoel, trachtend te meten op 1 m afstand, loodrecht op de stralingsrichting, met de meewarige blik van m'n vriendin op me gericht....

- Last but not least: we zijn appelen met peren aan 't vergelijken want de hoek waaronder het geproduceerde licht utgestraald wordt verschilt serieus tussen de bronnen. Zo is de megaman-spot eigenlijk geen spot maar eerder floodlighting en is de stralingshoek van de halogeenspot breder dan die van de LED. Als je al die dingen deftig zou meten zou je de resultaten makkelijk kunnen standaardiseren maar bon, dat heb ik dus niet gedaan.

Enfin, de resultaten:

Megaman 9W-spot op 1 meter: 50 lux (maar is zoals gezegd floodlighting en geen echte spot).

50W-halogeenspot op 1 meter: 720 lux, stralingshoek geschat op 30°

LED-spotje op 1 meter: 47 lux, stralingshoek +- 20°

Subjectieve indruk: hoewel de lichtsterkte wat hoger zou mogen ben ik nog steeds tevreden over de Megaman-spots. Let wel, als ik zou moeten kiezen zou'k nog steeds gaan voor een klassieke spaarlamp of TL maar als je nu eenmaal een GU-10 spotsysteem aan je plafond hebt hangen is het een valabel alternatief voor niet te grote ruimten en mits je bijkomend nog wat verlichting aan wanden e.d. hebt. Ik blijf bij mijn opinie over de led-spot: mooi uit energetisch oogpunt maar lichtopbrengst absoluut miniem.

Is een halogeen spot erg duur in gebruik? Duurder dan normale lampen?

Is een halogeen lamp sowieso veel duurder in gebruik dan een (spaar)lamp?

Hallo,

spaarlampen : Ik verneem dat het nog altijd beter is deze te gebruiken op plaatsen waar er lang licht brandt.
Klopt dit wel ?

Wat als de lamp veel in- en uitgedaan wordt zoals in toilet, badkamer . Zal de spaarlamp vlugger verslijten of heeft dit van geen belang.?
De spaarlamp zou bij het aandoen wat meer energie verbuiken om op te starten.?
Vanaf hoeveel tijd(minuten) wordt een spaarlamp interessant.

Of is het toch beter om in toilet, badkamer een gewone lamp te hangen ?

Mark

Volgens mijn catalogus van Osram geven de groene LEDs het grootst aantal lumen. Zelfs een veelvoud van sommige andere kleuren.
Ik heb er ook al aan gedacht om op het werk sommige lampen te vervangen door LED's maar deze lichtbron is nog te hard in ontwikkeling.
In mijn keuken heb ik ook 6 spaarspotjes van 7W (= 35W halogeen) gestoken. Ze geven in vergelijking met 50W halogeenspots beduidend minder licht en ik ben er vrijwel zeker van dat halogeenspots van 35W zelfs meer (en warmer) licht geven.

de ene spaarlamp is inderdaad de andere niet!
bij ons hangen allemaal spaarlampen van A-label, maar de ene geeft toch meer licht dan de andere (als we hetzelfde wattage vergelijken hé). het is dus toch heel sterk merkgebonden.

en het verschil tussen A-label (x5 à x6) en B-label (x4) voel je ook heel sterk (ik had 2 B-labels)

warm & koud is een persoonlijke smaak! ik heb lampen van 2700k, 4000k en 6200k: dat laatste is "ijskoud" licht, maar geeft wel heel fel! en voor de eetplaats vinden we dat net het meest aangename (omdat het heel sterk het daglicht benaderd)

groeten,
christophe

kan men dpe spotjes wel terug verdienen want ze zijn behoorlijk duur, enals er eentje vroeger de geest geeft dan voorzien

Hallo,

ik vind net op de website van e-ster (www.e-ster.be) onder producten 'halogeenvervangers': ze zien er uit als een halogeenspotje, maar er lopen van die buisjes zoals in een spaarlamp door.

Beschrijving: Deze "spaarspotjes" van 9 Watt zijn ideaal om halogeenspots van 35 Watt te vervangen in inbouwtoepasingen (plafond, ...) en in verlichtingstoestellen met gewone 230 V-halogeenspots. Ze kunnen niet worden gebruikt in verlichtingstoestellen met laagspanningshalogeen.
Prijs: 13 euro/stuk.

Iemand ervaring met deze lampjes?

Groetjes,
Jenny

Jenny,

Het lijken me de 9W-spots van Megaman te zijn (zie hoger in deze thread). Ik heb 3 halogeenspots van 75 W vervangen door deze spotjes. Het werkt behoorlijk, zolang je maar niet gaat verwachten dat de lichtopbrengst enorm is. Het zijn ook niet echt spotjes, eerder floodlighting (licht wordt verspreid over een grote oppervlakte, niet geconcentreerd zoals bij spots).

Vergelijk het qua opbrengst met 3 gloeilampen van 40 W, dat zal er niet ver af zitten. Wel is de lichttemperatuur een stuk hoger (koeler licht). Bij mij everen ze behoorlijk werk, weliswaar aangevuld met een paar gewone spaarlampen als wandverlichting.

Spaarlampjes van 9 watt zijn ook verkrijgbaar bij lumia (http://www.lumia.be). Er staat ook heel wat LEDverlichting op aan aantrekkelijke prijzen.

Groetjes,

Marc

Bij Makro verkopen ze deze "spaarspotjes" ook. Ze zijn er wel enkel te verkrijgen in 7W GU10 uitvoering en kosten 7.80€/stuk.
Het merk is Ectron. technische data: 8000u, A-label, 300Lm,
2700°K, 220-240V, 50-60Hz

Er is er ondertussen eentje gesneuveld en er staat nergens iets op van garantie. Zonde...

Hallo,

ik kom ze plots overal tegen! Deze week op de site van Gamma Nederland:

GAMMA heeft het assortiment spaarlampen uitgebreid met deze (foto op www.gamma.com onder 'aanbiedingen') PHILIPS spaarlamp voor halogeenspots.

PHILIPS spaarlamp met spots
- GU10 reflector in spaarlampuitvoering,
- Levensduur 6 jaar, circa 6000 branduren,
- Tot 80% energiekostenbesparing.
- 6.99 euro

Helaas maar beperkt in voorraad, zonde toch!

Groetjes,
Jenny

Bij lumia (http://www.lumia.be) staan de 7W spaarspotjes nu ook in reclame, nog wel €10.00. Bij brico staan deze aan €14.49.

Kan je in elke inbouwspot een spaarlamp steken?

Wij hebben bv. een prachtige inbouwspot gezien bij Delta Light maar vrezen dat dit enkel met halogeen zal kunnen...
Of heb ik het verkeerd?

Alvast bedankt!

Raf,

De inbouwspots van delta light, zijn die op 12 Volt of 220?
De spaarlampen waar men hierover spreekt zijn halogeen spotjes op 220 V.

Hallo,
ik volg dit onderwerp al een tijdje en ben net met een gondige renovatie bezig .
Ik ben nogal verslaafd aan het idee om spots te hangen in mijn huis en heb mij nogal laten gaan in aantal .
Ik heb 15 ^spots in de living (32m) in 4 schakelingen
7 in mijn keuken 22m op 1 schakel
4 in mijn benedengang
3 in mijn bovengang
1 op toilet
6 in mijn badkamer
5 in mijn slaapkamer
4 in mijn dressing
Nu wil ik deze niet aansluiten op halogaan maar op spaarspots van megaman 7 en 9 wat ( er is net een 11 w uitgekomen)
Ik zou leds eigenlijk ook een kans willen geven maar ik ken niks van lumen...
Ik wil geen koud licht hebben in mijn living maar wel voldoende verlichting op 3 schakelingen in de living en 1 schakeling met sfeerverelichting
Kan er iemand mij wat tips geven over aankoop van welke spots en waar te kopen wan t ik vind ze bij dsm al 4euro goedkoper dan bij massive
Jenny schreef:
> Hallo,
>
> de vraag is duidelijk denk ik: bestaan er inbouwspots waarin je ipv halogeenlampen spaarlampen (geen LED, die geven op dit moment nog te weinig licht om echt als hoofdverlichting te dienen) kan gebruiken? En zo ja, iemand een idee waar ik die kan kopen?
>
> Alvast bedankt!
> Groetjes,
> Jenny

Timothy,

Je huis volhangen met spots lijkt me nu geen optimale keuze maar bon, gedane zaken nemen geen keer dus kan je er beter het beste van maken.

Wat je in elk geval moet onthouden i.v.m. de spaarspots: het duurt 1 à 2 minuten voordat deze bij aanschakelen op volledige capaciteit zitten. Dus eigenlijk niet te gebruiken op plekken waar je slechts relatief korte tijd verlichting nodig hebt (gang, trap, toilet.....). Als het dan toch moet met spots dan ben je op die plekken beter met LED's.

1 grote waarschuwing, gebaseerd op eigen ervaring: koop er een paar om te proberen zodat je ziet hoeveel (hoe weinig) licht ze geven en welke de kleurtemperatuur is en als dat acceptabel is, koop dan de rest. Besteed niet te veel aandacht aan wat er op de verpakking staat wat betreft lichtopbrengst en kleurtempratuur. De vermelde lichtopbrengst zal wel kloppen, gemeten op een bepaalde afstand en met een bepaalde reflector e.d. maar dat zegt niets over de praktijk.

Ben nog geen spaarspots tegengekomen die kunnen tippen aan een goede spaarlamp of tl-lamp qua lichtopbrengst en kleurtemperatuur en nog geen led-spot die werkelijk veel licht geeft. Volgens mij zijn de led-spotjes nog steeds iets voor accentverlichting.

Werner

Op lumia.be hebben ze inbouwspots met spaarlampen.

Ik lees daarnet dat europa kwik gaat verbieden. Zijn er spaarlampen die niet met kwik werken, of moeten de spaarlampen dan gaan verdwijnen?

beste,

ik denken van niet want ik heb deze week nog gelezen dat europa volop gaat inzetten op energiebesparing, ondermeer door grote informatiecampagnes voor de promotie van spaarlampen! Ze verbieden zou een serieuze stap acteruit zijn.
Ze zullen wel alternatieven hebben.

Hallo,

wij zijn aan het renoveren en momenteel is er in Overstock een uitverkoop van oa inbouwspots. Wat is energetisch de beste keuze spots van 24V of 240V? Bestaan spaarlampen in 24V ook. Is er een voordeel aan 24V behalve de lage spanning voor elektrocutie?

Vriendelijk bedankt,
Ruben

ruben,

Waarom er bij spots een spanning van 24 V wordt toegepast weet ik niet direct. Kzal het morgen is aan mijn docent vragen.

Via logisch redeneren kan ik alleen maar vaststellen dat om bij 24V hetzelfde vermogen te leveren de stroom groter zal zijn dan bij 230V. Dit doordat vermogen (P) = spanning (U) * stroom (A). De stroom zal dus zeker stijgen.

Bij spots op 230 V heb je geen transfo's nodig. De spots op 24 V wel en deze hebben ook hun bijkomend verbruik.
Moest je toch voor 24 V kiezen, kies dan voor een elektronische hoogfrequente transfo i.p.v. een traditionele.

Er bestaan spaarlampsspots, bij lumia.be en megaman heeft ze ook. Er bestaan ook LED spots, zeer laag verbruik (1 - 1,3 Watt) maar ik denk dat ze minder licht geven dan een halageenspot. Misschien dan de oplossing er gewoon dubbel zoveel plaatsen. Je kan dan ook besparen op transfo's aangezien ze een zeer klein vermogen hebben.

PS: ik heb mijn eerste LED lamp besteld om te testen wat de lichtopbrengst is!

Of er nog andere redenen zijn weet ik niet, maar het is wel zo dat de filamentlengte (wolframdraadje dat verhit wordt en licht uitstraalt) bij 24-V een stuk kleiner is dan bij 220 V.

Gevolg is dat je meer een puntbron benadert en dat verspreiding van het licht bijna volledig afhangt van de reflector. Je krijgt (mits goede reflector) een meer "geconcentreerde" lichtbundel dan bij 220 V.

Persoonlijk begrijp ik heel die "spot-mania" eerlijk gezegd niet. Behalve als accentverlichting zou ik er zelf nooit voor kiezen (bij mij hangen er spaarspots omdat de vorige eigenaar nu eenmaal spotjes voorzien had).

Als je 't energieverbruik wil beperken moet je ofwel voor LED-spots gaan, ofwel voor spaarspots à la megaman. De led-spots geven zo weinig licht dat je er heel veel moet plaatsen (economisch gezien waanzin). De spaarspots tenslotte zijn niet echt spots, eerder floodlighting en kunnen niet tippen aan een goede spaarlamp of moderne TL.

Enfin, to each his own.

Werner

beste

bij www.energystop.be kan je inbouwspots aankopen zelfs voor in vochtige omgevingen.

deze lampjes gaan zelfs tot 15.000 h mee

veel succes ermee

Hierboven vroeg iemand wat info ivm LED verlichting, het is belangrijk om weten dat er 2 verschillende types bestaan namelijk de gewone led's (signalisatie) en de vermogen led's (verlichting).

Voordelen van vermogen LED's:
* 45 lumen per Watt voor koud wit (modern/koel)
* 20 lumen per Watt voor warm wit (gezellig/traditioneel)
* levensduur 100.000 uren (11,4 jaar continu aan)
* mecanisch niet gevoelig voor schokken/trillingen
* superklein (30x15 mm is geen uitzondering)
* serieschakeling (dus kleine draaddiameter)

Nadelen van vermogen LED's:
* de koellichaampjes worden maximaal 80 graden warm
* niet dimbaar zonder aangepaste voeding

Ideale toepassingen zijn:
* sfeerverlichting in salon, eetplaats en hal
* nachtverlichting van gangpaden
* accentverlichting van schilderijen en objecten
* horizontale verlichting in wanden en trappen
* werkbladverlichting in keukens
* verlichting in kleerkasten/dressoirs
* thuisbioscoop verlichting
* "uplighting" in vensterbanken/vloeren

Prijsvoorbeeldjes:

http://www.kapaza.be/detail/2566105/5_Mini_LED_Spots_Warm_Wit_met_230_Volt_voeding.html

http://www.kapaza.be/detail/2566118/1_Mini_LED_Spot_Koud_Wit_230_V_voeding_(TESTKIT).html

Ik heb ter vervanging van mijn spotjes ook spaarlamp(spotjes) gestoken
ze zien er natuurlijk wel anders uit maar dat is gewoon een kwestie van wennen.
i.v.m. lichtopbrengst vind ik het enorm goed.
volgens de info zou een 11w lamp zoveel licht geven als een 50w spotje, dit is echter niet waar.
De spaarlampen geven zelfs nog meer licht.
Het enige minpunt is dat ze pokkeduur zijn en dat het licht niet meer weg heeft van een tl-lamp.
qua energiebespaaring zit ik in de keuken nu met 69w in totaal aan lampen tegenover vroeger 300.
het merk van lampen is MEGAMAN.
meer vindt je op www.megaman.be
succes.

Ik heb ter vervanging van mijn spotjes ook spaarlamp(spotjes) gestoken
ze zien er natuurlijk wel anders uit maar dat is gewoon een kwestie van wennen.
i.v.m. lichtopbrengst vind ik het enorm goed.
volgens de info zou een 11w lamp zoveel licht geven als een 50w spotje, dit is echter niet waar.
De spaarlampen geven zelfs nog meer licht.
Het enige minpunt is dat ze pokkeduur zijn en dat het licht niet meer weg heeft van een tl-lamp.
qua energiebespaaring zit ik in de keuken nu met 69w in totaal aan lampen tegenover vroeger 300.
het merk van lampen is MEGAMAN.
meer vindt je op www.megaman.be
succes.

Wat bedoel je juist met: "dat het licht niet meer weg heeft van een tl-lamp" ?

hallo,

heb een en ander hierboven gelezen.
Hoop binnenkort te beginnen met nieuwbouw.
Ik heb nu in mijn keuken (3,3 X 2,5 m) 9 inbouwspots van 50W/st. dat is een hoop vermogen maar ik heb wel goed werklicht en tevens dimbaar voor sfeer (GU 10 fitting).
Wil nu graag overgaan naar LED inbouwspots op 230 V met GU 10 voet maar probleem is lage lichtopbrengst en kleurtemperatuur.
Hebben jullie tips.

Alvast bedankt

Hallo Bert,

kan enkel maar beamen wat jij schrijft; heb dezelfde spotjes en heb er ééntje bij wijze van proef vervangen door een LED-exemplaar. Dit geeft beduidend minder licht en de kleur is "veel blauwer. Heb nog niet geprobeerd om het de dimmen. Ik had gedacht om bvb 2 van de 4 spotjes in mijn (kleine) badkamer te vervangen door LED-spots zodat er op de cruciale plaatsen (spiegel) voldoende licht overblijft en op de andere plaatsen voldoende licht is.
Ik gan binnenkort wel eens een LED-spotje van Osram kopen waarbij er ook rode en groene LED's (dacht ik) ingebouwd zijn. Wellicht is de kleurtemperatuur hiervan wat beter?
Zal ook eens zo'n spotje aan mijn energiemeter hangen, kwestie van eens te meten wat dit verbruikt.

groeten

Eric

Ik ben ook erg geïnteresseerd in de LED-kwestie. En zou het ook proefondervindelijk willen aanpakken.

Maar voor Bert en Eric alvast dit: LED's ZIJN (nog ) NIET DIMBAAR, dus zeker niet doen op een kring met dimmer.

En die spaarspotjes? Zijn die dimbaar?

De spaarlampspotjes zijn niet dimbaar.
Let ook op met de inbouwdiepte. Sommige spotjes zijn hoger (+/- 8,5cm) dan de gewone halogeenspotjes (+/- 5 à 6 cm).

mvg
ben

Wil dat zeggen dat ze stuk gaan als je ze toch op een schakelaar met dimmer zet, of dimmen ze simpelweg niet?

Heb deze 11W megaman spaarlamp-spotjes gekocht bij www.firstlight.nl aan de prijs van 12,20 euro per stuk (BTW en transportkosten inclusief).
Twee dagen na bestelling ontvangen !basradidoba

Het merk megaman heeft nu ook een dimbare versie van deze spaarlampspotjes:

meer informatie op:

http://www.megaman.hape.nl/producten/?pageid=19&cid=1&sid=13

Eric en Silvio,
Bedankt voor jullie reactie.
Woensdag 28 feb heb ik een afspraak met een grote lampenzaak in Neer, met de eigenaar ga ik voor mijn nieuwbouw een lichtplan opstellen en we gaan het hebben over de ins en outs van LED verlichting.
Uitgangspunt is dat ik een installatie moet hebben klaar voor de toekomstige LED verlichting.
In de praktijk zal dat waarschijnlijk een conventionele verlichting worden met GU 10 spots maar met dien verstande dat ik kan omschakelen naar LED als de tijd en kwaliteit rijp is.
Met een andere lampenzaak in Beek heb ik ook contact gehad en de ervaren en oprechte eigenaar vertelde dat er nog er veel uitval is (50%)en de kleurtemperatuur niet stabiel was !
Zijn boodschap was ,,kom over 3 jaar nog eens terug,,!!!

p.s.

ik hou jullie natuurlijk op de hoogte !

Groeten,

Bert C.

ik heb in de badkamer 6 inbouwspotjes met ieder 12w 24v hallogeen zou dit graag verandren maar omdat er twee boven het bad hangen en een in de douche moet dit zeker laag spanning blijven ivb met veigheid leds verlichting lees ik hier boven wordt veel te heet het zijn inbouw spotjes wie weet goed advies?

tjeu schreef:
"Het merk megaman heeft nu ook een dimbare versie van deze spaarlampspotjes"

Ik weet niet zeker of 'dimbaar' betekent dat je het met een fazeaansnijdingsdimmer kan aansturen (= een standaard dimmer).

Voor zover ik weet werkt de megaman dimmer door de schakelaar een paar keer aan en uit te schakelen volgens een bepaald patroon waardoor je kan kiezen tussen een paar lichtniveaus...

Correctie, vermoedelijk werken de megaman lampen toch ook op een gewone dimmer, althans volgens hun uitleg op hun website:

"Met de nieuwe Dors Technologie die in onze lampen wordt opgenomen kunt u nu in 4 stappen tussen optimale of meer verduisterde verlichting kiezen. Het werkt op elke standaard schakelaar en bestaand dimbaar circuit. De verwezenlijking van uw eigen verlichtingsatmosfeer is nu in uw handen.
"

Geachte lezers,
ik heb het een en ander gelezen, ik zoek namelijk voor de spotjes in mijn kamer spaarlampen of led's of halogeen.
Nu zag ik in de winkel PLCE spots.(van Massive)
Hierover informatie vinden is lasting.
Weet u misschien iets meer.
Het lijkt op een TL buisje wat in een kronkel in een spot gemaakt is. Volgens de verpakking is deze 7 Watt en niet dimbaar.

met vriendelijke groet,
Doreen

Het gaat hier waarschijnlijk ook om de Megaman lampjes. Deze hebben een GU10 voet en kunnen dus geplaatst worden in spots op 230V (indien de lampvoet verstelbaar is, anders steken ze uit de armatuur omdat deze lampen langer zijn dan de halogeenversie).

Onlangs heb ik alle inbouwspotjes in ons huis vervangen van halogeen naar spaarlamp van IKEA, niet veel keuze in vorm maar gewone standaardspotjes zijn er spot-goedkoop

en mijn verbruik is nog 1/7e van wat het voordien was

Weet iemand een winkel (bij voorkeur prov. Antwerpen) of een internetwinkel met een uitgebreid aanbod van Megaman spaarlampen? Niet alleen het standaardrek maar die bv. ook de dimbare (Dors) spaarspots van megaman met GU10 socket aanbieden. Aankoop via het internet in duitsland geeft hoge verzendkosten en bovendien kan ik dan niet met eentje testen.

Maar als ik het goed begrijp is dat dimmen van spaarlampen, en dus ook deze spots, enkel in 4 standen?

Dimmen kan door je gewone lichtschakelaar aan/uit/aan. Dimt in stappen, langer dan 3 sec uit+terug aan is opnieuw op 100%. Wel enkel die spaarlampen met de Dors-electronica (bestaat ook in GU10 fitting spaarspots).