** Extra isolatie bij voor en achterdeur **

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

bij onze voor en achterdeur uit alu, is er een groot deel dat bestaat uit een gewoon "isolatie" paneel.
Dit paneel is gewoon een isolatieplaat (styrofoam achtig) van 2cm dik met aan beide kanten 3mm alu.
Nu is heel het huis wel redelijk goed geisoleerd, en en de deuren zit maar 2 cm, dat is toch wel een beetje weinig hé?
Ik dacht om er nog een plaat van 3cm tegen aan te laten zetten met maar aan één kant alu afwerking, omdat je de ander kant toch niet ziet.
Zou dit een serieuze verbetering zijn, en zou dit merkbaar zijn aan de temperatuur in de gang?

Reacties

David

De binnenkanten van mijn voordeur en achterdeur heb ik laten bekleden met kurktegels. Alhoewel deze maar 6 mm dik zijn, lijkt me dit toch de ijskoud aanvoelende wand, bestaande uit een soort glazalplaat, te compenseren.
Kurk isoleert ook een klein beetje geluid. Je kan trouwens diverse kleuren en designs kiezen, teneinde het uiterlijke aspect niet te verwaarlozen. Ik begrijp trouwens niet wat je bedoelt met "aan één kant alu afwerking, omdat je de ander kant toch niet ziet."

Deze geringe meerdikte van 6mm vormde ook geen probleem voor de anpassing van de klinken en de veiligheidssloten.

Toch beter iets van bijkomende isolatie dan niets.

MVG
Luc

lucvt: 6mm kurk isoleert nul de botten niks. Het enige dat verandert is de opptemperatuur, maar dit heeft niks met isolatie te maken.

de wand voelt warmer aan omdat kurk een veel lagere oppervlaktetemperatuur heeft dan aluminium. De opp-temp. is een waarde die aangeeft hoe gemakkelijk een materiaal warmte kan ontrekken uit een ander materiaal bij aanraking. Metalen hebben heel hoge opp-temperaturen, daarom voelen ze koud aan.

De opp-temp staat meestal in relatie met de isolerende eigenschappen van een materiaal, maar mag je er zeker niet mee gelijkstellen.

ivm de alu-afwerking: 1 zijde komt tegen de deur - die zie je niet, dus daar hoeft in pricipe geen alu afwerking aan te zijn...

wat is er mis met de klank van mijn bericht? ik geef op een zakelijke, duidelijke toon uitleg waar je de bal mis slaat.
wat heeft einstein hiermee te maken, ik vermoed dat iedereen toch het verschil weet tss isolatiewaarde en opp-temp.
bij 6mm heb je een U-waarde van 6W/m²K,..dat isoleert dus , zoals ik al zei, niks!!
milieuvriendelijk? als je geen kurk had gebruikt was het meer milieuvriendelijk geweest. Nu heb je kurk gebruikt op een foute wijze (buiten dat je het zelf besefte blijkbaar), dat lijkt me niet echt milieuvriendelijk...

PS: ik maak me niet boos over blunders, dat is dom, wat gebeurt is, is gebeurt. Ik ben idd geen 33j oud (maar snap hier het punt niet van) en heb nog nooit in mijn leven een alu-deur gekocht (snap dit ook niet echt)...

Wat de alu-deuren betreft, ik verwarde David met jou. Vandaar dat ik je de tekst "bij onze voor en achterdeur uit alu," toeschreef.

Nu ik blijf er wel bij dat je testosterongehalte je parten speelt. Antecedenten als "slagen en verwondingen" komen veel voor en worden soms veroorzaakt door de manier van communicatie à la 'nul de nul' en door zonder nuances anderen als dom te beschouwen "de bal mis slaan" "niks" "foute wijze" en zichzelf wat bedweterig voor te doen. Er zijn zo van die heethoofden, die na in mekaar te zijn getimmerd zich afvragen "allez wat hebbe ik nu miszegd?".
Kurk groeit in Portugal en de boom sterft niet door het afhalen van de schors en de behandeling vergt weinig energie. Het rot nimmer. Wat bedoel je dan met milieuonvriendelijk? Geef alternatieven.

Nu blijf ik erbij dat kurk wel isoleert, want in de voordeuren van ecologische passiefhuizen zitten kurkpanelen van zo'n 5 cm dik. De lambdawaarde is evengoed dan de meeste courante isolatiematerialen. Gelieve eerst eens te informeren bij de handelaars in deuren en vensters voor passiefhuizen. Je kan dergelijke dikke panelen in onbehandelde natuurkurk trouwens ook kopen bij S...a.

PS ik acht me niet verantwoordelijk als je een hartaanval krijgt.

ik beweer niet dat kurk niet isoleert,..lees alstublieft wat ik zeg.

6mm kurk (ik heb het hier over de 6mm die jij hebt toegepast, dus niet over 5, 10 of 25cm kurk, maar 0,6cm kurk!!!) isoleert niet. U-waarde van 6mm kurk is 6W/m²K, met andere woorden: isolaiewaarde van 6mm kurk is 0!

is dit nu zo moeilijk te snappen, of willen sommige mensen gewoon iets niet snappen?
Ik ben trouwens te jong en heb geen tijd om hartaanvallen te krijgen noch om hardleerse mensen wat kennis bij te brengen...

maar toch nog een laatste maal: 6mm kurk isoleert niet!!!

en een alternatief: een tochtborstel plaatsen onder je deur, dit heeft meer effect dan een halve cm kurkplaat.

6W/m²K
6 Watt, 2 vierkante meter, Delta T voor de 3 wintermaanden = 15°C
6 x 2 x 15 x 24 x 90 = 388,8 kWh = 38,88 liter stookolie
Door 6 mm kurk tegen een alu buitendeur te plaatsen bespaart u in de 3 wintermaanden 38,88 liter stookolie, gegeven dat de gemiddelde buitentemperatuur 5°C bedraagt en de binnentemperatuur 20°C bedraagt.

(verbeter mij indien fout)

vr gr
Pluto

Tom Peeters

Ik heb al een tochtborstel en zelfklevende rubberen tochtstrips aangebracht. Iedereen heeft dit zowat!

Als 6 mm kurk gelijk is aan nul, dan wordt 10 maal die dikte dit ook. Alle vermenigvuldigen maal 0 blijven nul. Dit leerde ik al 40 jaar geleden.

Ik kon geen dikkere isolatielaag leggen omdat de deurklink dan niet meer zou aansluiten op het slot en ook omdat de optische deurkijker beperkt was in lengte.
Heb jij, de bolledoos, een ander alternatief om David te helpen?

Ben vandaag nog bij mijn verkoper geweest, hij ging dit eens navragen wat er allemaal mogelijk is.
Normaal is het een dik isolatiepaneel, maar vermits ik 3 kleine vierkanten glas heb in de deur, is het een dun paneel, dat zou zo standaard zijn.
Zodra ik een antwoord heb, zal ik iets laten weten, en ondertussen geen ruzie maken hé, hihi.

je berekening is idd fout Pluto.

een wand met U-waarde 0,6 isoleert beter dan een wand met U-waard 6 en toch zou die minder energie besparen. Hetgeen je berekent is de hoeveelheid energie die verdwijnt door de deur, en niet de energie die je bespaart.

En luc, als ik stel dat de isolatiewaarde 0 is, dan weet iedereen (behalve jij blijkbaar) dat ik daarmee bedoel dat de isolatiewaarde compleet te verwaarlozen is!! Doe je alstublieft niet dommer voor dan je bent, dat is beschamend.

R-waarde deur 2 cm isolatie = 0,02/0,04= 0,5

k-waarde kurk 6 mm = 6
R-waarde = 1/6 = 0.16666

U-waarde deur = 1/0,5
U-waarde deur + kurk = 1/(0,5+0,1666) = 1,5

verbetering van 0,5 is een vermindering van warmteverlies van 25%.
Lijkt me toch wel een aanzienlijke verbetering.
Eerst berekenen en dan commentaar leveren is altijd verstandiger.

mijn beste Peter,..

Ten eerste: procenten hebben wiskundig gezien geen enkele waarde. Met procenten kan je alles bewijzen. Om het bekende voorbeeld te stellen: Als de R-waarde 0 was geweest en ze nu 0,5 is hoeveel procent is ze dan verhoogd?

Ten tweede: het is logisch dat bij kleine beginwaarden, kleine verbeteringen meteen grote procentuele verschillen aantonen. Doch deze hebben geen enkele betekenisvolle inhoud.

Ten derde: je moet de deur in het totaalproject zien (de volledige woning). Als je dan de procentuele verbetering uitwerkt zal je zien dat dit om te lachen is.

Beste Tom,

IK denk toch dat je dit onderwerp binnen de context moet zien, dat buitendeuren meestal een warmteverliesprobleem zijn. Deuren met een U waarde van 2,5 tot 5 komen immers vaak voor.

Het onderwerp zoals dus hierboven is aangehaald is dus zinnig want hier kan indien er een goede methode is gemakkelijk winst geboekt worden. Uiteraard is dit als je dit op het totale nivo van het huis weinig, maar dat geld vaak voor alle energie investeringen.

@ Peter:

1) Statistiek behoort wel degelijk tot het vakgebied wiskunde. En dat je van 0 geen procenten kunt berekenen was net mijn punt om duidelijk te maken dat procenten geen inhoudelijk waarde hebben!!! Zucht,...the humanity!!!!

2) zucht nogmaals: als iets 1 euro kost en de prijs stijgt met 1 euro of iets kost 20 euro en de prijs stijgt met 1 euro,...snap je het nu....Bij kleine waardes geven kleine verschillen grote procentuele veranderingen, wat nogmaals duidelijk maakt dat procenten niets betekenen tenzij ze binnen een referentiekader worden geplaatst.

Hartelijk dank voor de technische support! Al moet ik toegeven dat ik Tom speciaal wat op stang heb gejaagd. Toch leuk hoe twee technisch onderlegde personen elkaar bekampen. Ik hou van zo'n schaakspel. Ziehier mijn analyse à la 'Jambers':

Tom is aanvallend. Dat kan leiden tot succes maar ook zelfdestructief worden. Hij heeft een zelf ontworpen voordeur met 10 cm echte isolatie en lijkt me de eigenaar van een snelle bolide, zich hiermee onderscheidend van de grijze humanity. (BMW of Mini-Cooper of Alfa want de rest is nul de botten qua rijplezier) Geen Mercedes want dat past niet bij emotionele jeugdige aankopen. Beroep: zelfstandig of vrijberoep, maar dan zonder personeel.

Peter lijkt me de kalme schaker. Hij wikt en weegt en pareert met gemak de assertievere Tom. Peter hielp me uit mijn benarde patstelling. Beroep: hogere ambtenaar met het hart op de juiste plaats en werkend met collega's. Bij hem past m.i. meer een rationeel vervoermiddel zoals een duurzame veilige familiewagen. (Toyota, Volvo)

Zou zelfs zweren dat Tom in de provincie Antwerpen (over-)leeft en Peter in het rustige landelijke Limburg. Met Antwerpenaren geraak ik immers altijd in de knoop, maar met Limburgers zit ik meestal op dezelfde golflengte. Ik kan da als West-Vlaoms boerke nie met vectoren of formules uitleggen.

Laat ons dus de discussie eindigen met de woorden van Kris Vandurpel: E mo jonge toch, t'wa een grapke hé .

MVG

1 ik heb geen auto, nog een zelfontworpen voordeur. Ik zorg ervoor dat mijn voordeur niet behoort tot het beschermd volume.
2 Ik woon niet in Antwerpen
3 ik zie het al voor mij: iemand heeft een woning met 4cm isolatie in de spouw en gaat dan 0,6cm kurk tegen zijn voordeur hangen in de waan dat hij energie gaat besparen...
4 het referentiekader is niet 'het warmteverlies', want dat geeft geen enkele info over je 25%. Ik blijf het herhalen, procenten spreken geen waardeoordeel uit enkel getallen doen dit.
5 en dan besluit ik met wat een wijs mens ooit zei, en wat jammergenoeg opgaat voor het merendeel van de mens(heid): "ignorance is truly bliss"

Als ik mijn eigen voordeur 6 mm kurk aanbreng gaat mijn voordeur met een u-waarde van 2.23 naar 1,65.

Toch een groot resultaat met zo'n kleine laag kurk !

Met 1,5 cm kurk gaat de u-waarde toch al naar 1,19.

Dus voor een goed lezer:

1. Voordeur en achterdeuren zijn vaak potentiele warmteverliesposten.
2. Met wat extra isolatie(bijv. kurk) is dit te verbeteren.
Denk ook aan evt tochtopeningen onder de deur te dichten
3. Omdat het oppervlak klein zal het warmteverlies op huisnivo niet gigantisch dalen maar percentueel kan je hier gemakkelijk "winst" boeken.

Nou lucvt helemaal juist. Jij hebt een nog mooie toekomst als helderziende.

Ambtenaar bij defensie
Toyota avensis
Het mooie LImburg

Voor Tom
Een procent (van Latijn: pro centum, op honderd) aangeduid door het teken % is een honderdste deel.
Dus 25% van een getal = 25/100*getal= getal

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien en wil.

(“When ignorance is bliss, ’tis folly to be wise.” is trouwens de juiste 'quote')

25% van alleen dat deel op een totaaloppervlak van?

Met procenten kun je alles maken en breken.
25% van 2m2 op een totaal van 150m2 oppervlak geeft je een besparing van?

+/- 0,3%. Ook niet waar want je weet het totaalplaatje niet.
Ga je uit van een goed geisoleerd huis is het lager, is het een slecht geisoleerd huis is het een stuk beter.

beste david en kemphaantjes,

hoe oud is de betreffende deur met glazen paneeltjes, is het een alu deur met thermische onderbreking? en hoeveel cm² is het te isoleren paneel groot?

luc

Beide deuren zijn thermisch onderbroken met polyamidestrips.

Achterdeur: 0,7m x 1,4m ---> 0,98m²

Voordeur: 1,92m x 0,91m ---> 1,7472m²

In deze oppervlakte zitten nog 3 glasvlakken (denk niet dat het 1,1 glas is, maar gewoon dubbel glas omdat het maar zo'n 18 mm dik is) van 0,3m x 0,3m

dus 1,742 - 3 x (0,3m x 0,3m) ---> 1,472m²

leuke thread ... er wordt echter alleen maar gepraat over het deurblad zelf, niet over het kader, en niet over de inbouw van dat kader . je deur uitbreken, en opnieuw plaatsen met degelijke isolatie in de inbouwruimte, zal ook een mooie bijkomende energiewinst (en geluidsdemping) opleveren. in feite zou je die koudebruggen moeten meerekenen als je de U-waarde of energieverlies van die deur berekent ("psi-inbouw") . vriendelijke groeten, bart humbeeck

Beste Bart,

Als we het inderdaad hebben over renovatie en we willen de komplete deur/kader vervangen.

Wat is dan haalbaar met isolatiewaarde en wat is de bijbehorende kostprijs hiervan ?

rené, ik had het eingenlijk wel degelijk over een bestaande voordeur uitbreken en opnieuw plaatsen .
natuurlijk is een nieuwe voordeur met geïsoleerd paneel en kader, èn een geïsoleerde inbouw, in de meeste gevallen een betere oplossing, maar dat bedoelde ik niet ...

Misschien nog een paar tips :

Een aluminium achterdeur met een groot enkel glas in, in het alu-profiel van die deur heb ik 6 gaten van 8 mm geboord, daarin draad getapt, en met 6 inbusbouten een plaat harde isolatie van 6 cm dikte tegen bevestigd. In oktober monteer ik de plaat en in mei neem ik ze terug weg. Dat is jaarlijks 2 keren 10 minuten werk. Hetzelfde doe ik met enkele kelderramen, maar daar heb ik de platen zo nauwkeurig op maat gesneden, dat ze gewoon klemmen in de raamopening (zonder bouten dus). Spotgoedkoop en geen enkel passiefhuisraam kan daar qua isolerend vermogen tegenop, het raamkader is namelijk meegeïsoleerd.

vr gr
Pluto

Hallo Bart,

Je bedoelde de bestaande voordeur uitbreken, verbeteren en terugplaatsen zonder koude bruggen en kieren ?

De blauwe steen welke meestal onder de deur geplaatst wordt is dan natuurlijk de veroorzaker van de grootste koude brug en zou er dan uit moeten.

Wat zou dan de oplossing zijn Bart om deze met een renovatietechniek weg te krijgen ?

@LUCVT

zoals ik al zei: ik heb geen auto en woon niet in antwerpen.

@Peter: de quote is wel degelijk: ignorance is truly bliss. komt van de grote Britse denker Danny Filth, maar ik ben er zeker van dat hij jou onbekend is.

@peter nogmaal:

Een procent (van Latijn: pro centum, op honderd) aangeduid door het teken % is een honderdste deel.
Dus 25% van een getal = 25/100*getal= getal

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien en wil.

leuk dat je dit zegt want je bevestigd gewoon wat ik al de hele tijd probeer duidelijk te maken, namelijk dat een procent niets betekend zonder zijn referentiekader, namelijk het getal waar het procent op slaat. Als iemand je zegt dat je 20% korting krijgt, dan weet je daar niets mee als je niet weet waar die 20% naar refereert. Enkel door een getal te plaatsen bij het procent krijgt dit procent een betekenis en kan je er een waardeoordel over vellen. zoals in je formule staat: een procent wordt pas een getal als je zijn refereniewaarde kent.

kaarsen, uil en bril,...bij ons zeggen ze gewoon 'lomp is lastig'

Neem 2 vrienden die saman op vakantie gaan, beiden hebben 8% vakantiegeld gehad de een verdient 200.000 de ander 20.000. Wie zou het eerste blut zijn als ze alle kosten samen delen?

Maar terugkomend op de vraag of het voor de hal in temperatuur scheelt, als de hal niet zo groot is zal het best wat schelen. Op het totaalverbruik is het nihil.

situatie 3 en 4 is met 1,1 glas
situatie 7 alles oude situatie behalve vervanging van enkel geisoleerde plaat voor dubbel geisoleerde plaat

eindelijk nog iemand die zegt wat ik in het begin al zei: dat 6mm kurk niks zal afdoen aan het verbruik in je woning, gewoonweg omdat 6mm kurk amper iets isoleert!

Tom,

David is deze thread begonnen, welk advies geef je hem nu ?

Men neme een gebouw van 10 op 10 en 3 hoog. Metselwerk d = 14 cm en lambda = 0,4.
Warmteverlies = 320 m²*10°c*2,89 W/mK= 9152 W
Met 6 mm kurk, lambda = 0,04.
R = 0,14/0,4 + 610-³/0,04 = 0,5 of U = 2
Warmteverlies = 320*10*2 = 6400 W
Omgezet in stookolie
1) 3194 liter
2) 2240 liter
Besparing van 954 liter per jaar oftewel een besparing van 30%.
En 6 mm kurk zou dan niet isoleren!!

Danny Filth ken ik niet. Wel Dani Filth van de metal band Cradle of Filth (Nederland).
De uitdrukking is afkomstig van de 18de eeuwse Engelse dichter Thomas Gray uit zijn gedicht 'On a Distant Prospect of Eton College'.
Zie regels 99 en 100 http://www.thomasgray.org/cgi-bin/display.cgi?text=odec

De oplossing van Pluto is het goedkoopst.
Of een veranda voor de deuren plaatsen.

Ge kunt zelfs 3000% besparen.

Neem een gebouw van 10 op 1O en 3 hoog, van aluminium, 1 cm dik.
aluminium heeft een lambda = 203 W/mK

Warmteverlies = 320 m2 * 10°C * 203 W/mK = 649600 W

Met 6 mm kurk, lambda = 0,04
R= 0,01/203 + 0,006/0,04 = 0,15
U = 6,66
Warmteverlies = 21312 W

verbetering = 649600 /21312 = 3000 %

Conclusie : Dit heeft geen enkele zin. Als ge een berekening doet, ga dan uit van een geïsoleerd huis. Dan zult ge zo'n geweldige besparingen niet doen.

Beste Brigitte,

Peter wilde aantonden dat kurk wel degelijk isoleerd.

Naar mijn inziens heeft hij dat aangetoond. Het zelfde heb ik aangetoond met de situatie van David door de diverse sitauaties door te rekenen voor zijn deur.

En eigenlijk heeft u het nu ook aangetoond. Kurk isoleerd wel degelijk.

Alleen doordat het oppervlak van de deur klein is zal ook het resultaat op het hele huis klein zijn. Daarom was het ook mijn stelling dat gekeken moest worden naar de terugverdientijd.

Een isolatie van een deur bij renovatie moet gezien worden in een pakket van maatregelen om het energieverbuik omlaag te krijgen. Het is in ieder geval zelf te doen en kost niet teveel en is daarom een interessant onderwerp voor op dit forum.

Zeer waarschijnlijk is David niet alleen met zijn deuren bezig maar probeert hij te vinden waar hij zijn energieprestatie van zijn woning kan verbeteren.

Dag rene, dat klopt inderdaad, dat ik met mijn hele woning bezig ben.

Experimenteren met de instellingen van de ketel, vervangen van het glas van de veluxen door superisolerend glas, 22cm in het dak, nog extra isolatie in de kruipkelder (in de vloer zit al 6cm PUR), rolluikasten zorgvuldig isoleren,...
Enkel heb ik spijt dat er wat weinig isolatie in de muren zit, en dat kan je niet meer veranderen hé.

Beste David,

Het milieu en je portemenee zullen wel varen bij je verbeteringen.

Voor je spouwmuren is een goed advies inderdaad niet makkelijk. Ik weet niet of er al wat isolatie in zit ?

Je kan overwegen een wand voor je buitenmuur te zetten.

Zelf overweeg ik bij ons de muur op het noorden te voorzien van een extra houten voorzetwand met 2 keer 6 cm rotswol. In mijn spouwmuur zit 5 cm xps.

In de spouwmuren zit er 6 cm rockfit 434, en ploegsteert thermoblok (helpt een klein beetje hé). gasverbruik zit ik toch onder de 1000m³ per jaar. Het huis is 3 jaar oud, ben te laat op dit forum terecht gekomen!!

@Peter

leuk dat je wikipedia en zo raadpleegt en leuk dat je alweer bewijst wat ik zei, namelijk dat 6mm kurk amper isoleert en dat je met % alles kunt bewijzen.

maar raadpleeg je toch wikipedia, doe het dan tegoei: CoF komt van het verenigt koninkrijk en niet van Nederland

(2de maal uitgebreid)
Brigitte, uw berekening is niet juist.

1) k = 20300 en niet 203

2) 21312 W van 649600 W is geen 3000%.
21312-649600=628288/649600*100= 96,7%

Je kan geen besparing hebben groter dan 100%. Dan zou het huis energie gaan leveren.
Percentages zijn handig maar moeten wel goed begrepen worden daar heeft Tom wel een punt.

Brigitte heeft een besparing van 96,7%.
Ik eentje van 30%.
Maar haar warmteverlies = 21312 W.
Dat bij mij is 9152 W.
De percentages van de 2 berekeningen zeggen dus inderdaad niets over wat nu het werkelijke verbruik wordt.
Je kan percentages niet vergelijken als je niet vanuit dezelfde begintoestand vertrekt.

Kan iemand me zeggen hoe ik een xls file kan toevoegen?
Ik krijg een foutmelding dat het forum dit type niet toelaat.

De berekening klopt wel het gaat niet over de besparing maar over de verbetering van presteren.

Zo verwarrend kan het nou zijn, iets waar vele verkopers handig op inspelen.

1) Als je vertrekt van 649600W en eindigt op 21312W dan is 21312 W nog 3,3% van 649600 of een besparing van 96,7%.

2) Als je vertrekt van 21312W naar 649600W dan is 649600W 3048% van 21312W.

In ons geval is punt 1) geldig. We willen zo min mogelijk warmteverlies. De limiet is hier 0W.
Als je van 649600 3048%=19799808W zou aftrekken dan krijg je -19150208W.
Je kan geen negatief warmteverlies hebben.

punt 2) kan ook maar dan is dat een verslechtering van de prestaties of een meerverbruik.
Voor vb. een warmtepomp zou de verhoging van 3048% dan wel een -niet realistische- verbetering zijn of een verbetering van de prestatie.

Je begrijpt het echt niet wat Brigitte bedoelt.

Deel die 100% door 3.3% en je krijgt????

30x minder gebruikte energie dan voorgaand. Dus een verbetering van 300%.

De klepel nu gevonden?

649600 /21312 = 3000 %

Zo zegt het dan wel weer iets en weet je ook waar het op gebaseert is, dat ieder op zijn eigen manier de getallen interpreteerd.

Bij een warmtepomp zie je deze discussie toch ook niet dat cop 3 een rendement heeft van 300%.

en zo zeverden ze nog lang verder...

Ja Bart,
Het is weinig verheffend, maar wel grappig om te zien. Die ouwe welzijnswerker, LUC VT (staat waarschijnlijk voor: Vrije Tijd, ontslagen en niet meer aan de bak gekomen) begint te stoken en te sarren en krijgt daarmee de emoties los. Het lijkt mij ook best erg voor als je door iedereen wordt uitgekotst en je frust alleen nog kwijt kunt op internet.
Vervolgens gaan allerlei beta (bête?) figuren met elkaar in de slag om de alleropperste sub-optimalisitie te bereiken. Geweldig!!

David schrijft:
> Hoi,
>
> bij onze voor en achterdeur uit alu, is er een groot deel dat bestaat uit een gewoon "isolatie" paneel.
> Dit paneel is gewoon een isolatieplaat (styrofoam achtig) van 2cm dik met aan beide kanten 3mm alu.
> Nu is heel het huis wel redelijk goed geisoleerd, en en de deuren zit maar 2 cm, dat is toch wel een beetje weinig hé?
> Ik dacht om er nog een plaat van 3cm tegen aan te laten zetten met maar aan één kant alu afwerking, omdat je de ander kant toch niet ziet.
> Zou dit een serieuze verbetering zijn, en zou dit merkbaar zijn aan de temperatuur in de gang?

Aan de Nederlandse nep-Helga en aan Bart.

Niettemin gaf deze grappige discussie me toch het inzicht dat mijn voordeur nog verbeterd kan worden. Als het niet meer aan de binnenkant kan, dan maar aan de buitenkant.
Al de blabla kan ook de andere forumlezers helpen bij de keuze van hun voordeur. De overheid legt immers enkel de nadruk op superisolerend glas, muur- en dakisolatie. Maar buitendeuren blijken dus een zwakke schakel te zijn.

Vandaar dat ik overweeg om ze aan de voorkant te laten bekleden met een eiken bekleding. (Ceder is te broos en echte teak is heel wat duurder dan eik)
Zo kom ik aan een totale dikte van 8 à 9 cm: hout - plaat -polyurethaan - plaat - kurk. Ik hoop dat droog massief hout toch ook een lichte bijkomende verbetering kan zijn. Door het afdak boven mijn voordeur, blijft het hout immers droog.

Tom zal wel weer zeggen dat 2 cm eik nul de botten isoleert en dan zijn we weer vertrokken.

de overheid legt wel beperkingen op ivm voordeuren...enig opzoekwerk op www.energiesparen.be onder energieprestatieregelgving zal je een antwoord bieden.

ivm 2cm eik: ga hier niet meer op reageren, cijfers spreken voor zich.

Lucvt,

Kan je je voordeur niet gewoon dichtmetsen ? Mensen die je écht nodig hebben komen heus wel achterom !! Een voordeur is toch voorbijgestreefd, is een overblijfsel uit het melkboer-, bakker- en groenteboertijdperk. Vandaag de dag is bouwen met een voordeur, ecologisch en financieel gezien, te mijden.

vr gr
Pluto

lambda waarde van eik = 0,20
Dat is 5x hoger dan kurk of 2 cm = 4 mm kurk.

Dan toch maar kurk!!

Of nog beter. Een kaderwerk op deur en -kader en dat opvullen met cellulosevlokken.

Of plaats een nieuwe deur
http://www.optiwin.net/de/produkte/frostkorken

Waarom überhaubt nog een een deur in je woning zetten? De mensen moeten maar via het raam naar binnen kruipen. Of doe zoals bob van reeth (what's in a name) die maakte een deur opgebouwd als een spouwmuur,...