Geen verwarming op slaapkamers? | Ecobouwers.be

U bent hier

Geen verwarming op slaapkamers?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van poor
19/09/2013 - 01:06

Hallo

Voor onze nieuwbouw raad de cv installateur aan om op de slaapkamers geen verwarmingselementen te plaatsen.
Op de bovenverdieping raadt hij dus aan om enkel op de nachthalen en de badkamer te werken met vloerverwarming.
Op de badkamer zou hij dan een elektrische handdoekradiator bijplaatsen.

Kan dit?

Gegevens woning
K-30 E-42

(iso dak 14cm, muur 10com en vloer 14 cm PUR)
3-dubbbel glas
PV panelen (worden verhuisd van mijn huidige woning
ventilatie C+ Evo

In de EPB berekening wordt er nog van uit gegaan dat er boven wel overal radiatoren komen.
Wordt die elektrische radiator eigenlijk bestraft??

75 Reacties

Reacties

afbeelding van brother paul
19/09/2013 - 06:41

volgens mij zolang hij in een stopcontact zit en niet vast telt die niet mee

afbeelding van PatrickM
19/09/2013 - 08:38

      "Kan dit?"

 

Ja dat kan, maar ik zou toch die isolatiewaardes nog wat opkrikken, meestal gaat de isolatiewaarde in stijgende lijn van vloer naar muur naar dak, bij u is dat niet het geval, waarom ?

 

Wij hebben al 10 jaar  geen verwarming op de bovenverdieping, met vloer U 0.22, muur U 0.22, dak U 0.1;

 

En dan zie ik ook het nut niet in van die verwarming van de nachthal, het enige nut dat ik kan bedenken is de omzet van uw installateur verhogen.

afbeelding van charel
19/09/2013 - 09:00

Natuurlijk kan dat, je wil niet weten hoeveel verwarming er wordt geplaatst die nooit gebruikt wordt. Uw installateur is geen typische installateur, het pleit voor hem dat hij minder voorstelt dan gebruikelijk. De vloerverwarming in de nachthal is waarschijnlijk zelfs ook niet nodig maar geeft iets reserve tijdens extreme koude.

De isolatie is voldoende om het overal warm genoeg te hebben, zelfs de slaapkamers zonder verwarming. Maar ik volg Patrick wel, uw isolatie zou beter  moeten, niet zozeer voor uw comfort maar voor uw energieverbruik.

Charel

afbeelding van Geert Bellens
19/09/2013 - 09:38

Voor slaapkamers, geen probleem.

Hou er wel rekening mee dat een slaapkamer ook kan dienen als studeerkamer.

Zeker je systeem C kan tijdens de winter maanden frisse(re) temperaturen veroorzaken, die net iets te fris zijn om lang stil te zitten als jonge student.

Je kan dat oplossen door op dat moment elektrisch wat bij te verwarmen , maar mijn ervaring leert me dat zo'n jonge puber dat wel héél gezellig vindt en dat hij na verloop van tijd continu aan het verwarmen is naar 24°C.

 

Geert

 

 

 

afbeelding van brother paul
19/09/2013 - 10:50

voila opgelost een radiator op lage temperatuur zodat je warm hebt maar niet tewarm en dat je geen twee circuits moet voorzien in de verwarming

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
19/09/2013 - 11:20

 

 

Geert Bellens heeft gelijk. Volgens onze ervaring met systeem D   is er geen probleem wanneer de verwarming in de slaapkamer afstaat. Maar bij systeem C zou ik niet zo affirmatief durven zijn. Want daar moet de koude intrekkende lucht toch verwarmd worden, anders krijgt ge een te grote afkoeling in de kamer.

 

afbeelding van walter-8
12/11/2013 - 19:31

Misschien toch opletten met electrische verwarming.  Niet alleen voor de pubers (desnoods koop/maak je een toestel dat maar tot 22°C gaat). 

De redenering dat je maar een 'klein' beetje moet bijverwarmen met een electrisch vuurtje is niet zomaar juist.

bv: De standaard situatatie in een goed geisoleerde woning: verwarming beneden; boven geen verwarming.  Grofweg bv 21°C beneden, boven 18°C. Wat er gebeurt is dat de benedenverdieping warmte afgeeft aan de verdieping daarboven.  Die verdieping geeft dan weer warmte af aan de buitenschil.  Er ontstaat een evenwicht op de verdieping tss de warmteafgifte naar buiten en de warmtetoevoer naar beneden en de temperatuur op het verdiep.  Als je dan de bovenverdieping mee gaat verwarmen krijg je een nieuw evenwicht.  Extreem als je die op dezelfde temperatuur brengt als onder, zal er geen warmteoverdracht van beneden meer zijn.  En dan vangt de verwarming boven het volledige warmteverlies op van de verdieping.  Niet enkel de energie  nodig om van 18°C naar 21°C te gaan.  Maw je loopt het risico dat opeens de helft van je energiefactuur elektrisch wordt. 

Situaties met het verwarmen van 1 of enkele kamers zullen daar ergens tussen inzitten.  Maar in ieder geval als je 1 kamer over langere tijd begint te verwarmen zal je steeds weer in een nieuwe evenwicht terecht te komen, maar veelal eentje waar meer energie gebruikt wordt dan het verschil tss 18°C en 21°C.  Bv 1 enkele kamer boven verwarmen zorgt ook dat die kamer de andere kamers mee gaat verwarmen. 

Daarom dat volgens mij  kamers elektrisch nooit een echt goed idee is.  Hoogstens de lucht van een badkamer even kort elektrisch verwarmen zal meevallen.  Alles wat voor langere periodes warmte kan vragen is geen goed idee. 

Walter

afbeelding van Costaccountant
05/05/2014 - 01:05

 

Mja, dat lijkt me een complexe uitleg (die weliswaar correct is) voor een probleem dat makkelijk te counteren valt.
 
"De redenering dat je maar een 'klein' beetje moet bijverwarmen met een electrisch vuurtje is niet zomaar juist."
Die redenering is WEL helemaal juist indien je het vermogen van die elektrische vuurtjes beperkt ! Dat vermogen dient zo nauw mogelijk genomen, zodat ze alleen maar het verschil tussen 18 en 21°C kunnen bijverwarmen. Daarom verkoopt men elektrische verwarmingstoestellen met een vermogen van bv. 200Watt, zelfs 100Watt. 
 
Het zal me verwonderen dat je met 3 x 100Watt in je slaapkamers, ineens voor de helft elektrisch gaat verwarmen... Maar nogmaals: Walter's redenering is correct. Wie 3 x 2000Watt voorziet in zijn slaapkamers, kan wel degelijk eindigen met de helft elektrisch te verwarmen, zelfs méér !
afbeelding van charel
19/09/2013 - 12:38

Inderdaad, een groot verschil met systeem D ten  opzichte van C.

Ik had er niet bij stilgestaan dat systeem (met raamroosters?) voorzien was. Als je dat laat werken zoals het zou moeten werken (roosters nooit sluiten) dan kan het een probleem zijn bij bijvoorbeeld studeren.

Het zou me dan een goed idee lijken om ter compensatie van die weggelaten verwarming een systeem D te installeren. Dan zal het in totaal nog altijd veel goedkoper zijn en tevens comfortabeler. De warmte van beneden gaat zich via het systeem ook beter verspreiden door de ganse woning.

Charel

afbeelding van walter-8
19/09/2013 - 19:59

volgens mij is het een vergissing geen verwarming te plaatsen.  Geen verwarming heeft als gevolg dat je veel plaatsen niet voor 'alles' kan gebruiken.  En zeker in een badkamer heb je verwarming nodig.  Het is ook een ecologische vergissing van plaatsen te gaan verwarmen met electriciteit. 

Voor jou zijn die plaatsen nu een slaapkamer, een volgende eigenaar wil er misschien zijn vioolspel oefenen, en dat is minder plezant in de winter zonder verwarming.  Daarom zal wat je nu uitspaart door geen verwarming te voorzien, je huis veel meer in waarde dalen dan wat je nu spaart.  Een huis zonder overal verwarming is gewoon niet 'af'. 

Dit gezegd zijnde, moet je die verwarming daarom nog niet gebruiken.

Op onze slaapkamer heeft die nog nooit aangestaan, op de 3 kinderkamers, heeft die de voorbije 9 winters nooit afgestaan.  Die kamers worden gewoon voor veel meer gebruikt dan te slapen (zou ik trouwens jammer vinden dat een kamer enkel gebruikt wordt om te slapen, daarvoor zijn de m2 in een huis gewoon veel te duur, dan hadden die slaapkamers ook met 4m2 toegekomen).

Walter

afbeelding van charel
19/09/2013 - 20:44

Walter,

Ik begrijp die redenering. Maar ik zou ze nooit (meer) volgen. Ik vind het tamelijk verspillend dat over het algemeen en door dit soort redenering 50 procent van de geinstalleerde verwarming gewoon geinstalleerd is voor Jan Lul.

En dat is nog meer zo in het geval van een goed geisoleerde woning die is uitgerust met systeem D. Hierbij is zelfs in de onverwarmde slaapkamer het temperatuurverschil met de leefruimtes zeer klein tot niets in het geval van een passiefhuis.

Voor de eventuele meer of minderwaarde bij eventuele verkoop achteraf moet je het mijns inzien ook niet doen. Als de woning nu voor jou prima voldoet en comfortabel is, zal ze dat voor een volgende bewoner ook wel zijn.

Ik zie ook niet in waarom slaapkamers een hele winter zouden moeten beschouwd worden als een bijkomende leefruimte. Waarom zou de bestaande leefruimte niet voldoende kunnen zijn voor het hele gezin?

Ik kan begrijpen dat kinderen het wel fijn vinden om elk een aparte leefruimte te hebben voor hen privé, maar echt ecologisch is het niet, en sociaal al evenmin.

Enfin, bij een passiefhuis stelt het probleem zich niet , daar is het gehele huis constant op ongeveer dezelfde temperatuur. Maar zelfs daar wordt soms overal, ook in de slaapkamers nog vloerverwarming voorzien (die uiteraard nooit nodig is).

Charel

 

 

afbeelding van walter-8
19/09/2013 - 20:54

Over de niet financiele argumenten: 

'ecologisch': je maakt een vergissing door te denken dat het een grote ecologische impact heeft.  Zonder verwarming in die slaapkamers, gemiddelde temperatuur in huis 20 graden, met verwarming, 20,5.  De impact is dus zeer klein.  Het enige effect is een hoger comfort.  En dat vind ik wel belangrijk op het moment dat je die behoefte hebt (je wil echt geen 1 uur viooloefeningen meemaken ieder avond tss 6 en 7...).

'sociaal'; ik zie niet in waarom je in de winter socialer zou moeten zijn dan in de zomer.  En het is rustgevend voor de andere bewoners als de jeugd uit de buurt even op een kamer samenhokt dan mijn woonkamer onveilig maakt.  

Walter

afbeelding van charel
19/09/2013 - 21:38

Zonder verwarming in de slaapkamers en bij een gemiddelde temperatuur in huis van 20 graden, dan wil dat zeggen dat je een goed geisoleerde woning hebt. Daar zal dan ook het temperatuurverschil tussen slaapkamer en leefruimte niet groot zijn. Simpel gezegd, gemiddelde 20°, leefruimte 22° dus slaapkamers ongeveer 18° zonder verwarming. Als je dan nog een ventilatiesysteem D hebt dan gaat dat verschil nog kleiner zijn (20° voor de slaapkamers?). Dat mag voor de jeugd toch geen probleem zijn.

Zit je echter met een slecht of nauwelijks geisoleerde woning (zoals ik ze me nog goed kan voorstellen) dan krijg je wel een groot verschil tussen alleen de leefruimtes verwarmen tot 22° of het gehele huis tot 22°. Naar mijn ervaring verbruik je dan in het tweede geval meer dan het dubbele. Dat worden dan dure vioollessen.

In ieder geval, het voorbeeld van viooloefeningen, ik zie het ook niet zitten om daar een hele avond mee te zitten. Maar het kan nog erger, stel dat het zoontje zijn zinnen heeft gezet op een drumstel (verbannen naar het tuinhuis dan, kunst moet in pijn geboren worden).

Dus mijn pleidooi komt er in principe en simpel gezegd op neer: Bij een slecht geisoleerde woning overal cv. Bij een goed geisoleerde woning met systeem D (C zou ik zelfs niet overwegen) enkel in de leefruimtes en de badkamer. Bij passiefhuis niets of nauwelijks verwarming.

Charel

afbeelding van PatrickM
19/09/2013 - 22:02

Walter, we leven in een vrij land hé, als jij verwarming op de slaapkamers wilt, geen probleem, als anderen dat niet willen, geen probleem zeker ? De meeste mensen bouwen hun huis toch niet voor de volgende eigenaar denk ik.

De enige vergissing zou zijn van niet doorgedreven te isoleren, en om die fundamentele vergissing te vermijden is er toch dit forum...

 

Aan topicstarter 'poor', ik begrijp de keuze voor het c-systeem niet goed hoor, investeer je eerst verstandig in veel isolatie en triple glas, maak je daarna gaten in uw ramen om de kou binnen te laten ?

 

Mijn advies: probeer nog iets meer te isoleren, en kies voor een D, je zal er nooit geen spijt van krijgen ! 

afbeelding van brother paul
19/09/2013 - 22:42

ik ben toch ook aan het puzzelen met die D...

Als je nu gewoon uw living verlucht met een decentrale warmterecupererende ventilatie zoals bvb die https://www.philipp-wagner.de/c910_kontrollierte-wohnraumlueftung-waermerueckgewinnung/p202006.htm Of zelfs als je die koppelt aan een 'zonnewand of systeem B', ben je bezig met uw huis te ventileren met heerlijke zonnewarme lucht. Ben je dus geen energie aan het verliezen, maar echt wel energie aan het bijsteken je mag zeggen zogoed als elke dag lukt het een paar uur om warmte te vangen op die manier. (laten we eens veronderstellen dat niet iedereen zo'n glazen facade naar het zuiden heeft van 20m2 glas die zijn huis kan opwarmen).. http://www.solarpv.co.uk/solar-pv-facades.html

en voor de rest uw WC's en Badkamer en keuken met een vraaggestuurde ventilatie afwerkt...in theorie dus een systeem C die lucht aanvoert

Ben je volgens mij net zogoed bezig. Want wat kan u dat schelen dat er wat koudere lucht aangezogen wordt in uw slaapkamer die dan afgevoerd wordt via uw WC/douche ? Je gaat precies uw kamer nooit doen vriezen, en je zult nooit uw stookfaktuur met  5000kWh zien stijgen op die manier.

En dan heb je in elk geval niet die spaghetti aan buizen in uw huis heb je niet dat onderhoud aan die ventilatiesysteem.

Wat mij opvalt is dat in feite ventilatie Systeem D, zo een beetje gehyped wordt, terwijl het  peperduur is voor wat het is. Ik heb serieus moeten zoeken om één systeem te vinden beneden de 600euro... http://www.leroymerlin.fr/v3/p/produits/chauffage-plomberie/traitement-de-l-air/vmc-ventilation-mecanique-controlee-l1308217852  Niet dat ik nu kik op die lage prijs, maar serieus gasten, die ventilatie systeem D is toch niet meer dan een lucht/lucht warmtewisselaar van 200euro met twee DC-turbines... an 100euro een afvoer voor het water wat eenvoudige sturingen erbovenop voor te bypassen, dan wat knowhow voor de geluidsdemping en voor de rest zou ik echt niet weten waarom de meeste van die bakken meer dan 1000euro moeten kosten.  Je moet het altijd eens vergelijken met systeem C, zoals de steengoeie Stork ComfoFan S CO2 die amper 300euro kost... er zit daar in vergelijking een warmtewisselaar extra in, en een motor extra....   Of vergelijk het met zo'n Duco  http://www.duco.eu/producten/producten.cfm?cat=2  die kost nauwelijks 300euro, en doet volgens mij zijn werk als vraaggestuurde ventilatie perfect, clean, en ultrazuinig...

Als je weet dat een ventilatie D, in feite gewoon 2 motoren zijn en een eenvoudige warmtewisselaar, dan is er ergens iets in mijn hoofd die een klik maakt die veronderstelt dat er daar toch een 'koe gemolken wordt'. Ik vermoed dat er hier gezellig door firma's subsidies binnengerijfd wordt voor een techniek die chinezen aanbieden voor nauwelijks ook 300euro... http://www.aliexpress.com/premium/heat-recovery.html?ltype=wholesale&d=y&origin=y&SearchText=heat+recovery&initiative_id=SB_20130919124146&isViewCP=y&catId=0

 

Ze gaan dan weer niet weten hoe het komt dat consumenten zelf die dingen installeren, en dat de markt 'kapot' gemaakt wordt door de chinezen etc...

 

 

 

afbeelding van PatrickM
19/09/2013 - 22:57

Daar gaan we weer,

 daar is de topicstarter nu eens fantastisch mee geholpen.

 

Voor dergelijke bijdragen is het woord TROL uitgevonden !!!

 

afbeelding van brother paul
19/09/2013 - 23:05

hmm.... een persoonlijke aanval omdat ik tegen systeem D aan het redeneren ben ?? 

Als ik morgen in mijn huis een systeem D installeer, wordt mijn huis ineens passief ?

Ga ik werkelijk 4000kWh of 400M3 aardgas per jaar besparen omdat ik mijn ramen niet meer openzet in de zomer, en dan gezellig mijn huis verlucht met ventilatie systeem D ipv Systeem C ?

nogmaals samenvatten

Systeem C zoals voorgesteld door topicopener vind ik perfect.

Ik heb echt problemen met die spaghettie aan buizen in mijn huis. Ik zie dat echt niet zitten om die te gaan onderhouden, en ik vind dat eerlijk gezegd lelijk zo de flexibels met alu-folie omwikkelde isolatie . Het is genoeg dat je condens krijgt in die buizen omwille van een of andere slordige installatie, en uw netwerk wortd uw dagelijkse stankorgel bij wijze van spreken.

Ik vind dat een kamer ventileren met C, die vraaggestuurd ifv CO2, en Hygro afzuigt best wel een zuinig systeem.

 

afbeelding van PatrickM
19/09/2013 - 23:18

hmm.... het grootste deel van uw uitleg en uw persoonlijke d-aversie doen hier weinig terzake, daar is topicstarter NIKS mee, maar dat gaat u ongetwijfeld niet tegenhouden om gewoon verder te doen

afbeelding van brother paul
20/09/2013 - 10:16

ik heb geen D aversie, ik hebvraagtekens bij  Systeem D prijs ik vind die systemen gigantisch duur, en soms oeverloos complex

Kijk stel dat je werkelijk 4000kWh, of 400m3 per jaar zou besparen door Systeem D, dan spreek je van 240euro per jaar, en wordt die prijs daarop geënt door de fabrikanten... zeker in de aanzetfaze van de installatie van zo'n systemen. Neem nu dat ze 20.000 zo'n systemen verkopen per jaar, in feite kan de markt groeien naar 400.000 systemen per jaar, neem van mij aan dat die prijs daar serieus zal zakken.

In feite moet je kijken naar de kostprijs van zo'n ventilatie, aangezien het technisch maar 2 ventilatoren en een warmtewisselaar is van amper 300euro technische kostprijs, zou een Systeem D volgens mij 20% duurder mogen zijn dan een Systeem C. Dus eensysteem C komt op de markt voor 300-500euro, wel een systeem D zou logischer wijze op de markt moeten komen voor 400-800euro...  

 

Dus het beste is alles precableren alshet ware voor systeem D, en op uw gemak beginnen met en vraaggestuurde systeem C

zo simpel volgens mij. Dan koop ik binnen 5 jaar zo'n systeem D voor 500 euro ipv 5000 euro.

 

 

afbeelding van robin demey
21/09/2013 - 20:43

Systeem D plaatsen in een niet-energiezuinige (en hoogstwaarschijnlijk ook niet-luchtdichte) woning is niet verstandig. Dus 4000 kWh besparen in een energiezuinige woning??? Dan verbruik jij plots niets meer of zo?

Daarnaast vergeet je, net zoals zovelen, de grote meerkost van die gaten in je ramen. Al eens de prijzen van invisivents bekeken? En ja er bestaat goedkoper, maar dat vind ik nog veel lelijker dan buizen die je niet ziet zitten ;-).

Waar koop jij een systeem voor € 5.000??? En een C voor €300??

Je moet van elk systeem de volledige kostprijs rekenen hé: jij vergelijkt een installatie D met een ventilator C.

Bij D: plaats zelf je buizen en het kost je minder dan een C met invisivent.

afbeelding van Lacroix
21/09/2013 - 21:41

Hoeveel kosten de roosters in de ramen voor een doorsnee-woning?

afbeelding van robin demey
21/09/2013 - 21:57

Je zit toch makkelijk aan € 1.500-2.000 voor je roosters.

Een richtprijs van €150-200 per meter niet geplaatst is denk ik een minimum:

Zie volgende prijslijst (uit 2011; ff rap gegoogled).

afbeelding van brother paul
22/09/2013 - 03:31

ik ga daar eens op redeneren

dus stel mijn deuren de voegen zijn niet dicht... zo simpel er zijn 2 ruimtes waar er spleten zitten. Je zuigt lucht en je blaast lucht, dus wat jij veronderstelt is dat die lucht die je blaast bvb kan onder die spleten naar buiten blazen, dan is er geen probleem tenzij dat je warmteverliest, of je kunt daar lucht aanzuigen en dan is er ook geen probleem tenzij dat je zo koude lucht binnentrekt zoals een systeem C

 

Nu moet je daar eens in debiet en m3 over nadenken, dat is echt wel spleten die veel kleiner zijn dan uw ventilatieopeningen, dus het effect is misschien 20% teniet gedaan maar niet 100% En het zal afhangen van de relatieve dichtheid van die deuropenin gversus het geheel en de interne beweging van de lucht. Dus de openingen onder de binnendeuren.

afbeelding van charel
22/09/2013 - 09:54

Paul,

Als je hierover verder wil gaan kan je beter een nieuw topic starten, hier ging het over verwarming in de slaapkamers

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
22/09/2013 - 11:35

Paul,

 

Versta je zelf wel wat je daar bazelt? Ik in elk geval niet.

 

 

afbeelding van brother paul
22/09/2013 - 12:11

ja voor u nog eens herhalen: als je uw huis niet volledig potdicht maakt, verlies je warmte aan bvb 2 deurspleten, dan ga je uw ventilatieverliezen zien verdubbelen. Desalnietemin zal uw verlies nog altijd lager zijn dan wanneer jezou werken met een zuiver ventilatie C.

afbeelding van charel
22/09/2013 - 14:41

Paul,

Hoewel we in een ander topic zitten kan ik het toch niet laten hierop te antwoorden.

Deze korte reactie van jouw is veel en veel duidelijker dan de lange versie. Ik begrijp wat je wil zeggen en je hebt ook gelijk.Je verlies zal nog altijd minder zijn dan bij C. Maar kwalitatief is je D dan niet veel beter meer dan een C. Uw ventilatiedebiet is minder gecontroleerd (zoals bij C). Uw comfort is minder (tocht zoals bij C) en uw luchtkwaliteit is minder want de lucht die binnenkomt via de kieren is niet gefilterd (zoals ook niet bij C). Je krijgt meer geluid binnen (zoals bij C). Wellicht heb je meer elektriciteitsverbruik bij het in onbalans draaien. Enzovoort.

En dat is doodzonde van het vele geld dat je in het systeem hebt gestoken. Dan kan je inderdaad misschien al beter een C nemen.

Charel 

afbeelding van walter-8
19/09/2013 - 23:00

ik snap niet wat deze disussie te maken heeft met in een vrij land te leven. 

Ik wil de vraagstarter er enkel op wijze dat als hij de investering voor geen verwarming wil doen, dat op termijn daarom niet eventueel de beste financiele keuze is op termijn. 

En voor jou is geen verwarming in een deel van je huis misschien ok: maar niet voor de meerderheid van de huiskopers daarom.

Walter

afbeelding van brother paul
19/09/2013 - 23:08

sowieso zou ik ook nooit besparen op verwarming in de slaapkamers, zelfs al zet je die nauwelijks open... Toegegeven als ik kind was kon ik wakkerworden in een kamer met heerlijke ijsbloemen op de ramen, en zag ik mijn adem zo dampen... en ik heb dat echt wel overleefd.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.