decentrale ventilatie met warmteterugwinning | Ecobouwers.be

U bent hier

decentrale ventilatie met warmteterugwinning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van danni-2
10/03/2008 - 17:03

Beste, Bij bestaande huizen kan men dikwijls geen balansventilatie plaatsen vanwege de reeds bestaande afwerking. Heb op internet een paar ventilatieoplossingen met wtw gevonden die decentraal geplaatst kunnen worden. Dit is een mooie oplossing omdat je dan niet al te veel buizen moet wegwerken, of bij sommige systemen zelfs alleen maar een doorvoer naar buiten. De systemen: - Paul "ventos 50DC" ongeveer 1200 € http://www.ventilatie.com/JE-STORK- BE/Nederlands/Home/Producten/Overzicht/page.aspx/86? xd_itemId=65&xd_selectionDatapartId=198 - Meltem-WRG van Tilmar prijs ?? www.tilmar.nl/site/?page=producten&groep=8 - inventer prijs ongeveer 650 € http://www.inventer.de/de/Produkte/site__210/ -Andere ??? Heeft er iemand ervaringen, bedenkingen of raad rond deze systemen?

41 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
10/03/2008 - 20:39
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

kijk eens naar volgende link

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1197055627

zit zelf ook in dergelijk situatie, liefst systeem D maar niet mogelijk om kanalen te leggen in bestaande woning (tenzij ze open en bloot door onze slaapkamer lopen)

maar decentrale WTW is vrij duur vooral in iedere leefruimte. overweeg ook om dan maar systeem c toe te passen maar met mechanische toevoer ipv rooster. vooral om lawaai tegen te gaan en filtering mogelijk te maken (drukke weg in de buurt)

inventer lijkt me maar vreemd: als ik het goed begrijp wordt er met verschillende tegenovergestelde ventilatoren gewerkt die telkens 70 sec draaien en dan veranderen van blaasrichting om zo de binnenkomende lucht op te warmen. maar hoe kan men dan een woning volledig ventileren. Ik vrees dat er telekens dezelfde lucht wordt afgezogen en ingeblazen.

Ben er dus zelf nog niet uit
andere voorstellen inderdaad welkom

gr mar

afbeelding van DirkD
10/03/2008 - 21:55

Kijk eens op www.climarad.nl

Groetjes Dirk

afbeelding van danni-2
11/03/2008 - 09:39

Climarad is niet met wtw, als ik het goed begrijp is dit een radiator met
ventilatie die binnenkomende lucht opwarmt.

Is ook geen oplossing voor ons omdat wij vloerverwarming hebben.

afbeelding van Anonieme gebruiker
26/05/2009 - 14:26
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Beste Danni,

Het ClimaRad klimaat systeem is in feite een decentrale wtw verstopt achter een radiator.
- Co2 gestuurd, (volledig sensorgestuurd)
- Warmtewisselaar met hoog rendement (energiezuinig, en geen tochtklachten!)
- ook modellen zonder radiator leverbaar (= ClimaRad Sensa), deze is uitermate geschikt voor i.c.m. warmte pompen en/of vloerverwarming.
- Kwalitatief hoogwaardig filtersysteem
- Geschikt voor nieuwbouw en renovatie, met korte montagetijden!

Zie ook www.climarad.com

M v g,

Niek

afbeelding van ah
12/03/2008 - 19:53

Goede decentrale wtw's zijn wel efficient in gebruik maar hebben enige nadelen

- optiek (buitenmuur openingen)
- kosten (veel units nodig, elke kamer 1)
- er is met name in engeland wat onrust ontstaan, daar worden ze zeer veel toegepast met name in renovatie van oude sociale (huur)woningen; stroom- en gasverbruik gaat vaak zelfs omhoog omdat als ze op de wind staan er koude lucht door de buizen naar binnen wordt geblazen en als ze op de laagste stand staan (staan ze bijna altijd ;-0 )ze geen lucht naar buiten gedrukt krijgen tegen de winddruk op de buitengevel in

Een goed en zuinig centraal systeem is in de meeste gevallen betere optie (tenzij renovatie of zeer kleine en compacte woning).

IN elk geval een gerenommeerd systeem (meltern, inventer etc) nemen en geen vent axia etc

Mg Arnold

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/03/2008 - 20:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

is inventer dan een een gerenommeerd systeem, heb dit eens van nabij kunnen bekijken op een bouwbeurs en heb daar wel mijn twijfel bij. uiteraard geloof ik wel dat de koude buitenlucht opgewarmd geraakt. maar daar de blaasrichting van deze ventilator om de 70 sec wisselt, stel ik me wel ernstige vragen bij het ventilerend effect. Ventileren is toch continu op 1 ingang verse lucht binnenbrengen en op een andere uitgang lucht afvoeren. Er word 70 sec verse lucht binnengebracht, daarna wordt door dezelfde ventilator 70 sec lucht afgevoerd.

mijn interesse gaat vooral uit naar meltem of climarad maar inderdaad kostelijk. De PAUL ventos 50 lijkt me zeeeer degelijk maar nogal groot en lomp om in een woonruimte te integreren.

afbeelding van sven d.
13/03/2008 - 13:51

Ben ook al een tijdje op zoek naar een dergelijk systeem, maar vind eigenlijk niets dat betaalbaar is en niet lijkt op een hoop geknutsel.
Nog een andere mogelijkheid (wel zonder WTW) is het ACC systeem van innosource http://www.innosource.nl/ccms.115.html. Dan wordt er tenmiste alleen geventileerd als het nodig is.
Voordeel: zeer goede geluidsdemping, stille werking dus ook in de slaapkamers bruikbaar, stuurbaar met CO2 sensor.
Nadeel: geen WTW, wordt duur als alle opties genomen worden (3000-4000€ voor 3 kamers, badkamer, living en keuken), geen installateur in Belgie.
Heb ook gedacht aan een hybride oplossing: WTW voor living en keuken (type Meltem of Storck) en innosource systeem voor slaapkamers en badkamer, maar ben nog altijd niet overtuigd dat dit de oplossing is.
Dus voorlopig weet ik het niet meer, en ben ik terug aan het kijken om toch een systeem D te installeren. Een geniaal voorstel van iemand op het forum zou dus zeker welkom zijn.

Sven

afbeelding van Anonieme gebruiker
13/03/2008 - 20:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Sven,

jouw hybride oplossing is hetgeen waar ik ook al een tijdje aan denk.
in de kamers mechanische luchttoevoer via innosource (een slaapkamer hoeft voor mij niet zo warm te zijn dus geen WTW nodig)
voordeel : verse gefilterde lucht maar niet teveel lawaai (drukke weg)

onze badkamer (die vlak aan de open trap naar de slaapkamers ligt) is momenteel voorzien van een verticale afzuigventilator met dakdoorvoer.de keuken grenst aan de badkamer dus zou ik ook de lucht uit de keuken kunnen afvoeren via de ventilator van de badkamer.

In de Living waar we het meest zitten denk ik dan aan ofwel innosource ofwel ventilatie met WTW bvb Meltem (compact en esthetisch te verantwoorden in vgl met Paul ventos 50) alleen vind ik nergens een richtprijs van dit toestel.

MAAR is dit praktisch te regelen.
1) In ons Belgenland zijn deze toestellen bijna niet te verkrijgen tenzij kopen in NL en zelfinstallatie
2) kunnen beide systemen samen in balans werken?
3) kostprijs?

Balansventilatie zou inderdaad idealer zijn maar is bij ons minder toepasbaar. buizen moeten toch enigszins uit het zicht liggen maar daarentegen ook gemakkelijk bereikbaar zijn (onderhoud) en zonder al teveel breekwerk (schade) aan de bestaande situatie. Bij renovatie niet gemakkelijk.

Gezien het huidige isolatiepeil van de volledige woning nog niet zo denderend is (maar we zijn er stap voor stap mee bezig !) zou een balansventilatie met WTW momenteel eingelijk ook een beetje overkill zijn.
Toch wens ik nu reeds een gezond binnenklimaat door gecontroleerd te ventileren met filtering en geluidsdemping (gewone toevoerroosters Cfr. systeem C voldoen dus niet)

Pffff niet zo simpel he

specialisten die een idee hebben : van harte welkom

Gr
Mar

afbeelding van danni-2
14/03/2008 - 12:55

weet iemand of een systeem zoals solarventi iets degelijk is, het is niet met
wtw maar wel decentraal, de koude lucht wordt voorverwarmd in een thermisch
zonnepaneel, de ventilator werkt op een PV paneeltje. Het systeem werkt dan
ook alleen maar als er zon is.

afbeelding van thomas bert-1
17/03/2008 - 09:42

Hoi,

zit in dezelfde situatie (renovatie van oude woning +ventilatie). Ik dacht altijd dat een balansventilatie met WTW enkel rendabel is als je luchtdicht bouwt. Dit laatste is bijna niet te realiseren bij een renovatie, tenzij je zo grondig renoveert dat je alleen de buitenmuren laat staan. hoe ga je je luchtdichte isolatieschil realiseren?

thomas

afbeelding van thomas bert-1
18/03/2008 - 10:07

hoi,

ik had dit produkt gevonden opt net voor decentrale verluchting. http://www.roos-gmbh.de/lueftungsgeraet.htm
lijkt me een kwaliteit. alleen zitten in en uitstroomgat zo dicht bij elkaar. wel geen idee of en waar je het in B kan kopen
thomas

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/03/2008 - 13:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

hoe kan een wtw rendabel zijn,u haalt koude lucht van buiten en warmt die op met warme binnen lucht
is ook een energie verbruiker niks anders,wel nodig voor uw gezondheid

afbeelding van nils-1
18/03/2008 - 13:53

Marcelvm: dat is nu net de bedoeling hé, bezoedelde lucht weg maar warmte niet--> euros en CO2 gespaard. Verbruik ervan is klein t.o.v. vermeden energieverlies en bovendien is een ventilatie wettelijk verplicht. Met of zonder wtw verbruikt uw ventilatie ongeveer evenveel (jaja, ik weet het, iets meer ladingverliezen door wtw maar toch klein).

Die pulserende systemen werken perfect hoor, ze verversen wel degelijk de binnenlucht. Ze blazn warme binnenlucht door de regenerator naar buiten tot die 'opgeladen' is met warmte om dan buitenlucht erdoor de zuigen naar binnen tot die 'ontladen' is van zijn warmte enzovoorts. Muggezifters zullen opmerken dat er een kleine hoeveelheid binnenlucht terug meekomt naar binnen bij elke cycluswissel: verwaarloosbaar en in ieder geval irrelevant want onschadelijk.
Merk wel op dat discontinue systemen altijd meer last hebben van veroudering en slijtage.

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/03/2008 - 17:03
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

het moet toch geld kosten als ik 1kuub koude winterlucht binnen haal ,die moet ik toch verwarmen met lucht van binnen die ik heb opgewarmt

afbeelding van sven d.
19/03/2008 - 13:26

Natuurlijk marcelvm,
maar het principe is dat je de warmte gebruikt van de lucht die je naar buitenblaast op het moment dat je de verse lucht van buiten naar binnen haalt.
De wetgever (en het gezond verstand) verplicht je om om de zoveel tijd je volume lucht in het huis volledig te verversen om het leefmilieu binnen gezond te houden. Bij natuurlijke ventilatie doe je dit door warme lucht naar buiten te brengen en koude lucht binnen te brengen. Die warmte ben je dus zowiezo kwijt. WTW systemen gebruiken de warmte van de lucht die je naar buiten voert om de verse lucht reeds op te warmen.
Hopelijk is dit voldoende duidelijk.

Thomas: waarom zou je bij een renovatie niet "redelijk" luchtdicht kunnen werken? Misschien niet zo goed als bij een passiefhuis, maar volgens mij wel op het niveau van de meeste nieuwbouwwoningen. Ik ben geen specialist, maar ik denk dat in dat geval WTW nog altijd effectief zal zijn (toch effectiever dan roosters boven elk raam).

Sven

afbeelding van bertvdg
19/03/2008 - 13:54

@ marcelvm:

Die ene kuub koude winterlucht is voor 90% al op temperatuur met een systeem WTW.

De warmtewisslaar in een balansventilatie wisselt de warmte uit van de lucht die je naar buiten blaast met de lucht die je naar binnen blaast. Het systeem recupereert uw verloren warmte.

Met een ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning blaas je uw warme lucht naar buiten en breng je koude lucht naar binnen, dan moet je inderdaad nog bijverwarmen.

Google eens een beetje, je zal veel bijleren.

afbeelding van Anonieme gebruiker
22/03/2008 - 17:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bertvdg ik denk dat u het niet goed verstaat u gaat koude lucht van buiten opwarmen met warme binnen lucht
denkt gij echt dat gij geen energie nodig hebt om lucht van buiten -0graden op te warmen met uw warme lucht van 20 of 22 graden van binnen
laat u we balans ventilatie maar een op staan, verwarming af en u zal zien hoe rap het binnen o graden zal zijn
moet echt geen energie knobbel voor hebben
nogmaals ik begrijp wel dat men in lucht dichte huizen ventilatie moet hebben
maar dat zal altijd gepaard gaan met energie verlies,maar een huis dat niet lucht ducht is heeft natuurlijk ook ventimlatie verliezen

afbeelding van danni-2
18/04/2008 - 14:50

Wat vinden jullie van deze decentrale ventilatie, lijkt me erg goedkoop kan dit
een degelijk systeem zijn 'Comfort Ventilation System CVS® robusto A' aan
351 euro

http://www.gf-sol-air.de/Produkte/Allgemein/cvsAllgemein.htm

afbeelding van ah
21/04/2008 - 19:18

TIP

Brink Climate systems heeft zojuist de Advance op de markt gebracht, zeer energiezuinig, >90% rendement, vochtterugwinning, tot 150 m3/h, standaard c02 EN voch gestuurd

Heb het idee dat dat wel eens een enorm succes kan worden

Zodra ik wat prijzen en meer info heb zal ik t posten

Arnold

afbeelding van bartbv-1
21/04/2008 - 21:59

danni De systemen:

Farkode in Firefox, schitterende uitvinding, sta me toe even te demonstreren ;))

- Paul "ventos 50DC" ongeveer 1200 €
- Meltem-WRG van Tilmar prijs ??
- inventer prijs ongeveer 650 €

afbeelding van thomas bert-1
25/02/2009 - 13:02

hallo,

ik overweeg ook om mijn badkamer, toilet en 2e douche op 1 decentrale unit te hangen, in plaats van in elke ruimte een ventilatortje dat de lucht naar buiten blaast.
Nu heb ik even nagerekend wat het kost om de lucht die je door die ventilators naar buiten blaast en die dus ook weer van buiten moet komen, op te warmen. Ontnuchterend: 25 cent per JAAR! kostprijs toestel: >1000€
kan iemand dit narekenen?

veronderstellingen:
ventilatoren draaien 20 min na elke douchebeurt en 5 min na elk toiletbezoek. 4 bewoners -> 4 x 20 + 4 x 5 = 100 min/dag
debiet: 100m³/h
delta t: 20°C (gemiddelde temperatuur in de stookmaanden is 7°C in ukkel)
240 stookdagen/jaar

het betreft een renovatie, dus huis is niet luchtdicht.
gasprijs: 5,5 ct/kWh

ben benieuwd wat jullie uitkomen....

thomas

afbeelding van tom m
12/03/2009 - 15:18

Wij verbouwen een oude woning uit jaren 50, en proberen dit zo energiezuinig mogelijk te maken. Ventilatie baart ons kopzorgen. Systeem D is geen optie: kanalen inbouwen wordt te moeilijk en te duur. We verbouwen bovendien in verschillende fazen, om kosten en werk te spreiden. Systeem D in een half verbouwd huis zie ik niet zitten. En voor de eerste faze van de verbouwing moet reeds voor dat deel alles voldoen aan EPB

Architect wil dus systeem C: roosters boven elk nieuw raam zodat we geen problemen hebben met EPB. Maar dan hebben we wel grote warmteverliezen via raamroosters.

Hier las ik over de decentrale ventilatie met WTW: dat lijkt me ideaal voor de woonkamer en keuken. Maar kan dit goedgekeurd worden voor EPB? Architect zegt dat als ik geen belgische verdeler heb, hij dan geen info heeft om in de software in te voeren en het dus niet mogelijk is hiervoor te kiezen. Dan is enig alternatief roosters boven de ramen (in combinatie met afzuiging in badkamer en keuken). Klopt dit?

Tom

afbeelding van tom m
12/03/2009 - 22:07

thomas,

bedankt voor de tips. EPB is in ons geval nodig. We gaan bij de verbouwing oa een stuk plat dak optrekken met een zadeldak en hieronder een kamer maken. Daarvoor is bouwvergunning en tussenkomst van architect vereist (= 8000€). En ook EPB verslaggever (1000€) en veiligheidscoordinator (1000€) (hoewel we in hoofdzaak alles zelf zullen doen. We betalen dus al een hoop geld voor een plan dat we nota bene zelf grotendeels uitgetekend hebben. Geen wonder dat er veel illegaal aangebouwd wordt in Belgie, want met het geld dat we nu aan papierwerk uitgeven, kan je al heel veel isolatie kopen. Maar dit terzijde.)

Voor EPB moeten we uiteraard niet kiezen voor C of D, gewoon voldoen aan minimale ventilatie eisen. En ook qua isolatie minimale waarden halen voor de nieuwe onderdelen (we isoleren gelukkig veel beter dan norm eist). Dus geen E peil berekeningen etc bij onze verbouwing. Maar toch blijkt het ingeven van de paar getalletjes in de EPB software zo moeilijk, dat men er 1000 euro voor vraagt. En dan is een rooster boven het raam wellicht de meest eenvoudige oplossing om in de software in te vullen.

Sommige ramen worden zeker vervangen, nu nog enkel glas! Hopelijk kunnen we met de systemen van Paul een energiezuinige decentrale ventilatie vinden die wordt aanvaard door EPB. Van inventer heb ik niets kunnen vinden in belgië.

Tom

afbeelding van tom m
12/03/2009 - 22:31

thomas,

bedankt voor de tips. EPB is in ons geval nodig. We gaan bij de verbouwing oa een stuk plat dak optrekken met een zadeldak en hieronder een kamer maken. Daarvoor is bouwvergunning en tussenkomst van architect vereist (= 8000€). En ook EPB verslaggever (1000€) en veiligheidscoordinator (1000€) (hoewel we in hoofdzaak alles zelf zullen doen. We betalen dus al een hoop geld voor een plan dat we nota bene zelf grotendeels uitgetekend hebben. Geen wonder dat er veel illegaal aangebouwd wordt in Belgie, want met het geld dat we nu aan papierwerk uitgeven, kan je al heel veel isolatie kopen. Maar dit terzijde.)

Voor EPB moeten we uiteraard niet kiezen voor C of D, gewoon voldoen aan minimale ventilatie eisen. En ook qua isolatie minimale waarden halen voor de nieuwe onderdelen (we isoleren gelukkig veel beter dan norm eist). Dus geen E peil berekeningen etc bij onze verbouwing. Maar toch blijkt het ingeven van de paar getalletjes in de EPB software zo moeilijk, dat men er 1000 euro voor vraagt. En dan is een rooster boven het raam wellicht de meest eenvoudige oplossing om in de software in te vullen.

Sommige ramen worden zeker vervangen, nu nog enkel glas! Hopelijk kunnen we met de systemen van Paul een energiezuinige decentrale ventilatie vinden die wordt aanvaard door EPB. Van inventer heb ik niets kunnen vinden in belgië.

Tom

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
13/03/2009 - 10:53

thomas bert,

<<hoeveel % van de ramen ga je vervangen? ik laat de meeste zitten (reeds dubbel glas).de opengaande hebben geen rubberen afdichting, dus als de wind erop staat voel je de tocht wel als je je hand ertegen houdt. BV zonder luchtdichting heeft geen zin. daarom heb ik niet voor de dec. unit gekozen. ik ga gewoon mijn natte ruimtes ventileren. is het echt nodig owv EPB voor systeem C-D te kiezen? (wij zijn niet van plan een epb aangifte te doen (verbouwing))>>

Als je een vergunningsplichtige verbouwing doet heb je sowieso de EPB

<<nadeel van die decentrale units is dat ze (in hun brochures althans) op de grond worden geplaatst, terwijl je eigenlijk tegen het plafond zou moetn in en uitblazen. als je de unit ergens op de verdieping erboven kan plaatsen en dan dmv korte buizen ventileren (*) werk je in ieder geval efficienter.>>

Er zijn decentrale units die ook boven in de muur geplaatst kunnen worden.

<<anderzijds, die raamroosters zijn ook niet goedkoop, zo'n decentrale unit kost een goeie 1000€. dus als je met (lelijke )roosters even duur uitkomt en je kan (*), zou ik toch voor de dec. BV kiezen.>>

Wie zegt dat die roosters lelijk zijn ? sommige wel ja. Maar er zijn ook soorten.

Rik

afbeelding van kurt-29
13/03/2009 - 11:11

<<Als je een vergunningsplichtige verbouwing doet heb je sowieso de EPB>>

niet als je verbouwing onder "eenvoudige dossiersamenstelling" valt.

Als je bijvoorbeeld enkel raam en deuropeningen verandert (bijmaken, verplaatsen, dichtmaken) dan ben je wel vergunningsplichtig maar niet epb aangifteplichtig.

Als je alles zelf doet heb je ook geen dure vc nodig, je mag het pid dan zelf samenstellen, ook als je de ramen en deuren laat plaatsen, want dan heb je nog altijd maar één aannemer op je werf.
Je materialen moet je dan volgens de letter van de wet op je oprit - buiten je werf - laten leveren en zelf binnendragen want anders heb je toch nog een tweede aannemer op je werf en...

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
13/03/2009 - 11:16

Maakt niet uit : "eenvoudige dossiersamenstelling" betekent evengoed vergunningsplicht

"Als je bijvoorbeeld enkel raam en deuropeningen verandert (bijmaken, verplaatsen, dichtmaken) dan ben je wel vergunningsplichtig maar niet epb aangifteplichtig"
Dat is een grote misvatting !

afbeelding van kurt-29
13/03/2009 - 11:38

toch niet : wel vergunnngsplichtig, maar eenvoudige dossiersamenstelling = geen epb
zie bijvoorbeeld dit document :

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/Annexvoorbeeldenwegwijzeraanpassing19032007.pdf

op pagina 8.

maarn, Rik, ge hebt wel gelijk want uit hetzelfde document blijkt dat als ge de ramen vervangt in de verwarmde schil ge toch moet voldoen aan epb. Ge moet ventilatieroosters steken en als ik het goed interpreteer moeten de muren aan minimale R-waarden voldoen.
zucht...

Ik snap dat niet, bij sommige renovaties is het gewoon onmogelijk om de muren bij te isoleren - dan kan je dus ook geen nieuwe ramen steken? Of volgen ze bij de epb administratie toch de geest van de wet en kan je in zo'n geval op genade rekenen?

Ik beken - ik heb NEEEEN aangekruisd op mijn bouwaanvraag. Ik heb wel alle muren stevig bijgeisoleerd en ben bezig met systeem D te installeren (roosters in mijn superisolerende vensters, zijn ze gek!!)
Mijn goedkeuring is al meer dan twee jaar geleden en ik heb nog niks van de epb administratie gehoord. Als ik uiteindelijk toch een boete krijg ga ik die demoedig betalen en de aangifte zelf doen - ben zowiezo benieuwd naar de k waarde van mijn gerenoveerd huis volgens de epb software...

sorry voor de off-topic-maar-het-moet-me-van-het-hart commentaar

afbeelding van kurt-29
13/03/2009 - 12:24

ah nee, het is toch niet nodig als beschermd volume < 800m3 voor een WONING

dus geen misverstand :
eenvoudige dossiersamenstelling, woning, BV < 800m3 -> geen epb

En dat wil dus niet zeggen dat je geen bouwvergunning nodig hebt he - die heb je wel degelijk nodig als je raam- of deur openingen verandert.

als je een poutrelle moet steken heb je wel het vlaggen. zucht...

afbeelding van tom m
16/03/2009 - 10:41

ik zie door de bomen het bos niet meer!
Is het mogelijk om decentraal (met WTW) te ventileren, en toch te voldoen aan EPB? Onze architect denk dat dit niet strookt met de wet: geen circulatie van droge naar natte ruimtes met decentrale systemen. Daarom stelt hij systeem C voor, en dus bijgevolg geen WTW. Klopt dit inderdaad: mag je niet decentraal ventileren?

Tom

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.