Ecologische verf | Ecobouwers.be

U bent hier

Ecologische verf

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van Tania.
19/09/2010 - 20:43

Beste iedereen,

Binnen een paar maanden eindigen we ons bouwavontuur met schilderwerken ;). Hiervoor wilden we graag ecologische verf gebruiken. We hebben al wat opzoekwerk gedaan over de mogelijkheden (kalkverf, krijtverf, caseïneverf,...), maar ik herinner me ooit eens van iemand gelezen te hebben dat sommige ecologische verven zelf goedkoper zijn (of toch niet duurder) dan klassieke verf.

Iemand die hier wat meer over kan vertellen?

Mvg,

Tania

53 Reacties

Reacties

afbeelding van Rudy Martens
30/09/2010 - 12:31

Ten eerste kalkverf bestaat niet tenzij je daar de ouderwetse witkalk mee bedoeld maar dat is in princiepe geen verf.

Krijtverf kan door de beugel voor binnenverf maar het probleem is het slechte dekvermogen. Dat laatste kan je wel compenseren door bij te pigmenteren met ijzeroxiderood, ijzeroxidegeel en nog enkele andere pigmenten.

Caseineverf: In mijn jonge jaren zelfs nog lijm gemaakt met caseine. Dat was de eerste lijm die goed formica op spaanderplaten vast hield. Probleem was de geur.

Caseine in verf: Twee weken nog een klant uit Antwerpen gehad wiens woning zwart aan het beschimmelen was. Men vergeet blijkbaar dat caseine "kaasstof" is. Met de huidige strenge EU wetgeving kan men niet meer de krachtige pesticiden toevoegen aan caseine om die schimmelvrij te houden.

Mogelijk is er een doorbraak voor de nabije toekomst door het gebruik van oliehars-emulsies in water. Het enige nadeel: men vraag het dubbel van de prijs voor 45% oliehars in water dan voor 90% oliehars in onschadelijke white spirit.

 

Ik zou dus eerder aanraden om een goede kwaliteit acryllatex te kopen, dan ben je zeker dat er geen troep in zit. Ben je niet voor acrylaten dan zou je ook nog een matte olie-alkyd kunnen toepassen maar dan zit je wel een paar weken met een sterk nageur van de drogende olie.

 

 

afbeelding van jan verstricht
12/10/2010 - 23:28

Oei, wat ik hier allemaal lees... Kalkverf zou niet bestaan? Caseïneverf deugt niet want het beschimmelt blijkbaar vrijwel zeker? Wat dan met kalkcaseïneverf? Zijn er er conserveermiddelen nodig als je uitgaat van poeder waaraan je water toevoegt? Ik heb enkele jaren geleden enkele soorten kalkcaseïneverf uitgeprobeerd op een paar platen (ook leemverf), sindsdien heb ik die in de kelder staan (niet echt de meest droge en geventileerde ruimte), maar schimmel is daar niet op te zien...

Acryllatex aanraden op een ecologisch forum... Verfresten (uitspoelen borstel onder de kraan) zijn amper afbreekbaar. 

Ik raad aan om toch eens goed te informeren.

De oorspronkelijke vraag van TS omtrent de prijs: je moet niet vergelijken met de goedkoopste aanbiedingen, maar als ik de prijzen zie van de zgn. degelijke merken, vallen die prijzen zeer goed mee.

afbeelding van dirk andelhofs
30/09/2010 - 13:33

Rudy,

 

Ik ben al vaak bij mensen geweest waar de muren zwart aan het schimmelen waren ... en die hadden geen natuurverf gebruikt :p

Schimmel is altijd het gevolg van een vochtprobleem.

Je kan volgens mij beter het vochtprobleem aanpakken, dan het te camoufleren met schimmelwerende verf.

 

Tania,

 

We hebben zopas de kamer van onze dochter een nieuw kleurtje gegeven met ecotec leemverf ...

Papa is tevreden met het zeer lage VOC gehalte ...

Dochter tevreden met haar flashy kleurtje ..

 

Meer moet dat niet zijn.

 

Dirk

afbeelding van Bert Verbeeck.
30/09/2010 - 15:51

Tania,

 

Vorig jaar verfde ik de eerste kamer in ons huis met leemverf. In 2 lagen voldoende dekkend. Was wel even schrikken: het kleurcontrast tussen de half-natte en de droge verfvlakken is bijzonder groot zodat de kamer vol vlekken staat, tot alles opgedroogd is...

Was zéér aangenaam om mee te werken. Ook een beperkte geur die bovendien niet slecht ruikt. Voorbije voorjaar heeft een professionele schilder de werken met dezelfde leemverf verder gezet. Deze was wel vertrouwd met natuurverf, maar niet met leemverf en was best tevreden.

De geverfde muren hebben een zeer mat aspect wat de de kleur heel sterk doet overkomen. Heel mooi wat mij betreft.

Wel één nadeel ondervonden: Bij een dakvenster is bij het poetsen van het glas wat water gemorst. Dat laat wat kringen achter omdat de leemverf constant water-oplosbaar blijft. Dus niet toe te passen in kamers waar met water wordt gewerkt (keuken, badkamer).

 

Bert V

afbeelding van Rudy Martens
30/09/2010 - 20:54

Dirk:

de woningen die ik vermeld waren nieuwe of gerenoveerde. Goed verlucht! Eén ervan was zelfs van een architect en voor zover ik die man ken gaat die geen stommiteiten doen met vocht of slechte verluchting.

Men vergeet altijd dat een watergedragen verf conserveermiddel bevat. Toen ik op een vergadering waar +-180 West-Europesche verftechnici aanwezig waren de vraag stelde waarmee de voordrachtgever (een caseineverffabricant) zijn verf conserveerde kon (of mocht???) die technieker geen antwoord geven.

Ik blijf er dus bij als men zogenaamde ecologische verven maakt met albumine (ja bloed uit de slachterij...) eiwitten (men vernoemde geen bronnen!) en caseine (kaasstof!) dat men dik in de problemen komt.

Waarom zet je je kaas in de ijskast, waarom staat er een vervaldatum op... caseine zal altijd gestremde kaasstof blijven, en de fabricanten en verkopers ervan zullen vroeg of laat dik in de problemen komen of ze moeten één of ander krachtig breedsprectum pesticide uitvinden dat toegelaten is door de EU.

Leemverf: Wat is het bindmiddel dat men gebruikt? Verf is per definitie pigment/vulstof/bindmiddel al of niet in een verspreidingsmiddel (solvent, olie of water). Als het LOW VOC is dan betekend het dat men een vinyl of een acrylaat als bindmiddel gebruikt heeft. Het solvent (dat dan als coagulant gebruikt wordt) is de reden dat er nog een percentage solvent in zit.

Ook hier wederom: Men zwijgt in alle talen over het gebruikte bindmiddel! Waarom denk je? Zijn ze bang om geklasseerd te worden als een gewone emulsieverf?

 

afbeelding van dirk andelhofs
01/10/2010 - 00:04

Rudy,

 

Dit is wat ik gevonden heb qwa samenstelling :

 

Samenstelling: Water, natuurleem uit verschillende groeven, krijt, fosfaat, titandioxyde (enkel bij witte verf), porcelijnaarde, azijnzuurester, cellulose, en 0.1% synth. Conserveringsmiddel.

 

 

 

VOC gehalte : 0.05gr./L Cat: h-Wb

 

http://www.huisvanhaaz.be/wp-content/uploads/2008/09/ecotec-leemverf1.pdf

 

Dirk

afbeelding van Rudy Martens
01/10/2010 - 07:55

Dag Dirk,

dat is inderdaad bitter weinig, verwaarloosbaar solvent. Komt omdat ze cellulose (behanglijm) als bindmiddel gebruikt hebben. Of met andere woorden, er zit ook weinig tot geen bindmiddel in (van cellulose kan je niet veel gebruiken omdat het aanmaakwater van de verf erdoor verdikt wordt. Met de cellulose erbij zal de leemverf ook weinig tot geen stof afgeven (de meesten doen er acryl bij!).

Geen slecht idee, dat ga ik zeker eens uitproberen.

Ook vindt ik het eerlijk en de eerste maal dat ik ervan hoor dat ze conserveermiddelgehalte aangeven. Want ik deed ook reeds proeven met leemverf (maar dan wel met een grotere hoeveelheid bindmiddel) en bij de test zonder conserveermiddel was het zaakje binnen de drie dagen beschimmeld.

Ook is het een geruststelling dat over heel de EU momenteel héél strenge normen zijn wat betreft die technische conserveringsmiddelen. Dus zowel in de ecologische als in de synthetische sector is men gebonden aan het gebruik van erkende en in dosering strikt beperkte hoeveelheden conserveermiddel.

 

afbeelding van waltervaes
01/10/2010 - 09:02

Wij hebben ook lemen binnenmuren.

Zijn van plan leemverf te gebruiken.

Maar we hebben ook gedeeltelijk in de badkamer geleemd.

We waren van plan om daar silicaatverf  (voor buiten) te gebruiken.

Zodat als er toch ergens een spat op komt, dat het niet erg is. (spatgedeeltes zijn betegeld)

Iemand daar ervaring mee?

Bij de ecologische bouwwinkel keken ze ons raar aan, om het binnenshuis te gebruiken.

afbeelding van Bert Verbeeck.
01/10/2010 - 09:18

Nog het volgende toe te voegen:

Ergens in de loop van deze zomer zag ik in de garage plots roomkleurge druppels op de grond: Dat bleek gedruppeld uit het bovenhangende schab waarin nog een halflege pot met leemverf stond: Deze stond langs alle kanten bol opgeblazen totdat de bodem er was uitgescheurd... Vergisting in de restant leemverf ?

 

Bert V

afbeelding van Tania.
17/10/2010 - 19:54

Hm, toch niet zo makkelijk. Ik kijk eens uit naar leemverf. Nadeel is (dacht ik toch) dat dat moeilijk of niet te overschilderen valt. 

Wat betreft kalkverf: ik zie dat toch redelijk frequent in decoratiemagazines vermeld staan. Misschien een andere benaming? Geeft een vrij matte look, meestal in aardetinten; je kan er niet alle kleuren mee aan.

Alvast bedankt voor de inspiratie,

 

Tania

afbeelding van jan verstricht
18/10/2010 - 09:06

Als je bij de zgn. ecologische handelaars kijkt, vind je daar een uitgebreid aanbod van kalkverven (op basis van luchtkalk) en kalkcaseineverven (kalk gemengd met caseine). Deze zijn zowel kant en klaar (vooral de zuivere kalkverven - door hun alkaliniteit zijn die juist schimmelwerend en ontsmettend - cf. vroegere toepassing in stallen van de zgn. "ouderwetse" witkalk), als in poedervorm verkrijgbaar. In poedervorm heb je als voordeel dat je de consistentie zelf kan bepalen (meer of minder water toevoegen) en zo het effect zelf kan bepalen (van gewone verf tot stucco-effecten). De uiteindelijke kleur is tijdens het verven niet direct te beoordelen - tijdens het drogen komt de uiteindelijke kleur pas te voorschijn.

Nog een voordeel tov de gangbare (acryl - latex) verven: ze zijn dampopen. 

afbeelding van Rudy Martens
18/10/2010 - 21:45

Jan:

Ik vraag al jaren naar een verklaring waarom die alkalische kalkcaseinaatverven zo gemakkelijk beschimmelen? Net het omgekeerde van wat jij beweerd! Kan jij jouw bewering staven?

Al eens een spat met kalkcaseinaatverf (er moet 5% ongebluste kalk toegevoegd aan het caseinaat) in uw ogen gehad? Ik vermoed van niet.

Benieuwd naar uw antwoord.

 

 

afbeelding van bos00065
09/11/2010 - 09:31

De originele vraag ging over eco-logische verf ,niemand heeft het over keim of aquamarijn . Als schimmel stopper is Keim de absolute koning met zelfs een claim 2 x schilderen met keim biosil en nooit meer schimmel.

De verf van Aquamarijn op lijnolie basis lijkt ons ook een goed alternatief en zeker omdat er nu een heel stel verfmengmachines staan die alle kleuren kunnen maken.Ook de prijs is meer dan goed te noemen. mvgm rob bos

afbeelding van Amazona
18/11/2010 - 15:39

Hallo Tania,

De krijtverf van Amazona is 100% ecologisch, zeer mat en met mooie uitstraling. Uitlsuitend natuurlijke pigmenten en zonder oplosmiddel. Te verkrijgen bij www.spatiobiodeco.be.

Vriendelijke groet,

Christel

 

afbeelding van Hans Delannoye
29/12/2010 - 18:40

christel

ik ken de juiste samenstelling niet van de krijtverf van amazone, maar als ik op de website kijk vind ik volgende:

Verfresten en bezinksel verwerken als chemisch afval.

Veiligheid: Buiten bereik van kinderen houden. Aanraking met de ogen en huid vermijden. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen toepassen.

Dit product bevat max. 25gr/l VOS

toch allemaal zaken die ik niet zou verwachten van een echte ecologische verf.  en als er geen oplosmiddelen inzitten, welk is dan de bron van de vluchtige organische stoffen in deze verf?

hans d

 


 

afbeelding van patjer1
29/12/2010 - 17:50

Ben zelf ook op zoek naar verf voor een complete nieuwbouw en denk erbij aan een leemverf(Florian) maar weet er nog niet zoveel over maar na het lezen van sommige bijdrages, van Rudy meer specifiek vraag ik me af of ik niet beter gewoonweg naar de Gamma ga ipv een pak geld uit te geven voor een gezonde verf die misschien niet beter is dan een "gewone" verf. Is de natuurverf nu effectief gezonder of is het weer een hype met vele addertjes onder het gras?

afbeelding van Hans Delannoye
29/12/2010 - 18:34

patjer

de vraag is niet, is natuurverf gezonder, de vraag is eigenlijk, wat is natuurverf?  want voor zover mij bekent is dat geen beschermde benaming, en kan dus zowat iedereen z'n verf natuurverf noemen. uiteindelijk, alles wat er in zit komt op een of andere manier uit de natuur.  uranium is ook een product dat uit de natuur komt......

ik weet niet of leemverf echt duurder is dan een degelijke synthetische verf.  de leemverf van procrea b.v. bestaat uit leempoeder, zand, organische pigmenten met cellulose als bindmidddel, en bevat geen schadelijke middelen of solventen. 

hans d

afbeelding van Rudy Martens
29/12/2010 - 23:54

Die 25 gram VOC per liter zal hoogstwaarschijnlijk van hulpstoffen afkomstig zijn. Als die onschadelijk zijn (bv. propyleenglycolderivaten) dan zie ik daar geen probleem in. Die 25g/L VOC zit bovendien voor deze toepassing binnen de huidige normen.

 

Ja en dan is er nog een groot vraagteken wat toegelaten natuurgrondstoffen betreft. Zijn de vernoemde natuurgrondstoffen in orde met de Reach-normen?  Zo niet, dan mag je het vergeten om een bepaalde grondstof in een preparaat te gaan verwerken (in dit geval 'natuurverf').

En... omdat het uit de natuur komt is het nog niet ecologisch of gezond. Aardolie , uraniumerst, asbest zijn ook natuurproducten, snap je wat ik bedoel?

Daarom stelde ik ook hier ergens een vraag hoe het zit met het kwartsgehalte in leempoeder, omdat de leveranciers van kwartshoudende producten extra waarschuwende pictogrammen op hun verpakkingen zullen moeten aanbrengen vanaf 2011. Kwartszand is trouwens ook een natuurgrondstof die ecologisch is maar... je mag het stof niet inademen.

afbeelding van Hans Delannoye
30/12/2010 - 09:29

rudy

VOC's vervuilen het binnenmilieu, en voor zover mij bekend zijn VOC's altijd schadelijk.  trouwens, als je de waarschuwingen leest lijken me die toch niet zo onschuldig (verfresten en bezinksel verwerken als chemisch afval, aanraking met de ogen en huid vermijden, uitsluitend op goed geventileerde plaatsen toepassen). als ik dat lees ga ik er toch vanuit dat het product in kwestie toch niet zo onschadelijk is?

stof, ( of dat kwartsstof is of ander) is altijd gevaarlijk voor de gezondheid, al houden de meeste bouwvakkers daar geen rekening mee. trouwens, behoorlijk wat bakkers hebben problemen vanwege de bloem, schrijnwerkers vanwege houtstof, en noem maar op.  om nog te zwijgen over de mijnwerkers.

hans d

 

afbeelding van patjer1
30/12/2010 - 10:20

Gisteravond even naar de leemverf van de Brico gaan kijken en zag dat het VOC gehalte  0.05g/L was voor de verf en net onder de maximumnorm voor hun isolerende primer voor roestvlekken e.d.

En ja Hans wat is natuurverf, ook uranium komt uit de natuur zoals je zegt maar daarom zeggen dat het gezond is, beter niet doen lijkt me :-)

Ik zou het erg vinden om leemverf te nemen, al of niet duurder met vermoedelijk ook nadelen, om gezondheidsredenen en dan uiteindelijk te vernemen dat het allemaal onzin is. Nu, qua VOC gehalte zijn deze verven toch al een pak lager en dus ook gezonder dan hun synthetische variant lijkt me, of is er buiten dit VOC gehalte iets zodanig slechter aan de leemverf dan de "gewone" verf?

Hans, Rudy, zou jij zulke leemverf gebruiken of eerder naar de synthetische spullen gaan?

 

afbeelding van Hans Delannoye
30/12/2010 - 11:09

patjer

mijn nieuwe woning is (eigenlijk wordt, want we zijn nog volop bezig) volledig met leem bezet, of gipsvezelplaat met leemverf of leembezetting. 

ik synthetische spullen gebruiken?  al ik het enigzins kan vermijden zeker niet.  en voor binnen kan ik ook meestal VOC's  vermijden.  voor hout ligt dat wat moelijker, daar kan je bv een olie of een was gebruiken, al zal die zeker niet vrij zijn van VOC's. 

volgens mij is er met leemverf, als die inderdaad geen oplosmiddelen e.d. bevat niks mis mee.  daarom heb ik ook heel bewust voor leempleister en leemverf gekozen.  maar bij de verwerking moet er altijd aandacht geschonken worden aan stof, stof is nooit goed voor het lichaam.

hans d

afbeelding van Rudy Martens
30/12/2010 - 23:50

Hans:

VOS (vluchtige organische stoffen, Engels: VOC)... er bestaan zelfs gezonde oplosmidddelen! Een typisch voorbeeld daarvan is het totaal reukloze natuursolvent DMSO (dimethylsulfoxide) uit hout dat een anti-kankereffect heeft (word zelfs intraveneus ingespoten bij bepaalde ziektes).

En als er in waterverven nog VOC's aanwezig zijn (zowel in synthetische latexverf als in natuurverf) dan kan je er van op aan dat dit tegenwoordig zo goed als onschadelijke solventen zijn. Men gebruikt daar overigens meestal propyleenglycolderivaten voor die zo goed als onschadelijk zijn, en die men ook aantreft in bijna alle schoonheidsmiddelen en crémes voor hygienische producten.

Die maatregelen die je vernoemd zijn wel voor volledig solventgedragen producten hé, maar ook voor alle watergedragen verven gelden de regels als 'contact met de huid vermijden'  'werkruimte verluchten', 'buiten bereik van kinderen houden', enz.

Stof: Er is een wel groot verschil ngl de aard van het stof hé, vandaar dat de EU véél strengere normen opgelegd heeft voor kwartshoudende producten en silicaten. Deze laatste (silicaten) zijn reeds meerdere jaren bijna allen als silicoseverwekkend en/of kankerverwekkend geklasseerd. De enige uitzondering in de silicaten daarbij zijn de amorphe silicaten (in het Engels omschreven als: "fumed silicas"), maar daar kan je natuurlijk nog altijd stoflong van krijgen.

Met stof van kwartshoudende producten is het vooral opletten omdat bepaalde soorten slechts na 40 jaren (cfr asbest 20 jaren...) hun nefaste invloed merkbaar wordt (en vandaar ook de huidige en terechte véél strengere EU normen).

Ik ben er van overtuigd dat heden ten dage gezondheidstechnisch weinig tot geen gevaarverschil meer is tussen natuurverf en een synthetische emulsieverf (bv op basis van polyvinylacetaat of van polyacrylaat-emulsie).

Bindmiddel: Ecologisch kan je wel diskuteren over de aard en vooral de herkomst. Ecologische bindmiddelen zijn qua herkomst dikwijls bedenkelijk, synthetische komen voort uit aardolie... In Duitsland verkoopt men reeds jaren ecoverf met als bindmiddel een zéér zuiver gemaakte acrylaatemulsie (nul% VOC, onschadelijke emulgatoren enz...).

De EU heeft bovendien reeds jaren de schadelijk emulgatoren (bv fenolethoxylaten) en weekmakers (bv dibutylphtalaat) verboden.

Vulmiddel: Zowel natuurverf als sythetische gebruiken krijt of dolomiet, talk, klei... en leem (daar is dus zo goed als geen vershil!).

Pigment: Aardpigmenten (ijzeroxiden) worden in beide sectoren gebruikt. Titaanwit is een diskutiepunt. Zinkoxide staat met de Reachnorm in een slecht daglicht. Organische pigmenten is tevens een diskutiepunt (wel of niet gebruiken naargelang hun aard en herkomst).

Conserveermiddel: Elke verf op waterbasis, zowel synthetische acrylaten als natuurlijke moeten geconserveerd worden. (Dit is een analoge diskutie zoals het toepassen van nitriet in eco-wijnen). Zonder conserveermiddel kan je geen ecoverf op waterbasis maken!

Zowel technisch als ecologisch is de grens tussen wat men synthetische latex noemt en wat men ecologische latex noemt wel heel erg vaag.

Typisch voorbeeld hiervan is de reeds vernoemde toepassing van acrylaten in Duitse Eco-verf.

Die grens (eco/synthetisch) gaat volgens mijn bescheiden menig nog sneller vervagen: Met de huidige Reach normen zal trouwens geen enkele fabricant een product mogen toepassen indien het daar niet specifiek voor toegelaten is. Vandaar ook mijn vraag hier op het forum of leem in orde is met de Reach normen. Zowel via de industrie als via het forum heb ik daar tot op heden geen positief antwoord op ontvangen.

 

Positieve trend in de grondstoffen voor verf: Men tracht de de ecologische voetafdruk van zijn producten zo sterk mogelijk te verminderen. Men zoekt dan dikwijls naar natuurgrondstoffen waar men geen blijf mee weet of waar er teveel van is. Twee voorbeelden:

- In de USA is er nu reeds een fabricant die harsen maakt door natuurolie chemisch te combineren met bepaalde grondstoffen die hij betrekt uit de suikerindustrie (afval van bepaalde suikers...). Het resultaat is een olieproduct 0% VOC dus geen solventen meer, maar ook NIET ge-emulgeerd in water. En kwalitatief zijn de resultaten ook nog aantrekkelijk.

- Een gekend Belgische bedrijf maakt onschadelijk emulgators uit de suikers van chicoreiwortels.

Ik noem speciaal deze twee voorbeelden om aan te tonen dat men via synthetische weg en met behulp van natuurlijke grondstof een synthetisch product kan maken dat zowel gezondheidstechnisch als ecologisch optimaal kan scoren.

afbeelding van Hans Delannoye
31/12/2010 - 07:54

rudy

om te beginnen, wat is natuurverf?  ik ben zeker geen kenner van deze materie, maar de helft van de door jou onschadelijk genoemde produkten (en ik wil die onschadelijkheid zeker niet in twijfel trekken) zijn voor mij geen natuurprodukten.  wat de acrylaten betreft, misschien is daar ondertussen een en ander gewijzigd - ik volg dat niet echt op - maar voor zover mij bekent moet je toch een oplosmiddel gebruiken om acylaat op te lossen alvorens je het kan gebruiken, of heeft men daar ondertussen een oplossing voor gevonden?  er zijn ook droge leemverven (dus poeder) en die heeft geen conserveringsmiddelen nodig, je voegt het water er aan toe op het moment dat je wil gaan schilderen.  voordeel is ook nog de onbeperkte houdbaarheid.  en voor deze verven wordt zelfs aangeraden de ruimte niet te verluchten, want dan droogt de verf te snel.

gelukkig maar dat de industrie eindelijk echt aandacht begint te schenken aan het aspect gezondheid.  maar zoals ik zij, gezonde materialen zijn daarom nog geen natuurprodukten.  acryl, eender of dat nu schadelijk is of niet kan je moeilijk een natuurprodukt noemen.

hans d

 

 

afbeelding van Rudy Martens
31/12/2010 - 12:07

Hans,

Vroeger maakte men inderdaad diverse soorten acrylaat in solventen. Dat is uitgezonderd een paar speciale toepassingen zo goed als verdwenen.

Voor de medische sector maakt men zelfs nog een acryllaat waar alles eerst in gasfase gemaakt en gezuiverd wordt. (Een speciaal acryllaat en hier nog wel in solvent, om bepaalde operatiewonden af te sluiten tegen vocht).

 

Voor verven wordt bijna nog enkel emulsie-polymerisatie gedaan. De grondstof wordt dus letterlijk in het water gepolymeriseerd. Indien  men daar toch nog solvent voor nodig heeft, wordt dit meestal terug gerecupeerd. ("strippen" noemt men dat). Deze acrylaten zijn dus solventvrij.

Die eco-gekeurde versie daarvan hebben dus nul % VOS, hebben extreem lage mono-meer-resten, en bevatten onschadelijke emulgatoren (alles volgens de laatste EU-normen!). Het enige nadeel dat ze nog hebben is dat ze komen uit niet-herwinbare aardolie.

Het is niet mijn bedoeling een pleidooi voor deze acrylaten te houden maar om zo volledig mogelijk info te geven.

 

Op dit moment zijn emulsie op basis van gepolymeriseerde natuurolie sterk in opkomst (ze kunnen ook gecombineerd worden met acrylaat om sneller te drogen). Volledig natuurolie-polymeerisaat is mijn insziens het meest ecologische systeem (ook 0% VOS!) maar de prijs is nog dubbel tot 4-dubbel van een acryllaat.

 

Bij verven in poedervorm wordt meestal deze emulsies in poedervorm toegevoegd (anders heb je enkel poeder en geen verf!).

Het gebruik van enkel houtcellulose als bindmiddel kan/zou misschien wel ecologisch zijn, maar gezien de lage concentratie nog altijd bedroevend voor de eindkwaliteit van de verf (technisch moet je meer dan 7% bindmiddel in de waterverf hebben anders is de kwaliteit ervan héél twijfelachtig).

Ik ben er zeker van dat met de huidige trend de nieuwe bindmiddelen en hulpmiddelen - ondanks dat ze chemisch bekomen worden uit natuurproducten - totaal ecologische verven zullen voortbrengen.

 

afbeelding van Hans Delannoye
01/01/2011 - 11:56

rudy

binnenkort beginnen we te schilderen met deze leemverf, de fabrikant beweert dat in principe 1 laag dekkend is, al wordt een 2de laag wel aanbevolen.  ben benieuwd wat het gaat worden.

hans d

afbeelding van patjer1
31/12/2010 - 14:33

En ineens zien we door de bomen het bos niet meer :-)

afbeelding van Rudy Martens
01/01/2011 - 11:41

Hans,

ja, twee lagen is altijd beter dan 1 laag omdat je met de tweede laag eventueele fouten (te dunne op sommige plaatsen) overlapt.

Zowel de kleur, glans of het mat-effect zal dan altijd veel gelijkmatiger overkomen.

Laat eens iets weten over het resultaat hé.

afbeelding van Hans Delannoye
01/01/2011 - 11:57

doe ik beslist.  maar met dit weer zal het nog wel even duren voor ik aan de slag kan (wil).

afbeelding van patjer1
04/01/2011 - 10:40

 

Rudy,

 

de leemverf die wij wouden gebruiken heeft volgende kenmerken :

 

 

Water, natuurleem uit verschillende groeven, krijt, fosfaat, titandioxyde (enkel bij witte verf), porcelijnaarde, azijnzuurester, cellulose,en 0,1% synth. Conserveringsmiddel.

12. Gevaarklasse:

Niet van toepassing

13. Veiligheidsvoorschriften:

Ook niet giftige verven dienen voor kinderen onbereikbaar te zijn.

14. Voorschriften VOC verordening:

VOC gehalte : 0.05gr./L

Cat: h-Wb

Grenswaarden : vanaf 01-01-2007 50gr./L -/- vanaf 01-01-2010 : 30 gr./L

 

Wat denk je daarvan?

afbeelding van Rudy Martens
04/01/2011 - 21:14

Qua samenstellende componenten lijkt alles ok, behalve dat je zo goed als geen bindmiddel hebt.

De weinige houtcellulose dient hoofdzakelijk als thixotropiemiddel om de verf niet te laten uitzakken en voor een goede verwerking ( wordt daarvoor op identiek dezelfde wijze gebruikt in sythetische latex).

VOC zit op het niveau van de meeste latexverven (de meesten <10g/L), dus daar ook geen verschil mee.

Maar... in princiepe blijkt hier zo goed als geen bindmiddel te zijn en heb je dus geen echte verf! Je hebt hoogstens een poederlaag die gebonden wordt door een weinig cellulose. Op middellange tot lange termijn stel ik mij dus vragen bij de kwaliteit. Als hier 2% cellulose in zit zal het veel zijn. Je zit dus op het goedkoopste van het goedkoopste dat men ook maar durft maken voor bepaalde grootwarenhuisketens. Men spreekt dan over een PVC van groter dan 95 (hier zelfs tegen de 98!).

Technisch spreekt men dan over verf met een hoge PVC (= de afkorting voor "pigment volume concentratie"). Deze PVC is één van de  maatstaven voor de kwaliteit. Goede kwaliteit (ook ecologische en natuurverven) moeten ergens in de buurt tussen de 20 en 30 voor hoogglans en satijnglans en rond de 40-50 voor een matte kwaliteit. (Voor grondlagen, plamuurlagen en goedkope muurverf maakt men ook wel tussenkwaliteiten met PVC van 70 tot 80).

De PVC van een verf is de verhouding van het volume pigment en vulstof op het totaal van het volume van pigment, vulstof en  bindmiddel tesamen. Een te hoge PVC betekend letterlijk dat je te weinig bindmiddel hebt tussen de poederdeeltjes van de verf. Sommige fabrikanten omzeilen een hoge PVC door toevoeging van speciale polymeerharsen. Maar dat kan wil men dan weer niet in een eco- of natuurverf.

Normaal zou voor een goede kwaliteit matte ecoverf, natuurverf als synthetische latex een hoeveelheid bindmiddel van 20 tot 30% aanwezig moeten zijn (maar ecologische bindmiddelen kosten wel dubbel tot vierdubbel de prijs van een gewone acryllaat!). Het is dus het prijskaartje dat het probleem is.

Een fabrikant die riskeert verf te maken met een PVC>95% mag dus alle engelen en heiligen aanbidden als hij hier daar schadeclaims van gaat ontvangen (verpoederen, barsten, afschilferen, enz.). Eis van de fabrikant/leverancier de PVC (pigment volume concentratie) van zowel eco als synthetische verf, dan heb je meteen een idee van de kwaliteit.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.