Geen verwarming op slaapkamers?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Voor onze nieuwbouw raad de cv installateur aan om op de slaapkamers geen verwarmingselementen te plaatsen.
Op de bovenverdieping raadt hij dus aan om enkel op de nachthalen en de badkamer te werken met vloerverwarming.
Op de badkamer zou hij dan een elektrische handdoekradiator bijplaatsen.

Kan dit?

Gegevens woning
K-30 E-42

(iso dak 14cm, muur 10com en vloer 14 cm PUR)
3-dubbbel glas
PV panelen (worden verhuisd van mijn huidige woning
ventilatie C+ Evo

In de EPB berekening wordt er nog van uit gegaan dat er boven wel overal radiatoren komen.
Wordt die elektrische radiator eigenlijk bestraft??

Reacties

volgens mij zolang hij in een stopcontact zit en niet vast telt die niet mee

      "Kan dit?"

 

Ja dat kan, maar ik zou toch die isolatiewaardes nog wat opkrikken, meestal gaat de isolatiewaarde in stijgende lijn van vloer naar muur naar dak, bij u is dat niet het geval, waarom ?

 

Wij hebben al 10 jaar  geen verwarming op de bovenverdieping, met vloer U 0.22, muur U 0.22, dak U 0.1;

 

En dan zie ik ook het nut niet in van die verwarming van de nachthal, het enige nut dat ik kan bedenken is de omzet van uw installateur verhogen.

Natuurlijk kan dat, je wil niet weten hoeveel verwarming er wordt geplaatst die nooit gebruikt wordt. Uw installateur is geen typische installateur, het pleit voor hem dat hij minder voorstelt dan gebruikelijk. De vloerverwarming in de nachthal is waarschijnlijk zelfs ook niet nodig maar geeft iets reserve tijdens extreme koude.

De isolatie is voldoende om het overal warm genoeg te hebben, zelfs de slaapkamers zonder verwarming. Maar ik volg Patrick wel, uw isolatie zou beter  moeten, niet zozeer voor uw comfort maar voor uw energieverbruik.

Charel

Voor slaapkamers, geen probleem.

Hou er wel rekening mee dat een slaapkamer ook kan dienen als studeerkamer.

Zeker je systeem C kan tijdens de winter maanden frisse(re) temperaturen veroorzaken, die net iets te fris zijn om lang stil te zitten als jonge student.

Je kan dat oplossen door op dat moment elektrisch wat bij te verwarmen , maar mijn ervaring leert me dat zo'n jonge puber dat wel héél gezellig vindt en dat hij na verloop van tijd continu aan het verwarmen is naar 24°C.

 

Geert

 

 

 

voila opgelost een radiator op lage temperatuur zodat je warm hebt maar niet tewarm en dat je geen twee circuits moet voorzien in de verwarming

 

 

Geert Bellens heeft gelijk. Volgens onze ervaring met systeem D   is er geen probleem wanneer de verwarming in de slaapkamer afstaat. Maar bij systeem C zou ik niet zo affirmatief durven zijn. Want daar moet de koude intrekkende lucht toch verwarmd worden, anders krijgt ge een te grote afkoeling in de kamer.

 

Inderdaad, een groot verschil met systeem D ten  opzichte van C.

Ik had er niet bij stilgestaan dat systeem (met raamroosters?) voorzien was. Als je dat laat werken zoals het zou moeten werken (roosters nooit sluiten) dan kan het een probleem zijn bij bijvoorbeeld studeren.

Het zou me dan een goed idee lijken om ter compensatie van die weggelaten verwarming een systeem D te installeren. Dan zal het in totaal nog altijd veel goedkoper zijn en tevens comfortabeler. De warmte van beneden gaat zich via het systeem ook beter verspreiden door de ganse woning.

Charel

volgens mij is het een vergissing geen verwarming te plaatsen.  Geen verwarming heeft als gevolg dat je veel plaatsen niet voor 'alles' kan gebruiken.  En zeker in een badkamer heb je verwarming nodig.  Het is ook een ecologische vergissing van plaatsen te gaan verwarmen met electriciteit. 

Voor jou zijn die plaatsen nu een slaapkamer, een volgende eigenaar wil er misschien zijn vioolspel oefenen, en dat is minder plezant in de winter zonder verwarming.  Daarom zal wat je nu uitspaart door geen verwarming te voorzien, je huis veel meer in waarde dalen dan wat je nu spaart.  Een huis zonder overal verwarming is gewoon niet 'af'. 

Dit gezegd zijnde, moet je die verwarming daarom nog niet gebruiken.

Op onze slaapkamer heeft die nog nooit aangestaan, op de 3 kinderkamers, heeft die de voorbije 9 winters nooit afgestaan.  Die kamers worden gewoon voor veel meer gebruikt dan te slapen (zou ik trouwens jammer vinden dat een kamer enkel gebruikt wordt om te slapen, daarvoor zijn de m2 in een huis gewoon veel te duur, dan hadden die slaapkamers ook met 4m2 toegekomen).

Walter

Walter,

Ik begrijp die redenering. Maar ik zou ze nooit (meer) volgen. Ik vind het tamelijk verspillend dat over het algemeen en door dit soort redenering 50 procent van de geinstalleerde verwarming gewoon geinstalleerd is voor Jan Lul.

En dat is nog meer zo in het geval van een goed geisoleerde woning die is uitgerust met systeem D. Hierbij is zelfs in de onverwarmde slaapkamer het temperatuurverschil met de leefruimtes zeer klein tot niets in het geval van een passiefhuis.

Voor de eventuele meer of minderwaarde bij eventuele verkoop achteraf moet je het mijns inzien ook niet doen. Als de woning nu voor jou prima voldoet en comfortabel is, zal ze dat voor een volgende bewoner ook wel zijn.

Ik zie ook niet in waarom slaapkamers een hele winter zouden moeten beschouwd worden als een bijkomende leefruimte. Waarom zou de bestaande leefruimte niet voldoende kunnen zijn voor het hele gezin?

Ik kan begrijpen dat kinderen het wel fijn vinden om elk een aparte leefruimte te hebben voor hen privé, maar echt ecologisch is het niet, en sociaal al evenmin.

Enfin, bij een passiefhuis stelt het probleem zich niet , daar is het gehele huis constant op ongeveer dezelfde temperatuur. Maar zelfs daar wordt soms overal, ook in de slaapkamers nog vloerverwarming voorzien (die uiteraard nooit nodig is).

Charel

 

 

Over de niet financiele argumenten: 

'ecologisch': je maakt een vergissing door te denken dat het een grote ecologische impact heeft.  Zonder verwarming in die slaapkamers, gemiddelde temperatuur in huis 20 graden, met verwarming, 20,5.  De impact is dus zeer klein.  Het enige effect is een hoger comfort.  En dat vind ik wel belangrijk op het moment dat je die behoefte hebt (je wil echt geen 1 uur viooloefeningen meemaken ieder avond tss 6 en 7...).

'sociaal'; ik zie niet in waarom je in de winter socialer zou moeten zijn dan in de zomer.  En het is rustgevend voor de andere bewoners als de jeugd uit de buurt even op een kamer samenhokt dan mijn woonkamer onveilig maakt.  

Walter

Zonder verwarming in de slaapkamers en bij een gemiddelde temperatuur in huis van 20 graden, dan wil dat zeggen dat je een goed geisoleerde woning hebt. Daar zal dan ook het temperatuurverschil tussen slaapkamer en leefruimte niet groot zijn. Simpel gezegd, gemiddelde 20°, leefruimte 22° dus slaapkamers ongeveer 18° zonder verwarming. Als je dan nog een ventilatiesysteem D hebt dan gaat dat verschil nog kleiner zijn (20° voor de slaapkamers?). Dat mag voor de jeugd toch geen probleem zijn.

Zit je echter met een slecht of nauwelijks geisoleerde woning (zoals ik ze me nog goed kan voorstellen) dan krijg je wel een groot verschil tussen alleen de leefruimtes verwarmen tot 22° of het gehele huis tot 22°. Naar mijn ervaring verbruik je dan in het tweede geval meer dan het dubbele. Dat worden dan dure vioollessen.

In ieder geval, het voorbeeld van viooloefeningen, ik zie het ook niet zitten om daar een hele avond mee te zitten. Maar het kan nog erger, stel dat het zoontje zijn zinnen heeft gezet op een drumstel (verbannen naar het tuinhuis dan, kunst moet in pijn geboren worden).

Dus mijn pleidooi komt er in principe en simpel gezegd op neer: Bij een slecht geisoleerde woning overal cv. Bij een goed geisoleerde woning met systeem D (C zou ik zelfs niet overwegen) enkel in de leefruimtes en de badkamer. Bij passiefhuis niets of nauwelijks verwarming.

Charel

Walter, we leven in een vrij land hé, als jij verwarming op de slaapkamers wilt, geen probleem, als anderen dat niet willen, geen probleem zeker ? De meeste mensen bouwen hun huis toch niet voor de volgende eigenaar denk ik.

De enige vergissing zou zijn van niet doorgedreven te isoleren, en om die fundamentele vergissing te vermijden is er toch dit forum...

 

Aan topicstarter 'poor', ik begrijp de keuze voor het c-systeem niet goed hoor, investeer je eerst verstandig in veel isolatie en triple glas, maak je daarna gaten in uw ramen om de kou binnen te laten ?

 

Mijn advies: probeer nog iets meer te isoleren, en kies voor een D, je zal er nooit geen spijt van krijgen ! 

ik ben toch ook aan het puzzelen met die D...

Als je nu gewoon uw living verlucht met een decentrale warmterecupererende ventilatie zoals bvb die https://www.philipp-wagner.de/c910_kontrollierte-wohnraumlueftung-waermerueckgewinnung/p202006.htm Of zelfs als je die koppelt aan een 'zonnewand of systeem B', ben je bezig met uw huis te ventileren met heerlijke zonnewarme lucht. Ben je dus geen energie aan het verliezen, maar echt wel energie aan het bijsteken je mag zeggen zogoed als elke dag lukt het een paar uur om warmte te vangen op die manier. (laten we eens veronderstellen dat niet iedereen zo'n glazen facade naar het zuiden heeft van 20m2 glas die zijn huis kan opwarmen).. http://www.solarpv.co.uk/solar-pv-facades.html

en voor de rest uw WC's en Badkamer en keuken met een vraaggestuurde ventilatie afwerkt...in theorie dus een systeem C die lucht aanvoert

Ben je volgens mij net zogoed bezig. Want wat kan u dat schelen dat er wat koudere lucht aangezogen wordt in uw slaapkamer die dan afgevoerd wordt via uw WC/douche ? Je gaat precies uw kamer nooit doen vriezen, en je zult nooit uw stookfaktuur met  5000kWh zien stijgen op die manier.

En dan heb je in elk geval niet die spaghetti aan buizen in uw huis heb je niet dat onderhoud aan die ventilatiesysteem.

Wat mij opvalt is dat in feite ventilatie Systeem D, zo een beetje gehyped wordt, terwijl het  peperduur is voor wat het is. Ik heb serieus moeten zoeken om één systeem te vinden beneden de 600euro... http://www.leroymerlin.fr/v3/p/produits/chauffage-plomberie/traitement-de-l-air/vmc-ventilation-mecanique-controlee-l1308217852  Niet dat ik nu kik op die lage prijs, maar serieus gasten, die ventilatie systeem D is toch niet meer dan een lucht/lucht warmtewisselaar van 200euro met twee DC-turbines... an 100euro een afvoer voor het water wat eenvoudige sturingen erbovenop voor te bypassen, dan wat knowhow voor de geluidsdemping en voor de rest zou ik echt niet weten waarom de meeste van die bakken meer dan 1000euro moeten kosten.  Je moet het altijd eens vergelijken met systeem C, zoals de steengoeie Stork ComfoFan S CO2 die amper 300euro kost... er zit daar in vergelijking een warmtewisselaar extra in, en een motor extra....   Of vergelijk het met zo'n Duco  http://www.duco.eu/producten/producten.cfm?cat=2  die kost nauwelijks 300euro, en doet volgens mij zijn werk als vraaggestuurde ventilatie perfect, clean, en ultrazuinig...

Als je weet dat een ventilatie D, in feite gewoon 2 motoren zijn en een eenvoudige warmtewisselaar, dan is er ergens iets in mijn hoofd die een klik maakt die veronderstelt dat er daar toch een 'koe gemolken wordt'. Ik vermoed dat er hier gezellig door firma's subsidies binnengerijfd wordt voor een techniek die chinezen aanbieden voor nauwelijks ook 300euro... http://www.aliexpress.com/premium/heat-recovery.html?ltype=wholesale&d=y&origin=y&SearchText=heat+recovery&initiative_id=SB_20130919124146&isViewCP=y&catId=0

 

Ze gaan dan weer niet weten hoe het komt dat consumenten zelf die dingen installeren, en dat de markt 'kapot' gemaakt wordt door de chinezen etc...

 

 

 

Daar gaan we weer,

 daar is de topicstarter nu eens fantastisch mee geholpen.

 

Voor dergelijke bijdragen is het woord TROL uitgevonden !!!

 

ik snap niet wat deze disussie te maken heeft met in een vrij land te leven. 

Ik wil de vraagstarter er enkel op wijze dat als hij de investering voor geen verwarming wil doen, dat op termijn daarom niet eventueel de beste financiele keuze is op termijn. 

En voor jou is geen verwarming in een deel van je huis misschien ok: maar niet voor de meerderheid van de huiskopers daarom.

Walter

hmm.... een persoonlijke aanval omdat ik tegen systeem D aan het redeneren ben ?? 

Als ik morgen in mijn huis een systeem D installeer, wordt mijn huis ineens passief ?

Ga ik werkelijk 4000kWh of 400M3 aardgas per jaar besparen omdat ik mijn ramen niet meer openzet in de zomer, en dan gezellig mijn huis verlucht met ventilatie systeem D ipv Systeem C ?

nogmaals samenvatten

Systeem C zoals voorgesteld door topicopener vind ik perfect.

Ik heb echt problemen met die spaghettie aan buizen in mijn huis. Ik zie dat echt niet zitten om die te gaan onderhouden, en ik vind dat eerlijk gezegd lelijk zo de flexibels met alu-folie omwikkelde isolatie . Het is genoeg dat je condens krijgt in die buizen omwille van een of andere slordige installatie, en uw netwerk wortd uw dagelijkse stankorgel bij wijze van spreken.

Ik vind dat een kamer ventileren met C, die vraaggestuurd ifv CO2, en Hygro afzuigt best wel een zuinig systeem.

 

sowieso zou ik ook nooit besparen op verwarming in de slaapkamers, zelfs al zet je die nauwelijks open... Toegegeven als ik kind was kon ik wakkerworden in een kamer met heerlijke ijsbloemen op de ramen, en zag ik mijn adem zo dampen... en ik heb dat echt wel overleefd.

"Als je dan nog een ventilatiesysteem D hebt dan gaat dat verschil nog kleiner zijn (20° voor de slaapkamers?). Dat mag voor de jeugd toch geen probleem zijn.e"

Als 20°C voor de jeugd genoeg is, moet dat ook genoeg zijn voor de volwassenen.  Dus dan mag heel het huis op 20°C. 

Het lijkt me daarom een gek argument.  Waarom dan geen 18°C in heel het huis.  Daar is ook nog niemand ziek van geworden.  Uiteindelijk gaat het maar om een comfort gevoel.  Ik zie geen reden waarom datzelfde comfortgevoel niet zouden mogen kunnen bereikt worden in alle ruimtes in huis.  Daarvoor vind ik bouwen veel te duur. 

Walter

Walter, woon je in een PH of LEW ? dan heb je dat slaapkamercomfort toch zonder extra verwarming ? En als jij die slaapkamer voor andere dingen wil gebruiken waardoor er behoefte aan verwarming zou zijn heb ik daar geen probleem mee hoor...

hmm.... het grootste deel van uw uitleg en uw persoonlijke d-aversie doen hier weinig terzake, daar is topicstarter NIKS mee, maar dat gaat u ongetwijfeld niet tegenhouden om gewoon verder te doen

't is een LEW. 

Maar mijn punt is net dat een 'kamer' niet altijd slaapkamer moet zijn.  En zeker voor kinderen heb ik de ervaring dat die veel meer van het huis gebruiken als de slaapkamers ook verwarmd zijn.  En meer dan enkel om te 'studeren' (eigenlijk doen 2 van 3 dat eigenlijk net liever in de leefruimte). 

Maar idd, 't gaat om een klein temperatuur verschil.  Zonder verwarming perfect om in te slapen, met verwarming ook.  Eventueel zonder verwarming ok om in te leven, met verwarming wel comfortabel. 

walter

Paul,

Het gaat er hier om dat je in een goed geisoleerd huis, we gaan minstens van een LEW uit, dat je daar geen verwarming nodig hebt op de slaapkamers omdat je het daar sowieso comfortabel genoeg gaat krijgen. In het geval van systeem D zal dat maar enkele graden schelen. In het geval van passief zelfs niets. 

Ik ben het min of meer eens met Walter dat zo'n kamer ook voor iets anders nuttig kan zijn dan voor te slapen. Studeren is dan de meest aangehaalde activiteit. Maar om te studeren, bureelwerk te doen, musiceren en wat weet ik nog heb je niet dezelfde temperatuur nodig die je comfortabel vind om s'avonds lui in je zetel tv te kijken.

De temperatuur die in scholen, burelen, werkruimtes wordt aangehouden is ook altijd een aantal graden minder dan die in leefruimtes. En die temperatuur zal je minstens hebben in bovenstaand voorbeeld en in het geval van TS (met D). Dus ik zie nog altijd niet in waarom dan die onnodige verwarmingsinstallatie. Geef dan een klein deeltje van die kostprijs aan de eventuele meerprijs van D ten opzichte van C.

Goedkoper en comfortabeler.

En Paul, de manier van installeren op jouw foto's is voor mij ook onaanvaardbaar. Dat kan evengoed op een nette manier gebeuren. Een knoeier kan van elke installatie een zogenaamde spagettie maken. Dat zie je ook wel eens  met elektriciteit, cv en sanitair.

Maar je mag je door zo een esthetisch minder goed voorbeeld niet laten afschrikken. De onderhoudskost en de kans op panne is veel minder dan bij cv of sanitair. De verbruikskost aan elektriciteit en filters is jaarlijks slechts zo'n 80 €. Onderzoek de capaciteiten van systeem D zelf en laat je niet meer opjutten door al die indianenverhalen die hierover (steeds minder ) in  omloop zijn.

Charel 

 

ik heb geen D aversie, ik hebvraagtekens bij  Systeem D prijs ik vind die systemen gigantisch duur, en soms oeverloos complex

Kijk stel dat je werkelijk 4000kWh, of 400m3 per jaar zou besparen door Systeem D, dan spreek je van 240euro per jaar, en wordt die prijs daarop geënt door de fabrikanten... zeker in de aanzetfaze van de installatie van zo'n systemen. Neem nu dat ze 20.000 zo'n systemen verkopen per jaar, in feite kan de markt groeien naar 400.000 systemen per jaar, neem van mij aan dat die prijs daar serieus zal zakken.

In feite moet je kijken naar de kostprijs van zo'n ventilatie, aangezien het technisch maar 2 ventilatoren en een warmtewisselaar is van amper 300euro technische kostprijs, zou een Systeem D volgens mij 20% duurder mogen zijn dan een Systeem C. Dus eensysteem C komt op de markt voor 300-500euro, wel een systeem D zou logischer wijze op de markt moeten komen voor 400-800euro...  

 

Dus het beste is alles precableren alshet ware voor systeem D, en op uw gemak beginnen met en vraaggestuurde systeem C

zo simpel volgens mij. Dan koop ik binnen 5 jaar zo'n systeem D voor 500 euro ipv 5000 euro.

 

 

ik ga  beginnen met mijn warmetverliesberekening, aangezien er geneen sanitairman is die het uitrekent. Die gasten zoals ik dacht zitten allemaal maar te teren op hun grossisten die dan support moeten geven... Die grossisten zijn allemaal overwerkt, dus en leggen de prioriteit bij diegene die het hardst ka nroepen volgens mij

En ze houden u liefst dom, zodat je gelooft dat je een ketel van 25kW moet zetten.

Als ik met die brute software

http://www.bouw-energie.be/berekenen/epb.php

of met de phpp demoversie zit te rekenen kom ik altijd lager uit

 

ik ga nu eens die waaienbergwarmteverliezenberekening spreadsheet invullen

ben curieus, en ik ben ook curieus als er één sanitairman de moeite gaat doen om een tegensprekelijke berekening te maken.

 

zit al aan het K=47 niveau zonder muren te isoleren, weet zelfs niet of dat goed is, maar kom

Beste Poor,

 

mijn vraag heeft even niets te maken met de vraag die jij stelt, alhoewel ik denk dat, naar mijn mening, het geen kwaad kan een leiding te voorzien (hetzij electrisch, hetzij voor een eventuele extra radiator).

Mijn vraag betreft jouw E- en K-peil. Hoe kom jij zo laag uit? Ik steek in dak 24cm houtwolmatten (hellend dak), nog eens 24cm houtwol tussen zoldering en vloer en 6cm MW leidingsspouw. Wanden 24cm MW, buiten 3.5cm houtwol, binnen 6cm leidingsspouw. Vloeropbouw is 4cm geïsoleerde chape, 10cm resol en dan vloerverwarming. We maken gebruik van vloerverwarming (overal, dus geen radiatoren, hebben 3-dubbel glas mét geïsoleerd schrijnwerk, PV-panelen en zonneboiler. En toch kom jij lager uit. Wie dot de EPB-berekening, want ik wil die persoon ook wel eens uitnodigen.                                                     Zoals gezegd niet echt terzake doende met jouw vraag, maar wilde toch even polsen...

 

Groeten,

Serge

Compromis van de dag. Tref alleen de voorbereidingen om in de toekomst eenvoudig een LTV convector aan te sluiten. Die paar meter extra  lCV leiding zullen de kosten niet zijn en het scheelt breekwerk in de toekomst.

Vloerverwarming is denk ik geen optie omdat op slaapkamers er incidenteel behoefte is aan verwarming en op het moment dat de behoefte er is wil je snel warmte en niet wachten totdat de vloerverwarming eindelijk warmte begint af te geven.

 

'Vloerverwarming is denk ik geen optie omdat op slaapkamers er incidenteel behoefte is aan verwarming en op het moment dat de behoefte er is wil je snel warmte en niet wachten totdat de vloerverwarming eindelijk warmte begint af te geven.'

Dat klopt niet helemaal: in een nieuwbouw kan je zorgen dat de temperatuur nooit onder de 18°C wordt zonder dat de verwarming op staat.  En vloerverwarming is 'snel genoeg' om dat 18°C naar 21°C te gaan.  Dan praat je ook niet over meer dan een kwartier voordat je het extra comfort van de verwarming voelt. 

Walter

Ok. daar zit wat in. Heb hier ook zo'n vloertje in de keuken liggen, welliswaar zwaar overgedimensioneerd en een relatief hoge temperatuur van tussen de 35 en 40 graden en die is ook snel warm (jaren 30 woning die aan alle kanten tocht en soms vanaf 12 graden moet beginnen met opwarmen. Wel binnen een uur lekker warm). Het blijft natuurlijk wel een kosten - baten - comfort verhaal waar iedereen zelf zijn of haar keuzes in moet maken. In mijn toekomstige nieuwbouwhuis zal ik dezelfde keuze voor de slaapkamers moeten gaan maken ..... Denk dat ik voor een LTV convector ga met de mogelijkheid om te koelen.

Systeem D plaatsen in een niet-energiezuinige (en hoogstwaarschijnlijk ook niet-luchtdichte) woning is niet verstandig. Dus 4000 kWh besparen in een energiezuinige woning??? Dan verbruik jij plots niets meer of zo?

Daarnaast vergeet je, net zoals zovelen, de grote meerkost van die gaten in je ramen. Al eens de prijzen van invisivents bekeken? En ja er bestaat goedkoper, maar dat vind ik nog veel lelijker dan buizen die je niet ziet zitten ;-).

Waar koop jij een systeem voor € 5.000??? En een C voor €300??

Je moet van elk systeem de volledige kostprijs rekenen hé: jij vergelijkt een installatie D met een ventilator C.

Bij D: plaats zelf je buizen en het kost je minder dan een C met invisivent.

Hoeveel kosten de roosters in de ramen voor een doorsnee-woning?

Je zit toch makkelijk aan € 1.500-2.000 voor je roosters.

Een richtprijs van €150-200 per meter niet geplaatst is denk ik een minimum:

Zie volgende prijslijst (uit 2011; ff rap gegoogled).

ik ga daar eens op redeneren

dus stel mijn deuren de voegen zijn niet dicht... zo simpel er zijn 2 ruimtes waar er spleten zitten. Je zuigt lucht en je blaast lucht, dus wat jij veronderstelt is dat die lucht die je blaast bvb kan onder die spleten naar buiten blazen, dan is er geen probleem tenzij dat je warmteverliest, of je kunt daar lucht aanzuigen en dan is er ook geen probleem tenzij dat je zo koude lucht binnentrekt zoals een systeem C

 

Nu moet je daar eens in debiet en m3 over nadenken, dat is echt wel spleten die veel kleiner zijn dan uw ventilatieopeningen, dus het effect is misschien 20% teniet gedaan maar niet 100% En het zal afhangen van de relatieve dichtheid van die deuropenin gversus het geheel en de interne beweging van de lucht. Dus de openingen onder de binnendeuren.

Paul,

Als je hierover verder wil gaan kan je beter een nieuw topic starten, hier ging het over verwarming in de slaapkamers

Paul,

 

Versta je zelf wel wat je daar bazelt? Ik in elk geval niet.

 

 

ja voor u nog eens herhalen: als je uw huis niet volledig potdicht maakt, verlies je warmte aan bvb 2 deurspleten, dan ga je uw ventilatieverliezen zien verdubbelen. Desalnietemin zal uw verlies nog altijd lager zijn dan wanneer jezou werken met een zuiver ventilatie C.

Paul,

Hoewel we in een ander topic zitten kan ik het toch niet laten hierop te antwoorden.

Deze korte reactie van jouw is veel en veel duidelijker dan de lange versie. Ik begrijp wat je wil zeggen en je hebt ook gelijk.Je verlies zal nog altijd minder zijn dan bij C. Maar kwalitatief is je D dan niet veel beter meer dan een C. Uw ventilatiedebiet is minder gecontroleerd (zoals bij C). Uw comfort is minder (tocht zoals bij C) en uw luchtkwaliteit is minder want de lucht die binnenkomt via de kieren is niet gefilterd (zoals ook niet bij C). Je krijgt meer geluid binnen (zoals bij C). Wellicht heb je meer elektriciteitsverbruik bij het in onbalans draaien. Enzovoort.

En dat is doodzonde van het vele geld dat je in het systeem hebt gestoken. Dan kan je inderdaad misschien al beter een C nemen.

Charel 

Beste topicstarter,

Bekijk vooral het gehele verhaal, wij ervaren in ons passiefhuis dat er een grotere behoefte is aan koelte dan warmte... in ons passiefhuis is zonder verwarming overal makkelijk meer dan 21°c. Dikke dekens of truien zijn echt verleden tijd.

In de allerkoudste dagen kan het 's morgensvroeg na het koudste deel van een etmaal in de slaapkamers wel 18°c à 19°c zijn (buiten kouder dan -10°c) maar veel frisser wordt het nooit.

Ik denk dat nog vele bouwers niet goed instaat zijn om in te schatten hoe je een passiefhuis ervaart. Dat kan je wellicht alleen als je er woont. Wij merken nu dat als we in een 'gewoon' traditioneel huis komen we 's winters koud hebben in gangen, toiletten, slaapkamer... terwijl je in een passiefhuis die ervaring helemaal niet kent.  

Wij hebben vloerverwarming voorzien in leefruimte en badkamer, en een handdoekdroger in de kinderbadkamer, meer niet (K14, E31). Het nut van verwarming op de slaapkamers wordt dan ook heel erg klein, eigenlijk onbestaande. Een ruimte van pakweg 15m² is warm met een de aanwezigheid van een persoon en een computer... 

Het systeem D draagt bij aan de temperatuurshuishouding, is absoluut nuttig, maar ik moet toch aangeven dat je niet moet verwachten dat het de kamers écht zal verwarmen, daarvoor zijn a) dikwijls de debieten niet voldoende en b) de temperaturen niet hoog genoeg. Zelfs de meest efficiënte installatie (zoals bijvoorbeeld een PAUL balansventilatie) zal dat niet doen in termen van 'warme lucht'. Wel voorkomt het de aanzuig van puur koude lucht (zoals in andere systemen wel het geval is), wat uiteraard je verwarmingsbehoefte terugdringt en in een passiefhuis quasi noodzakelijk is. Je kan altijd opteren voor naverwarming van de inblaaslucht om het geheel of plaatselijk bij te verwarmen. Voorzie desnoods die bekabeling of bebuizing zodat dat mogelijk is. Of als je ongerust bent voorzie dan wachtbuizen.

Om te reageren op Brother Paul, de buizen van ons systeem zijn via ingenieus concept te onderhouden en toch zijn nergens buizen zichtbaar, met uitzondering van zolder en apart technisch lokaal waar de balansventilatie staat. Als je een beetje slim nieuwbouwt dan zijn die buizen perfect tussen  balkenpakketten en dergelijke weg te krijgen. Verbouwen is natuurlijk iets anders...

 

 

Als ik het zo bekijk lijkt het me dat de isolatie wat aan de magere kant is om de slaapkamers niet van verwarming te voorzien, als zij ook gebruikt gaan worden om er aanwezig te zijn om te studeren of dergelijke.

Ik denk dat het beter is de slaapkamers te kunnen verwarmen en die in de hal te laten vallen.

Mocht de isolatiewaarde in het dak tenminste verdubbeld worden kan het misschien wel warm genoeg zijn zonder.

Als je studeert wil je al gauw wat verwarming omdat je stil zit.  Voor slapen heb je de verwarming niet nodig.

 

Kwestie van die ventilatie; roosters geven in de winter nogal snel koudegevoel.

Hier hebben wij type D gekozen omdat de prijs voor type D goedkoper uitkwam dan het plaatsen van geluidwerende roosters met type C.

Bedankt voor de reacties.

We gaan dus naar 20cm PUR op het dak (plat dak), de vloer wordt 10cm gespoten PUR en de muren 10cm PUR.

We overwegen om te kiezen voor een warmtepomp (lucht-water Altherma van Daikin) en overal vloerverwarming.

 

Een D systeem wordt voor ons zeer moeilijk omwille van plaatsgebrek

De meerprijs (1000 euro), omdat we zelf plaatsen zou wel meevallen. Maar zoals gezegd, wordt dit zeer moeilijk.

 

De K en E waardes zijn door de EPB madam berekend op basis van volgende isolatie (dak 16cm, muur 10, vloer 14), 3-dubbel glas, gascondensatieketel (vloerverwarming onder en radiatoren boven), C+ van Renson, 16 pv panelen van 195WP en een Blowerdoor (met resultaat 0,8).

 

Heb gisteren nog een gesprek gehad met een installateur van warmtepompen. Hij kwam met iets heel nieuw.

Een ketel (Ecothermica) die werkt op elektrolyse. Werkt zonder buitenunit (enkel voor verwarming). Voor het sanitair warm water voorzien zijn een warmtepompboiler.     

Kent iemand dit?

Ecothermica Werkt zonder buitenunit

Dit is dan ook geen warmtepomp maar een elektrische verwarming.

Buiten het feit dat zij beweren geen klassieke elektrische weerstand te gebruiken maken zij geen extra claim dan een gewone elektrische verwarming te zijn.

rendement 98% of +/-= "COP" van 0.98

 

Plaatsgebrek voor systeem D in een nieuwbouw? Dat is dan een ontwerpfout hé.

In een nieuwbouw kun je geen plaatsgebrek hebben voor zoiets, als je het op voorhand voorziet. Trouwens bestaan er kanalen voor in de chape. Heel veel meer plaats dan een C neemt dat nu ook weer niet in hé.

tja plat dak, dus geen zolder. Geen garage en geen kelder. Bouwen kost geld.

Trouwens, ik ken (maar) twee mensen die gebouwd hebben met een D-systeem. Beide raden ze het af.

De ene heeft het gewoon uitgetrokken en de andere heeft een dure luchtbevochtiger moeten plaatsen omwille van veel te droge lucht.

mmm: zonder daarom een eineloze discussie te willen starten: ventilatie uittrekken?? klink gewoon dom. En luchtvochtigheid heeft niets met type ventilatie te maken.  Ieder type ventilatie zorgt voor evenveel onttrekking van luchtvochtigheid.  

Walter

lijkt me wel wat, je isolatie is nu wat beter in balans (minder in vloer, en meer in dak)....
.
Overal vloerverwarming, ja, maar boven doet men dan meestal LageTemperatuur-convectoren op temperatuur van je VloerVerWarming, en je hoeft die niet meteen te installeren, enkel een paar buizen leggen. Als dan LATER blijkt dat de slaapkamers bij strenge winterdagen te koud zijn als studeerkamer, kan je die convectoren gewoon aansluiten. Maar zolang je kinderen niet studeren en zolang die slaapkamers IN DE PRAKTIJK niet echt te koud zijn, kan je beter die investering weglaten. Want bouwen kost geld hee.
.
Ook een 20% lichter vermogen van warmtepomp kan al snel de helft goedkoper zijn. Dit in tegenstelling met een gasboiler die 20% lichter misschien maar een 20% goedkoper is... Daarom dat men bij keuze van warmtepomp soms beter uit is om meer isolatie nog te nemen en dan met een veel goedkopere warmtepomp naar huis kan gaan..... Voor 10 cm PUR in de wanden en vloer, kan je beter PIR of Resol (Kingspan Kooltherm) nemen, een materiaal dat beter isoleert bij zelfde dikte, of zelfs meteen voor 12 cm dik gaan. De meerprijs aan materiaal ga je betalen van een goedkopere warmtepomp, en nog besparen op je energierekening..... Trouwens PIR is net echt duurder dan PURplaten, dat hangt een beetje van het merk af. Enertherm PIR kost hetzelfde als Recticel PUR bijvoorbeeld en je wint aan R-waarde van 3,7 naar 4,7 voor 't zelfde geld...
.
Maar beweren dat je geen plaats hebt voor een D-ventilatie??? Die units zijn tegenwoiordig niet groter dan een gasboiler of gasketel, kunnen aan de wand opgehangen worden. Geen plaats in een nieuwbouw voor een D??? Ik overweeg het zelfs bij 't renoveren van mijn huis van 1935 (maar ga wel de luchtdichtheid naar passiefhuisnormen brengen)
 

Dat moet dan willen zeggen dat zijn huis heeeel ver van luchtdicht is, met gaten en kieren langs alle kanten, anders zal zijn woning binnen de kortste keren duf en klam aanvoelen.

Toen wij in onze woning gingen wonen, werkte de ventilatie de eerste maand nog niet (wegens nog te veel werken, waardoor te veel stof in de ventilatie zou komen en dus gaten afgeplakt).

Zelfs met dagelijks ramen open te zetten om zogezegd te verluchten (sommigen durven dat ventileren noemen), was de luchtvochtigheid na een maand gigantisch hoog en was het benauwend in onze woning. Dat beseften we pas toen de ventilatie een dag of 2 was aangezet. We sliepen plots beter, het voelde aangenamer binnen...

 

En inderdaad in de winter is er (te) droge lucht. Maar dat heeft uiteraard NIETS met systeem D te maken, maar met ELK ventilatiesysteem. Gelijke ventilatiedebieten = gelijke vochtigheidspercentage in identieke woning.

 

Trouwens: heel wat mensen met systeem C(+), doen na de kortste keren hun ventilatieroosters dicht (of op minimale stand als ze niet dicht kunnen), vanwege de koudeval in de winter.

Bij een plat dak kun je toch gewoon werken met een verlaagd plafond waar alles in komt: elektriciteit, ventilatie... En dat hoeft slechts een 5-6 cm hoge ruimte te zijn.

tja, we hebben convectoren laten berekenen. Naast het feit dat ze duurder zijn dan vloerverwarming blijkt ook dat we dan een warmtepomp nodig hebben met een veel groter vermogen, wat de prijs natuurlijik nog een stuk opdrijft.

We gaan het dus bij vloerverwarming houden.

Het D systeem overweeg ik nog, maar geloof mij, de ruimte is zeer beperkt

 

 

Het zou wel kunnen dat men met systeem C+ minder droge lucht bekomt. Maar dan komt dat enkel omdat de ventilatie te veel op minimum draait. Vooral 's nachts moet men zelfs op de windrichting letten om de verdorven lucht langs de badkamer te doen gaan en zo de kleppen te doen opengaan.

 

De kleppen RTO  half sluiten is geen slecht idee. Er is minder dwarsventilatie, maar de ventilator moet sterker aanzuigen, zodat de lucht beter verdeeld wordt. Maar dan moeten er wel ergens afvoerkleppen open staan, anders hebt ge helemaal geen verse lucht meer.

 

Er is de laatste jaren zoveel te doen geweest rond systeem D dat de installateurs nu toch wel op de hoogte moeten zijn om fatsoenlijk werk af te leveren.

Carol,

"Overal vloerverwarming, ja, maar boven doet men dan meestal LageTemperatuur-convectoren op temperatuur van je VloerVerWarming,"

=> ik denk eerder dat overal vv toch het meest toegepast wordt.  Ik heb eigenlijk de oplossing met LT convectoren nog niet met eigen ogen gezien.  Overal vv des te meer. 

" Als dan LATER blijkt dat...": waarom wachten op studeren voor een warme kamer?  Waarom mag je geen muziek maken in een warme kamer, waarom zouden kinderen niet mogen spelen in een warme kamer, waarom zou je niet ziek te bed mogen liggen in een warme kamer....  Hier thuis wordt van de warme kamers voor veel meer gebruikt gemaakt dan te studeren en te slapen (gelukkig want anders zouden het dure kamers zijn).  En eigenlijk studeren 2 van 3 kinderen liever beneden.  Maar uiteindelijk gaat het terug tot hoeveel comfort je wil in je huis.  Mijn redenering is dat je huis duur is, en dat je zoveel mogelijk ervan gebruik moet maken.  Enkel de 60m2 keuken/woonruimte warm houden vind ik zonde van de rest van het huis.  Ik wil dat huis zoveel mogelijk kunnen (laten) gebruiken.  Dus ik wil zowel in de warme periode als in de koude periode veel plezier hebben aan mijn huis. Daarom altijd alles en overal warm.  Als me dat te duur zou zijn in investering, zou ik eerder kleiner bouwen dan de verwarming te laten vallen (voor 1a2 m2 kleiner bouwen, leg je overal boven vv). 

"Ook een 20% lichter vermogen van warmtepomp kan al snel de helft goedkoper zijn."

=> De winst is niet zo fel; Evenredig is juister.  Maar het hangt wat van het merk en types af.  Maar meer dan evenredig goedkoper is wel echt zeldzaam. Bij een gasketel is het wel veel minder (daar is het verschil echt laag). 

Walter