** Extra isolatie bij voor en achterdeur ** | Ecobouwers.be

U bent hier

** Extra isolatie bij voor en achterdeur **

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van david-1
29/05/2007 - 17:00

Hoi,

bij onze voor en achterdeur uit alu, is er een groot deel dat bestaat uit een gewoon "isolatie" paneel.
Dit paneel is gewoon een isolatieplaat (styrofoam achtig) van 2cm dik met aan beide kanten 3mm alu.
Nu is heel het huis wel redelijk goed geisoleerd, en en de deuren zit maar 2 cm, dat is toch wel een beetje weinig hé?
Ik dacht om er nog een plaat van 3cm tegen aan te laten zetten met maar aan één kant alu afwerking, omdat je de ander kant toch niet ziet.
Zou dit een serieuze verbetering zijn, en zou dit merkbaar zijn aan de temperatuur in de gang?

50 Reacties

Reacties

afbeelding van lucvt
29/05/2007 - 23:34

David

De binnenkanten van mijn voordeur en achterdeur heb ik laten bekleden met kurktegels. Alhoewel deze maar 6 mm dik zijn, lijkt me dit toch de ijskoud aanvoelende wand, bestaande uit een soort glazalplaat, te compenseren.
Kurk isoleert ook een klein beetje geluid. Je kan trouwens diverse kleuren en designs kiezen, teneinde het uiterlijke aspect niet te verwaarlozen. Ik begrijp trouwens niet wat je bedoelt met "aan één kant alu afwerking, omdat je de ander kant toch niet ziet."

Deze geringe meerdikte van 6mm vormde ook geen probleem voor de anpassing van de klinken en de veiligheidssloten.

Toch beter iets van bijkomende isolatie dan niets.

MVG
Luc

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
30/05/2007 - 12:45
tom

lucvt: 6mm kurk isoleert nul de botten niks. Het enige dat verandert is de opptemperatuur, maar dit heeft niks met isolatie te maken.

de wand voelt warmer aan omdat kurk een veel lagere oppervlaktetemperatuur heeft dan aluminium. De opp-temp. is een waarde die aangeeft hoe gemakkelijk een materiaal warmte kan ontrekken uit een ander materiaal bij aanraking. Metalen hebben heel hoge opp-temperaturen, daarom voelen ze koud aan.

De opp-temp staat meestal in relatie met de isolerende eigenschappen van een materiaal, maar mag je er zeker niet mee gelijkstellen.

ivm de alu-afwerking: 1 zijde komt tegen de deur - die zie je niet, dus daar hoeft in pricipe geen alu afwerking aan te zijn...

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
31/05/2007 - 08:40
tom

wat is er mis met de klank van mijn bericht? ik geef op een zakelijke, duidelijke toon uitleg waar je de bal mis slaat.
wat heeft einstein hiermee te maken, ik vermoed dat iedereen toch het verschil weet tss isolatiewaarde en opp-temp.
bij 6mm heb je een U-waarde van 6W/m²K,..dat isoleert dus , zoals ik al zei, niks!!
milieuvriendelijk? als je geen kurk had gebruikt was het meer milieuvriendelijk geweest. Nu heb je kurk gebruikt op een foute wijze (buiten dat je het zelf besefte blijkbaar), dat lijkt me niet echt milieuvriendelijk...

PS: ik maak me niet boos over blunders, dat is dom, wat gebeurt is, is gebeurt. Ik ben idd geen 33j oud (maar snap hier het punt niet van) en heb nog nooit in mijn leven een alu-deur gekocht (snap dit ook niet echt)...

afbeelding van lucvt
31/05/2007 - 16:38

Wat de alu-deuren betreft, ik verwarde David met jou. Vandaar dat ik je de tekst "bij onze voor en achterdeur uit alu," toeschreef.

Nu ik blijf er wel bij dat je testosterongehalte je parten speelt. Antecedenten als "slagen en verwondingen" komen veel voor en worden soms veroorzaakt door de manier van communicatie à la 'nul de nul' en door zonder nuances anderen als dom te beschouwen "de bal mis slaan" "niks" "foute wijze" en zichzelf wat bedweterig voor te doen. Er zijn zo van die heethoofden, die na in mekaar te zijn getimmerd zich afvragen "allez wat hebbe ik nu miszegd?".
Kurk groeit in Portugal en de boom sterft niet door het afhalen van de schors en de behandeling vergt weinig energie. Het rot nimmer. Wat bedoel je dan met milieuonvriendelijk? Geef alternatieven.

Nu blijf ik erbij dat kurk wel isoleert, want in de voordeuren van ecologische passiefhuizen zitten kurkpanelen van zo'n 5 cm dik. De lambdawaarde is evengoed dan de meeste courante isolatiematerialen. Gelieve eerst eens te informeren bij de handelaars in deuren en vensters voor passiefhuizen. Je kan dergelijke dikke panelen in onbehandelde natuurkurk trouwens ook kopen bij S...a.

PS ik acht me niet verantwoordelijk als je een hartaanval krijgt. :-)

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
31/05/2007 - 18:02
tom

ik beweer niet dat kurk niet isoleert,..lees alstublieft wat ik zeg.

6mm kurk (ik heb het hier over de 6mm die jij hebt toegepast, dus niet over 5, 10 of 25cm kurk, maar 0,6cm kurk!!!) isoleert niet. U-waarde van 6mm kurk is 6W/m²K, met andere woorden: isolaiewaarde van 6mm kurk is 0!

is dit nu zo moeilijk te snappen, of willen sommige mensen gewoon iets niet snappen?
Ik ben trouwens te jong en heb geen tijd om hartaanvallen te krijgen noch om hardleerse mensen wat kennis bij te brengen...

maar toch nog een laatste maal: 6mm kurk isoleert niet!!!

en een alternatief: een tochtborstel plaatsen onder je deur, dit heeft meer effect dan een halve cm kurkplaat.

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/05/2007 - 18:34
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

6W/m²K
6 Watt, 2 vierkante meter, Delta T voor de 3 wintermaanden = 15°C
6 x 2 x 15 x 24 x 90 = 388,8 kWh = 38,88 liter stookolie
Door 6 mm kurk tegen een alu buitendeur te plaatsen bespaart u in de 3 wintermaanden 38,88 liter stookolie, gegeven dat de gemiddelde buitentemperatuur 5°C bedraagt en de binnentemperatuur 20°C bedraagt.

(verbeter mij indien fout)

vr gr
Pluto

afbeelding van lucvt
31/05/2007 - 18:35

Tom Peeters

Ik heb al een tochtborstel en zelfklevende rubberen tochtstrips aangebracht. Iedereen heeft dit zowat!

Als 6 mm kurk gelijk is aan nul, dan wordt 10 maal die dikte dit ook. Alle vermenigvuldigen maal 0 blijven nul. Dit leerde ik al 40 jaar geleden.

Ik kon geen dikkere isolatielaag leggen omdat de deurklink dan niet meer zou aansluiten op het slot en ook omdat de optische deurkijker beperkt was in lengte.
Heb jij, de bolledoos, een ander alternatief om David te helpen?

afbeelding van david-1
01/06/2007 - 00:22

Ben vandaag nog bij mijn verkoper geweest, hij ging dit eens navragen wat er allemaal mogelijk is.
Normaal is het een dik isolatiepaneel, maar vermits ik 3 kleine vierkanten glas heb in de deur, is het een dun paneel, dat zou zo standaard zijn.
Zodra ik een antwoord heb, zal ik iets laten weten, en ondertussen geen ruzie maken hé, hihi.

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
01/06/2007 - 08:59
tom

je berekening is idd fout Pluto.

een wand met U-waarde 0,6 isoleert beter dan een wand met U-waard 6 en toch zou die minder energie besparen. Hetgeen je berekent is de hoeveelheid energie die verdwijnt door de deur, en niet de energie die je bespaart.

En luc, als ik stel dat de isolatiewaarde 0 is, dan weet iedereen (behalve jij blijkbaar) dat ik daarmee bedoel dat de isolatiewaarde compleet te verwaarlozen is!! Doe je alstublieft niet dommer voor dan je bent, dat is beschamend.

afbeelding van peter v
01/06/2007 - 14:22

R-waarde deur 2 cm isolatie = 0,02/0,04= 0,5

k-waarde kurk 6 mm = 6
R-waarde = 1/6 = 0.16666

U-waarde deur = 1/0,5
U-waarde deur + kurk = 1/(0,5+0,1666) = 1,5

verbetering van 0,5 is een vermindering van warmteverlies van 25%.
Lijkt me toch wel een aanzienlijke verbetering.
Eerst berekenen en dan commentaar leveren is altijd verstandiger.

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
01/06/2007 - 16:42
tom

mijn beste Peter,..

Ten eerste: procenten hebben wiskundig gezien geen enkele waarde. Met procenten kan je alles bewijzen. Om het bekende voorbeeld te stellen: Als de R-waarde 0 was geweest en ze nu 0,5 is hoeveel procent is ze dan verhoogd?

Ten tweede: het is logisch dat bij kleine beginwaarden, kleine verbeteringen meteen grote procentuele verschillen aantonen. Doch deze hebben geen enkele betekenisvolle inhoud.

Ten derde: je moet de deur in het totaalproject zien (de volledige woning). Als je dan de procentuele verbetering uitwerkt zal je zien dat dit om te lachen is.

afbeelding van rene-11
01/06/2007 - 18:35

Beste Tom,

IK denk toch dat je dit onderwerp binnen de context moet zien, dat buitendeuren meestal een warmteverliesprobleem zijn. Deuren met een U waarde van 2,5 tot 5 komen immers vaak voor.

Het onderwerp zoals dus hierboven is aangehaald is dus zinnig want hier kan indien er een goede methode is gemakkelijk winst geboekt worden. Uiteraard is dit als je dit op het totale nivo van het huis weinig, maar dat geld vaak voor alle energie investeringen.

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
01/06/2007 - 20:36
tom

@ Peter:

1) Statistiek behoort wel degelijk tot het vakgebied wiskunde. En dat je van 0 geen procenten kunt berekenen was net mijn punt om duidelijk te maken dat procenten geen inhoudelijk waarde hebben!!! Zucht,...the humanity!!!!

2) zucht nogmaals: als iets 1 euro kost en de prijs stijgt met 1 euro of iets kost 20 euro en de prijs stijgt met 1 euro,...snap je het nu....Bij kleine waardes geven kleine verschillen grote procentuele veranderingen, wat nogmaals duidelijk maakt dat procenten niets betekenen tenzij ze binnen een referentiekader worden geplaatst.

afbeelding van lucvt
02/06/2007 - 02:15

Hartelijk dank voor de technische support! Al moet ik toegeven dat ik Tom speciaal wat op stang heb gejaagd. Toch leuk hoe twee technisch onderlegde personen elkaar bekampen. Ik hou van zo'n schaakspel. Ziehier mijn analyse à la 'Jambers':

Tom is aanvallend. Dat kan leiden tot succes maar ook zelfdestructief worden. Hij heeft een zelf ontworpen voordeur met 10 cm echte isolatie en lijkt me de eigenaar van een snelle bolide, zich hiermee onderscheidend van de grijze humanity. (BMW of Mini-Cooper of Alfa want de rest is nul de botten qua rijplezier) Geen Mercedes want dat past niet bij emotionele jeugdige aankopen. Beroep: zelfstandig of vrijberoep, maar dan zonder personeel.

Peter lijkt me de kalme schaker. Hij wikt en weegt en pareert met gemak de assertievere Tom. Peter hielp me uit mijn benarde patstelling. Beroep: hogere ambtenaar met het hart op de juiste plaats en werkend met collega's. Bij hem past m.i. meer een rationeel vervoermiddel zoals een duurzame veilige familiewagen. (Toyota, Volvo)

Zou zelfs zweren dat Tom in de provincie Antwerpen (over-)leeft en Peter in het rustige landelijke Limburg. Met Antwerpenaren geraak ik immers altijd in de knoop, maar met Limburgers zit ik meestal op dezelfde golflengte. Ik kan da als West-Vlaoms boerke nie met vectoren of formules uitleggen.

Laat ons dus de discussie eindigen met de woorden van Kris Vandurpel: E mo jonge toch, t'wa een grapke hé .

MVG

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/06/2007 - 13:23
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

beste david en kemphaantjes,

hoe oud is de betreffende deur met glazen paneeltjes, is het een alu deur met thermische onderbreking? en hoeveel cm² is het te isoleren paneel groot?

luc

afbeelding van david-1
03/06/2007 - 10:10

Beide deuren zijn thermisch onderbroken met polyamidestrips.

Achterdeur: 0,7m x 1,4m ---> 0,98m²

Voordeur: 1,92m x 0,91m ---> 1,7472m²

In deze oppervlakte zitten nog 3 glasvlakken (denk niet dat het 1,1 glas is, maar gewoon dubbel glas omdat het maar zo'n 18 mm dik is) van 0,3m x 0,3m

dus 1,742 - 3 x (0,3m x 0,3m) ---> 1,472m²

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
03/06/2007 - 11:00

leuke thread ... er wordt echter alleen maar gepraat over het deurblad zelf, niet over het kader, en niet over de inbouw van dat kader . je deur uitbreken, en opnieuw plaatsen met degelijke isolatie in de inbouwruimte, zal ook een mooie bijkomende energiewinst (en geluidsdemping) opleveren. in feite zou je die koudebruggen moeten meerekenen als je de U-waarde of energieverlies van die deur berekent ("psi-inbouw") . vriendelijke groeten, bart humbeeck

afbeelding van rene-11
03/06/2007 - 12:27

Beste Bart,

Als we het inderdaad hebben over renovatie en we willen de komplete deur/kader vervangen.

Wat is dan haalbaar met isolatiewaarde en wat is de bijbehorende kostprijs hiervan ?

afbeelding van Bart humbeeck - @Home
03/06/2007 - 15:06

rené, ik had het eingenlijk wel degelijk over een bestaande voordeur uitbreken en opnieuw plaatsen .
natuurlijk is een nieuwe voordeur met geïsoleerd paneel en kader, èn een geïsoleerde inbouw, in de meeste gevallen een betere oplossing, maar dat bedoelde ik niet ...

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
02/06/2007 - 08:55
tom

1 ik heb geen auto, nog een zelfontworpen voordeur. Ik zorg ervoor dat mijn voordeur niet behoort tot het beschermd volume.
2 Ik woon niet in Antwerpen
3 ik zie het al voor mij: iemand heeft een woning met 4cm isolatie in de spouw en gaat dan 0,6cm kurk tegen zijn voordeur hangen in de waan dat hij energie gaat besparen...
4 het referentiekader is niet 'het warmteverlies', want dat geeft geen enkele info over je 25%. Ik blijf het herhalen, procenten spreken geen waardeoordeel uit enkel getallen doen dit.
5 en dan besluit ik met wat een wijs mens ooit zei, en wat jammergenoeg opgaat voor het merendeel van de mens(heid): "ignorance is truly bliss"

afbeelding van rene-11
02/06/2007 - 09:24

Als ik mijn eigen voordeur 6 mm kurk aanbreng gaat mijn voordeur met een u-waarde van 2.23 naar 1,65.

Toch een groot resultaat met zo'n kleine laag kurk !

Met 1,5 cm kurk gaat de u-waarde toch al naar 1,19.

Dus voor een goed lezer:

1. Voordeur en achterdeuren zijn vaak potentiele warmteverliesposten.
2. Met wat extra isolatie(bijv. kurk) is dit te verbeteren.
Denk ook aan evt tochtopeningen onder de deur te dichten
3. Omdat het oppervlak klein zal het warmteverlies op huisnivo niet gigantisch dalen maar percentueel kan je hier gemakkelijk "winst" boeken.

afbeelding van peter v
02/06/2007 - 10:46

Nou lucvt helemaal juist. Jij hebt een nog mooie toekomst als helderziende.

Ambtenaar bij defensie
Toyota avensis
Het mooie LImburg

Voor Tom
Een procent (van Latijn: pro centum, op honderd) aangeduid door het teken % is een honderdste deel.
Dus 25% van een getal = 25/100*getal= getal

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien en wil.

(“When ignorance is bliss, ’tis folly to be wise.” is trouwens de juiste 'quote')

afbeelding van chathanky
02/06/2007 - 11:38

25% van alleen dat deel op een totaaloppervlak van?

Met procenten kun je alles maken en breken.
25% van 2m2 op een totaal van 150m2 oppervlak geeft je een besparing van?

+/- 0,3%. Ook niet waar want je weet het totaalplaatje niet.
Ga je uit van een goed geisoleerd huis is het lager, is het een slecht geisoleerd huis is het een stuk beter.

afbeelding van Anonieme gebruiker
03/06/2007 - 16:30
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Misschien nog een paar tips :

Een aluminium achterdeur met een groot enkel glas in, in het alu-profiel van die deur heb ik 6 gaten van 8 mm geboord, daarin draad getapt, en met 6 inbusbouten een plaat harde isolatie van 6 cm dikte tegen bevestigd. In oktober monteer ik de plaat en in mei neem ik ze terug weg. Dat is jaarlijks 2 keren 10 minuten werk. Hetzelfde doe ik met enkele kelderramen, maar daar heb ik de platen zo nauwkeurig op maat gesneden, dat ze gewoon klemmen in de raamopening (zonder bouten dus). Spotgoedkoop en geen enkel passiefhuisraam kan daar qua isolerend vermogen tegenop, het raamkader is namelijk meegeïsoleerd.

vr gr
Pluto

afbeelding van rene-11
04/06/2007 - 09:00

Hallo Bart,

Je bedoelde de bestaande voordeur uitbreken, verbeteren en terugplaatsen zonder koude bruggen en kieren ?

De blauwe steen welke meestal onder de deur geplaatst wordt is dan natuurlijk de veroorzaker van de grootste koude brug en zou er dan uit moeten.

Wat zou dan de oplossing zijn Bart om deze met een renovatietechniek weg te krijgen ?

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
04/06/2007 - 09:03
tom

@LUCVT

zoals ik al zei: ik heb geen auto en woon niet in antwerpen.

@Peter: de quote is wel degelijk: ignorance is truly bliss. komt van de grote Britse denker Danny Filth, maar ik ben er zeker van dat hij jou onbekend is.

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
04/06/2007 - 12:17
tom

@peter nogmaal:

Een procent (van Latijn: pro centum, op honderd) aangeduid door het teken % is een honderdste deel.
Dus 25% van een getal = 25/100*getal= getal

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien en wil.

leuk dat je dit zegt want je bevestigd gewoon wat ik al de hele tijd probeer duidelijk te maken, namelijk dat een procent niets betekend zonder zijn referentiekader, namelijk het getal waar het procent op slaat. Als iemand je zegt dat je 20% korting krijgt, dan weet je daar niets mee als je niet weet waar die 20% naar refereert. Enkel door een getal te plaatsen bij het procent krijgt dit procent een betekenis en kan je er een waardeoordel over vellen. zoals in je formule staat: een procent wordt pas een getal als je zijn refereniewaarde kent.

kaarsen, uil en bril,...bij ons zeggen ze gewoon 'lomp is lastig'

afbeelding van chathanky
04/06/2007 - 13:45

Neem 2 vrienden die saman op vakantie gaan, beiden hebben 8% vakantiegeld gehad de een verdient 200.000 de ander 20.000. Wie zou het eerste blut zijn als ze alle kosten samen delen?

Maar terugkomend op de vraag of het voor de hal in temperatuur scheelt, als de hal niet zo groot is zal het best wat schelen. Op het totaalverbruik is het nihil.

afbeelding van rene-11
04/06/2007 - 17:19

situatie 3 en 4 is met 1,1 glas
situatie 7 alles oude situatie behalve vervanging van enkel geisoleerde plaat voor dubbel geisoleerde plaat

afbeelding van Tom Peeters - Symbiose
04/06/2007 - 17:42
tom

eindelijk nog iemand die zegt wat ik in het begin al zei: dat 6mm kurk niks zal afdoen aan het verbruik in je woning, gewoonweg omdat 6mm kurk amper iets isoleert!

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.