decentrale ventilatie met warmteterugwinning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste, Bij bestaande huizen kan men dikwijls geen balansventilatie plaatsen vanwege de reeds bestaande afwerking. Heb op internet een paar ventilatieoplossingen met wtw gevonden die decentraal geplaatst kunnen worden. Dit is een mooie oplossing omdat je dan niet al te veel buizen moet wegwerken, of bij sommige systemen zelfs alleen maar een doorvoer naar buiten. De systemen: - Paul "ventos 50DC" ongeveer 1200 € http://www.ventilatie.com/JE-STORK- BE/Nederlands/Home/Producten/Overzicht/page.aspx/86? xd_itemId=65&xd_selectionDatapartId=198 - Meltem-WRG van Tilmar prijs ?? www.tilmar.nl/site/?page=producten&groep=8 - inventer prijs ongeveer 650 € http://www.inventer.de/de/Produkte/site__210/ -Andere ??? Heeft er iemand ervaringen, bedenkingen of raad rond deze systemen?

Reacties

kijk eens naar volgende link

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1197055627

zit zelf ook in dergelijk situatie, liefst systeem D maar niet mogelijk om kanalen te leggen in bestaande woning (tenzij ze open en bloot door onze slaapkamer lopen)

maar decentrale WTW is vrij duur vooral in iedere leefruimte. overweeg ook om dan maar systeem c toe te passen maar met mechanische toevoer ipv rooster. vooral om lawaai tegen te gaan en filtering mogelijk te maken (drukke weg in de buurt)

inventer lijkt me maar vreemd: als ik het goed begrijp wordt er met verschillende tegenovergestelde ventilatoren gewerkt die telkens 70 sec draaien en dan veranderen van blaasrichting om zo de binnenkomende lucht op te warmen. maar hoe kan men dan een woning volledig ventileren. Ik vrees dat er telekens dezelfde lucht wordt afgezogen en ingeblazen.

Ben er dus zelf nog niet uit
andere voorstellen inderdaad welkom

gr mar

Kijk eens op www.climarad.nl

Groetjes Dirk

Climarad is niet met wtw, als ik het goed begrijp is dit een radiator met
ventilatie die binnenkomende lucht opwarmt.

Is ook geen oplossing voor ons omdat wij vloerverwarming hebben.

Goede decentrale wtw's zijn wel efficient in gebruik maar hebben enige nadelen

- optiek (buitenmuur openingen)
- kosten (veel units nodig, elke kamer 1)
- er is met name in engeland wat onrust ontstaan, daar worden ze zeer veel toegepast met name in renovatie van oude sociale (huur)woningen; stroom- en gasverbruik gaat vaak zelfs omhoog omdat als ze op de wind staan er koude lucht door de buizen naar binnen wordt geblazen en als ze op de laagste stand staan (staan ze bijna altijd ;-0 )ze geen lucht naar buiten gedrukt krijgen tegen de winddruk op de buitengevel in

Een goed en zuinig centraal systeem is in de meeste gevallen betere optie (tenzij renovatie of zeer kleine en compacte woning).

IN elk geval een gerenommeerd systeem (meltern, inventer etc) nemen en geen vent axia etc

Mg Arnold

is inventer dan een een gerenommeerd systeem, heb dit eens van nabij kunnen bekijken op een bouwbeurs en heb daar wel mijn twijfel bij. uiteraard geloof ik wel dat de koude buitenlucht opgewarmd geraakt. maar daar de blaasrichting van deze ventilator om de 70 sec wisselt, stel ik me wel ernstige vragen bij het ventilerend effect. Ventileren is toch continu op 1 ingang verse lucht binnenbrengen en op een andere uitgang lucht afvoeren. Er word 70 sec verse lucht binnengebracht, daarna wordt door dezelfde ventilator 70 sec lucht afgevoerd.

mijn interesse gaat vooral uit naar meltem of climarad maar inderdaad kostelijk. De PAUL ventos 50 lijkt me zeeeer degelijk maar nogal groot en lomp om in een woonruimte te integreren.

Ben ook al een tijdje op zoek naar een dergelijk systeem, maar vind eigenlijk niets dat betaalbaar is en niet lijkt op een hoop geknutsel.
Nog een andere mogelijkheid (wel zonder WTW) is het ACC systeem van innosource http://www.innosource.nl/ccms.115.html. Dan wordt er tenmiste alleen geventileerd als het nodig is.
Voordeel: zeer goede geluidsdemping, stille werking dus ook in de slaapkamers bruikbaar, stuurbaar met CO2 sensor.
Nadeel: geen WTW, wordt duur als alle opties genomen worden (3000-4000€ voor 3 kamers, badkamer, living en keuken), geen installateur in Belgie.
Heb ook gedacht aan een hybride oplossing: WTW voor living en keuken (type Meltem of Storck) en innosource systeem voor slaapkamers en badkamer, maar ben nog altijd niet overtuigd dat dit de oplossing is.
Dus voorlopig weet ik het niet meer, en ben ik terug aan het kijken om toch een systeem D te installeren. Een geniaal voorstel van iemand op het forum zou dus zeker welkom zijn.

Sven

Sven,

jouw hybride oplossing is hetgeen waar ik ook al een tijdje aan denk.
in de kamers mechanische luchttoevoer via innosource (een slaapkamer hoeft voor mij niet zo warm te zijn dus geen WTW nodig)
voordeel : verse gefilterde lucht maar niet teveel lawaai (drukke weg)

onze badkamer (die vlak aan de open trap naar de slaapkamers ligt) is momenteel voorzien van een verticale afzuigventilator met dakdoorvoer.de keuken grenst aan de badkamer dus zou ik ook de lucht uit de keuken kunnen afvoeren via de ventilator van de badkamer.

In de Living waar we het meest zitten denk ik dan aan ofwel innosource ofwel ventilatie met WTW bvb Meltem (compact en esthetisch te verantwoorden in vgl met Paul ventos 50) alleen vind ik nergens een richtprijs van dit toestel.

MAAR is dit praktisch te regelen.
1) In ons Belgenland zijn deze toestellen bijna niet te verkrijgen tenzij kopen in NL en zelfinstallatie
2) kunnen beide systemen samen in balans werken?
3) kostprijs?

Balansventilatie zou inderdaad idealer zijn maar is bij ons minder toepasbaar. buizen moeten toch enigszins uit het zicht liggen maar daarentegen ook gemakkelijk bereikbaar zijn (onderhoud) en zonder al teveel breekwerk (schade) aan de bestaande situatie. Bij renovatie niet gemakkelijk.

Gezien het huidige isolatiepeil van de volledige woning nog niet zo denderend is (maar we zijn er stap voor stap mee bezig !) zou een balansventilatie met WTW momenteel eingelijk ook een beetje overkill zijn.
Toch wens ik nu reeds een gezond binnenklimaat door gecontroleerd te ventileren met filtering en geluidsdemping (gewone toevoerroosters Cfr. systeem C voldoen dus niet)

Pffff niet zo simpel he

specialisten die een idee hebben : van harte welkom

Gr
Mar

weet iemand of een systeem zoals solarventi iets degelijk is, het is niet met
wtw maar wel decentraal, de koude lucht wordt voorverwarmd in een thermisch
zonnepaneel, de ventilator werkt op een PV paneeltje. Het systeem werkt dan
ook alleen maar als er zon is.

Hoi,

zit in dezelfde situatie (renovatie van oude woning +ventilatie). Ik dacht altijd dat een balansventilatie met WTW enkel rendabel is als je luchtdicht bouwt. Dit laatste is bijna niet te realiseren bij een renovatie, tenzij je zo grondig renoveert dat je alleen de buitenmuren laat staan. hoe ga je je luchtdichte isolatieschil realiseren?

thomas

hoi,

ik had dit produkt gevonden opt net voor decentrale verluchting. http://www.roos-gmbh.de/lueftungsgeraet.htm
lijkt me een kwaliteit. alleen zitten in en uitstroomgat zo dicht bij elkaar. wel geen idee of en waar je het in B kan kopen
thomas

hoe kan een wtw rendabel zijn,u haalt koude lucht van buiten en warmt die op met warme binnen lucht
is ook een energie verbruiker niks anders,wel nodig voor uw gezondheid

Marcelvm: dat is nu net de bedoeling hé, bezoedelde lucht weg maar warmte niet--> euros en CO2 gespaard. Verbruik ervan is klein t.o.v. vermeden energieverlies en bovendien is een ventilatie wettelijk verplicht. Met of zonder wtw verbruikt uw ventilatie ongeveer evenveel (jaja, ik weet het, iets meer ladingverliezen door wtw maar toch klein).

Die pulserende systemen werken perfect hoor, ze verversen wel degelijk de binnenlucht. Ze blazn warme binnenlucht door de regenerator naar buiten tot die 'opgeladen' is met warmte om dan buitenlucht erdoor de zuigen naar binnen tot die 'ontladen' is van zijn warmte enzovoorts. Muggezifters zullen opmerken dat er een kleine hoeveelheid binnenlucht terug meekomt naar binnen bij elke cycluswissel: verwaarloosbaar en in ieder geval irrelevant want onschadelijk.
Merk wel op dat discontinue systemen altijd meer last hebben van veroudering en slijtage.

het moet toch geld kosten als ik 1kuub koude winterlucht binnen haal ,die moet ik toch verwarmen met lucht van binnen die ik heb opgewarmt

Natuurlijk marcelvm,
maar het principe is dat je de warmte gebruikt van de lucht die je naar buitenblaast op het moment dat je de verse lucht van buiten naar binnen haalt.
De wetgever (en het gezond verstand) verplicht je om om de zoveel tijd je volume lucht in het huis volledig te verversen om het leefmilieu binnen gezond te houden. Bij natuurlijke ventilatie doe je dit door warme lucht naar buiten te brengen en koude lucht binnen te brengen. Die warmte ben je dus zowiezo kwijt. WTW systemen gebruiken de warmte van de lucht die je naar buiten voert om de verse lucht reeds op te warmen.
Hopelijk is dit voldoende duidelijk.

Thomas: waarom zou je bij een renovatie niet "redelijk" luchtdicht kunnen werken? Misschien niet zo goed als bij een passiefhuis, maar volgens mij wel op het niveau van de meeste nieuwbouwwoningen. Ik ben geen specialist, maar ik denk dat in dat geval WTW nog altijd effectief zal zijn (toch effectiever dan roosters boven elk raam).

Sven

@ marcelvm:

Die ene kuub koude winterlucht is voor 90% al op temperatuur met een systeem WTW.

De warmtewisslaar in een balansventilatie wisselt de warmte uit van de lucht die je naar buiten blaast met de lucht die je naar binnen blaast. Het systeem recupereert uw verloren warmte.

Met een ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning blaas je uw warme lucht naar buiten en breng je koude lucht naar binnen, dan moet je inderdaad nog bijverwarmen.

Google eens een beetje, je zal veel bijleren.

Bertvdg ik denk dat u het niet goed verstaat u gaat koude lucht van buiten opwarmen met warme binnen lucht
denkt gij echt dat gij geen energie nodig hebt om lucht van buiten -0graden op te warmen met uw warme lucht van 20 of 22 graden van binnen
laat u we balans ventilatie maar een op staan, verwarming af en u zal zien hoe rap het binnen o graden zal zijn
moet echt geen energie knobbel voor hebben
nogmaals ik begrijp wel dat men in lucht dichte huizen ventilatie moet hebben
maar dat zal altijd gepaard gaan met energie verlies,maar een huis dat niet lucht ducht is heeft natuurlijk ook ventimlatie verliezen

Wat vinden jullie van deze decentrale ventilatie, lijkt me erg goedkoop kan dit
een degelijk systeem zijn 'Comfort Ventilation System CVS® robusto A' aan
351 euro

http://www.gf-sol-air.de/Produkte/Allgemein/cvsAllgemein.htm

TIP

Brink Climate systems heeft zojuist de Advance op de markt gebracht, zeer energiezuinig, >90% rendement, vochtterugwinning, tot 150 m3/h, standaard c02 EN voch gestuurd

Heb het idee dat dat wel eens een enorm succes kan worden

Zodra ik wat prijzen en meer info heb zal ik t posten

Arnold

danni De systemen:

Farkode in Firefox, schitterende uitvinding, sta me toe even te demonstreren

- Paul "ventos 50DC" ongeveer 1200 €
- Meltem-WRG van Tilmar prijs ??
- inventer prijs ongeveer 650 €

hallo,

ik overweeg ook om mijn badkamer, toilet en 2e douche op 1 decentrale unit te hangen, in plaats van in elke ruimte een ventilatortje dat de lucht naar buiten blaast.
Nu heb ik even nagerekend wat het kost om de lucht die je door die ventilators naar buiten blaast en die dus ook weer van buiten moet komen, op te warmen. Ontnuchterend: 25 cent per JAAR! kostprijs toestel: >1000€
kan iemand dit narekenen?

veronderstellingen:
ventilatoren draaien 20 min na elke douchebeurt en 5 min na elk toiletbezoek. 4 bewoners -> 4 x 20 + 4 x 5 = 100 min/dag
debiet: 100m³/h
delta t: 20°C (gemiddelde temperatuur in de stookmaanden is 7°C in ukkel)
240 stookdagen/jaar

het betreft een renovatie, dus huis is niet luchtdicht.
gasprijs: 5,5 ct/kWh

ben benieuwd wat jullie uitkomen....

thomas

Wij verbouwen een oude woning uit jaren 50, en proberen dit zo energiezuinig mogelijk te maken. Ventilatie baart ons kopzorgen. Systeem D is geen optie: kanalen inbouwen wordt te moeilijk en te duur. We verbouwen bovendien in verschillende fazen, om kosten en werk te spreiden. Systeem D in een half verbouwd huis zie ik niet zitten. En voor de eerste faze van de verbouwing moet reeds voor dat deel alles voldoen aan EPB

Architect wil dus systeem C: roosters boven elk nieuw raam zodat we geen problemen hebben met EPB. Maar dan hebben we wel grote warmteverliezen via raamroosters.

Hier las ik over de decentrale ventilatie met WTW: dat lijkt me ideaal voor de woonkamer en keuken. Maar kan dit goedgekeurd worden voor EPB? Architect zegt dat als ik geen belgische verdeler heb, hij dan geen info heeft om in de software in te voeren en het dus niet mogelijk is hiervoor te kiezen. Dan is enig alternatief roosters boven de ramen (in combinatie met afzuiging in badkamer en keuken). Klopt dit?

Tom

thomas,

bedankt voor de tips. EPB is in ons geval nodig. We gaan bij de verbouwing oa een stuk plat dak optrekken met een zadeldak en hieronder een kamer maken. Daarvoor is bouwvergunning en tussenkomst van architect vereist (= 8000€). En ook EPB verslaggever (1000€) en veiligheidscoordinator (1000€) (hoewel we in hoofdzaak alles zelf zullen doen. We betalen dus al een hoop geld voor een plan dat we nota bene zelf grotendeels uitgetekend hebben. Geen wonder dat er veel illegaal aangebouwd wordt in Belgie, want met het geld dat we nu aan papierwerk uitgeven, kan je al heel veel isolatie kopen. Maar dit terzijde.)

Voor EPB moeten we uiteraard niet kiezen voor C of D, gewoon voldoen aan minimale ventilatie eisen. En ook qua isolatie minimale waarden halen voor de nieuwe onderdelen (we isoleren gelukkig veel beter dan norm eist). Dus geen E peil berekeningen etc bij onze verbouwing. Maar toch blijkt het ingeven van de paar getalletjes in de EPB software zo moeilijk, dat men er 1000 euro voor vraagt. En dan is een rooster boven het raam wellicht de meest eenvoudige oplossing om in de software in te vullen.

Sommige ramen worden zeker vervangen, nu nog enkel glas! Hopelijk kunnen we met de systemen van Paul een energiezuinige decentrale ventilatie vinden die wordt aanvaard door EPB. Van inventer heb ik niets kunnen vinden in belgië.

Tom

thomas,

bedankt voor de tips. EPB is in ons geval nodig. We gaan bij de verbouwing oa een stuk plat dak optrekken met een zadeldak en hieronder een kamer maken. Daarvoor is bouwvergunning en tussenkomst van architect vereist (= 8000€). En ook EPB verslaggever (1000€) en veiligheidscoordinator (1000€) (hoewel we in hoofdzaak alles zelf zullen doen. We betalen dus al een hoop geld voor een plan dat we nota bene zelf grotendeels uitgetekend hebben. Geen wonder dat er veel illegaal aangebouwd wordt in Belgie, want met het geld dat we nu aan papierwerk uitgeven, kan je al heel veel isolatie kopen. Maar dit terzijde.)

Voor EPB moeten we uiteraard niet kiezen voor C of D, gewoon voldoen aan minimale ventilatie eisen. En ook qua isolatie minimale waarden halen voor de nieuwe onderdelen (we isoleren gelukkig veel beter dan norm eist). Dus geen E peil berekeningen etc bij onze verbouwing. Maar toch blijkt het ingeven van de paar getalletjes in de EPB software zo moeilijk, dat men er 1000 euro voor vraagt. En dan is een rooster boven het raam wellicht de meest eenvoudige oplossing om in de software in te vullen.

Sommige ramen worden zeker vervangen, nu nog enkel glas! Hopelijk kunnen we met de systemen van Paul een energiezuinige decentrale ventilatie vinden die wordt aanvaard door EPB. Van inventer heb ik niets kunnen vinden in belgië.

Tom

thomas bert,

<<hoeveel % van de ramen ga je vervangen? ik laat de meeste zitten (reeds dubbel glas).de opengaande hebben geen rubberen afdichting, dus als de wind erop staat voel je de tocht wel als je je hand ertegen houdt. BV zonder luchtdichting heeft geen zin. daarom heb ik niet voor de dec. unit gekozen. ik ga gewoon mijn natte ruimtes ventileren. is het echt nodig owv EPB voor systeem C-D te kiezen? (wij zijn niet van plan een epb aangifte te doen (verbouwing))>>

Als je een vergunningsplichtige verbouwing doet heb je sowieso de EPB

<<nadeel van die decentrale units is dat ze (in hun brochures althans) op de grond worden geplaatst, terwijl je eigenlijk tegen het plafond zou moetn in en uitblazen. als je de unit ergens op de verdieping erboven kan plaatsen en dan dmv korte buizen ventileren (*) werk je in ieder geval efficienter.>>

Er zijn decentrale units die ook boven in de muur geplaatst kunnen worden.

<<anderzijds, die raamroosters zijn ook niet goedkoop, zo'n decentrale unit kost een goeie 1000€. dus als je met (lelijke )roosters even duur uitkomt en je kan (*), zou ik toch voor de dec. BV kiezen.>>

Wie zegt dat die roosters lelijk zijn ? sommige wel ja. Maar er zijn ook soorten.

Rik

<<Als je een vergunningsplichtige verbouwing doet heb je sowieso de EPB>>

niet als je verbouwing onder "eenvoudige dossiersamenstelling" valt.

Als je bijvoorbeeld enkel raam en deuropeningen verandert (bijmaken, verplaatsen, dichtmaken) dan ben je wel vergunningsplichtig maar niet epb aangifteplichtig.

Als je alles zelf doet heb je ook geen dure vc nodig, je mag het pid dan zelf samenstellen, ook als je de ramen en deuren laat plaatsen, want dan heb je nog altijd maar één aannemer op je werf.
Je materialen moet je dan volgens de letter van de wet op je oprit - buiten je werf - laten leveren en zelf binnendragen want anders heb je toch nog een tweede aannemer op je werf en...

Maakt niet uit : "eenvoudige dossiersamenstelling" betekent evengoed vergunningsplicht

"Als je bijvoorbeeld enkel raam en deuropeningen verandert (bijmaken, verplaatsen, dichtmaken) dan ben je wel vergunningsplichtig maar niet epb aangifteplichtig"
Dat is een grote misvatting !

toch niet : wel vergunnngsplichtig, maar eenvoudige dossiersamenstelling = geen epb
zie bijvoorbeeld dit document :

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/epb/doc/Annexvoorbeeldenwegwijzeraanpassing19032007.pdf

op pagina 8.

maarn, Rik, ge hebt wel gelijk want uit hetzelfde document blijkt dat als ge de ramen vervangt in de verwarmde schil ge toch moet voldoen aan epb. Ge moet ventilatieroosters steken en als ik het goed interpreteer moeten de muren aan minimale R-waarden voldoen.
zucht...

Ik snap dat niet, bij sommige renovaties is het gewoon onmogelijk om de muren bij te isoleren - dan kan je dus ook geen nieuwe ramen steken? Of volgen ze bij de epb administratie toch de geest van de wet en kan je in zo'n geval op genade rekenen?

Ik beken - ik heb NEEEEN aangekruisd op mijn bouwaanvraag. Ik heb wel alle muren stevig bijgeisoleerd en ben bezig met systeem D te installeren (roosters in mijn superisolerende vensters, zijn ze gek!!)
Mijn goedkeuring is al meer dan twee jaar geleden en ik heb nog niks van de epb administratie gehoord. Als ik uiteindelijk toch een boete krijg ga ik die demoedig betalen en de aangifte zelf doen - ben zowiezo benieuwd naar de k waarde van mijn gerenoveerd huis volgens de epb software...

sorry voor de off-topic-maar-het-moet-me-van-het-hart commentaar

ah nee, het is toch niet nodig als beschermd volume < 800m3 voor een WONING

dus geen misverstand :
eenvoudige dossiersamenstelling, woning, BV < 800m3 -> geen epb

En dat wil dus niet zeggen dat je geen bouwvergunning nodig hebt he - die heb je wel degelijk nodig als je raam- of deur openingen verandert.

als je een poutrelle moet steken heb je wel het vlaggen. zucht...

ik zie door de bomen het bos niet meer!
Is het mogelijk om decentraal (met WTW) te ventileren, en toch te voldoen aan EPB? Onze architect denk dat dit niet strookt met de wet: geen circulatie van droge naar natte ruimtes met decentrale systemen. Daarom stelt hij systeem C voor, en dus bijgevolg geen WTW. Klopt dit inderdaad: mag je niet decentraal ventileren?

Tom

Je mag ventileren hoe je wil. Je hoeft je niet te beperken tot de systemen A,B,C,D en mag daarop borduren en variëren.
Maar hoe je ook ventileert, de ventilatievoorzieningen moeten (zonodig) in staat zijn de nominale debieten te bereiken die door de norm D50-001 en de bijlage V van het EPB-besluit vastgesteld zijn voor de diverse soorten lokalen.
En zeg tegen uw architect dat hij de wet moet leren en zich niet uit het lood moet laten slaan door alles wat het VEA op zijn site uitkraamt.

Tom

Ik zie eerlijk niet hoe systeem C wel zou kunnen en systeem D niet.

Ik heb ook geen weet van een verbod om in een "droge" ruimte lucht af te zuigen, zolang er geen ventilatie gebeurd van "natte" naar "droge" ruimten.

Vraag je architect anders eens op welke bepalingen van de wet hij zich beroept.

Beste Danni,

Het ClimaRad klimaat systeem is in feite een decentrale wtw verstopt achter een radiator.
- Co2 gestuurd, (volledig sensorgestuurd)
- Warmtewisselaar met hoog rendement (energiezuinig, en geen tochtklachten!)
- ook modellen zonder radiator leverbaar (= ClimaRad Sensa), deze is uitermate geschikt voor i.c.m. warmte pompen en/of vloerverwarming.
- Kwalitatief hoogwaardig filtersysteem
- Geschikt voor nieuwbouw en renovatie, met korte montagetijden!

Zie ook www.climarad.com

M v g,

Niek

wij wensen decentraal te ventileren in onze woning. Een systeem D zien we met onze verbouwing niet haalbaar, zeker niet omdat we de woning niet in 1 keer verbouwen. Maar die kleinere decentrale units zoals de ventos 50DC (max 115m³/s) leveren volgens EPBnorm te weinig debiet. Een woonkamer moet minstens 150m³/s krijgen, ook in een decentraal systeem waar elke kamer (of groep van kamers) een eigen kleine ventilatie unit heeft.

In vind heel die EPB heel vreemd. In onze verbouwing zijn we volgens EPB in regel als we roosters te steken boven de ramen in onze woonkamer zonder dat er verplichting is om ergens een afzuigunit te plaatsen. En als we kiezen voor een decentraal systeem met WTW, dan moet het ineens minstens 150 m³/s zijn.

We plannen daarom nu een systeem waarbij aanvoer is in de woonkamer. Hier wensen we een ventilatieunit te plaatsen, met dus de toevoer van verse lucht rechtstreeks in de kamer. Afzuiging in de naastgelegen keuken, via een kanaal naar de ventilatieunit met WTW in de woonkamer. (Later plannen we ook in badkamer en slaapkamer wel een kleine decentrale ventilatieunit met WTW te zetten. Daar zullen we geen bouwvergunning nodig hebben, en kunnen we dus ventileren hoe we willen.)

Heeft onze aanpak zin? Of maar toch maar beter een rooster boven onze nieuwe ramen?

Welke ventilatieunits met WTW kunnen wij gebruiken voor onze woonkamer die:

- voldoen aan EPB eisen qua minimum debiet

- klein zijn

- weinig geluid maken

- liefst niet te duur

ik vind doorgaans enkel info over grote toestellen, bestemd voor ganse woningen.

Tom

 

 

Voor zinnige ventilatie kan je al eens kijken op volgende site (in eenvoudig Duits) :

 

www.komfortlüftung.at/

 

De EPB normen (in u geval 150 m³/h kennelijk voor de woonkamer) moet je "kunnen" halen, maar je moet er zeker niet aan ventileren.

 

In een woonkamer mag je volgens EPB ook recirculatielucht gebruiken uit slaapkamers, studeerkamers en een hal.  Je kan dus perfect een aparte ventilatiebuis van 80mm met buismotor plaatsen die een 40-50 m³/h kan recirculeren (of meer).  Deze gaat in praktijk zelden of nooit werken, het kan dus een luidruchtige en spotgoedkope ventilator zijn.

 

 

Ik heb zelf voor een D systeem gekozen. Ik twijfelde lange tijd tussen C en D, maar D blijkt toch nog beter te zijn. Ik heb er eentje met warmtewinning..

http://www.vochtbestrijdinggids.be/vochtoplossingen/ventilatiesystemen.html

brooksa

 

mooie (?) firma.  op hun website lees ik << Er zijn verschillende ventilatiesystemen op de markt. Ze zijn zeer effectief tegen de bestrijding van condensatievocht. >>

ventilatie is geen systeem, om condensatievocht te bestrijden, en ook nooit geweest.  daarbij klopt dat ook niet, al zal een ventilatiesysteem het voorkomen van condensatie meestal wel verkleinen doordat de RV daalt, maar het is zeker geen garantie tegen condensatieschade, dat is eigenlijk een grove leugen. 

maar het is dus duidelijk dat de maker van de website het niet goed begrepen heeft en z'n potentiële klanten wat wijsmaakt. 

ook op de pagina condensatievocht lees ik zaken die niet correct zijn:  << Na verloop van tijd kan dit schimmelvorming en plekken op de muur geven. Ook al is de oorzaak van dit probleem gemakkelijk op te lossen >>  condensatie is het gevolg van koudebruggen, en van niets anders.  en geloof me vrij, die zijn niet zo eenvoudig op te lossen, dat vereist heel wat kennis..

heb nog wat verder gelezen, die hele website kwakkelt.  de samensteller bewijst daarmee dat ie eigenlijk geen benul heeft over deze materie.  er worden vele zaken aangehaald, maar over de eigenlijke oorzaak wordt er met geen woord gerept.

het is een beetje spijtig, want blijkbaar is de site gemaakt zonder financiële bedoelingen maar om de mensen te helpen.  maar dan is de eerste vereiste dat de informatie ook klopt, en dat is spijtig genoeg niet het geval.

hans d

Ik denk ook aan een decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning.
De Ventos DC50 ziet er wel interessant uit. Iemand een idee waar die te koop zijn? Ik kan niet direct een leverancier vinden.

Ik ben even aan het rekenen gegaan en afgaande op het opgegeven rendement en verbruik, is het toch wel de moeite om hierin te investeren denk ik. Het spaart ook een hoop kosten op ventilatieroosters in de ramen.

soapwater

in principe kan elke verdeler van stork ook de teostellen van paul leveren, vind je er geen in je buurt, kijk dan eens op:   http://www.ventilatie.com/JE-STORK-BE/NL/Ventilatie/Service/Selected-Pa…

maar een goedkope oplossing is dat zeker niet, integendeel.  want je hebt snel 3 en meer van die toestellen nodig, en dan kom je met een centraal toestel merkelijk goedkoper uit volgens mij. 

hans d

 

 

Het is inderdaad wel wat prijzig. Ik ben ook wel een beetje bang voor de levensduur van zo'n ding.
Zou het eigenlijk niet te doen zijn zoiets zelf te bouwen. Dan heb je ook de zekerheid dat het hersteld kan worden als er wat fout gaat.
 

Ik vond dit al: http://www.make-digital.com/make/vol18/?pg=58#pg58

Maar dat ziet er wel heel DIY uit.
Zijn de warmtewisselaars uit zo'n systeem niet los te koop?
Ik heb ook al gedacht aan een intercooler uit een auto, een condensor uit een droogkast, ... Misschien iemand nog een ideetje?
Sturing van de ventilatoren in functie van vochtigheid en temperatuur enz kan ik allemaal zelf bouwen met een microcontroller. Het is alleen die warmtewisselaar waar ik niet direct een oplossing voor kan bedenken.

beste

bij Paul  kon je vroeger de warmtewisselaar los kopen, of dit echter een goed idee is weet ik niet, de sturing van de ventilatoren, en deze stil krijgen is ook iet van de poes

eddy

natuurlijk kan je warmtewisselaars los kopen, dacht je dat de fabrikanten van de toestellen die allemaal zelf maakten?  nee hoor, net als bij vele auto-onderdelen zijn er maar een beprekt aantal fabrikanten, en je kan dezelfde WW's in concurrerende merken terugvinden.

maar zelf zo'n toestel maken dat nog behoorlijk werkt ook, dus zuinig en met hoog rendement?  dat is denk ik toch wat hoog gegrepen.