Condenspomp maakt veel lawaai | Ecobouwers.be

U bent hier

Condenspomp maakt veel lawaai

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van EcoFrank
19/10/2012 - 09:51

We hebben net een condenserende wandketel laten installeren. In de kelder op de plaats waar de vorige stond. Om de condens af te voeren heeft de installateur een condenspompje Sauermann SI-82 geplaatst. http://www.sauermannpumps.fr/
De belangrijkste specs:
Geschikt voor zuur condenswater van gasketel, 70 Watt, 5 meter max opvoerhoogte, IP20,

4 Reacties

Reacties

afbeelding van ruben-6
19/10/2012 - 12:52

http://www.bluediamondpump.co.uk/clients/56/ace/images/miniblue%20new%20uk%20&%20europe.pdf

Er zijn zeker pompen op de markt die dit zonder geluidsoverlast kunnen wegpompen.

Dit wordt vb verkocht door Domestibel in het Gentse.

afbeelding van EcoFrank
02/11/2012 - 10:34

Hallo,  bedankt voor de reply.

Het Blue diamond pompje in de link lijkt me meer iets voor airco units, alle informatie op de folder van de fabrikant betreft airco, er wordt geen spec van toegelaten zuurtegraad van het water gegeven. Bovendien lijkt de aansturing van het pompje meer iets voor airco units : permanent draaien of draaien indien er koude lucht detectie is.

Soms nog andere ideen ?

afbeelding van ruben-6
04/11/2012 - 07:51

Zou toch eens informeren bij Domestibel of dit een prpobleem is ivm zuurtegraad, Aansturen van het pompje kan op verschillende manieren dus dat mag ook geen probleem zijn.

afbeelding van EcoFrank
04/12/2012 - 10:59

Update: Probleem is nu onder controle. Hiervoor heb ik waardevolle hulp bekomen van de leverancier en vertegenwoordiger België - deze mensen doen echt nog moeite om een low-cost produkt van ondersteuning te voorzien. Tof

voor wie er iets aan heeft: dit zijn de elementen en mogelijkheden:

Input leverancier:

  • Om condens van CV weg te pompen heb je een condenspompje nodig, andere pompjes zoals voor Airco geven problemen zodra er harde deeltjes in het pompwater zitten. Een condenspomp kan overweg met de pH (mijn meting gaf pH=5) en met deeltjes.
  • Het geluidsniveau is vooral afhankelijk van de opvoerhoogte - de 45dB is waarschijnlijk de waarde bij nul meter opvoerhoogte, waar je niet zo veel aan hebt. Hoe meer opvoerhoogte, hoe meer lawaai.

Het geluidsniveau heb ik verminderd door:

  • Pomp was eerst met schroeven aan de muur bevestigd en is nu opgehangen aan touwtjes. Deze eenvoudige ingreep maakt het meeste verschil  !
  • Verlagen van de opvoerhoogte : pompje kon heel wat hoger gehangen worden dan waar de installateur het geplaatst had, de afvoer aan het andere eind kon nog iets lager. In de Viessmann 200-W ketel komt de condensdarm er langs onder uit, maar de echte condens wordt heel wat hoger opgevangen.
  • Het opvangbakje werd verstevigd door er langs buiten overschotten PVC op te kleven - minder gerammel
  • De afvoerdarm (12mm) werd geisoleerd met thermische isolatie voor koper waterleidingbuis - de waterkolom in het darmpje is mee verantwoordelijk voor overbrengen geluid.
  • Het oranje gedeelte van het pompje (onder water in opvangbakje werd geschilderd met rubber (dakherstelling) - zal de garantie wel uitschakelen maar helpt weeral een paar dB te dempen aan de bron.

Het comfort kan ook nog verbeterd worden:

  • Door per pompbeurt meer water weg te pompen dan de 0,37 liter zal de pomp minder vaak (maar langer) draaien. Het aantal vervelende momenten per dag daalt. Kan bereikt worden door enig doe-het-zelf werk. De "beker van Phytagoras" is een goeie mogelijkheid: een hevel die start bij het bereiken van een hoog niveau, maar blijft lopen tot de beker leeg is.
  • Installateurs plaatsen het pompje meestal vlak onder de ketel, maar eigenlijk kan het ook in een andere ruimte hangen, verder weg van het woongedeelte. Pompje wordt vervangen door trechter + darmpje naar de nieuwe plaats waar de condenspomp hangt.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.